Martonyi János lehet Schmitt Pál utódja

2012 február 14 1:13 du.11 hozzászólás

A budapesti Népszava információi szerint Orbán Viktor „elengedi” a kínos plágium-botrányba keveredett Schmitt Pál államfőt és helyébe Martonyi János külügyminisztert javasolhatja. A balközép napilap felkereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, de nem reagáltak az újság kérdéseire. A fideszes frakcióülésen került szóba Schmitt eltávolítása és már lehetséges utódokról is konzultálnak a kormánypárt vezető politikusai. Jelenleg Martonyi János a legesélyesebb jelölt.

Schmitt Pál sem jár rosszul azzal ha még a doktori cím elvétele előtt lemond, hiszen élete végéig jár neki sofőr, luxusautó, titkárság és komoly pénzbeli juttatás. A III. Magyar Köztársaságban ki kellett tölteni az adott elnöknek teljes öt éves mandátumat, mielőtt részesülne ilyen juttatásokban, azonban Fidesz – sarkalatos törvényein keresztül – ezt a feltételt eltörölte.

A Schmitt Pál elnököt érintő plágiumvád 2012 január 11-én került napvilágra, miután a HVG kiderítette, hogy a jelenlegi államfő 1992-es doktori disszertációjának csaknem 180 oldala szinte szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgiev bolgár sporttörténész 1987-es kézíratához.

Bár Martonyi János mindenképpen a Fidesz mérsékelt és leginkább szalonképes szárnyához tartozik, mégis kínosnak bizonyulhat a jobboldali párt számára, hogy a leendő államfő a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt a rendszerváltás előtt. Szintén felmerül az a gondolat, hogy a kétharmaddal rendelkező Fidesz miért nem tehetne gesztust az ellenzék felé, olyan jelölt támogatásával, mely a baloldal számára is elfogadható.

11 hozzászólás

  • Na varjunk csak egy pillanatra!
    Martonyi Janos nemzetkozileg is elfogadhato volt, mint kulugyminiszter. Mint ugyved szinten a nemzetkozi jogi teruleten dolgozott es volt sikeres. Amellet, mint jogasz, talan kevesbe volna esendo a fidesz nyomassal szemben, ha azok a korabbiakhoz hasonlo amokfutast terveznenek a torvenykezesben es mindenkeppen alkalmas arra, hogy bizonyos foku minosegi kontrolt vegezzen.
    Mindennek ellene szol a tagadhatatan elkotelezettsege a partjaval. De ezt nem lehet a szemere vetni, ha eppen ot valasztjak jeloltnek. Mindebbol azonban az kovetkezne, hogy a szemelyes erdemei alapjan esetleg elfogadhato lenne akar az ellenzek szamara is, eddigi palyaja nem ad okot a visszautrasitasara es mint szakember, semmi esetre sem lesz az az intellektualis porszivo, mint amilyen Schmitt volt.

  • Az biztos, hogy Martonyi János nem egy Schmitt Pál. Ráadásul időnként – manapság talán ritkábban – szembement a Fidesz politikájával, vagy legalábbis racionálisabb álláspontot képviselt. Ilyen például a kormánypárt egyre erősebb nyugat-ellenessége, mely polémiában Martonyi alapvetően nem vett részt.

    De azért képzeljük csak el, hogy milyen retorikai támadás venné kezdetét a jobboldalon, ha éppen egy balközép kormány jelölne egy volt MSZMP-s párttagot államfőnek.

  • Ádám, tévedsz. Martonyi „jobboldalon” sem népszerű, nemzeti radikális oldalon pláne nem. Ez a népszerűtlenség Martonyinál nem a volt mszmp tagságának, hanem az elmúlt 22 év alatti … Szándékosan nem írom, milyen terhelő infók alapján, csupán azt jeleztem: nem Martonyi válthatja Schmitt Palkót.

  • witcheszter

    tul kozel lehetsz az infokhoz, ami onmagaban is rossz pont! a lenyeg, hogy hazugsmittnek mennie kell, hamarosan orbanra kerul a sor….az mdf, szdsz, dk es baloldal kapott eleg felkeszulesi idot, biztos vagyok abban, hogy a kovetkezo idoszakban nem fognak tetlenkedni…

  • Martonyinak EDDIG relatíve jól csengő neve volt külföldön , bár mostanában már kissé furcsán néznek rá.
    Nade majd ezután 😀 Ha kikapja e ” szép ” megbízatást höhöh hö

  • Eszter, vannak beső infók? Követheted néhány olvasónk jó szokását és küldhetsz nekünk név nélkül – postai úton – barna boritékba elhelyezett névtelen leveleket az ilyesmiről. Úgy mint a hidegháborúban. 🙂

    Geyza – Martonyi talán egy picit kevésbé lesz bábú és – Schmitthez képest – szolgalelkűségének is lesznek határai. Szerintem az OV is lenne szivesen államfő, meg kormányfő…úgy egyben. De az már azért ciki lenne. 🙂

    Misi – remélem, igazad van, bár azt hiszem, hogy az MDF-t felváltó Jesz nevű szervezetre nem nagyon lehet számitani.

  • Chris

    szuksegunk van konzervativ, mersekelt jobb oldali partra…..ide kepzelem Debreczenit meg az mdf-bol jopar embert eshat ujakat…

  • Puchert János

    Véleményem szerint ha a jelenlegi kormány valóban a nemzeti együttműködés kormánya akkor olyan köztársasági elnököt választana akit az ellenzék is eltudna fogadni nekem lenne egy javaslatom pl. Glatz Ferenc akadémikus

  • Misikém Debreczeni a DK alelnöke.

  • Hogy Martonyi J.az MSZMP.tagja vólt az semmit sem számit a mai politikai kulturában.Nagyon sok ember van,aki az elveit a szélfujásától tesz függővé.Egyébbként is nem ő azegyeduli MSZMP-s tag a Fidesz táborában.Vannak elegen,akár külön platformot is alakithatnának.Hogy ez a FIDESZ-t nem zavarja?Annyira nem,hogy még az MSZMP.Politikai Bizottság volt tagjait is befogadta.Lásd Pozsgait és Szüröst.Egy a fontos csak,kicserélni a „köpönyeget”.Gesztust várni a FIDESZ.-től,olyan,mintha az éhező mannát várna az égből.A kedves áldoktor meg a mai hatalmasok szerint megszolgált arra a sok juttatásra,melyre az élete végéig jogosult lesz.Van itt pénz kérem,ha magánérdekről van szó.

  • Ehhez – éhes disznó makkal álmodik! Álmodjatok tovább libas misik!