Félnek a Fidesztől? A lakosság ötven százaléka titkolja pártszimpátiáját

2012 március 3 11:53 de.29 hozzászólás

Egy bizonyos pontig akkurátusnak gondolhatjuk azt az érvelést, miszerint a magyar ellenzék gengye, megosztott és szerencsétlen, ezért mozog tartósan ötven százalék körül a bizonytalanok, pártszimpátiájukat eltitkolók – vagy a választ megtagadók – aránya, amikor telefonhívásokat fogadnak közvéleménykutató cégektől. De a 2002-es választás tükrében, könnyen lehet, hogy a legfontosabb tényező nem a politikai bizonytalanság, hanem a fideszes retorziótól tartó szavazók magatartása. Azt úgy is tudjuk, hogy a fideszes pártkatonák – Kanadában és Magyarországon egyaránt -már rég eltévedtek Orbán Viktor szektás világában, a „spirituális vezető” privát politikai dzsungeljében. De hiba lenne a pártkatonai együgyűséget rávetíteni az egész magyar társadalomra.

Somogyi Zoltán, a Political Capital elemzője szerint teljesen kiszámíthatatlan, hogy milyen eredmény születne egy „mai” választáson, hiszen az ötven százalékos bizonytalan, vagy választ megtagadók aránya olyan magas, hogy még az amúgy stabilan vezető kormánypárt számára is veszélyes lehet. A pártszimpátiát titkolók magas aránya mögött egyik ok a Fidesz büntetésétől való félelem, másrészt pedig az ellenzéki pártok széttöredezettsége – szögezte le Somogyi.

Érdemes lenne a még mindig magabiztos és arrogáns Fidesznek visszaemlékeznie a 2002-es parlamenti választásokra, amikor valamennyi közvéleménykutatás 6 százalék körülire tette a jobboldali kormánypárt előnyét, azonban mégis a szocialisták győztek. Azok, akik nem bírták megemészteni a baloldali meglepetést, általában választási csalásról beszéltek, miközben csupán arról volt szó, hogy a szoci választók rejtőzködtek.

A legújabb felmérések azonban azt mutatják, hogy miközben folytatódik a fideszes-szavazótábor eroziója, a demokratikus ellenzék népszerűsége nagyon lassan indul felfelé. A Medián a héten publikált felmérése szerint a biztos pártválasztók közül 40 százalék szavazna a Fideszre, 24 százalék a szélsőjobboldali Jobbikra, 22 százalék a Magyar Szocialista Pártra és 8 százalék a Lehet Más a Politikára. Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koaliciója most megközelítette az 5 százalékos küszöböt, hiszen a biztos pártválasztók 4 százaléka voksolna a balközép pártra. Mérhető erősödést csak a Jobbik és az LMP táborában észlelt a Medián. Ugyanakkor a Tárki pont az ellekező konklúzióra jutott: a két nagy párt erősödött, de ez is leginkább az MSZP-nek kedvezett. A Tárki adatai szerint a Fideszre 39, az MSZP-re 26, a Jobbikra 21, az LMP-re 7 és a DK-ra 5 százalék szavazna.

De minimum két kérdésre még senkinek sincs válasza: mekkora a rejtőzködő szocialisták, vagy szociáldemokraták tábora és vajon elegendő-e a pártszimpátiát eltitkoló demokrakták száma ahhoz, hogy az új, a Fidesznek kedvező választási rendszer ellenére kisöpörjék a jobboldalt a kormányhivatalokból?

29 hozzászólás

  • Judith Kopacsi

    Csodálad, hogy félnek? Amikor még 1998-ban is szemem láttára, nyilvánosan köpte le az egyik Orbán hivő egyik barátomat, aki bevallotta, hogy nem Orbánra szavazott?

  • a fentiekkel egyetértek.Az embereket,barátokat,családokast annyire megosztotta hogy elképesztő!Remélem,bizzok benne hogy már most sok ember kijózanodik az fidesz kábulatból!Hiszen a magunk,gyerekein,unokáik élete a tét!Ideje lenne minden demokratának összefogni és nem kis pártocskákat létrehozni,hiszen a cél közös!Ugy láttom a félés ellenére azért az emberek most már tiltakoznak,ez látszik a sorozatos tüntetéseken is.A legszomorubb tény amit a fentiekben helyesen lett irva hogy a jobbik erősösik!Nem értem hogy az emberek nem tanultak történelmet hogy a szélsősség hovavezet?Azoknak az embereknek nincsenek szeretteik akiknek felelősséggel tartoznak!Kopácsi Judithnak igazat adok a hozzászólásában,hogy ezek az elvakult fidesz hivők,iszonyu elkábitott emberek,jellemző a szélsőséges viselkedésük,hozzászólásuk,bár hol ahol megjelennek!Lásd a tegnapi nyiregyházi tüntetést.,ahol,hivás nélkül megjelent Béres Levente a Fidelitás megyei alelnöke és nyilagtkozott hogy ki hibás a jelenlegi helyzetért.Érdemes meghalgatni.Igazat adok a szervezőnek,hogy ők nem hivták,de ők se mennek az ő általuk szervezett tüntetésekre,minek jöttek?S ez látható volt mindig,hogy akik randaliroznak azok mind a jobboldal hivás nélküli emberei?Még tüntetni sem hagyják az embereket!Felháboritó,gyalázat!

  • csak megerositeni tudom, egy ismerosom godollon alairast gyujtott arrol a nevetsegesen egyertelmu allitasrol, miszerint meg lehet elni havi 47 ezer forintbol…..mindenki tudja, hogy nem, megsem mertek alairni az emberek…?!

  • De még mennyire hogy félnek !
    Mikor annyira agresszívak hogy pl. a villamoson kitépték egy öreg bácsi kezéból a Népszabadságot ( Szoc kormányzás idején volt , nagy port vert fel az eset) hogy ne olvasson ilyen „szennylapot.”
    Most meg kirugják az állásásból aki nyiltan hirdeti kire akar szavazni.
    Én pl. gyerekkori haveromtól nem kaptam meg 1 éve egy jó kis állást mert tréfásan elővezettem jelen politikai nézeteimet…kényszeredetten röhögött a vicceimen , aztán elaludt a meló körüli kérdés…hát itt tartunk.

  • Szerintem is félnek, Geyza és Misi.

    Tudok legalább egy tucatnyi olyan olvasóról itt Kanadában akik elmondták nekem, hogy rendszeresen ide látogatnak, olvassák irásainkat, részben egyet is értenek politikai profilunkkal, de semmiképpen nem akarnak hozzászólni – még álnéven sem – és az itteni magyar közösségekben sem szólnak arról, hogy esetleg nem értenek egyet a Fidesz-kurzussal. És hangsúlyozni kell, hogy ez Kanada, ahol az egyetlen következmény az lenne, hogy kiközösitik őket a helyi magyar templomokból…vagy elmaradna az Orbán-követségi pogácsa.

  • Kovács Árpád

    Félnek olyan koppincs geyza,szaros misi félék ,no meg a 8-s fogat
    Christopher Adam
    Tamás István
    Andy Boyer
    Zipernovszky Kornél
    Szemenyei-Kiss Tamás
    Kopácsi Judith
    Göllner András
    Kerekes Sándor ,
    mert ők élnek ,mi meg a túlélők vagyunk ,ez fáj nekik.Valójában a becsületes ember nem fél ,csak az retteg akinek bűne van ,vagy a múltja sötét dolgokat takar ,vagy rágalmaz oktalanul.Szent tehenük a gyurcsany .

  • Kovacs

    nekem a Bajnai!

  • Judith Kopacsi

    Édes kovácskám, én már nagyon régen nem félek. És én már túl is éltem, no meg hála az égnek jól is éltem, és ezen már a Te kedvedért a jővőben sem változtatok. Szent tehened neked van, nekem legfeljebb velem egyenrangú barátaim vannak, akikkel el lehet mindenről beszélgetni és vitatkozni is. Tudom, ez magas neked. Állj egy sámlira, talán feléred.

  • Puchert János

    Vajon mire számíthatunk amikor azt látjuk, hogy a kormány belügyminisztere, miniszterelnök helyettese szélsőjobb oldali politikusokkal leül véleményt cserélni, vitatkozni az ország egyik legjobb egyetemén, és ott a diákság kisebbik része fejezi ki nem tetszését, kérdezem azt Sárközy leülne Le Pen-nel vitatkozni de ugyanez Németországban sem fordulhatna elő, sajnos ez csak nálunk fordulhat elő. „Adunk nekik két pofont és hazazavarjuk őket” „Két hét alatt rendet teremtünk” na ettől bizony nagyon messze vagyunk

  • Sajnos a cikkben sok igazság van.Én is tapasztalom a félelmet.Azemberik sokat suttognak egymás között.

  • Kovács Árpád

    Hát persze hogy félnek akik ellen jogos büntetőper folyik.Itt van már a az egyik félős,hogy mennyire igaz az előző beírásom ,100%-ig

    „A Jobbik feljelentette Kertész Ákost A párt szerint közösség elleni izgatás, rágalmazás és becsületsértés „a magyar genetikusan alattvaló” mondat.”.hamarosan a moslék zabáló is jelentkezik a kanadai menekült státuszért…….Kertész nem üldöztetés elöl menekült hanem a büntetés elől menekült el,bíróság biztos elmarasztalja fél a börtöntől,meg perköltségtől,félti a bőrét.Erről nem beszél a vén kriptaszökevény,hazudozik össze vissza.

  • http://www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/160265 És még hány ember él így 🙁
    Ezek a tények sajnos ,igen sok ember fél mert a munka helye a tét és inkább hallgat és tűr DE MEDDIG!

  • Kovács Árpád

    Na csak Kanada szedje a szárnya alá a vén posztkomcsikat,eggyel kevesebb ingyenélő terheli a magyar hazát…..Az a baj hogy ott is betelik a szálló.Reméljük még van sok hely mert sok a rettegő üldözött itthon.Onnan majd lehet bátran ide csaholni.Már egész rettegő kolónia van Kanadába.Talán orosz lújzi volt az első és heller meg bolgár lesz a nem utolsó.Menjetek,menjetek minél többen. …..Aztán egy szép napon,Kanada arra ébred,hogy egy újság szerint ők is röfögve zabálják a moslékot. ….. a pofátlansága épp olyan nagy, mint a műrettegő, siránkozó hajlamuk, ezért majdnem biztos vagyok, hogy ez a menedékkérés nem jenenti azt, hogy örökre elhagyja Magyarországot. Lehet, hogy ez csak kamu, az ország elleni lejárató kampány része, és most is itt ücsörög valahol, mint egy hálóját szövögető szőröslábú pók, és lesi a reakciókat. ….
    Ne legyen senkinek kétsége, ezeket a cikkeket azért dobja be a média, hogy a megélhetési rettegőknek önigazolásul szolgálhassanak az összegyűjtött „zsid.ózó, rasszistakirekesztő, szélsőséges stb.” válaszok. Ezeket aztán könyv formájában kiadják, külföldet telisipákolják a liberális megmondó*ök, jogdíjat szednek, jól megélnek belőle, és röhögnek a sok „hülye disznó goj” röfögésén. Nem okozom meg nekik azt az örömet, hogy a kórusba beállva szidjam ezt az hazátlan lényt, viszont újra és újra szembesíteni kell őt saját szavaival: a magyar népet úgy együtt tokkal-vonóval moslékzabáló, röfögő disznóknak titulálta, ezért nem találtatott méltónak arra, hogy a magyar nép tagjai sorába maradhasson. Ennyi. Ok – okozat. Nix rettegés, ákos, senki se piszkálna meg még bottal sem, tudod, mert undorodunk tőled. Ez valami más mint a gyűlölet. Nem több, nem kevesebb, csak más!

  • Kovács Árpád!
    Ilyen emberek mint maga, szégyen már magyarnak vallani magát az embernek külföldön. Valamikor még büszkék lehettünk Amerikában is arra hol születtünk és éltünk ma pedig az önhöz hasonlóak miatt lassan leköpdösnek.
    ” mi meg a túlélők vagyunk ”
    .
    Milyen túlélő maga? Csak nem azért mert nem működött annak idején az „Ovidon” és sikerült megszöknie?

  • Kovács Árpád

    kertész ákos életedből talán ha öt-hatszáz nap van hátra. Idegen földben fognak elkaparni, és majd a kutya sem emlékszik rád. A minősithetetlen nemzetgyalázása egy nép sem tűrné el.
    Aztán nem gyalázni a befogadó Kanadát, és nem ám vissza sunnyogni magyarországra két hónap múlva.
    Szarember. Megértetted a közkivánságot- „el lehet innen menni!” 🙂

  • Kovacskam, remelem, kozel van mar az agyverzeshez. En mindenesetre baloldali szimpatizansnak minositem, es ugy orzom majd az emleket, mert latom, minden szabad idejet itt tolti. Tudja Kovacs, mi magyar emigransok befogado nemzet vagyunk es a vegtelensegig toleraljuk az agyserult senkiket, foleg humanitarius okbol amit maga ugysem ert. Ha menni kell, tegye azt mielobb es mosolyogva. Senki nem fogja sajat halottjanak tekinteni, amiket irkal es gondol annak mat csaknem hetven eve amugy is dogszaga van. En elhiszem, hogy maga tulelo, de kerem, ne vigye tulzasba.

  • Rohatt szenny Kovács…

  • Tüske Zsófia

    Kovács, csak vigyázzon a másoknak adott jóslatokkal…. nehogy Kertész túlélje, vagy netán élőhalottként kelljen magának, scrementumaiban ázva, felfekvésekkel borítva egy Igaz Magyar elfekvőben vegetálnia….

  • Kertész a Bartussal elökészitette a tavozasat oda,ahol a legnagyobb esélye és tamogatottsaga van.

  • Kovács te undorító vagy. Ennyi. Erre az emberre látszó trágyára nem is kell többet mondani. Dobtam rád egykockakövet. Én itt élek a kis honban. Nem titkolom. De itt tényleg félnek az emberek. Ez azóta van mióta két éve ez a bagázs van hatalmon. Ők nem szolgálnak hanem zsarnokoskodnak. Ha megtudják hogy nem az ő véleményüket osztod már komcsi vagy. Pedig én nem. Csak nem értek velük eggyet.Ezt Canadából nem tudják megérteni akik a menekült státuszt eldöntik. És itt legfeljebb éhendöglesz. Tudom az az áradat ami most Canada nyakába zudult nem mind jogos. Ja és a kovácsnak üzenem a bőröm is fehér,és nem vagyok zs-sem.:))) És lehet hogy már mi is megyünk. Igaz nem menekült státusszal. Pedig úgy egyszerübb lenne. Csak nyugodtan szeretnénk élni.Semmi mást nem kívánunk. Mint a rokonaink Canadában.Bánom hogy nem 20 éve mentem.Pedig nagyon szerették volna ha megyünk.De én bíztam benne hogy itt jobb lesz. Nem lett jobb. Bocsi az ömlengésért de kibuggyant belőlem.

  • Ja és hogy tiszta legyen a kép. A kovács féléknek. Mi négyen vagyunk akik mennénk. Nekem vállalkozás,feleségemnek is. Bár munka nuku mert nem vagyunk a haveroknál.Régen sem voltunk,csak tudod árpi az unortodox nem mindenkinek jó. És ha egyszer jó leszel árpi majd mesélek hogy hogy is megy itt a móka. Tudod mi szánkázó középréteg tudjuk…… És két fiam is van Két nyelvet Angolt, Németet kiválóan beszélik. Ja a magyart is.:))) Tehát nem csak az a réteg akar menni akiről te regélsz itt. Én biztam Magyarországban,de újra becsapva érzem magam. 12 éve egy verbális háború folyik. Hosszú idö. Neked kovácskám lehet hogy nem. De kívánom neked hogy egyszer a fallosz másik oldalát is kóstold meg. Nem tul jó. Én előre szóltam.

  • Kovács Árpád

    A magyar belügyekbe való nyílt és meggondolatlan beavatkozás annak érdekében, hogy megpróbáljuk kiszorítani a Fidesz kormánykoalíciót, sértés ha az egyik szövetségesükkel teszik.

    Félni valója csak a bűnözőknek van ,Zsoldos bizonyára vaj van a fejeden ,mutass videót mikor hol félemlítettek meg és kik.

  • Drága Kovács Árpád. Mint mondottam nem menekültként mennék. És szörnyű hogy szerinted csak az menne akinek vaj van a füle mögött. Hát tud meg hogy nincs .Két cégem van,az adót mindig befizettem. Eggyik 10 éves. És épitőipari cég. De munka csak annak van aki haver. És ha érdekel még nem éhezem. Jártam Canadában Többször. Tettszik és kész. Nem bűnözőként mennék. De itt a fiaimnak nincs jövőjük. Nem csak anyagilag ,hanem mentálisan is. Ha itt élsz akkor érted miről beszélek. Ha nem akkor meg hiába magyaráznám.De nem tehetek róla hogy rokonaim Canadában élnek. De a nagy magyarkodásból nem lehet megélni. Innét az emberek nem csak az üldözés miatt mennek el. Nem, ez így nem igaz. Hanem élhetettlen lett az ország. De azt nyomatékosan kikérem magamnak hogy imeretlenűl bűnözőnek nevezz. Ma nem vagyok mocskolódós hangulatban.Ha itt élnél ismernéd azt a populista vezetést ami itt van. Engem nem érdekel ki vezeti ezt a bagázst. Csak hagyjanak élni. De nem is magyarázkodom. Ha nem itt élsz úgy sem tudom neked elmondani. Gyere haza keress munkát és próbáld ki. persze haverok nélkül. És meglátod. Szia. És nem vagyok bűnöző.

  • Megmagyarázzátok a baromságot ! Ez a komcsi stílus , hogy suttogni valami hazugságot az emberek félnek ! Igen félni kell a komcsitól mert annál aljasabb fajta nincs !! Meg még a ti fajtátoknál sincs !!!!

  • bak istván te náci vadbarom.Nem is írok többet ennyi elég. Tudod mi vagy te ehy nemzetiszoci komcsi. És külömben is szíjjjál gázt.

  • Magyar Katalin

    Ki fél ????????????????? Mi élünk itt magyarországon és most érezzük, hogy jó magyarnak lenni! Végre van egy kormányunk és egy kormányfőnk aki próbálja rendbe hozni mindazt amit az elmúlt 8 évben a szoci-lib kormány ellopott, eladott, Hazudtak reggel hazudtak délben meg este.. Bak István jól mondja félünk, hogy újra a komcsik kerülnek hatalomba! Keressék már meg Gyurcsány Ferenc balatonöszödi beszédjét a youtube-on!
    „A kommunizmus megbukott mindenféle értelemben, de a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem meztelen életét és a zsákmányt.” / Márai Sándor
    Igen ettől félünk de nagyon! Megmutatta a magyarnép , hogy melyik irányba szeretne tovább menni! EZ A 2/3-ad ami bántja a külföld szemét! De mi most érezzük jól magunkat!

  • Magyar Katalin

    Maraira hivatkozni onnan, ahol on all, feler egy terrorcselekmennyel maga otvarszenny szottyadt nacilarva…

  • Judith Kopacsi

    Kata, jó, én kivárom, amíg Orbán valóban rendet csinál, és feljavitja az ország közgazdaságát, és az általános hangulatot. Nekem könnyű, én Kanadából nézem a meccset. Az ottani játékosok viszont nem tudom mennyi ideig birják majd cérnával ugyanezt.