Belső megbékélést és kiegyezést hirdetett Áder János államfő

2012 május 10 8:34 de.47 hozzászólás

Ma reggel 10 óra beiktatták Áder Jánost, Magyarország államfőjét. A Sándor-palota előtt elhangzott beszéde a kiegyezésre,  a békére és a „nyugatos polgárosodásra” tette a hangsúlyt. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy Áder eltávolodik a Fidesz 2002 óta egyre erősődő háborús, plebejus, nyugatellenes és populista retorikájától. Elképzelhető, hogy Áder keresi az utat a jelenleginél visszafogottabb 1998 és 2002 közti konzervatív Fideszhez. Az is biztos, hogy szakít Schmitt Pál teljesen passzív, a kormány minden intézkedését gondolkodás nélkül aláíró elnökségével. Ennek egyik szimbolikus jele lehet, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjáról eltűnt a Schmitt által előnyben részesített angyalos címer.  

Áder János államfő

„Hazánk a történelem során Európa védőbástyája is volt, mert megvan bennünk az a jóakarat és képesség, hogy amit mások leromboltak, azt újjáépítsük. Deák is erre építette anno a kiegyezést. Ma is szükségünk van kiegyezésre, csak ebből születhet meg belső békénk (…) Ez az új magyar kiegyezés 21. századi útja. Ez szolgálja hazánk nyugatos polgárosodását”–hangsúlyozta Magyarország új államfője.

Áder elmondta, hogy „Magyarország polgáraként” szól a lakossághoz – és ezt követően többször is visszahozta a „polgári” jelzőt, mely 2002 után szinte teljesen eltűnt a fideszes lexikonból. Nem a privilégium világából érkezett a politikába. Elmondta, hogy szülei dolgos rábaközi emberek voltak, akik fontosnak tartották a tanulást. „Minden ember azonos állapotban születik és semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”–idézte Áder Szent István intelmét.

Áder kétségkívül komolyabb, fajsúlyosabb államfő lesz mint amilyen Schmitt Pál volt. Mai komor beszéde is erre utal. Talán mondhatjuk, hogy Schmitt gyenge teljesítménye után ez nem is lehet annyira nehéz feladat. Ugyanakkor hiba lenne alábecsülni Áder politikai képességeit. Látok néhány hasonlóságot Áder és Stephen Harper között, annyiban hogy mindkét politikus általában rafináltan és precízen kalkuláló stratéga. Áder sikeres taktikázása Sólyom László 2005-ös megválasztása körül nyilvánvalóvá tette, hogy képességei messze felülmúlják a párthoz később érkezett, de ma hangoskodó és kevésbé tehetséges gárdát.  Lehet, hogy Áder is törekszik pártjuk markánsan jobboldali ideológiája felé, de általában figyelmes arra, hogy meddig mehet el ezen az úton és talán látja, hogy most kéne a Fidesznek is visszakanyarodnia.

Kétségtelen, hogy Áder ősfideszes és egyben pártkatona. Valószinű, az is marad. Még akkor is, ha most már a nemzet egységét hivatott képviselni. De az is valószinű, hogy a nem ősfideszes és az elméletileg nem pártkatona Schmitt Pálhoz képest, gondolkodóbb államfő lesz és felvállal néhány konfliktust az Orbán Viktor gépezetjeként műkődő kétharmados többséggel.

47 hozzászólás

  • Áder jó választás, örülök, hogy ő lett az államfő.

  • „Áder János első ciklusa 2017-ben, a második 2022-ben jár, illetve járhat le. A Fidesz 2014-es választási veresége esetén a következő parlamenti többségnek a ciklus háromnegyed részében, 2018-as kormányváltás esetén az egészében kell(het) majd szembenéznie Áder János államfővel.”

    Pontosan így van.

  • Klara Bencsics

    Bizom Benne! Akinek Deák és Szechenyi a példaképe, nem lehet sem gazember, sem buta!

  • Libás Mihály

    csak aljas gazember….Bencsics maga meg egyszeruen hulye!

  • Klara Bencsics nem hülye, max. nem tetszik a véleménye egyeseknek. Ádert pedig a baloldal saját magának intézte, senki nem hibáztathatnak, hogy így történt.

  • Libás Mihály

    a Bencsics velemenye tajekozatlansagon alapul, ezert hulye, te meg elkussoljal, mert te nemcsak hulye vagy, de aljas is!

  • gedeon, ne múld alul önmagadat, néha vannak egészen reményteljes pillanataid is 🙂

    Szerintem inkább gondolkodj el, mielőtt gágogsz, hogy mi volt az ok és mi lett az okozat.

  • Libás Mihály

    en pontosan tudom, hogy a vitaminhianytol van forditott haromszogfejed, a jimbo meg verfertozesbol szuletett…mit kell ezen magyarazni….:)

  • gedeon, ne gágogj hülyeségeket, csupán azért, mert ezt várják el tőled.
    Tudom, hogy csak göllner-gayzukának akarsz megfelelni, csakhát közben ugye… 🙂

  • Libás Mihály

    epp ma nyilatkozta a Bekesi, hogy az egesz vilag a magyarokon rohog! tudod dakota, a melymagyarokon!

  • Békesi?:) Ugyan:)

  • gedeon, te is tudod, hogy ez böszmeség 🙂

  • Áder jó választás 🙂

  • Libás Mihály

    te dakota en se indian se paraszt nem vagyok, fogalmam nincs mit jelent a boszmeseg….ciki, de Budapesten nottem fel es ott ilyen szot nem hasznaltak…

  • Azannya egy újabb nemzeti idol.
    Leborulok elibe és könnytócsát idézek lábai alá !
    Hogy lássa e nagy …mit nagy… HATALMAS ember a hűségemet !

  • Bencici meg Dagonya :
    Nektek Sittplagibácsi is tökéletesen jó választásnak tűnt.
    Tinéktek Göbbels doktor is jó választásnak tűnne , ha Sztrongeuropemen Dr. Göbbelset jelölné e posztra.
    Ez azzé van mert önálló gondolkodásra képtelenek vagytok.
    ( Hja akinek elmosta agyát az ütemes vastaps , a személyi kultusz mindent felülmúló lelki gyönyörűsége , a vezér-imádás boldogító jótéteménye , annak bármilyen senki megfelel akármilyen magas posztra is. )

  • Jól néz ki ez az operett-katona a képen. Mintha valamiféle harmincas évekbeli dzsentri-ponyvaregénybúl reinkarnálófott volna ide.
    ( Nagy országok fegyverzik és modernizálják a haderejüket , a magunkfajta fing alhatalmak pedig öltöztetik katonáikat.)

  • Szerző Libás Mihály | május 10, 2012, 3:08 du.

    gedeon, sose búsulj, én is csak 2006. szeptember 17-én hallottam először 🙂

  • göllner-gayza, megdolgoztatok érte 🙂

    “Áder János első ciklusa 2017-ben, a második 2022-ben jár, illetve járhat le. A Fidesz 2014-es választási veresége esetén a következő parlamenti többségnek a ciklus háromnegyed részében, 2018-as kormányváltás esetén az egészében kell(het) majd szembenéznie Áder János államfővel.”

  • Hat tessek!!! Itt,most nem kell messzire visszanyulni,hogy ,aki akarja,belassa,hogy ki is kezdi a tragarsagot,mocskolodast. Nem kell itt bizonygatni semmit. Midenki onvallomast tett.

  • Káder János párttársaihoz hasonlóan mindig ügyesen helyezkedett. Herczeg Géza jeles nemzetközi jogász családjába házasodott, de maga nem akart szakember lenni, ahhoz dolgozni kellett volna, így maradt a politika. Butának a legkevésbé sem nevezhető, pártkatonának annál inkább. Majd meglátjuk, miként fog lépni, ha a pártjának elege lesz az elmebeteg nagyvezírből és a kétkabátos matelcsyből. Előbb-utóbb minden pártállam megbukik, így a fidesz se lesz örökéletű

  • Ige,igen.Csak a baloldali partoknak van jovoje.Ezt mar lattuk/latjuk.

  • JIMBO – hogy az önvallomások közül én se maradjak ki: „Ember tervez, Isten végez” Tudtad, hogy az arab nyelvben a jövő időt a „Ha Allah is úgy akarja” szöveggel fejezik ki?Egyébként meg SOHA nem fogunk megbékélni azzal, hogy viktatúrában élünk, és az ország kirablóival sem fogunk „kiegyezni”.
    http://orulunkvincent.blog.hu/2012/05/04/kozgep_infografika

  • Itt ahol en lakom az a szabaly(talan torveny?),hogy csak az lehet elnok,aki 5 evig nem vett semilyen szinten reszt a politikaban. Azt hiszem(nem tudom),hogy ez egy jo szabaly tobb tekintetben is. Allamfokent nincs szukseg politikai
    tapasztalatra,csak megfelelo kepzettsegre. Ha ugy tetszik,muveltsegre. Igy nincs politikai elkotelezettsege. Nem beszelve a tamadhatosagi felulete is jol lecsokken.

  • JIMBO – na ja! Csakhogy Kanada demokrácia! Nálunk meg eleve kizáró feltétel, ha valaki nem FizeSS vezetőségi tag. Többek között ezért sem tartjuk a nálunk levő NEMERD (NEM zeti E gyüttműködés R en D szere)-t demokráciának.

  • Kekec! Azt sem tudod mi a demokracia!!! Ahogy ertem,Mo-n elsz.Akkor honnan tudod,hogy demokracia van Canadaban???

  • Hogy ti nem egyeztek bele,hogy viktaturaban eltek,az lehet,csak az a baj hogy kevesen vagytok. 2/3.Emlekszel???
    Biztos te konder kozelben voltal es most el vagy szakitva a mocsingtol. Hat magad laban nem tudsz megelni???
    Kellene hozza a fleto,Mi??? Pedig nem hiszem hogy azt mar vissza hozzatok. Ugy hogy jobb ha keresel valami
    olyan munkat,amihez nem kell az oszodi rem.

  • Milyen találékonyak itt az emberek. Érdekes, amikor a saját vezetőik vitték teljesen csőd (halál) közeli állapotba az országot, akkor minden rendben volt, és természetesen minden éhező akkor is a fidesz miatt került utcára. Annyira erős a propaganda gépezetetek, hogy már szerintem sokszor Ti sem hiszitek el, amit mondtok. Vagy már annyira bezápult, átmosott az agyatok, hogy nem is figyeltek oda a történések valódi menetére, útjára. Csak szajkózzátok a 2006-ban kitalált kis ideológiátok, amely már régen kitörölte magát az értelmes ember fejéből.
    2002–től az MSZP – SZDSZ páros az országromboláson kívül semmit nem tett le az asztalra (és itt most nem az adókat értem), gyakorlatilag kiirtották azt a munkás réteget, akik eltartották az országot, akik vállukon vitték az országot. 8 évük volt rá, majdnem 2/3-os többségben, hogy változást hozzanak. Így utólag már mindenki tudja, hogy ez nem történt meg. Aztán a világ országaiban lévő baloldali erők kitaláltak egy mesterségesen kreált gazdasági válságot, mert tudták, hogy a semmittevés, rombolás, vissza fog ütni. Gyorsan hatalmas összegeket tettek el, hogy az elkövetkező években letudják folytatni ezt a nagy sárral dobáló kampányt, hogy pár év múlva vissza térhessenek a „húsos fazékhoz”. Amennyiben van az embereknek eszük, ezt nem fogják megengedni, remélhetőleg eme említett két párt kiírta magát a magyar történelemből és keresnek majd magunknak egy másik országot, ahogy a károsító politikájukat véghez vihetik. Mi itt jól elleszünk, aki meg külföldön él legyen ott el szépen. Régen volt egy olyan elv, hogy az 56-osokat kellene visszahívni, hogy irányítsák az országot. Ez az oldal után, már csak ezt is szűréssel lehetne megtenni, tehát semmi értelme.

  • Matyus10! Az eg szerelmere,ne vedd ezeket itt egy kalap ala az 56-osokkal.Ezek mind kesobb „menekultek” Canadaba. Sok van koztuk beepitett is. Ezek nem szamitanak pillanatnyilag sehol,csak a sz@rt keverik,amiert penzt kapnak. Ok ugyan tagadjak,de hat mit lehet varni.Be nem fogjak vallani,ha megszakadnak sem. Hogy ki fizeti oket az ugyebar homalyos.Senkit sem lehet/kell gyanusitani „bizonyitek” nelkul.
    Ezt mint 56-os mondom Neked.

  • Hosszú a Moszad keze és degezdre tömött a pénztárcája.

  • Ez most mit jelent???Godi pista? Most meg kell ijednunk? Ennel jobb erved mar nincs? El is hisszuk,hogy ugy van ahogy mondod,de azert fejsd mar ki,hogy ez hogy vonatkozik ide,es foleg mi rank? Azert remeg a gatya rajtam,megvallom. Bar nem hiszem,hogy a moszad joneven venne,hogy te mumusnak hasznalod. De majd megkerdezem.Van kitol. Csak aztan nehogy a te orrodra koppintsanak…

  • JIMBO – önálló vállalkozóként semmiféle kondér közelében nem voltam, viszont a 2/3 az alig több, mint a fele volt – mindenféle populista handa-banda és néphülyítés ellenére. Egyébként nem vitázom veled azon, hogy Kanada is diktatúra – te ott élsz, tehát biztosabb infóid vannak róla.Innen nézve pedig még egészen demokráciának látszik!
    Diktatúrát egyébként csak életszínvonal növelésbe csomagolva lehet ideig-óráig lenyomni a nép torkán – de ez a tehetségtelen bagázs még ehhez is hülye volt, csak lopni és rabolni tudnak. TRIPLABÓVLI az ország, felfogod egyáltalán, hogy ez mit jelent? EGY lépésnyire vagyunk az államcsődtől, mit gondolsz mi a fenének sunnyogtak vissza az IMF-hez?
    SZÁNAKOZNAK rajtunk és sajnálnak normális országunkban a magyarságunkért. TI TELJESEN hülyék vagytok, ha nem látjátok! Az orbánjárás egy katasztrófa.Nem „csak” a balosoknak, hanem az egész népnek!
    Matyus10 – ugyan nézz már utána, hogy mindenféle megszorítások ellenére csak a világgazdasági válság vitte mínuszba a gazdaságot, egyébként a konvergencia program során végig pluszosak voltunk. Triplabóvliba viszont Orbán vágta az országot, meg az ő kuszaszemű jobbkeze, az El Tolcsy!

  • bocs a „normális országunkban” elírás- a többi ország a normális, a mi országunk unortodox, magyarán nem normális. „normális országokban” a helyes szöveg.

  • Kekec! Te felre beszelesz mar megint.En soha se mondtam,hogy Canadaban diktatura van.Honnan feszkes fenebol veszed.
    Ez az Orban egy zseni eskuszom. Ket ev alatt kiuritette az URES kasszat. Ezt kevesen tudnak megcsinalni,ezt meg kell,hogy valljad. A gyurcsanyod meg az allami segelyen el.Szegeny. Ugy sajnalom,majdnem mint teged.
    Gondolom neked is tiz eves kocsival kell kinlodnod.

  • JIMBO – no ugyan már! Szerinted mégis hogyan lehet ezt a szöveget másképpen érteni?
    „Akkor honnan tudod,hogy demokracia van Canadaban???
    SZERZŐ JIMBO | MÁJUS 11, 2012, 2:43 DE.”
    Erre válaszoltam azt, hogy innen nézve demokráciának tűnik, de neked erről biztosan közelibb infód van. Talán meggondolhatnád máskor, hogy mit írsz!
    Olyannyira nem volt egyébként üres a kassza, hogy még egy év után is talált benne az IMF hitelből 500 mrd-ot a MOL részvények megvásárlására, amelynek azóta 150 mrd-os az értékvesztése. (cirka 10-15 stadion ára)
    Egyébként megvallom: kevesen tudták volna utána csinálni, hogy már néhány hónap alatt bezzegországból páriává züllessze az országot, leállítsa a fellendülőben levő gazdaságot, triplabóvliba vágja az országot, és előre 30 évre eladósítsa 9-10 % kamatra. Mint már említettem, az olaszok már 7 %-nál kirúgták Berlusconit, mert már az kitermelhetetlen kamat, nemhogy a 9-10 %. Továbbá 3 millió ember 12 évi megtakarításának eltapsolása ellenére nem csökkent az államadósság. Egyszerűen Orbán tehetségtelen és nem ért a kormányzáshoz!

  • Egyébként bár magánügy, de az 5 éves autómat le kellett állítanom, és leadnom a rendszámát, mert az általánosan csökkenő vásárlóerő miatt csökkent a bevételem, és nem tudtam fedezni a megemelt költségeit. Beleértve a 2 dollárt jóval meghaladó(500 forinthoz közelítő) literenkénti benzint is. Tudod: ilyen soha korábban nem volt a 20 éves magánvállalkozói működésem alatt. Ezért aztán hajnaltól napestig döntheted itt a kormány propagandáját, de a nép többsége a saját bőrén tapasztalja Orbánék hülyeségeit. Ezért aztán teljesen feleslegesen állsz be Orbán csahosai közé. Engem – és a nép 80 %-át, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok – nem fogsz tudni meggyőzni. Gyere haza, és itthon „élvezd” Orbánék működését! Aztán majd újra tárgyalhatjuk, ha itthon voltál pár hónapig. Már ha addig kibírod! Mert a fiatal, diplomás emberek tömegével menekülnek. Az arányok már csak 56-hoz mérhetők!
    De lassan a hangulat is!

  • Szerző kekec | május 13, 2012, 4:21 de.
    A fiatalok elmenekülése már 2003-ban megkezdődött és 2006-ban fokozódott, a bevezetett rendőrterrornak köszönhetően. Könnyű mindent az orbán két évére fogni. Hangsúlyozom, itt az elmúlt 20 év a probléma… Elszámoltatást!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nem kell nekünk vissza semmi országrabló banda. A propagandátokat most már nem ismét a kommunista bagázs felé kellene terjesztenetek, hanem az elszámoltatás felé, hogy végre béke legyen, és történhessen meg ismét, hogy a szocialisták megosztják az országot, gazdagokra és szegényekre, szegényeken belül pedig pártokra. Magyar az magyar, ez lenne a legfőbb érdek.

  • Matyus10 tudod mit? Inkább nem kommentálom! Ha valaki ennyire nincs képben, ennyire nincs tisztában a tényekkel – az nekem nem vitapartner! Bár mostanában az ellenzék is kezd arra hajlani, hogy ezt a bagázst nem lehet futni hagyni elszámoltatás nélkül! Nem a 20-40 éves ügyekért, hanem az elmúltKÉT évért, a rablásokért, és a demokrácia romba döntéséért, a százmilliárdok elsíbolásáért.

  • Szerző kekec | május 13, 2012, 11:50 de.
    Köszönjük az értékes hozzászólást… százmilliárdok mi? 🙂

    „Ha valaki ennyire nincs képben, ennyire nincs tisztában a tényekkel”
    hidd el jobban képben vagyok, mint Te, Eu-s pályázatok területén dolgozom, független cégnél. Ami 2007-től ment, arról jobb, ha nem is tudsz, mert azon szavak alapján, amit ide írtál, lehet agyvérzést kapnál. Természetesen titoktartás kötelez, de hidd el, nem ez a „két év” a hunyó 😉

  • Matyus! Ne zavarjon’hogy kekec nem fogad el vita partnernak!!! O csak azt fogadja el aki azt szajkozza amit o/ok.
    De hat akkor hol a vita??? 89 elott kellett/illett bolinto janosnak lenni. Azt hogy o/ok olyan nagyon tajekozottak meg nem bizonyitottak. Egy notat jol megtanultak.Ez a tudomanyuk.

  • Na, a szivárvány összes színeiben tündöklő 5 ágú csillagos elvtársak, én megmondtam előre, hogy LEGKÖZELEBB TÖBBEN LESZÜNK !

  • Matyus10 Akkor biztosan örömmel hallod, hogy kiszállt az Unió Csalás elleni Hivatala Simicskáék Közgépéhez. Tudod: akik letarolták szinte az összes pályázati pénzt. Ha nem az utóbbi 2 év a hunyó – azok biztosan igazolják (vagy sem – én az utóbbira szavazok!)
    http://orulunkvincent.blog.hu/2012/05/04/kozgep_infografika
    És igen, tudom, hogy a Közgép szerint nem őket, hanem egyik munkájukat vizsgálják – de tudod ki hisz nekik? Akik autentikus forrásként képesek az Echotv-t megjelölni!
    JÁVORSZKY MÁRIA – kételyem nincs benne! „Egy bolond százat csinál”

  • Én nem vagyok biztos abban,hogy az uj elnők betartja majd a szavát.Őt nem azért tték oda,hogy kerestztbe tegyen a FIDESZ törvénykezésének.Az angylka eltünése még nem jelent semmit.Aki hallotta egyszer is a frakcióvezetői hiozzászolásokat,az bizony kételkedhet a szavakban.Nem az számit,amit mond,hanem amit maajd tesz.Na majd meglátjuk.Mindenesetre nagyon jó lenne egy kis megbékélés ebben az egymásnak uszototta emberekkel teli országban.Legyünk azonban bizakodóak és adja az Isten,hogy megvalósuljanak a beavatáskor elhangzott szép szavak.

  • Szégyen hogy az a személy őrködik a jogállam,a demokrácia alakulásában aki tevékenyen résztvett annak lebontásában!

  • Kovács Éva, téged fizetnek ezért a sok hülyeségért, amiket ideírsz?
    Szerintem igen, és csak valami hiba lehetett a programban, hogy az előbb egészen normálisan reagáltál egy cikkre.
    Figyelj jobban, mert előbb-utóbb megvonják az elvtársaid az apanázsodat.:)