Szoros választási eredmény esetén is a Fidesz győzhet

2012 június 1 9:28 de.18 hozzászólás

A májusi közvélemény kutatások jelzik, hogy zárul az olló a Fidesz és az MSZP között. A Tárki adatai különösen meglepők, hiszen azt mutatják, hogy az ellenzékként is gyenge teljesítményt nyújtó Magyar Szocialista Párt beérte a kormánypártot. Elemzők szerint a telefonadó és tranzakciós adó árthatott leginkább a Fidesznek, és természetesen a Matolcsy-féle gazdasági csoda elmaradása, a pártközeli oligarchák terjeszkedése, a zűrős földosztás, valamint a jobboldal példanélküli arroganciája sem segített. De nem csak, hogy rendkívül hogy korai lenne örömünnepet tartani az ellenzéki oldalon, hanem a csendes fellélegzésnek sem jött el az ideje. Hiszen a választójogi törvénynek, az új választókerületi határoknak és az esetleges regisztrációs kötelesség miatt egy, a Tárki által vizionált, de mondjuk inkább az MSZP-nek kedvező szoros eredmény sem hozna kormányváltást. A Fidesz törvénykezési taktikázással és adminisztációs trükközésével is bebetonozta magát.

A tervezett előzetes választási regisztráció komoly gondokat okozhat a demokratikus ellenzék számára, miközben az erős mobilizási stratégiával és elkötelezett keménymaggal rendelkező Fidesz és Jobbik választási esélyeit jelentősen növelheti. Ugyanis 2002-ben is – az első Orbán-kabinet bukása idején – a határozott pártpreferenciával nem rendelkező, az utolsó napokig bizonytalan szavazók döntötték el a szoros versenyt, a szocialisták javára. Ráadásul Magyarországon, Kanadában és szinte minden parlamenti demokráciában megfigyelhető, hogy a magas részvételi arány általában az ellenzéknek kedvez és nem pedig a folytatásban reménykedő kormánynak. A Fidesz által vizionált regisztrációs szabály viszont biztosan csökkenti ezt az arányt, sőt — aligha lehet más a kormánypárt célja mint a bizonytalan, számukra kiszámíthatatlan szavazók eltérítése.

Kövér László házelnök szerint itt csupán a választási visszaélés veszélyét, „a kocsmai láncszavazásokat” kívánják csökkenteni, nem pedig a legnagyobb ellenzéki pártnak kedvező magas részvételi arányt. A Political Capital elemzői azonban másképpen látják a helyzetet. „A mostani elképzelés azon intézkedések sorába illetszhető, amellyel a kormánypártok a 2014-es győzelmet próbálják biztosabbá tenni”–mondta a budapesti Népszavának László Róbert, a Political Capital választási szakértője. A Tárki felmérés előtt is láthatta a jobboldal, hogy előnye rendkívül törékeny, hiszen a bizonytalanok nagyon szignifikáns aránya egy adókat emelő, recesszióban kormányzó és arrogáns párt ellen szavazhatnak 2014-ben, még akkor is ha az MSZP aligha hozza őket lázba. László azonban rámutatott arra a tényre, hogy a Jobbik is hatékonyan mozgósítja táborát, így a választás előtt akár hónapokkal történő kötelező regisztráció a szélsőjobboldalt erősítheti.

Tóth Zoltán, a magyar választási rendszer szakértője pedig arra tippelt a budapesti Népszavának adott interjújában, hogy amennyiben a Fidesz csupán 30 százékot ér el 2014-ben, biztos parlamenti többségre számíthat. A Fidesz 30 százalék alatti parlamenti szereplése pedig még a folyamatos népszerűség-vesztés árnyékában is elképzelhetetlennek tűnik. Amennyiben kimagaslóan szerepel a kormánypárt és ismét 53 százalékos eredményt ér el, Orbán a parlamenti mandátumok 80 százalékára számíthat.

A Fidesz nem csak adminisztratív eszközökkel próbálja bebiztosítani hatalmát. A 750-ről ezerre emelkedett kötelező ajánlószelvények száma, illetve a 35 napról 21 napra leszállított gyűjtési határidő a két nagy pártnak, de leginkább a Fidesznek kedvez. A pártok állami támogatásának két évre szóló felfüggesztése (Kanadában Stephen Harper is előállt hasonló ötlettel, de az óriási felháborodás miatt visszavonták) egyértelműen az MSZP és a Lehet Más a Politika körül szívná el a levegőt.

18 hozzászólás

  • Hát ezért mondta a választások előtt ha nyerünk akkor 2o évig fogjuk kormányozni az országot mert a2/3-dal olyan törvényeket hozz csak az Ő számára legyen jó egy példa a területi el osztás és a külföldiek szavazása na meg ha be hozza a levél általi szavazást akkor végképp az övé a győzelem.

  • Úgy számítják a hozzáértők , ha a FIDESZ akkora előnnyel nyerne mint az MSZP/SzDSZ 2006-ban , akkor kétharmada lenne.
    Felháborító nemde ?

  • De nincs diktatúra, ááá, dehogy.

  • Mostmár tökmindegy.
    Naív az aki azt prüntyőgi hogy de majd a 2014.-es választásokon így meg úgy …
    Nem lesznek itt semmiféle választások kérem.
    Vagy ha igen , akkor belarusz módra lesznek. Akit érdekel , nézzen után a NET .-n.

  • A címhez:
    .
    Téves a cím megfogalmazása. A . g y ő z h e t . szóra gondolok. A grafikon a pillanatnyi állapotot tükrözi és nem azt a tendenciát, ami majd 2014-re válik véglegessé.
    .
    2006-ban a közvélemény kutatók – nagyobb része nem elfogultság mentesen – a Fideszt tették (volna) meg győztesnek, ám a szocialista-liberális koalíció mintegy ötvenezer szavazattal győzött.
    .
    Orbán pályafutása során, akkor már negyedszer [de lehet, hogy harmadszor] vesztett választást, mely szégyenletes vereséget egyénisége már nem tűrt, el és futball huligánjait – Fradi B-közép – utcára vitte, ami Budapesten súlyos utcai zavargásokhoz vezetett, amelyek nem egyszer torkollottak gyújtogatásokba is… Előzményként, illetve háttérként mindezt átitatta a nyolc évig tartó permanens intrikus és nyílt lejárató kampány*, amelyet a kormánypártok, de ott is elsősorban Gyurcsány Ferenc ellen szervezett meg; á’lá Hitler & á’lá Goebbels…
    .
    *2010-ben Semlyén minel.helyettes egy beszédében elszólta magát, amikor bevallotta, hogy „neki személyes feladata volt Gyurcsány amortizálása, mely feladatát hibátlanul teljesítette és erre büszke”.

  • Naigen…Tömjénzsolt a nemzetrontó…

  • István Berecz

    Sajnos igaza lehet az irásbanmegfogalmazottaknak.A FIDESZ.be betonozta magát a hatalomba.Az isteni csoda lenne,ha nem nyerné meg 2014-ben a választásokat.Ha mégsem nyerné meg-mondom az csoda lenne-az őket követő kórmány nagyon nehéz helyzetbe kerülne.Teljesen képtelen lenne kórmányozniA Köztársassági elnök minden törvényt vissza dobna.A többi kulcspozicióban lévő személyek is mindenütt gáncsot vetnének a körmány intézkedései elé.Magyarország igy ujabb négy évre helyben topogásra lenne itélve.Ez a magyar demokrácia,FIDESZ módra.

  • Ezért mondom hogy ha lesznek is választások , akkor sem lesznek választások.
    A rendszerbe bele van kódolva a polgárháború.
    Köszönnyük FIDESZ !

  • Ki van ez találva!Az a szomoru az egészben hogy a választási törvényt az az ember dolgozta ki ,akinek most a választás tisztaságán kellenne őrködni!

  • Istvàn Berecz valoszinüleg helyesen làtja! A mostani kormàny is ilyen többnyire örökölt gàrdàval küzködik a minisztériumokban,a diplomatàkkal,a megyéknél,a kerületeknél,a birosàgoknàl,a szakszervezeteknél és Simorral stb.Ez volt a szocializmus,az egypàrt rendszer,a hüsèg a pàrthoz kivàlasztàs eredménye ès a rendszervàltàs elszabotàlàsa.Ha rosszak voltak a gazdasàgi mutatok-màrpedig azok voltak-privatizàltunk valamit, 2004-2010 között csak mi nem tudtuk soha az EU uj adossàg követelményét teljesiteni.Nincs cukoriparunk,tehàt cukorrépa termelésünk sincs stb.!

  • Déneském magának nem erőssége az odafigyelés :
    Már régesrégen kirúgtak mindenkit a közszolgálatból aki nem FIDESZ-hű !
    Egészen a takarítónőkig.

  • Aztán Déneském mi a baja a Simorral ?
    Talán Maga is reméli hogy ha ráteszik majd a kezüket az Ország vésztartalékára , akkor Magának is csurran-cseppen majd valami ?
    Mert akkor más a helyzet. Akkor megértem a gyalázkodását.
    Kell a pénz új videófalra mi ? Amit a szocik nagy nehezen összegyűjtöttek az ÁLLAM számára , miután a FIDESZ előző ciklusuk végén gyakorlatilag leürített kasszával adták át a kormányzást , azt most a magukfajták seperc alatt felélnék .
    ( Sajnos fel is fogják : jövő márciusig kell még csak kihúzniuk , akkor sajnos lejár Simor mandátuma. És lesz nagy dínom-dánom : Euró-milliárdok és aranytömbök fogják Mosthatalmonlévők kezét ütni ! Csak valahogy adig bírják ki IMF hitel nélkül !)

  • Na hallod! Képzeld ha valaki nem FIDESZ-ül takarít?

  • Libás Mihály

    orvosok terjesztik, hogy Orban elmebeteg….sejtettuk mi mind, hogy igy van….es persze majd ezen az alapon megussza! meguszhatja?

  • Én odafigyelek! 1.Az EU-nak még mindig problémàja van a birok 62 éves -mint màsok- nyugdijaztatàsa miatt,tehàt ott vannak még,nem takaritok stb. 2.Simort 2007-ben figyelmeztették Svàjcbol,hogy a svàjci- valutàban valo eladosodàs problémàs lesz annak aki nem valutàban kap fizetést-ki kapott ilyen pénzt?-.Simor A MAGYAR NEMZETI BANK elnöke azt a vàlaszt adta,hogy tanuljanak a magyarok belölle.

  • Ebben igaza is volt Simornak .
    ( Nehogymár a Bank mondja meg mit akarjon tőle a kuncsaft ! )
    Mindenki alanyi jogon lehet hülye……/ Simicska FIDESZ potentát /

  • Sajnos ennyire magyarérzésü az ugynevezett MAGYAR NEMZETI BANK. Ezért lenne jo,ha a bank elnöke az alkotmànyra tenne esküt, hogy némi felelöséget érezzen a hazai lakossàg irànt is.

  • Hajrá tovább előre a Ceausescu-i úton viktátor, senki sem fog sírni utánad te féreg.