Károlyi Mihályról – Szolgaföldben nem nyughatnak

2012 március 27 7:50 de.51 hozzászólás

Mint azt korabeli filmhiradók világosan mutatják, 1918-ban a Károlyit támogató tömegek többszörösei voltak azoknak, melyeket Orbán képes, akár a legjobb napján, összecsőditeni. Nemcsak azért lett az, aki, mert nagy tömegek tamogatták, hanem azért is, mert a levitezlett uri Magyarországon nem volt senki más, aki képes és hajlandó lett volna az orszag bajaival szembenézni.

Sokan azt is elfelejtik, hogy Károlyi nemcsak a Horthy rendszernek volt a menekültje. A háború után, röviddel nagyköveti kinevezése után, újra emigrációba vonult, ezzel tiltakozva a Rákosi rezsim ellen.

Megnyugtató tudnunk, hogy Károlyinak, a sok kisebb fajsúlyú támadás mellett, mint példaul Tormay Cecilé es Szabó Dezsőé, eddig minden rendszer megtalalta benne a maga szimbólikus ellenségét. Igy az ellenségei bizonyítják cáfolhatatlaul, hogy igazi demokrata volt es tiszteletreméltó államférfi.

Most, hogy a szobrat „titokban,” suba alatti eljárásban távolítják el, úgy, hogy még a körülálló fáknak sem hajlandóak kegyelmezni, nehogy tanúi legyenek a gyalázatnak, bizony szánalmas a társadalom reakciója. Károlyinak az ellenségei többen vannak, mint a hívei és azok a hívek sem hajlandóak megszólalni. A kormány szemérmesen hallgat, a fővaros vállvonogatva beleegyezik a szélsőjobb elvakult gyűlölködésébe az érzéketlen szobor ellen. Károlyi és a szobra is túl sokat megélt már ahhoz, hogy aggódnia kellene. Mintahogy ő maga életében, úgy a szobra halála után nem talál nyugalmat a magyarok földjen.

Bárhová kerüljön is végül az emlékmű, a zsidó fejfedők, a hazug táblák és a feneketlen gyűlölködes ott is megtalálja majd, de a bronz türelmes és Károlyi érdemei, ezesetben szó szerint is, ércnél maradandóbbak.

51 hozzászólás

  • Felháboritó!

  • Göllner András

    Gratulálok Sándor. Nagyon sok feldolgozni valónk van még. Most azoké a tér, akiknek a múltunk feldolgozása, a múltunkkal való szemenézés újfent kerülendő. Bíbó István ezekről már 65 évvel ezelőtt lehúzta a leplet. Ady jóval korábban.

  • Lepsényi József

    Most hallottam a rádióban egy kereszténydemokrata nyikhaj nyilatkozatát Károlyi Mihályról.Gyalázat,hogy a mai újfasiszta hatalom ilyen ocsmány módon történelmet hamisít!!!!!!!

  • Mint már mondtam – nem a legbölcsebb dolog a katonákat hazaküldeni, mikor az országot csupa ellenség veszi körül.
    Idézek: Károlyi Mihály abból a célból, hogy Magyarország különválását Ausztriától tüntetően kidomborítsa, a hatalom átvétele után magyar részről külön fegyverszünet megkötését kívánta, noha Felső-Olaszországban már a monarchia összes csapatára nézve aláírták a fegyverszünetet, s ez méghozzá Magyarország területi épségét nem érintette. Károlyinak ez a lépése végzetes lett számunkra (Horthy Miklós Emlékirataim, Európa Könyvkiadó – História folyóirat közös kiadása, Budapest, 1990). Nem beszélve arról, hogy önként és dalolva adta át a hatalmat Kun Béláéknak! Egy balfácán volt.

  • tatulus

    ebben egyetertek veled, annyiban mindenkeppen vegzetes volt szamunkra, hogy kesobb ugy alakult minden, hogy a tefajtad vilagrajohetett, ha Karolyli maskent dont, talan meguszhattuk volna!

  • Chris

    figyelmedbe ajanlom Tatulust, aki a fentiekkel egyertelmuen vetett a moderalasi szabalyok ellen!:)

  • Hűha! De érzékeny lettél libas? Nem kéne visszaolvasnod a saját korábbi beírásaidat is?
    Vagy ezentúl udvarias leszel? Mert akkor bocsika!

  • Tatulus

    amiota uj moderalasi szabalyok vannak, azota minden erommel ahhoz probalok alkalmazkodni (k.nehez!:) te viszont megszegted, igy jar neked a kitiltas!:)

  • Aki Károlyit dícséri, az nem igazi magyar ember!

  • Judith Kopacsi

    De vicces tetszik lenni Németh Andris. Már miért ne lehetne dicsöiteni Károlyit? Pláne miután teljesen hamisan is vádolják azzal, hogy feloszlatta pl. a magyar hadsereget. Ami éppen akkoriban, szétzilálva érkezett haza, az olasz meg az orosz frontokról és tömegesen garázdálkodtak elszórva az országban. Azokat nemigen lehetett volna akkor a nemzet védelmére fölhasználni. Egy picivel több történelmi ismeret nem ártana.

  • Judith Kopacsi

    És ha jól emlékszem Horthy Miklós volt az, aki az Antant és román csapatok támogatásával érkezett meg Szegedről Budapestre, hogy átvegye a hatalmat. Erről valahogy mindig elfelejtkeznek a nagy echte magyarok. No meg arról is, hogy csupán a Vörös Hadsereg volt képes megállitani pl. a Chech inváziót is, ami már bekebelezte akkor Miskolcot is.

  • Károlyi valójában egy egoista testi és szellemi nyomorék volt, aki holta napjáig nem

    **MODERÁLVA**

    Kedves Paksi Ákos!

    Schmitt Pál ugyan plagizál, a KMH azonban nem. Kérem, hogy legközelebb a Kuruc.infóról ne másoljon be ide cikkeket. (A Szerk.)

  • Nemeth es Paksi

    azt se tudjatok, ki az a Karolyli! eppen ezert kussoljatok LEGINKABB!

  • Igen, egy vesztett világháború, egy ellenséggel körbevett ország, egy szétzüllött hadsereg. Ugyan mit csinálhatott volna ilyen feltételekkel az az ember, akinek az úri magyar osztályok legalább fél évszázados elhibázott nemzetiségi politikája és a háborús vereség után a csődgondnok szerepe jutott?

    A jobboldal azért óbégat Károlyi ellen, hogy ne kelljen beszélni arról: rárontott a nemzetére, amikor belevitte a háborúba. Ha jól emlékszem, 400000 magyar katona veszett oda.

    Mire oda került a sor, hogy Kun Béla jött, Károlyi már nem tehetett semmit. Nem kérdezték őt, hogy átadja-e a hatalmat, nem volt neki akkor már hatalma.

    És ha annyira a hadsereg a jobboldal fixa ideája, akkor miért nem áll tízméteres szobra Kun Bélának a Kossuth téren, aki megszervezte a Vörös Hadsereget és azzal ment az antant ellen? És kik árulták el? Csak nem jobboldali tisztek? Minő meglepő – a jobboldalnak már akkor sem a diktatúrával volt baja, hanem azzal, ha az nem az ő diktatúrája.

    A jobboldal szeret szobrokat döntögetni: a Vérmezőn álló Kun Béla szobrot elsőként vitték el, pedig az éppen azt a hadsereget ábrázolta, ami egyedül szállt szembe az ellenséggel. Miközben az igaz magyar Horthy és bandája Szegeden tervezte a különítményesek vérengzéseit – melyek egyébiránt nagyságrendekkel múlták felül a vörösterror áldozatait.

  • Nna…a Paksi pasi szépen pofáraesett.
    Ezt már szeretem.
    Így már lehet békésen olvasgatni a cikkeket és a hozzászólásokat .
    A mai Klubrádió-béli ” fideszes-nyikhaj ” vélemény-beköhögésével kapcsolatban , amit Lepsényi Józsi emlt :
    Én lekapcsoltam mikor tudatosult bennem hogy Drágabolgárúr FELHÍVTA a fidesznyiket. Had lökje ott a magas-dumát.
    És sajnos ez már mindennapos gyakorlatommá kezd válni a klubrádíót illetően.
    Mostmár ott tartunk , hogy ha kíváncsi vagyok a Kormány véleményére , vagy valami szélsőjobbos fröcsögésére , elég bekapcsolni a Klubrádiót. Hol a jobberek osztják rajta az észt , ha nem akkor valami KDNP / FIDESZ képviselő próbál lyukat beszélni a hallgatóság sorainak a hasába..ilyesmire én nem vagyok vevő.
    Ha véletlenül meg nem ezek vannak akkor a nyegle Havashenrik próbálja mégjobban szétzülleszteni az amúgysem egységes demokratikus oldalt.
    Namost ebben az a jó hogy lekapcsolom a nemkívánt beszélgetést , elkezdek dolgozni és három óra múlva tűnik fel hogy rég vége annak a betelefonálós műsornak amire amúgy hegyeztem magam.

  • Gábor:
    Levéltári adatok szerint Szamuelly Leninfiúknak elnevezett bőrruhásai sajnálatos módon valami 600 embert nyírtak ki . Minden egyes esetről jegyzőkönyv készült.
    ( Lehet hogy kilencszázat , már rég olvastam az ezzel foglalkozó történészi tényfeltóró munkát de NET.-en utána lehet nézni )
    Ezzel szemben Prónay darutollasai meg a többi különítményes jegyzökönyvileg igazolható módon kb 35 000 embert gyilkolt le állati módon és még eltűnt olyan 220 000 ember. ( Lehet hogy CSAK 200 000 ) Ezekről nem készült jegyzőkönyv , csak úgy elásták őket elevenen meg hasonlók…..EZT a világot akarja viszahozni Hazánkba a szélsőjobb.Erre készülődnek ,

  • Nézzenek oda….A mézesmázos gyilkos ( úgyismint Tatulus a nagy vitázó ) készül előírni és megmondani hogy ki az akit ki kell rúgni.
    EZT szeretem a jobberekben.
    Ahová csak beteszik patáikat , úgyviselkednek mintha övéké lenne a söntés.
    ÉS megmondják ki ihat sört és ki az aki csak szódavizet.

  • Kedves Chris! Ha már olyan lelkesen cenzúrázol – legalább nyilvánvalóan ne balra húzzon a ceruzád.
    Ime: (csak példaképpen)
    Libás bejegyzése röviden idézve: ”kesobb ugy alakult minden, hogy a tefajtad vilagrajohetett, ha Karolyli maskent dont, talan meguszhattuk volna”
    Azaz a „tefajtád …„ bizonyára megengedett (megjegyzem a helyesírási hibáit nem javítottam).
    Most remélem a mostani válaszom megfelelő lesz:
    Kedves Libas! Bizonyára igazad van, de sajnos a tefajtád is túlélte, amit aztán tényleg nehéz lesz nem megúszni, hanem túlélni.

  • Tatulus Horthyt segítségül hívni Károlyi bűneinek igazolására nem a legszerencsésebb és, hogy Károlyi átadta a hatalmat Kun Bélának ez pedig a történelmi ismeret hiánya. Horthynak azzal kellene elszámolnia, hogy ugyan szervezet maga mellé egy hadsereget de azt nem a betolakodó románok ellen használta fel mert ugye azok visszalőttek volna, hanem elmentek a Dunántúlra és ott a védtelen és ártatlan embereket gyilkolták halomra.

  • Géza nem baj az ha megismerjük a „derék” Keresztény Demokrata ifjak véleményét. így kerek a világ jó ha ismerjük az Ő véleményüket is

  • Szalay László

    Minden tiszteletem Kerekes Sándoré. Ezt részletesen is kifejtettem egy rövid cikkben.
    http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&Cal=&AID=0&Direkt=97551

  • Kovács Árpád

    Károlyi László természetesen pontosan tudja, hogy többről van itt szó, mint Károlyi Mihály szobráról. A szobor ügyét csak egy régóta húzódó politikai – ha úgy tetszik, világnézeti – harc újabb megnyilvánulásának tartja. Ahogy annak tartotta a tizenkét évig húzódó domborműcsere engedélyezési procedúráját is. Épp ennek fényében mondja azt, hogy vigyék onnan Károlyi Mihály szobrát, ahová akarják, de semmiképpen se maradjon a magyar Parlament közelében.

  • Lehet, hogy nagy tömeg gyűlt össze károlyi Mihály beszédére, de cudarul becsapta őket a később bekövetkezett eredménnyel. A nép jóbbra vágyik és a lelkiismeretlen politikusok ezt kihasználva igérgetnek, a nép meg csalódik,de már késő. A Bajnai Gordon is próbálkozik, de csa foglalkozzon a magánügyeivel,azzal is elég kárt okozott már,nem kell újabb „megváltó”

  • Erno Foldes

    le lehet szallni Bajnairol, mindenki nagyon elegedett lenne, ha maga csak fele olyannyira lenne becsuletes, mint Bajnai! de ugye az csak vagyalom marad!

  • Puchert János

    Sokat el mond a Nemenyi hírportálról, hogy felhívja a figyelmet a Kurucinfóra, az ottani bejegyzés annyit is ér és természetesen emberileg az is aki ilyen portálra irogat

  • Szalay László

    Kedves Puchert János! Köszönöm sorait. Én – Önnel ellentétben – „emberileg” nem minősíteném Önt csupán azért, mert ide írogat kommentárokat. Egyébként az „el mond” magyarul így írandó: „elmond” (egyéb hibákat nem javítok). Derűs, szép napot kívánok!

  • Judith Kopacsi

    Szalay „úr”! Tapasztalatom szerint az olyan ember folyamodik a másik helyeirását birálni az internetten, aki kifogyott az érdemi vitából.

  • Szalay

    mi sem tudjuk az on egyeb hibait javitani, mert az mar orvosi terulet, forduljon problemaival bizalommal smittpal doktorhoz!:)

  • Szalay László

    Kedves Judith Kopacsi! Köszönöm észrevételét, s különösen azt, hogy az „úr” szócskát idézőjelbe tette. Ez utóbbi „gesztus” igen árulkodó. Nem akarom megkérdőjelezni az Ön tapasztalatait. Az én tapasztalatom más: az bírálja mások helyesírását, akinek szívügye a magyar nyelv. Ez ilyen egyszerű. Az Ön hozzászólásából is kicsippentek egy különös leletet: „internetten”. Ezt magyar ember így írja: „interneten”. Egyébként ismertem az Ön édesapját, jártam is nála (pontosabban: náluk, hiszen az Ön édesanyja is ott lakott) Óbudán, interjút is készítettem vele jó húsz éve a polgárőrségről (mert ez a hazai „mozgalom” akkor, az Ön édesapja bábáskodása mellett alakult, ezt Ön is tudja). Szóval elég sokszor volt szerencsém találkozni az általam igen tisztelt Kopácsi Sándorral, s akkoriban nem gondoltam arra, hogy messzire szakadt lányának ennyire lényegtelen „ügy” a magyar nyelv ápolása. Mert a KMH – ne haragudjon az őszinteségemért – naponta gyalázza meg nyelvünket silány minőségű, magyartalan szövegeivel. Én Magyarországon élek, magyar vagyok, s szeretem ezt a nyelvet. És ezt akkor sem szégyellem, ha Önnek csak idézőjeles „úr” vagyok, tisztelt Asszonyom!

  • Szalay

    te analfabéta, majd ha angol nyelvterületen élsz annyi ideje, mint a Kopácsi Judith, majd akkor kritizálhatod a magyar helyesirását…..egyébként az én gépemen még lehetőség sincs a hosszú i-re, külön bűvészmutatványok árán két-három billentyű leütésével lehetne berajzolni, de száz szónak is egy a vége, kifogástalan helyesirással is lehet maga egy gerinctelen neonaci tetű és ne járjon ide, ha nem tetszik a külföldön élők helyesirasa, de még jobb lenne, ha drága idejet a maguk által delegált magyar köztársasági elnök helyesirásának javitgatásával töltené, mert AZ viszont valóban szégyen, de nem lep meg, hogy nem tud különbséget tenni, ahhoz intelligensnek is kéne lennie, ami ugye nem társul automatikusan a helyesirás tudományához

  • Te szerencsétlen libafosos suttyó, az intelligencia szó jelentését sem ismered, az úriember fogalma meg számodra teljességgel érthetetlen, állandóan beleböfögsz mások vitájába, azt hívén, hogy így értelmesebbnek látszol. Talán előbb be kéne fejezned a 8 általánost, megtanulni rendesen írni, nem beszélve a fogalmazásodról. Ilyen alakokkal kell itt nekünk naponta szóba elegyedni – tényleg nagy hiba és igen lealacsonyító!

  • nem kell, nyugodtan eltakarodhatsz innen!

  • Szalay László

    Kedves Libas Misi Úr!
    Az még rendben van, hogy analfabétának és „gerinctelen neonaci tetű”-nek nevez, no de miért tegez? Nem emlékszem, hogy találkoztunk volna. Egyébként ez a „neonaci” nagyon szép: régen volt a „‘zsidózás”, ma ennek megfelelője a „neonácizás” stb. Semmi új nincs a nap alatt, a stempli a régi, csak a „felirat” változott.
    Egyébként derűs napot Önnek is, L. M. Úr!

  • Szalay

    csupan arra akartam irányitani a kedves figyelmét, hogy a férgek fokmérője nem tesz különbséget rossz és kifogástalan helyesirás között

  • Szalay László

    Kedves Libas Misi Úr!
    Mondata nem engem minősít, hanem Önt. Miért munkál Önben ennyi gyűlölet? Hogy Kertész Ákos megközelítésével éljek: az Ön gyűlöletének talán „genetikus” okai vannak? (Ilyesmiben nem hiszek ugyan, de azért kérdezni még szabad.)
    Tisztelettel üdvözli:
    Szalay László

  • Libas sajnos javíthatatlan – aki ilyen szakadt bunkó akar maradni, azon a Jóisten se tud segíteni. Így felel meg legjobban gazdáinak, én nem is várok tőle többet. Segéderő. Egyben minősíti a gazdáit is. Igazából beírásait figyelmen kívül kellene hagyni – tényleg így fogok tenni, s ezt javaslom minden épeszű jobboldalinak is.

  • tatulus

    nem kene annyit gyotrodnod, csak ne klikkelj ide, de ha lehuznad magad a budin, azzal nemcsak nekem, de az egesz magyarsagnak nagy szivesseget tennel! a tefajtad huzza vissza az orszagunkat es nincs szukseg ratok!

  • Szalai Úr! Több, mint 45 éve élek külföldön, és főleg angolul beszélek, olvasok és írok. Azonkívűl volt két szem műtétem, ami miatt nem biztos hogy a billentyün eltalálom a megfelelő betüket. Ha cikket irok magyarul, egészen biztos, hogy átnézem, mielött elküldöm, tehát igenis fontos számomra a magyar nyelv, különben minek irogatnék azon. Viszont észrevételem, hogy az internettes világban, ezt nem mindig tartják be, és legtöbbször nem is ezen van a hangsúly. A KMH cikkei majdnem minden esetben hosszú évek óta Kanadában élő egyénektől származik, akik nem biztos, hogy a legfrissebb magyar nyelvtani sazbályok szerint fognak irni.(Jelzem attól még Faludy Gyurka is a plafonra mászott idönként, dühében.) Attól még a mindanivalójuk fontos, mégha nem is felel meg a mai magyar kormány izlésének. Viszont ajánlhatom önnek, ha ennyire fáj olvasni az itt megjelenő cikkeket, forduljon bizalommal olyan forrásokhoz, amik inkább megfelelnek kényes izlésének.

    Édesapám szerepéről a polgárőrség megalakitásáról nemcsak, hogy tudok, de az alapötletet is pl. a SZEM mozgalomhoz is én szállitottam neki annak idején.

  • Szalay László

    Tisztelt Judith Kopacsi!
    Köszönöm a hozzászólását. Nem óhajtottam megbántani. Nekem is volt szemműtétem (hályog), de ha írok valamit, kétszer-háromszor is átböngészem a szöveget, mielőtt elküldeném (így is marad hiba, természetesen). Ami a legfrissebb „magyar nyelvtani szabályok”-at illeti: például az alany és az állítmány egyeztetése mindig is „szabály” volt, ezen a téren semmi változás nincs. Legutolsó bejegyzésében ezt olvasom: „A KMH cikkei /…./ Kanadában élő egyénektől származik.” Ezek a „pongyolaságok” zavarnak. Miért baj,ha a nyelvi romlásra fölhívom a figyelmet? Nem az ízlésem kényes – a KMH „magyarsága” silány (a nyelvhasználatra gondolok). Hozzáteszem: más, külhoni internetes újságokat is olvasok, mert érdekel a külhoniak véleménye. Ennyi magyartalansággal azonban sehol nem találkoztam. (Egyébként magyar szakos tanárként végeztem az ELTE bölcsészkarán, érthető hát ez a nyelvi „érdeklődés”.)
    Zárásul röviden elmesélek egy történetet, melynek „főszereplője” az Ön édesapja. Emlékszik talán: a ’90-es évek elején a Kurír című napilap volt az egyik legolvasottabb sajtótermék kicsiny hazánkban. A „kék” – tehát a délutáni – Kurírban jelent meg az édesapjával készített kolumnás anyagom: emlékeim szerint 6 flekk fért egy oldalra, s az oldal közepén mindig hatalmas fénykép illusztrálta az interjút vagy riportot. Amikor leadtam az anyagot, megkérdeztem a szerkesztőt: „Van fényképetek Kopácsi Sándorról?” „Persze” – válaszolt, ezért nem adtam oda azt a képet, amit magammal vittem. Néhány nap múlva megjelent az interjú. Kinyitom a lapot, ott a nevem és alatta egy termetes fotó: Kopátsy Sándor közgazdász nézett rám. Majdnem gutaütést kaptam, arra ugyanis álmomban sem gondoltam, hogy a két jeles embert össze lehet keverni. Az Ön édesapja ekkor már Kanadában volt, mert ha jól emlékszem, fél évet mindig kinn töltött. Utazása előtt azt mondta nekem: „Tegyél félre nekem egy példányt a lapból, ha visszajövők, majd odaadod.” Mire én: „Persze, két-három példányt is elrakok, hogy legyen több példányod.” Tehát megjelent az egész oldalas interjú, berohantam a szerkesztőségbe, s kértem: másnap vagy utána tegyenek közzé a lapban egy rövidke helyreigazítást. Magyarán: írják meg, hogy ez a Kopácsi nem az a Kopátsy, s ezt a szikár tényt fényképpel is illusztrálják. Nem történt semmi – a helyreigazítás elmaradt. A Kurír – Ön is tudja – liberális lap volt. Mégsem érzékelték, hogy Kopácsi Sándort – 56 egyik emblematikus alakját – megsértették. Mert ez az eljárás nagyon sértő volt, még ma is háborog a lelkem, ha ez a történet eszembe jut. S hogy el ne felejtsem a történet végét: az említett lappéldányokat soha nem adtam oda az Ön édesapjának. Inkább hazudtam neki.

  • Tés
    Dités
    Ferdítés
    Történelem Ferdítés
    ( A diktatúrák és azok kiszogálóinak kedvenc szellemi sportja. Miképpen lehet a tényeket az ő sajátságos ideológiájukhoz idomítani….csakhát a levéltárak. Azok bizony makacs TÉNYEKET tartalmaznak. Feltéve ha a diktatúrák focimeccseken szocializálódott kiszolgálói fel nem gyújtják őket.)

  • Szalay

    nem lep meg, hogy maganak halyog van a szemen, hiszen jobboldali!
    ha maga firkasz es magyar szakos, akkor az a dolga, hogy helyesen irjon, azert az megis mas tortenet, mint azoktol elvarni, akik evtizedek ota nem hasznaljak az anyanyelvuket irott formaban…magyaran maga egy szemtelen, persze en ugyanezt teszem a jobboldali helyesirast vetokkel, de az teljesen jogos, hiszen azok otthonrol melymagyarkodnak es nekik illene tudniuk a helyesirast, ha mar mindent nemzeti oldalrol magyaraznak….

  • Szalaykám.
    Nagyon terjengősen ír.
    Próbálja meg rövidebbre fogni mert én , a plebs , nem látom át cirkalmas irását.
    Tudom , a hiba bennem van. Dehát lyen a publikum.
    Mit lehessen ellene tenni ?

  • :))

  • Georgina Bojana

    Véleményt osztom. De azt nem, miért kell a zsidóságot belekavarni?! Enélkül is megáll a cikk, az írás, mert igazat mond!

  • Puchert János

    Kedves Georgina Bojana nem tudom hol él Őn de hogyha Magyarországon akkor tudnia kell, hogy a szobrot a Jobbik többször meggyalázta, pl. úgy is, hogy a szoborhoz letett virágot nyilvánosan a szemétbe dobták, vagy vörös festékkel lelocsolták de többször tettek kipát a fejére na így kerül be a cikkbe a zsidósság

  • Tüske Zsófia

    na bezzeg Tormay Cécile-nek meg most állítottak szobrot. Wass Albertről nem is beszélve.

  • Judith Kopacsi

    Tormay Cecilkének? Aki esküdt ellensége volt pl. a Francia Forradalomnak is? Hát igen cilikésen élt és viselkedett. Majd a szobor aljára ne felejtsék belevésni: Teljes szivemmel utáltam a Szabadság és Testvériességet.

  • Ernő Földes! „A nép jobbra vágyik, és a lelkiismeretlen politikusok ezt kihasználva ígérgetnek, a nép meg csalódik, de már késő.” Ez a vélemény véletlenül nem napjainkra vonatkozik? (És egyáltalán nem Bajnaira gondolok!!!)

  • azt hinne az ember, hogy egyik bolond nem vajja ki a masik bolond szemet…..hat de!

  • Elolvastam Szalay uram cikket a Nemenyi.net-en, de megvallom, hogy nem ertem.
    Lenyegeben harom panasza van. Az egyik, hogy allitasa szerint a cikk azert tekinti Karolyit demokratanak, mert minden rendszer ellenseget latott benne. Ez az olvasasi keszseg bizonyos hianyossagara vall. Karolyi nem ezert volt demokrata, ez arra csak boseges bizonyitek, de nem ugyanaz az allitas amellyel a cikket vadolja. Kisse figyelmesebb olvasas nem artott volna.
    A masodik panasz az a „suba alatt sintagma” (Helyesebben syntagma! Hu de piszkosul elokelo tetszik lenni! Vagy ez talan mar a magyaros nyelvmuveles jegyeben kerult be ide?) hasznalata ellen szol. Nem egeszen ertem, hogy ezzel mi a teendo, miutan suba alatt, es kulonosen Magyarorszagon, szinte barmi tortenhet. Akkor egy folyamat miert nem?
    Vegul szerzonk felpanaszolja, hogy a cikk iroja onkent ismeri el, hogy neveltetese nem sikerult a legfenyesebben. Ha igy van, akkor az vesse ra az elso kovet akie tokeletes. Ennek kapcsan ket dologra derul feny. Szalay uram cikkebol az derul ki, hogy o meg nem teljesen felel meg ennek a feltetelnek. Masfelol arra, hogy a fanyar onguny irant Szalaynak nincs erzeke. Es ezt a hianyossagat a legmagasabb smittpali nyelvhelyesseg poziciojabol kegyeskedett a tudomasunkra hozni.
    Koszonjuk Szalay Ur.
    De ha mar ennyit teszett faradozni, nem lehetett volna esetleg legalabb egyetlen sovanyka kis ervet is becsempeszni abba a cikkbe, hogy legalabb gyanithassuk, hogy mi a baj az eredeti cikk allitasaival? De, spongyat ra! Talan majd legkozelebb.