Kerék-Bárczy Szabolcs: Gyenge az a nemzet, amely gyáván kibújik a történelem megismerése alól

2012 június 18 2:34 de.21 hozzászólás

Több mint ezren vettek részt június 17-én a Hősök terén megrendezett anti-fasiszta tüntetésen. A demonstrációt a Társadalmi Emlékezet, Elfogadás és Aktivitás nevű Facebook-csoport szervezte, a Demokratikus Koalíció, az Antifasiszta Liga, a Szolidaritás Mozgalom és még féltucatnyi társadalmi szervezet közreműködésével. A tüntetésen egy maroknyi kanadai magyar is részt vett és a Kanadai Magyar Hírlap is jelen volt azon. Egy tucatnyi szélsőjobboldali ellentüntető próbálta megzavarni a demonstrációt, köztük Zagyva György Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője. De rendőrsorfal választotta el a fasisztákat a demokratáktól és próbálkozásuk sikertelennek bizonyult.

Az alábbiakban Kerék-Bárczy Szabolcs szakközgadász, az MDF egykori politikusát, ma pedig a DK-hoz kötődő konzervatív-szabadelvű közpolitikus beszédét közöljük.

Az emberi méltóság feltétel nélküli tisztelete. Lehet-e más vezérfonala egy demokrata életének? Nem is a demokratáénak: egy ember viszonyulhat-e a másikhoz másképp, mint emberhez? Meggyőződésem, hogy nem. Ne tegyük azt embertársunkkal, amit nem akarnánk, hogy velünk is megtegyenek. Végtelenül hitvány és aljas dolog valakit olyanért támadni, gúnyolni, üldözni, amiről nem tehet: a származást nem mi választjuk, ahogyan azt sem, hogy hová, milyen körülmények közé születünk. Egymást segíteni, támogatni kötelességünk, és meg kell védenünk azt, akit azért büntetnek, mert embernek született.

A két világháború közti időszak, ahogy az egész elmúlt század, rengeteg mindent kényszerített hazánkra, de sokkal többet tettünk önszántunkból, mint kellett volna.

Magyarok voltak, akik tudomásul vették a zsidótörvényeket, mert úgy gondolták, jól járnak azzal, ha a zsidók kiszorulnak a jobb állásokból. Magyarok voltak azok is, akik támogatták a második világháborús szerepvállalást, mert a terület visszaszerzés délibábját kergették.

A múltunkkal való szembenézés elmaradt, és ezért eddig elmulasztottuk azt is, hogy számba vegyük a valós kényszereket és lehetőségeket. S ha nem szembesülünk a múlttal, akkor hogyan választhatunk magunknak példaképeket? Márpedig példaképek kellenek, mert ők erőt adnak a jelen küzdelmeihez és irányt mutatnak a jövő terveihez.

Nem politikai, főként nem pártpolitikai kérdés, hogy kijelentsük: nem lehet példakép az, aki nem tiszteli feltétel nélkül a másik méltóságát, aki elmulasztja a segítséget akkor, amikor megtehetné, aki a végsőkig kitart akkor is, amikor erre nem kényszeríti senki. Ezért nem lehet példakép sem Horthy Miklós, sem a mellette végsőkig kitartók. Példaképpé egy egész életút alapján válik valaki, akit nem csak munkája, hanem embersége is azzá emel. Példakép lehet az is, aki megjárja a damaszkuszi utat, mert az a fontos, hogy hová tartunk, hogy tanulunk-e a hibákból és a bűnökből, legyenek azok sajátunké vagy másokéi. Sokan voltak a háborúk között, akik – szemben Horthyval – a nincstelenek fölemelését, a földreformot, a társadalmi reformokat, a félfeudális rendszer felszámolását és a demokrácia teljessé tételét, az antiszemitizmus embertelenségét hirdették szóban, írásban és tettben. Voltak embermentők, Sztehlo Gáborok és voltak mártírok, Salkaházi Sárák és Bajcsy-Zsilinszky Endrék. Számosan akartak polgári demokráciát, mert egyként utasították el a jobb- és a baloldali diktatúrát. Ők a példaképek, akik akkor is a jó megoldást keresték, amikor a többség kényszerekre hivatkozott.

A múlttal való szembenézés helyre tenné a dolgokat, árnyalná a huszadik század társadalmunkat megosztó korszakairól alkotott képünket. S talán idővel segítene betemetni az árkokat.

Gyenge az a nemzet, amely gyáván kibújik a történelem megismerésének mégoly fájdalmas felelőssége alól. És nem lehet demokrata az, akinek példaképei nem demokraták: mert nem tisztelhetjük egyszerre Márait és Nyirőt.

A választásokra úgy kell készülnie minden demokratának, hogy lehetőséget teremt a jogállam helyreállítására. Ezért majd az új magyar köztársaság erkölcsi és szellemi értelemben sem alapozódhat olyan elődökre, akik elutasították a demokráciát, a szabályozott, de szabad versenyt a politikában és a gazdaságban. Nem építhetjük újjá az országot sem Horthyval és Szálasival, sem Rákosival és Kádárral. Akik a 20. századi Magyarországot zsákutcába vezették, ugyanúgy nem lehetnek partnereink a demokrácia és a jogállam újbóli felépítésében, mint azok sem, akik ma az ő követőiknek tartják magukat. Ám a demokraták győzedelmeskedhetnek, ha együttműködésük az emberi méltóság és a jogállam tiszteletén alapul.

Kerék-Bárczy Szabolcs

21 hozzászólás

  • A jól bevált szöveg hogy merik fasisztázni azt aki nem az vagy csak rá fogjuk és kész !!

  • Íme a rendezvény hangfelvétele:
    http://demokrata.atw.hu/

  • Elég volt, valóban!
    És hogy mennyire elég volt, azt a kurucéknak a rendezvényről írt megjegyzése is alátámasztja:
    „Antihorthysta csürhe lepte el a Hősök terét”.
    (No comment)

  • Libás Mihály

    persze Bak, emlexik hogyan kezdodott, a ma elo embereket, akiknek semmi kozuk nem volt a kommunistakhoz, lekommunistaztak, mert nem szimpatizaltak a jobboldallal, nevezetesen orbannal! igy most mindenki, aki viszont egyetert orbannal vagy a jobbikkal, az termeszetszeruleg a nacionalista nezetek felerosodeset tamogatjak es kivetelesen ez meg igaz is!

  • Göllner András

    Idefigyelj Bak ! Azokat merjük le-fasiztázni, akik fasiszták mögött menetelgetnek, fasisztákat temetnek újra, fasiszták sírját koszorúzzák, fasiszták előtt tisztelegnek, és fasiszták istenítésével taszítják hazánkat, újfent a pokolba, a nyugattal szemben. Érted ? Merjük, vállaljuk, és könyörtelenül ellenetek állunk,

  • Puchert János

    ha nem tetszik, hogy fasisztázzanak benneteket akkor viselkedjetek úgy mint egy demokrata ez ilyen egyszerü

  • Egy tehetetlen, csak a saját zsebét tömő, a gazdag nyalizóknak kedvező, azok támogatásán alapuló diktatúra lett Magyarországon. A kormány csak adókat emel és szociális segélyt von el, csődbe viszi az országot, most feleleveníti a fasiszta múltat, elvonja a figyelmet a bűneiről, polarizál és egymás ellen fordítottaa két pártra szakadt népet. A matolcs a Fidesz megtestesítője, egy idióta, aki csak arra szolgál, hogy az állami pénzeket kiossza a simicskázáshoz, egy gazságminiszter, aki a bírókat arra készteti, hogy a közvélemény, vagy a kormány kívánságai szerint ítéljenek, egy Baráth Zsolt, aki büntetlenül a zsidókra keni az ország tehetetlen, lusta, semmihez sem értő, fasiszta barmainak bűneit, valamint 360 tehetetlen féreg ül velük a pöcegödörré vált Parlamentben. Ez a magyar kormány ma. Ennek élén áll egy, a realitástól elszigetelt, utópiában fetrengő, szabadságharcos, aki az egész Világot maga ellen fordította pofátlan, arrogáns idétlen sértegetéseivel. A Viktátor feleleveníti a Horthy kultuszt, mást nem tud nyujtani a népnek, önbecsüléshez. Erre lenne csak képes az ország? Reméljük nem, az amnézia elmúlik minél hamarabb és elkergeti ezt a koszos, bagázs, rablóbandát! Ez lenne a fél munka, a másik felére még nem készek az emberek, arra, hogy demokratikus gondolkodással, becsületes politikusokat válasszanak meg, a bajok helyrehozásához. Ezen kell dolgozni, ez lesz a legnehezebb munka.

  • Bencsics Klára

    A felsorolt szervezetek jelenlétéhez, képest nem sokan voltak.

  • Egy újabb provokáció ! Az olyan rendőrséget le kell váltani amely a magyar nemzet ellenségeit védelmezik !

  • Le vagyok tiltva ? Ha igen, KÖZÖLJÉK , de azt is, hogy miért és ne, csak sunyin vegyék le minden írásomat, vagy maguknak ez jelenti a szólásszabadságot ?

  • Elképesztő amit a szélsősségek müveltek!Elküldeném őket a táborokba tanulmányutra,majd megtudnák!

  • Bencsics Klára

    Persze fasisztának Horthyt csak Ti hívjátok annak. Ha az lett volna Nünbergnél megkapta volna a magáét!
    Ja, és akkor nem támogatták volna az akkori zsidók sem.
    Az elmúlt 65 év történelmi oktatása, megtette a magáét.

  • Puchert János

    Jávorszky őszintén szólva nem is vettem észre a távollétedet, szóval akinek nem tetszik a horthy kultusz az a magyar nép ellensége? Nem vagy Te ön és közveszélyes gondolkozz el ezen

  • Puchert János

    Horthy= fehérterror a maga áldozataival, zsidó ellenes törvények aminek végeredménye a holokauszt Kamenyec-Podolszk, munkaszolgálatra elhurcolása a zsidóknak, szocdemeknek a magyar katonák ezreinek vágóhídra hajtása Hitler érdekében, az ország romba döntése majd átjátszása a hatalomnak Szálasi kezébe, kétségtelen nagy bűn volt futni hagyni Nürnbergben ez a szomorú valoság

  • Puchert, ez nagyon kedves tőled, közveszélyes biztos, hogy nem, nincsenek gyilkos hangulataim mint itt 1-eseknek, kik a fene nagy unalmukban azzal szórakoztatják egymást, hogy minden magyart neonácinak, nyilasnak, fasisztának…kiáltanak ki.
    Ha valakinek nem tetszik a Horthy kultusz, az ne igyekezzen közügyet csinálni belőle.
    Nem vitatkozom azokkal, kik személyesen vettek részt az abszurd logikátlan és embertelen történelemben.

  • Unalmasok vagytok. Mindig csak veszekedtek!

  • Puchert János

    Hol voltak az ápolok, hogy ez a sok elmeháborodott egyszerre rátört Csókakőre
    http://mandiner.hu/cikk/20120619_horthy_mellszobrot_avattak_csokakon

  • „a Társadalmi Emlékezet, Elfogadás és Aktivitás nevű Facebook-csoport szervezte, a Demokratikus Koalíció, az Antifasiszta Liga, a Szolidaritás Mozgalom és még féltucatnyi társadalmi szervezet közreműködésével. A tüntetésen egy maroknyi kanadai magyar is részt vett és a Kanadai Magyar Hírlap is jelen volt”

    Ennyi szervezetből jött össze nagy nehezen az az ezeregy fő? 🙂

  • István Berecz

    Végra akadt egy ember ajobboldalon,akinek az országunk és a benne élő tisztességes emberek sorsa a fontosabb és nem a husos fazék melletti ácsingózás.Kedves Professzorok Bathyányi Köre tagjai:ime a jó példa.Követniötök kellene ezt a példát,ha naktek is az ország sorsa,előre haladása lenne a fontos clélotok és nem az egyéni jó helyezkedés,a husos fazék közelsége.Láthatjáátok,még a Kanadai Magyar Hirlapot is jobbanérdekli országunk sorsa,mint titeket.

  • A Parittyás hangja

    Szörnyen rémisztő a jövőre nézve, hogy ennyi szervezet ilyen, nevetségesen kevés embert tud össze trombitálni. Ez tényleg nagyon gáz, pláne annak fényében, hogy a szélsőjobbos megmozdulásokra nagyságrendekkel többen mennek el. Rákosinak volt egyszer egy megjegyzése, -Ez, tíz millió fasiszta országa- ami nyilván túlzó volt, de lehet, valahol elkapta a lényeget…
    Ja, és tele a f…m, hogy Kádárt mindig mindenki egy kalap alá veszi Horthyval meg Rákosival, stb. Azért mert ilyen rohadtul nagy demokraták lettünk az elmúlt húsz évben, hülyének még nem muszáj lenni! Horthynak szobrokat emelnek, de Kádár aki csak és kizárólag a népéjért élt véres kezű diktátor volt. Nonszensz!