Nyolc éves a Kanadai Magyar Hírlap

2012 február 11 11:30 de.29 hozzászólás

2004 február 11-én indult útjára a Kanadai Magyar Hírlap első – és meglehetősen szerény – elektrónikus hírlevelével. A lap indításakor éppen néhány hónap telt el azóta, hogy Montreálból Ottawába költöztem és egyre jöbban zavart az a szituáció, hogy kanadai vonatkozású közéleti hírekről alig számolt be a kanadai magyar, illetve a magyarországi sajtó. Mintha nálunk állóvíz lett volna a politika, mintha Budapestről nézve, Észak-Amerika igazán csak az Egyesült Államokat jelenti. 2011 februárjában azonban történt valami, ami gyökeresen megváltoztatta és átfestette a kanadai politikát tájképet. „Sheila Fraser, Kanada általános könyvvizsgálója 2004. február 10-én közzétett riportjában hevesen bírálta a Liberális kormány szinte példanélküli korrupcióját . A 34 oldalas dokumentumban Ms. Fraser ‘mélyen zavarónak’ nevezte azt a jelenséget, hogy 1997 és 2003 között csaknem 100 millió dollár államkincstári támogatásban részesültek a kormánypárthoz közeli cégek és szervezetek”–írtam 2004 február 11-én, a Kanadai Magyar Hírlap első számában.

2004 február 10-én éreztem igazán, hogy Kanadában egy transzformációs folyamat vette kezdetét. Ez ösztönzött arra, hogy egy új kanadai magyar internetes hírlevelet indítsak, mely magyarul követheti és közvetítheti ezt az átalakulást. Mint ahogy már tudjuk: számtalan államosból tevődött össze ez a folyamat: a 2004 júniusában megrendezett  választások után a liberálisok elvesztették parlamenti többségüket és lapunk 2004 június 29-én közzétett – és bővített terjedelmű – számában nem csak maga a választásról számoltunk be, hanem a kisebbségi kormányok történelméről. És nem csak egy szignifikáns politikai botrány hírei kerültek a hírlevélbe, hanem egyéb kanadai, illetve kanadai magyar közösségi hírek, a montreáli agglomeráció szétesésétől a rawdoni Szent István pikinikig. A Kanadai Magyar Hírlap első évének fennállását a Montreáli Magyar Iskola 2004-es karácsonyi programján készült riporttal és fényképekkel zártam.

2005 februárjában – lapunk első születésnapján – még teljes gőzzel folytatódott az egy éve kitört politikai botrány feltárása, immár a Paul Martin liberális miniszterelnök által felállított Gomery Commission vizsgálóbizottságon keresztül. Erről is beszámoltunk , vagy helyesebben: beszámoltam, hiszen ekkor még tényleg teljesen egyedül kínlódtam az elektrónikus hírlevéllel, melyet csak párszázan olvastak. Híreket közöltem, vagy fordítottam, de a véleménycikkeket és publicisztikákat többnyire kerültem. De be kellett látnom, hogy egyedül nem tudok pörgős, rendszeresen frissített hírlapot szerkeszteni. Ehhez elengedhetetlen egy aktív, odaadó szerkesztői csapat, mely szisztematikusan figyeli és közli a kanadai közélet különböző híreit. A bloggolás 2005-körüli népszerűségének növekedése jelezte számomra, hogy lenne érdeklődés és „kereslet” egy kanadai magyar véleménylap iránt.

Az évek folyamán erre az irányra tért át a Kanadai Magyar Hírap és ezzel együtt az is nyilvánvalóvá vált, hogy az akut olvasói érdekődés inkább a magyarországi politikai hírekkel kapcsolatos publicisztikákra összpontosult, így a kanadai hírközlés mellett egyre nagyobb hangsúly került a magyar közéleti ügyekkel foglalkozó eredeti írásokra. A hangsúlyt az „eredeti” szóra teszem, hiszen semmi értelem a magyarországi újságokban, vagy internetes lapokon megjelenő cikkek szimpla átvételében, vagy utánközlésében. Ha lesz még a piacon egy kanadai magyar médiatermék, legyen annak egy eredeti, autentikus hangja. Az elmúlt évek magyarországi politikai folyamatai, a magyar demokrácia síralmas helyzete és a kanadai magyar hangadói körökben életben tartott tabuk mind nyilvánvalóvá tették számomra: demokratikus szemléletre és a pluralizmusra épülő lapra van szükség, nem pedig a kortévesztő eszmékre, a giccses nacionalizmusra és a közösségi „béke” érdekében hírdetett öncenzúrára.

Tehát nyolc év után még mindig él a Kanadai Magyar Hírlap és pozitivumként említem, hogy az utóbbi 12 hónap egyik fontos eredménye, hogy a KMH-t most már nem teljesen egyedül viszem, hanem kiépült körülötte egy írói és olvasói közösség. Ez a fejlemény olvasottságunkban is megmutatkozik. Naponta átlagosan 1,500 és 1,700 között mozog az olvasóink száma, ami a nagyobb magyarországi médiatermékekhez képest igen szerény teljesítmény, kanadai magyar viszonylatban azonban bíztató. Köszönet jár Tamás Istvánnak, aki magyarországi feltörekvő művészekkel készült interjúival gazdagította a KMH tartalmát és úgy szintén hálás köszönet a montreáli Göllner Andrásnak, valamint a torontói Kerekes Sándornak és Kopácsi Judithnak, illetve a budapesti Szemenyei-Kiss Tamásnak. Provokatív, elgondolkodtató írásaival megmutatták: lehet eredeti, minőségi cikkekre koncentráló, az önkéntes munkából fenntartott magyar lapot szerkeszteni Kanadában. Rendszeres olvasóink és hozzászólóink pedig kétségkívül bizonyítják: a hír szent, a vélemény szabad.

A szociális igazságosság, a pluralizmus és a parlamenti demokrácia mellett, a szabad véleménynyilvánítás a Kanadai Magyar Hírlap étoszának fontos pillére. Még akkor is fontos, amikor ez a vélemény kritikus, kellemetlen, netán egy kicsit sértő. Ezért tesszük lehetővé – kanadai magyar lapok közül egyedül – az olvasói hozzászólások közzétételét. A hírközlés ma már nem az újságíró monológjából áll, hanem a párbeszédből.

A Kanadai Magyar Hírlap ezt a nyílt párbeszédet próbálja – saját szerény lehetőségei szerint – elősegíteni. A magyarországi Galamus Csoport egyik tagjának, a saját lapjáról tett észrevétele a KMH-ra is vonatkozik: amatőr körülmények között próbálunk profi véleménylapot szerkeszteni. Nem könnyű feladat és nem mindig járunk sikerrel. De ameddig bírjük, folytatjuk. Önök pedig – ameddig még tehetik – olvassanak és írjanak. Ha számukra vállalható lapunk politikai, illetve világnézeti profilja, akkor publicisztikákat is küldjenek! Ha nem, akkor legalább szálljunk vitába. Amennyiben sikerrel járunk, a továbbiakban is lehet a demokratikus értékeknek, a sokszínűségnek és a tabuk nélküli szabad véleménynyilvánításnak kanadai magyar platformja.

29 hozzászólás

  • Gratulálok az elmúlt nyolc évhez és még jobban a következő nyolcnak. Számomra öröm és megtiszteltetsé, hogy veletek lehetek egy sorban.

  • Judith, ezt már megemlítette néhányszor. Meg tudom érteni; nem kis megtiszteltetetés lehet egy ekkora terjedelmü szerkesztöséghez és ilyen hatalmas létszámú olvasótáborhoz tartozni. Gondolom nemsokára Christopher Adam úr is kifejezi majd afeletti örömét hogy egy sorban menetelnek.

  • Nemes, jobb ha elolvasod megint a cikket, és ne csak zsebből tüzelj. A különbség közted és Christopher között az, hogy ha esetleg más véleményen lennénk, akkor is elfogadnánk azt, mert képesek vagyunk kulturáltan és logikusan megfogalmazni azt. Arról már nem is beszélek, (vagy irok), hogy Kanadában Christopher hozzá van szokva ahhoz, hogy lehet tárgyalni más felfogású emberekkel is. Ez a demokrácia alapja ugyanis.

  • Különben én irok más helyre is, csak oda te nem mész, hál Istennek.

  • Kösz szépen, Judith! Én is remélem, hogy fennmaradunk!

    Nemes Csaba: a KMH-nál semmi okunk a nagyotmondás, a túlzások és az önmagunk túlértékelésének játékába keveredni. A közismert magyarországi média-, illetve sajtótermékekhez képest kicsik vagyunk, a kanadai magyar lapokhoz képest viszont – a gyakori frissitéseknek köszönhetően – jól alakul olvasottságunk.

  • Kedves Kanadai Magyar Hirlap szerkesztősége, munkatársai!

    Köszönet hogy hitelesen tájékoztatják a Kanadában élő magyarokat a MO-i helyzetről. Sok ilyen hiradásokra lenne szükség, hogy az emberek tisztában legyenek a mindenkori anyaországuk helyzetével.

    Sajnos az ilyen, Nemes Csaba félék voltak, vannak, lesznek. Ezeknek az embereknek a gondolkodásuk, csak az orrukig ér csak el, nincsennek felelősséggel maguk, gyerekeik, unokáig, az emberek, a nemzet,az országuk felé! Ezek az emberek hitelüket, hitüket, emberségüket veszitették el. Az ilyen embereket csak sajnálni tudom! Mégegyszer hálás köszönet hogy vannak nekünk.

    Szeretettel: Éva (néni)!

  • Kedves Éva néni,

    köszönöm szépen kedves soraidat. Örülök, hogy Magyarországról továbbra is olvasod lapunkat! A jövőben is figyelemmel kisérjük az Óhazában zajló politikai fejleményeket…és reméljük, hogy pozitiv beszámolni valónk is lesz!

  • Dr. Göllner András

    Brávó Christopher ! Isten éltessen !

  • sok sikert kivanok a munkahoz! sokasodjatok, erosodjetek!

  • Igazán jó lap 😀 😀
    Öröm olvasni a cikkeket , mégha nem is mindig értek egyet bizonyos megfogalmazásokkal.
    Csakhogy nem azért járok ide hogy kritizáljam a cikkek tartalmát vagy iróikat.
    Információt akarok és kapok is !
    EZ a lényeg !!

  • Gratulálok Christopher! Sok erőt és kitartást kívánok a továbbiakban a munkádhoz, és ugyan ezt kívánom a Kanadai Magyar Hírlap társszerzőinek is! Én kb. három éve olvasom kisebb vagy nagyobb intenzitással, így még láttam az előző formátumokat is. A fejlődés kiemelkedő az akkori és a mostani KMH között, ami azt is mutatja, hogy jó az irányzék!

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Úgy vélem, hogy a magyarországi demokraták (az egyszerű, tisztességes emberek) nevében is köszönetet mondhatok Christopher Adam-nak azért az áldozatos munkáért, melyet kifejt a Kanadai Magyar Hírlap Online folyamatos működtetéséért. – Az utóbbi évtizedekben ily’ mértékben talán soha nem volt szükség arra, hogy egy távoli kontinensen működő sajtóorgánum nyújtson lehetőséget a szabad magyar újságírás mellett kitartó kollégáknak…

  • Kovács Árpád

    Hazugságokból ugye milyen jól meglehet élni ,kell hozzá harácsoló kapzsi tábor akik nap mint nap habzsolják a torz kritikát .Táplálkoznak a magyarországi posztkomcsi hazug hírekből ,törekvéseik a magyar nép által megválasztott 2/3-s megdöntése ,nem pirul a pofájuk olyan ál_híreket firkálni ami nem valóságot tükrözik,ezt teszik Magyarországtól tízezer kilométerre fogalmuk sincs róla a magyar életről,pofátlanul hazudoznak össze vissza.Közben nem Magyar állampolgárok semmi közük Magyarországhoz ,,életünkre rátörnek a sajtón keresztül,rárontanak egy szorgalmas dolgos nemzetre.

  • asher alexander

    ik vunse ajn zer Freylakh Jarcojt und ajn Mazal Tov Gadol!!!
    zajt’ gèzunt Chaverim!!

  • asher alexander

    kovacsarpad!!
    a helyedben en melyen,szegyenlosen hallgatnek!!!!!!
    ti ott tobbet hazudoztok egyetlen nap, mint az egesz vilag egy het alatt!!!

  • kovács megint ideböffentett egyet.
    Egy bűzöset.

  • Az a szerencséje ennek az istenverte világnak , hogy vannak olyan önfeláldozó emberek mint Mr. Adam , akik látszólag értelmetlen önfeláldozással visznek végig valamit , aminek nem is látszik meg rögtön az eredménye.
    Ha nem lennének ilyen emberek , már rég elnyelte volna ezt a vajúdó Világot a mocsok, az emberi gonoszság és aljasság szennye .

  • T.Kovács Árpád!Abban igazzat adok önnek , hogy a hazugságból jól meg lehet élni,ez önökre nagyon is igaz!Javaslom hogy iratkozzon be megtanulni számolni.A nyolc év alatt átvert emberek 2/3-a 2,7 millió ember,a többi önnek nem számit?Itt akinek pirulni kellenne az éppen ön és eltársainak kellenne akik a valóságot elferditik,de gondolom hogy a sok hazugságban már megvastagodott!Az a szomoru ha ön itt él nem látja hogy a szegény emberek hogy élnek,de lehet hogy ön is a felső tizezer kedvezményezettje !Itt aki nem mond igazat az éppen ön és elvtársai.Nagyon érdekes amit itt kifogásol,hogy nem itt élnek,nincs közük MO-hoz,de akkor ez miért nem érvényes a határontúliakra is?Ugy láttom hogy a szeretett fülke forradalmárótól nagyon eltanulta a kettős beszéd alkalmazását!Végezetül én az ön helyében nagyon szégyelném magamat,hogy azokat szapulja gyülöletes beszédével akik csak tisztelet illeti hogy merik felvállalni a valóságos helyzet megirását!Őket csak tisztelet és köszönet illeti meg!Köszönöm s elnézést kérek a Kovácsfélék viselkedése miatt,de lehet hogy már szegények nem is tehetnek róla annyira agyilag át lettek mosva,hogy már orvosi esetek!

  • Kösz szépen a kedves szavakat, Laci, Tamás, András, Misi, Geyza, Éva és Judith!

    Kovács Árpád, amúgy én például magyar állampolgár vagyok és nem a nemzeti ügyek kormánya jóvoltából lettem az. Szavaiból eléggé világosan kiderül, hogy a „határokon átívelő nemzet,” és a határontúli magyarság csak abban az esetben fontos és értékes, ha a jelenlegi kormánypárt sorait erősítik. Ha pedig esetleg nem, akkor repülhet a nagy nemzeti összefogás.

  • A hasonlat ijesztő : aki nem tagozódik be az ” Ötödik Hadoszlopba ” az nemzetáruló.
    Egy kínai menekült sem lehet 100 %.-ig új , választott hazájának a polgára mertha Mainland érdekei megkívánják , akkor utánanyúlnak.
    Így lehetett idejekorán atombombája Kínának :
    A számtalan kínai technikust és tudóst zsarolással meg fenetudja még mikkel rávették hogy az USA.-ból térjenek vissza Kínába és ott dolgozzanak az álkommunista rezsim érdekében.
    Mindeközben a Világ el volt foglalva a bugyuta Julius és Ethel Rosenberg féle kémtörténettel. Holott tudható volt hogy három-négy vagonnyi iratot . rajzot leírást mégha akartak volna , akkorsem tudtak volna az oroszok kezére játszani.
    Azok kérem szépen kidolgozták maguktól.
    Nade a félfeudális Kína ??
    ( Még szerencse hogy a Nemzeti Ügyek Főkormányosa nemakar titkokat olyan országokból , ahol magyarok laknak. Egyelöre. )

  • Üdvözletem,sok sikert a továbbiakban!

  • Christopher, teljes elismeresem!
    Nem tudom, hogy csinalod, honnan van idod es energiad minden egyeb mellett ennek a lapnak az ilyen szinvonalon valo szerkesztesere. Ehhez nagyon elhivatottnak kell lenni! Gratulalok, csak igy tovabb!
    Pandur Judit

  • Kovács Árpád

    Viharsarokba befészkelte magát a gyilkos kommunisták pártjának setje.

  • ” Gratulálok az elmúlt nyolc évhez és még jobban a következő nyolcnak. Számomra öröm és megtiszteltetsé, hogy veletek lehetek egy sorban.

    Szerző Judith Kopacsi | február 11, 2012, 11:54 de. ”

    Judithka, tisztában vagy azzal, amit leírsz?
    Komolyan.

  • „Kirájnő” ide vagy királynő oda (bocs Judithka, nehezemre esik direkt primitívnek lenni, mint ahogy te teszed ezzel direkt helytelen írással), nekem ez semmit nem jelent:)

  • gejza

    „aki nem tagozódik be az ” Ötödik Hadoszlopba ” az nemzetáruló.”

    Szerinted, aki nincs ugyanazon a véleményen, amin ti, azt nyugodtan „fasisztázhatjátok”? Nagyon egyoldalú ez a demokrácia, amit ti hirdettek:)

  • Békés, szép, elgondolkodós hétvégét mindenkinek:)

  • Dakota, csak tudnám, kinek irogatsz itt, ugyanis a kutyát sem érdekli a véleményed. Hidd el. Nekem kettő is van és amikor megkérdeztem tőlük, csak unottan hátatforditottak, ásitottak egyet és rögtön elaludtak.

  • Kedves Christopher, eddig fel sem tűnt, hogy „A szólás szabadsága és a Kanadai Magyar Hírlap” című cikknél mi az utolsó bejegyzés.

    „A hózzászólások lezárva.
    Szerző Christopher Adam | március 25, 2012, 11:39 de.”

    Nagyon érdekes a téma, cím és a reakció közötti ellentmondás, ugye te is érzed? Épp annál a cikknél ez nagyon furcsán hat:)