A Titanic süllyedésével egy régi „úri” világ is eltűnt

2012 április 14 11:01 de.10 hozzászólás

1912 április 15-én süllyedt el az RMS Titanic, nem messze a kanadai Nova Scotia tartomány partjaitól. Összesen 2,224 utassal süllyedt el a korai huszadik század legnagyobb utasszállító hajója, közülük 1,635-en haltak meg és ebből 20-an kanadaiak voltak. Az Osztrák-Magyar Monarchiából származó áldozatok száma 41 utas. A Titanic süllyedése megrendítette a tudományba, fejlődésbe és haladásba vetett szinte kultikus hitet (két évvel késöbb az I. Világháború döntötte be ezt végleg), ugyanakkor a gigantikus utasszállító elsüllyedésével egy régi „úri” világ is eltűnt.

A Titanic tragédiájában sokkal nagyobb arányban hunytak el azok az újvilág lehetőségeiben reménykedő ír, valamint kelet és dél-európai bevándorlók akik a hajó harmadik osztályos szekciójában nyomorogtak a végtelennek tűnő utazás során mint az első és a második osztály jómódú, többnyire angol-szász és nyugat európai utasai. Ha megnézzük az áldozatok számát egyből kiderül, hogy a harmadik osztályos utasok 25 százaléka élte túl a tragédiát, miközben a másik osztályos túlélők aránya 43, az első osztályban pedig 63 százalékon állt.

Szintén sokat mondanak a nemzetiségre lebontott adatok. Az Osztrák-Magyarok Monarchia állampolgárainak túlnyomó többsége a harmadik osztályos kabinokban volt elszállásolva. Összesen 1 volt első osztályos, négyen a masodik osztályban utaztak, 44-en pedig harmadik osztályos utasok voltak. Ezzel szemben a kanadai utasok közül 27-en eleganciában utazhattak, a második osztányban csak ketten voltak, a harmadik osztályban pedig öten.

De milyen is volt az élet a fedélzeten? Óriásiak voltak a különbségek az osztályok között. Az első osztályos szobák telefonnal, fűtőtesttel, asztali ventilátorral és csengőkkel voltak felszerelve. A csengőkkel hívták az utasok a stewardesseket. Ezzel szemben a második osztályban minimum ketten és maximum négyen voltak elszállásolva kis méretű fülkékben. Közös WC-t használtak az utasok, ugyanakkor mindegyik fülkében volt egy mosdókagyló és egy közös ágytál. A harmadik osztályos kabinokban hat-hat utas volt elszállásolva és a fedélzeten összesen két darab fürdőkádon osztozott 710 utas.

Az első osztály utasai az arisztokráciából származtak, köztük például: Rothes báró, Sir Cosmo Duff Gordon, valamint ismert, gazdag családok mint az Astor-ok, a Spedden-ek, a Widener-ök és a Guggenheim-ék. Egyesek olyan szobákat kértek, melyekhez privát ebédlő és nappali is tartozott, olyan elszállásolást választottak, ahol a szolgáik is elfértek. A legdrágább jegy 262 fontba került, a legolcsóbb pedig 60 font volt. Ezzel szemben egy második osztályos jegy 13 fontba, a legolcsóbb harmadik osztályos pedig 7 fontba került. A második osztályos utasok legtöbbször olyanok voltak, akik saját munkájukból  – nem pedig származásuk révén – építettek ki maguknak egy aránylag kényelmes életet. Sokan nyugat-Angliából származó farmerek voltak, akik az Egyesült Államokban kívántak új életet kezdeni, mások pedig tanárok, irodai dolgozók és bányászok.

A legtöbb harmadik osztályos utas viszont csak úgy tudta fedezni az utazás költségeit, hogy otthon mindenüket értékesíteni kellett.

Könnyű eltévedni a Titanic körül felépített legenda és romantika patinás báltermeiben, a luxus fénytengerében. De a legtöbb utas számára teljesen más élményt jelentett a Titanicon utazni.

10 hozzászólás

  • Hihetetlen szöveg erről a tragédiáról.
    Mintha az ’50-es években, Budapesten olvasnám!
    Mit gondolsz Christopher, MA hogyan utaznank a milliomosok?
    És hogyan utaznak a bevándorlók.?
    Ha neked, a gondosan felkutatott adatokból ez a tragédia LÉNYEGE, sajnálatos.
    Mellesleg, aki legalul van elszállásolva, az kerül fel legkésőbb a fedélzetre.
    Különben a gyerekeket és nőket mentették először, ez volt kiadva a Titanicon.

    én is hajón érkeztem Halifaxba, nem luxushajón, de legalul volt a kabinunk, csak magyar menekült voltam.

  • Hihetetlen komment Bencsics Klárától ehhez a cikkhez.
    Én azt hiszem, maga a cikk nem különösebben érdekfeszítő és nem tesz semmi érdekes megállapítást, vagy von le különösebb vitára okot adó következtetést.
    Hihetetlen szövegnek végképp nem nyilvánítható.
    Erre jön Klárika és hihetetlennek nyilvánítja.
    Mondja kedves Klára, magának mi baja van? Nem jutott krumpliföld?

  • nemhat most hogy nincs az atya, ki tudja, mifele veszteseg erte, ha meg ahhoz szamitjuk az agysorvadasat, nem lehet meglepodni bencsics magan- es tudaton kivuli megjegyzesen…

  • Tüske Zsófia

    Bencsics Klára: ha ennél jobbat tud, miért nem írja meg, Christopher fikázása helyett?

  • Miért, kedves Bencsics Klára, milyen szöveget kellett volna írni? Tán azt, hogy a fedélközben csicseregtek a pacsirták a kelet-európai bevándorlóknak, és libériás inasok szolgálták fel nekik a fácánpecsenyét?

    Egyáltalán nem haszontalan megemlékezni a 3. osztály szerencsétlenjeiről. Még a végén azt hihetnénk, hogy a Titanicról készült giccses, édeskés filmben látottak jelentették a valóságot.

  • Maria Magdalena

    Bencsics hozzászólásai is bizonyítják, hogy bármiből képes gyűlölködve feszültséget gerjeszteni. Ami nagyban megy, ugyan az folyik kicsiben is. Ahogy a tanító Viktor mester megosztja nemzetét, úgy a Fidesz Egyház hívei is szentül követik téves tanait és stílusát. Mi, a magyar néppel valóban szolidáris magyarok nem hagyjuk magunkat aljas módon megosztani senki által, ezért Bencsics nincs harag, csak megértés, szeretet, tisztelet és békesség! Szeretlek Bencsics Klára!

  • Bencsics csak nehezen viseli el az öregséget ennyi

  • szerintem meg a rosszindulata veleszuletett tulajdonsag, nem az oregsege hozta az mar szent!

  • Ami azt illeti,Maria Magdalena sem folytotta magába a gyülöletét a fidesz iránt, így semmi jogalapja nem maradt ez után Bencsics kiosztására. A cikk egyébként számomra újdonságot is hozott, és érdekes is volt. Köszönöm.

  • Eliza: ha nem szól hozzá, nem tudtam volna meg, hogy Klára asszony már 2012-ben se volt éppen rózsaszín papírmasni 🙂
    köszönet érte!