Az eurózóna krízise 10 milliárd dollárba kerül Kanadának

2012 január 19 10:01 de. Az eurózóna krízise 10 milliárd dollárba kerül Kanadának bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mark Carney, a kanadai központi bank (Bank of Canada) kormányzója szerint tíz milliárd dollárba kerül Kanadának az euró-övezet gazdasági válsága. Bár az Európai Unióban zajló gazdasági bizonytalaság valószínű nem húzza keresztül teljes egészében Kanada kilábalását, a tőzsdei labilitás és a nemzetközi hitel hiány révén mindenképpen érezni fogjuk a tengerentúli krízis hatását. Carney szerint a közelgő európai megszorítások által erősített gazdasági visszaesést csak azzal lehet tompítani, ha növekszik a világ igénye az európai export termékekre. A Bank of Canada Monetary Policy Report című kiadványában úgy látja, hogy 2012 vége felé javulhatnak az eurózóna gazdasági kilátásai.

Carney szerint idén összesen 2 százalékos gazdasági növekedéssel számolhatunk Kanadában, míg ez a szám 2,8 százaékra emelkedhet 2013-ban. 2011-ben a kanadai gazdaság teljesítménye (2,4 százalék) felülmúlta a nemzeti bank várakozásait.

Egy komoly gond viszont mindenképpen akadhat az elkövetkező hónapok során. A rendkívül alacsony kamatok és hitelek azt jelentik,  hogy sokan jelentős kölcsönöket vettek fel magánházak vásárlásához. Amennyiben növekszik a munkanélküliek száma, vagy ha esnek az ingatlanárak, sokan egyik napról a másikra nehéz anyagi helyzetben találhatják magukat. 2011 decemberében 7,5 százalékon állt a munkanélküliség Ontario-ban, Kanada legnépesebb tartományában. Ezzen szemben Québec tartományban 8,7 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya. Newfoundland és Labrador tartományban pedig 12,8 százalékos munkanélküli rátával számolnak.

A Bank of Canada szerint az  Egyesült Államokban is 2,0 százalékos növekedésre számíthatnak idén, mely jobb prognózis mint az ősszel előrejelzett 1,7 százalékos szint.

Ugyanakkor Jim Flaherty, Kanada pénzügyminisztere szerint az EU által ígért 200 milliárd dollár – melyet a Nemzetközi Valutaalapba pumpálnának – nem lesz  elég az eurózónás krízis megoldásához és mielőtt másoktól várnának pénzt az európaiak, ideje lenne jelezniük, hogy komolyan és elszántan kívánják leküzdeni a mostani válságot.

„Nem az IMF feladata, hogy a világ gazdag országait segítse és az európai államok nagy része mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik”–mondta a kanadai pénzügyminiszter Gatineauban. Kanada várhatóan azt fogja szorgalmazni a legközelebbi G-20 csúcson, hogy Európa csak nagyon szigorú feltételek mellett kaphasson az IMF-től bármilyen támogatást.

Comments are closed