Örmények tüntettek Magyarország ottawai nagykövetsége előtt

2012 szeptember 8 9:53 de.39 hozzászólás

Fiatal kanadai-örmény aktivisták tüntettek szeptember 7-én Magyarország ottawai nagykövetsége előtt, tiltakozásul amiatt, hogy az Orbán-kormány kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarov elítélt gyilkost, aki 2004-ben rasszista inditékból megölte örmény származású katonatársát Budapesten. A rendezvényt szervező Armenian National Committee of Canada jelezte a Kanadai Magyar Hírlapnak, hogy fontos lett volna számukra, ha még a tüntetés előtt a magyar kormány jelzi, hogy milyen lépésekkel hozzák helyre Magyarország és Örményország megszakított diplomáciai kapcsolatait, illetve, hogyan érik el Safarov újbóli örizetbe vételét Bakuban, ahol hatóságok nem csak, hogy elnöki kegyelembe részesítették a gyilkost, hanem ki is tüntették. Lapunk is felkereste a Nagykövetségi konzult és médiafelelőst- Simon Évát – ugyanezzel a kérdéssel. Választ sem a Külügyminisztérium Sajtó Főosztályától, sem az ottawai nagykövetségől nem kaptunk. Azt azonban tolmácsoltuk az örmény tüntetőknek, hogy a magyar Külügyminisztérium és a külügyminiszter feje felett döntött Orbán bizalmi köre (lényegében a Miniszterelnökség), valamint a magyar kormány most már saját inkompetenciájukkal igyekszik magyarázni felelőtlenségüket, nem pedig azzal, hogy Budapest haszonszerzés reményében vett részt egy fajta emberkereskedelemben.

Több mint százan vettek részt a tüntetésen és három távolsági busz szállította az örmény fiatalokat a kanadai fővárosba. Legtöbben Montreálból és Torontóból érkezek Ottawába. Főleg fiatal, már Kanadában született örményekből állt a tüntetés, de volt néhány idősebb tüntető is, valamint két örmény pap. Van aki a dollárboltból vett műanyag játék baltával jelent meg, sokan pedig angol és francia plakáttal tüntettek az Orbán és Alijev kormányok ellen. Mások Gurgen Margaryanra, a meggyilkolt örmény katonára emlékeztek, sokan pedig örmény, kanadai és ontarioi zászlókkal érkeztek.  A tüntetőkön kívül síri csend vette körül a Waverley utcai magyar nagykövetséget, egyetlen egy kocsi sem volt a követség parkolójában, a függönyök végig le voltak húzva. A magyar nagykövetségnél körülbelül egy órát demonstráltak az örmény fiatalok, innen pedig Azerbajdzsán külképviseleté elé vonultak, ahol  az azeri diplomaták nem voltak hajlandóak átvenni a tüntetők levelét.

A Trik Trak cimű montreáli örmény rádióműsor csütörtök esti programja teljes egészében az Safarov-üggyel foglalkozott. A műsorvezető a Kanadai Magyar Hírlapot is felkereste, így egy magyar perspektíva is elhangzott a program során. Setrak Garabedian műsorvezető felháborodását fejezti ki amiatt, hogy a Los Angeles-i magyar képviselet előtt tartott tüntetés során az ott szolgáló diplomaták még át sem vették a tüntetők írott üzenetét.

Az Armenian National Committee of Canada nem hagyja abba tiltakozó akcióját. A tüntetésen kívül levelet intéztek Stephen Harper kanadai kormányfőhöz és kérték, hogy Kanada ítélje el az azeri kormányt, illetve Safarov magyar kiadatását.

39 hozzászólás

  • A világon mindenütt tüntettnek a gyalázatos tett ellen!Felháboritó!

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Az IMF-követelések sajtóvitája feltehetőleg az Orbán-kormány elterelő művelete volt… Magyarország szövetséget kötött az iszlámmal?

  • A Nemzeti Ügyek keresztény kormánya ( Vagy fordítva ? Keresztény ügyek Nemzeti satöbbi…tökmindegy. Se így , sem pedig úgy nemsopk értelme van.) gyakorlatilag elárulta némi pénzért azt a kis népet , aki a világon ELŐSZÖR vette fel államilag a keresztény vallást.
    Csak így tovább szentfazekak !
    Dicsőség Allahnak és az ő mai prófétájának !
    Aki nem más mint az azeri olajügyi főmufti.
    Majd ő memmondja hogy mi a tuti.

  • Látom, sokan voltak! gybognár, te melyik vagy?

  • Még egy kis kiegészítés:
    Az örmény titkosszolgálat és irreguláris terroristák rendszeresen követtek el merényleteket azerbajdzsáni célpontok ellen.

    1989. szeptember 16-án a Tbiliszi (Grúzia) és Baku között közlekedő autóbuszon robbantottak pokolgépet, öten haltak meg.

    1990. augusztus 10-én szintén egy azerbajdzsánba tartó buszon volt merénylet: a halottak száma 20 volt.

    1991. május 30-án Dagesztánban, Haszavjurt városban robbantották fel a Moszkva (Oroszország fővárosa) és Baku (Azerbajdzsán fővárosa) között közlekedő személyszállító vonatot. 11 azerbajdzsáni veszítette életét.

    1992. január 8-án egy türkmenisztáni, Bakuba tartó komphajón csaptak le a terroristák: 25 halott.

    1994. február 1-jén a bakui vasútállomáson robbantottak, hárman haltak meg.

    Ugyanazon évben, március 19-én a bakui metróban, a „Január 20.” állomáson történt robbantásban 14 azerbajdzsáni ártatlan civil hunyt el.

    Szintúgy 1994-ben, július 3-án a bakui metróban volt robbantásos merénylet. A „Május 28.” nevű állomáson 13 polgári személy halt meg.

    1988-ban kezdődött az azerbajdzsánok tömeges deportálása Örményország területéről. Februárban két azerbajdzsáni fiatalt már az Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah területén lévő Aszkeranban gyilkoltak meg az örmények. 1990 januárjában a szovjet hadsereg betört Bakuba, ahol civileket gyilkoltak meg.

    1992 február 25-ről 26-ra virradó éjszaka Hegyi- Karabahban, a Hodzsali nevű településen több, mint 600 ártatlan civilt ölnek meg az örmények, a maradék lakosságot a szovjet hadsereggel megtámogatott csapataik elűzték. A gyilkosságokat legválogatottabb kínzásokkal, csonkításokkal vitték véghez, kivágva az állapotos nők hasából a magzatot, élve megnyúzva időseket, gyerekeket.

    Szóval ők sem ártatlanok!

  • Tatulus : Jól tették !

  • Tanulmányozd a képeket és a videókat (YouTube) Régi főnököm és két volt kollégám is, feleségestől, gyerekekkel együtt ott voltak. Nem ez az utolsó tüntetés, a héten megyünk majd a Városi Közgyűléshez, jegyzéket készíteni, amit a magyar konzulnak el kell majd juttatni az aljas, baltás gyilkossal üzérkedő, pofátlan felcsúti féregnek.

  • Ez nagyon rossz döntés volt az ország vagyís a kormányfő részéről ez jelenti az elme betegség jeleit,2006-ban lehet fére kezelték Gráczban a pszihiátrián,vagy kevés volt a 2 hét.

  • ez a tatulus egy hanyas…ha ez magyar, akkor en inkabb murszi torzslako vagyok…

  • Jó lenne végre tudomásul venni,hogy a magyar kormány a nemzetközi jog szerint járt el,ha bűnös kéri adják ki a hazájának,erre joga van!.Magyarországon éetfogytiglanra ítélték és nem a magyarok tehetnek róla,hogy sajnos
    elnöki kegyelmet,juttatásokat kapott otthon.Egyébként nem ez az egyetlen kiadatási eset és írásos garanciát kaptak
    arra,hogy hazájában folytatják az ítéletet.Lehet,hogy diplomáciailag nem volt éppen helyes döntés,de az azeri és örmény ellentét nem a magyarok ügye.Kár rágalmazni a kormányt és a nemzetközi felháborodás sem jogos,mert
    az örményeket sem kell félteni,rengeteg gyilkosságot követtek el az azeriek ellen!!!!!
    Ami a kanadai magyarokat
    illeti,sajnálatos és elitélendő,hogy ilyen távolból a részleteket nem ismerve a „volt” hazájuk ellen fordulnak és ítélkeznek.
    Sajnos hasonlóan rossz döntés volt,hogy ideiglenesen hazaengedték az ír gázolót,aki két magyar kisgyereket
    gázolt el és „elfelejtett”! visszajönni,hogy leülje a büntetését.Írországban szabadon éli a világát és
    többszöri kérésre sem toloncolják vissza,ez ellen nem emlékszem,hogy tüntettek volna Kanadai magyarok,de
    mások sem!!!
    Jó lenne tárgyilagosnak lenni és az elhagyott hazájuknak nem ártani!!!!

  • Kedves Boda Marcsi!
    Tévedsz, ezek nem kanadai magyarok – ezek egyszerűen antimagyarok, Slota-huszárok, agyatlan , tuskó hazátlan majmok. Nézd meg a képeket, röhögcsélő fiatalok – jó buli a tüntetés, tökmindegy miért – 1 sörért? Pár megtévesztet, vagy veszett magyargyűlölő, gyökértelen tuskó! Nem érdemes velük foglalkozni. Vagy vedd geyza igen nemes hozzászólását – ilyenek ezek, gyalázkodóak, buták, sötétek és gyilkos hajlamúak. Szoci és ballibes gyűlölködők – berija kegyetlenségével megáldva.

  • Boda te hallgass.
    Te ezt nemérted.
    Sipirc a konyhába.

  • Boda pillanatnyilag TE ártasz a hazádnak ezekkel a hülyeségekkel.
    Ahelyett hogy bocsánatot kérnél az őrményektől , itten keménykedsz.
    Mint akinek elment a józan esze !

    Magyarországot politikai szempontból ez a szemét döntés végleg leamortizálta.
    Ezt nem a Kanadában élő magyarok idézik elő , hanem imádottjaid.
    ( Már keringenek olyan hírek hogy zsebbe ment a váltságdíj ! )

  • a hazamnak nem is szeretnek, de neked boda kivajnam a ket szemgolyodat es az uresen tatongo szemgodreidbe egy-egy arpadsavos zaszlot tuznek sormintaul….ujabban nemzeti kontosben tetszelegnek a hazaarulok….

  • Gybognár, és akkor mi van? Tetszik, vagy nem, a magyar kormány a nemzetközi jogi szerződésnek megfelelően járt el. Amit állít, azt bizonyítani is kell, ellenkező esettben rágalmazásért felelnie kellesz. Vagy talán magának papírja van a pszichiátriáról melynek alapján nem beszámítható, ezért bármit megtehet, mert tudja, hogy nem ítélik el ?

  • Kedves Örmény barátaik! Magyarországnak semmi problémája nincs az örményekkel. Az első világhábrú szemét eljárása után rengeteg Örmény menekültet fogadott be és megélhetést biztosított számukra. Az egyik legkedveltebb színészünk volt – többek között – Mály Gerő a 20-as 30-as években. Ma is országos és helyi önkormányzatokkal rendelkeznek, az elkövetkező vállasztáson a kissebségek,így őnök is,parlamenti képvisekethez jutnak.Ami ezt a baltás gyilkos átadását illeti,már nyolc es félévet ült börtönben mielőtt kiadták. Máshol is jó magaviselet esetén már elengenek egy gyilkost.Mi nem elengedtük,hanem a nemzetközi előírást betartva Azerbejdzsán igéretére számitva(hogy ott fogja letölteni a hátralévő ítéletet) kiadtuk.Kérjük Önöket,hogy ne szítsák ezt az ügyet ami már egyikünknek sem használ,csak azoknak akik ebbő lpolitikai hasznot akarnak húzni.Az vesse ránk az első követ aki azt állítja,hogy más államok nem jártak el már hasonló ügyekben hasonlóképen. a KMH és szerkeztői,kommentelői ezt is csak arra tudjá felhaszálni,hogy rúgjanak belénk,ahol csak lehet.Ti „diszmagyarok”hazánk szégyenei.

  • Boda Marcsi a nemzetközi jog nem írja elő azt, hogy el is kell engedni a bűnöst ez csak egy lehetőség amivel 8 évig nem éltek a tisztesség azt követelte volna, hogy ismerve a két ország viszonyát egy ilyen helyzetbe nem tenyerelünk bele, tudvalevő volt, hogy ezt a gyilkost hazájában hősként tisztelik tehát bármit is ígérnek azt nem tartják be, nem a mi dolgunk az, hogy megítéljük azt, hogy a két fél közül melyiknek van igaza, az pedig tudnivaló, hogy aki felment bármely ok miatt egy ilyen kegyetlen gyilkost annak nem lehet igaza

  • TATULUS:

    Amiket írsz így van. De ez így elég egyoldalú. Miért nem írod le az azeri terror támadásokat is?
    És ha ezek megtörténtek, akkor erre magyarázat az, hogy egy gyáva (álmában ölte meg az örmény katonát) brutális gyilkost szabadlábra helyeznek?

    BODA MARCSI:

    Miért gondolod, hogy a kanadai magyarok nem ismerik annyira a részleteket, mint a Magyarországon élők? Talán a magyar lakosok kaptak megfelelő magyarázatot, amiről Kanadában nem tudnak?

    Erre a kiadatásra nincs magyarázat (illetve valószínűleg van a magyar kormányzati köröknek csak azt nem árulják el. Talán valami takargatni valójuk van.). 2006 óta folyamatosan kérik az azeriek a kiadatást. Mindenki tudja, hogy a hazájában hősként tisztelik csak azért, mert megölt egy „hitetlen” embert. Azt is lehetett előre tudni, hogy fel fogják menteni. És az, hogy a magyar kormány garanciát kapott, szemenszedett hazugság. Semmilyen garanciát nem vállaltak. Sőt, abban a levélben, amit a kormány kapott, a 12. pontban deklarálva van, hogy elnöki kegyelmet gyakorolhatnak. A magyar kormány Orbán Viktorral az élen pofátlanul hazudozik. Lásd legutóbbi hazugság: IMF követelmények.

    FM

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Túl azon amit János barátunk írt, ti. hogy Magyarországnak nem kellett volna állást foglalnia az örmény-azeri vitában, még egy fontos szempont: Örményország ókeresztény állam (már akkor azok voltak, mikor mi magyarok valamelyik keleti sztyeppén kóboroltunk!). Magyarország pedig, ahol a lakosság jelentős része zsidó-keresztény gyökerekkel rendelkezik, zsigerből sem köt szövetséget az iszlámmal – éppen egy keresztény állam ellen.
    Orbán tanácsadói esetleg nem ismerik a történelmet?… Vagy döntésükben kizárólag a pénz játszott szerepet?

  • Freedom_Man

    Persze, hogy otthon sem tudjak….epp ma olvastam egy cikket, a 8 millio magyar kozul, jo, ha tisztaban van a mai helyzettel 1-2 szazezer….a tobbinek fogalma nincs arrol, mi zajlik….hala a fideszes medianak, egyoldalu tajekoztatasnak…

  • freedom_man! Ja, persze, ti okos tónik mind kiválóan tudjátok, mi a helyzet idehaza! ATV-nézőként jól tájékozottak vagytok – az alattomos tv nézőjeként kizárólag a hazánknak ártó, hazug és ballibes véleményt ismerhetitek meg. Gondolkozzatok már, Isten barmai – egyrészt semmi bizonyíték a korábbi kikérésekre (gyurcsány-kitaláció), másrészt az Eu és a németek szerint is jogszerű volt a kiadatás. Aztán csak példaképpen a farizeus kettős mércétekre – a franciák kiadták a terrorista örményt Örményországnak, ahol kitörő lelkesedéssel fogadták (terrorista volt, 8 embert megölt, 17 évet ült). Az azeri 1 embert ölt meg, aki provokálta, 8 évet ült. Talán arányos is – csak a ti szemetekben szálka – úgy, hogy kuss legyen, mert ez az igazság! Aztán a becsület – ki is adta vissza Libíának a lockerbie-i merénylőt – 500 millió fontos olajkoncesszió, meg kárpótlás fejében? Itt is ott is emberiességi okok is vannak, de ti csak a mi kis országunkat ostorozzátok – ez a gyávaság egy tipikus jele.

  • És most még romlani fog a tájékoztatási helyzet.
    Már az internetre is ki akarnán terjeszteni a cenzúrát.
    ( Tessenek jól megérteni : VALÓS cenzurát vezetnének be . Vagyis az olyan oldalakat , melyek őszerintük károsak a magyarnak , elérhetetlenné szeretnék tenni technikai eszközökkel. Irány Kína és Irán ! )

  • boda testvér, pontosítsuk: a külföldi bűnelkövetőnek joga van kérni, hogy hazájában tölthesse le a börtönbüntetést, de a hatóságoknak azt joga van elutasítani, ha az valószínűsíti, hogy otthon szabadon engednék. mivel a baltás gyilkos tavaly otthon az év embere volt, több, mint feltételezhető volt, hogy nem tölti le az itt rászabott büntetést. amúgy tévedsz, hogy az azeriek biztosították a magyarokat, hogy a baltás „hős” börtönben marad, csak azt közölték, nem változtatják meg az ítéletet.
    tatulus testvér, hagyjuk már ezt a jobbikos antimagyar, magyargyűlölő vakert, elcsépelt duma már ez nagyon, legalább annyira ütős, mint a lufi-vízbomba…. ha csak annyian lennétek magyarok, ahányan szelektáltok közülük, már rég kihalt volna a nép.

  • csipkerózsa, hülyeséget írt az a cikk, amit olvastál – épp az evezős (melós) haverom mesélte, hogy Békásmegyeren a sarki kocsmában már az összes volt fidesz-szavazó azt várja, mikor rúgják ki az alcsúti elmeháborodottat a vigyorgóba, bár azt elismerik, hogy Magyarország valóban tündérország, mert ilyen a mesében sincs. És hát nem hülye ám itt mindenki, elvégre a kádár idején is képben voltak, mi a helyzet, vartyoghatott a média, amit akart.

  • Ah…Ahha… Megvan. Tuskeboki a bekasmegyeri kocsmaban szedi ossze az informaciokat. Marpedig koztudott, hogy
    abba a kocsmaba csak jol ertesult egyenek jarnak. Kozvetlen kapcsolatuk van a legmagasabb kormanyhivatalokkal.
    En, balga,meg azt hittem, hogy valami hiteles helyrol szedik az informaciot.Mondom ezt, mivel ez mindegyik PONTOSAN ertesultre vonatkozik ez. KOCSMAI ERTESULESeket firkalnak ide.

  • Szerző: Szemenyei-Kiss Tamás | szeptember 9, 2012, 9:33 de.

    szemenyei, honnan veszed ezt a hülyeséget, hogy „Magyarország pedig, ahol a lakosság jelentős része zsidó-keresztény gyökerekkel rendelkezik”?
    Magyarországon élnek zsidók is, de messze nem annyian, mint keresztények. Tudom, hogy jobban hangzana számodra a te változatod, de az messze nem fedi a valóságot. Törődj bele.

  • Dakota nagyon nem szép ha valaki a nagy műveltségét fitogtatja de az már egyenesen ciki ha valaki a műveletlenségével kérkedik.

  • Puchert és a többiek szerényen átszaladnak az én beírásomon –cáfolat?

  • jimbokám, ha te már a kocsmai eszmecseréket sem veszed komolyan, és csak orbán seggéből nézel kifelé, és azt a passzátszelet fújod, amit ott rád lehelnek, akkor fogalmad sincs arról, miképpen is változnak meg a hatalmak.

    dakota, pontosítsunk, mit értesz keresztény alatt: nem zsidót, vagy a Jézus-követőket? mert, ha ez utóbbit, akkor azt gyanítom, nem vagy tisztában az arányokkal.

  • tatulus, hogyan provokálta az alvó örmény az azerit? erősen, kibírhatatlanul horkolt netalántán?
    amúgy meg nem hinném, hogy Kanadában fogható lenne az atv….

  • tüske, egy azerit nem kell provokálni elég, csak ránézni és félreérti, he.he.he……….

  • Szerző: Tatulus | szeptember 9, 2012, 12:07 du.

    Egyeseknek nagyon szelektív a memóriájuk, kedves Tatulus. Ne csodálkozz, hogy nem reagáltak a bejegyzésedre, merthogy igaz és nincs ellene semmi érv a kezükben.
    Ilyenkor szoktak mellébeszélni, mint ahogy ez látszik is:)

  • zsó fika, nyugodj meg szépen, mert árt a szépségednek, ha felzaklatod magadat:)
    Az arányokat te akarod nekem megmagyarázni?:) Mindig megnevettetsz 🙂

  • Zsofika még nem hallott az internetről – felhomályosítalak, tudod nézni az atv-t(ahogyan persze szoktad is). Amúgy ki írja a veretes hozzászólásaid – avagy brosúrákból ollózod össze?

  • Dakota 8 áltival nem szabad ám beleszólni amiről fogalmad sincs. Tamás a zsidó-keresztény kultúrkőr gyökereiről beszélt amihez egész Európa így Magyarország is hozzá tartozik, nem számszerű etnikai arányokról. Sebaj mütyür, el ne szontyolodj nekem, majd gyakoroljuk még a szövegértelmezést, de most térj gyorsan vissza a kifestő könyveidhez!

  • Új fejlemény a Safarov ügyben :

    Dr. Róna Péter ügyvédnek , az oxfordi egyetem jogi professzorának a nyilatkozata ( dióhéjban ) Bolgárgyurinak , ma a Klubrádióban :

    Az Európában elfogadott Kiadatási Egyezményhez annak megszületésekor Azerbajdzsán egy hozzáfűzést nyújtott be , amit mindenki elfogadott :
    ” Ha egy elítéltet kiadnak másik országnak és ott kegyelemben akarják részesíteni , akkor a bűnözőt fogadó ország hatóságainak ehhez engedélyt kell kérni a kiadó országtól ”
    Namost a nemzetközi jog szerint egy ilyen Hozzáfüzés elfogadásakor az érvényessé válik mindenkire , aki aláírta az egyezményt , nemcsak a javaslat-tevőre.
    Most kérdés , hogy Azerbajdzsán engedélyt kért e Magyarországtól arra , hogy a baltást szabadon engedje e , vagy sem.
    Mert ha igen , akkor ezek szerint Magyarország hozzájárult az elengedéséhez , ha viszont nem , akkor ” szökött fogolynak ” minősül az illetö , a Nemzetközi jog szerint. Ebben az esetben Magyarországnak az Interpolon keresztül ( aminek Azerbajdzsán is a tagja ) nemzetközi elfogatóparancsot kellett volna már rég kiadnia !
    A Nemzetközi Jog az nem úgy működik hogy a Kormány lekommunikálja a sajtóbana hozzánemértő embereknek hogy :
    ” Hát mi mindent meg tettünk amit a jog előírt , de a csúnya azeriek mégis szabadon engedték , most mit tudnánk csinálni ? ”
    Nem kérem. Ottan mindenre kiterjedő szabályrendszerek vannak az ilyen esetekre !
    Mindezekre Bolgár Gyuri feltette a kölői kérdést :
    Akkor most kinek miféle haszna származott abból hogy kiadtunk egy köztörvényest úgy , hogy magának az Országnak ebből SEMMIFÉLE politikai vagy gazdasági haszna nem keletkezett ? KI JÁRT EZZEL JÓL ??
    Talán a PArlamentben valaki hivatalosan is megkérdezhetné Miniszterelnök Urat , aki saját elmondása szerint egyszemélyben döntött ebben az ügyben , szembe menve az illetékes szaktárcák véleményével !!!

    Náci mocskolódókra ( mint pl.- Dakóca , Tatuus , satöbbi , most nem reagálok. A téma amit ide leírtam érdekesebb mint a @eggfejekkel való huzakodás.

  • Ezzel a bunkó geyza –féle baromsággal végképpen nem lehet mit kezdeni – az is baj, ha pénzt kapunk, az is ha nem – tökmindegy, csak ordas módon lehet ócsárolni a kormányt, meg persze a patáslábú ördögöt! (ahogyan náci szélsőballibes körökben divatos Orbánozni).

  • Szerző: Geyza | szeptember 13, 2012, 1:12 du.

    Ne fojtsd el, Gayzuka, nem egészséges:)