Kinyithatják a clevelandi magyar Szent Imre templomot – A püspök jogellenességet követett el

2012 április 1 1:48 du.3 hozzászólás

Ma – Virágvasárnapon – pozitív hírről számolhatunk be. 2010 tavaszán és nyarán számtalanszor írtunk a Kanadai Magyar Hírlapban a clevelandi Szent Imre (St. Emeric) egyházközség jogellenes és indokoltatlan bezárásáról. Álláspontunk miatt nyílt konfliktusba kerültük Androvich Tamás montreáli magyar plébánossal, aki észak-amerikai magyar pap létére Richard Lennon clevelandi püspök vitatott döntését – a magyar katolikus templom felszámolását – védte a KMH-ban és másutt. A magyar közösség fellebezett és két év késéssel a Vatikán Papi Kongregációja úgy döntött, hogy valóban jogellenes volt Lennon püspök döntése, a magyar egyházközség feltámasztását rendelte el.

Richard Lennon püspök jogellenesen adta világi használatba a Szent Imre templomot bezárása után, nem indokolta a magyar templom bezárását és nem hallgatta meg a papi szenátust ez ügyben.

„Elvárjuk, hogy a vatikáni döntés értelmében visszaálltja a Szent Imre egyházközséget és templomát a 2009 márciusában fennálló állapotra, beleértve a plébánosunk visszaengedélyezését és a lefoglalt pénzvagyont is. Sándor atya a napokban megerősítette ígéretét, hogy amennyiben a Chicago-i megyéspüspök jóváhagyja és amennyiben a clevelandi egyházmegye engedélyezi, visszatér mihozzánk”–írta Peller Miklós, a 2010-ben felszámolt – és most feltámasztás előtt álló – egyházközség ügyvívője.

A Papi Kongregáció a Szent Imrén kívül még 13 bezárt egyházközség helyreállítását rendelte el. Lennonnek összesen hatvan napja van fellebbezni. Ez húsz éve óta az első olyan alkalom, amikor a Vatikán elutasít és jogellenesnek nevez egy templom bezárással kapcsolatos püspöki döntést.

Lennon püspök azonban még nem döntött arról,  hogy fellebez-e, vagy sem. Virágvasárnapi körlevelet írt az egyházmegye 174 katolikus templomának, melyben „bonyolultnak” nevezte a kialakult helyzetet. „Ez egy nagyon komplikált ügy és nincsenek egyszerű, egyértelmű, vagy tökéletes megoldások”–mondta a clevelandi püspök.

A Szent Imre Egyházközség volt az utolsó, amit 2010 júniusában drámai körülmények közt zárt be Lennon püspök. A hívek egy csoportja elfoglalta a templomot és a plébániahivatalt, az utcán pedig tüntetések alakultak ki. Végül rendőrök kisérték el az épületben lévő magyar tüntetőket. Bajnai Gordon magyar miniszterelnök és Denis Kucinich demokrata kongresszusi képviselő erélyesen tiltakozott az anyagilag stabil clevelandi magyar templom bezárása ellen, viszont még akkor a KMH-ban is megjegyeztük: a Magyar Katolikus Püspöki Kar és a Fidesz-KDNP meglepően némán figyelte a helyi magyar közösség kálváriáját, a 105 éves templom felszámolását.

A kanadai magyar lapok közül egyedül a liberális KMH szólalt fel számtalanszor és egyértelműen a Szent Imre Egyházközség érdekében. A per pillanat minket hazaárulózó és magyarellenesnek tituláló újságok, szerkesztők és szerzők figyelmen kívül hagyták a clevelandi magyarságot érintő igazságtalanságot, a helyi püspök érzéketlenségét és autoriter hozzáállását.   

Androvich Tamás, a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség plébánosa ez ügyben tanúsított „egyoldalúságunkat” kifogásolta. „Megdöbbenéssel olvastam írását, mivel az rendkívül elfogult. Egy tudósítónak a hír mindkét oldalát, muszáj leközölnie, ebben viszont súlyos vétket követett el, mivel a történtek csupán egyik oldalát közölte. Cikke alapján úgy tűnik, hogy az említett clevelandi megyés püspök, Msgr. Richard Lennon maga az ördög, és szándékosan, minden megfontolás és irgalom nélkül, a magyarokat kiszemelve, és közellenségnek kikiáltva, templomaikat bezárja”–írta Androvich Tamás atya 2010 június 23-án. Androvich Tamás atya szerint „a magyarok makacsága” miatt zárta be a püspök a templomot, ezért kerültek ilyen szerencsétlen helyzetbe. Később a montreáli plébános szemrehányást  tett a clevelandi ügy kapcsán amiatt, hogy Ottawában élek, de nem járok a kanadai fővárosban celebrált magyar szentmisére. „A szerkesztő úr Ottawában él, és amint említette a 2010. június 23-án kelt válaszlevelében, katolikus hívőnek vallja magát. Ezek szerint, a szerkesztő úrnak tudnia kellene, hogy már több mint egy éve, az ottawai magyar katolikus közösség vezetője lettem és, hogy minimum – tehát van, amikor havonta többször is – magyar nyelvű szentmisét mutatok be a magyar katolikus hívőknek. Tehát, a logika azt diktálná, hogy mivel a szerkesztő úr Ottawában lakik, magyar és katolikus, akkor a több mint egy éves szolgálatom alatt, legalább egyszer találkoztam volna Önnel. Sajnos, ez nem valósult meg. Talán egy elfoglalt személy Ön,  vagy egy másik templomba jár. Azonban – a logika szerint – ha fontosnak tartaná katolikus magyar hitét, akkor az egy év alatt legalább egyszer találkoztunk volna, de ez nem történt meg”–jegyezte meg a plébános.

Azóta persze még ehhez képest is eldurvult viszonyunk Androvich Tamással. Most azonban meg kell jegyeznünk, hogy ha 2010 táján nem éppen az egyházi elitet és hatalmat támogatja Androvich atya, hanem a kiszolgáltatott clevelandi magyar templommal vállal szolidaritást, akkor most – e kérdésben – a történelem jó oldalán állna.

A clevelandi templom megmentése sokaknak köszönhető, de különösen Peller Miklós ügyvívőnek, aki még akkor sem adta fel a harcot, amikor a helyzet teljesen kilátástalannak tűnt. De szintén hálával tartozik a helyi magyar közösség Bob Begin atyának, aki a Szent Imre bezárása után saját templomába fogadta az egyházközség nélkül maradt magyarokat és engedte, hogy magyar miséket celebrálhassanak.

„Hálánkat fejezzük ki a clevelandi magyar társadalomnak és világon szétszóródott magyar testvéreinknek, akik nevünkben és érdekünkben felszólaltak újságokban, televíziókban rádiókban, sőt még a vatikáni közegekkel is értekeztek. Különös elismerő köszönettel tartozunk templomunk híveinek, hogy nem csüggedtek el, hanem hűen, türelemmel és bizalommal, összefogva viselték el száműzetésünk nehéz éveit, leveleket írtak, és összetartozásunkat erősítették. Kérjük, hogy ezt az összetartást továbbra is erősítsük, hiszen száműzetésünk évei alatt igazi testvérekké forrottunk össze. Reméljük, hogy hamarosan visszatérhetünk szeretett otthonunkba”–írta Peller Miklós.

A clevelandi Szent Imre-ügyhöz kapcsolodó KMH-s cikkek:

3 hozzászólás

  • Hála tisztességes kanadai magy hívőknek,hogy kiálltak tenplomukért. Ehhez nem látok a demokráciáér oly hevessen kiálló ellenzéki „magyarok”huzzászólásairól irásokat.

  • Göllner András

    Érdekes, hogy Tamás atyának, vagy kedvenc pártfogoójának, Bencsics Klári néninek nincs hozzáfűznivalója. E témába is Chris Adam volt az a magyar hazafi és hívő keresztény, aki erkölcsi példát mutatva felszólalt az igazságosság mellett, Kapott is érte a helyi méltóságoktól. Bezzeg most lapítanak, mint nyulak a fűben. Az akvárium szilenciuma megint nagyon tanulságos. Gratulálunk Chris Adamnak. Tisztelet a bátor, gerinces, kitartó munkádért !!, .

  • Végig fogom olvasni a cikk alatt feltüntetett, ehhez a témához kapcsolódó régebbi cikkeket is.