A BlueNoseAir – a Malév utód – már megjelent a Facebookon

2012 március 6 10:09 de.13 hozzászólás

A BlueNoseAir lehet Magyarország új nemzeti légitársasága. A cég neve a jellegzetes kék orrú Malév gépekre utal és a Magyar Légiközlekedésért Egyesület (Malért) elnevezésű civil kezdeményezés a Facebookon keresztül kéri a szervezet szimpatizánsait, hogy tervezzenek az új nemzeti légitársaság számára egy logot. A közösségi oldalra felkerült bejegyzésekből látszik, hogy a Malév számos pilótája és légiutaskisérője követi a Malért-BlueNoseAir körüli fejleményeket. „Mi MALÉV-es légiutaskísérők – és úgy gondolom, hogy a pilótákkal egyetemben – úgy szoktuk mondani, hogy a fiúk, a mi fiaink. Egy nemzeti zászlós repülőn repülnénk már nagyon, újra együtt”–írta Gregorné Szilvia.

A Malért legnehezebb feladata biztosan a befektetők keresése lesz, de az egyesület jelezte, hogy napokon belül komoly bejelentést tehetnek e témakörben. „Jelenleg a jogi hátterét dolgozzuk ki a pénzbeli támogatások folyósításának, hamarosan hivatalosan tudjuk fogadni a kis- és nagybefektetők, támogatók, és egyesületi tagok jelentkezését”–nyilatkozta a Malért.

Az idő mindenképpen sürget, hiszen ha a nyárig nem indul be egy új Budapest-centrikus légitársaság, akkor a magyar nemzeti légiközlekedés feltámadásának aligha marad reális esélye. Az amúgy csendes téli szezon jó alkalom lehet a cég megalapítására, amennyiben a nyári csúcs-szezonra tervezett beindítás a cél.

A magyarországi Népszavának név nélkül nyilatkozó légiközlekedési szakértő szerint a Fidesz tudatosan vitte csődbe a magyar nemzeti légitársaságot. „Ma már egyértelműnek látszik, hogy a kormány tudatosan készült a Malév bedöntésére, azt jóváhagyta, és egy hónappal a leállás bejelentése előtt megegyezett az amerikai ILFC-vel, a lízingelt Boeingek visszaadásáról. Másként nehéz elképzelni, hogy a csőd bejelentésének éjszakáján már el is repültek a gépek a lízing cég írországi bázisára”–nyilatkozta a szakértő az ellenzéki lapnak.

Bár az elmúlt napokban olyan hírek is megjelentek, miszerint az új Malév 30-40 repülőgépből álló flottát építene ki két-három év alatt, egyes légiközlekedési szakértők szerint még egy tucatnyi azonos típusú lízingelt gép beszerzése is komoly nehézségeket okozhat. Ha viszont két vagy ennél több típusú gépet üzemelne az új társaság, ez a vegyes flotta jelentősen növelné a cég karbantartási költségeit. Éppen ezért van az, hogy a legtöbb fapados légitársaság – akár a kanadai WestJet – csupán egyetlen egy típusú gépből épít flottát.

Az észak-amerikai olvasóinkat talán az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy az új Malév indítana-e tengeren-túli járatokat, akár Torontóba, vagy New Yorkba? Egyre több szakértő gondolja azt, hogy hiba lenne az európai fapados légitársaságokkal versenyezni. E helyett a BlueNoseAir megtarthatná a Malév Európai Unión kívüli repülőtéri jogait (ez különösen lukratív stratégia a nyugat-balkáni és ukrajnai desztinációk, illetve Tel Aviv esetében) és e mellett  négy repülőgéppel szolgálhatná a hosszú távú kanadai és amerikai desztinációkat. Az előző Malév azt a hibát követte el, hogy csupán két Boeing 767-es gépe volt és így nem tudta maximalixálisan kiszolgálni (és lefedni) a Toronto-Budapest és a New York-Budapest járatok piacait.

Azonban gyorsan kell lépni, hiszen a különösen értékes Tel Aviv-i repülőtéri jog – mely kb. 5 milliárd forint értékű – 90 napon belül lejár, sok egyék kétoldalú kormányközi szerződéssel együtt.

Déri Tamás, a nemzeti légitársaság egykori vezérigazgatója állhat a Malév esetleges feltámasztása mögött. Vecsei Mihály, a Malért elnöke már jelezte, hogy az egykori vezér nevével fémjelzett Tensi-konzorciummal is tárgyalnak.

13 hozzászólás

  • asher alexander

    ‘blunoseair”!!
    lol-lol-lol!!!
    igazi hungaricum!!utalas a bortol voros-lila orra valoszinuleg!!!

  • a malevnak is kek orra volt

  • Azt nem értem hogy akkor a Malévot miért hagyták tönkre tenni!!!!!

  • Az EUROPAI BIZTOSOK megtiltottak,hogy a veszteségesen müködö, vissza allamositott MALÉV tovabbi allamitamogatast kapjon, igy versenyelönyt élvezzen ,söt 100Milliard Forintot vissza kell fizetnie,amit 2007 ota kapott.Mivel nem talaltak vevöt /tarsat/,most mindenki inkabb eladni akar,nem volt mas megoldas.Ez megtörtént mar a SWISSAIR-el is azota van SWISS.

  • T.Dénes Erős!Igen ,de elő volt készitve az azonali uj cég alapitása is,de nem tették meg.Mosst ugy látszik hogy direkt ezt akarták!

  • Engedtessék meg nekem itten hogy diszkréten röhögjek ezen az ötletelésen.
    Hátuk mögött egy MALÉV-csőddel , jelen hazai gazdasági helyzetben ( A Gazd. Szabaccságharc romjain ) , honnan fognak keríteni befektetőket , akik még egy rohadt gumigyárat is inkább a Magyar Turáni Árvalányhajas Gyepűk határain túl építenek fel , előzetes terveikkel ellentétben , ( Michlein-project ) pedig az nem egy kritikus válalkozás. Gumiabroncs minden polgárnak szokott kelleni időnként.
    Ezzel szemben még stabil békeidőkben is kockázatos vállalkozás egy légitársaságot alapítani , hátmég olyankor amikor visszamenőleges a törvényalkotás !
    Honnan tudhassa ELŐRE a gonosz ballibsi zsidó tőkepénzes , hogy mit követett el TAVALY kishazánkban , ami miatt kivetik rá a hetven-nyolcvan féle különadót és meg is büntetik ?
    Hát inkább röhög a zsidaja a markába ( gonoszul ) és jól Szlovákiában építi fel a gyárat , vagy a Pirézek főldjén , a légitársaságnak meg még a gondolattyára is a térdit csapkoggya.
    Gonoszzul.
    A zsidó.
    A bankár.
    ( IMF-ista )

  • Tisztelt Kovacs Éva! Csak maganpénzböl lehet egy uj légitarsasagot inditani,hiszen az volt a kifogasa az EU biztosnak,hogy allamitamogatast kapott a MALÉV ! És 100 Milliard Forintot vissza kell fizetnie! A jelenlegi körülmények között elképzelhetetlen,hogy bizonyos atfutasi idö alatt mar gazdasagosan üzemeltethetö legyen egy korabban is csak veszteséget halmozo cég.Ehhez kell Pénz ,Koncept és Kitartas.

  • Miért nem volt veszteséges a Malév mikor eladtuk az Oroszoknak. Utána rögtön padlóra került a légi közlekedésünk. Nem véletlen. Én csak üdvözölni tudom a mostani kezdeményezést igen is alakuljon 1 új nemzeti légitársaságunk.

  • Nagyon távol áll tőlem, hogy belemenjek mindenféle összeesküvés elmélet felállításába, de sajnos azt kell mondanom, hogy minél inkább haladunk előre az új nemzeti légitársaság ügyével, annál nyilvánvalóbb, hogy az elmúlt 20 év egyik legnagyobb pénzügyi botránya mindaz, ami a MALÉV -al történt. Az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy az igazi cél nem a nemzeti légtársaságunk tönkretétele volt, hanem a Liszt Ferenc /Ferihegy megszerzése. Ahhoz azonban, hogy ez lehetséges legyen a repülőtér vételárát annyira le kell csökkenteni, hogy az adott esetben ne érjen többet, mint egy libalegelő. Ezt viszonylag egyszerű elérni, ha a repülőtéren nincs légiforgalom. Márpedig a BA jelenleg halott.
    A Malév csődje elkerülhetetlen volt, hiszen annak ellenére, hogy külsőségeiben a légitáraság magas professzionalizmussal látta el a feladatát, sajnos a Malév megmaradt egy szocialista nagyvállalatnak. Egy olyan cégnek, ahol a tulajdonosi szemlélet szinte minden egyes elemében hiányzott. Politikai komisszárok és ejtőernyősök hada lepte el a cég szinte minden egyes vezetői posztját, akiknek hozzáértése a nullával volt egyenlő. (Tisztelet a kevés kivételnek) Olyan mértékű pazarlás folyt, amit a cég képtelen volt kezelni. Azokat akik látva a mérhetetlen rablást, és szót mertek emelni, azokat rövid úton eltávolították és helyükre dilettánsokat ültettek. A magam részéről éppen ezért vagyok bizakodó, mert minden gazdasági nehézség ellenére eredményesen lehetne működtetni az új Blue Nose Air -t. Mire alapozom ezt?
    1) A Malév volt alkalmazottaiból egy magasan képzett, szakmailag elkötelezett és az új cég iránt lojális gárda alakítható ki. Ha ezt még azzal is tetézzük, hogy számukra kistulajdonosi részesedést kínálunk fel, akkor a társaságot a magáénak fogja érezni.
    2) Megfelelő tervezéssel megszerezhető a jelenleg ellátatlan 1,5 millió utas
    3) A költségek szigorú kézbentartásával két- három éven belül a BNA nyereségessé tehető.

    Ma még nagyon sok nyitott kérdést kell megválaszolnunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy pusztán a lelkesedés, és Magyarországon régen nem tapasztalt összefogás nem elégséges feltétele egy légitársaság sikeres működtetésének. Ehhez a szakmának kell nagyon gyorsan összekapnia magát és mindent megtenni annak érdekében, hogy néhány hét alatt életképes, és üzletileg megalapozott stratégiát dolgozzunk ki.
    Öt lényeges területre kell koncentrálnunk:
    1) Nyomásgyakorlásra képes civil erő megjelenése,
    2) Üzletileg megalapozott szakmai program kidolgozása
    3) Hazai és nemzetközi tőke bevonása
    4) Transzparencia
    5) Minden irányba nyitott tárgyalási pozíció fenntartása (politikai pártok, kormány,

    Amennyiben ezeket a feladatokat jól kezeljük, komoly esély van egy új nemzeti légitársaság felállítására.

    Lévai Péter
    elnökségi tag
    Malért

  • Kedves Lévai Péter:
    Ezek szép dolgok és valóban jó lenne ha megvalósulhatnának.
    ( Magam is sportpilóta voltam , szívügyem a repülés )
    Csakhogy jelen pillanatban még egy iskolai étkeztetést sem tudnak megbízhatóan levezényelni a hatalmonlévő köreiben tevékenykedő ” szakemberek ”
    Úgyhogy a kilátások enyhénszólva elkeserítőek.
    Szerintem.

  • Kedves Lévay Úr !
    A MALÉV példája jól illeszkedik az elmúlt húsz év privatizációs történeteibe. Mitől történt volna ez másképp. Ha valóban lett volna rendszerváltás. Ha visszakapják javaikat, gyáraikat, földjeiket azok a családok akik évszázadokig dolgoztak rajta, és akik azt tanulták a vagyonodat meg kell őrizni, gyarapítani és tovább adni lányaidnak, fiaidnak. úgy mint a földgolyót. Tudjuk hogyan történt, az eredmény, a következmény ismert, napi szinten tapasztalható. Egykori kommunista tolvajok, ügynökök vagy gyerekeik magyarázzák a gazdaságot, a legszebb amikor még demokráciáról is oktatnak minket.

  • Feb 27-en Arizonaban lattam vagy 10 MALEV gepet AEROTURBINE hangarainal. Az AEROTURBINE anya vallalata az ILFC. Keszitettem rola videot is, honapra feltoltom es posztolok linket is.

  • Malév gépei Goodyear, Arizona-ban