Magyarország egy főre jutó GDP-je a térségben a legalacsonyabb

2012 május 9 7:37 de.45 hozzászólás

Az Európai Bizottság által fenntartott Ameco adatbázis statisztikái szerint 2013-tól az EU-ban egyedül Bulgáriában és Romániában lesz alacsonyabb az egy főre jutó GDP mint Magyarországon. A vásárlóerőt is mérő adat azt mutatja, hogy a 2008 végén kirobbant gazdasági válság óta Magyarországi oly annyira lecsúszott, hogy a Visegrádi- 4 több tagja mind-mind megelőzte a magyarokat a GDP rátában. Pedig még a kilencvenes években Magyarország egyértelműen a térség élén állt.

Magyarországi egy főre eső GDP európai összehasonlitásban.

A Cseh Köztársaságban az egy főre jutó GDP közép-Európa posztkommunista országai közül a legmagasabb, a cseheket pedig a szlovákok, aztán a lengyel követik. Ezzel szemben Magyarországot nem csak a csehek, szlovákok és lengyelek előzik meg, hanem a szlovénok, észtek, litvánok és a különösen szerény gazdasági teljesítményt nyújtó portugálok és görögök is.

De nem csak Magyarország csúszott le a vásárlóerő-paritást mérő tanulmány konklúziói szerint. 2000 óta Görögországban gazdaságilag fenntarthatatlan eszközökkel próbálták megőrizni a stabilitást az életszinvonal és a vásárlóerő területein, de a válság kirobbanása után ez a politika csődött mondott és most a kevésbé fejlett Portugália szintjén találják magukat. Olaszország is az uniós átlag alatt találja magát, pedig a kilencvenes években az akkor még kisebb – 15 tagból álló – EU-ban az átlagnál felüli fokozatot ért el ezen a skálán.

Magyarország ipari ágazata is stagnál. A Központi Statisztikai Hivatal legújabb jelentése szerint, márciusban összesen 0,6 százalékos növekedést mértek és ez a vérszegény emelkedés szinte kizárólag az autóiparból származik. Elképzelhető azonban, hogy az új magyarországi Mercedes-gyárnak köszönhetően, április adatai ennél valamivel kedvezőbbek lesznek. Ugyanakkor a KSH jelezte,  hogy az export-szektor stagnál, a belföldi kereskedelem pedig zsugorodik.

45 hozzászólás

  • „Az Európai Bizottság által fenntartott Ameco adatbázis statisztikái szerint 2013-tól az EU-ban egyedül Bulgáriában és Romániában lesz alacsonyabb az egy főre jutó GDP mint Magyarországon.”
    Kihangsúlyozandó a „lesz”, illetve a „szerint” szócska. Tehát nem biztos, hogy valóban így lesz, de valaki azt állítja, hogy igen.

    „Pedig még a kilencvenes években Magyarország egyértelműen a térség élén állt.”
    De hát azóta kik is voltak kormányon?

    „Magyarország ipari ágazata is stagnál. A Központi Statisztikai Hivatal legújabb jelentése szerint, márciusban összesen 0,6 százalékos növekedést mértek és ez a vérszegény emelkedés szinte kizárólag az autóiparból származik.”
    Nézzük csak a hivatalos forrást: http://www.mfor.hu/cikkek/Csokkent_az_ipari_termelesunk_volumene.html
    Érdemes megnézni a kis grafikont: 2009. januárjában (mszp vezetés) az ipari termelés változása -20% volt, ami minden negyedévben folyamatosan csökkent, az első növekedés 2010 első negyedévében következett be. Innentől kezdve mindig csak folyamatosan nőtt, a 2012 eleji kilengéstől eltekintve.

    Egy szó, mint száz a hír nem jelent semmit.

  • Libás Mihály

    valoban mutyitetu

    az analfabetak nem tudnak ezzel a hirrel mit kezdeni…

  • A gyors válaszodból egyértelműen kiderül, hogy eszed ágában sem volt elolvasni, azt amit írtam. Ami nem is probléma. Csak azt nem értem, hogy ha nem írok véleményt, akkor az van bajotok, ha írok, akkor az a baj…
    Egyértelműen látható, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik az ipari termelés. Úgy havonta nagyjából 5-10%-kal enyhén becsülve. Most nem 10% volt, csak 0,6%. De nézzük meg előtte: 2009 és 2010 között minden hónapban durván 20%-ot csökkent. Ráadásul, ha számításba vesszük a Mercedes gyár gyártósorának elindulását, a következő negyedévben akár lehet ismételtem 10-20%-os emelkedés is.
    Nem tudom miről beszélünk. Olvass utána, mielőtt hozzászólsz.

  • Ezt hívják szabadságharcos matolcskodásnak, simicska mártással.

  • Ádehogy.
    Eztet csak a judeabolsevista nemzetközi nagytőke, meg más bankoligarhák állíccsák.
    Mi , jómagyaremberek esztet gyobbantuggyuk.

  • Hát, ha a hivatalos forrás nektek nem elég, akkor nem tudom mi elég… Egyébként minden oldal a GDP növekedésről itt, még ez is, csak kicsit kifordítva, mintha olyan rossz dolog lenne. Olvassatok vissza, és nézzétek meg a linket… http://www.mfor.hu/cikkek/Csokkent_az_ipari_termelesunk_volumene.html

  • Libás Mihály

    ezert nincs sajtoszabadsag te bena

  • Valóban, lehet, hogy a Mercedes-gyár dob egyet a számokon.

    Az a Mercedes-gyár, amit a Gyurcsány és Bajnai kormány hozott össze. A faragatlan, tahó Orbán pedig ahhoz is bunkó volt, hogy a gyáravatóra meghívja azokat, akiknek munkája nélkül nem sütkérezhetett volna a vakuk fényéban.

    Ezért aztán kéretik a korábbi kormányok ekézését mellőzni, vagy legalább árnyalni, kedves Matyus.

  • Gábor:
    Ezek mindent kisajátítanak :
    Mások ötleteit , üzleteit , pénztárait , jövedelmeit.
    Ez a Nemzeti Elcsaklizás Rencere.

  • A zemberek felébrednek egy nap, amikor üres a zsebük, üres a persely, üres a csekkszámla, üres a bankszámla, üres a barátoké is, éhesek, nincs munkájuk és nem tudják befizetni az adót. Mi lesz akkor a kormánnyal?

  • Szerző gybognarjr | május 9, 2012, 7:43 du.

    Akkor elkezdik visszafelé megnézni, hogy kik is okozták ezt az egészet.
    Mintahogy már most is egészen jó képük van róla.

  • Szerző Gábor | május 9, 2012, 5:51 du.
    A gyár idecsábításához semmi köze nem volt sem a bajnainak, sem a gyurcsánynak. Ott tanultam a fősulin. Az, hogy a gyár idejött a fősuli lobbijának volt köszönhető. Persze bajnai ott lóbálta a kezét, de nem az ő érdeme.
    Ha nem vagy biztos néhány dologban előtte nézz utána.

  • Szerző gybognarjr | május 9, 2012, 7:43 du.
    Már megtörtént az emberek felébredése 2010-ben.

  • Tüske Zsófia

    a fősulin tanultad, hogy a fősulinak volt köszönhető, hogy a merci idejött- schön.
    😀

  • Tüske Zsófia

    Bognár Gyula: akkor megesszük Matolcsy & Co.-t

  • Szerző Tüske Zsófia | május 10, 2012, 6:42 de.
    Te csak egyszerűen hülye vagy és provokátor, nem lehet veled mit kezdeni…
    Kicsit nézz utána. De segítek, ha nem megy…
    http://www.gamf.hu/portal2/hir/2012/01/13/uj-tipusu-gyakorlatorientaltdualis-kepzes-indul-a-kecskemeti-foiskolan

  • Tüske Zsófia

    🙂
    amúgy kösz a segítő szándékot, de attól tartok, felsőoktatás terén kicsit tájékozottabb vagyok nálad, és pontosan tudom, hova sorolják a te főiskoládat.

  • Szerző Tüske Zsófia | május 10, 2012, 7:36 de.
    Ezt már sokszor hangoztattad! A valóság sajnos mégsem ezt mutatja.

  • Tessék végig hallgatni. Aki nem hallgatja végig, hozzá se szóljon!
    http://href.hu/x/hrfv

  • Ezek szerint, Matyus10, benned egy szélsőjobbos seggfejet köszönthetünk. Mondjuk eddig is sejtettem.

    És hát igen: Mercedes gyárak úgy szoktak települni a nagyvilágban, hogy van egy város, ahol van egy főiskola, amelyik lobbizik. Ezért aztán a Mercedes gyárak nem is vizsgálják az infrastruktúrát, a jogi környezetet, az adózási feltételeket, a munkaerőellátottságot, a piaci trendeket és még ezer szempontot, hanem fejüket vesztve rohannak az adott városba, nehogy a lobbi még a végén meggondolja magát. Milliárdos beruházásokat nem az ország vezetőivel beszélnek meg, hanem a városka valamelyik mérhetetlenül inkompetens bizottságával.

    Értem én, hogy piszkosul ..ssza a csőrötöket, hogy Gyurcsány és Bajnai érte el mindazt, ami ma Orbánék számára dicsőség. De, tudod, az a nagy büdös helyzet, hogy a rendszerváltás óta ami épült Magyarországon, az mind a szociálliberális kormányok idején történt. Mert a jobboldali krományok csak rombolni tudtak.

    E legutóbbinak a legnagyobb bűne nem is a töketlen gazdaságpolitikája, a mérhetetlen megvetése a demokrácia iránt, hanem az, amit az emberek fejével tettek. Ennyire meghülyíteni egy országot – ehhez valóban tehetség kell. Meg jó adag gátlástalanság.

    Szóval tűnj a sunyiba a szélsőjobbos szimpátiáiddal, és ne hazudozz itt össze-vissza.

  • Libás Mihály

    mutyitetu
    anyjabol meg apjabol indul ki es azt gondolja, minden felnott idiota…majd o a kecskemeti foiskolajaval, amit nem jegyeznek sehol, na meg a vona altal kiadott utasitasok menten, konnyuszerrel elbanik az „idegenszivuekkel” hahaha kis impotens, degeneralt pocs lehet, aki idejar tengernyi szabadidejeben, mert nincs no nagy magyarorszagon, aki szoba allna vele…

  • Matyus10 – csúsztatás (vagy inkább az ordenáré hazugság) legszebb példája a világgazdasági válság miatti visszaesést az Mszp nyakába varrni. Ezzel szemben az a tény, hogy az összes környező ország jobban fejlődik MOST, mint Magyarország (és a beruházások leállása miatt évekig ebben nem is várható változás) KIZÁRÓLAG a jelenlegi kormányzat eszement „szabadságharcának” az eredménye!
    http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_int060.html
    Az pedig, hogy egy 2012-es főiskolai fejlesztés „csábította” ide a multit, és nem a multi „csábította” a főiskolát a fejlesztésre, ízlés és intelligencia kérdése. A Te válaszodat ismerjük – de inkább nem minősíteném. Ahogy a rémhírtv, mint autentikus forrás idézését sem. Végül is úrinő lennék, és a megfelelő jelzőket nem írhatom le kultúrkörnyezetben. De triplán (hogy szorosan álljon!)
    Dakota – bizony!
    Éppen ezért egyre ritkábban emlegetik az „elmúlt8évet” nehogy az emberek visszanézegessenek, és összevessék az akkori életszínvonalukat a mostanival. Vagy akár csak a 2 évvel ezelőttivel!
    Gábor
    azért építettek is! Leállósáv nélküli nullás gyűrűszakaszt (lásd még halálút néven) meg egy síugrósáncos szörnyűséget nemzeti színház néven a vasúti híd mellé, aztán hangtompítóként elé kellett építeni a Művészetek Palotáját is.

  • „http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_int060.html”
    2000-ben volt a legmagassabb (fidesz), 2008, 2009-ben a legalacsonyabb (mszp). Nem kell a gazdasági válsággal jönni, felesleges…

    Igen, valóban nem egy főiskola irányít egy ekkora beruházást, hanem a Mercedes. Gondolkodjatok el egy picit. Kecskemét volt az egyetlen fidesz irányítású város az országban. Miért lett volna érdeke Bajnainak és gyurcsánynak egy ilyen városba rakni a kecskeméti gyárat? Mikor ott van Szeged, ott van Miskolc, Pécs.
    Még csak véletlenül sem a Németországba vándorolt magyar mérnökök, a főiskolán majdnem nobel-díjjal jutalmazott Kósa László (szupravezető kísérletek – elsőként fúrt meg a világon egy szupravezetőt) érdeme, az, hogy felfigyelt Kecskemétre a Mercedes. Pont az ottani német mérnökcsoporttal adatott meg neki ez a lehetőség, hiszen Magyarországon számba sem vették. Mégis mindig hazajárt tanítani. Vagy még csak véletlenül sem Madarász tanárúr mikroelektronika területén letett hatalmas tapasztalatának és oktatási módszerének köszönhető (akinek a jegyzeteiből oktatnak egyébként a BME-n is). Ezen a főiskolán építettek a világon először olyan autót, ami 1 liter benzinnel 1500 kilométert volt képes megtenni. Biztosan ezen érdemek mind gyurcsánynak és bajnainak köszönhetőek és nem a főiskolán tanító, tanuló nagy koponyáknak. Sajnálom, hogy ilyen átmosott az agyatok, sajnos csak ennyire futja tőletek. A gyurcsánynak és bajnainak csak annyi köze volt az egészhez, hogy aláírt a mercivel egy olyan szerződést, hogy x évig nem kell adót fizetniük, utána meg csak 2% körül. Gratula nekik. Legalább most majd bizonyíthatnak a fiatal mérnökök, tehetséges, végül is ennyivel előrébb vagyunk, de az már nem az ő érdemük.

  • Matyus, te akkora sötét vagy, hogy az már fáj.

    Tudod, sem Gyurcsány, sem Bajnai nem azt nézte, hogy melyik városban milyen a polgármester – ez is jól megkülönbözteti őket a tapló Orbántól, akinek csak az számít, hogy a fideszes haverok tömhessék a zsebüket, vagy megkapják az áldott magyar anyaföldet -, hanem azt, hogy a Mercedes ide akar jönni, és akkor ebben támogassuk. Aztán majd a Mercedes eldönti, hova akar menni, a lényeg, hogy ide jöjjön.

    Igen, csekély adót kell fizetnie. A valaha oly kopott, szürke, unalmas Szlovákia pont az adómentesen odatelepült autógyáraknak köszönheti, hogy mára leelőzte a felfuvalkodott és szomszédait lenéző Magyarországot.

    A főiskolán pedig biztos tanítanak okos emberek, ezt senki nem vonta itt kétségbe, ezért igazán nem értem, mit véded őket kivont karddal. De biztos nem azért jött pont ebbe a városba a Mercedes, mert jól tanítják a mikroelektronikát.

    Senki nem azt mondja, hogy a gyár kizárólag Gyurcsány és Bajnai érdeme. De ők mindent megtettek legalább, hogy létrejöjjön a projekt. Nem volt egy kuszaszemű jobbkezük, aki minden normális befektetőt elriaszt az országból az eszetlen gazdaságpolitikájával. Hozzáértő gazdasági szakember volt mindkettő. Bárcsak ma is olyan kormányfőnk lenne, aki a gazdasághoz is ért, nemcsak a macchiavellista hatalomtechnikákhoz!

  • Szerző Gábor | május 11, 2012, 5:33 du.
    Szerinted tényleg van olyan ember, aki elhiszi ezt a baromságot, amit idevetettél? Országrombolás mond Neked valamit? Ennyit köszönhetünk, annak a két tolvajnak.

    „jól megkülönbözteti őket a tapló Orbántól, akinek csak az számít, hogy a fideszes haverok tömhessék a zsebüket”
    Az MSZP csak ismerősöknek adott pályázatokon keresztül is pénzt. Ha olyan pályázott, aki nem volt közéjük való, azonnal el lett utasítva az a kérelem. Ezt biztos forrásból tudom, évek óta ott dolgozik egy ismerősöm, nagyon jó barátom, és mutatott bizonyítékokat is. Ezzel szemben a Széchenyi terv nyitott, sok ember tud róla, még az MSZP által létrehozott ÚMVP, illetve DDOP, GOP és sorolhatnám, mind elhallgatott, nem meghirdetett, ismerősöknek kiírt konstrukciók voltak. Az MVH nem volt független, mindenhol MSZP-sek ültek, és ha kellett valakinek a lovetta, de épen az a pályázat elutasítási szakaszban volt, hirtelen át lett engedve. Az irányító Hatóság, pedig olyan betarthatatlan szabályozásokat hozott, hogy egyszerű ember nem is tudott pályázni, csak aki közel volt a tűzhöz. Ha még is sikerült és véletlenül megnyerted, esetleg, meg is valósítottad, jött a megfélemlítés, hogy a fenntartási kötelezettség végig, semmiképen sem húzza ki, aki nincs bent ezekben a körökben. Az autópályák építése… alagút a pusztában több száz milliárdért… szőlők felvásárlása a nyomvonal mellet, majd hatalmas kártérítések felszedése, utána az autópálya mellett, ebből luxus hotelek építése… ehhez értett csak a gyurcsány és a mocskos bandája. Ennyire voltak képesek. Vona kis lábujjáig sem érnek fel. Szerencsétlen komcsibérencek, akik megtették, amit a káder diktált a háttérből. Orbán ugyanez, csak ő külföldi seggfejeknek nyalja a fenekét (hiszen gyurcsányék olyan hiteleket vettek fel, amit neki kell visszafizetni). Minden esetre erősödik a gazdaság, a benzin 1,5 hét alatt 25 forintot csökkent.
    És ne felejtse, felejtsétek el élet nem csak a fővárosban van, ha a vidékiek megindulnak, a fővárosnak annyi.
    Bárcsak lenne halálbüntetés, a bajnai és gyurcsány diktátor félék kiiktatása céljából. Jah és igen… orbánt a nép választotta 2/3-os többséggel, míg a gyurcsányt és a bajnait senki sem választotta meg…. főleg nem a magyarok.

  • Libás Mihály

    nah ezt a mutyit, ha en lennek a szerkeszto, ugy kivagnam innen, mint a szart!

    remelem a heckereink dolgoznak es kinyomozzak ki ez a mocsok fereg!

  • Ide figyelj, te nagyonhülye Matyus! Erősödik a gazdaság? Érdekes, én olyan munkahelyen dolgozom, ami a legszorosabb összefüggésben van a gazdaság állapotával, és semmiféle javulást, semmiféle növekedést nem tapasztalunk. Csak a züllést,a sodródást, a hanyatlást.

    A benzinárral meg ne gyere te szélsőjobbos tökfej, vagy akkor miért nem verted a nyálad, mikor emelkedett, mint a rakéta?

    Én is azt kérem a honlap üzemeltetőitől, hogy törölje ennek az antiszemita ökörnek a beírásait.

  • Szerző asher alexander | május 11, 2012, 6:36 du.
    Éljen a szólásszabadság! Töröljétek csak a hozzászólásokat 😉

    Ebből látszik, hogy egyfolytában hazudsz, hogy csak züllést, sodródást és hanyatlást látsz. Nem tudom milyen MSZP-s cégnél dolgozol, kicsit tágítsd ki a látásmódot és neked is csak azt tudom javasolni, hogy szedd ki a fejed gyurcsány bácsi popojából, ami eltakarja a kilátást, mert ha sokáig folytatod ezt a béna hadakozást a kommunisták mellett, még talán lesz is aki elhiszi azt, amit mondasz.

    Annyira átlátszóak és bénák vagytok! Aki nem éljenzi ezt a lejárató kampányt Magyarország ellen, az már rögtön antiszemita és náci. Persze a szónak a jelentésével sem vagytok tisztában. De hát az emberek tudatában, a náci szó negatívumként van betáplálva, ezért már rögtön meg is lehet félemlíteni a népet.
    De hogy egy népen a mocskos kommunisták évtizedeket, századokat élősködnek, az persze természetes és hozzuk gyorsan vissza őket, mert ők annyira jók… és nélkülük már élni sem tudunk…

    Hát valóban hiányzott 90-ben egy kiadós tisztogatás. Már nem itt tartanák, s talán nem is tudnánk itt egymással most eszmét cserélni. Legfőképp nem valószínű, hogy működnének ehhez hasonló szennylapok.

  • MSZP-s cég :))))))))))))

    Egy világmulti, te szerencsétlen! Tudom, ez nektek a sátánnal egyenlő, de mivel a beruházásokból élünk, ha nincs beruházás, akkor bizony elbocsátások vannak. Na, ezt éljük most. Nincs beruházás, embereket kell elküldeni és örülünk, ha megtarthatjuk a fizetésünket.

    Úgy látom, a fogalmakkal te állsz hadilábon. Aki nem a náci Jobbik és a főnáci Vona híve – most megy a tüntetésük Budapesten, érdemes meghallgatni, miket ordítozik ez a banda -, az nektek rögtön kommunista. Magyarország ellen semmiféle lejárató kampány nincs: a magyar kormány és annak szélsőjobbos vonzalmai ellen van, és erre csak azt lehet mondani: hála Istennek, hogy van.

    A „náci” szó, kedves fasiszta barátom, nem véletlenül kelt félelmet. Nem azért, mert valaki betáplálta a fejekbe, hanem mert okkal kelt félelmet: a halál, a pusztulás, a gyilkolás, a rombolás képzete kapcsolódik hozzá. Ha neked ez a szó pozitív jelentésű – nyilván az, különben nem irkálnál ide sületlenségeket -, akkor sürgősen keresd fel orvosodat, gyógyszerészedet!

    A szólásszabadságnak pedig semmi köze ahhoz, ha a fasiszta szimpatizánsokat korlátozzuk. Ez nem a szólásszabadság elleni vétek, hanem a demokrácia önvédelme – kellene, hogy legyen. Magyarországon természetesen erről nem lehet szó, mert itt fasisztának, nácinak lenni egyáltalán nem szégyen, ellene felszólalni viszont életveszélyes. Ennyit rólatok.

  • Istenem… Ti dolgotok, de ide ne jöjjetek vissza, mert még bajotok eshet… Ezután én már nem járatom a számat, ha polgárháborút szeretnétek, megkaphatjátok, csak nehogy azt hidd, hogy ezt a jobbik fogja kirobbantani. Ez pont a ti viselkedésetek következménye lesz. No majd akkor lehet ismételten nácizni, csak akkor majd mutogassatok magatokra.

  • GÁBORmájus 12.2012.9:29 DE. „………..kedves fasiszta barátom………….”
    http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=wqfwjWWkjLg

  • Hogy is jön most ide ez a videó? Milyen módon kapcsolódik a Matyussal folytatott társalgásomhoz?

    Ja, hogy sehogy, csak ha a jobboldal már semmi érvet nem tud felhozni, akkor elkezd gyurcsányozni?

    Hát ez bizony elég kevés és elég szánalmas.

    Na, részemről itt vége.

  • Nem csak a gyurcsány szánalmas, hanem ez elmúlt 20 év politikája… mindenkit (és nem csak államfőket) átvizsgálni, hogyan vagyonosodott meg és ha közpénzek által, akkor vagyonelkobzás és a közélettől való eltiltás, unokáig. Átnézetni az összes politikusnak a diplomáját, hogy megérdemelten szerezte-e meg, és ha nem akkor Mo-n egyetlen egyetemre sem iratkozhatnának be újra, a meglévő elvenni tőle, ezzel kényszerítve, hogy el kelljen mennie dolgozni (Persze azóta meglapított cégekkel sokat nem lehet tenni, nem adni azon cégeknek állami megrendelést). Drasztikus, de szükség van egy megtisztításra a politikai életben, különben soha nem lesz rend ebben az országban.

  • Matyus EGYETLEN dologban értek veled egyet – sajnos egyre nagyobb a valószínűsége egy polgárháborúnak.
    És ne haragudj, nem tudom minősíteni azt, aki Magyarországon fejlődést, fellendülést lát. Mi lennénk a legboldogabbak ha az lenne, de sajnos még csak remény sincs a közeli javulásra. Ha MA átvenné a kormányzást Bajnai – akkor is évekig tartana, míg visszahozná azt, amit Orbánék elcsesztek. És az még csak a gazdaság beindítása lenne – egy folyamatosan növekvő államadóssággal terhelve, Ugyanis a nagy szabadságharcban sikerült évtizedekre előre elkölteni az ország leendő jövedelmét is, mert évtizedek múlva is fizetjük a dupla kamatot, amit ők felvettek – ráadásul MINDEN EREDMÉNY NÉLKÜL. Lehet, hogy vulgáris megfogalmazás az „eltapsolás” de ha feltették volna Monacóban rulettra- még akkor is nagyobb esélye lett volna az országnak, mint a Kuszaszem elkúrt hülyeségeivel! Ha a jelenlegi trendek maradnak – Románia és Bulgária is megelőz bennünket (ugyanis már csak ők vannak mögöttünk – mindenki más megelőzött!) EZ LENNE A NEMZET ÉRDEKE?
    és már ne haragudj, de nagyon nem vagy tisztában az itthoni dolgokkal ezzel a „diplomás” ötleteddel. A legnagyobb pénzek felett rendelkező minisztériumot egy érettségizett nő vezeti, akinek egyetlen érdeme, hogy Simicska közeli embere. Diploma, mint előfeltétel? Közröhej! Ez Orbánisztán, más néven Abszurdisztán. Ne a normális országokból indulj ki!

  • De Erdős Virág költőnő jobban meg tudta fogalmazni az itthoni „életérzést”:
    ”“…mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki legeljen penneágyon rozmaringos mellfilét,
    ki pecázza kukából a halolajos kiflijét,
    kinek legyen friss levegőn tartózkodni ideje,
    kinek teljen karcinogén cuccokkal a tüdeje,
    ki rágja a Cafe Picard mascarponés pitéjét,
    ki mossa a Szentiványi nagyságosék bidéjét,
    kinek kelljen éjjel-nappal folyton-folyvást igyekezni,
    kit lehessen kapásból és szemtől szembe letegezni,
    ki ne jusson ötről hatra, kinek fussa futópadra,
    Pulára meg Balira,
    kit vegyenek palira,
    kinek legyen hobbija a népi magyar hagyomány,
    kinek jusson másfél bála angolpólya-adomány,
    kinek bocskor, rámás csizma, cifra mente, kacagány,
    kinek jusson, mér’ is jutna, szar se jusson, ha cigány,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki rakja ki carrarai márvánnyal a klotyóját,
    kinek pakoltassák ki a pénztárnál a motyóját,
    ki zúzzon ki Rómába, hogy láthassa a piétát,
    ki nyomassa ezerrel a déligyümölcs-diétát,
    ki merengjen el egy régi, feudális szokáson,
    kit érjenek állítólag kisebb bolti lopáson,
    kinek legyen ad absurdum reklamálni mersze,
    ki merjen a jogaiért kiállni, na persze,
    kinek legyen dilije a kuszkusz meg a falafel,
    ki próbálja nem feladni, végül mégis adja fel,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki költözzön proli szagtól fuldokolva Budára,
    ki költse egy komplett pesti panel árát dudára,
    ki ápolja klinikán az egészséges körmét,
    ki válasszon rövid utat, ki pedig a görbét,
    ki lásson a Hun West Travel-irodával világot,
    ki álmodjon zöld fű közé piros, fehér virágot,
    ki ültessen minden kerti törpe mellé tuját is,
    ki adja az ártatlant, de hogyha kell, a buját is,
    ki rendeljen ülőbútort magának a neten,
    kik lakjanak egyetlenegy félszobába’ heten,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki utazzon még a világ végére is kocsival,
    ki tudjon le minden bajt egy odavetett bocsival,
    ki vegye a nyakába egy papucsér’ a plázát,
    kinek vigye el a bank a vakolatlan házát,
    kinek legyen párnája a hugyos-sáros aszfalt,
    ki foglaljon négy személyre, ablak mellé asztalt,
    kinek legyen jelszava a részvét és a szeretet
    kinek kelljen beszerezni tüdőszűrőleletet,
    ki kerüljön révületbe Csaba testvér szent szavától,
    ki keljen ki magából egy utastársa testszagától,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki járkáljon házastársi javallatra botoxra,
    kit vigyenek akarata ellenére detoxra,
    kinek kelljen másnap délig étlen-szomjan kibírni,
    kit lenne szép most azonnal puszta kézzel kinyírni,
    kinek hozzon Télapócska sárgarézzel teli zsákot,
    ki hordja ki lábon hol a tüdőgyuszit, hol a rákot,
    kinek legyen igénye a könyvre meg a mozira,
    ki próbáljon belógni egy kulturáltabb slozira,
    kinek kelljen nap mint nap a Vágóhídig bliccelni,
    kinek legyen – láthatólag – kedve most is viccelni,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    kinek legyen névre szóló szekrénye a Gelázsban,
    ki aludjon álmában egy jó kis fűtött garázsban,
    ki nevezze komenista fertőnek a Dagályt,
    kinek sértsen már a puszta létezése szabályt,
    ki akarja hóban-fagyban kivárni a sorát,
    kinek kelljen tele szájjal dicsérni a borát,
    ki hurcolja fel-alá az interspáros batyuját,
    ki átkozza el a saját sose látott anyuját,
    ki feküdjön hol itt, hol ott, mint a kilőtt állat,
    ki rándítson haladtában szemlesütve vállat,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki csinálja új kecóját trendire és takarosra,
    ki próbáljon mindenáron bejutni a fapadosra,
    ki locsoljon Francois Voyer konyakot a kivire,
    ki gondoljon tehetetlen haraggal a gyivire,
    ki tegye le egyik percről másikra a piát,
    ki próbálja kivenni a lelencből a fiát,
    ki lomizzon kisbiciklit, dinókat meg törpöket,
    ki ugassa le az undok, játszótéri kölköket,
    ki lássa a sajátját a más ölében csicsikálni,
    ki próbálja magát minden karácsonykor kicsinálni,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    kinek legyen tiszta sor, hogy haladás vagy haza,
    kinek legyen úgy, hogy többé ne mehessen haza,
    kit várjon a boldogság kék tengerén egy bárka,
    kit viszont a vácrátóti köztemető árka,
    kinek jusson éppen elég hely az isten tenyerén,
    Budafokon, Budaligeten és Mátraterenyén,
    Békésbe’ és Hevesbe’,
    s ki menjen a levesbe.”

  • Hazátlan

    Éjjel indultam, a hold se lát,
    Szép mezők alján, erdőkön át.
    Csendben lopakodva, ha sötét az ég,
    Nem látja senki sem, a szívemben mi ég.
    Társam a szégyen, menekülök
    Jaj, meddig még?
    Az eső csak kopog, hallgatom,
    Mint a könnyem, úgy folyik az arcomon.
    S a tolvaj hold röhög, lopja az álmaimat,
    Tud mindent, és néz, rám zuhan az ég.
    Társam a szégyen, menekülök –
    Jaj, meddig még?
    Eltűnni kevés, az nem elég,
    Az emlék mögöttem, a sarkamban ég.
    És idegenben élek, örökös másodikként,
    Nincsen már istenem, nincs nyelvem, se zeném,
    Mert szülőhazám nélkül többé már senki
    Nem vagyok én!

  • Matyus, akkor menj haza és a probléma megoldva.

  • mai hír, a zindexen: http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/05/15/magyarorszag_lett_europa_leglassabbja/
    (látom kekec, tetszik neked Erdős Virág verse…. ennek örülök, meg Virágot ismerem pocaklakó kora óta – a szülei neves bábművészek voltak.) A Van egy ország c. verse is legalább ilyen jó!

  • Libás Mihály

    kekec

    persze mutyitetu mar csak tudja, benne van a hivatasos provokatorok kozott!

  • Tüske Zsófia – elfogadom a minősítést: ha látom! Feltennéd? Lécci! Ha még ennél is jobb, nem szeretném kihagyni az életemből! Erről ugyanis többek egybehangzó véleménye, hogy az utóbbi 20 év legjobb verse. De hogy legigazabb, az vitathatatlan! Remélem éppen úgy átmegy a köztudatba, mint a” Hanyas vagy?” és majd valaki megírja a Ratkós korosztályról is. Talán éppen Erdős Virág.
    A cikk témájához pedig: nemhogy a legalacsonyabb a GDP- de remény sincs a javulásra, mivel a növekedésben az UTOLSÓK vagyunk – köszönhetően Orbánnak. Mert remélem senki sem hiszi, hogy ezeket a marhaságokat El Tolcsy találja ki? Ő csak stróman a Mi Betegünknek, aki a saját agyamenését kényszeríti az országra.
    http://vastagbor.blog.hu/2012/05/15/igy_szuletnek_az_otletek_matolcsy_fejeben

  • Nagyon szomoru,de igy van!

  • „De nézzük meg előtte: 2009 és 2010 között minden hónapban durván 20%-ot csökkent. Ráadásul, ha számításba vesszük a Mercedes gyár gyártósorának elindulását, a következő negyedévben akár lehet ismételtem 10-20%-os emelkedés is.
    Nem tudom miről beszélünk.” Matyi nem tudom milyen főiskolába jártál, és hogy végezted el, hogyha ilyen retardált vagy, számolj már ember! Ha 100% nak veszed a 2009 január előtti ipari termelés és 2009-2010 közt minden hónapban vegyük a mimnimum csökkenést (10%/hó) akkor 1 hónapra rá 90%, , 2 hónapra rá 81%, 3 hónapra rá 72,9%, 4 hónapra rá65.51%… 12 hónapra rá már csak 28,24%-a lett volna az ipari termelés a 2009 januárinak, ami 71,18% ipari csökkenést jelent 1 év alatt, amt a magyar gazdaság nem nagyon élt volna túl, ilyen max akkor lehetséges, ha vki mindent lebombázott volna, jó lenne műszaki fősulit végzettként megismeerkedni a számológéppel, bár ha ilyen mérnökök vsvan egy cégnél akkor sajnálom azt a cléget és érdemes menekülni onnan mert hamar baleset/katasztrófa esz ott, ha erre a szerencsétlenre rábíznak valamit (Egy másik mérnök)

  • Matyus főnáci azt képzeli hogy amiatt hogy abban az Unversity Mucsa jellegű ” fősulijában ” elkezdtek lihegni a Mercedes után , egyből idetelepült a világcég.
    Gyurcsány meg Bajnai urak pedig csak afféle mellékszereplők voltak , ott szerencsétlenkedtek és sertepertéltek az University Mucsa jellegű hülye fősuli potentátjai árnyékában , hogy valamicskét leszakícsanak abból a dicsőségből , amit az University Mucsa jellegű fősuli tótumfaktumjai facsartak ki a Mercedes.-ből.
    Hát így áll a helyzet MATYUS 10 fenti hisztériáinak a végolvasása láttán.

  • Matyus10

    Te egy hülye vagy és ráadásul viktátor egyik fő seggnyalója! Akkora baromságokat írsz, hogy azt csak te hiszed el.
    Hát ki a bánat hozta össze a Mercedes gyárat? – talán egy fősuli? – vagy viktátorod – na menj ahová gondolom te mocskos seggnyló provokátor!