Évértékelés vagy nyers pártpropaganda?

2012 február 7 6:35 du.31 hozzászólás

Nem egészen egy műfaj az amerikai State of the Union address és Orbán Viktor immár hagyományos évértékelő beszéde. Az amerikai verziót az elnök nem csak saját híveinek szánja, hanem politikai ellenfeleinek is és az egész társadalomnak. Az elnökök általában óvatosan kezelik a ellenfél nyílt szidalmazását, a kongresszusban kerül rá sor és lehetőséget ad arra, hogy az ország vezetője beszéljen az adott adminisztráció törvénykezési prioritásairól. Az ellenzék is szóhoz jut, hiszen 1966 óta – közvetlenül a State of the Union beszéd után – az elnök politikai ellenfelei tévéstudióból szólnak a lakossághoz. Barack Obama – de második ciklusának utolsó éveiben George Bush is – többnyire békülékeny hangott használ, hiszen majdnem mindig szükség van az ellenzék együttműködésére a sikeres törvény-hozásban. 2011-ben John McCain meg is dicsérte a demokrata elnököt a párbeszédre nyitott stílusa miatt.

Magyarországon picit más a helyzet. Orbán évértékelő beszédével nem az ellenzéki szavazókat, vagy az egyre növekvő bizonytalanok táborát próbálja megszólítani, hanem legelkötelezett híveit bíztatni és felhergelni a szocialisták ellen. A békülékenyebb politikának, az együttműködésnek és az önkritikának szinte halvány jele sincs Orbán beszédében. Az a politikus aki előttünk áll – és aki kétségkívül tehetséges szónok – egy percig sem tudja félretenni partizánkodását és igazi államférfiként viselkedve, valamennyi magyar állampolgárt megszólítani.

Orbán a zátonyra futott olasz tengerjáró kapítányához hasonlította az ellenzéket, melynek (szocialista) képviselői annak idején cserben hagyták a hajót. „Elhagyták a bajba jutott hajót, csak annyit mondtak: viszlát. Most pedig a szárazföldről, külföldi üzlettársaik szoknyája mellől handabandázva tücsköt-bogarat szórnak azokra, akik maradtak, és próbálják menteni a menthetőt”–mondta a fideszes kormányfő a magyar ellenzék tevékenységéről.

A beszéd szignifikáns része a már ismert elmúltnyócévről szólt, a fidesz sorozatos politikai kudarcai és melléfogásai még véletlenül sem kerültek említésre.

„Az MSZP-s kormányok mindent eltüntettek, ami sűrűbb volt a levegőnél, és amikor jött a pénzügyi válság első hulláma, nem volt mihez nyúlni”–jelezte Orbán és még hozzátette: „Mindennek következményeként egy horribilis kifizetetlen számla maradt hátra Magyarországnak címezve, amelyen ezermilliárdos tételek szerepelnek, a baloldali politikusok és üzlettársaik pedig azt mondták rá: fizessék ki az emberek!”–folytatta a kormányfő.

Orbán félig-meddig beismerte, hogy a bankadó, a végtörlesztés és a válságadók problémás ügyek lehetnek, de itt is csak azt mondta, hogy ez „nem volt éppen élete legelegánsabb lépése.”

Kanadai olvasóinknak érdemes kiemeleni, hogy az Orbán-beszédnek volt kanadai vonatkozása is. A fideszes kormányfő Wayne Gretzky kanadai jégkorongozó szavaival zárta mondandóját: „Ne oda korcsolyázz, ahol a korong éppen van, hanem oda, ahol lesz”.

És a korong feltehetően az IMF hitelfelvétel környékén lesz, ami annyit jelent, hogy Orbánnak fel kell adnia a szabadságharcot, le kell nyelni a keserű pirulát és alapvetően változtatni gazdaságpolitikáján. Erre nem csak ő, hanem Martonyi János külügyminiszter és Lázár János is felkészítik a párt önérzelmű támogatóit. „A magyar kormány hallgat a barátaira és várja az észrevételeket, így beszélni kíván a Németországban felmerült aggodalmakról is, és a dolgok javítására törekszik valamennyi vitás kérdésben” – jelentette ki Martonyi Berlinben.

Egyetlen kulcsfontosságú területen jelezte Orbán, hogy a béke és a megegyezés felé gravitál, nevezeten: a gazdasági kérdésekben. És aligha van más lehetősége, ha rendezni kivánja az IMF-EU kölcsön ügyét. „Arra választ kaptunk, hogy a tárgyalásokra hajlik a magyar politika, de arra nem, hogy ez elegendő-e a megegyezéshez”–mondta Duronelly Péter, a Budapest Bank befektetési igazgatója, aki a konkrétumokat hiányolta.

Azt már megszokhattuk, hogy Orbán külön-külön üzen magyarországi elvbarátainak és a nyugati politikusoknak. Magyarországon győzött a forradalom és a háború. Nyugaton viszont oda tolják a legtöbb fideszes vezetőnél szalonképesebb Martonyit, aki a tábortűz melleti kumbayán kivül már mindenre hajlandó.

31 hozzászólás

  • Azt figyeltem meg az utóbbi hetekben hogy Herr Martonyi is kezdi egyreinkább feladni a szalonképesség álcáját.
    Gondolom bele kell simulnia a hinterlandjába , ha meg kívánja tartani érdekes és jövedelmező állását.
    Így válik egy -amúgy nem buta- úriembernek látszó tárgy senkivé.

  • Puchert János

    De kérdem én hol volt Schmitt Pál, a neje jelen volt de az üdvözléskor csak az hangzott el Tisztelt Dalma asszony de a jelenlegi first lady -t Katalinnak hívják.

  • Пас лаје караван пролази.

  • Puchert János | február 8, 2012, 2:35 de., Nincs itt semmilyen kommunikációs zavar, ugyanis Dr. Mádl Ferenc a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként tevékenykedett 2011. május 29-én bekövetkezett haláláig. Idén az özvegye, Dalma asszony képviselte hivatalosan az egyesületet, mely egyesület szervezi 14 éve Orbán civilek felé megtartott országértékelőket, melynek hagyománya nem volt azelőtt. Nos, ezért Dalma asszony kiemelt köszöntése, ugyanis a „first lady” megszólítás haláláig megilleti. Schmittné Makrai Katalin és a többiek ugyan meghívott, de szimpla hallgatóként voltak jelen. Sajnálom, hogy ezt pont Önnek kellett elmagyaráznom. :-((

  • Az orbáni retorika-a meghatározó FIDESZ-espoéitilusokkal együött-csak hergelni tud aszüntelen visszafelé mutogatásávalMár nevetséges,hogy mennyire fél a szociktól.Pedig nem ők a legfontosabb ellenfelei,hanem a most alakuló uj eszméket valló,a haza sorsáért aggódó civil szerveződések.Bennem is ez az uj kibontakozó eró tartja a lelket és a reményt.AZ 2értékelő beszéd”során engem leginkább az döbbentett meg,hogy mennyi hiszékeny ember van még ebben az országna.Mennyi ember nem lát tovább az orránál.Mennyi embert nem érdekel aaz ország sorsa.Mennyi ember nem látja,hogy nem jó irányban mennek a dolgok.Nem tudom mi köti ezeket az embereket a hamis uthoz.Nem hiszem,hogy ezek ez emberek ne látnák,hogy nagy a baj.Nem hiszem,hogy ne értenék meg a külföld aggódó kritikáját az orbán kórmány hibáit illetően.Hiszen értelmiségiek ültek ott,akik nem általános iskolával rendelkeznek.Hát akkor miért tapsoltak olyan lelkesen az üres és az őszinteségtől mentes behallattá?Csak egy magyarázatot foghatok fel.ez pedig a gyülölet a nem FIDESZ eszmét vallól iránt.Mig ez a gyülölet fenn áll,addig nem várható javuilás.Addig csak a lecsuszás,az elszegá
    ényedés,a gyülölködés lessz a közélet meghatározója.Félre kellene már tenni sséreelmeket,a téves eszméket.Szwrwtni kellene szivből ezt a magyar HAZÁT.Minden erőt arra kellene öszpontositani,hogy az ország vissza térjen a fejlődés utjára,hogy a magyar nép ujra méltó legyen a korábbi nagyhiréhez.Sajnos igaza van a cikk irójának.Orbán és a FIDESZ.nem hajlandó az együttmükodésre,nem kiváncsi a mások véleményére,ő -minden jószándéku figyelmeztetés és birálat ellenére_mennek a maguk utján,egyenesen a szakadék felé.És a „lelkes hallgatósag”ehhz tapsolt.Hát szeretik ezek az emberek ezt az országot?Akarják ezek az emberek,hogy Magyarország ujra minta országlegyen.Olyaan ország,ahol békesség van,nyugalom van,ahol a szeretet,az egymás kökcsönös tisztelete uralkodik és nem a gyülölet.
    Berecz István,Magyarország.Olyan állampolgár,aki a mai politikai pártoktó távol tartja magát.Olyan állampolgár,aki szereti,félti és ha kell megv édeni és kész az országot és mindezt a husosfazékra való ácsingozás nélkül,önzetlenül,hazaszeretetből. .

  • Mikor vesszük már észre, hogy a király meztelen?

    8 évig, amíg nem voltak hatalomban eltartották ezeket a senkiháziakat.
    Azért betonozzák be magukat, mert üres a kincstár, és „száz” év sem lesz elég a számlák törlesztésére.
    És persze, ők sem akarnak nélkülözni.
    Mi pedig belegebedünk, ha addig élnek is…

  • szerintem is, a romanok mar biztos eltavolitottak volna, furcsan kozombos, gerinctelen nepnek tunik a magyar…

  • Misikém, ha téged nézlek, tökéletesen egyetértek veled. A gerinctelenség (és hülyeség, hogy el ne felejtsem) etalonja: 1 libás misi.

  • Puchert János

    Eszter ha már vette a fáradságot és reagált a beirásomra akkor megtehette volna, hogy a kérdésre válaszol, természetesen tudom kicsoda a Dalma asszony de a Polgári Egyesületet Tóth Zoltán képviselte hisz Ő az elnöke és ha tetszik ha nem jelenleg még Makrai Katalin a „first lady” vagy már ejtették Schmitt Pált akkor miért nem állítják fel a helyéről tegyék eléje a lemondó nyilatkozatát és Ő gondolkodás nélkül aláírja, hisz Ő a nemzet golyóstolla

  • Nemes

    misiked neked az a jo szelkalman nagyneniked te nacitakonypoc!

  • János, mint említettem a hallgatóság zöme nem hivatali pozíciója okán vett részt, hanem magánemberként a civileknek megtartott évértékelőn. Schmittné nem volt szereplője az évértékelőnek, miért kellett volna és utólag is vele foglalkozni? Schmitt Palkó nekem sem a szívem csücske, de nem foglalkozom azzal, hogy merre jár vagy nem jár, vagy éppen mit tegyenek elé. Egyik oldali politikai hisztériát sem támogatom, 90 előtt a megosztó egypárti (kommunisták és nem kommunisták) imádat is távol állt tőlem, hát még abból az egy pártból kinövő sokpártiság. Pártoknak pont a nép megosztása a szerepük és csak a folyamatos cirkusszal szórakoztatják híveiket, míg ők egymás haját tépik addig nem veszik észre, hogy imádott pártjaik nagyon is összhangban már az anyaföldet is kirántják alóluk.

  • heheheeheheheheeh
    Tegnap még az Országértékelő dicshimnuszban a komáromi Nokia gyár afféle szép példaként szerepelt a munkahelyek stabil növekedése szempontjából.
    De ezt csak Mosthatalmonlévő gondolta így :
    Ma a komáromi Nokia kirugott 4000 alkalmazottjából 2500.-at…és a gyár felét összecsomagolják , viszik Ázsiába.
    Ja ..
    és a MALÉV elhülyéskedése Mosthatalmonlévők által ezer milliárd Forintos lukat fog ütni a költségvetésen.
    ( Az itt lévő csököttagyúak kedvéért le is rajzolom : 1000 000 0000 000 Forint !! !! )
    Ez abból keletkezik hogy a Ferihegyi ( ! ) repülőteret üzemeltető Repülőtéri Igazgatóság német tulajdonosainak olyan szerződése van a mindenkori Magyar állammal , hogy beruházásuknak 90 % át vissza kell kapják ha a mindenkori Magyar állam hagyja csődbe menni a MALÉV.-ot !
    Ugyanis a Repülőtéri Igazgatóság 40 %.-ban a Malév kiszolgálására szakosodott. Tehát emiatt a malőr miatt üzletképtelenné válik.
    Ja..
    És emiatt Amerika egyszerüen levágta ” köldökzsinórjáról ” kishazánkat :
    Az American Airlines nem üzemeltet többé napi járatokat Budapestről Amerikába.
    Hát így……érted kis hülye Kovácskám ??? Nekünk itten ANNNNYI !!

  • Geyza – nem a Malév csődje, hanem az azzal összefüggő utaslétszám esés esetére – és akkor is részvényeket kell adni a pénzért – azaz kikötötték a reptér visszaállamosítását. Már ha hinni lehet Oszkónak – és ő általában tudja, mit beszél. Az államosítás egyébként is beleillik a Fidesz filozófiájába. Tehát ez még nem lefutott meccs és kidobott pénz. Szemben a MALÉV könyv szerinti értékével, ami orral állt bele zuhanórepülésben a földbe – a magyar állam szavahihetőségének és a kormány „felkészültségének” legjobb ellenbizonyítékaként. Eddig nem volt elég rossz az ország imázsa, kellett rajta rontani még egy kicsit. Ezek TÉNYLEG az államcsődre hajtanak: ez volt a főpróba.

  • Ez még mind semmi:
    MA délutánra kiderült hogy az utasok kárenyhítése is csak pár százalék lesz :
    A Malév nagy értékének tartott szerteágazó , világméretű kapcsolat-rendszer más repülőterekkel , lényegesen kisebb értékű mint azt hitték.
    Ugyanis az utóbbi egy-két évben erősen megcsappant a Malév utaslétszáma és ezzel arányason csökkentek le a külföldi jegyeladások , repülötéri leszállási engedélyek és egyébb külhoni személyzeti érintettségű beruházások volumenjei..
    Vagyis a Malév abszolute fizetésképtelen, alig van mit eladni …kár érte !
    Pedig 100 miliárdocska lett belenyomva emúttkétévbe’ !
    Mostmeg a várható kár , ha mindent öszeszámolunk cirka 2 ezer milliárd Forintra fog rúgni.
    Ha nem többre !!
    A repülőgépbérletek részleteit még unokáink is fizetni fogják !
    Oszkó Péter és a Malév vezetői világos elképzeléseket tártak a cég megmentésével kapcsolatban a Minisztérium elé.
    Még csak válaszra sem lettek méltatva , az emúttkétévbe’ .

  • emúúútkéétévbe ílyen módon kell több kárt okozni, mint az emúúúútnyóóócévbee…

  • Cseke László

    MALÉV: megint olyanok nyilvánultak meg a légitársaság csődje ügyében, akiknek alapvető ismereteik hiányoznak a helyzet értékeléséhez. A MALÉV csődjét az az Európai Bírósági kötelezés alapozta meg, miszerint a légitársaságnak vissza kell fizetnie az államkasszába a három évvel ezelőtt kapott kormányzati támogatást – a versenysemlegesség európai elvének megfelelően. Ugyanez a verdikt tiltja meg, hogy a kormány a 95%-ban állami tulajdonú társaság talpraállításáért további pénzügyi lépéseket tegyen. Oszkó Péter kicsit elkésett a MALÉV megmentésével.

    Mint köztudott, az utolsó baloldali kormány által felvett (és az Unió, az Államok esetében is ezt láttuk) hitel 4/5 része a külföldi tulajdonú, magánkézben levő bankok válság-konszolidációjára került kifizetésre.

    Ebben az esetben az Európai Bíróságnak nem volt fontos a verseny semlegesség. Ezt nevezzük mi, magyarországi magyarok „kettős mércének”, és igencsak berzenkedünk ellene.

    ÉV ÉRTÉKELŐ: Arra már rájöttem, hogy Orbán Viktornak mindegy, hogy van-e rajta sapka, vagy nincs, mond-e évértékelő beszédet, vagy nem, a tengeren túli magyaroknak ez mindig ürügy arra, hogy megpróbálják lejáratni, lealázni Magyarország 2/3-os többséggel megválasztott miniszterelnökét. Ezt azért tehetik, mert nyilván nem az ő bőrükre megy, hogy mi lesz Magyarországgal: hiszen ezen az oldalon a haza iránti szeretet és megbecsülés (tisztelet a kivételnek) helyett az elvakult gyűlölet az alaphang. Lehet kisérletezni Orbán Viktor deheroizálásával, lehet démonizálni, piszkos kis csúsztatásokkal kommentálni – ez nem változtat azon a tényen, hogy mi, az itthoniak többsége mellette vagyunk. Megmutattuk a Békemenettel, megmutatjuk azzal a türelemmel, amivel a gazdasági nehézségeket, a nincstelenséget toleráljuk, mert látjuk a reményt arra, hogy végre emberhez méltó élet felé haladhatunk.

    HÓLAPÁTOLÓK 19 $-os tiszteletdíjához: szerényen megjegyzem, hogy okleveles kibernetikus mérnök, műszaki informatikus mérnök és okleveles számítógép programozó (senior developer) vagyok egy állami hivatalnál 15 éve, 20 éves szakmai gyakorlatom van informatikában, és a havi netto fizetésem 238 ezer forint, azaz körülbelül 1000 USA $. Tehát úgy 50 dollárt keresek naponta, és nem 8 órás a munkaidőm, hanem általában több.

    Az, hogy a polgármester a hóeltakarításhoz nem kívánt – az amúgy is üres kassza terhére – további embereket felvenni, megint csak csúsztatás, mert Magyarországon a Polgármesteri Hivatal operatív tevékenységét nem a polgármester, hanem a jegyző irányítja, a polgármesternek nincs hatósági jogköre, tehát nem a polgármesterre, hanem a jegyzőre illene hivatkozni – egy ilyen nagyívű „tényfeltáró” riportban- , vagy a közterületek tisztántartásáért felelős irodavezetőt kellett volna megszólaltatni az ügyben. Ugyanis csak ő rendelkezik pénzkerettel, alkalmazási jogkörrel, a polgármester nem.

    Budapest, 2012. február 9- Itthoni idő szerint este 7 óra van.

    Hajrá Magyarország!
    Hajrá magyarok!

    Cseke László

  • geyza, ennyit Oszkóról: http://hvg.hu/gazdasag/20120209_Oszko_Wizzair
    Oszkó elismerte: a Wizz Air igazgatóságában ül 2011 áprilisa óta!

  • Cseke László | február 9, 2012, 1:06 du., remek összefoglaló! :-)) Ezt a megjegyzését: „tengeren túli magyaroknak ez mindig ürügy arra, hogy megpróbálják lejáratni, lealázni Magyarország 2/3-os többséggel megválasztott miniszterelnökét.” – finomítanám azzal, hogy a tengerentúli magyarok közül, csak egy nagyon is körülhatárolható (hazai szélcuclib elemeknek elkötelezett) kör pocskondiázza Magyarországot. A jóérzésű és szívében is (nem csak nevében) magyar kör – sok-sok ilyet ismerek – ilyesmire (volt hazája pocskondiázására) nem képes, hanem építő jelleggel támogatja, védi magyar érdekeket külföldön is.

  • hulyecseke

    hogy az otthoniak „tobbsege” hova tartozik egyreszt kiderul a kovetkezo valasztaskor, masreszt muszaki informatikus mernok letere maga helyeben nem dicsekednek azzal, hogy nem tud szamolni vagy nem akar tudomast venni arrol a tenyrol, miszerint a szavazasra jogosultak mindossze 1/4-e valasztotta meg orbant, az utobbi ket evben annak a szavazo tabornak is elvesztette legalabb a felet…..most persze almodozhat, de mernokkent nem szerencses, ha valaki ennyire elrugaszkodik a tenyektol, masreszt a kulfoldon elo magyarok tobbsegenek befekteteseik vannak magyarorszagon es ilyen alapon, had szolhassanak bele az orszag ugyeibe, kulonoskeppen akkor, ha epp mostansag dontottek arrol, hogy a hataron tuliak is teljes jogu polgarai az orszagnak…..akkor most mi is a kettos merce maga agyalagya?

  • Tisztelt Cseke Úr! Ön a fizetéséből ítélve azon szűk társadalmi réteg közé tartozik, akik jól -de legalábbis jobban jártak az egykulcsos adóval is és nem rosszabbul. A társadalom nagy része, amely kimutathatóan sokszorosa annak a csoportnak, amelybe Ön tartozik -Ők a napokban kevesebb pénzt visznek haza mint valaha. Így teljesen világos a szimpátiája a jelenlegi kormánnyal kapcsolatban. Kívánok még több zsebben maradt pénzt Önnek, a többségi létminimum alatt élő magyar nemzettársai kárára, akiknek kevesebb marad az eddigieknél is! Hajrá Magyarország! Hajrá Cseke Úr!

    Oszkó Péter nem most akarta megmenteni a Malévet, hanem 2010-ig bezárólag, amikor ez a munkájához tartozott. A megmentést el is kezdte, de mostani kormány már akkor elutasította Oszkó javaslatait, amikor még hatalmon sem voltak, mondván Ők nem tárgyalnak semmiről, majd Ők azt tudni fogják mit kell csinálni! Lehet így is országot vezetni, a nemzeti ügyekhez hozzáállni, lehet több milliárddal egy Ír (Ryanair) vállalatot inkább támogatni, mint a Malévet, de akkor ne szidalmazzák az „átkozott” nyugati világot, ne hazudják azt, hogy a magyar értékek vannak számukra mindenek felett, mert hiteltelenebbnél is hiteltelenebbé válnak.

    A politikai kétharmadot szánalmas hazugsággal szerezte meg a jelenlegi rezsim, amely kétharmad az ország lakosságának a jelentősen kisebbik fele. Tessék elolvasni a választási programjukat, a nemzeti ügyek politikájának nyolcvan akárhány oldalas füzetecskéjét. Hazudtak az adózással kapcsolatban (családi adózást ígértek, sőt Orbán már 2004-ben kijelentette, hogy minden porcikájával ellenzi az egy kulcsos adót -hát persze, mert akkor nem Ő volt a király) Hazudtak a magánnyugdíjak megvédésében, hiszen nem megvédték, hanem egyszerűen ellopták az emberek sok éves megtakarításait, és ezzel még az államháztartási hiányt sem voltak képesek csökkenteni -pedig majdnem 3 ezer milliárdot loptak, lapátoltak ki. Két éve 80%-nál volt, most 83% körül mozog a hiány. Azt hazudták, hogy visszaállítják Magyarország nemzetközi tekintélyét, amit az előző kormány állításuk szerin súlyosan csorbított. Nos ez a nemes gesztus sem sikerült, hiszen nemzetközi megítélésünk soha nem volt ilyen mélyponton mint napjainkban. Cseke Úr, ha az embereket folyamatosan hülyének nézik, átverik, és mézesmadzaggal behúzatják velük az X-et, akkor nem nehéz kétharmadot összehazudni! Ráadásul nyolc év alatt kreáltak ellenségképeket, hogy lehessen képzeletben kivel harcolni. Lehessen kit hibáztatni, lehessen kit utálni, és így a lényeges dolgokról elterelni a figyelmet. Az emúútnyócév még most -két év elteltével is sláger, de most már hozzájött a nyugat közös utálata, a több milliárd euró többletet hozó ‘gyarmatosítók’ ellenszenvessé tétele, akik ráadásul puccsot is akartak OV ellen eszközölni.

    Cseke Úr! Önnek még csak valószínűleg a talpán a bőr érintkezik az országot elárasztó kakival, nem is érzékeli talán, -mert szerencsére jobb sorsú mint az átlag, de sok millió magyar ember nyakig benne van, sőt fuldokolnak tőle. Nyissa ki a szemét, fülét minden irányba!

  • Libas Misi – nem teljesen hülye az informatikus úr – csak terel, amikor a NETTÓ fizetéséről beszél, sacc/kb a bruttója olyan 400-450 ezer lehet, nem számolva a kaffeteriát. Tehát abba a körbe tartozik, akiknek kedvez az Orbán „középosztályt” erősítő politikája – hát persze, hogy helyesli, hogy ezért 3 millió nyomorultat még nyomorultabbá tesznek.
    Piszkos kis csúsztatás meg a nagyonspontán és nagyoncivil „”békemenet” 400 ezres létszáma volt, amit a szintén nagyonprecíz rendőrség ugyanakkora területen vonuló tömeg esetében (a nemzetközi részvételű szakszervezeti tüntetésnél) 10-12 ezerre becsült. Hozzáértők szerint pedig az Oktogontól és Hősők teréig kb 25.000 ember tud vonuló üzemmódban elférni. Ebből vegyük le az igazgató által kirúgással fenyegetett tanárokat, a többezer határon túlról importált és dotált tömeget – még akkor is marad ilyen néhány ezer olyan, mint ez a kommentelő. Úgy volt az 400 ezer, ahogy a Kossuth téren 2 millió!
    Viszont igaza van: NEKÜNK aztán dumálhat az Orbán, mivel nagyon az eszünkbe véstük a szavait: NE AZT FIGYELJÉK, AMIT MONDOK, HANEM AMIT TESZEK! Leállt a gazdaság, nőtt az államadósság – és most szeretné az IMF pénzével 100 % fölé növelni. Az elmúlt hónapokban 10 %-ért adták az államkötvényeket – mondom TIZ százalékos kamatra! – ami egyszerűen kitermelhetetlen.

  • Kovács Árpád

    Nem a magyar társadalomnak van szüksége hitelre, hanem a globális pénzügyi hatalom a hitelen keresztül a függésünket akarja biztosítani.

    A globális pénzvilág azonban nem mindig ért a tiszta szóból, ugyanis a magyar kormány hiába szögezi le sokadjára, hogy nem hitelt, hanem biztonsági tartalékot szeretne kérni, mivel továbbra is a piacokról kívánja finanszírozni az országot, ennek ellenére az unió és a valutaalap 2008-hoz hasonlóan most is hitelfelvételre szólít fel. Azonban nem a magyar társadalomnak van szüksége erre a pénzre, hanem a hitelen keresztül a globális pénzügyi hatalom a függésünket akarja biztosítani. Mindenképpen olyan konstrukciót fognak ránk erőltetni, mely a függést, az állandó ellenőrzést, a felügyeletet és a beleszólást fogja biztosítani, fogalmazott Bogár László közgazdász a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szerinte az IMF-hitel valójában ugyanúgy működik, mint a védelmi pénz. A frankfurti vagy londoni brókerek ugyanis pillanatok alatt el tudják érni, hogy akár tíz százalékkal romoljon a forint árfolyama az euróhoz képest.

  • Cseke László

    Kedves Remzső Úr!

    Valóban azon kevesek egyike vagyok, akik jól jártak az egykulcsos adóval. Valóban szimpatizálok a jelenlegi kormánnyal, és Oszkó Péterről – aki a főnököm volt egy ideig – tisztelettel szoktam beszélni. Vele csak az a bajom, hogy nem a nemzet oldalán áll, hanem a közgazdasági technikák megszállotja. Most éppen az általa felvett és a nemzetközi bankrendszerbe pumpált milliárdokat nyögjük. A MALÉV-nek általa adott kormányzati támogatás Európai Bíróság által kikényszerített azonnali visszafizetése váltotta ki a MALEV jelenlegi csődjét. Ez tény.

    Ugyancsak tény a kétharmad, amit a szocialista-liberális koalíció által összehozott választási rendszerben ért el a Fidesz-KDNP. Lehet ezt önámító módon hazugságnak is nevezni, attól még tény marad, hogy az egyéni országgyűlési képviselői helyeket – néhány kivételével – a Fidesz nyerte, és a listával együtt vastag kétharmados felhatalmazást nyert azoktól a választóktól, akik éltek a szavazás lehetőségével. Akik pedig nem éltek a lehetőséggel: két év múlva ismét nyílnak a szavazó helyiségek.

    Szeretnék arra is rámutatni, hogy szerintem valóban indokolt, hogy az országnak legyen középrétege, középosztálya, és ne a jobb-, vagy baloldali szélsőségesek határozzák meg a politikai felépítményt. Ami az én bérem és a sajnálatosan valóban létező, leszakadt, proletarizálódó milliók közötti különbséget illeti, hát kérem, én odafigyeltem matamatika órán. Az elmúlt negyven évben folyamatosan tanultam, 1970 óta – munka mellett – szereztem a főiskolai és egyetemi diplomáimat. A kocsmaasztal és a játéktermek helyett. Felneveltem 3 gyereket, mindegyiknek megadtam a lehetőséget arra, hogy a habitusának, képességeinek megfelelő szakmában szerezzen diplomát. Ez a beszámoló nem azt jelenti, hogy magamat emberként többre tartom másoknál, de azt hangsúlyozni szeretném, hogy a lehetőség mindeki számára nyitott. Az esélyegyenlőség az én fogalmaim szerint az általános iskolában kezdődik. Van, aki él vele, van aki éli az életét. Van aki büfé-szakon szerez szakmát, és van aki abszolválja a matematika, fizika, villamosságtan, géptan, stb. szigorlatokat.

    A családi adózásról szóló téveszméivel kapcsolatban szeretném felvilágosítani arról, hogy annak bevezetését a választási program sem 2012-re ígérte. De a gyermekeket nevelő családok adókedvezménye már tavaly óta él. Adókedvezmény és nem munka nélkül járó ajándék. Not free lunch.

    Kedves Vinch Eszter!

    Elnézését kérem az általánosítás miatt. Nyilván a tengeren túli magyarok is szeretik az óhazát, aggódnak a sorsa miatt, és nem mindenki ért egyet azzal a dehonesztáló hangnemmel, amit a Kanadai Magyar Hírlap hivatásos szószólói és nicknevek mögül pocskondiázó tapsnokai képviselnek. Az Isten tartson meg minden igaz magyart!

    Az Isten tarton minket egyben, széthúzás és marakodás helyett!

    Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

    Cseke László

  • meg jo Cseke

    hogy nem maga vagy orban viktor fogja korulirni, ki az igaz magyar! elvettek a kokardamat, elvettek az unnepeimet, elvettek a hatarontuli magyarokat, elvettek budapesti intezmenyeket, ahol felnottem, elvettek irokat, szineszeket, sportolokat, akiket szerettem, osszeugrasztottak baratokat, csaladokat, munkatarsakat es maga szovegel itt nekem igaz magyarsagrol….mar eleddig olyan erkolcsi karokat okoztak, amit szaz evig nyogni fognak meg a gyerekeink is es akkor maga, a jobb oldalra olyannyira jellemzo modon, kepmutatoan igaz magyarozik??? szegyellje magat! a tanultsagaval meg ne jojjon itt, mert az igazan tanult, tehetseges emberek nem tamogatjak orbant es sleppjet es nincs is munkajuk manapsag….azoknak all a vilag, akik elvegeztek ilyen-olyan iskolakat, de tehetsegtelenek voltak, persze ez latszik is minden intezkedesen! ha olyan muvelt, nem artana olvasnia a kulfoldi elemzeseket is a sajat munkajarol, mert errefele mindenki csak csovalja a fejet akkora dilettantizmus lattan, ami az orszagunkban folyik! remelem majd a felelossegre vonas alkalmaval is ott fog fesziteni az „igaz magyarok ” kozott, mert ezert a karokozasert valaki(k) bizonyosan felelni fognak!

  • Tisztelt Cseke László! Köszönöm a kulturált válaszát, ez a fajta kommunikáció a kedvemre való! A kétharmad valóban tény, senki nem vitatja. Lehet kétharmaddal igaz politikát is folytatni a hazug ellen. Kétharmaddal a mai modern világunkban nem „totális diktatúrát” kell kiépíteni, mert az emberek nem erre adtak felhatalmazást. Hiába szajkózzák két éve mindenre ezt a szlogent Fidesz részről. Kétharmaddal éppen olyan politikát lehetne folytatni, ahol a magyar és a magyar közt nem árok ásódik, hanem egység teremtődik. De az arrogáns stílus erre alkalmatlan. Minden innen indul ki. Kellemes hétvégét kívánva maradok tisztelettel,

  • felterjesztettek az orban-kormanyt a nobel-dijra, mert egyeduallo modon sikerult bebizonyitaniuk, hogy a sotetseg gyorsabban terjed, mint a feny….

  • Teljesen feleslegesnek latom ezt az internetes veszekedest. Uraim es holgyeim,el tudjak kepzelni, hogy valamelyik hozzaszolas hatasara megvaltozik a velemenyuk? Hogy Libas Misi elgondolkozik egy megjegyzesen es Orban-hivove valik? Vagy Bencsics Klara kepes lesz mas oldalrol latni a dolgokat hozzaszolas hatasara? Ezek a politikai nezetek nagyon melyen, szinte erzelmi szinten gyokereznek, es akar tenyekkel,akar logikus ervelessel is nagyon nehezen valtoztathatok meg, mert az emberek tobbsege zsigerbol elutasitja azokat, ahelyett, hogy erdemben meghallgatna es atgondolna. Vitatkozni persze lehet es kell is de ennek NEM SZABADNA VALODI ES MELY GYULOLKODESSEL ES BOSSZUVAGGYAL JARNIA. En igy gondolom, te ugy, bar nem ertem, hogy gondolhatod ugy, de tisztelem a velemenyedet, es szivesen elbeszelgetek veled, akar a baratom is lehetsz, Ez lenne a demokratikus hozzaallas. Ezen kellene dolgozni a magyaroknak otthon is es itt is. Nem konnyu, belatom, de ez a kulturalt, epito modja a politizalasnak es az egymassal valo egyuttelesnek. Nem tudom, ki honnan ir, en Montrealbol. Szivesen osszeulnek egy beszelgetesre az itteniekkel, ahol megkostolhatnam a sajat orvossagomat.
    Szivelyesen:
    Pandur Judit

  • Judith Kopacsi

    Kedves Pandur Judit. Jó helyen jársz, Ha egyetértesz azzal, hogy lehet kulturáltan vitatkozni más véleményű emberekkel is, akkor itt a helyed.