Freedom House: már csak „részben szabad” a magyar sajtó

2012 május 1 9:06 de.31 hozzászólás

Szabadból „részben szabad” kategóriába minősitette a magyar sajtót az amerikai Freedom House. Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára visszautasította az 1941-ben megalakult szervezet birálatát, szerinte politikailag motivált volt a Freedom House jelentése. Az államtitkár szerint az amerikai think tank is a magyarellenes, az Orbán-kormányt lejáratni kívánó nemzetközi kampányhoz csatlakozott.

Freedom House

A Freedom House szerint „rendkívül szokatlan” ami  történt, hiszen Magyarország „régóta szabad ország,” ugyanakkor a Fidesz 2010-es győzelme óta 13 pontot zuhant az ország a sajtószabadságot mérő skálán. A washingtoni civil szervezet elmondta: „Orbán Viktor konzervatív kormányának arra irányuló, koncentrált törekvése, hogy megragadja a média jogi és szabályozási kerete feletti ellenőrzést” váltotta ki a leminősítést. A 2011-es jelentés szerint Magyarország Bulgária szintjére süllyedt, e két országot követi Szerbia és Montenegró.

Kovács Zoltán államtitkár azonban keményen bírálta a Freedom House jelentését. „A Freedom House szerint a magyar demokrácia akkor volt a csúcson, amikor véleményszabadságukkal élő, békésen demonstráló állampolgárokra rendőrségi lovasrohamot vezényeltek, a rendőrök parancsra vették le azonosító jeleiket, a kormányellenes tüntetőket büntetlenül verhették, gumilövedékkel lőhették őket”–utalt az államtitkár a 2006-os, Gyurcsány Ferenc kormányfő őszödi beszéde után történt rendőri fellépésre. Kovács szerint akkor sem szólalt fel a Freedom House „amikor a Gyurcsány-kormány hátradőlve nézte a szélsőjobboldal radikalizálódását, a nyíltan rasszista „félkatonai” szervezet, a Magyar Gárda megalakulását és masírozását a magyar településeken.”

A Freedom House 2011-es jelentés a sajtó-szabadság körül történő mély, szisztematikus visszaélésekre és korlátozásokra összpontosít, nem pedig izolált, egyszeri esetekre, vagy anekdótákra. Tehát a washingtoni civil szervezet számára biztosan ijesztő volt az, ami a Klubrádió frekvencia-elvételi kísérlete körül történt, vagy éppen Lomnici Zoltán kiradírozása a közszólgáltai tévé híradójából, valamint a kormánypárthoz köthető, kilenc évre kinevezett Szalai Annamária vezetésű Médiatanács tevékenysége.

31 hozzászólás

  • Kovács természetesen mellébeszél és hazudik. Hazudik a békés tüntetőkről, akik felgyújtották fél Budapestet, akik utcakövekkel, betondarabokkal hajigálták a rendőröket, akik beindítottak egy tankot a Deák téren, akik szétverték ’56 évfordulóját. Amiről Kovács beszél, az túl azon, hogy szimpla hazugság, semmi köze a sajtószabadsághoz, és a Freedom House-hoz.

    A szélsőjobbos hordákról pedig egy Fidesz-laják inkább ne beszéljen! Ez a barna mocsok Orbán Viktor és Stumpf István védőszárnyai alatt növekedhetett, ők adták a politikai védőernyőt nekik, és ha a Gyurcsány-kormány betiltotta volna őket, Orbánék ordítottak volna a legjobban diktatúráról.

    Tehát Kovácsnak csak az ajánlható, hogy fogja vissza magát, menjen el a főnökéhez és súgja a fülébe: Viktor, ezt elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon!

  • laják = lakáj

  • Libas Misi!,

    Kovacs terel, mint mindig, pontosan emlexik mindenki hol kezodott mindez, 2006-ban megpedig augusztusban a Szabadsag-teren, ahol is a fidesz altal osszeverbuvalt focihuliganok felszedtek a kockakovet es betortek vele a gyanutlan rendorok fejet….a magyar rendorseg SOHA elotte ehhez hasonlot sem latott….ezzel keszitettek elo az oktoberi „unneplest” hogy Gyurcsanyt le tudjak jaratni a kulfoldrol hazalatogatok elott…mocskos aljas banda ez a fidesz, nem parlamentbe, hanem bortonbe valok! a Freedom House csupan sokunkkal egyutt atlatja az elmebeteg bugris armanykodasait es arra a demokracia alapveteseinek megfeleloen reagal!

  • Göllner András

    A Freedom House-ra nagyon sok mindent lehet mondani, de egyet nem – hogy baloldali beállítású lenne. Az általa megfogalmazott kritikát nem lehet azzal lesöpörni az asztalról, hogy „na ja, bal-liberális zsidók már megint magyarellenes szövegekkel rágalmazzák hazánkat”. A Freedom House nem egy bal-liberális szervezet, és nem a hazát kritizálja, hanem Orbán Viktor rablóbandáját. (Jól hallották – rablóbandának hívtam őket). Csak reménykedni lehet, hogy a magyar nép, előbb utóbb elzavarja ezeket, akik kiforgatták hazánkat mindenéből, de elsősorban, nemzetközi jó hírnevéből. A Kanadai-Magyar Demokratikus Charta „Vádirat” című anyagában, mi már részletesen bebizonyítottuk a sajtószabadság lemészárlását Magyarországon. A Freedom House most egy pontott tett a bizonyíték végére. Köszönjük szépen. Éljen a magyar szabadság, vive la republique !!!

  • Mondja már meg ez a „sajtószabadságot minősitő” szervezet szerint mi nem szabad a magyar sajtóban? Talán a Gyurcsán „hazudtunk éjjel nappal” igazsága.Kitörödik a véleményükkel! Mit nem szabad a magyar sajtóban megírni?

  • foldsotet erno

    az orban-kormány melléfogásairól meg se jellenek a cikkek, nem lehet ellenvéleményt megfogalmazni, mert letiltják a felvételeket, interjukat a tv-ről…..ez a szabadság csonkitása…amiről nem tud, amiatt nem idegeskedik igaz földsötét ernő?! orbanek is hasonloan gondolkodnak, ezert iteli el oket az egesz vilag!

  • Klara Bencsics

    Szerintem, a világon senkit sem érdekel mit állit a „Freedom House”, kivéve Christophert és Göllnert.!
    Na és pár itteni „okost”!

  • igy van Bencsics,
    CSAK az okos embereket erdekel a velemenyuk es maga valoban nem tartozik kozejuk! ritkan, de most kivetelesen egyetertunk!

  • Libas Misi!,

    tudjuk Bencsics, hogy maga a zoldseghamozo hasznalati utasitasabol tajekozodik!:)

  • „a Magyar Gárda megalakulását és masírozását a magyar településeken”
    Helyes a megfogalmazás… jelenlétük már elég volt ahhoz, hogy ne legyen bűncselekmény adott esetekben. Beavatkozásra sosem került sor. Nem tudom mi a probléma ezzel, kicsit aktívabbak voltak, mint a polgárőrök. ne felejtsük el az USA-ban van fegyveres civilekből álló katonai fegyveres szervezet a Nemzeti Gárda, akik bármibe beavatkozhatnak. Egyébként a Magyar Gárda volt ott elsőként az árvízvédelemnél. A Hivatásos katonákat be sem vetették, hiszen itthon sincsenek.

    „Orbán Viktor konzervatív kormányának arra irányuló, koncentrált törekvése, hogy megragadja a média jogi és szabályozási kerete feletti ellenőrzést” váltotta ki a leminősítést.”
    Nem volt más választása, hiszen minden médiumot az MSZP és SZDSZ irányított, a HÍRTV kivételével, amit egyfolytában be akartak tiltani a szocialisták. Ebből is látszik ennek az oldal működésének lehetősége, hiszen a szocialisták minden nem ellopott pénzt a propagandára költöttek.

    „A washingtoni civil szervezet ”
    És mint tudjuk a civil szervezetek létrehozása kinek volt a kedvenc időtöltése? Milyen irányítás alatt voltak, vannak ezek a szervezetek? Még, ha azt mondták volna, hogy egy olyan szervezet, akinek hangja is van, hisznek is nekik…

    „békésen demonstráló állampolgárokra rendőrségi lovasrohamot vezényeltek, a rendőrök parancsra vették le azonosító jeleiket, a kormányellenes tüntetőket büntetlenül verhették, gumilövedékkel lőhették őket”–utalt az államtitkár a 2006-os, Gyurcsány Ferenc kormányfő őszödi beszéde után történt rendőri fellépésre. Kovács szerint akkor sem szólalt fel a Freedom House “amikor a Gyurcsány-kormány hátradőlve nézte a szélsőjobboldal radikalizálódását”
    Milyen szépen meg van fogalmaz az igazság… egyszerűen gyönyörű… újságba illő. Csak hát a bűnös még nem kapta meg méltó büntetését. De remélhetőleg most majd megfogja kapni.
    (http://barikad.hu/jarhat_e_ugy_gyurcsany_mint_al_capone-20120501)

  • Tüske Zsófia

    és még tagadod, hogy jobbikos vagy te szerencsétlen agymosott mátyus. ha jól ugrándozol, még az is lehet, hogy morvai hisztina nagyasszony megsimogatja a buksidat. persze te tévesen képzeled azt, hogy eljön még a te időd is velük, mert maximum agitproptitkárnak vagy jó.

  • Micsoda böszmeség 🙂

  • Na ja.
    A hanyatló , rothadó kapitalizmus szócsövei mindig mindent rosszul tudnak mirólunk , Hungrykról.
    ( Angolul nemtudók kedvéért : Éhenkórászokról )

  • Gollner csak mondjad hogy rablobanda, mert az. Enyhe kifejezes. Ilyen allami szintre emelt mafifozokat meg nem latotta vilag. Sajtoszabadsag? Lattatok a tegnapi deli hiradot? 1 azaz egy hir volt benne, a deli hiradoban. Megegyszer, tudom, hihetetlen, a hiradoban egy hir volt. Nemam a keszulodo tuntetesek, nemam az IMF vagy az adoemelesek, nemam a 30 fokos kanikula, nemam a majalis, stb, hanem? Hat Bazmeg a K eletbe, a legfontosabb hir: hogy szerintuk (kozteve!!! a rohadt eletbe a k anyjukab) Gyurcsany plagizalt. Igaz, hogy bizonyitek nincs, de ez mar most szazszor akkora hir, mint a S Mit (irjak ala) Pal plagiuma idejen barmikor. Pedig ott volt 215 oldal bizonyitek. Nem beszelve arrol hogy ott egy allamelnok volt, itt egy funkcio nelkuli politikus, ott doktori volt itt egy tanarkepzos szakdolga (amirol koztudott hogy eveken at ugyanazon cimmel lehetett sokaknak szakdogat irni), ott volt bizonyitek reszletesen, itt egyelore semmi nincs. Felreertes ne essek, Bencsics , mielott megjegyzed bazmeg, ha GYF plagizalt huzzon a piacsaba! De ezt nevezitek ti sajtoszabadsagnak, adofizetok penzen? Ez a kiegyensulyozott tajekoztatas? OMG. Nezzetek meg, a hiradoban egy db hir van!!

    http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/04/30/12/MTV_Hirado_2012_aprilis_30_12_00.aspx

    es a maiban?

    fel oirat beszel a Forma egyes cirkuszrol a belvarosban, de egy szo sincs a szakszervezti tuntetesekrol vagy GYF beszederol:

    http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/04/30/12/MTV_Hirado_2012_aprilis_30_12_00.aspx

    helyszini jelentes a majalisrol, de egy k kib@szott szo sincs a tuntetesekrol, csak arrol hogy orokbe fogadtak egy golyat. Na bazmeg, ezert mond ilyet a Freedom House. Igen mertektartoak. Ez a nep ezt erdemli. Ha szerintetek ez fasza, akkor igyatok a kumazt bazmeg.

  • Libas Misi!,

    epp ma neztem meg egy regebbi ATV musort, most derult ki szamomra hogy nincs tobbe TB, magyaran fizetjuk a jarulekot es semmi garanciat nem vallal a kormany ezutan, se nyugdijat, se semmilyen tamogatast nem lehet szamonkerni ezutan a kormanyon….

  • göllner-gayza, a saját propagandátok köszön vissza.
    Jut eszembe, olvastam ma rólatok egy nagyon érdekes cikket. Láttad már? 🙂

  • Érdemes elolasni.. 🙂

    Magyarországon, több, mint 1 millió jobbikos van, nem hiszem, hogy ez nagyobb bűn, mint az országromboló SZDSZ tapsolója lenni.
    Szerző Tüske Zsófia | május 1, 2012, 3:11 du.

  • DAKOTA, MATYUS10! Hol található az a cikk ? Légyszi, küldjétek el nekem, ide.

  • ennyi zázrivecz-magyar náci lenne nálunk, mátyus, vagy csak mertél nagyot álmodni?

  • Előző választáson több, mint 800 ezer szavazatot kaptak. Ez a szám véleményem szerint az elmúlt években megnőtt. Ezért mondtam, hogy kb. 1 millió szavazó körül járnak.

  • Mátyus,elgurult a gyógyszered? Sürgősen keresd meg! A Vona-féle nácipárt támogatottsága(szerencsére) egyre csökken,a rendezvényeiken páran lézengenek. A kalasnyikovos-lövöldözős ,légi szirénás dzsemborin kb. 12 -en voltak a riportereket is beleszámítva. Azt a kis patkányképű Novákot jobb helyeken utcaseprőnek sem alkalmaznák,a Dúrót meg mosónőnek se. Kb. 7 %-on állnak,ami így is nagyon sok. Remélem, 2014-ig lemennek 5 % alá és a Parlament közelébe se kerülnek. SOHA többé..!

  • ennyi hulyeseghez nincs komentalas.

  • Szerző Varga Béla | május 2, 2012, 3:41 du.
    Majd meglátjuk… Egy dolog, hogy önök ezt szeretnék… Ezért minden kampányt meg is fognak tenni… De az igazságra már kíváncsiak az emberek… A legújabb közvélemény kutatások szerint, a JOBBIK már jóval otthagyta az ellenzékben semmit sem tevő MSZP-t. Az meg, hogy náci párt-e? Nem itt fogom Önt meggyőzni, mert akinek ilyen hozzászólása van, lesüt róla, hogy beveszi a demagógok propagandáját!

  • Ezt mondom én is, Jimbo:) Böszmeség 🙂

    Egyébként tényleg igazad van a hirtelen csenddel kapcsolatban:)

  • Tüske Zsófia

    magyarkodj csak, mátyus, amíg teheted. a kínai hitellel a hátunk mögött magyarkodhatsz feszt és doszt, a nácipártoddal együtt írthatjátok a zsidókat, cigányokat. lényeg az, hogy nem lettünk az eu gyarmata. csak a hátunkba liheg néhány milliárd kici kínai. majd a kommilfó magyar gárdád velük is felveszi a harcot.

  • Szerző dakota | május 3, 2012, 12:07 de.
    Egyetértek…

    Szerző Tüske Zsófia | május 3, 2012, 3:17 de.
    Te tényleg egy homályos völgyben élsz, amelyben a GYF félék magasról tesznek Rád, csak kihasználnak… Ugyanis annyit jelentesz csak nekik, hogy szükségük van a szavazatodra… Senki sehol nem írta, hogy az általad elképzeld népirtást bárki is végre szeretné hajtani. A legdurvább kijelentés is, ami elhangzott a JOBBIK szájából, hogy legyen közbiztonság, aki megérdemli a börtönt kapja is meg, vagy legyen kiutasítva az országból. Természetesen az országromboló szocialistákra kicsit keményebb üntetést emlegettek… Talán, ha jól emlékszem vagyon elkobzás. De gyilkolásról szó sem volt.

    És néhány cikk, hogy kicsit művelődjetek:
    http://www.origo.hu/gazdasag/20120502-feleves-csucson-az-euro-es-a-frank-ez-jol-jon.html

  • Sajnos itt sokan olyanok írnak be akiket a gyűlölet vezérel Magyarország iránt és a hazugságoktól sem mentes. Olvasni is rossz hogy ennyi butaságot hazugságot ebben a lapban össze lehet hordani. Szerintem nem az az igazi Demokrácia ahol mindig hazudni kell! Ukrajnában nem találkoztam annyi három osztályos emberrel mint itt ebben az újságban. Nagyon sajnálom, hogy az Észak Amerikában élőket ilyen hazugok beírásával kell találkozzanak.A szeretet kellene vezéreljen minden embert, és nem a gyűlölet, de talán ahhoz Magyarországon kellene iskolában járni és jól tanulni.

  • A cikk szerzője szerint 2006 Októberben volt igazi sajtó szabadság Magyarországon amikor igaz hogy csak a Magyar embereket vertek össze lövöldözték ki a szemüket az embereknek! de ugye ha bolsevik szemmel nézzük akkor volt csak igazi sajtó szabadság ugye kedves nagy tiszteletű újságíróúr Magyarországon. Csak egy dolgot nem értek ilyen szűk látókörű ember hogyan lehet újságíró?