Giró-Szász András, Rogán rikkancsa és a konyakozó, kényeztetett pedagógusok

2012 október 6 4:53 du.28 hozzászólás

Giró-Szász András – aki Szijjártó Péter áthelyezése után vállalta fel a fideszes kormányszóvívőséggel járó bombasztikus újbeszél kommunikációt – még néhány évvel ezelőtt tiszteletreméltó, mérsékelt konzervatív volt Kicsit olyan mint egykori Heti Válaszos társa, Török Gábor. Az utóbbi legalább ügyel a pártpolitikai függetlenség és a mérvadó elemzés látszatára, miközben Giró-Szász teljes mértékben felvállalta a kormányzó erő határtalan arroganciáját. Eredetileg csak Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármesterről, a párt fiatal, trendy reményéről szándékoztam írni, miután kiderült, hogy a magyar kulturát és művészetet arra használta fel, hogy kedvenc bulvárlapjának csináljon ingyen reklámot az adófizetők pénzéből. De közben jött Giró-Szász, a valóságtól teljesen elszakadt kijelentése a konyakozó pedagógusokról. Azt nehezményezte a kormányszóvívő, hogy tiltakozni mernek a 2008 óta tartó bérfagyasztás ellen.

A magyarországi tanárok átlag havi bére 2012-ben 135,616 forint (613 dollár). Ez napi 31 dollárra jön ki, óránként pedig három dollár és kilencven centre. 2008 óta nem részesültek semmilyen béremelésben, és ez most így is marad, legalább másfél évig. Ennek ellenére, a kormányszóvívő úgy festette le a tiltakozó tanítókat, mintha  luxus villákban élő nemzetközi bankárok lennének. „Amikor nagy vihar van a tengeren, akkor azt is értékelni kell tudni, hogyha valaki kikötőbe vezet minket, nem biztos, hogy éppen konyakot kell rendelni”–mondta Giró-Szász a köztévé Az Est című műsorában. Eredetileg 167,400 forintra emelték volna a nettó béreket, de a pénteken bejelentett megszorításoknak köszönhetően ez most nem történik meg, tehát a kormány 73 milliárd forintot fog megtakarítani.

Nem csak Magyarországon élnek nehéz időket fiatal pályakezdők és az idősebbek egyaránt. Például Spanyolországban a felnőtt lakosság 25,1 százaléka munkanélküli. De ami teljesen hiányzik a fideszes politikusokból az az együttérzés. Ahelyett, hogy beismernék, mennyire súlyosan és hátrányosan érinti a lakosságát egy-egy megszorítás, a leginkább kiszolgáltatott embereket demonizálják, vagy egyszerűen lekezelik őket, ha esetleg a reklamálni mernek. Horn Gyula alatt is voltak megszorítások – nem is akármilyenek – de a cool operator, konzervatív Bokros Lajos mellett, ott volt a szocialista miniszterelnök aki sohasem mulasztotta el éreztetni azt, hogy nehezére esik ez a politika.

Ezzel szemben a Fidesz kioktató, voluntarista és atyáskodó módon bán el a szerény jövödelemű állampolgárokkal. A nyerőgépek betiltásának kommunikációja is pontosan ezt a stílust tükrözte. Lázár János például a következőképpen beszélt a szerény jövedelmű magyarokról, akik – szerinte – nem csak szegények, hanem felelőtlenek is:

„Számos olyan korlátozó lépésre került sor 2011-ben, amely a leghátrányosabb, legszegényebb társadalmi csoportokat lényegében elzárja attól, hogy pénznyerő automatába dobálják vagyonukat, pénzüket, juttatásukat vagy keresetüket. A mi célunk továbbra is az, hogy a legszegényebbek, leghátrányosabb helyzetben lévők, kiszolgáltatottak, különösen az ország leghátrányosabb kistérségeiben élő polgártársaink ne kapjanak arra lehetőséget, hogy pénzüket szerencsejátékra költsék. További szigorításra van szükség annak érdekében, hogy a szegények, hátrányos helyzetűek és azok, akik valójában nem engedhetik meg ezt a szórakozást maguknak, ezzel a szórakozással ne tudjanak élni.”

Talán nem csak a szélsőségesen libertáriánus magyarok szörnyülködtek el Lázár mondandóján, hanem a szociálisan érzékeny emberek is, politikai beállítottságtól függetlenül. A szinte mindig higgadt, mértéktartó Galamus Csoport – élén Mihancsik Zsófia főszerkesztővel – teljesen kiborult Lázár lekezelő, tisztességtelen stílusától.

„Ezeknek az embereknek a nyomorát, a kiszolgáltatottságát, a keserűségét csak azzal lehet fokozni, ha hatalmi szóval még attól a minimális önállóságtól, a szabadságnak attól az illúziójától is megfosztják őket, amellyel az életüket megpróbálják túlélhetővé tenni. Hogy ők dönthessék el, mit vesznek a boltban a negyvenhétezer forintjukból, ők dönthessék el, hogy heti 225 forintot megengednek-e maguknak egy lottószelvényre, bedobnak-e száz vagy kétszáz forintot a kocsmai nyerőgépbe, vesznek-e háromszázért kaparós sorsjegyet, mert hátha nyernek! Sőt, eldönthessék, hogy az utcán (azaz a lakóhelyükön) összekoldult pénzt kenyérre vagy alkoholra költik. Ez az egyetlen döntésük maradt az életükben ugyanis, másra, többre nincs már erejük. Tessék ezt tiszteletben tartani!”–irta Mihancsik Zsófia.

Az online liberális lap főszerkesztője még hozzátette, hogy a fideszesek kb. olyanok mint a régi rendszer kommunistái voltak. „Ebben is komcsik, mondom én, sőt, rosszabbak, mint a komcsik, mert azok legalább nem tiltották be a banánt, csak éppen nem hozták be, mert hogy jön ahhoz a magyar polgár, hogy a saját belátása és szükségletei szerint vásároljon, és kényelmi megfontolásai legyenek, amikor eldönti, mennyi időt hajlandó szükségleti cikkeinek a beszerzésére fordítani. Majd a pártállam eldönti helyette”–fogalmazott Mihancsik.
De a mérhetetlen arrogancia nem csak a minden hamisan csengő és nevetséges mondatot simán bevállaló Giró-Szász András pártkatonára és a karrierpolitikus Lázárra jellemző, hanem  – nagyon, nagyon sajnos – a Fidesz „krémjére” is. Rogán Antal volt az a politikus (talán Deutsch Tamással együtt) aki nem igazán dőlt be az álkeresztény, álszent, idejétmúlt giccses klerikál-nacionalizmusnak. A szlovén eredetű családból származó Rogántól aligha hallhattunk árvalányhajas meséket. És nyilvánvalóan megértette, hogy hatékony fegyver lehet a tömegkommunikáció és tömegpolitika világában a bulvár. Többnyire saját hasznára forditotta ezt a médiumot.

De most éppen a Blikk – Magyarország legnépszerűbb bulvárlapja – húzott hasznot Rogánból és a magyar adófizetőkből. A 100 éves Szőke Lajos szobrászművész a huszas évekbeli pesti belváros hangulatát kívánta visszavarázsolni rikkancsfiút ábrázoló, igen jól sikerült szobrával, melyet az V. kerületi Hild téren tekinthetik meg a Magyarországra látogató olvasóink. Csakhogy van az egésznek egy eléggé furcsa oldala. A rikkancsfiú kezében az 1994-ben megalapított Blikk bulvárlap látható, miközben a huszas években természetesen Az Est című lapot árulták leginkább ilyen formában. Szőke Lajos is Az Estet szerette volna ábrázolni és ezzel a Budapesti Galéria is egyetértett.

De Rogán – aki az elmúlt két során hatvanhatszor szerepelt családjával együtt a Blikkben – máshogy látta a helyzetet. Szőke és a Galéria tiltakozása ellenére jelezte, hogy a Blikk logóját kell megjelentetni a szobron, annak ellenére, hogy a projekt finanszírozása teljes egészében állami, azaz: az ingyen reklámot élvező cég egy centtel sem járult hozzá a szoborhoz. A műalkotás végül 10 millió forintba került az adófizetőknek.

„Én mondtam, hogy az újságírók egész biztosan meg fogják kérdezni, hogy miért Blikk van rajta, amikor a Blikknek semmi köze nincs a rikkancshoz. Hát akkor nem volt Blikk. Akkor Pesti Hírlap volt, Az Est volt, Friss Újság volt, meg Pester Lloyd volt. Kérdezze meg a Rogánt, hogy miért így döntött!”–mondta az Indexnek a száz éves szobrászművész. „Azt mondták nekem, hogy ha a Rogán fizeti a szobrot, és ha a Rogán azt mondja, hogy ezt kell ráírni, akkor ezt kell ráírni. Hát ebbe nem lehet tenni semmit, hát mit lehet tenni?”–tette hozzá.

Rogán hozzáállása ehhez az ügyhöz a legsötétebb kommunista kultúrpolitikát idézi elő. Ugyanis azok voltak az idők, amikor középkorú, elhízott aparatcsikok dönthettek fekete kocsik hátsóüléseiből, hogy mi jelenhet meg, és mi nem a kultúra területén. Kérdéseknek akkor se volt helye, és látszólag most sincs.

Giró-Szászék, Lázárék és Rogánék tényleg úgy kormányoznak, mintha kormányváltásra soha nem kerülhet sor, mintha ez a rendszer örökké tart. Vagy naivak és elvakultak, vagy valamit tudnak, amit mi még nem.

28 hozzászólás

  • Annyit azéárt tegyünk hozzá a TTT korszakát idéző mondathoz, hogy Aczélnak legalább volt ízlése, és tudta, ki jelent minőséget és ki nem.

    Nem véletlen, hogy a rendszerváltáskor nem ömlöttek ki az íróasztalfiókokból eltitkolt remekművek. Mert nem voltak, mert már megjelentek – leszámítva néhány művet, amelyik a tiltott kategóriába esett. De ilyenből kevés volt, és szamizdatban még azok is olvashatók voltak.

    A mai bugris társaság, a mai állami kultúrpolitika olyan mélyen van az aczéli alatt, hogy nem is látszik.

  • És a címben a kényesztetett szót legyenek szívesek már kijavítani kényeZtetettre.

  • Jöhet a snóblitörvény. ( Me’ a szegény az ravasz. Kijácca jóakaróinak atyai intézkedését.)
    Waze.

  • Köszönöm a javítást.

  • Ez a pökhendi banda többet tesz a saját bukásáért, mint bárki más. Politikájukat összehasonltani a kádári kor politikájával azonban szerintem nagy tévedés. Minden cselekedetük, mentalitásuk jobban hasonlit a harmadik birodalom cselekedeteire és mentalitására.

  • Reblogged this on hungarianvirus and commented:
    ” beteg Turulba született Habraty-Kormány”

  • Bizony! Egyszerűen nem értem, hogy az egyébként értelmesnek tűnő szabadelvűek is mért mindig a Kádár-rendszert veszik elő negatív hasonlatként. Ez agyrém! Az aczéli kultúrpolitika valódi irodalmi értékek iránti elkötelezettsége, a nagy tömegek művelődésének lehetőségét megteremtő (eredményes) igyekezete abszolút összehasonlíthatatlan ezzel a mai értéktelen, a félműveltség ordító sötétségét növelő szennypolitikával.
    Komolyan mondom, a liberálisok, -fogalmam sincs miből fakadó- szemellenzősségükben, néha rosszabbak tudnak lenni a jobbereknél is!

  • „Croce az európai szellem egyik öregatyja. Liberalizmust akar és szabadságot”

    „De igaza van Crocénak, a tömegek helyett is akarni kell a többet, a szabadságot, és akarni kell a szocializmust, mert a szabadság és a liberalizmus csak a szocializmus ellenőrzése mellett lehet méltányos és emberszabású.”
    Márai Sándor

    Hoppá! No comment…

  • István Berecz

    Nagyon tetszik Mihancsik Zsofia véleménye.Én csak annyival toldanám meg mondandoját,hogy ezektől az öntelt emberkéktől nem lehet elvárni,hogy „tiszrteletbe tartsák”a kiszolgáltatott emberek nyomorát.Szerintük éljenek csak meg ezek a „kiszolgálrtatottak”47.000 fóForintbol.Bezzeg nekik a több millió kell.

  • Felháboritó,hiteltelen egy ember!

  • Kovács Éva: A Zsíros-Szász az nem egy ember, (hiányzik belőle ami emberré tesz, a moralítás) hanem a gonosz hazugságok, szándékos félrevezetések és maga a rosszindulat megtestesítője. Ritka nagy tehetség az említett kategóriákban, mondhatnám, a Világ egyik legjobbja. Ha a magyar politikusok politikai ismerete, őszintesége, önzetlensége, szaktudása és összefogásra való készsége fele olyan jó volna, mint a Zsíros-Szász negatív képességei, Magyarország már régen lekőrözte volna Németországot is, sikeres gazdasági és társadalom építési erdeményeivel.

  • Nagyon sajnálom a pedagógusokat,mert valóban fontos a jövő nemzedék nevelése és munkájukat meg kellene
    becsülni,illetőleg tisztességes megélhetést biztosítani számukra.!
    A baj csak az,hogy a tervezett béremelést az IMF előírások sajnos felülírták.Azzal egyetértek,hogy lennének
    más területek is ahol a kormány változtathatna (Pld.egykulcsos adó,a gazdagok családi pótléka ?…,a több nagy értékű
    ingatlannal rendelkezők részére az ingatlanadó bevezetése, különösen ha azokat ki is adják!),de a jelenlegi gazdasági helyzetben azért a pedagógusok 30%-os emelési igénye nagyon irreális,különösen,hogy a más közszférában dolgozókat sem veti fel a pénz.Egyébként iskolában (szakközép) dolgoztam 2007-ig és már akkor is
    többet kerestek 136.000 Ft-nál legalábbis nálunk.!

  • Chris

    Tuske Zsofinak nem jonnek at a hozzaszolasai, utananeznel legyszives?
    Koszi

  • 1. Csak a hamisak sajnàlkoznak,hogy a szegényeknek kevesebb lehetöségük lesz a pénzüket és idejüket a pénznyelö automatàknàl elkölteni-eltölteni-. 2. Miért nem kaptak pénzt a pedagogusok 2009-ben a felvett £ milliàrdokbol ? Mire lett a kölcsön felvéve ? Kérlek Gordon vàlaszoljàl ! Christopher beszélj vele,kérdezd meg !

  • Dénes Erős: Maga igazán egy olyan gonosz, kegyetlen, sötét, buta ember, mint az élenjárói a Fidesznek. Ezeket nem is lehet megtanulni, ez már ösztön.

  • Erős Dénes, magával szemben erős szavakat kéne használnom, de inkább nem teszem. Az ön „érveinek” súlya mint a pihe, intellektuális tartalma nulla. Nem olvastam még magától egyetlen mondatot sem, ami értéket képviselne.

    De nincs egyedül. Ma az összes Fidesz-fantól csak ilyesmiket hallani, még mindig elmútnyócéveznek meg gyurcsányoznak – egyre többet bajnaiznak -, és a vak bányaló hozzájuk képest egy távolbanéző-bajnok. Nincs más, csak a hit, a hit és a hit Orbánban, a Fideszben, a turulmadaras ökörségekben. Orbánnak mindig igaza van, és eszük ágában sincs megkérdezni: hékás, hát tegnap még ennek az ellenkezőjét mondtad, akkor most mit is gondolsz valójában?

    Elárulom önnek – bár felesleges, úgysem érti meg -, a pedagógusokat 2006 óta hülyíti a Fidesz, hogy ha ő jön, akkor lesz ám béremelés doszt. Az már a pedagógustársadalmat minősíti, hogy be is dőltek ennek a hazugságnak – ott vekkerezett nem egy tiszteletreméltó ősz pedagógus a Kossuth téren.

    Osztán most kaptak – nem béremelést, hanem jó nagyot. A képes felükbe. Hát ezért vannak kibukva, kedves Erős János.

    A 2009.es eurómilliárdok pedig arra kellettek, hogy maga most ne a küszöböt rágja, hanem legyen ideje a kenyérkereset mellett hülyeségeket kalapálni a klaviatúráján.

  • Gábor: Köszönöm, nekem nem volt türelmem két sornál többet írni a Födsötét Buta Dénesnek! Mint írtam, neki már csak ösztöne maradt, de már azt is kétlem, hogy valaha is lett volna egy csöpp esze. Csoda, hogy írni tud.

  • A Dénes nem ember.
    Ő a FIDESZ helyi hangja.
    (Attól olyan embertelen)

  • Aljasok! A tényekröl irjatok,nyilatkozzatok!

  • Erős Dénes: A tények neked semmit sem jelentenek, egy viktor/matolcs virtuális világban élsz, ehhez kell Zsíros-Szász is, aki a gonosz, kegyetlen, embertelen félrevezetés bajnoka és csak hazugságokat mond 7/24. A koszos bagázs kártyavára omladozik és a teljes összeomlás is meglesz hamarosan. Halmozd a tartalékokat a pincében, vagy inkább biztosítsd menekülésed útját.

  • Aljasok..aszongya. Bagoly mongya…etc…

  • Ez pazar volt Gábor! Déneske persze nem fogja érteni, de nem is csoda. Ennek tuti nem fejlődött ki az agya!:)

  • De én értelek bennereket ,aljasol vagytok érvnélkül. Ugye ezért szeretnek benneteket ?.

  • Döncike, egyre zavarosabb vagy! Nyugodj meg szépen, vegyél mély lélegzeteket! Ne ess pánikba, hogy egyre kevésbé találod a kapcsolatot a valóság világával! Ott ahol vagy ez nem is fontos, az ápolók vigyáznak rád és tisztába is tesznek!

  • Andrási Sándor

    Az úgy nevezett „nyerőgépekről” helyesebben félkarú rablókról alighanem azok a szerencsétlen szabolcsi vagy borsodi asszonyok tudnának beszélni, akikhez fizetés napon üres zsebbel ment haza a párjuk. Újabb egy hónap nélkülözés után újabb csalódás érte őket a következő fizetés napon, amikor a félkarú ismét kifosztotta őket. Igen, azok az emberek hiszékenyek, akaratgyengék, a fejüket a homokba dugják, akik félkaruznak. Beszéljünk világosan: Ezek a „nyerőautomaták” az alvilág kezében voltak. Forgathatja a szemét a Galamus, hogy szabadság jog így meg úgy, az embereknek jogos az az elvárásuk, hogy a segélyek vagy a közmunka bérek ne a bűnözők vagyonát gyarapítsák, oda kerüljenek, ahová szükséges. Ha a kormány továbbra is elnézte volna ezt a rablást, akkor tényleg arrogáns lenne.

  • Andrási Sándor

    Való igaz, hogy a pedagógusoknak alacsony a bére. Igaz ez a három műszakban 80-90 eFt-ért dolgozókra, az orvosokra stb. stb., vagyis mindenkire Magyarországon. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene a bérüket emelni. Kell bizony. De a kormány nem azt mondta, hogy elmarad a béremelés, hanem azt, hogy feltehetően csúszik. Legyenek több belátással. Nézzenek körül, Európában sok helyen béreket csökkentenek, mint pl.: Romániában 2008-ban pedagógus béremelkedést ígért a kormány, helyette most 25 %-os csökkentést kaptak.
    Tessenek emlékezni: Gyurcsány – miután megbukott – azt ígérte a a fidesznek, hogy minden nap keservesen meg fogják bánni, amiért hatalomra kerültek. Tudta a pápai ripacs, mit beszél. Tudta, hogy mekkora anyagi terhet, mekkora adósságot hagy az utódaira.
    Az aki azt gondolta, hogy két év alatt helyre lehet hozni azt a züllesztést, amit az előző két kormány okozott, az nem naiv, hanem bolond. Főleg meg nem olyan ellenséges környezetben, mint amire az utóbbi két évben példa volt.

  • Tüske Zsófia

    Gábornak: az Aczél-kérdéshez: ….és ami nem jelent meg Aczél engedélyével, azt kiadta a Magvetőben Kardos György, mert ízlése neki is volt, és ő meg is tehette….

    Andrási: maguk legyenek több belátással, amikor a milliós fizetéseiket jövőre még megemelik hatvan százalékkal, hogy Kövér elvtársnak csak a havi benzinpénze – két szolgálati gépjármű mellett háromszorosa a 40 év gyakorlattal rendelkező, egyetemet végzett tanárnak.
    Ami pedig a ripacsot illeti: a túlokos Tömjén ügyenesen elkottyantotta, hogy Navracsicska és az ő karaktergyilkosságának köszönhetően csináltak ripacsot Gyurcsányból. Maga meg a többi maffiatag alázatosan nyaldossa az elmebeteg talpát és tapsol majd az egészségügytől és oktatástól lemarkecolt pénzen épített stadionban, plusz még a székelyudvarhelyi bukott zsírtáltost is magyar állami csöcsre tették, lehetetlenné tesz bármilyen belátást.
    Talán menjen kezet mosni, az azeri baltás gyilkos szabadon engedése után, kollaboráns!