A Fidesz megvonta Iványi Gábortól a Scheiber Sándor-díjat

2012 március 24 1:04 du.26 hozzászólás

A Scheiber Sándor-díjat kiosztó kuratórium tagjai Iványi Gábort, a kormány-kritikus metodista lelkészt jelölték a zsidó-keresztény párbeszéd és toleranciát elismerő díjra, de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium teljesen precedens-nélküli módon áthúzta a tudósokból álló kuratórium döntését és helyette Shaul Shaked jeruzsalemi professzort tüntették ki. Érdekes, hogy az MTI lényegében csak a Magyar Szocialista Párt közleményén keresztül számolt be a KIM példanélküli intervenciójáról, miután Lendvai Ildikó jelezte: Iványitól azért fosztották meg a kitüntetést, mert a Fidesz egyházpolitikáját bírálta.

„Erdemeinél súlyosabban esett latba, hogy Iványi Gábor bírálja a kormányt”–mondta Lendvai a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjéről. „Bosszúból először a több évtizede a szegények között tevékenykedő egyházát fosztották meg az egyházi címtől, most meg őt magát a munkásságát elismerő díjtól”–tette hozzá a szocialista parlamenti képviselő.

Komoróczy Géza orientalista – és a kuratórium tagja – is az inszinuálta, hogy politikai konsziderációk állhatnak a díj visszavonása mögött, hiszen hasonló minisztériumi intervencióra eddig még nem volt példa. Kecskeméti Károly tudós, az idei év harmadik jelöltje pedig már előzőleg kijelentette: nem venne át semmilyen kitüntetést a Fidesz-kormány képviselőitől.

Scheiber Sándor (1913-1985) irodalomtörténész a budapesti Rabbiképző Intézet igazgatójaként szolgált. Az emlékére elnevezett kitüntetést olyanoknak adják, akik hebraisztikában végeztek kimagasló kutatómunkát, vagy a zsidó és nem zsidó vallású  emberek közt segítették elő a toleráns, békés párbeszédet.

Iványi Gábor nem csak a Schreiber Sándor díjtól intett búcsút, hanem egyházától is. A kormány döntésének értelmében, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státusza 2012 március 1-én megszűnt és ezzel veszélybe került a hitközség, a nyomorúságos körülmények között élő magyarok megsegítésére végzett karitatív tevékenysége.

26 hozzászólás

  • Nem érdemli meg.
    Bírálni merészelte a nagyembert.

  • Ha zsidó lennék, én sem vennék át kitüntetést egy olyan kormánytól, amelynek kormánypártjában tisztelet övezi a legmocskosabb szájú antiszemitát: Bayer Zsoltra gondolok.

  • pontosan, ettol Ivanyi csak megnagyobbra nott a szememben! a tobbi meg le van szarva!

  • Misi:
    Én metudom..én egy istenverte ateista vagyok ugyan , de ha hallom beszélni Iványi Gábort akkor olyan különös érzés kerít hatalmába.
    Pedig csendesen , halkan ejti a szót.

  • Puchert János

    Változnak az idők változnak az emberek hisz még a rendszerváltozás környékén Iványi és Orbán jó barátok voltak Orbán házaspárnak nem volt egyházi esküvője utólag adta össze őket Iványi és mivel a két akkor már meglévő gyermeke sem volt megkeresztelve hát azokat is megkeresztelte, de mivel Iványi nem hajlandó behódolni a szeretett vezetőnek hát nem jár neki kitüntetés és mit számít az a sok ezer szerencsétlen akiken segítettek Ivánnyiék

  • Mosthatalmonlévő nem tűri még baráti körében sem az engedetlenséget , ebből is az derül ki feketén fehéren.
    És mivel másképpen nem büntetheti, ott mér rá ütést ahol az a legjobban fáj : megakadályozza hogy segítsen a legelesettebbeken .
    Mert Iványi Gábor lelkész úrnak nem élet az élete ha ezt nem teheti.
    Az mitsem számít Mosthatalmonlévőnek hogy ezzel párezer emberi életet sodor közvetlen veszélybe !
    ( Egy normális barátságban , ha a barátom olyan mértékben mond ellent nekem hogy az elviselhetetlen számomra , akkor nem állok vele szóba pár hónapig….ennyi. Nade tönkretenni a munkáját , életét ? Hatalmi eszközökkel ? Ráadásul olyképpen hogy olyanokon csattan az ostor akiknek semmi közük az egészhez ? A hajléktalan elesett embereken állni bosszút ? )

  • Puchert János

    Annak idején ez nem kapott publicitást most leírom, hogy képet kapjunk arról milyen pitiáner bosszúálló a mi szeretett vezetőnk, 2002-ben Medgyesi létrehozta a Nagy Imre Érdemrendet Mécs Imre elsők közt megkaphatta volna de Ő azzal hárította el, hogy míg képviselő addig ne adják neki majd akkor ha már nem lesz képviselő eljött 2010 javasolták a kitüntetésre Orbán Viktor törölte a listáról. Hát ennyi.

  • Ezek szerint Shaul Shaked jeruzsálemi professzor nem érdemelte meg a kitüntetést? Micsoda antiszemiták vagytok!

  • Különben idemásolnám a díj feltételeit: „A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért – a magyar kultúra szolgálatában – kimagasló munkát végeztek.” Mit is csinált ez a botcsinálta Iványi „lelkész”?
    A tudománytól olyan messze van, mint Makó harcos Jeruzsálemtől!

  • Puchert János

    Tatulus nagyon nehézkes a felfogoképeséged, nem arról van szó, hogy Shaul Shaked nem érdemelte volna meg a kitüntetést hanem arról hogy a kuratórium Iványit jelölte a kitüntetésre és a hatalom beleütötte az orrát ebbe is.

  • Kedves Puchert úr! Javaslom inkább nézzen önmagába! Van mit javítania!
    Miután kormány-kitüntetésről van szó, a miniszter dönt az ajánlások közül. Helyesen döntött!

  • Felháboritó,gyalázat!Azokat az embereket akik nem értenek egyet a politikájukkal törlik.Lásd a többi március 15-i ünnepen dijazottakat.A sok bólogató fideszes emberek,szinészek megkapták az emelt összegü dijakat/12 milliót/,még akkor is ha semmi érdemit nem alkottak a helyezkedéssen kivül!

  • Bizony, mindent a ballibsiknek kellett volna kapniuk! Hiszen olyan demokratikusak! És igazi művészek, meg minden!

  • Shaul Shaked jeruzsalemi professzor megérdemelten kapta meg a díjat. Helyesen döntött a miniszter.

  • Ha a mostani kormány kitüntetése a Scheiber díj és nem a zsidó közösségek dönthettek róla, akkor jobb is így. Lehet, Iványi át sem vette volna a díjat a mostani kormány államtitkárától. Úgy gondolom, ő nem vesztes, hanem nyertes ebben az egész őrületben ami itt zajlik.
    Nem hiszem, hogy számára fontos lenne egy olyan kitűntetés, melynek legfőbb feltétele lett annak eredeti tartalma helyett a kormány felé való talpnyalás. Ez az izraeli kitüntetettet nem érinmti, így ő nyugodtan átvehette a kitűntetést . A tudós rabbik leszármazottja, aki szintén tudós rabbi, és nem vette át a kitüntetést, annak nyomós oka volt, hogy a jelenlegi kormány képviselőitől nem volt hajlandó elfogadni azt. /Ez nem az első nagy szégyene az Orbán kormánynak, és nem is az utolsó./
    Iványitól pedig így spórolták meg a visszautasítást. Bár Scheiber professzor emléke bizonyára nagy tiszteletet ébreszt benne, mint sokunkban, de kevésbé az, hogy a zl. tiszteletre méltó Scheiber professzor emlékét így csúfították meg jelenlegi „despotáink”. Scheiber professzor lánya rosszul lett az események során, s ha nem is fejtette ki, de viselkedése egyértelműen igazolta, hogy családja számára, apja emlékének megcsúfolása volt Iványitól a dij megvonása.
    Orbánnak és bandájának ismét van miért szégyenkeznie, nemcsak a világ, de az Örökkévaló előtt is.
    A MAZSIHISZ tisztségviselői is igen kínosan érezték magukat. Ki kellett volna vonulniuk a teremből, de nem tehették meg az egyetlen kitűntetett miatt, aki tájékozatlanságában átvette a ma már sajnálatosan nem a magyar zsidóság doyenjéről szóló díjat.

  • Puchert János

    Narancsosok meddig ballibsiztek még egyáltalán nem zavar benneteket az a tény, hogy a FIDESZ is liberális párt volt anno az elején, de igen csak szép számmal vannak a narancsosok közt egykori MSZMP-sek. És még egy amikor a Hornéknak volt 2/3-a de nem élt vele vissza mint ahogy most a szeretett vezető és lakájai

  • Azért eléggé undorító -Amint Tatulus a nagy vitázó és ” tárgyilagos ” jobber- tájékoztatásából megtudtam , hogy még ebből az amúgy humánus jellegű díjból is sikerült Mosthatalmolévőknek politikai szarkeverést generálniuk.
    Köszönet az infóért Tatulus Mester 😀
    Egyel több érv Mosthatalmonlévőék mindent elpusztító tevékenysége mellett.

  • Különben furcsállom hogy Tárgyilagos Tatulus , úgyismint Nagy Vitázó , ( Dakota, a helyi tapsonc szerint legalábbis ) ” ballibsi ” .-nek aposztrofál egy methodiste lelkészt….ez több mint különös.
    Már már emlékeztet engemet a szónokolás Szijjártói magaslataira ! Ahol is mindig kiderül hogy az egyen az görbe .
    ( Egyenes egyene görbe görbe ny…..a izé..nem írom ki mert letiltanak mint az ezernevű hőst. )

  • Miért járna Neki? Mit tett a nemzet felemelkedése érdekében? Miylen egyházat akart egyáltalán képviselni.Gondolom a többségnek megvan,de a kissebségnek is, a szabad vallás gyakorlási lehetősége,ahhoz az istenhez imádkozhat akit elfogad. Libás Misinek azt üzenem,hogy:”viszont”, pedig nem ez a stilusom,de amiylen az adjon Isten, olyan FOGADJ iSTEN.

  • Földes olvasva a megnyilvánulásodat az a véleményen fogalmad sincs arról, hogy tulajdonképpen miről is van szó de mindjárt kényszert érzel arra, hogy megvéd ezt a gyalázatos intézkedést

  • foldes

    ha nem irok neked, ne valaszolj!

  • Áááá semmit nem csinált…csak párezer nincstelen , hajkéktalan élete függ azoktól a jótékonysági intézkedésektől ország-szerte amiket Ő irányit.
    Ezenkívül iskolákat tart fenn totálisan hátrányos helyzetű gyerekek számár…de jóltudom : mindez smafu egy megveszekedett Nemzetieschkedő számára. Elvégre meg lett mondva : mindenki annyit ér amije van …( J. Lázár kiskátéja / igytehát a nincsteleneknek minek iskola ? Hajléktalannak minek napi egy melegétel és téli szállás ?
    Ugye kedves Földagyú Ernő barátom ?

  • Lehet, hogy nem is akarta átvenni a díjat, épp úgy, mint Kecskeméti Károly. Most legalább nem kell a visszautasítással bajlódnia.
    Egyébként érdekes, hogy 1996-tól eddig, még egyszer sem jelölték erre a díjra.

  • A jelölést nem a kormány intézi, hanem a kuratórium. Komoróczy Géza, a kuratórium tagja, azt mondta, hogy „példa nélküli, hogy a kuratórium által előterjesztett névsorból a minisztériumban bárkit is kihúzzanak”.
    Eszerint a kuratórium, az eltelt tizenhat év alatt, soha nem találta jelölésre alkalmasnak a fent említett urat, mivel soha nem is jelölte. Eddig minden jelölésükkel, javaslatukkal egyetértett a minisztérium. Gondolom, ha rákérdeznek, meg fogják kapni az indoklást.

  • Ez nem egyházi ember hanem komcsi bérenc !!!!