Újjáalakul a nyugatbarát Magyar Demokrata Fórum

2012 szeptember 29 1:40 du.31 hozzászólás

Magyarországnak nyugatbarát, euró-atlanti orientációval rendelkező, pogányellenes új konzervatív pártra van szüksége és ezért a Jólét és Szabadság vezetői újjálakítják a Magyar Demokrata Fórumot. Ez derült ki a JESZ ma megrendezett országos gyűléséből. A 2011-ben Makay Zsolt által megalapított JESZ –amely éppen az MDF-et váltotta fel–végre felmérhette, hogy a rendszerváltó párt eredeti neve széles körben ismert politikai brand Magyarországon. Konfliktus Dávid Ibolyával és Bokros Lajossal ide, vagy oda: teljesen kontraproduktív volt az MDF-név feladása. 

„Az európai Magyarország célja, a megkérdőjelezhetetlen euró-atlanti orientáció felvállalása, a kereszténység értékvilágának megjelenítése mind-mind az antallizmus központi gondolatkörét jelentette, ami sajnálatosan ma már nyomaiban sincs meg hazánkban. Manapság a – nem csak gazdasági, hanem államvezetési értelemben is felfogott – keleties mintakövetés – kiegészülve a pogány szubkultúra terjedésével – legalább olyan veszélyeket rejteget az ország európaiságára, mint a rendszerváltozás környékén”–áll a JESZ közleményében. „Az MDF világos értékválasztása és értékkövetése tette lehetővé a későbbi kormányzatok számára az euró-atlanti integráció véghezvitelét, mert megteremtette annak sziklaszilárd stratégiai alapjait. Antall Józsefnek volt világképe, és koncepciója is ennek megvalósításához. A Magyar Demokrata Fórum célja a tapasztaltabb generációk körében a szellemi élet terén ugyanaz, mint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek a fiatalság politikai aktivizálásával: a nyugatosodás és a polgárosodás évszázados – de egy bő évtizede sajnálatos módon megakadt – programjának határozott felvállalása. Ezért – az azonos világkép különböző közegekben való képviselete céljából – alkot a két szervezet pártszövetséget hasonlóan a számunkra hagyományosan mintaadó CDU-CSU pártformáció szervezeti rendjéhez”–tette hozzá Horváth István, az MDF feltámasztásával megbizott JESZ-tag.

A JESZ-elnevezés azonban nem tűnik el teljesen. Sőt! A jelenlegi tervek szerint „pártszövetség” alakul az MDF és a JESZ között. A JESZ indul–tehát az MDF nevében is–a 2014-es választásokon. Sajnos itt kezd kissé nevetségessé válni a Makay-párt terve. A JESZ támogatottságát jóformán nem is mérik a felmérésekben, az MDF-elnevezést pedig eredetileg azért ejtették, mert úgy gondolták, hogy a 2010-es MDF-SZDSZ paktumot csak úgy lehet kiheverni, ha új, „trendy,” dinamikus nevet kap a néhai Antall József kifáradt pártja. Ez biztosan nem jött be. Ha a felméréseknek nem hisznek, a siralmas időközi választási eredményeikből és infantilis kampányaikból viszont már érdemes következtetni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lenne szükség egy CDU-típusú magyar konzervatív pártra. Erre van politikailag leginkább szüksége az országnak….és e mellett egy hiteles, szociáldemokrata baloldra is. De csak akkor vehetjük komolyan ezt a fordulatot, ha Makayék legalább annyi energiát fektetnek egy Fidesz-kritikus, konzervatív üzenet kidolgozásába, egy nyugatbarát, higgadt, jobbközép program kialakításába mint Bokros Lajos EP-képviselő igencsak szánalmas kergetésébe. Aki talán nem követte a történetet: Bokros éppen a pesti Corinthia Grand Hotelben tartott előadást a médiaszabadságról szeptember 21-én, amikor a JESZ aktivistái jelentek meg a rendezvényen. Egy levelet akartak átadni Bokrosnak (és talán egy kis zűrt okozni). Kerék-Bárczy Szabolcs vette át a jeszes levelet, de–a Jesz elmondása szerint–szemétbe dobta az iratot.

Örvendetes fejlemény lenne egy új magyar konzervatív oldal megszületése, különösen ha az egy politikailag sokszinű, az euró-atlanti szövetség mellett elkötelezett liberális parlamenti demokráciaként képzeli el a poszt-Fidesz Magyarországot. Egy tory-típusú, mérsékelten eurószkeptikus platformot is elbírna az új MDF, ami egyébként most egyre inkább népszerű és szalonképes, még az eddig eurófil körökben is.

De mindez csak akkor sikerülhet, ha Makay Zsolt túl tud lépni a 2010-hez és a Dávid Ibolya vezetéséhez fűződő sérelmein.

31 hozzászólás

  • Igény lenne rá…na de a Jesz? Kár volt szétverni az eredeti rendszerváltó pártot! De most már késő! Szerintem a Jeszből már nem lehet hiteles konzervatív pártot építeni, az MDF pedig már nincs és többé nem is lesz.

  • Bencsics Klára

    Na, tudtam mi hiányzik Magyarországon, egy új párt!
    Majd meglátjuk, hogyan viszi jólétre a népet,, szerintem sulytalan!

  • Felesleges erőlködés.

  • akarki jobb lehet, mint az agysulytalan, erkolcstelen orban…

  • Igen ? Ezek szerint lesz majd antinyugat fórum is, haladunk…

  • Kevés dologban értek egyet a JESZ-szel, de abban igen, hogy a fideszből már Orbán nélkül sem lehet „énekes halottat” csinálni, teljesen kiiratkoztak az orbánjárás támogatásával a tisztességes jobboldali alternatívák közül.
    És tényleg iszonyatos űr van középen, nagyon hiányzik egy mérsékelt-jobbközép-konzervatív párt. Az 52 % bizonytalan, pártot nem választó szavazó körül elég nagy támogatottsága lehetne. De ezt ilyen no-name emberkék nem fogják megteremteni, azt meg kétlem, hogy Dávid Ibolyának annyira elment volna az esze, hogy a volt Szdsz-esek után a Jesz-t is fel akarná venni a mentőcsónakba, az előző akció katasztrofális „eredménye” után.
    Neki viszont elhinnék a tömegek a jobboldaliságot és az orbán-ellenességet egyaránt. Ha pedig lenne annyi esze, hogy Tétényi Évát megnyernék ME jelöltnek – egyáltalán nem lennének esélytelenek a Parlamentbe jutásra.

  • Nocsak vigyázzunk ezzel.
    Az MDF kormányzás idején szabadult ki a szellem a palackból !
    ( Horthy ujjá temetése Antall Józsiék által ,meghogy ő 15 millió magyar miniszterelnöke akar lenni. )
    Különben meg a Fidesz teljesen felszívta a választóikat, úgyhogy ettől nem kell félni.
    Nomegmár Hofi is memmondotta volt : ” Melegítve nem jó a csók és a húsleves…”
    ( De ezt már idéztem valahol..csak már elfelejtettem hogy hol..)

  • Nagyon tudnám értékelni, ha Makay nem élesztene újjá semmit. Ott volt az MDF csúcsvezetőségében, minden döntéssel egyetértett és szorgalmasan nyalt hosszában és keresztben, de mindig fölfelé és sietett minden fotón szerepelni a nagyokkal együtt. Majd egy idő után, mint az összes a Fidesz által felbiztatott szakadár jelölt, ő is kimondta a nagy történelmi „NEM”et és csapatot verbuvált a székház környékén kóválygó karrieréhes ifjakból. Szegény hülye, nem tanult Almássy Kornél példájából, akit a Fidesz csak cipőtisztító rongyként használt, majd undorodva kidobott. Azt hitte, ha majd az MDF élén állva, tálcán felkínálja az MDF-t meg a szavazóit a viktornak, akkor az a keblére öleli, felajánlja a fele királyságát, meg a lánya kezét………..a jobbjára ülteti (abba az irányba szokott szellenteni) mindjárt a lezsák mellé……….., nahát ez nem jött be. Volt az MDF-nek egy nagyon komoly, politikailag megfontolt bázisa, fájt is miattuk a viktor feje, ezt végül sikerült is neki szétrobbantania ezáltal teljesült az új király álma, meglett a 2/3, amelyet a viktor a makaynak köszönhet, mert ha a makay meg a lánglelkü aktivisták összeszedik a kopogtatócédulákat, akkor az MDF az összes választókőrzetben indúlhatott volna és sima egyszerű matematikai számítások alapján, lett volna belőle ismét egy 5% feletti listás párt, a viktornak meg ugrott volna a 2/3. Így nézve a viktor valóban hálátlan, a makay, az a patkány tetű meg takarodjon az MDF név közeléből is.
    Novi56

  • A kutyának se hiányzik! Rosszemlékű párt volt. Vezetőinek köszönhetjük,ezt a szemét „rendszarváltást”.Az SZDSZ-nek köszönhetik,vele együtt buktak!

  • Szia !Nem tudok hozzaszolni,hiaba adom meg nevemet,email cimemet.Miert.Varom valaszodat Eva neni.

  • Bencsics Klára

    Novi56,
    Az MDF magát tette tönkre Dávid Iboolyával és Lezsák kidobásával. Na, meg a balos oldal simogatással….

  • Bencsics

    pedig torodjon bele, hogy kozelebb allnak a liberalis illetve baloldalhoz, mint ehhez a fidesznek csufolt semmirekello bunbandahoz….inkabb az volt a baj, hogy tul sokaig hitt David Ibolya Orbannak….

  • Bencsics Klára!
    Gerébet, akarom mondani, a Lezsákot már régebben ki kellett volna takarítani és nem megvárni a szenzációs, 200 fősre sikerült dabasi tagtoborzós zászlóbontást, amelyet az Eu-s választások hétfőjére időzített, de közben Orbánnal együtt elbaszta a saccolását, mert az MDF mégis bekerült az Eu Parlamentbe, képzelheti, hogy az MDF akkori alelnöke ként mekkora energiát fektetett a kampányba.
    Az MDF jobbközépre orientált párt volt, de politikai irányvonala lényegesen távolabb állt a baloldaltól, mint Orbánék mindenkinek mindent igérő, klasszikusan balos szólamai.
    Nem a balt simogatták, hanem igyekeztek mindenkivel beszélő viszonyban lenni, ahogyan az egy kultúrált parlamentben szokás és ha valaki esetleg, akár balról is javasolt valami olyat, ami a hazának a hasznára válik, azt elfogadta, mert az élből, zsigerből, durván elutasítok és támadok mindenkit és mindent, ami nem az én fejemből pattant ki, na ez a nihilizmus nem vezet sehová sem, ahogyan a jelenlegi kormányunk jóvoltából a legjobb úton vagyunk ahhoz, hogy az apjuk nemzeti faszán kössünk ki.

  • novi56:
    Ez a Lezsák annyira undorító , hogy pl. a nevét rendre el szoktam felejteni !
    Most , hogy eszembejuttattad , leírok ide egy egy kis performanszát nekije :
    Egyszer Antall miniszterelnök urat méltatta és apránként belelovalta magát ez a Lezsák a transzba.
    Végül aztat találta mondani hegyes orrával és vizenyős szemeivel , hogy a mi szépemlékű Antall Józsink egy ” karizmatikus államférfi ” volt.
    Szerintem ennél a pontnál fel röhögött az egész ország.
    ( Már amelyik része nézte a tévét.)

  • Novi56, könyörgöm az árvalányhajat kihagytad. Hogy lehettél ennyire figyelmetlen?

  • Dr. Molnár András

    Remélem Dávid Ibolya nélkül alakul újjá.

  • Dr.Molnár Kartárs:
    Had szóljak hozzád :
    Dávid ibolyáról kettő dolgot tudni, szélesebb körben :
    1 : A muzeális , ásatag Koronát kihozatta a múzeumból és bevitette valahogy a Parlamentbe. Egy KŐZ TÁR SA SÁG BAN !!!!
    2 : Amikor Árpibácsi kegyelemben részesítette az Agrobank igazgatóit , akkor ez a spinkó ( a Dávid ) nem jegyezte ellen a kegyelmi okiratot , mint igazságügyminiszter !!!
    Vagyis , amit a Köztársaság Elnöke akart , az neki smafu volt.

    E kettő pont bármelyike elég ahhoz hogy a nő közutálatnak örvendjen. Így aztán szépen túlteljesítette az önmegútáltatási rátát hehehe…

    ( Meg is láccik a pártján.)

  • Nekem egyik sem volt hiteles.Hiszen nemtudtak meglenni együtt ,két párt,majd a pártagok hol ide mentek hol oda.Legtöbbjük a fidesznél landolt,de volt kisgazda is.Majd ujra pucs,s most ujra más néven ugyanazok.Elképesztő!Nekem már nem hitelesek!

  • Antal lehet,hogy karizmatikus személy volt, de annyira naiv,hogy az már a hüllyeséget (vakságot) jelentette. Beült a liberális hintába és elszédítették. Neki köszönhetjük ezt a szemét rendszerváltást és az elszámoltatás megakadályozását! Ezért buktak meg és ezzel hatalomba segitették Horn gyulát és az SZDSZ-t!

  • Tüske Zsófia

    Kovács Éva, hát így müxik a szalámi-taktika, amit Orbán Rákositól sajátított el.

  • Tüske Zsófia

    novi56, igen jól szórakoztam a pontos és képszerű elemzésén. 🙂

  • Andrási Sándor

    Akár JESZ akár nem jesz, Dávid Ibike, meg Bokros Lalika a politikában tényező nem jesz. Aki ezekkel az elkopott, önmagukat totálisan lejáratott személyekkel kapaszkodik, annak semmilyen hitele nem jesz. Hát ez jesz. Illetve van.

  • Andrasi

    azert Bokros meg mindig jobban ert a gazdasaghoz, penzugyekhez, mint a bohoc Eltolcsy…..

  • Rózsa, ez egy méltatlan összehasonlítás, az államcsődöt elkerülő Bokrost a kétkabátos Eltolcsyval összevetni.

  • igaz….raadasul azt a tobbletet koltottek el latvanyosan a csokosaikra, amit Bokrosnak koszonhetoen osszesporolt a nep….szemet fidesz!

  • Már létezik az MDF-nek utód pártja:DK (Demokratikus Koalíció)
    Melyben a demokratikus érzelmű baloldaliak,a liberálisok és a konzervatív jobboldaliak kapnak helyet.
    A szélsőségeseknek ott van a többi párt.

  • Bokros Lajos „kergetése” a becsületről és tisztességről szól. Arról, ami jelenleg fikarcnyit sincsen jelen a magyar politikában. Ez a két fogalom ismeretlen, ezért nem is sokan értik a JESZ lépéseit. Bokros Lajos elvitte a JESZ-től a mandátumot, annak minden hasznával (anyagi és lehetőségbeli haszon: pl. minden héten felszólalhatna a képviselő a magyar parlamentben, ami a nyilvánosság eléréséhez segítené a pártot), ezzel ellentétben, mivel a JESZ az MDF jogutódja háta mögött hagyott több száz millió forintos tartozást, amit a 2009-es kampányába áldoztak. Hogy van az, kedves cikk író, hogy a haszonnál (mandátum és képviselet, nyilvánosság) nem számít, hogy a JESZ jogutód, az MDF tartozásait pedig a JESZ-nek kell törleszteni, aminek legjelentősebb rész pont az MDF 2009-es EP kampányából adódott össze? Az én meglátásom szerint, ez nem normális dolog. Arról nem beszélve, hogy 2011.ápr.11-én, amikor Dávid Ibolya lemondott és elszenvedte történelmi vereségét az MDF, akkor Bokros is lelépett vissza az EP-be, és azóta semmilyen szinten nem lehet vele kommunikálni. A JESZ első szándéka nem a mandátum visszaszerzése volt, hanem, hogy tárgyaljon Bokros Lajossal az EP képviseletről. Hiszen Bokros felszólalásainál az MDF embléma jelent meg, és így talán ildomos lett volna az EP képviselő és a párt között a kapcsolatot-egyeztetést kialakítani és megtartani. Ennek ellenére Bokros Lajos semmire nem reagált. Nem tűnik úgy, hogy kapóra jött neki az MDF bukása? Ez volt az egyetlen lehetősége, hogy meglógjon a mandátummal és saját politikáját (ami sosem volt konzervatív) folytassa. Ez az én értelmezésemben egy közösség meglopása. Ami ellen az olyan emberek, mint akik a JESZ-ben is vannak, tisztességgel és becsületesen fel fognak lépni. Az elmúlt 22 év politikacsinálásában (ami a sajtót is jeleni) pont ez az amit utálni lehet. A képviselők azt csinálnak amit akarnak (mindegy, hogy Bokros soha nem lett volna képviselő, ha nincs MDF), a sajtó pedig vagy nem érti meg (mint most az Ön esetében), vagy szándékosan nem érti meg, hogy egy olyan párt, mint a JESZ -aki szakítani akar az elmúlt 22 év politikacsinálásával- mit mondd, és miért.
    A JESZ az elmúlt időszakban említsük meg a tényszerűség kedvéért, miskolci időközi választáson 3,79%-al lenyomta az LMP jelöltjét. Jelenleg 3%-ra méri a tárki. Link: http://www.tarki.hu/hu/research/elect/gppref_table_02.html
    Tény, nagyon sokat kell még dolgoznia a JESZ-nek. De Magyarországon, mint , ahogy Ön is írta nagy szükség van egy mérsékelt jobbközép pártra vagy pártszövetségre. A JESZ-MDF pártszövetség erre képes lehet. Természetesen Dávid Ibolya, Herényi Károly, Bokros Lajos és azok nélkül, akik az MDF bukásának felelősei.
    Jó volna, ha többen észrevennék, hogy 2014 nem csupán arról szól, hogy le lehet e győzni Orbánt és a Fideszt. 2014 arról szól, hogy ki győzi le. Az MSZP egy nagy összefogásban? Jó lesz az nekünk? Jobboldaliaknak? Nem! Azt kellene észrevenni, hogy a jobboldal újraszerveződése kezdődhet most el, ha esélyt adunk ennek a pártszövetségnek.

  • Tüske Zsófia

    titus puló becsület, tisztesség és jesz? na neeeeeeeeeeee.
    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/Panama_plagium_pinaszakall_M3TFAR

  • Titus Puló: Legyen egy Rent-a-Government! A JESZ egyébként még gyengébb alternatíva, mint az LMP. Megélhetési politikusokra pedig nincs szükség. Magyarországon a pöcegödörben, Gyurcsányon kívül mindenki az, ő már régen megszedte magát és nem olyan pofátlan rablóvezér, mint a viktor és koszos bagázsa, akik most szedik meg magukat, kirabolva az ország polgárait, még az utolsó jogtalan havi 50,000 ft benzinpénzel is. A magyar politikai paletta szinte csak bűnözőkből áll, leszámítva egy-két tucat becsületes embert. Senkinek nincs programja, platformja, mutyizás, korrupció, duma megy jobbra-balra és bizalmat nem érdemel senki.
    ..
    Jobb volna, ha Magyarország behívná az EU néhány tucat szakértőjét, elzavarna minden magyar pártot és politikust, és EU emberekből alkotna kormányt, helyreállítva a jogállamot, a demokráciát és ujjászervezni a gazdasági élet minden ágazatát, amihez a Fidesz hozzányúlt egy igazságos, ösztönző adórendszert állítanának fel. Akkor nem csak a mutyizás, rablás, hazudás és náci, fasiszta diktatura lenne csak, ami a mostani kormány, hanem még hasznos munkát is végezne a bérelt, független és elkötelezetlen kormány.
    ..
    Mivel a magyar emberek alapvető tulajdonsága, hogy soha nem fogadnak el senkitől jó tanácsot, mindíg fejjel mennek a falnak, természetesen az ötletem csak szatírikus utópia, mert most is azt fogják csinálni, ami szokásuk, csak most még jobban el lesznek szigetelődve a civilizációtól, mint amikor a vasfüggöny lehullott. Most nem bezárják vele az ország polgárait, hanem kizárják a Világ polgárait.

  • Tisztelt Olvasók, Kedves Hozzászólók!

    Az alábbi, idézőjelben szedett rész a cikk szerzőjének küldött bemutatkozó, véleményező levelemből való.
    Kérem, ha tehetik, olvassák el.

    „Az építkezés szelleme azt kívánja meg, hogy néhány pontban kiegészítsem az írásában megállapítottakat. Amit Ön a Hírlap olvasói előtt az MDF „kontraproduktív” névfeladásaként interpretál, annak hátterében már 2012 tavaszán az állt, hogy az itthoni politikai pártok között a JESZ volt az egyetlen parlamenti képviselettel nem rendelkező, de közvélemény-kutatásokban is mérhető támogatottsággal rendelkező párt. A 2 majd 3 %-os eredmény a választások közötti „félidőben” mindenképpen relevanciával bír. Ha ez nem elég, akkor kérem, mielőtt egyértelműen sikertelennek titulálja közösségünk névváltását, vegye figyelembe azt is, hogy most, amikor a választók 52 %-a képezi a bizonytalan szavazók táborát, közösségünk újfent hozza tavaszi eredményét, és a rekordnagyságú választói apátia idején Magyarország legfiatalabb korösszetételű politikai szervezeteként (!) a szeptemberi mérés alkalmával is megerősíti 3%-os eredményét. A JESZ-brend egyértelmű siker a fiatalok körében.
    (link: http://www.tarki.hu/hu/research/elect/gppref_table_02.html)
    Engedje meg, hogy miután a Tisztelt Olvasókban rólunk formálódó minél precízebb kép kialakítása érdekében az Ön véleménye mellé tényeket is felsorakoztattam, hadd ragadjam meg az alkalmat Közösségünk rövid bemutatására is.
    Magyarország legfiatalabb politikai közössége, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség a cicerói mondattal a zászlaján – A nép jóléte a legfőbb törvény -, arra a gordiuszi csomóra mutat rá, amelynek átvágása nélkül a hazai magyarság sikertelensége kőbe vésődik. Az új politikai nemzedék, akiknek magunkat valljuk, amellett az axióma mellett köti szövetségét, amely kimondja, hogy Magyarországnak csak és kizárólag akkor van jövője, ha építkezése talpazatának a tudásalapú társadalmat teszi meg. Ennek megfelelően a ma is betonba öntött, hagyományos ideológiai sémák rugalmas kezelése mellett az eredendően mérsékelt jobboldali JESZ bárkivel el tudja képzelni együttműködését, aki a tandíj ellen van. Az a polgári demokrácia azonban, amelynek ez a programpont adja egyik legfontosabb alappillérét, és amit például a 98-as Orbán-kormány képviselt, ma teljes képviselet nélkül való idehaza. Tudásalapú társadalom helyett tandíjakról, felsőoktatásbeli kvótákról és intézménybezárásokról, középosztály helyett pedig olyan társadalmi ollóról beszélhetünk, amelynek alsó szára kilencszer vastagabb a felsőnél. Nem túlzás azt mondanunk, hogy idehaza ma kilenc millióan élnek kvázi szegénységben.
    A frissesség képviseletére, a gyökeres nézőpont változtatásra ugyanakkor a hazai közállapotok vonatkozásában is szükség van. Folytatható-e felelősségteljesen az a politizálás Magyarországon, ahol miközben Európa-szerte zajlik az atomerőművek leszerelése, bőszen-büszkén tervezik Paks bővítését? El lehet-e azt tűrni, hogy miközben a fosszilis energiahordozók végessége ma már tény, az atomerőművek pedig bizonyítottan katasztrófaveszélyt jelentenek, egy újabb paksi blokk építésével anyagi és biztonsági szempontból komoly kockázat elé állítják az embereket?
    Másfelől mi magunk lehetünk-e úgy a polgári demokrácia hiteles építői, ha nem kérjük számon azt, aki az elmúlt évekbeli tevékenységünket tette tönkre s csaknem a jövőnket lehetetlenítette el azzal, hogy miután közel 4 millió kanadai dollárnak megfelelő adósságot termelve közösségünknek európai parlamenti képviselővé avanzsált, szó nélkül „eltűnt”? Írásának üzenetét helyreigazítva fontos ugyanakkor leszögeznünk, hogy a múlt tisztázása érdekében folytatott tevékenységünk a legkevésbé sem valamiféle személyeskedés. Nem a személyekkel van bajunk. Nem azzal, hogy kik is ők valójában. Nem azzal van bajunk, aki lehazudja MSZP-s párttagságát, letagadja a saját aláírását vagy elfordul, becsapja és adósságaiban magára hagyja azt, akinek mandátumát köszönheti. Az új politikai nemzedéknek nem a személyekkel, hanem a következmények nélküli országgal van baja. A rivaldafényben tündöklő elvekkel, és a politikai gyakorlatot uraló, már hagyománynak számító elvtelenségekkel.”