Stephen Harper kormánya 2014-ben vonja ki a katonákat Afganisztánból

2012 május 22 11:03 de.8 hozzászólás

Stephen Harper kanadai miniszterelnök a NATO csúcson kijelentette: 2014 márciusáig kivonja a kanadai katonákat Afganisztánból és határozottan jelezte szövetségeseinek: ez a végső és változtathatatlan dátum. A NATO főtitkára – Anders Fogh Rasmussen – eredetileg azt kérte Harpertől, hogy hosszabbítsa meg a 950, az afgán erők tréningezésében szerepet vállaló kanadai katona misszióját a közép-ázsiai országban, de a kanadai kormányfő elutasította a kérelmet. „2012 márciusa után nem lesz Afganisztánban kanadai haderői misszió”–mondta a kormányfő. „Minél hosszabb ideig maradnak külföldi erők Afganisztánban annál kisebb annak esélye, hogy sikerrel jár missziónk”–tette hozzá Harper, aki 2009 óta érzékelhetően szekptikussá vált az Afganisztánban történő további kanadai szerepvállalást illetően. A kormány 2011-ben vonta ki a kanadai csapatokat Kandaharból, ugyanakkor 950 katonát küldött Kabulba, a helyi afgán erőszakszervezetek felkészítése és trénigezése érdekében.

A kanadai kormány évi 110 millió dollárt ígért segélyben, mely összeget az afgán rendőrség és honvédelem fejlesztésére használhatnak. Ezt a támogatást 2015 és 2018 között kaphatja kézhez az afgán kormány. Harper jelezte,  hogy szigorú elszámolást vár az afgán kormányszervektől és kizárólag az eredetileg meghatározott céljra fordítható ez az összeg. Harper minden bizonnyal a hazai közvélemény és az Afganisztánban hírhedt korrupció miatt hangsúlyozta a precíz fiskális elszámolás szükségességét.

„Mindannyian hozzájárulunk ahhoz, hogy a Talibán ne tudja hatalmát mégegyszer kiterjeszteni az országra”–mondta a kanada kormányfő.

Összesen 158 kanadai katona vesztette életét a 2002 óta tartó afganisztáni misszió során. Thomas Mulcair, a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) vezetője hónapok óta azt követelte Harpertről, hogy kötelezze el magát az összes kanadai katona kivonása mellett, különöse miután áprilisban napvilágra került egy a Pentagon által készített riport, mely egy 2014 utáni többezres NATO-kontingens fenntartását helyezett kilátásba.

8 hozzászólás

  • Bencsics Klára

    Igaza van Harpernek, remélem a többi NATO tag is követi. Persze, az új NDP elnöke még meg sem volt választva, mikor a katonaság hazajött onnan.Csak egy kis százalék maradt mutatóban ott.

  • Nagyon helyes.

  • Nna…a Kelet-szakértők és iszlám-seggnyalók…

  • Mindenki figyelmebe!!! Itt vilagosan latszik,ki kezdi a tragafsagot. Nem vita targya.

  • Ennyit göllner-gay zukáról, kedves Jimbo. Megdöbbentő ez a rosszindulat, ami minden sorából sugárzik.
    Ma azért is belémkötött, mert zavarja, ha valaki mosolyog. Ez már kezd beteges lenni nála. Sajnálom szegényt, ne is foglalkozz vele.

  • Bencsics Klára

    Harper véletlenül , Izraelt támogatja,szóval Géjza melléfogtál.

  • Libás Mihály

    Bencsics

    Geyza megjegyzese teljesen helyenvalo, a jobbik es fidesz Irannal cimboral es a fanok iszlam-seggnyalok!

    kar, hogy maga semmit nem ert, de nagy magabiztosan szorja a suletlensegeit az eterbe…Harpernek valoban tobb esze van, mint Orban Viktornak…..mondjuk ami engem illet, nem huzok egyik oldalra sem, az lenne a legjobb, ha a magyarok fokent egymast segitve boldogulnanak…azt hittuk a szocializmusnal nem lehet rosszabb, hat most sokkal rosszabb!

  • Bencsics Klára

    A cikk Harperről és Kanadáról szólt.Géjza mondatából NEM lehet kivenni, kire céloz.?
    Mivel itt a Fideszről szó sem volt.. Ki itt a hülye?