Irán ottawai nagykövetsége kanadai állampolgárok megfélemlítésével foglalkozott

2012 szeptember 12 10:35 de.29 hozzászólás

Irán Ottawában szolgáló diplomatái azokat a demokrácia-párti  iráni kanadaiakat támadták és terrorizálták, akik ellenezték a tehráni rendszert, nyilatkozta Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter a CBC közszolgálati televíziónak. Kenney a „megfélemlítés és a zaklatás kultúrájáról” beszélt, ugyanakkor a bezárt iráni nagykövetség fődiplomatája cáfolta a kanadai kormány vádjait. „Nem tettünk semmi olyat, ami kifogásolható lenne. A kanadai kormány döntését – miszerint Ottawa  megszakítja Irán és Kanada diplomáciai kapcsolatait – nem a nagykövetség tevékenysége váltotta ki, hanem nemzetközi tényezők” — nyilatkozta Kambiz Sheikh-Hassani, a nagykövetség ügyvivője. Sheikh-Hassani szerint „külföldi kormányok és erők” nyomására zárta be Kanada tehráni külképviseletét.

Sheikh-Hassani elmondta, hogy szinte semmi figyelmeztetést sem kaptak a kanadai kormánytól, hanem egyik napról a másikra közölték velük, hogy követségüket be kell zárni. Az iráni ügyvívő „civilizálatlannak és ellenségesnek” nevezte Stephen Harper miniszterelnök kormánya döntését. „Mi mindig tiszteltük a nemzetközi és kanadai törvényeket, a kanadai kormánynak semmilyen bizonyitéka sincs ellenünk”–mondta az ügyvívő a CBC-nek adott interjújában.

Sheikh-Hassani még az ottawai nagykövetségben tartozkodott tegnap este amikor interjút adott a kanadai közszolgálati televíziónak, de szerda estig kénytelen lesz elhagyni az épületet és az országot, valamennyi kollégájával együtt. Kedden még este tizenegy órakor is fel voltak kapcsolava a követség villanyai, és nagy volt a nyüzsgés a külképviselet körül, mivel a diplomaták és követségi dolgozók készültek a mai kiutasítás végrehajtására.

Sheikh-Hassani „nevetségesnek” nevezte azt a külpolitikai és biztonsági szakértők által hangoztatott  felvetést, hogy a kanadai kormány iráni alvósejtektől (sleeper cells) tartott és ezért utasította ki az országból Irán diplomatáit.

Tehrán közben keményen bírálta Kanada konzervatív kormányát, mondván, hogy Ottawa szélsőséges politikát folytat. „Stephen Harper miniszterelnök kormánya a külpolitikában gyakorolt extrémizmusa miatt vált ismertté”–mondta Ramin Mehmanparast, az iráni külügyminisztérium szóvívője az állami Mehr hírszolgálatnak. „A cionisták és az angolok diktálják a rasszista kanadai kormány politikáját”–tette hozzá.

Sheikh-Hassani szerint, a nagykövetség egyedüli bűne, hogy „minősági szolgáltatást nyújtott” a kanadai iráni közösségnek. „Büszke vagyok, hogy hazámat szolgálhattam”–mondta a CBC-nek.

Ugyanakkor a demokratikus érzelmű kanadai-iráni diaszpóra virágcsokrokkal és John Baird külügyminiszternek köszönetet mondó plakátokkal demonstrált Kanada mellett a külügyminisztérium épülete előtt. A demonstrálók a „terrorizmus fészkének” nevezték a Metcalfe utcai iráni nagykövetséget.

Külpolitikai szakértők szerint Kanada elsősorban nem azért zárta be tehráni nagykövetségét és függesztette fel a diplomáciai kapcsolatokat, mert a kanadai diplomaták biztonságát féltették – ez az elmélet ugyanis azt feltételezi, hogy Kanada tudhatott egy készülő izraeli csapásról Irán nukleáris kapacitásai ellen, ami viszont  nem valószinű az amerikai elnök választás idején – hanem azért, mert Irán ottawai nagykövetségét gyanúsító nemzetbiztonsági jelentés születhettek.

James Clapper amerikai biztonsági szakértő szerint, alvósejtekből álló hálózatokat hoztak létre Irán diplomatái. Az is gyanús, hogy Irán sokkal több diplomatát alkalmaztat külképviselein, mint ahányra szükség lenne. Nikaraguában például 150 alkalmazottja van Irán nagykövetségének. Az amerikai kontinensen pedig összesen 10 külképviseletet üzemeltetnek és 17 „kultúrközpontot.”

29 hozzászólás

  • És Izraelnek hány száz Mosad ügynöke tartozkodik csak Magyarországon? A Kanadai Magyar Hirlap is tele Moszad ügynökökkel, de a megfélemlités valahogy nem jön össze.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Ez igy van, kedves Godi Istvan,de ez semmi: megsugom magànak a titkot: az àgya alatt még szörnyetegek is bujkàlnak!

  • Bencsics Klára

    Tenyérbemászó képe van a tagnak! Harper egy nagyon okos ember, pedig nem látszik…annak.

  • Nálam űrgebőrbe varrva gyöttek fel a nádasból..szerencsére volt náluk kóserpálinka.

  • Kedves Godi Istvan!
    Tudja milyen nehéz ma Magyarországon Moszadosnak lenni? Régen nyugodtan tekertük ki a maga féle hülyegyerekek nyakát, manapság már minden idióta kinyírása után jelentéseket kell irkálni. Lassan már inhüvely gyulladást kapunk a sok írástól mert a maguk fajtája úgy szaporodik mint a nyul.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    -Geyza: LOL!
    -Szerintem is okos Harper és én sem néztem ki annak idején belöle.

  • vajon a nacikat partolo, demokracia- es zsidoellenes ottawai magyar nagykovetseget is kiselejtezik?

  • Ritkán látni ilyen pozitív kisugárzású arcot mint a képen. Nem hiába mondják, hogy az arc a lélek tükre. Különlegesen, rejtelmesen értelmes pillantású szemek, a mosolya szerény és visszafogott, felettébb intelligens és kedves ember. Vonzó megjelenés, valódi politikus alkat.

  • Vajjon mikor jönnek rá Ottawában, és az USÁ-ban is, hogy Magyar kormány és a jobbik Irántól kap anyagi segitséget, azaz egy terrorista országtól kap támoagtást?

  • Szerző: Csipke Rozsa | szeptember 12, 2012, 4:25 du.

    gedeon, akarsz róla beszélni?
    Ne fojtsd el, nem egészséges.

  • Judithka:
    Szteem tuggyák csak talán még korai kimondani.
    Majd eljő annak is az ideje.

  • dakota

    ugy tunok, mint aki el szokta fojtani?? gondolom a megfigyelokepesseged pont olyan gyatra, mint a lenyegkiemelo kepesseged…nem hiaba vagy jobber, oda a tefajtad kell, ha ehhez meg vak is vagy meg suket, a legjobb kombinacio….

    Javorszky
    nem lepodunk meg azon, hogy izlesed sincs, nemcsak eszed…

  • Szerző: Csipke Rozsa | szeptember 12, 2012, 9:38 du.

    Úgy, gedeon:) Az utóbbi időben olyan visszafogott lettél. Minden rendben van az egészségeddel? Kezdek aggódni miattad, alig ismerek rád.
    Ezzel a jobb és bal oldallal kapcsolatban már mondtam neked, hogy maximálisan egyetértek a szabómmal. Ugye tudod, hogy mi való a bal oldalra? 🙂

  • KOpacsi!Halalian jol vagy informalva. Ja… igen… a nepszavat olvasod(foleg az amerikait). Mi szegeny Magyarok nem jutottunk meg el odaig… Talalunk jobbat is olvasni. Ami nem egyoldalu es foleg nem keveri ossze a kritikat es a
    gyalazat szavakat, es fogalmakat.
    Csipkes RozI! Jo hogy te ilyen okos, joizlesu vagy. Sokat „emelsz” ennek az organumnak a szinvonalan.

  • Csipke Rózsi, nálad amikor az ízlés bejött az ajtón, az ész kiment az ablakon!

  • Milliárdok tiltakoznak az ellen, amiért egy Kaliforniában élő, izraeli-amerikai állampolgárságú zsidó Mohemed prófétát gyalázó filmet készített és azt feltette a Youtube-ra.
    Egy újabb provokáció.

  • Nagyon helyes döntést hozott Kanada. Az iráni vezetők persze ebből mit sem okulnak. Vallási vezetők ők, de a féktelen gyűlöletet hirdetik, meg azt, hogy egy országot „rákos daganatként ki kell írtan”. Ez tényleg vallásilag is támogatott projekt lenne? Attól tartok igen. Nos, akkor nem lehet félvállról venni. A dühöngő tébolyodott persze veszélyes, ezért alaposan ki kell gondolni a stratégiát. (Vannak itt magyar nyelvű hozzászólók is, akik Izrael gyűlölők, azokkal teljesen fölösleges vitatkozni. A gyűlölet a mániájuk, nekik még a flódni is keserű lenne, ha egyáltalán tudnák mi az.)

  • Megérte feláldozni az Amerikai nagykövetet, itt az eredmény! Azonnal küldi az USA tengerészete a közel-keleti országok partjai közelébe a két rombolót. Provokáció beteljesedett, mostantól lehet gyilkolászni az önvédelem nevében.
    Az Iraki népirtásban több mint egy millió iraki halt meg, de az amerikai politikusok, csupán röhögve ironizálnak az Iránban soha nem létezett vegyi fegyverek miatt.
    Népirtás elkezdődött !
    Elkezdhetik számolni a halottakat !

  • Jávorszky ugye most csak szórakozol egy kicsit

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Kedves Judith! – Ha az iszlám Azerbajdzsánnal kötött szégyenletes paktumból indulunk ki – akkor nyilvánvalóan Irán sem számít ellenséges országnak az Orbán-kormány (és nagykövetei) számára. Emlékezzünk csak a magyar szélsőjobboldaliak iraki támogatására…

  • Javorszky Mariska!
    Miért nem jelentkezel a háremébe? Biztosan pont ilyen okos művelt nőre lenne ott szüksége mosogatónőnek.

  • Avi:
    Azzé nem jelentkezik Nyilas Maris a hárembe mert jól tudja még 10 évenként sem kerülhetne a gyönkre , vagyis urának a bányagyutacsára hehe..
    Attól hogy egy hülye náci ökiskegyedsége , még tükörbe szokott nézni…gondolom.

  • Érdekes hogy ez a @ar Nyilasmarcsa hogy védi a minket legyilkolni kívánó muszlimokat , ugyanakkor szót sem veszteget arra a párszázzer keresztény örményre akiket a múlt század eleje óta a törökök és azeriek gyikoltak halomra.
    Azt hiszi az idiótája hogy azért mert a muszlimok legszívesebben legyilkolnák az öszes zsidót , attól még azok barátai a Hungarónáciknak.
    Ekkora tévedés…látszik hogy kukkot sem értenek ezek az Iszlám kb. 1400 éves történelméből.
    ( Mint ahogy a magyar történelnet sem értik.)

  • 🙂 ))) Mennyire igaza van Avinak! Ez a rohadt bürokrácia az életünk megeszi. A régi szép időkben sallang nélkül elintéztük volna az ilyen Godi féléket. Manapság már írásban, három példányban kell engedélyt kérni minden nácipatkányírtásra. Nem baj Godi, azért elugrottam A4-es papírért, írom már a kérelmet…

  • AVI ,de csak akkor ha te is jössz, én mosogatnák te törölgetnél hi…h

  • Marcsa! Mi ez őrült vonzódás az arabokhoz? Ráadásul az arab rajongása megint mintha a zsidók kapcsán merült volna fel. Ez szégyen, pláne a névnapja másnapján, merthogy a Mária héber-görög eredetű… Szóval ne hozzon szégyent a nevére és legyen egy jó csepp a tengerben, merthogy azt jelenti. Azért minden jót kívánok a névnapja alkalmából!
    És fegyelmezze magát mert a koránra fogom térdeltetni!:)

  • Az utolso nehany bejegyzesbol kitunik, hogy kik terjesztik/gerjesztik a gyuloletet. Kik oldosnenek valogatas nelkul.
    „No coment”!!!

  • Parittyás, egyformán vonzódok minden nemzethez, a magyarokhoz erősebben érthető okok miatt és igen, mindig ezt mondtam magamról,(valaki kikotyogta?) hogy én, csak egy csepp vagyok a tengerben – mint mindenki. Köszönöm a névnapi jókívánságot.
    „Boldog ember az, a ki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódó székében nem ül.”
    (Biblia, Zsoltárkönyv)

  • Marcsa!
    „Gyalázattá váltunk szomszédaink előtt,
    nevetséggé, gúnnyá a körülöttünk lakóknál.
    Meddig vetsz még meg minket Örökkévaló?
    Tűzként mikor lobban fől féltő szerelmed?
    Ontsd ki haragod a népekre, akik nem ismernek téged!
    A hatalmakra, melyek eltagadják Nevedet!
    Mert fölemésztették Jákobot,
    hajlékát elpusztították.
    (Zsoltárok könyve 79,1-7)