Hungary, 2012 – Hazudni bolondulásig

2012 szeptember 10 1:38 du.20 hozzászólás

Már rég nem arról van szó, hogy hazudnak. Ezen már túl vagyunk. Tudomásul vettük, hogy nem mondanak igazat.

Egyszer majd elmúlik ez is.

De nem kellene ehhez állva tapsolni, lakáj módjára lelkesedni.

A sajtóról beszélek, nevezzük médiának, ha úgy jobban tetszik.

„Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egyetlen paragrafusa volna: hazudni nem szabad.” Ezt a mondatot szokták idézni a haza bölcsétől, Deák Ferenctől.

Az elhallgatás is hazugság.

A mellébeszélés is hazugság.

A maszatolás is hazugság.

Egy szereplő kisatírozása a képről hazugság.

Tömegeket eltüntetni, és helyette háttérként néhány lézengőt mutatni, hazugság.

Interjút mocsok módon megvágni, hazugság.

Alákérdezni hazugság.

Hazudni is hazugság.

Büntetés járna érte, nem milliós jutalom.

Ha egy újság egy, ki tudja, honnan származó leiratból hamisan idéz, az is hazugság.

Amikor egy kereskedelmi tévé reggeli műsorában felteszik a nézőknek a kérdést, hogy mi a véleményük az IMF által közölt tízpontos listáról, miközben a szerkesztők tudják, hogy ilyen lista nem létezik, az is hazugság.

Ha egy miniszterelnök egyszer ezt mondja, máskor meg mást, de soha nem az igazat – lelke rajta. Ő maga mondta, nem kell komolyan venni, amit mond.

Ha egy sajtómunkás hazudik, az vérlázítóbb, mint amikor egy kormány nem mond igazat.

Egy kormánynak „jogában” – de főként érdekében – áll hazudni. A vádlottól sem várja el a bíróság, hogy maga ellen valljon.

Legföljebb a bírák majd eldöntik, hogy színtiszta volt-e, amit mondott, vagy szemenszedett.

Nem szép és nem is elegáns, sőt, kifejezetten visszataszító, de ez van.

A tanút azonban törvény kötelezi az igazmondásra. Ha hazugságon kapják, megbüntetik.

A sajtó tanúja a világnak, krónikása a kornak, mindannak, ami ma Magyarországon történik. Néha közeli szálak fűzik ugyan a gyanúsítotthoz, de lényegét tekintve mégiscsak tanú.

Hazudni nem szabad. Sem éjjel, sem nappal, semmilyen hullámhosszon.

Tessék igazat mondani!

Föld S. Péter

20 hozzászólás

  • Ma nincs prostituáltabb szakma Magyarországon, mint az újságírás. Kimegyünk tüntetni a sajtószabadságért, és olyanok írnak róla újságcikket, akik tökéletesen elégedettek a sajtószabadság korlátozásával… mert Orbán csinálja, és akkor csak jó lehet. Különben is, a sajtószabadság az olyan liberális maszlag, aminek nincs helye a nemzeti együttműködés rendszerében.

  • Egy rendszerrel ezelőtt mindenki aki akart, tudott olvasni a hírek sorai között. Voltak igaz hírek is.
    Most egyszerűbb, mert minden de minden médiahír fenntartással kezelendő.
    A hírekről szóló vélemények meg lehetnek akár érdekesek is.
    Én ezek miatt a vélemények miatt járok ide – néha egész szórakoztatóak.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Tisztelt „Gábor”!
    Valóban léteznek az újságírásban prostituálódott személyek – a Föld S. Péter nem tartozik ezek közé.
    Az úgynevezett „nemzeti együttműködés rendszeréhez” pedig tisztességes, értelmes íróember nem is társul. Az újságírónak nem is feladata az együttműködés (bármilyen rendszerrel). – A „liberális maszlag” kifejezést nyilván valamelyik nép-nemzeti weboldalon olvashatta… Annyit még okulásul, hogy 1848 március idusán liberális fiatalok kezdték el a magyarság körében minden évben megünnepelt forradalmat: Jókai, Petőfi, Táncsics és társaik. (A liberális szó magyarul: szabadelvű, szabadon gondolkodó.) –

  • A foldnek van egy tulajdonsaga(tobbek kozott), hogy hallgat!!! Kar, hogy ez a Fold nem teszi ugyan azt. Nagy kar.

  • Jimbo: Megint idiótánk láccol. Fested megad megint ?

  • Hozzadhasonlora nem tudnam magam festeni, meg ha akarnam sem.De hat nem is akarom. Nem akarok ijesztgetni senkit.

  • Én már régota nem olvasok magyar ujságot,a Népszabadsagot sem./Kivéve a 168 Órát./Csak az Amerikai Népszavát és a Kanadaihirlapot.Mind kettőt az interneten.Miért?Mert,csak ez a három sajtó nem hazudik.

  • JAVITÁS.A Kanadai Magyar Hirlapot.

  • Kedves Tamás! Szerintem Gábor ironikusan mondta, amit mondott. Aki valamennyire is ismeri a magyar sajtó XX. századi történetét, jókat vidul(na, ha nem lenne sírnivalóan szomorú), hogy milyen kísértetiesen hasonlít a magyarnemzet nevet bitorló lap, meg a másik agitka, a magyarhírlap, egy 1952-ben megjelent szabadnéphez.
    Kedves fsp! Én nem értek egyet Deák Ferenccel! Ez a látszólag nagyon egyszerű és egyenes mondat csúnya hamisságot erősít. Azt, hogy létezik egy, és oszthatatlan igazság, nincs tere a latolgató érvelésnek, a különféle véleményeknek. A példái ugyan jók a hazugság mibenlétének illusztrálására, hiszen olyan dolgokat állítanak, amik nem léteznek.
    De. IMF lista csakugyan nem létezik, de a jelenlegi gazdasági csapdából való szabaduláshoz bizony kellenének olyan intézkedések, amelyek az orbánrendszer haszonélvezőinek hátrányt jelentenének (szja, családtámogatások, utazási kedvezmények stb.).
    A tanú hasonlat is ezért sántít. Mert a tanú ugyan regisztrál egyfajta tényt, a szabad sajtónak azonban nem egyfajta tényt kell regisztrálnia, hanem a társadalom sokszínűségének, a különböző érdekek és értékek pro és kontra bemutatása lenne a feladata. A közönség, közvélemény ideális esetben nem báván hallgató, néző, olvasó „befogadó”, hanem a hallott, látott, olvasott érvek alapján fogad el egy elképzelést.
    Persze, tudom, – főképp, ha jimbo, jávorszky, meg a többiek nyíl(as)egyenes „igazságait” látom – messze vagyunk az ideálistól. De legalább akarjunk elindulni afelé. Ebben pedig a deáki bon mot inkább akadályoz, mint segít.

  • G-Hlatky Valéria

    Remek a cikk címe, jó lenne, ha a leírt gondolatokat az újságírók, a köz- és média szereplői mindennapi intelemként olvasnák és a gyakorlatban is követnék.

  • Kedves Tamás!

    Ennyire nem jött át az írásomon, hogy a „liberális maszlag” kifejezést iróniából írtam? Valahogy teljesen félreértette a beírásomat, pedig már jópárszor írtam ide, és higgye el, enyhén szólva sem vagyok a mai kurzus híve.

    Természetesen nem fsp-re gondoltam. De részt vettem gyakorlatilag az Orbán hatalomra jutása óta rendezett valamennyi tüntetésen – kicsiken is, de a nagyokon mindegyiken. Láttam a sok, sajtószabadságért felemelt transzparenst. Aztán hazamentem, és láttam, hogy a jobboldali tévék/újságok jobboldali újságírói, médiamunkásai lelkesen támogatják a rendszer sajtószabadságot korlátozó intézkedéseit. Láttam, hogy a szakmai szolidaritás szikrája sincs meg bennük, mert akkor szembe kéne menniük Orbánnal, és az egy jobboldali számára elképzelhetetlen.

  • Nincs IMF lista ? Akkor miért voltak Budapesten,Orbànékat üdvözölni ? Lista van,amelyen àllitolag nincs minden rajta-IMF-szerint,amit Orbàn mond ! Kérem,hazudjanak kevesebbet ! Vagy megéri ?

  • Te, szerencsétlen Gábor! Valóban kellene korlátozni a sajtószabadságot, pontosan az ilyen szemétláda hazudozó alakok miatt! Ugyan mivel korlátozzák a sajtószabadságot? Írd már le?
    Miben van korlátozva bárki is? Minden marhaságot, nemzetgyalázást, orbánozást lefirkálhattok, a kutya se tiltja – mit akarsz még isten-barma? Hogy ez a féleszű talalom itt hülyeségeket beszél (a családtámogatások az orbán rendszer haszonélvezőinek jó) az egy dolog, de hogy van pofátok korlátozásról beszélni, hát ez már nonszensz!

  • Te szerencsétlen Tatulus! Azzal korlátozzák, hogy az nem kap támogatást aki nem velük van. Úgy korlátozzák, hogy nem egy vidéki városban a sajtósoknak el kell küldeniük a sajtóközleményeiket jóváhagyásra. Ez nem korlátozás, ez cenzúra! Tatulus ez durván abnormális ahogy te itt nyomod. Tíz szavadból nyolc szitokszó és vitathatatlan, objektív tényeket cáfolsz a hamis próféták legőrültebbjeként, olyan hevülettel, hogy az ember nem is érti mi lehet veled. Valaki ilyenkor mögötted áll és egy forrasztó pákát nyom a seggedbe, hogy ilyen eszeveszett lázzal sikoltozod tele a világot, a vérlázítóan hazug és ostoba baromságaiddal?

  • Ha cenzura volna, nem jelenhetne meg ellenvélemény és ràgalmazàs a FIDESZ ÉS ORBÀN ELLEN ! Az ujsàgok 2/3-a külföldi kézben van.

  • Dénes-ha nem lehetne a felgyülemlett gyűlöletet, nyomort, frusztrációt valahol kiereszteni, akkor már lehet, hogy magát is egy lámpavason lengetné a szél, mert polgárháború lenne. Minden diktatúrában, amit nem karhatalom és statárium tart fenn, kell hagyni biztonsági szelepet. Így tartható fenn egy diktatúra. Tényeket keveset közölhet az ellenzék, hiszen a Fidesz/KDNP/Jobbik maffia rablóbanda, mindent titokban tárgyal, végez, írásos adatot nem tartanak, nehogy kiderüljenek bűntetteik ezrei. Amikor majd a most tervezett Fidesz munkásőrség is feláll, a TEK is megtanul írni/olvasni/számolni, a diktatúra szorosabb lesz. A honvédség ugyanis még díszszemlére sem felel meg. A rendőrség szándékosan van szétverve, megfélemlítve, kiszanálva, fidesznyikokkal feltöltve. Az elmebeteg viktor nem enged, hanem egyre fokozza a diktatúrát, félemében, hogy elveszti uralmát a seggnyalókon. Ha valami nem törik meg és a diktatúra eléri maximumát, az elnyomás sokakat rákényszerít akcióra, hamarosan polgárháború lesz. Akkor aztán magának is iszkiri.
    Nem én találom ezt ki, mindez csak következtetés, mert sok tucat alkalommal megtörtént már ott, ahol viktorok kerültek ideiglenesen, korlátlan hatalom birtokába, amit permanensre akartak váltani. Maga túl naív ahhoz, hogy a történelemből tanulni tudna és belátná, hogy diktatúrák és diktátorok rövid élettartamúak, nem érdemes a seggüket nyalni, hacsak nem tele zsebbel kereket old valaki, amíg biztonságosan megteheti.

  • egyetértek!Ezeknek amit mondanak mindig az ellenkezője az igaz.Amit 8 évig igértek annak az ellenkezőjét müvelik!Nagy átv erés volt a hatalom megszerzése miatt!Emberek nem tudom meddig türik!Igaz birka nép vagyunk.Egy öszödi beszédért ami igaz volt utcára mentek,s amit ma müvrelnek nem!Emberek ébresztő amig nem lesz késő!

  • diktátorok rövid élettartamúak, nem érdemes a seggüket nyalni, hacsak nem tele zsebbel kereket old valaki, amíg biztonságosan megteheti.

    Szerző: gybognarjr | szeptember 14, 2012, 12:38 du.
    Olyan jo tanacsot adsz, amibol kiderul, hogy gyakorlatbol beszelsz. Kerdes, te mikor oldottal kereket (mint menekult)
    es mennyi lovet tudtal kimenteni.Gondolom, eleget, mert raersz ide kohogni.Nem kell dolgoznod!!!Vagy meg most is totogetik a bankszamladat???

  • Parittyás! Milyen támogatásról beszélsz? Jól emlékszem, még a Horn kormány idején megtiltották, hogy a Magyar Nemzetet bármelyik kormányhivatal, vagy intézmény megrendelje. A MALÉV járatairól és máshonnan is secperc alatt eltűntek a jobboldali újságok, mindegyik a halódás szélén járt – és még te mersz pofázni! Azt meg csak nem vitatod – merthogy szoci-barátaid is így csinálták – hogy az önkormányzati fenntartású lapok sajtóközleményeit az önkormányzat felügyeli. Ha annyi támogatóitok vannak – tartsátok fenn magatokat barátocskám és ne az adófizetők pénzére támaszkodjatok! Ebből is látszik, hogy a balliberális banda mocskolódásaira egyre kevesebben kíváncsiak. Arról meg ki tehet (tán nem a szocik?) – hogy a Népszabadság nem jelentethet meg jobboldali hirdetést – ha hülyék vagytok, bukjatok bele!

  • Tatulus! Szent igaz a mit irsz. Az amerikai nepszava sem tud nyomtatott lapot mukodtetni, mert(Bartus szerint) nincs eleg tamogatottsaga.Vagyis a kutya sem veszi meg.Igy kenytelen a net-ten mukodtetni, ami lenyegesen olcsobb.