A Kossuth téri fákat már kivágták, hamarosan Károlyi Mihályt is kivágják

2012 március 2 10:10 de.50 hozzászólás

Bár még semmilyen konkrét terv nem született a Kossuth tér átalakításával kapcsolatban, az Országháznak otthont adó tér most úgy fest mint egy közönséges építkezési terület, miután kivágták az összes fát és elpusztították a növényzetet a Károlyi Mihály-szobor körüli parkból. Rejtély, hogy miért kellett ennyire sietni a tér szétszedésében, amikor a Horthy-rendszer Kossuth-terét visszaállítani óhajtó Fidesznek nem, hogy nincsen konkrét terve, de még kivitelezőt sem választottak és a szükséges engedélyeket sem szerezték be. Kövér László fideszes házelnök javasolta a magyarországi fasiszták számára fájdalmas Károlyi-szobor elbontását. A fák kivágásával és emlékmű eltávolítása következhet.

Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője vizsgálatot követel a Kossuth-tér növényzetének kiírtása miatt . Jávor elmondta: engedély nélkül vágták ki a Kossuth-téri fákat. A Kormánymegbízotti Kabinet fakivágásról szóló hirdetménye 2012. február 7-én jelent meg, ugyanakkor a vonatkozó kormányrendelet két hónapos ügyintézési határidőt ír elő. Ennek a fele sem telt el, de a szóban forgó fákat már kivágták, ami az előbbiek alapján semmiképpen sem tekinthető jogszerűnek – szögezte le az ökopárt pénteki közleményében.

A Kossuth-tér északi oldalán egy 500 férőhelyes mélygarázs épül és egy új látogató-központ, azonban a fák kivágását „illegális környezetkárosításnak” nevezte az LMP.

2009-ben egy kanadai barátom látogatott Pestre, amikor éppen én is Magyarországon voltam. Jeleztem, hogy érdemes lenne lefényképezni a Károlyi-szobrot, hiszen a közeljövőben valószinű – politikai okokból – eltávolitják a Varga Imre által tervezett emlékműt. A szobor 1975-ben készült el, Károlyi századik születésnapjának alkalmából. Az elmúlt öt-hat év folyamán újfasiszta randalírozók többször leöntötték vörös festékkel és számtalanszor megrongálták. A Jobbik a budatétényi Memento-parkba vinné a szobort, Kövér is eltávolítaná. A fideszes budapesti közgyűlés is várhatóan támogatná a bontást, hiszen már tavaly úgy döntöttek, hogy eltávolítják a szobor körüli díszvilágítást, mely javaslatot a Jobbik terjesztett a képviselők elé. Közben kiderült, hogy Siófokra szállíthatják Károlyit, így rejthetik el sikeresen a demokratikus magyar köztársaság vezetőjéről állított szobrot a fővárosba látogató külföldi turisták elől.

A Népszabadság „baltás forradalomnak” titulálta a fák kivágását és a Károlyi-szobor tervezett eltávolítását. Amennyiben ismét a Jobbik akarata valósul meg, Tisza István szobra kerülhet Károlyi helyére.

50 hozzászólás

  • Károlyinak jó helye lesz Siófokon – a sok sirály talán megtiszteli!

  • Dr. Göllner András

    Neked meg jó helyed lesz a történelem szemétdombján, Tatulus. Még a süket álnevedre se fog senki sem emlékezni Te gyávaság !

  • Puchert János

    Gyalázat vajon meddig süllyed még ez az ország, van még ennél lejjebb?

  • nem tatulus

    orbant es vonat fogjak kivagni hamarosan a parlamentbol, csak figyelj es ha lehet csendben!

  • ezek a videki fiuk persze nem ragaszkodnak a kossuth teri fakhoz, hiszen nekik csak terkep e taj, en viszont ott nottem fel! ossze kene fogni a budapestieknek es rendezkedni Papan meg Felcsuton, el kene bontani par dolgot meg atrendezni, hogy lassak mar a parasztok, azert a budapestiek is ertenek a falurendezeshez! mocskok ezek mind! marcius 10-re ez akar uj feladat lehet, csemeteket ultetni tuntetes keretein belul!

  • Még mindig baromságot írsz ! Való színű ültetnek másik növényeket csak türelmes légy ! Nem kell mindjárt átmenni bunkóba , inkább figyelj oda mit írsz !!!!!!!

  • Kovács Árpád

    Károlyi Mihály vezetése alatt a magyar állam nem töltötte be az állam mindenkori legfontosabb szerepét, a honvédelem biztosítását, kiszolgáltatva ezzel az országot a győztesek kénye-kedvének. Károlyi Mihály politikai munkássága, ami a történelmi Magyarország de facto szétdarabolásához vezetett már a trianoni békediktátum előtt, alkalmatlan arra, hogy emlékét a Kossuth téren bármilyen formában is őrizze a nemzet.

  • Kovács Árpád

    Károlyi Mihály és kormánya ugyanis az I. világháború végén, amikor a történelmi Nagy-Magyarország területe még mentes volt az ellenséges katonáktól, a magyar hadsereget a békediktátum Hazánkra kényszerítése előtt leszereltette, majd a védelem nélkül maradt országban következett be a trianoni tragédia. Minden csepp magyar vér, mely a történelem folyamán hullott a Kárpát-Hazáért, kárba veszni látszott Károlyiék nemzet-, és ország pusztító politikájának következtében. Súlyos árat kellett fizetnünk.

    Károlyiék tevékenysége kimeríti a hazaárulás fogalmát, egy egészséges nemzet pedig nem állít emléket a nemzetvesztő politika megtestesítőjének, pozitív példaként beállítva utódainak.

    Károlyi Mihály tehát méltatlan arra, hogy az országban névtáblával, szoborral emlékét fenntartsuk, a jövő generáció megtévesztésére.

  • negecizze Bak, csak kussojja!

  • Tüske Zsófia

    a hazaárulás fogalmát az merítette volna ki krahácskám, ha négy év Isonzó, Doberdó és a gáztámadások után a porrá vert és kivérzett magyar hadsereget tovább kényszerítik a fronton pusztulni. Még ez is elég volt az őszirózsád forradalomhoz. Más hímtagjával ám könnyű a csalánt verni, és Károlyit ekézni, aki a földjeit felosztotta a szegények között. Ezért megérdemelni dupla idejű lövészárkot, maga igen kevéssé jóképességű.

  • Kovács Árpád

    Véssük köbe Károly Mihály pacifista ámokfutását .Elbukott posztkommunisták a hátunkon politikai tőkét ácsolnának megint újra.

  • Judith Kopacsi

    És mit szól ahhoz kovácska, hogy 1919-ben Horthy Miklós fehér lován Szegedről Román katonák kiséretében érkezett Budapestre?

  • Judith Kopacsi

    No meg, ha már arról van szó, akkor lássuk azt is, hogy volt egy Vörös hadsereg is, akik valóban önkéntesekből álltak, és sikeresen fel is vették a harcot a Csehekkel szemben is. Az már nem rajtuk múlott, hogy a gyözteseknek járó dicséretet is megkapják, ugye? Te kovácska, honna szerzett történelmi értesüléseidet? Csak nem a budin, régi évkönyvekből kivagdosva?

  • Judith Kopacsi

    Ja, van jó hirem is! Ma felavatták a XIII. kerületben a Teve utcai főkapitányság melletti Kopácsi Sándor sétányt. Kaptam egy csomó képet, voltak vagy százan, pedig erős szél fújt.

  • szep Judith ez szep! gratulalok!

  • Trianon nem Károlyi miatt következett be, hanem a magyar politikának a nemzetiségek irányában tanúsított vagy elnyomó, vagy közömbös, évtizedeken át folytatott politikájában. Kovács úr csak a jobbikos ökörségeket hinti itt, ahelyett, hogy valódi történészek igényes és komoly szakmunkáit olvasva sírva hajítaná ki téveszméit a szemétdombra.

    Károlyit vádolni Trianon kapcsán olyan, mint csődgondnokot vádolni a csődért. Károlyinak a korábbi évtizedek jobboldali kormányainak összes hibáit kellett volna egy vesztett világháború után egy kivérzett országgal és harcra képtelen hadsereggel a háttérben korrigálnia. Ez semmiképp nem sikerülhetett, mert a nemzetiségek nem föderációt, nem együttélést akartak, hanem függetlenséget, bármi áron. És hathatós támogatójuk akadt az antant tekintetében. Mert Magyarország akkor sem tudta, hogyan kell (át)állni a győztesek oldalára.

    Semmi kétségem, hogy a mai gyalázatos, bunkó és provinciális magyar hatalom el fogja távolítani Károlyi szobrát. Olyan kisszerű, pitiáner alakok alkotják ma a kormányzati politika első vonalát, akik maximum a felcsúti focicsapat öltözőjének szintjéig képesek felemelkedni, de Károlyihoz képtelenek lennének.

  • Kopácsi, te nagyon szereted a budit, állandóan emlegeted! Ja, bizonyára nektek is volt – hátul a kertben ,mi?

  • Dr.Göllner úr – maga kis bátor! Ön sajnos nálam besorolást nyert a pénztőkét kiszolgáló, jól megfizetett sameszok közé! Gyalázza csak továbbra is azt az országot, ahol önnek és társainak semmi keresnivalója sincs. Ha Ön Károlyit oly nagyra tartja, az Ön ízlése, én hányingert kapok a nevétől!

  • Judith Kopacsi

    Nem, nekünk nem volt budink. Mikor megszülettem, már fürdöszobás lakásunk volt. Budit láttam falun, onnan tudom, hogy milyen. Még a kertes házban sem volt budi.Szóval ezzel félre céloztál.
    Viszont látom, fogyókúrán vagy, mert sok mindentől van hányingered. Én szerintem ez egy sullyos betegség tünete, javaslom, hogy alaposan vizsgáltasd ki magad. Károlyival kapcsolatban, nem miatta kaptuk Trianont. Mégcsak nem is a szerencsétlen nemzetiségi politikánk miatt. A Román Királyné, aki egy bájos asszony volt, kisgyermekével elment Párizsba, és mondta, hogy kell neki Erdély. Megkapta, mert szimpatikus volt a franciáknak. Aztán a Csehek is mentek, hogy nekik meg a felvidék kéne. Jó, mondták a franciák, akik nem különsöebben kedvelték a magyarokat. Még Kún Bélának sem volt semmi köze hozzá. Egyszerüen nem tarották olyan fenoménnak, aki 100 napnál tovább tudja tartani a dolgokat. Szóval szerintem még sokat kell olvasnod. Igen sok könyv jelenik meg mostanában angolul, ami 1919.-el foglalkozik. Nem kell leragadni a régi Horthy idejében kiadott történelem tankönyvek mellett.

  • Judith Kopacsi

    Ja tatulus mija fene az a „pénztőkét kiszolgáló, jól megfizetett samesz”? És áruld el nekem, mi a frászt kezdenétek pénztőke nélkűl?

  • Judith Kopacsi

    A budit különben te meg kovácska emlegetitek szeretettel, csak hogy nehogy eltéveszd a házszámot.

  • te hulye tatulus a kommunizmus nem vot jo, mert nem teljesitmeny alapjan osztotta az erdemeket, hanem viszonylag egyforman, a penztoke nem jo, mert itt teljesitmeny alapjan osztjak az erdemeket, de teljesiteni azt nem szerettek, vegulis mindegy minek hivjatok, csak talald ki mibol tudod eltartani a mocskos pofadat a szutyok gyerekeiddel egyutt! a budi meg azert van, hogy ott huzzad le magadat, ha kerti, akkor meg ugorj fejest benne, mindjart helyedre kerulnel!

  • Nem március 15-től fél dicső kormányunk?
    Úgy tudom, ezt a helyet még nem foglalta
    le egyik kormánypárt sem március 15-re.

  • Puchert János

    Akiknek hiányos a történelmi felkészültségük ajánlanám Trianon témában a közelmúltban megjelent könyveket Csernok Attila A komáromi pontonhíd 2008. A valóság erejével 2009. Mint patak a sziklák között 2011.

  • milyen „emberek” olvassák ezt a portált, szégyenletes…sok tahó egy-két kivétellel…

  • kedves Puchert

    orulok a konyvajanlatainak, mert azok, akik nem eltek meg ezeket az esemenyeket sot nem is tanulhattak rola az iskolaban, azokat a legkonnyebb megteveszteni, hiszen a konyveket is ilyen olyan iranyultsagu emberek irtak, akik az igazat irtak regen vagy akar ma is, azok konyvei leginkabb eltunnek, mert komoly csoportok vannak, akiknek nem all erdekeben az igazsag felfedese…..eppen ezert en magam eleg szkeptikus vagyok minden vaddal kapcsolatban es nagyon nem orulok annak, hogy az ilyen olyan modon visszaszoritott indulatokat, persze teljesen tudatosan, ujra felkavartak, szamomra akik ezzel foglalatoskodnak pont olyan bunozok, mint akikre visszamutogatnak a multban….

  • bekaphatod

    ne mondd, hogy meglepodtel, az orszag donto tobbseget ilyen emberek teszik ki, ennek koszonheto a 2/3-os gyozelem! egyebkent meg te is!:)

  • Dögöjj meg TATULUS !! !!


    Különben meg azthittem ez sohasem fordulhat elő…amit most művelnek azzal a térrel.
    Csak az vígasztal : vissza fogjuk alakítani ha eljő az ideje…

  • A hazaáruló Horthy a Kisantant kitartottjaként foglalta el az országot !
    És rémuralmat teremtett .
    kb .230 000 embert nyírtak ki. Ebből cirka 30 000 .-ről papír van a levéltárakban, a többi egyszerűen eltünt örökre.

    Nemzetáruló rohadt banda.
    A ruszki megszállás is az ő számlájukra írandó.
    Hogy lehet az , hogy egy ilyen pökhendi kis ország egyszerűen hadat üzent a fenállása óta vele szemben mindig jóindulatú és végtelen Szovjetúniónak ?
    És amikor látható hogy a nácikat egyszerűen beledöngölik a földbe , akkor kitart mellette a végsőkig ?
    Sztálin világosan megüzente a háború előtt ( persze diplomáciai ékesszólással ) Magyarország számíthat Erdélyre ha kimarad a háborúból.
    De nem.
    Az idióta szenilis bűnöző Horthynak több kellett…mind a mai napig ennek isszuk a levét.

    És most nekem senki ne jöjjön a ” vörösterroral ” meg a ” Lenin-fiúk rémtetteivel ”
    Igazolhatóan , levéltári adatokkal alátámasztottan valami ötszáz-körüli embert nyírtak ki , eléggé elítélhető módon. Azt nem tudták megcsinálni hogy ne dokumentálják az eseteket. EZ azért igennagyon eltörpül a Horthy-Prónay féle 230 ezres tömeggyilkossághoz képest.

  • Judithka:
    Az ilyen hülyék azt hiszik ” pénztőke ” nélkül is tudnák folytatni az aljaskodásaikat.
    Mert annyira rövid az agyuk hogy nemképesek átlátni :
    Ahhoz hogy eképpen tevékenykedhessenek , bizony hatalmas ” pénztőke ” van mozgósítva olyan pénztőkések révén akinek üzleti érdeke ellentétes a demokrácia alapértékeivel.
    Vagyis : ezek a nímandok , ezek a semmi kisemberek , ezek a lelki nyomoroncok végtelen hülyeségükben képtelenek észrevenni hogy csak egyszerű sakkparasztok egy nagy játszmában. Feláldozható kis senkik.

  • Geyza! Bármilyen hülye vagy egyébként, azzal egyetértek, Horthy legnagyobb hibája, hogy beléptünk a háborúba! Ha kimaradunk, valszeg lerohannak a németek, viszont háború után miénk lehetett volna Erdély, talán még a felvidék is. Túléltük volna a 3-4 éves német megszállást, és most jelentősebb ország lehetnénk.

  • Frászt rohantak volna le. Spanyolországot sem rohanták le nomeg Svájcot sem. Továbbmegyek :
    A ruszkik felajánlottak katonai segítséget a cseheknek , még a legelején,de nem fogadták el.
    Szóval azért az nem úgy volt.
    Horthy ugyan kiakart lépni a háborúból , de ahhoz is hülye volt.
    Az egész hírszerzése náci kémből állt. ( Megjegyzem most is a Jobbik célterülete ( munkaügyi szempontból )a Nemzetbiztonsági hivatal !
    Gyurtsány Feri és kormánya pedig hülye volt hozzá hogy ennek végét vesse.)

    Ennek ellenére meglehetett volna csinálni !
    De még arra is képtelenek voltak az elcseszett magyar katonai ” vezetők ” hogy egyszerűen megnyissák a frontot a ruszkik előtt.
    Csak ahhoz értettek a darutollasok utódai hogy állatnak nézzék a ” legénységi állományú egyén ” .-t .

  • Tatulus:
    Ez a ti hibátok :
    ” talán még a felvidék is meg a mittoménmi..Urdu-föld is talán ”
    Álmodozók….
    Tessék megérteni :
    Trianon NEM 1919.-ben dőlt el hanem a Mohácsi Vész egyenes következménye.
    ( Ja ..és a kiegyezésé.)
    Trianon csak egy fajta végkifejlete volt annak a nemtörődöm , úri hozzáállásnak ami a mindenkori magyar uralkodóosztályt jellemezte Mátyás óta.( Meg előtte is )

  • Puchert János

    Gábor kösz az értékelést valóban jól tükrözi a valóságot.

  • Érdekes ez az orbáni kísérlet. Amely egyébként nem új keletű, hiszen a diktátorok többsége megpróbálkozott vele. Vajon ki lehet e törölni egy nemzet emlékezetéből, értékrendjéből, érzéseiből az olyan elemeket, amely a hatalomnak nem tetszik?
    Tényleg azt gondolják, hogy sikerre lehet vinni egy olyan politikát, ami kivágja a neki nem tetsző fákat, kidobja az általa gyűlölt szobrokat, vagy éppen arcátlan korrupció keretei között viszi csődbe a nemzeti légitársaságunkat? Ideig – óráig el lehet ezzel szórakozni, de egyszer csak eljön a pillanata annak, amikor egy nemzet mondja ki az ítéletet a kormány és a hatalomgyakorló politikai elit felett. Lassan közeleg az ideje annak amit így lehet összefoglalóan kifejezni: Game Over!

  • Levai Peter

    csak mar ott tartanank!

  • Nem, és sohasem fogom józan ésszel megérteni a jobboldal örültségeit. A Vörös Hadsereg fegyverrel védte 19-ben az országot, amit Károlyi tett lehetővé, amikor átadta nekik a hatalmat. Horthy meg román szuronyok mögött vonult be Budapestre. Mégis a kommunistákat hívják „hazaárulónak” nem a „kormányzó urat”

  • Lévai Péter: nem lesz az a helyreállítás olyan egyszerű! Azok gyönyörű nagy fák voltak, kell hozzá néhány évtized, mire visszanőnek. Viszont legalább olyan lesz, mint az odvas fog: a hiányra mindig emlékezni fog, aki látta fákkal együtt azt a részt.

  • Tüske Zsófia

    bennem az motoszkál, miért is féltek annyira a parlament környéki teherbíró fáktól, hogy érvényes közbeszerzés nélkül is gyorsan végeztek velük…..

  • Kedves Kekec! Nem, és sohasem fogom józan ésszel megérteni a boldal örültségeit. A Vörös Hadsereg fegyverrel ölte halomra a parasztokat és söpörte le a padlásokat, miközben Károlyi kormánya nem akart több katonát látni, akik védhették volna a hazát. Horthy román szuronyok mögött vonult be Budapestre, majd a románok hazatakarodtak, majd osztrák szintre hozta fel a gazdaságot egy trianoni trauma után. Mégis Horthyt hívják “hazaárulónak” nem a “kommunistákat.

  • Geyza! Magyar az, akinek fáj Trianon. Igaz magyar sohasem mond le ősei jussáról. No persze a török hódoltság idején is voltak olyanok, mint te. De végülis mindig győz az igazság.

  • Tüske Zsófia

    Somodi úr, talán nem a múlt sebeit kellene újra és újra felvakarni, hanem a jövő sikerének érdekében munkálkodni. Ahogy azt a félszemű Kölcsey javasolta nemmondommegmelyik versében- Ha maga igaz magyar, tudni fogja. (lehet, hogy ma ő is hazaárulónak lenne kikiáltva?) Ősei jussáról már az is le kellett mondjon, aki elkártyázta azt. Nincs ősi juss, különösen nem, ha az ember ismeri a trianon környéki statisztikákat a magyarországi területek lakosságának nemzeti megoszlásáról. Feladatok vannak, kultúra, amit ápolni kellene, és nem úgy, hogy minden írástudót, aki más véleményen van, messze üldözik. Megfelelő oktatás kellene, és nem úgy, hogy a pokolba üldözik azokat, akik felvállalják a cigányok oktatását, akik a fiatalok többsége elől elzárják az ingyenes felsőoktatást. Nem az igazság után kellene nyavalyogni, hanem nekilátni az építkezéshez rombolás helyett.

  • Most kér mindenki több PÉNZT: AZ EGÉSZSÉGÜGYIEK/ egy vicc hozza ,a kommunistak kb.60 éve kitalaltak,hogy az orvosokat , pincéreket nem kell megfizetni/.OKTATASÜGY, BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI VALLALAT, A TÜZOLTOKNAK 2004-2007 KÖZÖTTI TULORA, MAV, MALÉV, MOST KEZDÖDIK A GYURCSANY ALTAL 2008-BAN FELVETT 20 MILLIARD £ TÖRLESZTÉSE.

  • Károlyit már a saját családja is kivágta.

  • Judith Kopacsi

    Somodi, magát félrevezették! A Vörös Hadsereg 1919-ben a megszállok ellen harcolt. Akikre maga gondol az a párszáz u.n. Lenin fiuk voltak, akik valóban cselekedtek csunya dolgokat is, na de méreteiben közel sem jártak aztán a Horthy féle bosszunak. Trianon nem miattuk volt. Persze, hivő emberrel kár vitatkozni, mert a tények csak megzavarják. Tisztességes magyar ember tudja, hogy elöre kell nézni és épitkezni, nem hátra és rombolni.

  • szerencsetlen Somodi

    mit zagyval itt osei jussarol, mikor a hulye osei olyan haboruban vettek reszt, amit elveszitettek es bizony a gyoztesek szoktak a bekefelteteleket szabni! aki ezeket nem veszi tudomasul, az szimplan hulye!

  • Már lebukott a vörös csillag, viszlát, nem volt szép.

  • Kövér Lászlónak ez a lépése jól bizonyitja a FIDESZ és a Jobbik közötti jó viszonyt.Ezek bizonyosan össze fognak borulni a választás idején.Szényen,amit Károlyi Mihály szobrával müvelnek.Azt meg nem tudom miért van szükség egy ilyen felesleges beruházása,amikor pénzhiány van.
    István Berecz.Magyarország.

  • Somodi Endre nem igaz magyar.Ha az volna nem állitana ilyen baromságot.
    István B.