Harangozó Tamás a KMH-ban: markánsan baloldali választ kell adnunk

2012 április 4 3:03 du.34 hozzászólás

Harangozó Tamással, a Magyar Szocialista Párt 32 éves frakcióvezető-helyettesével, illetve Országgyűlési képviselőjével beszélgetett ma reggel a Kanadai Magyar Hírlap. Az MSZP-s képviselő lapunknak elmondta: Magyarországon „szociális katasztrófa van” és szerinte erre „markánsan baloldali választ” kíván adni a legnagyobb ellenzéki párt. Szerinte a Tony Blair egykori brit munkáspárti miniszterelnök nevével fémjelzett harmadik utas politika lényegében megbukott egész Európaban. Az előző kormányok idején sokan Magyarországon nem is nagyon tartották baloldali pártnak az MSZP-t, hanem inkább liberálisnak. De most el jött az a pillanat, hogy karakteresen képviseljék a baloldaliságot, illetve a társadalmi igazságosságot–nyilatkozta Harangozó a KMH-nak.

„Visszatérünk baloldali gyökereinkhez”–magyarázta lapunknak Harangozó Tamás a hétvégén rendezett MSZP-s tisztújító pártkongresszus után, melyen a delegáltak 70 százaléka Mesterházy Attilára szavazott. „Kell egy baloldali minimum”–jelezte Harangozó és hozzátette: a társadalmi igazságosságra, a „kisember” és a kiszolgáltatottak képviseletére kell fókuszálni.

AZ MSZP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: aggasztó a demokratikus intézmények leépítése és a kormánypárt egyre szélesebb hatalma. „Ma már szinte egy vidéki kerítés színén sem lehet megváltoztatni Orbán jóváhagyása nélkül”–mondta Harangozó a KMH-nak. Handó Tünde, Szájér József fideszes képviselő felesége helyzetét is felhozta, aki a Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökként példátlanul tág jogkörrel rendelkezik. Egy kormányváltás után akkor lehetne felelősségre vonni Handó Tündét, ha élni is fog ezekkel az aggályos jogkörökkel. „Ugyanakkor hangsúlyozom, hogy nem vagyunk a politikai boszorkányüldözés hívei”–mondta Harangozó arra a kérdésre, hogy támogat-e az MSZP egy általánosabb felelősségrevonást olyanokkal szemben, akik kollaboráltak a jelenlegi kormánnyal.

Harangozó elmondt lapunknak, hogy a Fidesz által elfogadott választójogi törvény kétélű fegyver, hiszen egy 40 százalék feletti támogatottsággal rendelkező párt számára lehetővé teheti azt, hogy elsöprő többségre tegyen szert a parlamentben. „Ha a demokratikus ellenzéki pártok és a civil szervezetek elfogadják az MSZP-t mint vezető erő, akkor 2014-ben garantáltan kétharmados többségünk lehet”–nyilatkozta Harangozó a KMH-nak. Beszélgetésünk során idézte a Szonda által publikált legfrissebb pártpreferenciás felméréseket, melyek szerint tíz százalék alá csökkent a Fidesz és az MSZP közti különbség. „De számunkra a népszerűségnél is fontosabb célkitűzés a kormányképesség”–tette hozzá Harangozó.

Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásával és Kövér László ügyvezető elnökségével kapcsolatban Harangozó Mesterházy Attila és a párt már ismert álláspontját hangsúlyozta: szerintük nem szabad pártkatonát helyezni a KEH élére (nyilván ennek számít Kövér László, de a másik esélyes, Áder János úgy szintén), és ezzel szemben egy autonóm, a nemzet egységét képviselő, köztiszteletben álló személy kell erre a posztra. Harangozó ugyanakkor elmondta, hogy amikor Mesterházy Sólyom László nevével állt elő, a párt elnök semmiképpen sem gondolta azt, hogy az előző államfő az MSZP köztársasági elnök-jelöltje lehetne, hanem egyszerűen példaként hozta fel az ex-államfőt, hiszen ő biztosan megfelelne a fenti kritériumnak. A frakcióvezető-helyettes azt is hozzátette, hogy ebben a helyzetben baloldali, ellenzéki jelöltre nincsen esély.

A LMP elbukott népszavazására is rákérdeztünk és úgy szintén a DK sikertelen frakcióalakítási kezdeményezésére. Az utóbbinál Harangozó szerint igazságtalanság  történt és a Fidesz saját magát minősíti az által, hogy Gyurcsány Ferenc pártját megfosztotta a frakcióalakítás lehetőségétől. Az LMP esetében viszont elmondta: a bukott népszavazási kampány jelzi, hogy az ökopárt szervezettsége és beágyazottsága még gyenge. Ráadásul Harangozó szerint irreális volt elvárni azt, hogy a rövid időkeret és szervezettség, illetve háttér nélkül sikeresen összegyűjtenek 200 ezer érvényes aláírást.

Felhoztuk beszélgetésünk során azt, hogy sokan joggal úgy érezték az elmúlt két évtized alatt a határon túli magyar közösségekben, hogy az MSZP ignorálta diaszpórát. Tehát van-e a mai MSZP-nek diaszpóra politikája? Harangozó elmondta, hogy a határon túli magyarság érdekeit – például az erdélyi autonómia törekvéseket – „európai értékek szerint” kivánják támogatni, a diaszpóra és az MSZP határon túli magyarság politikája központjában pedig a „kulturális megmaradás” áll. „Nem szerecsés, ha a Fidesz, a Jobbik, az LMP és a DK a határon túli közösségekben ölik egymást. Nem hozunk létre külföldön MSZP-s fiókszervezeteket”–mondta Harangozó Tamás arra a felvetésre, hogy a kormánypárt mindenképpen jelen van az emigrációban, az LMP pedig az utóbbi hónapokban sokkal aktívabban és látványosabban kereste a kapcsolatot a diaszpórában működő magyar szervetetekkel és személyekkel, mint az MSZP. „Micsoda helyrehozhatatlan károkat okoz a Fidesz a határon túli közösségben!”–mondta Harangozó a KMH-nak a diaszpóra politikai megosztottságáról és a kormánypárt politikai szerepvállalásáról.

Harangozó Tamás említette,  hogy az MSZP is keresi a kapcsolatot a nyugati magyar emigrációval, januárban például New Yorkba utazott és jelezte, hogy ezen kívül a számottevő izraeli magyar közösséggel is aktívabban kivánják felvenni a kapcsolatot.

Kanadai magyar oldalról, a demokratikus ellenzéki pártok vezető politikusaival interjúkat készít és beszélgetéseket folytat a KMH. A mai Harangozó Tamással folytatott telefonbeszélgetés Dorosz Dávid LMP-s parlamenti képviselő interjújával elindított sorozat második része.

34 hozzászólás

  • haat igy en most jobban aggodnek amiatt, hogy milyen karokat okoz a fidesz a hatarokon belul! az biztos, hogy meg kell ujulnia a baloldalnak, hiheto, harcos, okos emberek kellenek oda, mint Harangozo Tamas…

  • Háát..én nem bízok az MSzP megújulásában.
    Ahogy elnézem jelenleg más sem érdekli a párt szürke eminenciásait mint a FIDESZ-szel való suba alatti mutyizás.
    Miközben Mesterházy pufogtatja a hatás-nélküli jólismert frázisait.
    ( Adja Isten hogy ne legyen igazam )

  • Puchert János

    Geyza igazad van egyelőre bizony nem rózsás a helyzet még igazán nehezen értik meg a politikusaink, hogy csak összefogással lehet leváltani a jelenlegi hatalmat, az MSZP azt hiszi ezt egyedül is megteheti, az LMP önállóságát félti egyedül akarja megmutatni magát, a MILLA hangja az a személy aki még egy néhány éve a Kendermag Egyesület elnöke volt és a drog liberalizáció érdekében emelte fel a szavát most pedig egy bohócot választanak meg alternatív köztársasági elnöknek, a Szolidaritás még el sem kezdett dolgozni már az egyik társelnököt kizárták maguk közül. Március 15 -én sem tudtak összefogni különböző helyeken emlékeztek szétszórva erőiket. Már csak a reménykedés marad nekünk hátha egyszer összefognak politikusaink és önjelölt politikusaink.

  • Kovács Árpád

    Volt nincs „Eltűnt Gyurcsány szakdolgozata”.

    Jó elvtárs nem írta meg a dolgozatát,most írják a haverok,nem is csodálkoznék ha nem lenne vizsgája.

  • Kovacstetu

    az orbane meg TITKOS!? azert a Gyurcsany, ha megszolal, nem arulkodik akkora tanulatlansagrol, mint schmitt vagy matolcsy….jah es eloregyartott szoveg nelkul kepes beszedet tartani, mig orbannak gondosan eloregyartjak!

  • jah, a mai hir szerint megosztotta orban a diplomamunkajat, de azert azt senki nem felejti, ahogy gyurcsany egy vitaban lazan lemosta orbant a tv kepernyojerol…nem aggodom gyurcsany szakdolgozata miatt…

  • Egy szavukat sem higgyétek el,bármennyire szeretnétek. Csak mocskolódni tudnak és a saját jövőjűkről ábrándozni. Akkor kerülnek ők kormányra ,ha én leszek a római pápa.Őket a hatalomhoz jutás és a zsebredolgozás, ennek érdekében festegetik magukat,hátha még valakiket betudnak etetni.”Kutyából nem lessz szalonna!”

  • Ez a kovács már KÉSSZ….hehehe…megőrülés jelei mutatkoznak nála.

  • Földeském a Mosthatalmonlévőről beszél , csak rosszul alkalmazza a ragokat és szóvégeket.
    Nomeg elfelejti hogy éppen most vannak hatalmon akit felemleget.

  • Erno Foldes

    a szocik a rendszervaltas elott sem raztak a rongyot es nem voltak ilyen hatartalanul habzsolok, mint a fidesz, remelem meg megerem, hogy birosagon fogja elmeselni orban hogyan tett szert ekkora vagyonra az utobbi par ev soran!?

  • Ernő Földes – most éppen iíről tetszett írni? merthogy az Mszp „üvegzsebtörvényt” hozott, az Orbánék meg titkosítják a közbeszerzéseket, titoktartási kötelezettséget fogadtatnak a földpályázókkal – mindezt azután, hogy milliárdokkal emelték a havernak utólag a közbeszerzési összeget, és a felcsúti polgármester pereputtyának osztottak ki 600 hektár szántóföldet a helyi gazdák és állattartó telepek elől. Amiről a nép nem tud- az nem fáj

    Milyen „rendes” a FIZESS, hogy megkíméli a népet az ilyesmiken való borongástól. ILYEN pofátlan szabadrablás nem volt a szocik alatt!

  • “Ha a demokratikus ellenzéki pártok és a civil szervezetek elfogadják az MSZP-t mint vezető erő, akkor 2014-ben garantáltan kétharmados többségünk lehet”–nyilatkozta Harangozó.
    A ‘Balra magyar’ programjukkal ők akarnak vezető erő lenni? Emiatt is váltak ki Gyurcsányék.
    Markáns baloldali politika meg a most már Mesterházy által is hangoztatott : ‘nem ígérgetünk felelőtlenül, csak amit be tudunk tartani’. Akkor kíváncsi leszek, mit tudnak markáns baloldali programot kínálni, meg főleg miből.

  • bozse

    a fidesz egy semmi volt es ebbol a semmibol 2/3-ot hozott ki…..adjunk eselyt masoknak is, ha mar beigazolodott, hogy a fidesz sem tud semmit jobban, sot! az ellenzeknek barmi aron ossze kell fogniuk, ez az egyetlen esely a fidesz-korsag terjedesenek megakadalyozasara es ha nyer is a masik oldal, az elso honapok, evek bizonyosan a fidesz-jobbik-fanok regulazasaval fog telni, ki kell loni par szemet, gumibottal szet kell verni par fejet, birosagon szamon kell kerni jopar csalot, szelhamost, rendet kell vagni az elfluseralt torvenykezesben es utana kezdodhet csak valami erdemi munka….

  • Ki ez a ravasz,sunyi rokakepu ficko?Olyan sunyin nez ezen a kepen mint a partja.Hazug banda vagytok ti,ugyan ugy mint az osszes part 1989 ota.Majd meg vesztek a HATALOM-ert.Miutan bekerulnek a Parlamentbe a NEP-rol elfelejtkezve csakis a sajat erdekuket ervenyesitik.Szegyen az osszes.

  • Bartek te nagyon ostoba

    ha nem tudnad OVEK volt a hatalom es felajanlottak a demokracia erdekeben a tobbpartrendszert, vagy ez igy kimaradt abbol a sotet agyadbol? ha akartak volna orbanekat es minden uj hajtast csak siman a bortonokbe vagtak volna veled egyutt oszt kuss lenne, de az is igaz, akkor mar regen tul lehetnenk a rendszervaltason!

  • „Tisztelt magyar tanar ur”,edes anyanyelvunk apoloja”,nem kerdeztelek,kerdezes nelkul pedig illetlenseg a masikat „megszolitani”.Hala az egnek,nem veszem magamra a toled kapott jelzoket.Ha sotet lennek,akkor rad hasonlitanak.Kerlek,nekem csak akkor irj,ha en megszolitalak.Remelem erted!!!!!!!!!!!!!!!Ugy latom itt rad nem vonatkozik az,amit masoknak be kell tartani.

  • szerencsedre ebbol a tavolsagbol nem tudok tolcsert csinalni a fejedbol, de az igaz, hogy beszelni hozzad teljesen felesleges, mert a szovegertesed egyenlo a nullaval

  • Libas Misi!
    Már megbocsáss, de a Fidesz már 2006-ban sem semmi volt. Bekebelezte a jobboldalinak nevezett tábor, pártok szinte 80-55 %-át, szerintem, vagy még nagyobb arányban. Hagytam a többit a Jobbiknak.
    Adjunk esélyt másoknak, persze. A Fideszre soha nem szavaztam és nem is fogok ezek után.
    A szocik már többször hatalomban voltak, és a mostani látszat megújulásuk nem igazán meggyőző nekem, mert a megyei vezetők akik a ‘királycsinálók’, szinte maradtak. A mutyizók maradtak.
    Meg ez a ‘mi vagyunk a vezető erő, megyünk balra, gyertek utánunk’ , nem igazán szimpatikus nekem.
    Meg az, hogy fogjunk össze és zavarjuk el közösen, de utána mi legyen, hogy legyen. És ott kezdődik a probléma.
    2014 még elég messze van,még sok jön ebből a rémuralomból és rombolásból.
    Szóval én nem hiszek ebben a nagy ellenzéki összeborulásban, pláne összefogásban. Ugyanaz lenne, mint a koalícióban.

  • jav: 80-85 %-át

  • bozse

    en meg azt gondolom barmi mas jobb lenne, mint orban vagy vona!

  • Az nem kétséges, hogy jobb lenne, de a mai helyzetet nézve, nem sok az esély az összefogásra, most. De, hogy 1 év múlva mi lesz, ki tudja, lehet hogy új választás.

  • „Ha a demokratikus ellenzéki pártok és a civil szervezetek elfogadják az MSZP-t mint vezető erő, akkor 2014-ben garantáltan kétharmados többségünk lehet”–nyilatkozta Harangozó a KMH-nak. ”
    Hol él ez?
    Kik fogadják el vezető erőnek az MSZP-t? 🙂
    Bajnait kezdik épp „visszahozni” a köztudatba. Nyilván nem véletlenül.

  • „A Heti Válasz a Charles Gati megoldási módozatait felsoroló írásában utal rá, hogy Bajnai Gordon visszatérése a közéleti nyilvánosságba nem véletlen. Bajnai Gordon alapítványát – a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt – havi 50 millió forinttal támogatja az Amerikai Demokrata Párthoz kapcsolható Center for American Progress (CAP) nevű balliberális gondolati műhely. Ennek az egyik legfőbb finanszirozója Soros György, aki a nemzetközi Pénzkartell egyik legfontosabb globális hatáskörrel bíró ügyintézője. A másik támogatója pedig, Herbert és Marion Sandler multimilliomos házaspár.
    Bajnai a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványában már maga köré gyűjtötte azokat a szakembereket, akik mindig készek voltak tudásukat megfelelő díjazás ellenében piacosítani. („Kispénz kis-szakértelem és kisátverés, nagypénz nagy-szakértelem és nagyátverés”) Az általuk készített és Bajnai Gordon által jegyzett értékelés minden tekintetben megegyezik a Nemzetközi Valutaalap és Hillary Clinton Magyarországgal szembeni elvárásaival. A CAP-ról azt lehet megtudni, hogy a Clinton házaspár, illetve az Orbán kormányt aktívan bíráló Hillary Clinton külügyminiszter hátországának tekinthető. A CAP-nak a fontosabb vezetői korábban Bill Clinton elnöki tanácsadói voltak.”

    drabikjanos.com/2012/03/26/kie-a-magyar-allam/

    Érdekes olvasnivaló.

  • Puchert János

    Bartek Éva ha nem tetszik Haagozó képe akkor nézegesd ezt a három idiótát akiket ide linkeltem
    http://mandiner.hu/cikk/20120405_kerenyiek_ujra_akcioban

  • Puchert János

    Bocs természetesen Harangozó

  • PJ,elofordulhat,hogy nem fogalmaztam eleg vilagosan.Amit leirtam,az az en velemenyem,de szeretnem ujra hangsulyozni,1989 ota az ossze partcsak az orszag kiarusitasaval,es a sajat zsebuk tomeserol szolt.Nekem az egyik part olyan mint a masik,GAZEMBEREK GYULEKEZETE.Az orszag helyzete is ezt mutatja.Lehet imadni oket.Az orszagnak szakertoi kormanyra lenne szuksege.Mocskos,hazaarulo,szemet fergek.

  • persze lehet kapalodzni ellene, de a teny megis csak az, hogy az mszp az egyetlen kormanyzasra kepes magyar part!

  • Puchert János

    Dakota a felsorolt személyek Gáti, Soros, Bajnai ismert nagy tudású emberek, de ki ez a Drabik?

  • Tessék mondani, a szakértői kormány törvényeit ki szavazza meg a parlamentben? Ugye nem úgy gondolja, hogy a szakértői kormány ‘egymaga’ dönt törvényekről? A kormány rendes demokráciában előterjeszt, a parlament pedig megszavazza az új törvényeket. Vagy netán a legújabb civil ‘okosság’, hogy majd ők kitalálják, hogy miről döntsön a parlament?

  • Bozse
    A „markáns baloldali program”-hoz, elég lenyúlni a Fizess ellenzékben töltött idejének az ÖSSZES szlogenjét.
    Beleértve a „Csak attól csökkennének az államadósság kamatai, ha hiteles kormányzat kerülne hatalomra” a
    „Nemzet nem lehet ellenzékben” (értve alatta az Orbán-ámokfutás 80 % vesztesét) át a „Van itt pénz, csak ellopják”-ig. Csak éppen az Mszp-ről még azt is el lehet képzelni (12 évi kormányzásuk alapján) hogy IGAZAT mondanak.
    A kormányzásuk alatt mindig csökkent ugyanis a jövedelmi olló a legszegényebbek és a leggazdagabbak között. Ez statisztikai tény. És a tények makacs dolgok!
    Egyébként tényleg „Van itt pénz, csak ellopják” mert az 500 mrd-os MOL részvény vásárlás 200 mrd-os veszteségéből csodát lehetett volna tenni abban az országban, ahol egész ágazatok kerülnek padlóra néhány mrd-os nemmexorítás miatt (most éppen a honi múzeumi és könyvtári szektor)
    Bartek Éva
    Ha nem akarod, hogy a NEt-en visszakommenteljenek neked, azt nagyon egyszerűen meg lehet oldani: ne írj!
    Egyébként ez a vita nyilvános, tehát ha ide írsz, akkor egy VITÁBA bocsátkozol bele. Például Libas Misi minősítésének is kiteszed magad. Legalább azt tisztán látod, hogy MINDEN párt (tehát a Fizess is) nem jobb a Deákné vásznánál. A gond csak az, hogy viszont némi náci beütést érzékelek rajtad: azokra volt jellemző a „fiziológia alapján történő” minősítés, na meg látensen mintha azt mondanád, hogy egyedül a Jobbik lehet tisztességes, mert ők nem voltak még hatalmon. Nos: aki egy kicsit is ismeri a tevékenységüket az Önkormányzatokban, ezt legalább naivításnak, rosszabb esetben ordas nagy hazugságnak vagy hülyeségnek minősíti!
    Egyébként az érdekes lesz, ha egy „szakértői kormány” nevű párt indul a választáson. Ugyanis anélkül nem kerülhet be a parlamentbe!
    Dakota:
    évi 600 millió? Azaz 0,6 mrd? Az smafu! Csak a Nézőpont Intézet kapott a Fizesstől 3 milliárdot!
    a cikkről:
    Jellegzetes Mszp-s hozzáállás: nem kell semmit csinálni, csak ki kell bekkelni, és a szavazók kénytelenek lesznek visszaszivárogni. Csak éppen közben az idős szavazóik hullanak, mint a legyek, és a fiatalságnak nem vonzó a konzervatív mutyizgatás képe, ami kilátszik belőlük!

  • Nagyon gyenge tolvaj banda !!!!!

  • Bak István – már persze az igazi profi tolvajokhoz képest. Akik többezer milliárdot (azaz többmillió-szor-millió forintot tüntettek el minden nyom nélkül. Az még dollárban is eléggé izmos kis összegecske!

  • egyetértek!Ez a kormány a 2/3-ad nevében visszaél a szerzett jogaival!Ez a kormány nem szolgálja az embereket,nemzetét,hazáját hanem visszaél vele!Ez a gyalázat,felháboritó!Emberek élnek,vegetálnak mig ők milliókat,milliárdokat halmoznak fel.Minden intézkedésükkel,egykulcsosadó,végtörlesztés,képviselők járandósága de sorolhatnám a maguk gyarapodását szolgálják ,a szegény emberek,nyugdijasok nem számitanak,róluk a nem létező bőrt is lehuznák!Nem tudom hogy ezt medig tehetik meg még büntetlenül?

  • kovács éva, havi apanázsként vagy alkalmankénti juttatásként fizetnek neked ezekért a kommentekért?