Hamaroson tilos lesz a Felszabadulásról, Ságvári Endréről, Marxról és április 4-ről utcát nevezni Magyarországon

2012 október 2 12:54 du.83 hozzászólás

Ismét szimbólikus, történelmi ügyektől és az ehhez fűződő polémiától hangos a magyar Országgyűlés. Szerdán  kerül a képviselők elé Wittner Mária (Fidesz) és Stágel Bence (KDNP) javaslata a kommunista múlthoz köthető utcanevek betiltásáról és közterek átnevezéséről. Éppen a jobboldali etatista, mindent centralizáló politikájának folytatása, hogy nem az önkormányzatok és civilek, hanem a központi állam dönt az utcanevekről. A javaslat szerint Marx Károlyról, Engelsről, Ságvári Endréről, Münnich Ferencről, Frankel Leóról, a Felszabadulásról, a Vörös Csillagról, a Néphadseregről, a Népköztársaságról, a Népfrontról, Április 4-ről és November 7-ről többé soha nem lehet közteret nevezni, illetve a már meglévő utcákat át kell keresztelni „semleges” nevekre. Feltehetően, nem Wittner képviselőasszony dönti majd el az önkormányzatok számára, hogy mi számít „semleges” elnevezésnek.

Wittner javaslata szerint, minden elnevezés tilos lesz, ami  „a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet betöltő személy vagy olyan kifejezés, szervezet neve, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható”. Az érthető, hogy a Népköztársaságról és a Népfrontról utcát nevezni 2012-ben kissé abszurd nosztalgiának számítana és talán tényleg nincsen helye ilyen elnevezésnek több mint két évtizeddel a rendszerváltás után. Kiváncsian várjuk Pozsgay Imre egykori MSZMP KB tag, jelenleg a jobboldal favorit ex-kommunistájának véleményét Wittner javaslatáról.

Azt viszont már nehezebben tudom megérteni, hogy miért számít kapitális bűnnek Marxról, Engelsről, de akár  Ságvári Endréről, vagy Frankel Leóról–a párizsi kommün egyik magyar származású vezetőjéről–utcát nevezni. Sárgvári valóban szociáldemokrata, aztán 1940-től kommunista aktivista volt a Horthy-korszak alatt. Emiatt számtalanszor meghurcolta az akkori hatalom. 1944 július 27-én egy csendőr meggyilkolta, miután Ságvárit és egyik társát a német megszállás alatt egy budapesti cukrászdából próbálta elhurcolni három csendőrtársa segítségével. Mindeközben Ságvári ellenállt.

A korabeli rendőri jelentésből kiderül, hogy Ságvári főbűne radikálbaloldali kötődése volt…és feltehetően  az is, hogy családja zsidó származású volt. „Folyó év július hó 27-én 19 óra 45 perckor a csillaghegyi nyomozó csoportnál szolgálatot teljesítő Cselényi Antal detektív, Kristóf László és Palotás Ferenc csendőrnyomozók, hosszú megfigyelés után, Budapest területén nyomára jutottak dr. Ságvári Endrének, aki már mintegy hét éve földalatti baloldali szervezőmunkát végzett és vezetett”–áll az 1944-es jelentésben. De nem Ságvári volt a cél, hanem sokkal inkább Kádár János. A csendőrök azt hitték, hogy a Ságvári-körön keresztül Kádárra is rábukkanhatnak.

A jobboldal – beleértve az egykori Magyar Demokrata Fórumot is – egy ideje polémikus vitát folytat az antifasiszta baloldallal Ságvári megítélésében, melynek során emléktáblák letakarására és utca nevek megváltoztatására is sor került. De voltak a középen és balliberális oldalon is olyanok, akik úgy gondolták, hogy Ságvári nem antifasiszta hős, hiszen nem a plurális demokrácia, hanem a kommunista és a szovjet diktatúra híve volt. A kritikusok közé tartozik Ungváry Krisztián történész. „Bekövetkezhet, hogy a ‘Magyar Csendõrök Baráti Köre’ vagy hasonló egyesület Ságvári táblája mellett el kíván majd helyezni egy emléktáblát a szolgálatteljesítés közben hõsi halált halt, valamint a koncepciós perekben késõbb elítélt csendõrök és rendõrök emlékére. Morális okokból nem lehet megtagadni e kérés teljesítését. Ráadásul tekintettel a kommunista terrorra, egy ilyen emléktábla iránt van is Magyarországon igény”–írta Ungváry 2005-ben, az Élet és Irodalom hasábjain folyó Ságvári-vita kapcsán.

A folyóiratok hasábjain és a tudományos konferenciákon kéne megvitatni a kommunista múltat, nem pedig a pártpolitikai csatározás közben. És a tudományos munkát ismerve, valamint a civilek által megfogalmazott, lokális társadalmi igényeknek megfelelően dönthetnének helyileg (azaz az önkormányzatok) az utcák elnevezéséről, a közösségi emlékezetről és az esetleges átnevezésekről.

De sajnos úgy tűnik, hogy a történelem ismét a pártpolitikai megfontolások áldozata lesz. Ugyanis a jobboldalon ki nem szeretne inkább a Néphadseregről vitázni 2012-ben, semmint a minap nyilvánosságra hozott, újabb 300 milliárdos költségvetési lyukról és a tervezett megszorításokról?

83 hozzászólás

  • helyettuk Koverlaszlorol, Aderjanosrol, Simicskalajosrol, Orbanpaparol fogjak nevezni az utcakat….raadasul a bugris alcsutrol rendezkedik Budapest utcaneveirol….mert neki terkep e taj….szemet fereg! en peldaul mindig Moszkva ternek fogom nevezni a Moszkva teret es szarom le, mit akar a csuti patas….

  • Puchert János

    Megszállás- Felszabadulás ki-ki másképp élte meg nyilván azoknak akiket az ellenforradalmi rendszer üldözött azoknak felszabadulás volt. „Önkényuralmi rendszerhez köthető nevek” meddig megyünk el mert ide tartozik Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós de ide tartozik a Népszabadság a Népszava és a pártállam idején megjelenő lapok is,. Pécsen a Marx utcát Wass Albertre keresztelték át Engem ez közelről érint 25 katona mártírja van 1956-nak minden év november 4-én emlékezünk meg róluk amikor is felszokták olvasni a mártírok neveit 2010-ben három mártír nevét nem olvassák fel én rögtön tiltakozom a jelenlevő HM államtitkáránál aki elhárítja a felelöséget mondván nem ők állították össze a névsort hanem a TIB elnöksége mint később megtudtam azzal az indokkal, hogy a három személy nem méltó arra, hogy a neve elhangozzék mivel ez a megemlékezés a Juta-dombon történik ahol 1956 november 4-én harcba bocsátkoztunk egy szovjet egységgel a három személy Mecséri János a hadosztály parancsnokunk Szendi Dezső ho. tüzérparancsnoka Szabó Pál egységünk parancsnoka, most olyanok mondanak ítéletet felettük akiknek sikerült megőrizni hitvány életüket. 2010-ben a még élő katona társaim közül csak én nem kaptam meghívót a következő évben már úgy rendezték a megemlékezést, hogy a még élő katonák közül egy sem kapott meghívőt és nem olvasták fel a mártírok neveit ezek után, hogy az idén mi lesz hát kíváncsi leszek rá.

  • Persze, a családjuk viselhette az ódiumát az aljasságoknak, de elismerés nem jár nekik. Ronda egy társaság, nem azért mondom.

  • szerintem hagyják fenn (illetve rakják vissza) az összes utca (ucca, utza stb) és tér régi elnevezését a 19./20. század elejétöl a máig, a táblákat csak úgy fentröl lefele sorjában, az eredeti névtöl végig a máiig hogy láthassa mindenki ahogy minden korszak ujjabb elnevezést adott, abban a reményben hogy a múltat megváltoztassa illetve kitörölje. Ne törötljük ki a piszkos/dicsöséges (kinek mi) múltat! 🙂

  • asher alexander

    no hat lesz majd megint Horthy ter,Gombos Gyula utcza,meg Szalasi sugarut,stb-stb!!

  • helyettuk Koverlaszlorol, Aderjanosrol, Simicskalajosrol, Orbanpaparol fogjak nevezni az utcakat….raadasul a bugris alcsutrol rendezkedik Budapest utcaneveirol….mert neki terkep e taj….szemet fereg! en peldaul mindig Moszkva ternek fogom nevezni a Moszkva teret es szarom le, mit akar a csuti patas….

    Szerző: Csipke Rozsa | október 2, 2012, 1:31 du. GyökérRozsa!Lehet hogy hamarosan betiltják az MSZP-ét és a DK is mint kommunista jelképet.hahahahhaha

  • A Németek WWII végén leszedték az összes „Hitler Strasse” táblákat egész Németországban. Nem volt több mint egy tucat addigra, mert aszövetséges katonák is leszedték azokat, ahogy sorra elfoglalták a városokat, souveneer-nek hazavitték. Szép kék zománcos táblák voltak, a Németek sajnálták eldobni az utolsó tucatot, múzeumba tették. Ma már a kutya se nézi meg azokat, Angela Markel tehát most ezeket fogja a viktornak ajándékba adni a hó közepén, amikorra behivatta a turul madárban született népvezért egy kis kávé és kuglóf reggeli fejmosásra. Van még két „Mengele platz” tábla, azokat elküldi a viktorral a Kövér Lászlónak.

  • cupido

    KI fogja betiltani te szerencsetlen?

  • Tüske Zsófia

    Rózsa, amit cipi-cupi mond, az nem is olyan elképzelhetetlen….

  • Tüske Zsófia

    János, mindenesetre azon, amit írt, nagyon megdöbbentem. nem is tudok rá mit mondani, de az infót elraktároztam.

  • asher alexander

    kivancsi leszek ra hogy a nemzet anyosa-(wittner-ne onaccsaga)-miket fog kiotolni mint utcza neveket!!

  • Mondjuk a mai MSZP-t vagy DK-t kommunistának nevezni csak aljas szándékból és célzatossággal lehet, mert ezek annyira kommunisták, hogy Sztálin javíthatatlan jobboldali elhajlás címén azonnal a gulagra küldte volna mindkét társaságot.

    Tulajdonképpen igaza lett a Kommunista Kiáltványnak, mikor már másfél évszázada azt írták benne, hogy a „kommunista” jelzőt mindenkire ráaggatják, aki nem a fennálló rend híve. Magyarországon ma nem az a kommunista, aki a kommunista nézeteket vallja, hanem az, akinek elege van ebből a primitív felcsútiból és ennek hangot is ad. Tökmindegy, hogy az illető hívő katolikus, liberális, ortodox zsidó, szoci vagy jobboldali konzervatív: ha nem szereti a mi Kedves Vezetőnket, akkor simán lekomcsizzák.

  • Nekem lenne pár ötletem, Csipke rózsa VC illatosító és Asher aluljáró… he….he….

  • Az MSZP és a DK betiltása pedig nagyon is elképzelhető. Minél inkább nő az esélye egy esetleges kormányváltásnak, annál valószínűbb lesz, mert az orbáni banda SEMMIFÉLEKÉPPEN nem engedi ki kezéből a hatalmat. Nemcsak azért, mert történelmi téveszméjük, hogy csak a jobboldal kormányozhat, hanem inkább azért, mert már rengeteg pénzt belefeccöltek a rendszerükbe, és a simicskás haveri körök nem fogják engedni, hogy egy új hatalom esetleg felszólítja őket: számolnának be már legyenek szívesek vagyonuk eredetéről, és mutassák be a vagyonszerzés jogosságát igazoló papírokat!

  • A kommunistázás valójában igazi céljaik leplezését szolgálja. Hatásos, mert erre vevő a döbbenetesen tájékozatlan, századokon át butított magyar nép jelentős része. Nem ismerhetik el, hogy az előző rendszerben is élt ebben az országban, nem is rosszul, tízmillió magyar, mert semmisé válna az antikommunista toposz, és felszínre kerülne valós szándékuk, a jogállam felszámolása. A szocialisták lettek a főellenség, mert a nemzetiszocializmus a cél…

  • Az MSZP és a DK betiltása? Akkor gerilla harc lesz, és lévén, hogy DK tag vagyok, üzenem, keserves lesz….nekik!

  • Zsofi

    pedig en tenyleg nem hiszem, hogy az orbannak akkora tejhatalma lenne, mint ahogy tunik…..

  • asher alexander

    no majd alkalomadtan aztan kapnak a fejukre olyat hogy belezoldulnek!!!
    a szalasi banda is megkapta ami jart!!ezek se kivetelek alola!!
    VAN olyan ero,amelyik a tortenelem saraba tiporja oket is!!

  • asher alexander

    kivancsi lennek ra hany utcat – teret fognak a hon imadott-(en is „hon” imadom!!!javaslom ugy 1200°-on!!)-mein vezer-rol,a Magyar Reich fuhrer-erol!!??

  • Újabb koporsószeg Magyarországnak…

    Dunántúl….Dunántúl….Árvalányhajas szép Dunántúl….
    / Ének a jövőből /l

  • Amen…ugy legyen Asher….

  • Reblogged this on hungarianvirus and commented:
    Azután jön majd az Orbán tér, Fidesz sugárút és a diliházat majd matolcsyról nevezik el például. De lesz majd TEK dicsőség tér és Kövér bölcsesség alagút, ami a sötétbe visz! A turul és a mustármag alaphelyzet, de dakota központ és félázsia körforgalom is lesz, amiből nincs kivezető út! Szép jövő, még szebb kilátások!

  • Kb. olyan kilátásra van most esély Magyarországon, mint St. Gellértnek (Sagredo püspök) a taligából, amin a korabeli „Jobbikos” Vata féle lázadó pogány „magyar gárdisták” felvonszolták a szegény püspököt a hegyre, hogy onnan a mélybe lökjék. No nem baj, majd megint szenté kell avatni néhány mártírt, VISSZAMENŐLEG!

  • Üdvözlet és köszönet mindenkinek, aki itt kommentel. Megosztottuk a hírt a hungarianvirus.wordpress.com oldalunkon és a hazai ellenzéki csoportok Facebook oldalain is terjesztjük. Immár 136 csoport akarja elzavarni az Orbán-Diktatúrát, mintegy félmillió magyar elégedetlen ember. Segítsük Őket, ahogy csak tudjuk. Elég volt az orbáni süket dumából a „világnemzet vagyunk” stb. Nem attól tartunk össze, hogy egy diktátor, aki az ország megosztottságát csak növelte, megmondja nekünk, hogy mi mint „turulba születtünk”! Na ja…. Itt a link, kicsit kiegészítettük az írást…néhány vízióval….! http://wp.me/s2BNDT-1398

  • Orbán tér bizony nem lesz. De nem lesz egyenlöre Birobidzsán, Ben Gurion, Jákob öskövület, Izraelita, Judaizmus,és Betértek tere sem.

  • Georgina Bojana

    Ezer sebből vérzik az ország! De ők ilyen idióta dolgokon vitatkoznak! Most azért csinálják, hogy minél többen agyvérzést kapjanak?! Természetesen az egészségügy a béka segge alatt! (Bocsánat, de már nem tudok udvariasan fogalmazni)…
    Előbb rendbe kellene tenni az országot. Valódi, valós munkahelyeket teremteni, s utána következhet a szoboravatás, meg az utcák, terek átnevezése… Majd akkor! Jelenleg ha bárkit átszervezés miatt (hiába a szakmája kiváló mestere, vagy pontos, rendes, cégének érdekeit maximálisan figyelembe vevő és szolgáló dolgozó) – kidobják. Három hónapig kap munkanélküli ellátást, utána semmi. Marad a helyi polgármesteri hivatal könyöradománya, mivel az önkormányzatokat is kegyetlenül megnyirbálták, mármint a pénzügyi lehetőségeiket. Elismerem, lehetne megyénkénti önkormányzat is. De azok működnének becsületes pénzügyi és egyéb ellátással, kapjanak lehetőséget a megyében élők foglalkoztatására, legyen áttekinthetőségük és teljes joguk az ott meglévő vállalatok adózásába, s abból bizonyos részben kapjanak is. Mert tudom, jól tudom, vannak régiók, ahol egyetlen vállalkozó sincs. Ők mit is tehetnének? Ha ezt megyére lebontanák, talán jobban járna az ország? Meg az ott élők is.
    De addig?
    *
    Ezek a teljesen felesleges átnevezések a Moszkva térnél is. Mennyibe is került ez a kis herce+hurca?! Arról bezzeg nem nyilatkoznak. Az ott élő embereknek minden okmányukat ki kellett cseréltetnie, az ott lévő munkahelyeknek a bélyegzőtől – az akármilyen papírjáig – mindent.
    A Fidesz tojik bele a közepébe, de jó nagyot!
    Mikor ébred már fel Brüsszel, hogy egy súlyosan beteg ember van a magyarországi, miniszter elnöki székben?! Gyógyításra szorul! De minél hamarabb. Nem gúnyból írom ezt, de az ország védelmében.
    Kimutatható, hogy Napóleon, Sztálin, Lenin, Hitler s még sorolhatnám – hasonló betegségben szenvedett… Nem, nem vagyok Fidesz ellenes, mert vannak ott, dolgoznak ott normális, sőt szorgalmas, okos, becsületes, jó EMBEREK is.
    Itt már elszabadult a pokol!
    Semmi kiút nincs?
    „Atyuskánk” már a nem tudom hanyadik költségvetést betonozza be jó előre… Miért van ehhez joga?
    S, ha nem Őt választjuk, részemről biztosan. Akkor az új kormány mit tehet az előre bebetonozott törvényekkel, határozatokkal…?!
    Nem tudok mást mondani: Jézus nevében kérlek, irgalmazz Teremtő Istenem! – szerencsétlen hazánknak, Magyarországnak… s, az itt élő, vegetáló embereknek. Ámen.
    Remélem elolvasod az írásomat, átgondolod és nem legyalázod, de kicsit belebújsz az itt élők keservébe…

  • Georgina Bojana

    Kedves Bubala51!
    Nem is gondolnád, milyen sokan önkezükkel vetnek véget az életüknek. Van ám családirtás is. S, nem minden esetben alkoholista emberek. De képtelenek megélni! A megélhetés lehetőségét vették el sok embertől! az alapvető polgári jogokat. A cégek túlszámláznak, elnézést’ – de pofátlanul! S, még a szerencsétlen polgárnak kell kuncsorognia, igazolnia – hogy neki van igaza! Hogy hülyére vették! S, ez előfordul, szinte minden vonalon…
    *
    A parkolási cégek?! No, ez egy külön világ! El nem hiszem, hogy ott nem kapnak kiegészítést egy-egy bünti után! Rendszeresen a személyautót – teher autónak titulálják! – hiába mutogatják be a forgalmit, minden esetben be kell menni, s majd agyvérzést kapni az unott ügyintézőnek a látványától, meg a betanult, gépiesen felmondott szövegétől.
    S, elég két perc, már ott terem a parkoló őr, s már ott a csomag. De olyan is előfordult, hogy „állítólag” kitette, de „biztosan valaki leszedte” – így a szerencsétlen autós, csak a lényegesen „combosabb” büntetést kapta meg, mivel fogalma nem volt arról, hogy az alatt a 3 perc alatt, amíg berohant a boltba, ledobta az árut az üzletbe, s máris szaladt vissza az autójához. Az „akció” lezárult. Természetesen a parkoló őr – már aki büntetett – jól elbújt két autó közé…
    *
    No, ilyenkor kell ám fékezni az indulatokat, már ha rátalál a parkoló őrre, s megtudja, hogy megbüntették, mert ott a csomag. De hangsúlyozom, sokszor nincs is ott… Odateszik, lefényképezik, – majd a csomag eltűnik…. A delikvens meg fizet…
    De már szinte az egész életünk csekkekből áll!
    *
    Teljesen ketté szakadt az ország! Vannak a nagyon gazdagok és a szegények. Középosztály nincs. Demján állítólag a szegényekre, meg különféle alapítványokra akarja hagyni a vagyonának egy részét. Családja tudtával. Elgondolkoztam azon, talán belenézett a „varázs”tükrébe? Talán felismerte, hogy ebben a vesztébe rohanó országnak a legatyásításában Ő is benne volt?! Nem, nem gyanúsítgatok, csak tovább gondolkozom. Ilyen óriási felajánlást az ember nem tesz csak úgy magától. Ott kell lennie valaminek?!
    A Teremtő talán megmutatta, ráébresztette, hogy a halottas ingen nincsen zseb. Bármennyit is összeharácsolt, úgy megy el, mint mindenki. Talán felébredt a lelkiismerete?
    Úgy tudom egészséges, s éljen sokáig, erőben egészségben. Senkinek soha nem kívánnék rosszat.
    *
    Jó lenne már a VALÓBAN OKOS, GAZDASÁGI SZAKEMBEREKKEL LEÜLNI ÉS MEGTÁRGYALNI – párt-hovatartozás nélkül! Mit is csináljanak? Mit tegyenek? Hogy a maradék morzsákat összegyúrják, megmenthessék?! Talán még nem késő a összesöprögetni?!
    *
    Észre kellene téríteni az ország vezetőségét és nem a Parlamentben vitázni, meg újságot olvasni! Felháborító! Néztem a parlamenti közvetítést, s annak tudatában, hogy tudják a képviselők, hogy látjuk, halljuk mit művelnek ott – jó pénzért! A mi pénzünkért! Szörnyű volt megtapasztalni az ásításokat, a közönyt, az újságolvasást, az összehajolgatós beszélgetéseket…
    Csak akkor aktívak, de akkor nagyon, ha a saját jövedelmükről van szó, meg kiváltságaikról, engedményeikről.
    Különben figyeltem, elismerem – rosszindulattal! S, kellő „méreggel” feltöltve! Egyáltalán nincsenek ott, vagy csak bámulnak bele a fene nagy semmibe… Pedig ott és akkor a mi életünkről van szó. A miénkről, akik besegítettük őket abba a bársonyszékbe! De jó is lenne, néha egy-egy gombbal egy kis rezegtető, felébresztő villanyáramot bevezetni azokba a kényelmes, terpeszkedésre ingerlő ülő alkalmatosságokba! De jó is lenne egy apró áramütés, hogy felébredjenek! Hé! Most figyelj! RÓLUNK VAN SZÓ, RÓLUNK, AKIK ODA BEÜLTETTÜNK!!!!
    *
    Láthatóan, követhetően – alig várják, hogy fussanak a jól megérdemelt, természetesen olcsóbb áron kimért ebédjeiket elfogyasztani.
    Hogy az ilyeneknek miért nem akad a torkán?!
    *
    A normális, becsületes, valóban a mi ügyünket képviselők rongyosra beszélhetik a szájukat, semmi, de semmi nem történik! Hja igen. Valami mégis! Leütik a kalapácsot!
    Az időnek vége.
    S, ha ez így megy, akkor a mi időnknek is – vége…
    S, nekünk?
    Könyörgöm nekünk miért van végünk?!
    *
    Véleményetekre számítok! S, meg is köszönném!

  • Akarki mit mond! Nem volt othontalan ember! Mindenkinek volt BIZTOS lete! Tanulni lehetett!! A fiatalok nem voltak lezulesztve!! Ezt akartam mondani a rossz Atkosrol! Nezzuk meg mi a helyzet most!

  • asher alexander

    godi maga balfek!!
    -es maga szerint ki akarja kozulunk hogy eppen ott magyarorszagon MOST legyen „olyan” nevu utca??
    az csak gyulolkodesre adna okot az olyan balfaszoknak mint maga!!
    mellesleg megjegyzem a II.ik Vilaghaboru elott Voltak olyan nevu utcak!!
    Ungvaron volt pl,; Yaacov Prospect!

  • Andrási Sándor

    Kedves Csirke Rózsika! Önt minősíti amit írt: „….Moszkva ternek fogom nevezni a Moszkva teret es szarom le, mit akar a csuti patas….”
    Különben annak nevezi a Moszkva teret, aminek akarja, lehet az Kalef, Moszkva tér, vagy Széll Kálmán tér. De azt tudomásul kell vennie, hogy az előző gyarmati uraink fővárosa (Moszkva) emlegetése az emberek nagy többségében rossz emlékeket ébreszt. Tudom, sokaknak Magyarország jelenlegi gyarmattartóinak közterületek elnevezésében történő megjelenítése, mint a „Meg Nem Nevezett, Nem Létező Pénzhatalmi Rendszer” elnevezés tetszene. Ez azonban kissé kacifántos, és hosszú. Lehetne talán a MNNNLPR mozaik szót alkalmazni, de ez túulságosan nyelvtörő. Ezen problémák kiiktatására célszerű a MNNNLPR Magyarországról történő kiszorítása. Ha ez megtörténik, üdvözölni fogom a Moszkva tér nevének visszaállítását.

  • Andrasi

    ha az en korosztalyomat vesszuk alapul, akik igencsak 56 utan szulettek, bennunk semmifele rossz emleket nem ebreszt a Moszkva ter es igencsak az en korosztalyom tartja el ezt a maguk altal megvalasztott dilettans, destruktiv semmirekello orban-kormanyt, az oregeket es a gyerekeket….Moszkva, mint gyonyoru varos, ne ebresszen senkiben rossz emlekeket, legfeljebb az akkori szinten dilettans szovjet kormany….

  • gödi, Orbán tér biztos nem lesz, mert már van….

  • Andrasi

    meg annyit mindehhez, hogy mint kituno tanulo, szolgalatot teljesitettem gyerekkent az uttorovasuton es rendszeresen mentem at a Moszkva teren….persze alcsutrol nezve feltehetoen ez nem lehetett valami nagy elmeny, a disznoszarban matato, bugris videkinek…igy kotodese se lehet semmihez, ami budapesti…..ezert nincs is annak realitasa, hogy paraszatbol uriemberre valjon es ugyanezert nem fogadja be soha a nyugati politikusi tarsadalom, teljes joggal….

  • Andrási Sándor, milyen érdekes, maguknak mindig igénye van arra, hogy gyarmatnak tekintsék magukat…… a boldog békeidőkben, 1919-ig az osztrákok gyarmatosítottak, Horthy alatt a hitleri Németország, bár ezt most előlépett paradicsomnak, a boldog békeidők előbbre rukkoltak egy korszakkal…. amikor itt állomásoznak a szovjet csapatok, akkor ők a voltak a gyarmattartók, és a magyarok a Nyugat után nyígtak, most, hogy csatlakoztunk az EU-hoz, az eu és a zsidók, ahogy az alig kódolt beszédéből kiveszem, a Főturul meg sámánnal űzeti ki a Parlamentből a rossz nyugati levegőt és féllábbal már Ázsiában keresi a vándorló őseit – kíváncsi vagyok, mikor következik India…… Hát, magiknak nem lehet a kedvére tenni semmikor.
    Mindenesetre elmehetne Párizsba, agitálni a Rue Moscou ellen, jó hosszú ám! – sőt, a büdös komcsi franciák nem átallanak sugárutat elnevezni Karl Marx-ról sem….. na de úgy őszintén: ki a jó büdös francnak van szüksége a maga üdvözlésére?

  • A rendszerváltás után, ebben a csudi demokráciában valahogy mindenki kommunista lett aki nem tartozik az új urak, a „nemzetiek” köréhez. Aki egykori párttagként az új urak seggnyalója lett annak a múlt meg van bocsátva. Az egykori keretlegények, kis és nagy nyilasok, a Horthy rendszer katonái meg egyszerre ártatlanul meghurcolt polgárok lettek. Életre kelt a rendszerváltás legendája, szabadok lettünk mint a madár, csak közben a rendszerváltás pártjai, a buzgó antikommunista, de félelmetesen alkalmatlan politikusok miatt kétmillió ember elvesztette állását, megélhetését, emberi tartását, Jött ’56 forradalmának, a „soha nem látott egységben felkelt nép” legendája, és azóta sem zavar senkit, hogy a nép nem kelt fel, csak otthon ült, és kicsit sem nagy örömmel szemlélte a zürzavart, a többnyire köztörvényesek garázdálkodását, a „hősöket”, akik inkább hülyék voltak mint hősök mert puszta kézzel neki mentek a szovjet tankoknak. A „kommunista diktatúra” legendája, ami annyira diktatúra volt, hogy a rendi Magyarországon tengődő, emberszámba se vett millióknak biztosított felemelkedést a kilátástalan nyomorból, adott biztos megélhetést, és addig soha nem tapasztalt életminőséget, tanulási lehetőséget, egészségügyi ellátást, egyáltalán emberhez méltó életet… A rendszerváltás adott szabadságot a pofázásra, a vonulgatásra, Trianonról jajveszékelésre, de ugyanezen millióktól visszavette az emberi élethez való jogot… A rendszerváltó demokraták, liberálisok, konzervatívok, ömlengenek a megteremtett szabadságról és egyenlőség jelet tesznek az arisztokrata rendiség sötétsége, és Kádár „diktatúrája” közé. Nos kérdem én, egy traktorgyár, egy ruhakereskedés, egy bérház államosítása egyenlő-e azzal, hogy magyar családok százezreit kiirtották, megsemmisítő táborokba küldték, vagyonukat elrabolták. Hány aknamezőre hajtott munkaszolgálatos egyenértékű a termelőszövetkezetbe kényszerített parasztgazdával? Csak mellékesen, az a rendszerváltáskor „okosan” szét vert szövetkezeti mezőgazdaság úgy működött, hogy csodájára járt a világ. És ne Recskezzetek! Hány tízezer Dunába lőtt egyenlő azzal az egy év átvészelt Recskkel?
    Kedves rendszerváltó demokrata, liberális, és mindenféle hölgyek, urak! A dicső rendszerváltásotoknak eredménye annyi hogy ihatatlan lett a tej, ehetetlen a párizsi, nézhetetlen a köztévé, és megfizethetetlen a benzin. Morálisan meg annyi, hogy nagyanyám, életének utolsó pár évében, a szabadság „nagyszerű” demokráciájában megint nem mert, nem akart kimenni az utcára rövid ujjú blúzban…
    Úgy hogy mindegyikőtök aki a kommunista „diktatúráról” fröcsög, bekaphatja!

  • Felhívás mindenkihez!!!! Blog oldalak is veszélyben! Megtámadtak minket!
    A HETI VÁLASZ, a FIDESZ szócsöve nekiment a Hungarianvirus.wordpress.com blogoldalnak! http://hetivalasz.hu/itthon/a-nevtelensegbe-burkolozo-hivek-mesterfokon-uzik-a-bunosmentegetest-55359 .
    Mi jön ezek után! Ismét valóban szamizdatként lehet a diktatúra sikereiről publikálni?
    Válaszoltunk a Heti Válasznak: „22.rész. Nem Portik Tamás Hannibal Lecter, és nem szervez forradalmat sem! Interneten támad Portik Tamás köre a Heti Válasz szerint! ” http://wp.me/p2BNDT-mJ

  • Puchert János

    A nemzetközi helyzet fokozódik ahogy a Tanú című filmben annak idején hallottuk, tegnap arról volt szó hogy az Önkényuralmi rendszerhez köthető neveket eltöröljük ma már áldozatul eset ennek az őrületnek Tersánszky Józsi Jenő és Gelléri Andor Endre is. Hol áll meg vajon ez az őrület..

  • Bencsics Klára

    Moszkva tér hány évig volt, kedves Csipke? És maga meddig él, mit gondol?
    Egy tér maradandó, és senkit SEM érdekel maga minek hívja!!!!!!!!!!!!

  • Bencsik maga nem Magyarországon él ugye? Ezért nem tudja, hogy a metró szerelvényeken rendszeresen kézzel kijavítják Moszkva-térre a feliratokat, a SENKIK, úgy a budapestiek fele, akik mind rohadtul ki vannak az idióta név változtatásokra, na meg az ilyen tyúkeszűekre is mint maga!

  • Írását fájdalmas olvasni. Édesanyám Budapesten él, szerencsére két nyugdíjból, mert a magyarból már nem futja, de az édesapám után kapott itteni nyugdíj ami sokat segít. Ledolgoztak szüleim ott is 40 és 35 évet, 15 éves korától kezdte édesanyám a munkát. A belvárosban lakik, ahol most az összes utcák fizetéses parkolók. Decemberben voltam ott, leparkoltam, majd elmentem a jegyért kb. 12 kocsira volt a falra szerelt automata. Miután megvettem a jegyet, megfordultam, indulok vissza a kocsimhoz, de már ott áll a parkoló asszony (nem volt kis asszony) és fényképezi kocsimat, odaérek nekem adja a parkoló bírságot $17,000.00. Mondom itt azért mentem, rögtön ahogy leparkoltam. Az idő 8:03 rajta, ugyanaz, mint a bírságon. Vállat von az asszony. Menjek az önkormányzati irodába ott elintézik, mondja. Elmentem, két óra veszteség, nem kell fizetni a bírságot. Visszamentem édesanyámhoz, onnan a körzeti orvoshoz vezettem, két blokkra. Nagy tábla van, „Egészségügyi Parkoló”. Mivel az orvoshoz megyünk, leparkolok. Bemegyünk, megkapom a leletet és vérképet, amiért mentünk, 10 perc az egész, kimegyek, a kocsimon rajta van a saru. A tábla azt jelenti, mondja később egy arra járó rendőr, hogy csak az orvosok parkolhatnak ott, nem a betegek. (Sem németül, sem angolul nincs kiírva semmi, dögöljenek meg a turisták) Három óra, mire kijön a két ember, leszedi a sarút és ugrik Ft21,000.-. Délután van, elment az egész napunk. Mindezek előfordulnak azokkal is, akik kissé figyelmetlenek, de ismerik a viszonyokat. Senkinek nem jutna eszébe, hogy minden parkolóhely előtt ott legyen a parkoló méter, ami credit kártyával is működik, mint nálunk???
    ….
    A szemlélet, a hozzáállás egészen más Magyarországon, az emberek komoly stressz alatt vannak, tisztelet a kivételnek, veszekedősek, udvariatlanok, sokan nem értenek munkájukhoz, vagy nem törődnek vele.
    =================
    Évek óta kapunk mi kritikát, azért, mert nálunk az a bevett szokás, hogy amikor egymással szem kontaktust létesítünk (amikor haragszik az ember az élettársára, ez gyakran elmarad) és egymásra mosolygunk. A vád, hogy ez színlelés és nincs mögötte semmi. TÉVEDÉS! Akire mosolyogsz, az nem fog durván rád ordítani, mert véletlenül meglökted a villamoson. Nem ez a fontos. A jó közérzet az ami ezáltal átragad másokra is. Mosolygós emberek közt nem illik morcosan, udvariatlanul viselkedni.
    Aki előzékeny a közlekedésben, azzal mások is előzékenyek, ha megköszöni, amikor utat adnak neki is, mások is megköszönik, így jobb közérzettel ér be a munkahelyére. Könnyebb ott is udvariasnak, segítőkésznek lenni, jobb közérzettel mások is szívesebben segítenek és a munka is eredményesebb lesz. Mindezt tudják az emberek az egész világon, csak nem mindenki alkalmazza.
    ==================
    A demokrácia is ilyen dolog, nem a jó alkotmány és a jól szerkesztett törvények amiért a demokrácia jobban működő társadalmat eredményez, hanem azért, mert az emberek túlnyomó többsége betartja a törvényeket, betartatja másokkal is a törvényeket és megbüntetnek mindenkit, aki bizonyítottan megszegi a törvényeket. Mindenkit! Még a miniszterelnököt, az elnököt is! Erre vannak a bíróságok, a bírók! Erre kell a fékek és egyensúlyok rendszere, a független bíróság, az, hogy a bírók képviselik a legmagasabb hatalmat, döntésükbe senki nem avatkozhat bele, erre kell a kormány munkáját kutató, bíráló, független média és a polgárok joga ahhoz, hogy politikusait, képviselőit, kormányát visszahívhassa, lemondathassa, amit megtehet, ha elegen vannak, akik elégedetlenek munkájukkal.
    ===================
    Magyarországon nem csak a demokrácia rendszere, de a demokrácia iránti kívánalom sincs meg legtöbb emberben. Nem a koncepció, hanem a demokrácia megvalósítására nincs meg a kívánalom. Sok ember mástól elvárná, hogy becsülettel, korrupció nélkül, szaktudással, törvényt tisztelve, előítélet nélkül, demokratikusan viselkedjen, de önmagától nem, elnézi saját hibáit, felelősségérzet nélkül. NINCS, AMI ÉS AKI KÉNYSZERÍTENÉ, HOGY FELELŐS LEGYEN, SAJÁT ÉS MÁSOK SORSÁÉRT.
    Milye ország az, ahol baltás gyilkossal üzérkedik, személyes haszonból a miniszterelnök, nemzetközi botrányt csinál sok alkalommal ezen kívül is, hazudik, csal, lop, az emberek vagyonát rabolja el és akkor még kioktatja, hogy turul madárba szülessenek, mégpedig minél többen.
    A Kövér szaktárs pedig majd elhatározza, hogy a közjónak hány gyerek szülése és mikor a leghasznosabb, mert a gyerek szülés az nem magánügy, hanem a kormány szabja majd meg.
    Olyan országban lehet ezt megtenni, mint amit Hitler és Mussolini tett tönkre, vagy amit egy szifilisztől meghülyült Idi Amin irányított (Uganda), vagy amit a diktátor Hugo Chavez rabolt ki idáig. (Venezuela)
    ….
    A magyar sajnos ember olyan környezetben nől fel, ahol már az iskolában megtapsolják társai, ha sikeresen puskázik, mások leckéjét lemásolja, azaz CSAL! Tudom, mert ott jártam ki a gimnáziumot. Oroszból csak úgy jutottam át, hogy barátom leckéit lemásoltam. A matekot meg én adtam neki lemásolni, ami természetes volt, hiszen erre van a 15 perces szünet, nem?
    ….
    Erre alapszik a magyar társadalom, a felnőttek nagy része is ismeretségi alapon tud karriert csinálni, ami kidomborodik a politikai elkötelezettségben. Kormányváltáskor az egész gárda kicserélődik sok hivatalban, vállalatoknál. A tudás sok helyen másodrendű vagy szükségtelen.
    ”Budai Gyulának milyen szaktudás kell dinnyével kartellezni és mindenkit alaptalanul, ocsmány módon, becstelen¨l, utasításra, hamisan megvádolni? A matolcs mihez ért az egykulcsos eszével, amit valaki régen bezárt és eldobta az egyetlen kulcsot. A kiflievő szenátor asszony mihez ért, hogy az elrabolt nyugdíjakat őrizze, amik eltűntek a keze alatt. Szinte mind a 3,000 milliárd magánvagyont, kilenc hónap alatt felélte a rablóbanda kormány, miután 200 milliárdról nem tudott elszámolni a Gabika elszámolni. A matolcs ugyanis átutalta máshová az összeget a költségvetésben tömött be egy lukat, a sok közül, de elfelejtette a selmecnek megmondani, az meg észre sem vette. Ugyanakkor a kiflievő az idén is 160 milliárdot vesztett a tőzsdén, nemtörődömsége és hozzáértés hiánya miatt. Ez csak egy év munkája és sok millió kiflit vehetnének belőle az iskolásoknak.
    ===================
    Mi lenne a megoldás? Nem nehéz kitalálni, de lehetetlen megvalósítani.
    Róna Péter is megmondta ezt.
    A magyar embereknek meg kell változniuk, meg kell szűnni a becstelenségnek, a szívességen, párt elkötelezettségen alapuló, korrupciós érvényesülésnek. Becsületesen, tudással szabadna csak előre jutni, egy olyan kormány vezetése alatt, ami nyíltan, becsülettel, korrupció és önérdek nélkül, az ország érdekét szolgálva vezet egy törvénytisztelő, előítéleteket elvető, demokratikusan gondolkodó, aszerint viselkedő polgárságot.
    =====
    Azaz, úgy kellene élni a határon belüli magyar embereknek, mint sok kivándorló sikeres magyar embernek. Úgy, mint akik elhagyták az országot, új életet kezdeni, új nyelvet, új szokásokat, megtanulni, hogy egy civilizált, demokratikus országban megtanulhassák, hogyan kell demokratikusan, tudás alapú társadalomban élni. Sokan megtették ezt önkéntesen, sokan kényszerből, de csak kevesen nem tudták ezt megtenni a környezet hatása miatt is.
    Logika szerint ezt könnyebb volna megtenni kivándorlás nélkül, de a realitás, hogy a kultúrát nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, csak nagyon drasztikus és tragikus beavatkozással. Mint ahogy a náci Németország teljesen meg lett reformálva idestova 67 évvel ezelőtt. Azóta sem néztek vissza a Németek, nem sírják vissza dicső múltjukat, mint a Horthy kultuszt a magyarok. A jelen problémáit próbálja megoldani legtöbb nemzet, hogy legyen jövője, amire ez a magyar kormány képtelen. A szavazások nem csak 2014-ben lesznek, már régen folyik, csak akik most szavaznak, azok a lábukkal szavaznak. Akik most a lábukkal szavaznak, azok nem a legbutább rétegét képviselik a magyar társadalomnak. A legbutábbak azok, akik mindezt nem ismerik fel.

  • eppen ezert felesleges valtoztatgatni a nevet, be kene vallalni a nepnek a multjat is… en mindenesetre tobbet eltem arrafele, mint maga, eppen ezert maga ott mondja el a velemenyet a montreali korlatolt agyu szentfazekak kozott, talan arra van jogalapja, masra nem nagyon…

  • Az MSZP és a DK betiltása? Akkor gerilla harc lesz, és lévén, hogy DK tag vagyok, üzenem, keserves lesz….nekik!

    Szerző: A Parittyás hangja | október 2, 2012, 5:38 du. Vagy inkább gorilla,mak mak.

  • Sándor elvtárs: Vannak emberek, bűnözők is, akik a haláltól megmenekülve, a sors, vagy valaki által kegyelmet kapva megreformálódnak, új életet kezdenek, hasznos polgárailesznek a társadalomnak. Wittner Mária esetében egy hamis mártír helyett egy gonosz, bosszuálló közveszélyes bűnözőt nyert a Magyar társadalom.
    .
    .
    Volnának fontosabb problémák, amiket meg kellene oldani, mint az utcák, terek fasiszta ideológia szerinti szükségtelen és drága átkeresztelése.

  • Én átéltem az 56-os forradalmat, mint gyerek, a város legaktivabb területén a VIII. kerületben a Rádió, a telefonközpont, a Kilián laktanya és a Korvin köz által behatárolt területen a Baross urca és a Práter köz távolságának félutján. Sajnos sok halálos áldozatot lehetett látni, magyarokat, orosz katonákat, egy AVH tisztet a szemem láttára lőttek le a felkelők. Ezzel együtt mi baj lenne a Moszkva térrel? Moszkva városa ott volt néhány száz évvel előbb, még mielőtt Lenin és Sztálin megszületett. Semmi bajom a Marx térrel sem. Marx ugyanis ugyanolyan meghatározó embere az emberi társadalmaknak, mint Einstein volt, szinte nincs olyan ember a Világon, akinek életét ne befolyásolta volna és aki nem ismerné nevét. Könyvében a korabeli kapitalista társadalom részletes és hű elemzése található meg és nem a szocialista ideológiáját elferdítő, gonosztevő kommunisták által elkövetett atrocitásokra való felbujtás.
    .
    Vannak kimagasló személyek, írók, költők, politikusok, akik amikor választásuk lehet, kiállnak egy eszme mellett, életük árán is, mint Petőfi, aki a szabadság eszmélyét megtestesítő hős lett a Magyar emberek számára.
    .
    Horthy, Nyírő József, Wass Albert ugyancsak választhatott annak idején, meg is tették, a nácizmus mellé álltak, nem csak gondolkozásban, de cselekvően, támogatva és kiszolgálva azt. Ez határozza meg szellemiségüket.
    .
    Hitlernek is voltak jó tulajdonságai, jól festett, szerette a kutyákat, Eva Braunt és a gyerekeket is, de különböző tulajdonságaikat értékelve náci, fasiszta szellemisége volt a legfontosabb, így manapság csak néhány eszeveszett szellemi toprongy, aki róla akar akármit elnevezni, azok közül, sajnos Magyarországon is laknak sokan és a pöcegödörben is ülnek ilyen képviselők, a Fidesz/KDNP/Jobbik kormányban.

  • asher alexander

    hat ez az!!
    az ilyen alnokul hazug wittner feleknek ettol nagyobb gondjuk nincsen!!!

  • bubala51- Gybognar jr, – maga nem, csak elmebeteg, de egyértelműen fasisztoid nézeteket vall.
    Kár volt nevet váltani, kilátszik a lóláb.

  • Bubula 51: egy kicsit túl leegyszerüsitette a dolgot. Nyilvánvaló nem maga Moszkva város miatt volt itt a gond egyeseknek, hanem az asszociációval. (The Soviet overlords)

    Pld Wagner operákat is lehet élvezni és értékelni úgy is, hogy az ember nem kell arra gondolnia hogy Hitler meg a nácik mennyire szerették, és hogy Wagner milyen antiszemita volt még a náci birodalom előtt, de a leszármazottjai is azok voltak. (Carl Orff úgyszintén, bár nála ez még eléggé vitatott.) És több zsidó karmester dolgozott Wagner operán mint pld James Levine, Fischer Ádám (aki történetesen a Hitler és a nácik által nagyon kedvelt Bayreuthban karmester) meg Daniel Baremboim (aki megtörte a tabut és Izraelban Wagnert dirigált kb 10 éve). És nevezhetnék töb zsidó operaénekest meg rendezöt, akik Wagner operákon dolgoztak. De ennek ellénere, nem hiszem hogy hamarosan el fognak nevezni egy utcát Wagner után Izrealben, nem?

    Engem konkrétan sosem zavart a Moszkva tér, most is így hívom, és mint korábban írtam, hagyják csak fent az összes régi táblát, a Mussolini terét, a Novemeber 7 terét, stb. Ez mind a történelem része.

    De egyébként is, mint a cikk irója meg Ön is irta, ez mind olyan smokes and mirrors ami elvonja az emberek figyelmét, lefogallja öket és közben a Fidesz semmit nem csinál abban az érdekben hogy az emberek jobban élekenek. Gondolom egy szegény családnak is ez volt a legfontosabb priorotás, hogy ne legyen Moszkva tér meg Marx tér, stb.?

  • Gollner Ur!
    Onnek hasmenese van. Kar, hogy pocegodornek nezi ezt az organumot, itt teriti szet az uruleket. Nem hiszem, hogy van olyan aki ne tudna, hogy ontol ered ez a tobb nev alatt ide froccsentett sz@rt. Nem sok megbecsulest tanusit ez irant az organum irant. Akkor mit var a „tuloldaltol”???

  • Alex

    haat szerintem Gollner azt varja a masik oldaltol, amit en is, hogy eltakarodjanak innen es a kurucinfora hanyjak a baromsagaikat EZTAN!

  • Egy kanadai magayr: Horthy az milyen associációval jár együtt? Nyírő és Wass Albert milyen associáció? Overlordok? Hiszen a viktor és a koszos bagázs sokakl gonoszabb a magyar emberekkel, mint a Szovjet overlordok voltak. A Szovjet overlordok nem vették el a rokkantak, a betegeket ellátó szülők, az elesettek, a betegek szociális segélyét, az emberek megspórolt magánvagyonát. Akkor is a szovjeteknél is buzgóbb magyar végrehajtók sanyargatták a népet.
    ——
    A gonosz szipirtyó Wittner Mária csak személyes gyűlöletét, bosszúvágyát éli ki a pöcegödörben, nap, mint nap, hasznos tevékenység nélkül? Mint mondtam, megkegyelmezésével egy kôzönséges bűnözőt szabadítottak rá a magyar társadalomra.
    ——–
    Wagner operákat lehet élvezni, mert Wagner meghalt jóval azelött, mint ahogy a nácizmus kialakult, semmi köze nem volt a fasizmushoz. Ha Hitlernek tettszett a Mona Lisa, attól nem lett Leonardo da Vinci fasiszta festő.
    ——-
    Hiedelme Wagnerről Izraelben nem teljesen állja meg helyét, valóban taboo volt még a zenéjét is játtszani 2000-ig.
    ……..
    Ime, idézek a May 20, 2012 Los Angeles Times cikkéből.
    „A classical music event in Israel is expected to break the country’s taboo on performing the music of Richard Wagner, the 19th century German composer and a well-known anti-Semite.
    http://articles.latimes.com/2012/may/30/entertainment/la-et-cm-israeli-richard-wagner-20120529
    The Israeli newspaper Haaretz reported this week that the event, scheduled for June 18, will feature orchestral musicians performing selections from Wagner’s „Der Ring des Nibelungen” and other operas.”……..
    …..
    Sok zsidó ember, aki átélte a Holocaustot nem szereti Wagner zenéjét, az emlékei miatt. Sokan azonban szeretik, mint ahogy negyven-ötven évvel ezelőtt kevés zsidó vett Mercedest, de ma már nincs stigma a Német ipar termékeihez kötve, csak azoknál, akik előítéleteket táplálnak életük végéig. Egyébként én, ki sem állhatom Wagner zenéjét, pedig szerencsére semmmi közöm a Holocausthoz és nincs semmi előítéletem zsidók, vagy németek mellett, vagy ellen. Moszkva nekem egy fővárost jelent és nem a kommunizmus jelképét, de a magyar emberek, különösen akiket a pofátlan baltás gyilkossal üzérkedő rablóvezér a turulban születteknek, vagy fél-ázsiaiaknak titulál messze estek a demokráciá fájának legmesszebre hullott gyümölcsétől is és így értékrendszerük a béka segge alá csúszott. Nekik most egy darabig jobb lesz a Horthy sugárút és a Szállasi körút, Wass Albert utca, Nyírő József köz, Mussolini tér. Aztán majd jön egy másik kormány és az is elnevez mindent másra.
    =============
    Magyarországon a történelemkönyveket ceruzával kell írni és nagy radírt adni mellé. mire kijárja a diák az iskolát, szinte minden oldalat többször is átírhat. Egyébként mi sem vagyunk tökéletesek. A déli államokban nem sok gyereket neveznek el Sherman-nak és nincs Sherman Boulevard sehol. Szerencsére van sok Martin Luther King Boulevard, legalább egy, minden nagyvárosban és nemzeti ünnep a születésnapja.

  • Puchert János

    Az a véleményem egy város vagy egy ország vezetésének nem érzelemből kell politizálnia és döntéseket hozni Szerettet Vezetőnk keleti nyitásról beszél Oroszország is keletre van tölünk és onnan jön a földgáz az olaj egykor mezőgazdasági termékeink felvevő piaca is volt miért kell megsérteni őket ezzel a botorsággal elvesszük a Moszkva tér megnevezést nem kéne elgondolkozni mielőtt cselekszünk ártunk vagy használunk az országnak.

  • Csipke Rozsa! Alex erzekeny pontodra talalt???
    Bubala! A fejedbe irtak ceruzaval a tortenelmet, ha egyaltalan neked irtak tortenelmet. Ha mindig fordulsz a szeljarassal, akkor a tortenelmet is mindig maskent ertekeled. Normalis emberek egyfelekeppen ertelmezik a tortenelmet: HELYESEN.
    Ne is mondjatok, tudom: naci, fasiszta stb. Mar unalmas.

  • Puchert János

    Nem mellékesen Wittner szeptember elején kiáll a tv nyilvánossága elé sajtótájékoztatót tartani elmondja, hogy a kormány úgy határozott, hogy a nemzeti ellenállásban résztvevők nyugdíját nem 4%-al hanem 8%-al emelik mondván abból a célból, hogy a fogvatartottak és a fogva tartok közti különbséget kompenzálják és az is elhangzott, hogy szeptember végéig mindenki megkapja a megemelt nyugdíját október 4. van sehol semmi közben a képviselő asszonynak más dolga akadt így talán észre sem vette, hogy nem teljesült az ígérete.

  • Na végre megszólalt Wittner is, ennek szívből örülök, mert már régóta azon gondolkodom, hogy mi a lófaszt keres ott ez nő. És minjárt nagy horderejű javaslattal lepte meg az ott ülő tisztelt publikumot. Javaslom, cserébe (hálánk jeléül) a fooradalmi ötletért, nevezzünk el teret, mondjuk a Rákóczi teret, Wittner térnek. Milyen szép is lenne, amikor Wittner lerántja a leplet a sarkon lévő vadi új tábláról és könnyes szemmel nyilatkozik a Magyar Nemzet ujságírójának: Éveki itt álltam ezen sarkon és nem hittem volna………….
    Novi56

  • Nyugalom kérem !
    A Moszkvás az Moszkvás és az is marad.( Majd vissza lesz rá téve a bádogplatni, nemsokára )
    Mert pl. Budapest náci főpolgármestere , ( a neve most nem jut eszembe , felejthető az ipse ) is Moszkvatérnek említette jóval az általa kierőszakolt átkeresztelés után , amikor elment a Klubrádióba személyesen sírdogálni , hogy vele mennyire ki akar babrálni a Debreceni Nagyúr ( neve most nem jut eszembe , csak az hogy huszárnak festettette meg saját magát egy népi naív művésszel , másféméteres vásznon ) szóval hogy ez a Kósa fel akarná számoltatni a kétharmaddal Budapestet , mint közigazgatási egységet heheheheheheeheheehehehe…

  • NOVI56: Höhöhöhöh..höhö

    Orbán tér az van Budán. Jó rég óta..de szerintem mikor végre felszámolják majd a NER.-t és viszazökken az ország a rendes kerékvágásba , az Ornán-teret bizonyosan átnevezik. Már csak megszokásból.

    Puchertkám : Arról tudsz hogy a Moszkvás lenyúlása után indítottak egy küldöttséget a síkhülye Tarlósék ( Bp. náci főpolgármestere ) Putyinhoz , hogy had helyezzék már át a Szovjet Hősi Emlékművet a mostani helyéről egy ” olyan helyre ahol jobban védhető lenne az esetleges rongálásokkal szemben ” Emellé az álságos duma mellé meg belefoglalták petíciójukba hogy ” Budapest egyik legfrekventáltabb terén áll és ott nincs jó helye neki ”
    Na , megérkeztek a dicső magyaok a távoli Moszkvába , ott is a Goszpodár Putyin hivatalába. Ottan azt mondta nekik valami harmadrangú titkárnőcske hogy ez nem Putyin elnök úr kompetyencsovicskája , menjenek szépen el Moszkva főpolgármesteréhez a kérelmükkel.
    Az meg valahogy nem ért rá pont akkor.

    ( Azt tudni kell hogy a II Világháborút lezáró Békeszerződés kőkemény kikötése hogy azt az emlékművet fenn kell tartani mostani helyén, ápolni kell . Úgyhogy azt még megvárnám mikor Vonatolláék egy szép éjszaka lebontják onnan , rá három napra meg 3000 Forint lesz egy liter benzin a kutaknál ! )

  • A felsorolt eseményeknek és neveknek nemsok jót köszönhet hazánk, csak szomórúságt és áldozatot, sok ember halálát,persze egy-két csoport kivételével.

  • asher alexander

    ernoke!
    no es melyik lenne az a bizonyos „egy-ket csoport”??!!ugyan aruld el nekunk!!

  • Puchert János

    Geyza a HM-nek van egy hadisírgondozó csoportja akik többször beszámoltak már arról mi a helyzet a volt SZU területén meglevő katonai temetők ügyében az ott élő embereknek ez nem okoz problémát senki nem tiltakozik ezek ellen ez a csoport már többször szervezett csoportos utat a még élő hozzátartozok számára és azt, hogy ki hol nyugszik nyilván az orosz vagy az ukrán levéltárakban találták meg, de azoknak akik a háborúban elkövetett atrocitásról jajonganak csak emlékeztetőül nem a Szovjetunió, USA vagy Anglia támadott meg bennünket hanem a hitvány vezetőink üzentek hadat a felsorolt államoknak

  • Puchertkollega:
    Azt tudod hogy jó 25 évvel ezelőtt kezdődött a II VH.-s volt Wehrmecht katonák csoportos látogatása a a volt Szovjetúnióba ? Ahol is volt vöröskatonákkal söröztek ?
    Ugyanez Vietnámban még ma is tart. Családosan látogatnak oda a veteránok.

  • Marx Károly olyan társadalmi rendszer közgazdasági alapjait írta le amelynél szolidárisabb, nem volt, nem lesz. Nálunk a marxizmus, a tájékozatlan, fogyatékos műveltségűek körében szitokszó lett, a világ civilizált felén tanulmányozzák, vitatkoznak, gondolkoznak róla.
    Bár egyszer régebben Moshe felhívta a figyelmem, jogosan, ezt nem érdemes erőltetni, mert itt balról is többnyire olyan, külföldön élők vannak akiknek valamilyen sérelme van az előző rendszerből. Azért én csak próbálok rendet rakni a fejekben…
    Ha már közeledik Okt.23. vegyük górcső alá a megtorlások legendáját, a büntető eljárásokat amik mindig alapját képezik Kádár János „véreskezű diktátorként” való megítélésében.
    Egyrészt, a kivégzettek jelentős részét bármelyik demokratikus ország független bírósága is elítélte volna, a gyilkosság, különös kegyetlenséggel, aljas indokból, csoportosan elkövetett, többszörösen minősített esetéért. (Közársaság téri sorkatonák, a fehér zászlós Mező Imre, stb.)
    Másrészt, Kádár Jánosnak a büntető eljárásokat le KELLETT folytatnia, máskülönben a szovjetek saját hatáskörbe vonva meg teszik maguk, csak akkor az áldozatok száma nagyságrenddel nagyobb lett volna, mert szó nélkül kivégzik, vagy örökre eltüntetve, szibériai internáló táborokba hurcolják a börtön büntetésre ítélteket is, pláne mert az adott történelmi pillanatban, a szuezi válság miatt, nagyon nagy volt a nyomás Hruscsovon a hatalmas befolyással bíró sztálinista, keményvonalasok részéről, ezért Hruscsov mindenképp példát akart statuálni.
    Kádár tudta ezt, és való igaz, meggyőződése szerint ellenforradalom volt, amit le kellett verni de személyiségéből fakadóan érezte, látta a kiváltó okok igazságtartalmát, és nem akart a „muszájnál” nagyobb vérengzést.
    Az áldozatok rokonainak, leszármazottainak nyilvánvalóan, és érthetően, érzelmileg befolyásolt szemszögéből lehet véreskezűnek titulálni, de az objektív történelmi igazság az, hogy ezrek életét mentette meg azzal, hogy betömve a szovjetek bosszúért lihegő száját, elvállalta a „megtorló” hálátlan szerepét. Továbbá, történelmi tény, hogy a rendszeren belül zajló reformmozgalomból (és NEM forradalom) kinőtt szabadságharcot a szovjet csapatok verték le, abban semmilyen magyar fegyveres erő nem vett részt.
    Az akkori, atomháború rémével fenyegető, végletesen feszült, hidegháborús történelmi helyzetben az egész világ számára nyilvánvaló volt, hogy a szovjetek a felkelést le fogják verni, azt a felkelést ami egyáltalán nem az egész nép, hanem néhány száz ember felkelése volt. Igen, voltak köztük hősök, és voltak köztük olyan szadista lelkületű hitvány gazemberek mint ez a Wittner.
    Kádár pedig akkor is, ahogy egész munkássága alatt, elment a falig… Érzelmi alapon lehet sárba taposni az emlékét, de szerintem a civilizáltság egyik mérőfoka, ha sérelmeinken felülemelkedve tudunk objektíven ítélkezni, ahelyett, hogy olyan égbekiáltóan demagóg marhaságokat állítanánk, Kádár rendszerében, a kisgyerekektől kezdve, az értelmiségi felnőttekig mindenki lopott a közértbe… A bolti lopás tipikus megélhetési bűnözési forma melynek esetszáma akkor ugrik meg egy országban ha általános megélhetési problémák vannak, mint a jelenkor Magyarországán. Kádár rendszere nem volt tökéletes de a társadalom egészének létbiztonsága, szociális hálója, életminősége, erkölcsi színvonala jobb, megalapozottabb, kiegyensúlyozottabb volt mint bármikor előtte, vagy azóta. És azt nevezik diktatúrának! A pofám leszakad! Akkor ma mi van?
    „Tisztelt”, önmagukat ünneplő, rendszerváltó konzervatívok, szabadelvűek, demokraták!
    Felejthetetlen közreműködésükkel megérkeztünk Horthy feltámasztott országába. Teleki Pál, Gömbös Gyula, Prohászka Ottokár országába. A négymillió, emberi tartásától megfosztott koldus országába. A saját honfitársaikat megbélyegző, turulos vitézek országába. Az ismét tomboló antiszemitizmus, és gőgös sovinizmus országába. A fajvédők országába.
    Valóban nagyszerű teljesítmény!
    Maguk kérem, marhák!

  • A PARITTYÁS HANGJA: Éppen egy kis értekezést akartam írni Karl Marx és Friedrich Engels munkájáról és kapcsolatukról, az utca és tér nevek átnevezése miatt, de megelőztél, majd lesz más alkalom. Kissé humoros oldalát nézve a dolognak, mindíg csodáltam Marx életstílusát, szinte alig végzett komoly fizetéssel járó munkát életében, és miután Angliában telepedett le, feleségét és hét gyermekét szegényes otthonában, hátrahagyva, napjait a British Museum hatalmas, gyönyörű olvasótermében töltötte, ott írta meg a Das Kapital köteteit, egyet befejezetlenül. Mindíg az motoszkál az eszemben, vajon hogy élt volna, ha neki is lett volna computere és Internet szolgáltatása otthon?

  • Kedves Bubala! Ha majd lesz időd, írd meg légyszíves amit Marxról akartál. Szívesen olvasnám mások véleményét is a témáról!

  • Parittyas!
    Hat a Marxista-Leninista egyetemen nem volt eleg. Aki odajartak(mint te is) hasmenesig olvshattak a temat.
    Soknak volt is(marmint hasmenese). Sajnos ma ezek a hangadok Mo.-n. De a vilagban is.

  • JIMBO: A korlátoltság jele, hogy valaki, aki egy (nem írom a lézer jankó által használt melléknevet) átlag ember az életben levő 7 milliárd közül, azt hiszi magáról, hogy kritikájával valamit is el tudna venni egy olyan ember eredményeiből, amely az egész Világ emberiségének sok-sok milliárdjának életét befolyásolta, befolyásolja és befolyásolni fogja, amíg emberek élnek a Földön. A társadalom tudományok, amit Marx egyedül fejlesztett ki, amiben első volt a Világon, örökre velünk maradnak, amíg emberi társadalom létezik. Ez az ember volt Karl Marx, hozzá hasonló egyéniségek a mi korunkban és akivel szerencsénk volt egy generáción belül élni, az Einstein és talán Steve Jobs. Egyébként Karl Marx és Einstein zsidó származásúak, a Fidesz/Jobbik/KDNP primitív koszos bagázsa és megannyi általuk támogatott anti-szemita primitív, tanulatlan barmok ezeket az embereket szeretnék kitörölni, kiirtani a történelemből, az életünkből és a jövőnkből, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy meg sem érdemlik, hogy embereknek nevezzük öket és, hogy együtt éljenek velünk.

  • Puchert János

    Vajon melyik a Parittyás igazi hangja amelyik tud értelmesen is megnyilatkozni vagy amelyik időnként ordenáré hangnemben fejti ki véleményét vagy amelyik a legutóbbi megnyilatkozásában menti Kádárt és azt meri leírni, hogy a kivégzettek megérdemlik sorsukat mert gyilkoltak, lincselésben vettek részt, kétségtelen történtek ilyenek is de a mártírok nagy része nem ilyen volt Kádár november elsejei beszédében még forradalomról beszél de még Moszkvában is megpróbálja védeni a forradalmat csak amikor látja, hogy itt ezzel a megnyilvánulásával az életével játszik akkor változtatott a nézetén. Köztársaság tér vajon kinek jött ez jól, a szovjet partvezetőknek már a történtek után rövid idővel rendelkezésre álltak az ott készült felvételek és ez nagyon jól jött nekik mindjárt mondhatták őliik a kommunistákat, vádolták Nagy Imrét Malétert miért nem akadályozták meg Münnich volt ekkor a belügyminiszter Kádár államminiszter ők mit tettek ez ellen. Biszku a XIII. kerület első titkára volt, telefonon kért segítséget a Mátyás laktanyából Virág Ede ezredes utasítja Galó István őrnagyot menjen a Köztársaság tére és védje meg a pártházat, azt tudni kell, hogy a laktanyában a Pallos őrnagy által vezetett Esztergom táborii ezred harckocsijai tartózkodnak Virág nem Pallost bízza meg hanem Gallót aki abban az időben az Akadémián tanul Gallóék megérkeznek a azt tudni kell a harckocsiknál nincs rádió összeköttetés ezt elmulasztották megteremteni Köztársaság tére érkezvén meglátva az öt harckocsit a felkelök megszűnik a lövöldözés Gallóék nem ismerik fel a helyzetet és elkezdik lönni a pártházat amit védeniük kellene majd észre véve a tévedést három harckocsival eltávozik a maradék kettő tovább lövi a pártházat és ezzel megpecsételik a pártház sorsát. Bár a megtorlások során a Köztársaság téri perekben igen súlyos ítéletet hoznak Galló megússza két évvel…A Horthy kultusz felélesztésének én is ellene vagyok de egy véres kezű gyilkost nem védek Tudok különbséget tenni Kádár és Nagy Imre között nem a gyilkos hanem az áldozat pártján vagyok.

  • Kedves BUBALA! Nagyon köszönöm, hogy ilyen érzékletes eleganciával megfogalmaztad a gondolataimat!
    Le a kalappal!

    Jimbo! Csak sajnálni tudlak!

  • Valoban Marx egy zsido zseni volt. De hova vezetett az utopista elmélete csak magyarorszàgon-Kun Béla,Ràkosi-. Vilàgosan làtta a nacionalizmus veszélyét ,ezzel szembe àllitotta az internacionalizmust,de mint tapasztaltuk ez is egyenlöre zsàkutca. Mert a vilàgproletàrjainak kellenek vàllalkozok-vezetök-és megkell küzdeniük a munkahelyeikért a hazai és külföldi proletàrokkal làsd: VW-TOYOTA, LUFTHANSA-AIRFRANC-KLM stb.,vagy nem,akkor pedig a bukott,igénytelen szocializmusunkhoz térünk vissza. Tehàt a „VILÀGPROLETÀRJAI EGYESÜLJETEK még messze van,vagy utopikus.

  • Puchert János

    Azt hiszem Marx nem tehet arról, hogy késői utódai így valósítottak meg elképzeléseiket, a tízparancsolatból mi valósult meg vegyük az 5.-et ne ölj azóta hány és hány háború volt keresztény- keresztény között. Keresztes hadjáratok, rabszolgaság inkvizíció ezekért akkor Krisztus a hibás talán nem

  • Idézet a Galamus-ból:
    A nyolcvanas évek eleje táján egy rádióriporter a Nyugati környékén érdeklődött a járókelőknél arról, vajon tudják-e, ki volt Marx, akiről ott a teret elnevezték.
    – Jaj, aranyoskám, mi most jöttünk vidékről, nem tudhatjuk mi az ilyeneket – hangzott a legintelligensebb válasz.
    – Tudja ön, hogy mi volt Marx keresztneve? – tette föl a riporter másoknak a kérdést.
    – Hát hogyhogy mi volt? Engels-Lenins!
    – Ön szerint mikor élt Marx?
    – A világháború idején. Sztálin jobbkeze volt, harcolt a fasiszták ellen, és aztán ott is halt meg a csatamezőn.
    – A negyvennyolcas szabadságharcban harcolt, a Habsburgok ellen.
    – Kommunista volt, de Sztálin őt is száműzte Szibériába, és ott meghalt szegény.
    ==============================
    Marx munkásságát kevesen ismerik, de minden idióta jobboldali, aki ideológiájuk ismerete nélkül is gyűlöli az un. kommunistákat, egyenlőséget tesz kommunizmus és Marx közé.
    Érdemes lenne inkább azt is észrevenni, hogy a Jobbikos és jobboldali demagógok szinte mindig kölcsön veszik a fasiszta, náci ideológiát, mert nem tudnak kigondolni semmi értelmes és demokratikus társadalmi programot. Példának itt van a hibbant viktor. Manapság vagy maga, vagy beszéd írói, már havonta plagizálnak valami náci írótól ideológia foszlányokat és azt turul madaras, csodaszarvasos, pogány történetekkel és a hét vezér vérszerszerződésével is keverve, mint egy soviniszta turmixot beadja a felsőbbrendűséget szívesen hallgató szurkoló táborának. Beszéde végén elmondja, hogy; „Hajrá Magyarok”, türtőztetve magát, hogy nagyot köpjön és nyúljon a szotyola után, mint az rendes szokása a természetes környezetében a focipályákon.
    Miért nem kérdezi meg senki, mik a hosszú távú tervek a társadalom szerkezetéről, mik azok az értelmetlen címszavak, amiket kiböknek a fidesznyikok és mi az unortodox gazdasági rendszer, amit idáig semmi más nem jellemez, mint orthodox sötét tudatlanság, a hozzáértés teljes hiánya, aminek csak egyetlen eredménye van, hatalmas adósarcok és az adók kisajátítása egy kis réteg által a visszatérítés hiányában ami a társadalmat illetné.

  • Azt hiszem Marx nem tehet arról, hogy késői utódai így valósítottak meg elképzeléseiket, a tízparancsolatból mi valósult meg vegyük az 5.-et ne ölj azóta hány és hány háború volt keresztény- keresztény között. Keresztes hadjáratok, rabszolgaság inkvizíció ezekért akkor Krisztus a hibás talán nem

    Szerző: Puchert János | október 7, 2012, 8:53 de. Azt hiszem Saul rabbit nyugodtan hibáztathatod mindezekért.

  • Tisztelt Puchert János! Mindegyik az én igazi hangom. Egy adott bejegyzésben használt hangnemem egy okozat amit mindig meghatároz az azt kiváltó ok. Ön tevékeny részese volt ’56-nak. A hősök közé tartozott. Én akkor még évtizedekre voltam a megszületéstől. Ettől függetlenül lehetnek lehetnek objektív és igaz történelmi ismereteim, ahogy önnek is, személyes érintettsége ellenére, lehetne objektív ítélkezése, de ha nincs az sem (túl nagy) baj. Ön valóban ’56 tiszta lelkű harcosai közé tartozik, véleményével nem értek egyet, de tiszteletben tartom!
    Ami viszont nem a vélemény hanem a szövegértés tárgyköréhez tartozik az a nekem szegezett, nem valós állítása írásomról. Kérem olvassa el figyelmesebben, nem írtam ilyet , hogy a kivégzettek megérdemlik sorsukat! Azt írtam, a kivégzettek jelentős részét demokráciákban is elítélték volna,…, ami közel sem ugyan az, és mikor ezt írtam, természetesen azokra gondoltam akik nem szabadságharcosok voltak mint ön is, hanem csak gyilkosok, a fogalom abszolút értelmében. Viszont, igen! Azt MERTEM írni, ezek megérdemelték sorsukat. Mégis mit kellett volna tenni a kiskatonákat kibelező köztörvényesekkel? Megsimogatni a buksijukat?
    Tisztelem önt, de az én véleményem meg az, sok kortársához hasonlóan ön is érzelmi alapon, nem a történelmi igazságnak megfelelően ítélkezik, és ugye az a klassz ebben a csuda demokráciában, hogy mindenkinek lehet saját véleménye…

  • A mai kormàny mozgàsterét az elhuzodo vàlsàgon kivül beszükitette a Gyurcsàny-Bajnai öröksége,ami azt jelenti,hogy akkora kamatterheink vannak évente ,mint amennyi jut az oktatàsra . A helyes gazdasàgpolitika ösztönzést jelent mindenkinek. Magyarok ne vàrjatok,tegyetek a felemelkedésetekért ! 1. Mindenki a sajàt szerencséjének a kovàcsa . 2. Segits magadon az ISTEN is megsegit ! ELFELEJTETTÉTEK ?

  • Dénes Erős: A maga teljes esze, ha valaha is volt, elfogyott az „emútnyócévben”, talán kérhet kölcsön az IMF-től, de akkor ellenőrizve lesz, hogy ne unortodox baromságokra használja.

  • Parittyáskám : légy erős ..Amerikában , a Világháború után egy sor kutatóintézetet hoztak létre annak tanulmányozására hogy mik az okai a rendre ismétlődő gazdasági válságoknak , amelyek a kapitalista termelési módot sújtják.
    Eközben alaposan tanulmányozták Marx közgazdasági tanait és amit lehetett átvettek belőle !
    Nem is volt válság a Nyugaton egészen 2008.szeptember 17..-ig , de annak okait Roni Reagen azon hülyeségének tulajdonítják egyes szakírók , hogy eltért kormányzása idején a tudományosan ajánlott irányvonaltól , ami a gazdaság szerkezetét illeti.
    EZ vezetett lassan a Válsághoz.

  • Georgina Bojana

    Hallottátok? Állítólag a Gellért hegyet is átkeresztelik – Matolcsy-hegynek! Mivel rászolgált azzal a fene nagy eszével, mert úgy kiemelkedik, Ő legalábbis azt hiszi magáról – a narancs-hegyek közül, a kusza szemeivel… Hát igen, érnek még minket meglepik, bőven!
    *
    (No, ez nem igaz, eddig még, csak én pöccentem be, de rendesen. Ezek miatt az átnevezések miatt! Mi pénzbe kerül? S, Ők tanítanak meg minket arra, hogyan éljünk meg 45 ezer forintból)…. Nevetni volna ingerem, de sírok bánatomban.
    *
    Nagy az Isten állatkertje, de alacsony a kerítése…
    Feltúrták az Ország Háza előtti teret is – a Kossuth teret! Ezt mindenképpen MEG KÖLL csinyálni, hogy európai szintű legyen… No, igen. De az, hogy pár kőhajtásnyira emberek vergődnek, fedél nélkül aluljárókban vegetálnak… az is európai?! Igen. Igaz, Ők már megszokták, mi pedig szokjuk, de folyamatosan. Mivel szökni nem tudunk, meg nem is akarnánk – tömegével. Van akit ide láncol a munkája, a családja, a hite vagy akár az otthona… Nem futhatunk kifele mindannyian eszementen… Valakiknek itthon is kellene megmaradni, hogy legyen már a határvonalon belül is magyar, nemcsak kívül!
    De az mindenképpen szörnyű, hogy az egészségügyben még mindig kevés az orvos. De Viktoriánuska megoldja. Bezárat kórházi osztályokat. S, kijelenti, hogy egészséges a magyar.
    „Esztán” így köll majd csinyálni… Kijelenteni, hogy nem pusztulunk, nem gebedünk… S, nem lesz pusztulat, nem lesz gebedés…
    De jó kedv? EZERREL! Panaszra nincs ok, h’szen kapunk tűzijátékot, nemcsak a Duna felett, de az agyunkba is, nap, nap után a hülye, idióta rendeleteivel. Olyan tűz van bennem, hogy szét is éget!
    *
    Hallottátok, ez IGAZ!
    Kusza Szem bejelentette, hogy Magyarországon hamarosan a mind összes üzletben, ahol mérnek – ott a mérlegek meg lesznek buherálva. „Varázslatos köldökzsinór” köti majd össze az összes pénztárgépet a NAV-val (régen Apeh-nak hívták). Mekkora pénz lesz ez, mármint annak, aki átalakítja ezeket a masinákat. Gondolom, sőt borítékolom, ha kissé megkapirgálnánk, milyen cég is kapja meg a kizárólagosságot, hogy átbuherálják azokat a gépeket… Hááát, biztosan valamilyen csókos fidesz-pereputty… Természetesen jogilag levédetten. Meg tudják fizetni a legjobb ügyvédeket…
    Hja igen, tudjátok? Ki az, aki segít a bűnözőknek a bűn elkövetésekor?
    Tettestárs.
    S, ki az, aki a bűn elkövetése után segít?
    Ügyvéd.
    Ennyit erről.
    *
    Tippelem, hogy a kereskedőknek kell kiizzadniuk az átalakítás költségeit 60-100 ezer ccka, az állambácsi pedig kiadja az utászt, majd behajt, igen. Minket az igába.
    Már vérforraló, hogy eleve ránk nyomják a bélyeget: csaló! Már nem hisznek a sör alatti adó bevallásainknak. Jön a retor, meg a zió! No, meg még mi a fenét akarnak lenyúzni rólunk? Már hány évtizedre betonozzák be előre a költségvetésünket?!
    Irgalmas Isten segíts meg minket!
    Térítsd el az önfejű és önimádatban szenvedő vezetőinket, valamilyen lakatlan szigetre! Igaz, annyit keresnek, megszavazzák évről-évre önmaguknak a mindenfajta ellátást, meg juttatást – meg is vehetnének egy szigetet, s csak elkvartyognának ottan, jó társaságban – önmagukkal… no meg a szavazáskor újságot olvashatnának, játszhatnának az államtól megkapott hordozható kis számítógépeiken… No, meg beszélgethetnének is! Csak azon csodálkozom, hogy a Ház Elnöke nem oszt intőket! Mármint azoknak a képviselőknek a szüleinek, gyerekeinek, akik nem figyelnek, de mással vannak elfoglalva. Pad alatt kötik üzleteiket, s egyáltalán nem is érdeklik mire szavaznak. Igaz előre biztosan megbeszélték a gombok színeit, mikor melyiket kell megnyomni. A téma, teljesen mindegy! – NEKIK!
    Nekünk egyáltalán nem mindegy.
    Nagyon dühös vagyok!!!!! – és elkeseredett….

  • Puchert János

    „Egyrészt, a kivégzettek jelentős részét bármelyik demokratikus ország független bírósága is elítélte volna, a gyilkosság, különös kegyetlenséggel, aljas indokból, csoportosan elkövetett, többszörösen minősített esetéért. (Közársaság téri sorkatonák, a fehér zászlós Mező Imre, stb.” Parittyás nekem különösképpen a jelentős szóval van a problémám mert a halálra ítéltek és kivégeztek közt kis számmal ugyan voltak lincselők, gyilkosok de nem a jelentős része. A másik egy demokráciában általában bizonyítani kell a bűncselekményt de a pártállamban 1962.-ig nem volt BTK hanem az úgynevezett BHÖ tehát Büntető Határozatok Összessége a bíróságon nem volt bizonyítási kényszer hisz elég volt annyi, hogy feltételezhető, hogy a gyanúsított elkövette a cselekményt amivel vádolták.Hogy világosabb legyen a dolog engem többek közt vádoltak többrendbeli gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel de bizonyítani nem tudták és meg sem kísérelték, pl. ahol a több rendbeli vád volt ellenem ott ott sem voltam hiába mondtam a bírónak, hogy a tanú aki azt állította, hogy én lőttem az nem is láthatót oda ahol én állítólag tartózkodtam a bíró azt mondta nem baj, hogy nem látta elég ha halotta, a többrendbelihez legalább két hulla kell de az sem bizonyított hogy egy hulla lett volna. A Köztársaság téren pedig elég volt ha valakit fényképen felismertek, kétségtelen amit ott tettek az elítélendő de biztos az, hogy mindig a megfelelő embert ítélték el, kétségtelen Mansfeld Pétert egy jogállamban is elítélik kap 5-10 évet de nem végzik ki, egyébként egy másik cikkben amelyikben a szerző a zsidó áldozatokról emlékszik meg ott található Nickelsburg László aki a Baross téri csoport vezetője volt és a támadok közül a Baross tériek voltak ott a legnagyobb számban nagy valószínűleg lett volna olyan személy aki kegyetlenebb lett volna Kádárnál de ez nem menti fel Kádárt, Nagy Imre halála egyértelműen az Ő lelkiismeretét terhelte Hruscsov nem ragaszkodott hozzá, hogy mennyire így van ebbe örült bele és Nagy Imre nevét ki sem mondta soha.

  • Tisztelt Puchert János! Köszönöm, hogy ismereteimet ’56-ról kiegészítette. Számomra megtiszteltetés, hogy gondolatot cserélhetek valakivel aki harcosként részt vett egy ilyen meghatározó történelmi eseményben, valakivel akire büszkén nézhetünk fel mi a fiatalabb generációk.
    És tanulni kell a történelem élő tanúitól mint ön akik magukban hordozzák a tapasztalat bölcsességét!

  • Geyza ezt az emlékmű áthelyezős bejegyzésed csak most olvastam. Áááá 🙂 ))) Szét röhögtem magam! Frankón ki mentek ezzel? És komolyan gondolták? Hogy ezek mennyire beteg barmok! Döbbenet, hogy ezek ilyen szinten elszakadtak a valóságtól. Az oroszoknál felvetni a WWII. győzelmének, áldozatainak „nekünk már nem annyira jelentős” gondolatát!? Húú… A fő gond az, idióta irracionalizmusukat rá akarják kényszeríteni az egész országra.
    Na ennek eredménye, megkérdeztek egy ötödik osztályos gyereket:
    -Mi akarsz lenni ha felnősz?
    -Külföldi!
    … 🙂

  • Szerintem elég elvoasni amit maguk itt összehordanak, hogy rájöjjön az ember, magun szarok nem magyarok.

  • floda

    hogy a te korlatozott szellemi kepessegeiddel mire birsz rajonni, az itt senkit nem erdekel, ha nem tetszik, nem kell idejonni es olvasni ….erted Adolf ugye?!:)

  • János, ahogy olvasom a dokumentumokat is, már a vád sem volt igaz. és persze csak a vádnak lehettek tanui, védelemről szó sem lehetett. De milyen lehetett egy tágyalás, ahol az ülnökök között volt pl. a Köztársasági téren meglincselt ÁVO felesége, aki csupán bosszuját kivánta kielégiteni.