A québeci lakosság 70 százaléka szerint korrupt a liberális kormány

2012 augusztus 7 12:14 du.6 hozzászólás

A legújabb Léger Marketing felmérés íjesztő adatokat tartalmaz Jean Charest liberális kormányfő számára. Léger szerint a québeci lakosság 70 százaléka gondolja azt, hogy korrupt a 2003 óta regnáló Liberális Párt. Fennáll annak a veszélye, hogy az építőiparhoz és a pártfinanszírozáshoz köthető botrányok tematizálják a szeptember 4. választást és az ezt megelőző kampányt. Ez főleg a liberálisoknak okozhat kellemetlenséget és minden bizonnyal növeli a kormányváltást támogatók arányát. Ugyanakkor elképzelhető, hogy nem a baloldali-szeparatista Parti Québécois kerül előnyös helyzetbe a kormányváltó hangulat miatt, hanem a harmadik helyen lévő jobboldali Coalition Avenir Québec (CAQ) nevű part, mely a hétvégén jelentette be, hogy a 63 éves Jacques Duchesneau, a montreáli rendőrség népszerű  főkapitánya a CAQ jelöltjeként indul a szeptember elején esedékes választáson.

Don Macpherson, a Montreal Gazette publicistája Lucien Bouchard egykori szeparatista kormányfő hős-státuszához hasonlította Duchesneau páratlan népszerűségét Québecben. Macpherson szerint Duchesneau jelölése politikai cunámit okozhat Kanada második legnépesebb tartományában és még akár a Nemzetgyűlés legkisebb és legújabb pártját kormányra is emelheti. Francois Legault, a CAQ kormányfő-jelöltje ígérte, hogy ha jobboldali kormánya lesz Québecben, Duchesneau lenne a miniszterelnök-helyettese és egy korrupciós ügyekkel foglalkozó csúcsminisztériumot is vezetne. Legault azt is hozzátette, hogy a szeparatizmus kérdése körül tíz éves moratóriumot rendelne el  pártja, így a következő ciklusban semmiképpen sem kerülne asztalra Québec leszakadása. Ezzel a lépéssel feltehetően a Montreálban élő angol kisebbségeket próbálta nyugtatni az egykori szeparatista miniszter.

Ha tényleg politikai cunámit okoz a CAQ, nem ez lenne az első alkalom, hogy komoly hátrányokkal induló kispárt arat gigantikus győzelmet Québecben. A 2011-es kanadai szövetségi választások idején, a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) Québec 75 választókerületéből 59-ben győzött, miközben 2008-ban még csupán egyetlen egy québeci képviselőt küldhettek az ottawai parlamentbe. A komoly gazdasági háttérrel és gazdag támogatókkal aligha rendelkező CAQ egy ehhez hasonló meglepetésben reménykedik.

De az is elképzelhető, hogy Duchesneau jelölése feszültséget okoz a párt vezetésében. Jelölése napján, Duchesneau azt mondta, hogy miniszterelnök-helyettesként ő minisztereket is jelölhetne. Erre Legault gyorsan korrigálta Duchesneau mondatát. „Nálunk egyetlen egy főnök van”–deklarálta saját magáról Legault, és hozzátette: gyakran előfordul kampányokban, hogy politikusok rosszul fogalmaznak.

Jean Charest liberális kormányfő remek politikai érzékéről tett tanubizonságot, amikor elsőként használta ki a Duchesneau-Legault ” félreértés” által teremtett lehetőséget. „Tehát ha jól értem, Legault fog felelni a CAQ Twitter bejegyzéseiért és majd ő fogja megszervezni  a párt koktél-fogadásait, miközben Duchesneau vezeti a kormányt”–mondta Charest, egy nem kis adag cinizmussal.

Pauline Marois, a Parti Québécois vezetője sem hagyta annyiba az ügyet. „Látszik, hogy a CAQ improvizálva politizál. Ez részükről teljesen amatőr magatartás”–mondta Marois a jobboldali ellenfélről. „Én hagyni fogom, hogy Monsieur Legault és Monsieur Duchesneau oldják meg maguk közt legújabb konfliktusukat. Az viszont egyértelmű, hogy összesen 24 orával Duchesneau indulása után jól  feladta a leckét Legaultnak”–tette hozzá.

De a PQ a liberálisokat is támadta és a nyilvánosság elé tártak egy újabb korrupciós-ügyet. A liberálisok tender nélkül adtak el egy, a brossardi iskolabizottság tulajdonában lévő telket a Fondation F. Catania nevű jótékonysági alapnak, mely egy közösségi kultúrközpontot szeretett volna épiteni. Az alap 600 ezer dollárért vásárolta fel a telket 2008-ban, a szervezet elnökét – Paolo Cataniát – egy másik földvásárlási ügye miatt  azonban 2012 májusában letartóztatták. Közben az is kiderült, hogy a liberális kormány 3,8 millió dollárt ígért Catania alapjának, ugyanakkor a szervezet 2009-ben 1,58 millió dollárért eladta az előző évben csupán 600 ezerért az államtól felvásárolt telket. A kultúrközpont pedig sohasem épült fel. Bernard Drainville, a PQ egyik Nemzetgyűlési képviselője szerint Catania a liberális párt egyik rendszeres támogatója.

További szabálytalanságok merültek fel 18 ezer államilag szubvencionált bölcsőde körül. A PQ szerint a kormánypárt liberális támogatókat részesített előnyben amikor a bölcsődékhez kötelező állami engedélyeket osztott.

6 hozzászólás

  • Bencsics Klára

    Szomorú kép a mai qubeci poéitikusokról és aggodva várom a választás eredményét.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Érdekes a cikk, tetszik,- jo az analizis,-köszönet érte.
    Ezek a közvélemenykutatok is megérik àm a penzuket; ahogy kérdéseket fogalmaznak: kvàzi az emberek szàjàba adjak a vàlaszokat.
    Sajnos, ami igaz az igaz: Charest es munkatarsai nem Gràl-lovagok, ez a telek-eladas is rondàn néz ki: a tegnapi hirekböl az is kiderült, hogy végül öröklakàsokat épitettek ott, de elötte eladtàk egy màsik maffiàsnak aki azutàn épitkezett …szoval eléggé gennyes. Ami még sajàtsàgos, az ugyebàr: hogy mindez 2008-2009-ben történt, és idàig senkinek nem tünt fel, senki nem hozta szoba, csak pont most: a vàlasztàsok elött vette M. Drainville & Co. észre. Hmm.
    -Marois megint nagyon ügyesen laviroz, jokat mond, sokkal decensebben viselkedik, mint a többi pàrtvezér.
    -Legault: neki nincs meg a laytoni képessége: a hasznàltautoeladoi mentalitàsa:lyukat nem tud beszélni az emberek hasàba:mint Layton tudott: ezért kellett neki Duchesneau,mint nagyàgyu. Aki különben egy tökös ficko (elnézést) és becsületesnek néz ki. De: mint tudjuk: néha a làtszat csal(hat).

  • Lassan ott is kinyilik a szemük az embereknek. A sokak álta kedvelt liberalizmus alkalmat nyujt a korrupcióra és végül bukásához vezet, de addigra jól megszedik magukat.

  • Bencsics Klára

    Földes Ernő, a québeci liberálisok más lapra tartoznak. A korrupció viszont ÁLTALÁBAN francia tulajdonság.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    -De most itt nem a ” liberalizmusrol „van szo, hanem a tartomanyi: Québec tartomànynak a Liberàlis Pàrtjàrol- vs. a tôbbi pàrtrol.
    Miért gondolja,hogy pont és csak a liberalizmus nyujt alkalmat elösegiteni a korrupciot??
    Korrupcio mindig is volt, van és lesz. Minden orszàgban,mindenfajta àllamformàban,minden közösségben. Sajnos.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Lehet, hogy egy becsúszó szereléssel Legault pàrtja fog befutni??
    A diàksàg a Québec Solidaire mellett fog szavazni,Marois pàrtja nem néz ki esélyesnek,pedig nagyon erölködik: ma akkora baromsàgokat mondott, hogy a bicska kinyilt a zsebemben, – piszkosul gazsulàlt pl.a volt diàkvezérnek:..mi lesz itt, izgalmas.