Egyre nagyobb a feháborodás a nyugdíjkorhatár emelkedése körül

2012 február 11 5:36 du. Egyre nagyobb a feháborodás a nyugdíjkorhatár emelkedése körül bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jim Flaherty, Kanada konzervatív pénzügyminisztere kénytelen volt jelezni, hogy a Stephen Harper kormányfő által bejelentett nyugdíjkorhatár emelkedése csak 2020 után lépne hatályba, így a ma még 57 éves kanadai munkavállalóknak továbbra is 65 éves kórtól járna az állami nyugdíj.

„Terveink 2020-ra, de talán csak 2025-re szólnak és azért gondolkodunk nyugdíj-reformról, mert fenntartható rendszert szeretnénk biztosítani a ma még csak középkorú, vagy annál fiatalabb lakosság számára”–mondta Flaherty egy oshawai sajtótájékoztatón.

Stephen Harper egy Davosban elhangozott beszéd keretein belül inszinuálta, hogy 65 éves kortól  67 évre emelkedhet az Old Age Security (OAS) állami nyugdíjkorhatára. Tervükkel a konzervatívok két célkitűzést érnének el egyszerre: többen maradnának az egyre csökkentő munkavállalók táborában és csökkenne az OAS-program magas költsége.

2010-ben 36,5 milliárd dollárba került az OAS állami finanszírozása, de a konzervatívok szerint ez a szám 108 milliár dollárra emelkedhet az elkövetkező húsz év során, amennyiben nincs nyugdíj-reform.

Az ellenzék ígéret-megszegéssel vádolja a kormányt, hiszen 2006-os megválasztásuk idején azt ígérték, hogy nem vezetnek be nyugdíj-jogosultsággal kapcsolatos megszorításokat.

Jelenleg 4,9 millió kanadai állampolgár szedi az OAS-t. 2030-ra ez a szám kilenc millióra növekedhet. Az OAS finanszírozása a GDP 2,4 százalékát teszi ki és ez az érték várhatóan 3,2 százalékra emelkedhet. A kormány megszorításai a legszegényebb nyugdíjasokat hozhatja mégnehezebb helyzetbe, hiszen ők csak az OAS-re támaszkodnak, és nem pedig a befizetéses alapon működő Canada Pension Plan-re.

Tags:

Comments are closed