Tóth Gábor Ákos: Édesvízi Mediterrán – Egy kanadai magyar vonatkozású könyv, sok életörömmel

2012 június 14 7:07 de.5 comments

T. G. Oaks boldogan élte a kanadai magyarok álmosítóan unalmas életét egy hamiltoni kertes házban: önként hódolt be bolondos felesége egyre-másra következő aktuális hóbortjának, néha meglátogatta kissé bogaras édesapját az öregek otthonában. A hirtelen jött örökség értékesítésének ügyében nagy duzzogva a Balatonhoz utazik, ám a magyar tenger és annak édesvízi mediterrán lüktetése szépen lassan felőrli minden ellenérzését az óhazával kapcsolatban. A tóparti falu különc lakói először ugyan az őrületbe kergetik, de egy jó balatoni halászlé és egy pohár hűs kéknyelű után máris más színben fest az a bizonyos öreghegyi szőlőskerttel körbevett Fenséges Rom, amelyet ráadásul még egy titokzatos legenda is övez. Tóth Gábor Ákos háromkötetesre tervezett sorozatának első részében a kiváló toszkán és provanszi minták ihlette élményirodalomba kóstol bele, hogy soha nem látott szemszögből mutassa be a Balaton-felvidék ellenállhatatlan hangulatát. Az írót kérdeztük.

Miért jött elő 5 éves önkéntes irodalmi száműzetésedből?

Ez a száműzetés igazából 1996-tól tart, amikor is úgy éreztem, mindent elborít a visszaemlékezés irodalom, a “milyen frankó gyerek voltam a diktatúrában” típusú történetek, amivel én, aki az első szamizdatokat írtam és adtam ki, nem szerettem volna versenyezni. Nem volt kinek mit mondanom. 2007-ben megírtam ennek a paródiáját Hősök gatyában címmel, de nem tudtam elérni, hogy az érintettek szembenézzenek a tükörképükkel. Az eltelt évek alatt rájöttem, hogy azokhoz kell szólnom, akik több mint húsz éve csak elszenvedői a folyamatoknak – reménykedve egy szebb, boldogabb jövőben. Nekik szeretnék örömöt és pozitív élményeket nyújtani, hogy elhiggyék: van bennük annyi erő és tartalék, hogy visszanyúlva korábbi élményeikhez a trendi „konzervboldogság” helyett megtalálják a saját, egyéni útjukat.

Mire utal az Édesvízi Mediterrán cím?

Ha az éghajlatunk egyelőre nem is, de mentalitásunk sok rokonságot mutat a mediterrán népekével. Mi mindig egy kicsit többnek akarunk látszani, mint amik vagyunk, noha elég lenne csak komolyan hinni magunkban, az adottságainkban. A Balaton kivételes miliője éppen abból adódik, hogy nem olyan szélsőséges, mint a tengerek, ráadásul a partjain ugyanazok az élmények várnak, mintha elutaznánk több száz kilométerre délre. Ezt a külföldiek már tudják, de mi pár éve még ott tartottunk, hogy ez a „pocsolya” csak az igénytelen szüleinknek volt érték. Mostanában azonban egyre többen fedezik fel ismét a tavat és környékét, és egyre többen próbálják megvalósítani mediterrán önmagukat.

Balatoni ember ön is, mennyiben a saját története? A T. G. Oaks név trükkösen, de önre utal?

A név rám utal, de az író ebben az esetben sem más, mint élmények szűrt gyűjteményének újrafeldolgozója: magyarán hőseim számos valóságos személyből összegyúrtak – nekem pusztán annyi a dolgom, hogy mindezt szórakoztatóan tanulságos formába öntsem.

Miért tartotta fontosnak, hogy a Balaton-felvidékről írjon Toscana és Provence hangulatában?

Mert ez a táj, az itt élő emberek ugyanazt az értékrendet képviselik. Nem tudják még úgy „eladni”, de hatalmas vonzerővel bírnak, magukkal ragadják a kikapcsolódni vágyókat éppúgy, mint azokat, akik a világ zavarodottsága elől menekülnek vissza a természetbe. Ráadásul ez egy nagyon komfortos természet, ahol az emberek megőriztek valamit a régmúltból, mi több, minden ellenható tényező ellenére hajlandók ezen értékek mentén élni az életüket. Nem véletlen a toszkán és provanszi élményregények sikere: az emberek szívesen eljátszanak a „mi lenne, ha…” kalandjának lehetőségével. A gasztronómiánk, a borkultúránk, a vendégszeretetünk legendás – az eladásban viszont lenne még mit tanulni. Hiszek benne – és a külföldi példák is ezt igazolják – egy irodalmi alkotás olykor százszor többet ér minden direkt reklámnál.

Kiknek ajánlja a könyvet?

Mindazoknak, akik szeretik ezt az országot, és azoknak, akik azt keresik, miért szerethetnék. Azoknak, akik könnyed és felhőtlen nyári szórakozást keresnek. Akik vevők az életörömre, és hajlandók színesben látni azt, amit mások szürkének hazudnak. Akik nem tagadják meg a múltjukat, akik szeretnének értéket továbbadni az utódaiknak. Akik humorral tudják szemlélni saját és környezetük esendőségét, akik úgy gondolják, hogy – idézve egy klasszikust – „miénk itt a tér”.

Az Édesvízi mediterrán a napokban jelenik meg, és Kanadából is megrendelhető az alábbi weboldalról http://parkkiado.hu.

5 Comments

 • Bencsics Klára

  Szeretném elolvasni, igen érdekesnek hangzik.Mint a Balaton szerelmese, feltétlenül megveszem a könyvet.
  A címe viszont nem tetszik- nem vonzó cím, az emberek NEM gondolnak mindjárt a Balatonra.

 • Örülök,hogy nemcsak a rosszat
  reklámozzátok rólunk,hanem valami kedveset is.

 • Érdeklődéssel olvastam az ajánlást, és remélem, hogy hamarosan a könyvet is.

  “Kiknek ajánlja a könyvet?

  Mindazoknak, akik szeretik ezt az országot, és azoknak, akik azt keresik, miért szerethetnék. Azoknak, akik könnyed és felhőtlen nyári szórakozást keresnek. Akik vevők az életörömre, és hajlandók színesben látni azt, amit mások szürkének hazudnak. Akik nem tagadják meg a múltjukat, akik szeretnének értéket továbbadni az utódaiknak. Akik humorral tudják szemlélni saját és környezetük esendőségét, akik úgy gondolják, hogy – idézve egy klasszikust – „miénk itt a tér”.”

 • Nekem nagyon tetszett a könyv – pár óra alatt kiolvastam – le se tudtam tenni !
  Kiváló az iró humora. Persze ehhez az is hozzájárul, hogy ismerem a helyszint és a szereplöket.
  Szeretném megrendelni. de a http://www.polc.hu oldal nem igazán müködik, legalább is én
  nem boldogulok vele.
  Holnap megyek fel Bpestre és megprobálom a Mammut könyvesboltjában megrendelni.
  Remélem sikerül.
  Üdvözlettel:
  Voss Olga

 • nekem is nagyon tetszett…szorakoztato es tele szepseggel…koszonom!!!!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.