Medgyessy: Go Gordon!

2012 szeptember 20 11:09 de.34 hozzászólás

Kanadában és az Egyesült Államokban általában elég komoly lökést és lendületet adhat egy esetleges miniszterelnök-jelöltnek,vagy elnök-jelöltnek, amikor az ország egyik előző vezető politikusa biztatja támogatásáról és teszi publikussá szimpátiáját. Nem biztos, hogy ugyanez elmondható Magyarország egykori kormányfőiről – hiszen közülük legalább három, vagy rendkívül megosztó, vagy éppen súlyos kudarccal fejezte be karrierjét. Mindenesetre mégis hírértékű, hogy Medgyessy Péter – a Magyar Köztársaság ötödik szabadon választott kormányfője –  a Mokka című  műsorban Mesterházy Attila helyett Bajnai Gordon mellett tört lándzsát.

„Bajnai Gordon az egyedüli személy ma a baloldal köreiben, aki képes integrálni, és tud nehéz gazdasági helyzetet kezelni”–mondta Medgyessy Péter. Itt érdemes megjegyezni, hogy Bajnai legalább két szempontból nem számít „tipikusan” baloldali jelöltnek: 1) gazdaságpolitikája és azok akiktől tanácsot vár ezen a téren inkább a klasszikusan liberális táborhoz tartoznak és 2) 2009-2010-es kormányzása kimondottan technokrata (és persze ideiglenes) jellegű volt, ahol az ideológiai és a jobboldallal történő polémikus csaták láthatóan elcsitultak. És Bajnai személyes stílusa is inkább higgadt és mértéktartó volt. Nagy kérdés azonban, hogy a választási vitákban aligha tapasztalt Bajnai tudja-e tartani racionális higgadtságát, vagy hogy egyáltalán érdemes-e egy politikai hadjáratban tűz nélkül politizálni. Az is nagy kérdés, hogy lesz-e egyáltalán kormányfő-jelölti vita,  ha Orbán Viktor várhatóan ismét kibújik ez alól, mint ahogy tette 2010-ben. (2006-ben eléggé egyértelműen legyőzte Gyurcsány Ferenc fideszes ellenfelét és innen derült ki igazán, hogy a volt szocialista miniszterelnök sokkal jobb kampányban, mint kormány élén.) Ha tényleg Bajnai lesz a demokratikus ellenzéki oldal kormányfő-jelöltje, akkor egy egészen más Gordont kell látnunk, mint a szimpatikus, de a politikai és ideolőgiai vitáktól távolságot tartó kormányfőt, aki egy igencsak kritikus évben vezette az országot. Tegyük hozzá: éredményesen. Egy olyan Bajnai kell, aki feltüzeli és integrálja a már elkötelezett baloldali tábort, felkelti a közömbös rétegek figyelmét és regisztrációra, aztán szavazásra biztatja őket, végül pedig békejobbot nyújt a 2010-ben a Fideszre szavazó, ugyanakkor mérsékelt, gazdaságpolitikai kérdésekben pedig konzervativ (másnéven:  klasszikusan liberális) rétegnek.

Medgyessy aránylag pozitívan beszélt Mesterházy Attilaról. Szerinte Mesterházyban meg van az a politikai érzés, ami elengedhetetlen a kormányfői poszthoz, ugyanakkor még nem érett erre a magas pozícióra. Igy tehát Mesterházy esetleg 2018-ban indulhatna a miniszterelnökségért. Ezzel szemben Medgyessy elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc megbocsáthatatlan bűnt követett el. Bár itt érdemes figyelembe venni, hogy a volt szocialista kormányfő kemény kritikáját biztosan szinezte személyes konflikusta fiatal utódjával, tehát kissé elfogult ebben a kérdésben.

Medgyessy hozzátette, hogy az első lépés felmérni, hogy létezik-e egyáltalán komoly igény a magyar tarsádalomban a politikai változásra. Aztán ehhez kell egy a civil szervezeteket is összefogó erő (aminek élén van egy párt) amely hitelesen képviseli a változás lehetőségét. Ehhez pedig kell egy hiteles program. „Nem biztos, hogy ez a program olyan kell, hogy legyen, hogy fantasztikus dolgokat ígér. Hanem lehet realista. He egy kezelhető megoldást ajánl, akkor az valószínű már az embereket érdekli. Ha mindez meg van, akkor el kell menni választani”–mondta Medgyessy a TV2 reggeli műsorában.

„Nyugodtan ki kell mondani egy nevet, ez pedig Bajnai Gordon (…) Ő az az egyedüli személy ma a baloldal köreiben aki képes integrálni és aki nehéz gazdasági helyzetet tud kezelni. Ő már bizonyitott. Tíz hónap alatt a magyar gazdaság nem ment  bele a csődállapotba, hanem egy normális helyzetbe tudta tartani a gazdaságot. Tehát akkor valószinű tudná a következő időszakot is kezelni”–tette hozzá Medgyessy.

Ha Bajnai Gordont érdekli a Medgyessy és Gyurcsány által  felvázolt lehetőség, akkor még idén ősszel lépnie kell. Nem vészelheti át a politikai viharokat és nem kerülheti el a politikai szerepvállalást a Haza és Haladás irodáiban, vagy éppen a katedrán Amerikában. Nem hagyhatja azt, hogy  mások harcoljanak helyette a demokratikus oldalon.

34 hozzászólás

  • Igenis Bajnai alkalmas ne feledjük el hog a válság idején 1%-os növekedési pályán volt az ország gazdasága és most még a béka seginél is lejjebb van.

  • Suba a subához, egyivásuak! Az sem fog menni, ezek egymást ajánlgatják. Még nem jöttek rá,hogy belőlük már elegünk volt. Megbuktak!!!!!

  • Lehet,hogy Bajnai rövid kormányzása idején valamit stabilizálódott a gazdaság,de nem biztos,hogy nyerő lenne
    pláne mint BGúnár Gedeon aki miatt sok ember(liba-ügy)lett öngyilkos,meg azért sem mert őt és az alapítványát
    is Amerika ill. Hilary C.pénzeli és a régi baloldal visszaszivárogna a kormányba,az emberek ezekből nem kérnek
    akik eladósították az országot és most is lefeküdnének az IMF-EU szervezetnek a megszorításoktól sem riadva.

  • Cristopher Adam filantróp önzetlensége nem ismeri a zárt osztály fogalmát sem? Talán jót tenne a KMH által is propagált „antiszemita Magyarország” imázsának, ha egy milliárdos izraelita lenne a miniszterelnök…csak, hogy! Wallis-Hajdúbét-IMF suicide-Bajnai azt az elbukott „Ebben a kurva országban”-Gyurcsányt váltotta, demokratikus választások nélkül, aki megpuccsolta a D-209-es, Szigorúan Titkos SzT. Tiszt Medgyessyt.. Kérnek még? Mert van…Go Gordonka? Biatch! Yeah! Go, and F- yourself!

  • Marcsa, milyen kár, hogy nem figyelsz oda, és csak hajtogatod a marhaságodat. Bajnai soha nem vol telitélve az általad emlitett ügy miatt. De ez ugye részletkérdés. A lényeg, hogy menjen a lejárató duma. Mi van Viktorka illegálisan szerzett vagyonával, és azzal hogyan teszi tönkre az országot? Nem kéne arról is beszélgetni egy kicsit?

  • Göllner András

    Milyen érdekes, hogy a FIDESZ-JOBBIK tábort támogató, és idejárkáló handabandázók illegitimnek tekintenek minden pártot, kizárolag sajátjukat. Unlike Matolcsy, Martonyi, Kövér, Pintér és egy csomó ember Orbán vezérkarában, Bajnai nem nyalta Kádár pártjának, titkos szolgálatának fenekét, nem volt KISZ-titkár, nem volt talpnyalója a Szovjet birodalmi rendszernek. és mégis átkozzák, mocskolják ezek a szemetek. És még ezek a fajankók csodálkoznak amikor lefasiztázzuk őket, mert folyamatosan az egypártrendszer fenntartása mellett ágálnak.

  • Ez a Bajnai miatt öngyilkosok című téma, valami olyan gusztustalan és visszataszító, hogy aki hirdeti, az maga is csak ilyen lehet.

    Akkor tessék végre tudomásul venni, hogy Bajnai semmit nem követett el abból, amit a Fidesz lejáratókampánya megpróbál rákenni. Vagy akkor a manapság öngyilkosságot elkövetőket – két évtizedes csökkenés után ismét nő az öngyilkosságok száma Magyarországon – tessék szíves lenni Orbán nyakába varrni!

  • Csak kettő meglátásomat közölném a sok közül , a cikk kapcsán:

    1 Ki beszél az orbáni két év heti öt-hat öngyilkosságáról !

    2 Lehet hogy a Bajnai egy gazdasági lángelme , de az biztos hogy ebből az orbáni nyomorba sülyesztett gazdaságból már ő sem tudna kihozni semmit. Itt már semmi nem segít , amit normális ésszel át lehet látni.
    Ezenkívül -szerintem- eszeágában sincs kikészíteni magát , megvan neki a katedrája valami külföldi egyetemen , vagy ha nem akkor a kényelmes felső-vezetői állása…szintén külföldön.
    A mai Magyarországon csak despoták vagy öngyilkosjelöltek vállalnának kormányfői megbízatást.
    Árvalányhajlandban élünk kérem !
    Itt minden mást jelent.

  • Varga:
    Maga úgy hazudik mint a disznó.

  • Varga.
    Szépen öszszedett írás !
    ÉS mennyi kulcsszó van benne !
    Látom megpróbálta minnél tömörebbé tenne undorító irományát , nehogy a terjengősség hibájába essen !
    Nana…Kicsigöbbels ! Mégmajd kinő a púp a maga hajlongó hátára is !

  • Gay-za! Te mar megint hulye vagy. Nem tudsz magadon segiteni??? Gondolkozas, a titok. Bar toled ez nem varhato el.
    Te irod:”szepen osszeszedett iras! A tiedrol ez nem mondhato el!!!

  • Varga:
    Maga úgy hazudik mint a disznó.

    Szerző: Geyza | szeptember 20, 2012, 8:18 du. Geyzám te vagy egy vadsertés, Varga Sándor az igazságot írta!

  • Hülye vagyok sertés vagyok…..naés ?
    Ha nem tetszik , ne szójjatok hozzám. Érjétek be azzal hogy ÉN megírom rólatok a tömör véleményemet..
    Bármennyire is próbáljátok magatokat fényezni.

    Azonkívül a Vargán nem, segít hogy hülye is meg sertés is vagyok. Attól még ő szemenszedett módon hazudik. Pártérdekből.
    Pfuuujjj micsoda sztálinista tempó…

  • szilva lászló

    Bajnai valóban közutálatnak örvend Magyarországon a „Liba ügyet” az ő számlájára írja mindenki aki egyáltalán ismeri… Más kérdés hogy valóban nehéz ügy a magyar gazdaság helyzete, de azért ne kezdjünk el siránkozó álláspontot felvenni, értelmes és valós újraelosztással és ÉRTELMES adószabályokkal nagyon is lehetne élénkíteni a gazdaságot, csakhogy ez jelenleg úgy tűnik nem érdeke illegitim rezsimünknek. Ha Bajnainak egy csepp esze van valóban nem jön ide miniszterelnöknek, lásd az Ukrán példát, Julia se örömében ül a rácsos ablak mögött meg hallottuk ugyebár azt az esetet is mikor valami fura dolog került a T. miniszter úr szervezetébe… NA… kb erre kezdünk hasonlítani… Kínai módszerek és Lukasenkósodás magyar módra…

    Ettől függetlenül én elküldtem az ötleteimet a Magyar Kalóz Pártnak, hátha tudnak a földön is járni, de úgy néz ki túl sok Sci-Fi-t olvastak. Likvid Demokrácia és hasonlók… ha valakit érdekel akkor: http://kalozpart.org

  • mar csak az a kerdes marad Bajnai „libaugyevel” kapcsolatban, hogy valoban ennyi tudatlan gonosz magyar ember el magyarorszagon? mi tamogatni- vagy sajnalnivalo van ennyi otvarszenny szemet emberen? tudomasul kell venni, hogy ok vannak tobbsegben! altalaban ha igy elszaporodnak az aljasok egy kozossegben, kulso segitseg nelkul nem fognak tudni forditani…

  • csipke, úgy látszik a bodafélékhez már nem jut el a Bajnai által indított rágalmazási perek végeredménye, csak az imádott orbán-párt sorozatos karaktergyilkosságára vevő, amúgy keresztény és demokrata módra.
    mindenesetre geyzának igaza van, Bajnai nem bolondult meg, hogy szarból várat építsen, marad nekünk a közmunkaprogram és a kussolás.
    Mindenesetre geyza, én a helyedben nem vegzálnám a disznókat gusztustalan összehasonlításokkal, mert még rágalmazási pert indítanak ellened, ha vargához hasonlítod őket.

  • Hülye vagyok sertés vagyok…..naés ?
    Ha nem tetszik , ne szójjatok hozzám. Érjétek be azzal hogy ÉN megírom rólatok a tömör véleményemet..
    Bármennyire is próbáljátok magatokat fényezni.Szerző: Geyza | szeptember 21, 2012, 11:42 de.Ne sértődj meg,nem akartalak megbántani.

  • 1. Bajnai eddig minden perét megnyerte a rágalmazói ellen.
    2. Összesen 3 öngyilkosságot fognak a Hajdu-Bét ügyre, Orbán alatt hetente többen lesznek öngyilkosok.
    3. Én sem vegzálnám a disznókat: http://fmh.hu/kedvencek/20120922_kismalac_kecske_video#s=rss
    Egyszerűen sértés ilyen sertéshez hasonlítani ezeket az ártányokat.
    4. Bajnai jó szakember, de politikusként még nem bizonyított. Azért ért el eredményeket, mert 1 évig kussoltatni
    tudta a politikát. Nem biztos, hogy ezt 4 évig is sikerülne neki.
    5. TÉNYLEG szarból kellene várat építeni: az ország rosszabb helyzetbe került Orbánék alatt, mint volt a
    világgazdasági válság mélypontján. Ha elvállalja, kizárólag hazafiságból tenné.

  • Kekec!

    Neked nem mindegy, hany ongyilkossagot fognak Bajnai elvtarsra?
    Bajnai volt az ev gazdasagi menedzsere Magyarorszagon, mikotr is kiderult a libakat elvitte, de nem fizetett ertuk. Ezt te minek nevezed?

  • Nagyon szomorunak tartom,hogy olyan sokan vannak „Bajnai gyülölők.”Szeretném ezeknek ferdén látó emberek figyelmébe ajánlani,hogy Bajnai ” nem bukott” meg.Sőt olyat tett rövid tevékenysége alatt,amit a mostani kormány nem gyyőz lerombolni.Bajnait az Ernő Földes,Budai Marcsi,Varga Sándor modon gondolkodó emberek akadályozták meg Bajnait abban,hogy folytassa és befejezze az ország gazdaságának helyes utra terelését.A fenti emberek gondolkodása méltatlan a hazaszeretetre.Ha ilyen mód gondolkodó emberek vezetik tovább az országot,bizony baj lesz.Nagy baj.Akkor aztán elgondolkodhatnak,mit tettek ezzel a jobb sorsra érdemes országgal és milyen sorasot szánnak az utodokra.Én Bajnai mellett teszem le a voksomat.Ő bizonyitotta hozzáértését.Őt elfogadja a külvilág meghatározó köre is.Ő képes ma egyedül összefogni azt az erőt,amelynek az a vágya,hogy Magyarország jo uton haladjon a fejlődés irányába.Az a sok mocskolódás Bajnaival szemben,mind-mind rosszindulatu,csak az a céljuk vele,hogy sok választót megtéveszenek,még pedig azért,mert félnek,hogy ha Bajnai válalja a feledatot sok ember fog mellé állni és igy veszélybe kerül a hatalmuk.Jobban tennék a fenti urak modjára gondolkodók,ha az országot néznék és nem az ideologiát.Az ország gazdaságának rendbe tétele mindenek felett a legfontosabb feledat.Mindegy,hogy melyik oldalon ál az az erő,mely az országot rendbe akarja és rendbe is tudja tenni,csak értse a dolgát.Erre ma Magyarországon csak Bajnai képes.Nics megfelelőbb ember.

  • Bajnai Gordon IWF pénzel és tanàccsal 2009-ben közel 7%-os GDP csökenést ért el. Ami azt jelenti,hogy még futhatunk 2008 utän. Tehàt go Gordon a sohivatalba ,ugyis mint Gyurcsàny volt gazdasàgi minisztere. A felvett pénz egyrészével lyukakat tömött,de a problémàkat hàtrahagyta. Igen go Gordon valahovà !

  • kedves Erős Dénes, maga megfeledkezik az akkoriban a világon végigsöprő gazdasági válságról, amikor Bajnait bírálja. Bajnai nem pártember, hanem gazdasági szakember volt és azok között az egyik legjobb. de, ha maga jobban preferálja Matolcsyt, hát szívesen adjuk, alkalmazza csak saját hasznára.

  • 1. Bajnai semmiféle libákat nem vitt el.

    2. Bajnai 1 évig volt kormányfő. Ez alatt kellett volna megoldania a válság miatti GDP csökkenést?

    Eszüknél vannak, akik ezer cáfolat után is még Bajnait vádolják?

    Basszus: az utolsó dolog, amire egy magyar ember még büszke lehetett, az Bajnai tevékenysége! Azóta csak a pusztulás, a rombolás, a hazudozás szakmányban, a sötétek, buták és ostobák terrorja, a fidesznyikek által félelemben tartott ország, ahonnan szép csendben ezrével mennek el az emberek.

  • Tüske Zofiának és Gábornak nagyon igaza van.Jo lenne,ha végre a Földes-Budai-Varaga gondolkodásu emberek is észre vennék ezt és igy gondolkodnának, nem vádolgatnák a jószándéku és hozzáértő embert,Bajnait.

  • Csatlakozom az előttem szólókhoz! Bajnai lenne a legkompetensebb miniszterelnök. Ha ez az ország jót akar magának, és ki akar kerülni a sötétségből felismerné, és elismerné ezt.
    Bár nekem van egy másik „titkos favoritom”, Vadai Ágnes Szerintem A. Merkel szintű pozitív meglepetést és változást hozna az ország élén.
    Kíváncsi lennék mi erről a véleményetek?
    Gábor, István! Mit gondolnak erről?

  • Kedves T. Zsofia ! Bajnai Gordon IWM segitséggel és tanàccsal alulmulta a környezö orszàgokat. A Gyurcsàny kormànyban is jeleskedhetett volna,hogy ne jussunk a bankok karmaiba.Most annyit fizerünk kamatokra,mint amannyit költhetünk egészségügyre vagy oktatàsra. 2002-ben Lendvai Ildiko azt mondta „Van itt pénz ! Nem értem,hogy Orbàn miért nem adott többet” Jött a-szakértöi kormàny-Medgyesyvel,-ez nem volt eléggé szakértö-, helyet kellett adni a mégszakértöibb Gyurcsànynak- Bajnaival, ezutàn màr az IWF-NEK is jönni kellett.

  • gyurcsány, bajnai leszerepeltek.
    bajnairól mindig az a KFT-s dal jut eszembe, hogy Bábu vagy, bábu vagy, valaki irányít:)

    Akinek van egy csepp esze, nem szavaz rá, mert befejezi, amit elkezdett.

  • Kedves Dakota ! 8 évig szakértösködhettek a szoc-lib kormànyok,meg is lett az eredménye 53%-rol 81,2%-ra tornàsztàk fel az adosàgunkat. De a problémàk Orbànéké maradtak. Minden bizonnyal màs szereposztàsban, a régi receptekkel – sajnàlatos modon – visszaakarnak jönni !

  • Erős Dénes, látom, maga reménytelen eset. Orbán jól beleverte a maga agyába is az adósság-mantrát, ami mögé bújva a legsötétebb gazemberségeket tudja elkövetni. És ha híveiben mocorogna a kétség, akkor jön az „elmútnyócév”, a „gyurcsányahibás” meg a „feltornászták az adósságot”.

    Ha ennyire oda van, hogy Orbánnak problémákat kell megoldani, akkor csak három dolgot lehet erre mondani:

    1. Minden miniszterelnöknek az elődje által hátrahagyott problémákkal (is) foglalkoznia kell.
    2. Nem kötelező miniszterelnöknek lenni, apuci kőbányájában bizonyára van vezető állás, ahol el lehet helyezkedni.
    3. Ha Orbán annyira problémaérzékeny, hogy lehet, hogy amikor elődei neki akartak veselkedni valamilyen átalakításnak, azonnal nemzetgyilkosságról és hazaárulósról kezdett óbégatni?

  • Én kedvelem Vadait, a harcosságát, az eszét, a keménységét, de nem tudom megítélni, hogy miniszterelnökként hogy működne. Annyira azért nem ismerem, hogy értékelhető véleményem lenne erről.

    Persze a politikatörténet tele van olyan vezetőkkel, akikről senki nem gondolta volna, milyen képességek lakoznak bennük. Pozitív példám Gandhi, negatív Hitler.

  • Szerző: Dénes ERÖS | szeptember 25, 2012, 11:06 de.

    Tudom, kedves Dénes ERÖS, erről beszélek hónapok óta. Nagy hiba lenne visszaengedni őket, akár a hatalom környékére is. Számomra teljesen hiteltelenek.

  • Kedves Dakota ! Ha visszajöhetnek az orszàg rombadöntöi, akkor nem érdemlünk jobbat ! De nekünk küzdenünk kell ellenük !Tudod minekünk nemlehettek valodi szocialistàink, 45 utàn-egyesülniük kellett a kommunistàkkal-. A kommunistàkrol mondta De Gaulle a hàboru alatt ” a hàboru utàn nem müködök együtt a kommunistàkkal,mert propagandàt csinàlnak és hazudnak „. De vannak köztük akik néha elszoljàk magukat : Lendvai Ildiko ,Gyurcsàny -vagy nem a közvéleménynek szàntàk amit mondtak?

  • Kedves Dénes Erős, Bajnait nyomják most, ami egyértelműen kiszámítható volt, de akinek van egy csepp esze és nem teljesen szenilis, és vissza tud emlékezni arra a bizonyos két évre, amely alatt az ország kiárusítása soha nem látott méreteket öltött, az soha nem szavaz rá.
    Majdnem azt mondtam, hogy újra, pedig dehogy újra, rá senki nem szavazott eddig egyetlen egyszer sem. Egyszerűen benyomták a leszerepelt gyurcsány helyére annak idején.

  • Szerző: Dénes ERÖS | szeptember 27, 2012, 3:42 du.

    Igen, vannak.