A Fidesz-konszolidációból délamerikai lecsúszás és vergődés lesz

2012 április 29 10:10 de.23 hozzászólás

Másfél évtizeden belül a cseh, szlovák és lengyel GDP duplája lehet a magyarénak, a magyar életszínvonal pedig 20-30 százalékkal csökkenhet, amennyiben folytatódik a Fidesz-konszolidációt jellemző kapitalizmusellenes populizmus — írja M. Kovács Tibor, a Hírszerző újságírója a hvg.hu-n. A Békemenet „nem leszünk gyarmat” szlogenje jelezte leginkább, hogy az Orbán-kormány és annak tábora jobbikosodott és a válságra pontosan azt a választ kívánja adni, mely egykor sikeres délamerikai országokat – mint Argentinát – a lecsúszásba és az évtizedekig tartó hanyatlásba sodort. Előre a lenini úton… 

Szélsőbaloldali Amerika-ellenesség, békemenetes hangulat

„A vízválasztó a békemenet volt, nem a tömege, hanem a jelszava miatt. „Nem leszünk gyarmat!” – hangzott a leninista ízű szlogen, amelyik bizonyára hitelesen cseng a harmadik világ valamelyik vezetőjétől, esetleg a Jobbiktól, de nem egy polgári párt híveitől. Orbán március 15-i beszédében mégis a jobboldal hivatalos jelszavává emelte, s ezzel végleg feladta a polgári fejlődésbe vetett hitet, mely az egyéni erőfeszítésekre alapozza egy ország sikerét, s helyette hivatalosan is meghirdette a populizmus útját. Itt nincs más feladat, mint lerázni a gyarmatosítók által ránk vetett rabláncot, s egyből kezdetét veszi a fejlődés”–fogalmazott M. Kovács Tibor.

Az újságíró elemzésében leszögezte: a Fidesz populista, szélsőbaloldali gazdasági retorikája teljesen ortodox irány, annyiban hogy ezt már többször is kipróbálták délamerikában a huszadik század közepén. Ezek szerint bármit is tesznek a gazdag, nyugati országok – akár segélyt adnak a harmadik világnak, vagy éppen külföldi cégek befektetnek fejlődő államokba – ezek az erők alapvetően mindig a lecsúszott népek további „kizsákmányolását” tervezik.

Mexikóban pontosan azt a retorikát hangoztatta, és a Fidesztől sem távol álló populista irányvonalat követte Lázaró Cárdenas, amikor az 1938-ban meghírdetett Amerika-ellenes politikája részeként államosította a Standard Oil-t és a Shell-t, ezzel pedig évtizedekeig lecsúszott gazdaságilag az országa. De vehetünk egy ennél kortársabb példát: Hugo Chávez nyugat- és kapitalizmus-ellenes venezuelai diktátor ugyan hatalomban tudott maradni 1999-es megválasztása óta, de hatalmának konszolidációját a magas olajáraknak köszönheti. Azért is mert politikája miatt az ott termelt olaj volumene 2000 és 2007 között harminc százalékkal csökkent.

„A Fidesz megoldása is a válságra adott rossz válaszból fakad, abból a tévhitből, hogy ez nem gazdasági válság, hanem a kapitalizmus válsága, és a nyugati út elbukott. Ebben már a választások előtt egyetértett a Jobbikkal. A Jobbik által támasztott kihívás pedig arra ösztönözte a fideszes politikusokat, hogy még erőteljesebben a Jobbik nyelvén kommunikáljanak. A „Nem leszünk gyarmat!” igazából a két párt közös jelmondata, így a populizmus folyamatát a Fidesz-tbor jobbikosodása is segíti”–írja a Hírszerző publicistája, aki szerint a Fidesz-konszolidációja és a populista-nacionalista és nyugatellenes kultúra térnyerése évtizedekeig megpecsételi Magyarország sorsát.

És még akkor is érezhetik a magyarok annak hatását, ha egyszer kormány-, vagy rendszerváltásra kerül sor. „A populizmus olyan mélyre ássa a politikai oldalak között az árkot, mintha több országban élnénk”–írja M. Kovács Tibor, és mintha obzervációja nem csak Magyarországra lenne érvényes, hanem az átpolitizált diaszpórára, illetve az összeomlásban lévő kanadai magyar közösségekre is.

23 hozzászólás

  • imadkozom, hogy ne igy legyen, meg mindig remenykedem, hogy lesz meg az eletunkben jobb is…

  • Le kell váltani!!!
    De ki legyen helyette?????

  • Sajnos már igy van!

  • Klara Bencsics

    Már szeretnék egy olyan cikket IS látni, ami rámutat az USA, Franciaország és a többi európai ország anyagi helyeztére.! Miért kell elhinni mindent amit a mai kormány ellen írnak otthon vagy itt?
    Persze, hogy arra megy a játék, megbuktatni!!!
    Akik bológatnak, szeretik elfeljeteni, hog milyen adósággal vették át 2 éve a kormányrúdat. A milliós kölcsönket HOGYAN fektették be előbbi kormányok? Az ország gazdasági fellendülésére és megsegítésére?
    A csudát! Hol vannak azok a milliók amivel tartozunk?
    HA A KORMÁNY nem AKAR TÖBB ILYEN KÖLCSÖNT, AKKOR A VILÁG BANKÁRAI, ÉS KISZOLGLÓI JAJGATNI KEZDENEK DIKTATURÁRÓL, jOBBIKRÓL STB.
    Valóban különös és elkeserítő!

  • Olyan cikkeket itt nem igen fogunk látni, kedves Klara.

  • Bencsics

    azok a milliok, amivel tartozunk most Orban es sleppje bankszamlajara landolt, ahelyett hogy valoban befektettek volna, vagy munkahelyeket teremtettek volna….hogy is kepzelte, hogy egy dilettans, tapasztalatlan bugris majd hirtelen megtaltosodik a semmibol? ennek az orbannak semmilyen teren nincs tapasztalata, ami az elorehaladast segitene, CSAK es KiZAROLAG a bajkevereshez ert! ezt hozta otthonrol! a maga buta fajtaja meg minden alap nelkul adja a lovat ala es elhiteti vele, hogy milyen tehetseges, mikozben magyarorszagnak meg nem volt talan soha ilyen kontar miniszterelnoke….tudja nem annak kene a legfontosabb tenyezonek lennie ma magyarorszagon, hogy ki, milyen partallasu, hanem annak, hogy ki es hogyan tudja kisegiteni az orszagot a tarsadalmi, gazdasagi valsagbol!

  • Kovács Árpád

    „Másfél évtizeden belül a cseh, szlovák és lengyel GDP duplája lehet a magyarénak, a magyar életszínvonal pedig 20-30 százalékkal csökkenhet, amennyiben ha az mszp visszatér.Így is ők tették padlóra Magyarországot 8 év alatt.

    Nocsak meg sokalltátok a nácizást ,le vettétek :)))unalmas volt.

  • Az országot a Fidesz tette padlóra. 8 év alatt felelőtlen poplista ellenzékként minden szükséges reformot megfúrtak./lásd:300 ft-os vizitdíj/ Kormányon az elmúlt 2 évben nem tudták beindítani a gazdaságot.Hiába csökkentették a gazdagok adóját a felére, ezzel csak a költségvetésen ütöttek egy hatalmas lyukat A költségvetés viszonylagos egyensúlyát csak a kisemberek megsarcolásával, a megtakarított pénzeik ellopásával tudták biztosítani. Ma sem tudnak mást, csak újabb adókat kitalálni.

  • Takonya:
    Ha nincsenek itt kedvére való cikkek , akkor minek jár ide ?
    Csak nem valami önjelölt Zsán Dark Maga , aki afféle ” szellemi ” máglyán tesz tanúságtételet a vélt igaz ügy érdekében ?
    ( Ejj de szépen fogalmaztam már megint. És találóan is. )

  • A nácizás levétele egyet jelentene H.Kovács levételével is , eme oldalakról.
    ( H. Kovács az egy név-rövidítés : Hülye Kovácsot jelent.)

  • göllner-gayza, nem értem, hogy minek égeted magad ennyi néven, ettől nem lesztek többen 🙂

  • Bencsics!
    Ahanyszor valaszol valamilyen cikkre, emlekeztet arra hogy a ,,hulyeseg ha fajna ” sok ember az utcan kiabalna, kimelyen!!!!!!!!!!!

  • Bator-y mit jelent az, hogy „kimelyen”?

  • Ismételten egy magyar ellenes cikk 🙂 Gratulációmat szeretném kifejezni… nagyon jó… 🙂 Főleg kiemelnék néhány részt:

    1) „Nem leszünk gyarmat!” – hangzott a leninista ízű szlogen, amelyik bizonyára hitelesen cseng a harmadik világ valamelyik vezetőjétől, esetleg a Jobbiktól, de nem egy polgári párt híveitől.”
    Aki eleve ilyen irományból merít ötletet… inkább nem mondok semmit 🙂

    2) Ezek szerint bármit is tesznek a gazdag, nyugati országok – akár segélyt adnak a harmadik világnak, vagy éppen külföldi cégek befektetnek fejlődő államokba – ezek az erők alapvetően mindig a lecsúszott népek további “kizsákmányolását” tervezik.
    Nyugati állam, Magyarországért még semmit sem tett. Egy példát sem tudok felhozni sajnos, hogy tett volna bármit is. Az, hogy a nyugati multik idejönnek, éhbérért dolgoztatnak a pénz elviszik külföldre, szerintem rombolás és nem építés…

    3) Mexikót összehasonlítani MO-gal… Jesszus… jujj, igen. Szükség volt egy Amerika ellenesség beépítésre, így a tudatlanok könnyebben megértik a hasonlatot. Ezzel csak egy baj van, hazugság.

    4) Aztán ismételten egy idézet… Ebből látszik, hogy a cikkírónak kevés a fantáziája, lopnia kell mástól. Ráadásul maga az idézet is megkérdőjelezhető… a fidesz és a jobbik ugyanis nincs egy állásponton, csak olyan kérdésekben, ami az országot viszi előre… Nem hiszem, hogy ebben a nem leszünk gyarmat kifejezésben a fidesz egyetértene.

    5) Hoppá… és egy zárógondolat a cikkírótól… meglepő… nem mond saját gondolatot. Rendszerváltást emleget, amit mindenki tud, hogy 1990 óta még meg sem történt. Szóval, igen. Jó lenne egy rendszerváltással egybekötött számonkérés, csak hát annak pont a védencei innák meg a levét… a szocialisták…

  • Azért én azt hiszem, hogy Bencsics Klárának most azért van igazsága.
    A Fidesz-éra nagyon durván leépít mindent, gazdasági, morális értelemben, és ez megengedhetetlen. (Mégis megengedjük.) A kárkozása nyilvánvaló. De, azért ne hitessük el magunkkal, hogy előtte minden rendben volt. Azért teheti a Fidesz, amit tesz ilyen könnyedén, mert az előző időszakok sem építettek semmi stabilat, amire az emberek támaszkodhatnának. Főleg morális értelemben, de a gazdaság sem pörgött úgy, ahogy kellett, lehetett volna. Ahogy a Fidesznek nem mentség az elmúlt 8 év, úgy viszont sem működhet ez a dolog. Nem tudom, ki hogy van vele, de az nekem kevés programnak és kevéssé meggyőző egy párttól, hogy „mi nem csináltuk olyan szarul, mint a Fidesz és nem is fogjuk”. Az tény, hogy valóban nem volt ilyen meredek a helyzet. De a korrupció nem most virágzott ki. Most ugyan burjánzik, de…. A törvénykezési rendszer az Mszp alatt is rossz volt. Most meg még rosszabb. Az ország nem volt kellemesen élhető, bár tény, hogy élhetőbb volt kicsit. Ha választani kellenne a Fidesz és az Mszp között, akkor inkább az Mszp, de leginkább egyik sem. Az a helyzet, hogy a mostani ellenzék olyan gyeszora, olyan szerencsétlen, olyan gyáva és tehetlen, hogy az csak arról tud meggyőzni, ne szavazzak rájuk. Tulajdonképpen az Lmp a legaktívabb, de nem egy olyan politikai formáció, ami nagy tömegeket tudna megmozgatni (engem sem tudnak, pedig nem is vagyok nagy tömeg) és még ők sem elég aktívak. De legalább próbálkoznak. A Jobbik, na igen, ők valóban azt közvetítik, amit a választóik elvártak tőlük. Azonban ez ijesztő, valahogy nem tudok ennek örülni. Elegem van az Mszp és a Fidesz harcából. Nekem egyik sem kell, mindkét párt mértéken túl ártott az országnak. Nem vigasz, és nem előny, hogy az Mszp egy kicsit kevesebbet.
    Tudom,azt szokás mondani, hogy de ha nem szavazok az Mszp-re, akkor azzal a Fideszt erősítem. Én viszont azt gondolom, törjön le a kezem, ha az Mszp-re szavazok. És akkor is törjön le, ha a Fideszre. Nem én ártok ezzel az országnak, nem rajtam kell számonkérni. Hanem azon a két párton, amelyik folyamatosan élősködik az országon, és folyamatosan kárt okoz. (Kisebb, vagy nagyobb mértékben, nem érdekel.) Valójában az Mszpnek az ellenzéki tevékenységével kapcsolatban még rosszabb a véleményem, mint ami a kormányzásukkal volt. Pedig a kormányzásuk sem tetszett. És nem, nem érdekel, hogy a Fidesz nem hagyta. Az lehet, hogy nem hagyta. de amit hagyott volna, azt meg nem csinálták. Milyen politikusok, milyen képviselők ezek? Az egyik nem hagyja, a másik ezért felmentve érzi magát a cselekvés alól. Az egyik hátramutogat az Mszp-re, és rajtam bosszulja meg a 8 éves ellenzékiségét. Szóval…. Maradjunk abban, egyik kutya, másik eb. Nem lehetne csak egyszerűen elzavarni mindkettőt? Orbánostul, Gyurcsányostul. És akkor az MDF-re még ki sem tértem…. a rendszerváltó kormányunkra. Komolyan mondom, ha azt hallom, valaki képviselő, már undorral elfordulok.

  • dakota!!! Bencsik Klára asszony ahányszor válaszol valamelyik cikkre a képernyő elsötétül mert nem bírja kimutatni a nagy hülyeségeit és ostobaságait az elfogult véleményeit!
    Szerintem jobban tenne ha foglalkozna az ,,bükköt Androvics atya-gatya ügyeivel” mert ahhoz van tapasztalata!!!

  • cicamic

    rendszervaltas idejen a magyar tarsadalom regulazott volt, sem a kozbiztonsag, sem a bunelkovetesek teren nem voltak kirivo esetek, magyaran moralis tekintetben kedvezo volt a helyzet arra, hogy ezeket a regulakat egy penz- es munkaorientalt, uj rendszerhez igazitsak, DE nem ez volt a legfontosabb, hanem a hatalom! igy a regi szabalyok mar nem voltak alkalmasak egy uj rendhez, ujakat pedig nem gyartottak magyaran nem volt miheztartas, ezert szoktam ugy fogalmazni, hogy alkalmassa tettek a terepet arra, hogy a zavarosban (gondtalanul es zavartalanul) halaszhassanak! nem ertek hozza, csak feltetelezem, erre azert volt szukseg, hogy az uj partok, mint fidesz es jobbik is akadaly nelkul gazdagodhassanak, bealdozva a tarsadalom bekejet… Gyurcsanynak es az mszpnek pedig az a legnagyobb tevedese, hogy azt hiszik, az orban altal elszabaditott pokol kezelheto demokratikus eszkozokkel!

  • Misi, általában egyetértek Veled, de Gyurcsány és az Mszp tévedését illetően nem. Hozzáteszem, az összes pártnál fenn áll a véleményem, amit mindjárt kifejtek, csak az Mszp esetében azért különösen szigorúan ítélek, mert nekik lett volna idejük valóban változtani a dolgokon. Ez még akkor is így van, ha Orbán folyamatosan ellenlábaskodott. Szerintem a legnagyobb tévedésük, hogy nem veszik észre: valóban a választókat kell képviselni (nem elég mondani) és őszintének kell lenni (nyilván nem lehet 100%-ban, de törekedni kell rá. és itt most nem az öszödi beszédet akarom előhozni, mert az volt az egyetlen jó próbálkozás. Mondjuk az, hogy őszintén elmondom, hazudoztam összevissza, még nem ad felmentést a hazugságra.)
    És ugyanide tartozik az is, hogy nem foglalkoztak az ország demokratikus alapjainak a megerősítésével, és itt most nem a jogszabályi, hanem az elvi, gyakorlati részére gondolok. Ezért tudja megtenni Orbán, amit megtesz, mert az országnak fogalma sincs arról, mit is veszít el éppen. A demokráciát is meg kell, meg kellett volna tanulni, tanítani. Csakhogy azt hiszem, az Mszp-nek sem volt érdeke, hogy a nép demokratikus „öntudatra” ébredjen, mert akkor ők sem lehettek dagonyázhattak volna el olyan jól a kis langyos szarban, ami az országgyűlés volt. És ami – sajnos- most is az. Ha a magyar nép megtanulta volna, mit jelent a demokráciában az alulról jövő kezdeményezés, hogyan kell használni, hogyan kell az érdekekit és a jogait érvényesíteni, az egyik kormányzó pártunknak sem lett volna, lenne jó. Hozzáteszem, hogy akkor Orbáncék sem adhatnák elő ezt az „Én vagyok apátok helyett az apátok, és én tudom jobban, mi a jó és mi kell nektek. Én mondom meg, ki nyithat boltot, én mondom meg mikortól megy a kölök oviba, mit vehetsz és mit nem a boltban, és melyikben, melyik orvoshoz mehetsz, milyen erkölcsiséget tanuljál, stb. „,,,, stb. Mint egy szaros kölköt, úgy kezelik az országot. Nos, ezt egy demokráciát értő nép nem visel el. Ez a kádárista módszer.
    Én azon az állásponton vagyok – sajnos kevesen vannak velem – , aki azt mondja: ha egy országban az állam a lehető legkisebb mértékben szól bele az állampolgár életébe, és hagyja szabadon meghozni a döntéseket, és igyekszik nem korlátozni az egyén szabadság jogait, sőt elősegíti annak a kiteljesedését, akkor egy boldogabb ország jön létre, ahol az egyéni szándékok és érdekek alapján fejlődés lesz. Olyan fejlődés, ami az adott ország népének a megfelelő. Mindemelett egészségesebb lelkületű, boldogabb társadalom is lesz, ahol a családok vállalnak gyereket. Véleményem szerint nem azért nem szülnek a nők, mert a családoknak épp nem áll rendelkezésre a gyerek felneveléséhez szükséges összeg, hanem mert a lehetőségek vannak egyre jobban és jobban beszűkítve, és nincs az az érzésünk, hogy szabadok lennénk és lehetőségeink lennének. Nem hiszem, hogy a családi pótlék megemelése orvosolja ezt a problémát, vagy a szocpol bevezetése. Vagy a segélyezés. Ezek mind abba az irányba hatnak, hogy „rászorulsz” az államra, azaz kvázi magadtól nem vagy képes fejlődni, gazdagodni, felelősséget vállalni magadért, a gyerekedért, azaz semmire nem vagy jó.
    Én azért hagytam ott Magyarországot (az Mszp kormány idején), mert mást sem hallottam, mint hogy mit miért nem lehet, milyen bajnak ki a felelőse (még véletlenül sem a megoldásra gondolva), mert Magyarországon elemi viselkedési normák nincsenek betartva, mert a bunkóság elfogadott, mert a bürokrácia iszonyúan elburjánzott, a korrupció már akkor is nagy volt, ajaj, sorolhatnám. Na, ez mind rosszabb lett a Fidesz alatt, de nem akkor kezdődött. És szörnyű látni, hogy bármit le lehet nyomni a társadalom torkán, mert nem hajlandók tenni az igazán fontos dolgokért, mert nem akarják vállalni a felelősséget önmagukért az emberek. A munkastílus egyszerűen tragikus, mind főnöki, mind beosztotti oldalról, valójában senkinek nincs garanciája semmire.
    Az én prioritásaim nem a munkanélküli segély, vagy a pótlék köré csoportosulnak. Sokkal fontosabbnak érzem, hogy legyen szabad sajtó (és valóban legyen), legyen minél átláthatóbb az állami működés (és a korrupció csökkenjen), legyen szabad vállalkozásra lehetőségem (és ne korlátozzanak benne eszementen), hogy ne kelljen oviba adnom a gyerekemet, ha nem akarom, sőt, lehessen magántanuló, ha én jónak látom, hogy beleszólhassak – mint szülő – a gyerekem iskolájának a dolgaiba, és ne csak megkérdezzék, de vegyék is figyelembe a véleményemet, stb.. Ezer évig mondhatnám, mik a bajaim. Talán idetartozik, hogy nem szeretem, ha hülyének néznek, akármilyen párt teszi is. De sajna ez az érzésem, és ez fusztrál. Az öszödi beszédet szerettem, azt viszont már kevésbé, amiért el kellett mondani. Nem bocsátom meg az Mszp-nek (és Gyurcsánynak sem), hogy hazudtak nekem. Ugyanakkor értékelem, hogy Gyurcsány szakítani akart ezzel a legkevésbé sem kedves hagyománnyal. Az, amit a Fidesz művel, az pedig tragédia. Lépked visszafele az ország a kádárista rendszerbe (szerintem már meg is érkezett), reméljük még visszább nem megy. De ki tudja…. Az a borzalom, hogy el tudom képzelni könnyedén, hogy ma ugyanúgy, szinte gond nélkül lehetne deportálni egy embercsoportot, az emberek az előzőekben kifejtett mentalitás alapján azt is szépen elfogadnák.
    Én viszont egy fejlődőképes, nyitott, európai országot szeretnék, amelyik képes felmérni, hogy van helye, és az hol van mind európai, mind világviszonylatban. Nem hiszek abban, hogy Magyarország a világ csakrája (meg hasonló baromságok), de hiszek abban, hogy ettől még lehetne nagyon kellemes ország, ahol jól lehetne élni. Csak megfelelő önértékelés kéne mind társadalmilag, mind egyénileg és felelősségvállalás.

  • azt gondolom, a demokracia, csak ott kamatoztathato, ahol az emberek felnonek es onalloan kepesek donteseket hozni, azokert felelosseget vallalni es erre a magatartasra peldakkal kellene elolallni, akkor viszont orban nem tudott volna ilyen gatlastalanul belenyulni a jogrendszerbe es mas fontos teruletekbe, nem tudta volna kiepiteni a hatalmat, mint ahogy emlitettem volt, ezert a hatalomert bealdoztak az emberek bekejet es biztonsagat….raadasul teljesen felreviszik a rendszervaltaskor kituzott celokat….a szethuzas pedig csakis nekik dolgozik, az orszag pedig belehalhat…az mszp pedig meg mindig magaban foglal olyan tagokat, akiket rendszervaltaskor nem pozicioba, hanem bortonbe kellett volna ultetni!

  • Igen, valahogy én is így gondolom, ahogy írtad most a legutóbbiban. Csak én a mostani ellenzékkel szemben is nagyon-nagyon kritikus vagyok. Azt hiszem, azért haragszom rájuk még jobban, mert ezzel a hozzállással nem lehet választást nyerni. Nem tudom, MIT is csinálnak. Ez még akkor is elgondolkodtató, ha egyébként csinálnak is valamit. 🙂 Nem az a helyzet van ma otthon, hogy az embereknek az a része, akik most a nemválasztók táborában vannak ígérgetésre adják a szavazatukat. Ígérettel már tele a padlás. Még van majdnem két év.De el is telt kettő. Nem tudom, nem tűnik fel az ellenzéknek, hogy a politikai botrányocskák, csontrágások már nem azt az eredményt hozzák, mint pár éve. Azt hiszem, most azzal lehetne egy pártnak választást nyerni, ha a józanságot helyeznék előtérbe, és nem nagy dolgokkal, de sok-sok kicsivel bemutatnák, hogy is lehetne normálisan. Még akkor is, ha most a Fidesz miatt nem lehet. Hol vannak az ellen törvényjavaslatok? Akár hat alkotmányt megírtam volna már a mostani szarság helyett, iPod nélkül is, csak a kis kezemmel,ha ott ücsörögnék a parlamentben. Szoktam nézni az ellenszavazatok számát. Én tudom, hogy gyakorlatilag semmit nem lehet elérniük a kétharmaddal szemben. De legalább ellene lehetne szavazni a dolgoknak, és alternatívákat adni.
    Na igen, sokkal jobb izgalmasabb politikai botrányokban kiabálni, érzelmeskedni, stb, de – én, mint választó – kérdem, az én érdekeim hol vannak ebben a dologban? A kézzelfogható, a mindennapi életemet megkönnyítő apró kis érdekeimre gondolok, amire senki nem fel figyel húsz éve, csak megy a nagy lelki élet. Én egyéni képviselőket akarok, azt akarom, hogy visszahívhatók legyenek, azt akarom, hogy adjon nekem számot az ígéreteiről, és magyarázza el, miért is lesz nekem olyan hú de jó, ha megemelik az adómat egy évben hatszor, stb…. Más alapokra kellenne az egész országot helyezni, mert ez így nagyon gáz. Csakhát igen, ehhez némileg öntudatosabb nép kellene. Azért röhej, hogy majdnem mindegy, hogy valaki Győzike show-t néz (ha még van ilyen), vagy a parlamenti közvetítést, ugyanaz a stílus megy, és ugyanarról szól a történet. Az ingyencirkuszról. De még ingyen sincs ráadásul.

  • Ennek a rablókapitalizmusnak nincs jövője az egész világon lázadozások kisérik az embertelen,társadalom ellenes törekvéseit.A mérhetetlen tőkefelhalmozás csak a pusztulás előhírnöke,ami titeket is elsodor. Amikor az emberek csak a láncaikat veszthetik el,akkor nektek végetek lesz,mégha sokan bele is pusztulunk.Emlékezzetek szavaimra.Inkább az oktatást támogatnátok ebből a felhalmozott tőkéből,hogy a pritiv szokások rabságából kiszabaduljanak az emberek és ne a mértéktelen népszaporulatban lássák jövöjük biztonságát,hanem az ésszerű családtervezésben(lásd Kínát)
    Ha egy politikus tovább lát az orránál és a zsebénél és arra a népre is gondol aki őt hatalomba segítette, mindjárt „populista,rasszista nacionalista ” és még kitudja milyen jelzővel illetitek Az itteni hozzászólástaitokból,csak a szűk, önző érdekek sugároznak.

  • Tüske Zsófia

    kedves Földes Ernő, talán a nemkeresztény, nemdemokrata Hoffmann Rózsa oktatási báb-államtitkárnak szavaljon az oktatás erősítéséről, aki alázatosa, gerinctelenül teljesíti a nagyvezír elképzeléseit, és még a valóban szakértő Pokorni tanácsait sem fogadja meg. a nagyvezír félbeszakította Pokorni számokkal alátámasztott érvelését oktatás-ügyben, azzal, hogy őt nem érdeklik a számok….. a cigányok színvonalas oktatását gyakorló intézményeket ellehetetlenítik, tönkreteszik. Talán a szűk, önző érdeket nem rajtunk kellene számonkérnie. Attól tartok, fordítva vette föl a szemüvegét és teljesen mást lát, mint a tényeket.

  • Elnézést kedves Bator-y, csak most vettem észre, hogy válaszolt, bár még most sem értem, hogy mit jelent az, hogy „kimelyen”, az április 29, 2012, 7:22 du. hozzászólásában, sőt most is van egy kifejezés, amit nem igazán értek.
    „,,bükköt Androvics atya”
    mit jelent az, hogy bükköt?

    Szeretném pontosan érteni a kommentjét. Köszönöm előre is a segítségét.