Könyvbemutató Torontóban: kalapot emelnek a torontói magyar ház emlékére

2012 május 31 8:35 de.13 hozzászólás

Pordány László, az Orbán-kormány ottawai nagykövete és Ábrahám Tibor, „a Kanadai Diaszpóra elnöke” is részt vesz azon a könyvbemutatón, melyen Dancs Rózsa legújabb kötetét ismerheti meg a torontói magyar közösség. A magyarországi állami támogatást élvező Kalejdoszkóp Hagyományőrző Klub elnöke a Kanadai Magyar Kultúrközpont előző vezetőségének volt a sajtóigazgatója, de most az intézmény 73 éves múltjáról igyekezett könyvet írni, sőt a kötet címe arra utal, hogy az egész torontói közösség múltját is magába foglalja. A könyv borítóján Horthy Nándor festőművész olajfestménye látható, melyet – saját elmondása szerint – „az új magyar (fideszes) Alaptörvény ihlette.” Hogy pontosan miért került a nem túlságosan kreatív alkotás egy, a torontói magyar közösség történelmét bemutató köny borítójára az számunkra még rejtély, de elképzelhető, hogy Horthy festményével a kultúrközpont óriási méretű, a régi ház dísztermében lévő Szentkoronára emlékezteti az olvasókat. Ugyanakkor, végképp nem szerencsés a konszenzus nélkül elfogadott alaptörvényre történő utalás, hiszen az eleve megosztja a kanadai magyarokat és az égvilágon semmi köze Kanada legnépesebb magyar közösségének történetéhez. Ráadásul a politikai naívitás jele, ha azt gondolják: a jelenlegi a kormánypárt alaptörvénye túlélne egy jövőbeli kormányváltást, amire a Tárki legfrisebb kutatásai szerint talán van még halvány remény. (A tegnap közzétett adatok szerint a Fidesz és az MSZP egálban van. A Fideszre a magyar lakosság 32, a szocialistákra 31 százaléka szavazna.)

A meghívó poszteren szereplő bevezető jó előjel, hogy mire számíthatnak az olvasók.

„Amikor képzeletünk hamuba sült pogácsájával és talán még a remény szikrájától is megfosztva, elszántan nekivágtunk a világnak, otthagyva mindent, ami és aki addig voltunk és a házat, amelybõl anyánk gyenge karja nyúlt volna még utánunk, hogy marasztaljon, akkor a gyökértelenséget öltöttük magunkra”–írja az emlékkönyv szerzője. ”

„Megérkeztünk a szabad világba. Idegenbe. Ahol tudatosan, olykor ösztönösen, de azonnal keresni kezdtük az alkalmat, hogy magyarokkal találkozzunk. Honfitársakkal. Nyelvünket beszélõ, dalainkat dúdoló, velünk együtt imádkozó embertársainkkal. Ez a belsõ kényszer vezette elsõ lépéseinket a templomok felé, ezzel az igénnyel néztünk körül, hogy még hol lehetne… És ha nem volt, hát házat teremtettünk magunknak. Magyar házat”–tette hozzá Dancs Rózsa. Mi pedig hozzátennénk, hogy az egyik (néhai) honfitársuk és velük együtt imádkozó embertársuk Czakó Ambrosius torontói magyar református lelkész volt, aki 1928 és 1949 között nem csak prédikált, hanem a Tárogató című folyóíratot is szerkesztette, amelyben könyörtelenül bírálta a Horthy-rendszert és a magyar jobboldalt. Kiváncsian várjuk, hogy az emlékkönyv hogyan emlékszik meg Czakóról és a Tárogatóról. Hiszen ő is hozzátartózik a torontói magyar közösség múltjához.

„Már 1938-ban elhatározták, hogy vesznek egy kicsit (sic!) házat. Amelynek az árát lázáros kincseikbõl adták össze. Mert nem voltak gazdagok. De kellett a Ház, mint a darab kenyér”–írja Dancs Rózsa a torontói Magyar Házról. „Aztán nõtt a család, mert jött 1945, majd 1956, és jöttek a magyarok. Fogadni kellett õket, immáron nagyobb házban. És a St. Clair West megtelt magyar szellemmel”–egészítette ki gondolatait.

A torontói magyar közösség emlékkönyve című publikációt 2012 június 14-én, este 7-kor mutatják be a Coffee Mill-ben (99 Yorkville Avenue). Pordányék már egyszer „melegnek” és „személyes hangúnak” nevezték Dancs Rózsa fogalmazását. Érdemes megjelenni a júniusi szeánszon, ha kiváncsi arra, hogy mit gondol a magyar diplomácia a magnum opusról. Ráadásul a Coffee Millben finom a rétes.

13 hozzászólás

  • Az igaz, o maga gyokertelen ahogy irja es gatlastalan is.

  • Göllner András

    Nagyon szeretnék ott lenni. Nem tom, abbol a 1.8 millából nem lehetne egy pár kisnyugdíjasnak, mint jómagamnak, utiköltségtérítést adni – úgy mint monnyuk, Raffay Ernő, vagy Morvai Kriszta estében ??? Megigérem, rendesen viselkednék 🙂

  • Bencsics Klára

    Persze az 1.8 miliio forinti támogatás, NEM 2 és féléve van! Az sokkal előbbről ered. Panaszkodjunk azoknak.
    A magyar neves embereket pedig az hozza ki ingyen aki éppen uralmon van. Járt itt Dávid Ibolya is.

  • Nem hiszem, hogy ezen az 1.8 millio forinton erdemes lenne sokat idozni. Ez nem olyan sok penz, Dancs kisasszony evekkel korabban kezdte kiadoi tevekenyseget, nem valoszinu, hogy anyagilag jol jart volna a magyarkodasaval. Legalabbis nem az 1.8 millioval. Engem sokkal inkabb zavar a szegenyes magyarsaga, (lasd: „De kellett a Ház, mint a darab kenyér” bizanyara egy falat kenyeret akart mondani.) es az az asatag arvalanyhajas magyarkodasa amely mar hatvan evvel ezelott is anakronizmus volt. Igaz viszont, hogy jo piaca van annak meg Torontoban es az vesse ra az elso kovet…amiert azt a keresletet megprobalja kielegiteni.
    Minden esetre, neki jutott eszebe es o vegezte el a munkat, igy ot illeti a dicsoseg. Hogy mennyire jogosan, azt majd a konyv minosege fogja eldonteni.

  • Puchert János

    Ha már könyvbemutatóról van szó ide teszek egy másik könyvet is amely összefüggésbe hozható a Nyírő üggyel is Tőkés Orbán nagy barátja Szász Kövér barátja de ugyanez nem mondható el Szász és Tőkés vonatkozásában akkor hogyan is van ez.
    http://www.168ora.hu/globusz/tokes-laszlo-andrassew-ivan-konyv-botrany-puspok-96933.html

  • Nem art emlekezni a konyv keletkezesere es annak korulmenyeire. Eredetileg a Kronika a Magyar Haz ujsagjat keszitette nyomdakesz allapotra, mikor kitort a „botrany”,hogy az a Mh tulajdona copy right stb, kapott is a Mh -tol egy ugyvedi felszolitast,,hogy ne idegen tollakkal ekeskedjen.
    1.8millio melle meg adomanyokat is kert ahol csak megfordult,
    Igy szuletett meg a nagy mu.

    Kedves Klara!
    Azt hiszem David Ibolyaval jobban jart volna a jobboldal.

  • Kovács Árpád

    köpönyegforgató ibolya

  • Libás Mihály

    Sokkal jobban!

  • Tüske Zsófia

    Kovács, az Ibolya aztán nem fordított semmilyen köpönyeget. Összes bűne az volt, hogy nem hagyta magát a fidesz által leszalámizni. (most a „nem értek a focihoz” gusztustalan dumáját hagyjuk)

  • Tüske Zsófia

    Kedves János, Andrassew Iván könyvénél súlyosabb iromány is fellelhető Tőkésről, erdélyi író tollából, ami alaposabban taglalja a Tőkés család hatalomvágyát és érdekes kapcsolatait a szekuval.
    http://baloghbela.files.wordpress.com/2011/08/kuszalik_a-forrad-szikraja_20112.pdf

  • A birosag felmentette, Orbant felmentene a birosag ezert az amokfutasert par ev mulva?

  • Bocsanat visszavonom, errol a nyilatkozatarol nem hallottam, mar mint a focirol,de utana neztem es felhaborit ez is.

  • Puchert János

    Kedves Zsófia köszönöm szépen, hogy felhívtad a figyelmemet erre a kéziratra, hát igen a focival kapcsolatos kijelentését Ibolya az első Orbán kormány igazságügy minisztereként tette, Orbán pedig amikor rákérdeztek miért nem tiltakoztak az ellen, hogy Vona gárdista mellényben jelent meg a parlamentben azt mondta nem ért a divathoz.