A gyülekezési jog korlátozásával próbálja a québeci kormány letörni a „lázadást”

2012 május 19 12:30 du.29 hozzászólás

Clément Gignac – a québeci liberális kormány gazdasági minisztere – „lázadásnak” minősítette a február óta tartó utcai zavargásokat, randalírozást és a tartomány egyetemein és főiskoláin uralkodó félelemkeltést, melynek révén a felsőoktatásban részesülő diákok 35 százaléka vagy bojkottálja az állami intézményeket, vagy éppen nem tud órára menni és vizsgázni a radikális baloldal által kezdeményezett folyamatos demonstrációk, kizárások és az erőszak miatt. 

A héten lemondott Line Beauchamp, a kormány oktatásügyi minisztere, a montreáli önkormányzat betiltotta a demonstrációkon használt álarcokat és símaszkokat, csütörtökön felfüggesztették a tanévet és pénteken Charest kormánya – a 21 órán át tartó heves parlamenti vita után – 2013 július 1-ig részben felfüggesztette a szabadságjogokat és betiltotta a demonstrációkat a tartomány egyetemein, illetve más intézkedésekkel is korlátozta a gyűlekezési jogot. Egyesek az 1970 októberében uralkodó állapotokhoz hasonlították a mai helyzetet, amikor Pierre Trudeau kanadai liberális miniszterelnök egyik napról a másikra felfüggesztette a szabadságjogokat és a kanadai hadsereg bevonásával törte le a szélsőbaloldali-nacionalista Front de Libération du Québec nevű csoport halálos áldozatokat követelő és emberrablással fémjelzett lázadását.

Québec hallgatói a kormány által kilátásba helyezett tandíj emelése ellen tiltakoznak. 1968 és 2012 között csupán 300 százalékkal emelkedett a tandíj, miközben az inflációs ráta 557 százalákon állt. 1968 és 1994 között évi 540 dollárba került a tandíj a tartomány állami egyetemein, 1994 és 2007 között pedig 1,668 dollárt fizettek évente Québec hallgatói. A mai napig Québecben a legolcsóbb a kanadai egyetemi tandíj, jelenleg egy teljes évre 2,168 dolláron áll. 2016-ra a liberálisok 3,793 dollárra emelnék az egyetemeken fizetett tandíjat és ez a bejelentés váltotta ki a zavargásokat. De azóta a randalírozáshoz csatlakoztak olyanok is, akik nem a tandíj ellen demonstrálnak, hanem a növekvő munkanélküliség, a gazdasági válság, az állami korrupció, a környezetvédelem elhanyagolása és a fiatalabb generációkban tapasztalható reménytelenség miatt tüntetnek.

A radikális baloldal vörös lobogói alatt masirozók komoly fejfájást okoznak Charest-nek, aki legkésőbb 2013 decemberében kénytelen ismét választokhóz fordulni, amikor negyedik kormányzati ciklusért szállhat harcba. A liberálisok és a jobboldali Coalition Avenir Québec által elfogadott 78-as törvény felfüggesztette a tanévet a tartomány 11 egyetemein és 14 főiskoláiban. Ezzel szemben a baloldali-szeparatista Parti Québécois vezetője – Pauline Marois – ellenezte a törvényt és bejelentette,  hogy amennyiben jövőre kormányra kerülnek az eredeti szintre szállítják le a tandíjakat. A liberálisok által elfogadott törvény eredetileg azt is kötelezővé tette, hogy mindazok akik több mint 10 fős demonstrációt terveznek jelentsék be a rendőrségen ezirányú szándékukat és nyújtsanak pontos terveket a tüntetés menetéről. Egy módosító inditvány aztán 50 főre emelte a fent említett létszámot.

A február óta tartó tüntetések folyamatosan randalírozásba és erőszakba torkoltak. Március 20-án 150 diák elfoglalta a beton-kordonokkal eltorlaszolták a montreáli Champlain hídat. Amikor a Sûreté du Québec rendőrei a helyszínre érkeztek, a tüntetők a Brossard nevű külvárosban lévő Terminus Panama buszállomásra menekültek, ahol távolsági buszokkal próbáltak elmenekülni. A Sûreté du Québec összesen száz tüntetőt vett őrizetbe. Két nappal később 200 ezres nagyságrendű tüntetés bénította meg Montreál belvárosát.

Március 27-én a québeci alkohol-, illetve szerencsejáték hivatal épületét ostromolták meg szélsőbaloldali tüntetők, a montreáli rendőrség könnygázzal oszlatta fel a 300 fős tömeget.

Április 15-én a tüntetők vörös festékkel és molotov-koktékokkal rongáltak meg több tucat épületet Montreálban a Marcel-Laurin, Saint-Jacques és Beaubien sugárútakon. Gabriel Nadeau-Dubois, a proteszt mozgalom élén álló CLASSE egyesület szóvívője jelezte, hogy nem ők szervezték a támadásokat és szerinte nem az ő dolga elítélni a történteket.

Április 19-én 400 diák támadták rá a gatineau-i Université du Québec a Outaouais könyvtárára. Vörös festékkel öntötték le az olvasóterem falait és többszáz tücsökbogarat engedtek szabadon az épületben. A rendőrség összesen 151 tüntetőt szállított el a helyszínről. Jean Vaillancourt, az egyetem rektora, lezáratta az intézményt és felfüggesztette a tanítást.

Május 5-én randalírozás tört ki Victoriaville-ben, ahol az éppen kongresszuson lévő liberálisokat próbálták megzavarni. A Sûreté du Québec gumilövedékkel tartotta vissza a tüntetőket. Összesen négyszázan sérültek meg a victoriaville-i utcai zavargásokban.

Május 15-én a Sainte-Thérèse-i Collège Lionel-Groulx-t támadták meg a tüntetők. Símaszkokat viselő tüntetők tantermekbe rontottak ahol arra kényszerítették a tanárokat,  hogy függesszék fel az órát. Amikor megérkezett a rohamrendőrség, egy tucatnyi tanár és adminisztátor a diákok oldalára állt és eltorlaszolta az épület főbejáratát.

Szintén május 15-én 150 tüntető lezárta a montreáli Jacques Cartier hídat,  200 demonstráló pedig a Power Corporation of Canada székházát ostromolta meg.

Május 17-én illegális demonstrációt tartottak Montreál belvárosában, mely 122 letartóztatással járt.

Május 18-án ismét illegális tüntetést szerveznek Montreál központjában, mely hajnal félnégyig tart. Molotov-koktélokat dobnak a rohamrendőrökre, akik pedig könnygázt és gumilövedéket alkalmaznak a tüntetők ellen. A demonstrálók egy Bank of Montréal fiók ablakait betörtét és utcai verekedések törtek ki a Chinatown bejáratánál.

Mivel mától hatályba lépett a 78-as törvény, az illegális tüntetéseket szervező aktivisták 35 ezer dolláros bírságot fizethetnek amennyiben ezt megszegik, a demonstrációkon résztvevő szervezetekre pedig 125 ezer dolláros pönálét szabott ki a Charest-kormány.

Amir Khadir nemzetgyűlési képviselő, a Québec Solidaire nevű radikálisan baloldali-szeparatista párt vezetője polgári engedetlenségre buzdította a tüntetőket. Québec legnagyobb szakszervetete – a Confédération des syndicats nationaux (CSN) – tiltakozásul egy óriási vörös zászlóval borította le montreáli székházát.

A liberális kormány által bejelentett 78-as törvény népszerűnek bizonyult. A La Presse c. napilapban publikált CROP felmérés szerint a lakosság 66 százaléka támogatja a gyülekezési jog korlátozását és 68 százalék támogatja a tandíj emelését. Ugyanakkor a ThreeHundredEight.com választási prognózisa szerint a baloldali-szeparatista Parti Québécois alakíthatná a következő kormányt, amennyiben „ma” lennének québeci választások. A PQ-ra 33, a liberálisokra 32, a jobboldali Coalition Avenir Québec-re 20 és a radikális baloldalra 7,5 százalék szavazna.

29 hozzászólás

  • Kovács Árpád

    Úgy tűnik ámerikában sem fenékig tejfel az élet, nem tudják valójában kik is a baloldali komcsik , híres nyugat kis ízelítőt kap a terrorista vörösök tüntetéséből.Komcsik hagy kóstolgassák a híres nyugatot a kommunista mentes területét .Háttérben kik a felbujtók ,,olyan gyf félék a világ minden táján találhatók ,akik beépülnek a fiatalság közé ,ígérgetnek hazudoznak balhéznak,rendbontást káoszt teremtenek

  • Bencsics Klára

    Christopher, meg kell dicsérjelek, ez alkalommal,realis és pontos képet festettél le cikkedben a montreali helyzetről.! Talán, nem tudsz arról, hogy a 3 metróállomáson tűzbombát dobtak a sínekre, két alkalommal, még márciusban és május 3-án.
    A diákokat kézbevette a különböző unió(szakszervezet) és a PQ is, mert ez az anarchia,, NEM a tandíj emelés ellen megy, hanem a Liberális párt ellen.! Meg akarták buktatni, ami könnyű lenne, de most már mindenki a Liberális kormány mellé állt, aki Montrealban él.

  • Libás Mihály

    szerintem Christopher mindig realis es pontos kepet fest minden temaban!

  • hehe hülyekovács szerint ezért is Gyurcsány a felelős.
    Hiába no : szerinte Lenin unokaöccse ő és világhatalomra tör.

    ( Szerintem a hülyekovácsnak Lipóton lenne a helye. Csakhát azt a szocik megszüntették. )

  • Mongya maga idióta hülyekovács :
    Látta maga mi volt ’68 ban Párizsban ? Az egész világ azthitte ki fog törni a kommunizmus Franciaországban ! A híres diáklázadás után. Barikádokat emeltek volt ott minden. Ahhoz képest a maguk kis gusztustalan gyujtogatása 2006.-ban csak kofalárma volt.
    Aztán szépen leültek tárgyalni és megnyugodtak a kedélyek.
    Pl. jelentősen megnövelték a felsöoktatásra szánt pénzeket.
    Most Franciaország olyan toronymagasan van felettünk hogy mi még a bakkancstalpuk alját is négy emelet magasnak látjuk.
    Érti ugye hülyekovácska ?

  • Ilyen a baloldal.
    Mindig mondja a szabóm is, hogy mi való oda:)

  • Gay-za! Te csak vitat akarsz inditani. Kovacs nem mondta,hogy gyf,azt mondta gyf felek. Gondolom meg te is erzekeled a kulonbseget.
    Kulonben ez csak azt bizonyitja(barmilyen sajnalatos esemeny),hogy DEMOKRACIA takaroja olyan mint a szolasszabadsag;addig nyulik,ameddig a hatalmasok engedik. Azonkivul azt is,hogy nem csak Mo.-n vannak bajok.
    Sajnos legtobbszor a baloldal van mogotte. Eljen a „demokracia”,ha van valahol is.

  • Éljenek a szabók:)

  • göllner, te biztos nem érted, hogy miről beszélek, mert amilyen nyálas vagy, biztos nem voltál katona:)

  • Gollner mar elment aludni,Dakota! Hagyjuk,had durmoljon,jatha valami epkezlab gondolatot almodik. Valojaban nem hiszem. Arra keptelen.De majd meglatjuk.Mindenkeppen szorakoztato lesz.

  • Addig is csend lesz legalább, Jimbo:)

  • Kovács Árpád

    Ámerikát is utol éri a kommunista hullám ,ne csodálkozunk rajta ha a híres nyugat mindenáron ránk erőszakolja a bajnai gyf az öreg pinológust (kovács lászló) botox ildit meg az egész ballibsi bagázst féléket,ezzel távol tarják magukat a kommunistáktól de közben a kiskapun beengedi kertész mohácsi féle menekülnek átöltözött komcsikat ,akik élősködve éldegélnek .Nyugat szándéka bölcsőjében tartsák a vörös rabló bandát,látható hogy a baloldal kiéli az egész eut ,ezért terjeszkednek ,teret hódítanak ,ezek olyanok mint az avartűz futótűz , földrészeken nagy károkat okoznak ,exportálják a kommcsi eszmét elvet .Beépített figurák ,keletről át dobott terrorista alakok felbujtják azt a fiatal tanult réteget akiknek fogalmuk sincs róla milyenek a kommunisták ,,,,,,,,,szét bomlott a nagy (szovjetunió)a komcsik bölcsője szét röppentek az élősködők ,eltelt húsz év most látható hogy a kommunista kis sejtecskék munkálkodnak csendben ,,,komcsik olyanok mint a rákbetegség ,mikor már észlelhető akkor nagy baj van megfertőzi a társadalmat , a tanult fiatalokat .Amerika gazdag ország ott nem a szegény réteget célozza a meg mint nálunk,mert ez okoz nagy ütést,hanem a tanuló korosztályt veszi célba ,mert gazdag családok sarja ,,, bomlasztó tevékenységet folytat a keleti kommunista banda a nyugati gazdag családokon belül.

  • Puchert János

    Kovács mikor veszed már észre, hogy a szellemi muníciód bizony kevés ahhoz, hogy érdemben hozzászólj a témákhoz, állandóan csak a panel szövegeidet, mert a kommunisták a Gyurcsány a Bajnai. Te szerencsétlen ezeknek a nyomába sem léphetsz sem tudásban sem tisztességben.

  • Puchert Ur! Nagykepusegben akarja utolerni Kopacsit??? Jol halad,sok sikert.

  • Kovács Árpád

    Puchert János |,,,,na figyelj okoska , a te féle gyf bajnai komcsi bűnözőktől mindig távol tartottam magam ,,,azt hiszem érthetően tárgyilagosan leírtam a valóságot ,,,,ám az is lehet hogy TE vagy az az egyik kis sejtecske akik a canadai fiatlok agyát mosod a komcsi eszmével ,magyarázod a nyomorba vezető eszmét,,,,,,,,,,,,de azért neked a nyugati gazdag élet dívik ,istennek sem élnél a kommunista szellemben ,,olyan köpönyegforgató vagy.Nagyon minta példánya vagy a gyf bajnai párosnak ,,,,,kapitalista gazdag módon élni hűűű de jó ,közben másokra a hazug nyomorgató vörös eszmét tukmálod ,,,hogy miért hát ennek is van magyarázata ,,mert TE ebből óriási hasznot húzol…valakinek dolgozol az biztos mert a hogy szegénységet utálod ,,,, vörös eszmét megveted ,de jól élsz a terjesztéséből hazugságaidból,,,,tudod a canadai kormánynak lennék az ilyen szenny lapot betiltanám mint amit itt folytattok, mert bizonyára köze van a zavargásokhoz,,,,,,,,

  • Kovacs Arpad! Puchert Mo.-n el. Aratja a baberokat. Abban igazad van,hogy komcsi. Sajnos sok tarsa van akik „dicsfenyben”sutkereznek.

  • Ezek után ugassátok,hogy nálunk nincs demokrácia és elnyomják a szabadság jogokat. Még megisszátok ennek a levét,de még a sűrűjét is .Kovács Árpádnak mindenben igaza van. Most kiseeb lett a po…átok. Felforgató tevékenységetek rátok fog visszaütni.Hazánkra ácsingóztok.Ott már(izrael) forró alatatok a rabolt föld.Onnan fúj a szél.

  • Libás Mihály

    foldsotet erno

    nemcsak zsidok kozul kerulnek ki a liberalisok….maga huen a nevehez egy foldsotet gyoker! persze a kovaccsal egyutt! szerencsere jelentoseguk kb a legyfinggal vetekedhet….nem artott volna annak idejen iskolaba jarni es nem melle….

  • Huha miska! Csak nem azt gondolod,hogy nektek nagy jelentosegtek van??? Na neeee….
    Ezt te sem gondolhatod komolyan. Ratok nagyon illik a mondas:amelyik kutya ugat,az nem harap.Hat csak ugassatok szakadasig..

  • Kovács Árpád

    Az emberek az előző ciklusok(1994-1998,,2002-2010) alatt már jól kiismerték a baloldal retorikáját, és hogy mit lehet tőlük komolyan venni.

  • Tüske Zsófia

    Földes Ernő vissza- és megtért…. hogy is volt az, amikor a jutalmul a párttagságért osztályvezető lehetett?
    na most, gondolja, ha időben a nácikhoz csapódik, megbocsáttatnak a bűnei?
    egyébként mintha azt mondta volna a közelmúltban, Földes elvtárs, hogy nem jön vissza ide többé.

  • Puchert, tőled kétszínűbb nem kell. Mindig arra fordulsz, ahhonnan hasznot remélsz. Egyetlen őszinte megnyilvánulásod volt, amikor kopácsit kérdezted. Igaz, annak már három éve és azóta felvetted és elköltötted a „jutalmat”.

  • Gondolom, azért nyalod ilyen hévvel az elvtársaid fenekét, mert elfogyott az előző adag pénz, pucsert.

  • Télleg Földgyalu Ernőce azt hazudta végre békén hagy minket.
    Nagydolog , hazudott egyet.
    Kb. ez tellik ki a jobberektől. Hazudnak reggel , hazudnak délben , este pedig mit is csinálnak ahelyett hogy jól megdöngetnék az asszonyt ? Na mit ?? ….Peeeersze hogy hazudnak egyet. ( Vagy többet.)
    Ilyenek ők , a mai magyar jobber-banda.
    ( Direkte nem azt írom hogy ” Jobboldal ” mert ezeknek semmi közül a jobboldali politizáláshoz. Ezek csak afféle jobberek….vagyis a klerikálfasiszták és a nácik gyülevész hada. )

  • Kocada:
    Kiskegyed csak ne gondolkodjon. Az nem áll jól magának. Mindig valami bűzös gyön ki utána a fejéből. Valami romlott gondolat-cafat . Amin a jóérzésű ember ugyan röhög egyet , de csak kínjában. Mint amikor majdnem szarba lép.

  • Adjátok meg a tiszteletet Puchert Jánosnak. Ő egy vén öreg 56-os, ti fiatal taknyok vagytok hozzá képest.

  • Nagyon ugyesen el lett terelve a figyelem a fenti cikkrol.. Gondolom,azert,hogy ne kelljen bevallani,hogy nem csak
    Mo.-n alakulnak ki furcsa helyzetek. Vagy azert talan,mert nem lehet nacizni??? Vagy estleg ezert nem lehet a magyarokat okolni??? Egy KIS erolkodessel meg sikerulhet!!
    Fakopacs! Azt akartad irni,ugye,hogy ven,oreg (al)kommunista???

  • Kovács Árpád

    Nevek mindent elmondanak magukról ,embert barátairól madarat tolláról lehet megismerni.

    Ötvenhatos Munkacsoportja, Donáth László, Horn Miklós, Mécs Imre, Puchert János, Vitányi Iván, Horn Gyula, Bakonyi Tibor, Havas Szófiát, Horn Géza, Lendvai Ildikó,,,,,,,mszp-szdsz társaság

  • JÓ SZÓRAKOZÁST ELVTÁRSAK ! Lehet gyülekezni!