Képek a montreáli magyar zsidó nőegylet történelméből

2012 február 16 2:11 du.5 hozzászólás

1962 őszen hozták létre a Montreáli Magyarajkú Zsidó Nők Egyesületét. Az egykori szervezet tevékenységéhez tartozott a belvárosi Sheraton hotel dísztermében évente megrendezésre kerülő Purim bál és a divatbemutatók, valamint a teadélutánok szervezése. Működésének első éveiben, a magyar nőegylet a montreáli spanyol-portugál zsinagóga egyik különtermében tartotta közgyűléseit. Havi három alkalommal használhatták ezt a helységet. 1968-tól – Schnürmacher Miklós montreáli magyar rabbi közbenjárásának köszönhetően – ingatlant vásárolt a magyar zsidó közösség és ezen a helyen jött létre a Montreáli Mártirok Temploma Hitközség.

Alábbi képeink a Menóra és a Magyar Hírlap című kanadai magyar újságokból, illetve Domány Sándor A Montreáli Magyar Zsidóság és a Montreáli Mártirok Temploma Hitközség története c. könyvéből származnak.

Az 1966-ban rendezett Purim-bál rendezőbizottsága. Felső sor balról jobbra: Mrs. Judith Safrany, Mrs. Lici Rostas, Mrs. Lilly Klauber, Mrs. Sari Haber, Mrs. Lilly Toth, – Alsó sor balról jobbra: Mrs. Vera Vaktor, Mrs. Erzsébet Fejes, Mrs. Magda Domanyi, Mrs. Panni Farago. (Forrás: Magyar Hírlap, 1966. január 29.)

A Nőegylet vezetősége 1964-ben (Forrás: Dományi Sándor, A montreáli magyar zsidóság és a Montreáli Mártírok Temploma Hitközség története)

A Nőegylet vezetősége 1983-ban. Álló sor balról jobbra: Tóth Lili, Dományi Magdi, Grósz Daisy, Komlós Éva, Gerő Margit, Fleisher Erzsébet, Hochmann Hermina. Ülnek, balról jobbra: Fülöp Éva, elnöknő és Römer Irén. A képen nincs rajta: Kassai Magda és Solti Ilonka. (Forrás: Dományi Sándor)

Forrás: Menóra, 1963. január 25.

Forrás: Dományi Sándor

Forrás: Magyar Hírlap, 1971. december 25.

Forrás: Magyar Hírlap, 1965. február 27.

5 hozzászólás

  • Judith Kopacsi

    Ha jól tudom Pittner Enikö kutat Menora ügyben a doktorátusához. Ezek korai Menora cikkek és fényképek. Sikerült Enikőnek hozzáférnie ezekhez is? Mindenesetre jó látni életemnek egy szép darabjából is, mert a Menora és persze Egri Gyuri nekem családtanak számitanak.

  • Nem tudom illik e ide , de elkövetem .
    Régi vicc , még a Kádár-érából :
    Ketten beszélnek
    -Hogy hívja fel az okos zsidó a hülye zsidót Pesten ?
    -Na hogy ?
    -Hát interurbán vonalon . New Yorkból !

  • Judith, jól ismerem a Pitter Enikőt–évente legalább egyszer találkozunk, a Hungarian Studies Association of Canada (HSAC) konferenciákon. Egyébként szerintem a Menóra számait valószinű láthatta, de vannak még kisebb, helyi hirlevelek, amelyek valóban érdekesek lehetnek számára. Ilyen például a „Templomunk” c. montreáli értesitő, amit Schnürmacher rabbi zsinagógája adott ki. Azt hiszem, hogy van egy példányom…ha lesz időm ezt is felteszem, még néhány dokumentummal. A Egri Györgyöt sajnos sohasem ismertem…de könyvét olvastam.

  • A mostani májusira én is szeretnék elmenni. Gondolom, ott találkozhatnánk személyesen is.

  • Gabriel Bar-Shaked

    Tisztelt Szerkesztoseg!

    A mellekelt kepen megtalaltuk Kassai Magda nevet (a kepen nem lathato). Megkaphatnank mostani cimet?

    Segitseguket elore is koszonve,

    dr. Gabriel Bar-Shaked
    tortenesz
    Yad Vashem
    Jeruzsalem