Az MSZP pirruszi győzelme Sopronban

2012 október 8 11:05 de.24 hozzászólás

Egy hét leforgása alatt kétszer buktatta meg vidéken a Magyar Szocialista Párt a saját szavazóbázisától is látványosan leszakadt Fideszt. Múlt héten Dunaföldváron bukott el a Fidesz polgármester-jelöltje, tegnap este pedig a soproni időközi önkormányzati választáson győzte le az MSZP-s Varga Gyula Táp Lászlóné fideszes ellenfelét. Az MSZP győzelme fölényes volt. A legnagyobb demokratikus ellenzéki párt jelöltje a szavazatok 46 százalékét gyűjtötte be. Ezzel szemben távoli második helyen végzett a fideszes jelölt (33,5% százalék), miközben a jobbikos Gőbl György 13,9 százalékos eredményt ért el. Mégis pirruszinak gondolom az MSZP győzelmét, és nem csak azért mert még így is Fidesz-többségű Sopron önkormányzati testülete. Hanem azért, mert éppen ezekben az órákban asszisztál az MSZP parlamenti jelenlétével a szabad választások felszámolásához.

Attól tartok, hogy a soproni és dunaföldvári bukások elszántabbá teszik a Fideszt az előzetes regisztráció bevezetésében, még akkor is ha a felmérések egyértelműen kimutatják, hogy a magyar lakosság 80 százaléka ellenzi ezt. Tehát az sem gond a pártot uraló keménymag számára, hogy saját támogatóik többsége (a Medián szerint 51 százaléka) elutasítja a kötelező feliratkozást. A még szellemileg beszámítható jobboldali holdudvar is hevesen ellenzi a választójog megnyirbálását. A Konzervatórium című blog sajnos ismét kiratkozott ebből a kategóriából, amikor fontosabb témának tartotta a „patriarchális család védelméről” cikkezni, mint a választójog lezüllesztését elemezni.  Kicsit olyan, mint amikor a Kádár rendszerben élő, de azért titokban félig-meddig pártfüggetlen ítélőképességgel rendelkező közéleti személyek azzal kerülték a kínós témákat és a tiltakozás morális szükségességét, hogy inkább teljesen másról beszéltek, a lényeges ügyekről hallgattak. Ilyen ma a Konzervatórium. Szánalmas.

A Mandiner című blog viszont választási orosz ruletthez hasonlította az új választójogi  törvénytervezetet és az ehhez fűződő alaptörvény-módosításokat.

„A választási regisztráció könnyen a médiatörvény sorsára juthat, a belpolitikában épp úgy, mint a nemzetközi porondon: nagy politikai árat kell fizetni érte, miközben erősen kérdéses, hogy milyen hozadéka van a kormány számára – az országról nem is beszélve. Ráadásul, ha bukik a kormány 2014-ben, akkor úgyis mindegy, ha viszont nem, akkor egyáltalán nem lesz majd nehéz dolga annak, aki kétségbe akarja vonni a választás legitimitását”–írta a Mandiner.

Török Gábor jobboldali közíró is jelezte az előzetes regisztrációhoz fűződő fenntartásait. Török óvatosabban fogalmaz mint a Mandiner (személyes kapcsolatok fűzik Orbán Viktorhoz) és az előzetes regisztrációt nem erkölcsi, hanem pragmatikus perspektívák mentén támadja. „Nincs az a nehezen védhető javaslat, amit a Fidesz ne lenne képes még nehezebben védhetővé tenni. Össze-vissza érvek, egymást kioltó irányok, korábbi pozíciókat felülíró cselekedetek (…) miután a Magyarországon voksolóktól elvenné a levélben szavazás lehetőségét, így ássa alá az összes előző érvet a ‘postára mindenki el tud menni’ igazságáról és az egyenlő eljárás fontosságáról”–érvelt Török Gábor, jelezve, hogy a Fidesz újabban „félelmetesen béna.”

A közbeszédben eddig főleg az előzetes regisztrációhoz kapcsolodó aggodalmakra koncentráltunk. Például: leginkább a szegényeket és iskolázatlanokat érinti hátrányosan az intézkedés, főleg tőlük, valamint a munkájukkal és családjukkal elfoglalt fiataloktól, a helyi közjegyzővel nem rendelkező falusi lakosságtól, és a gyenge egészségi állapotban lévő idősöktől veszi el egyetlen gombnyomással az Országgyűlés a szabad választás jogát. Tehát szinte minden társadalmi csoportot hátrányosan érinthet az eljárás.

De a választójogi törvénynek van ennél is riasztóbb oldala, amire Balogh S. Éva, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta egyik alapítója is rámutatott a Hungarian Spectrumban. Éva a szisztematikus választási csalás veszélyét is felveti. Ugyanis akár 350 ezren szavazhatnak a 2014-es magyarországi parlamenti választáson külföldről. Eddig ezt úgy tehettük meg (mármint akiknek volt állandó magyarországi lakcíme), hogy személyesen leadtuk voksunkat az ottawai magyar nagykövetségen, vagy – amikor még léteztek – a montreáli, vagy a torontói főkonzulátuson.

Ezzel szemben Kanadából és az Egyesült Államokból levélben küldhetjük az Országos Választási Központnak voksunkat. Ezzel nem is lenne gond, csakhogy a Fidesz itt is módosít. Az Országos Választási Központ vezetőjét ezentúl nem négy, hanem kilenc évre nevezheti ki a Fidesz…pontosan úgy mint, ahogy tették Szalay Annamária fideszes párttaggal, amikor a Médiatanács élére került. A külföldről érkező szavazatok számlálásakor összesen négyen lehetnek jelen: 1) a Fidesz többségű Nemzeti Választási Bizottság képviselője (ebbe a testületbe a Fidesz 10 képviselőt, a Jobbik 2 pártkatonát, az MSZP és az LMP pedig egy-egy megbizottat küldhet), 2) a Választási Központ delegáltja (akit a kilenc évig regnáló fideszes vezető nevezhet ki, 3) a Fidesz-kritikus közéleti személyeket cenzurázó MTVA médiaszolgáltató vállalat és 4) egy „független” megfigyelő, akit a fideszes Választási Bizottság, vagy a fideszes Választási Központ szelektál.

Ehhez érdemes hozzátenni az előzetes regisztációt és akkor elég tisztán összeáll a kép. Miért érdemes egy olyan eljárást bevezetni, amit a Fidesz-szavazók többsége is elutasít, ha nem éppen szisztematikus választás csalásra készül a magyarországi kormánypárt? És akik szerint ez túlzás, csupán hisztérikus felvetés a „balliberális” oldalról, azoknak ajánlom figyelmébe a Médiatanácsot, mely a bíróság által is megállapított, általuk elkövetett szabálysértések és három ítélet ellenére sem hajlandó végleges sugárzási engélyt és frekvenciát adni a Fidesz-kritikus Klubrádiónak.

Sopron és Dunaföldvár után még jól jöhet az az esetleges 350 ezer külföldi szavazat, különösen akkor ha kontrol nélkül lehet számolni.

Ezért fogalmazhatna óvatosabban Molnár Zsolt MSZP-s kampányfőnök. Szerinte a szavazók üzentek a Fidesznek, hogy „nem jó úton jár, illetve azt is kinyilvánították, hogy támogatják az MSZP munkáját.” Ha az MSZP-t valóban aggasztja a parlamentáris demokrácia felszámolása – és kiszivárogtatott kampánystratégiájukat olvasva, ez korántsem biztos – akkor elgondolkodhatna azon, hogy meddig érdemes ebben a folyamatban egyáltalán résztvenni.

24 hozzászólás

  • a helyi telepulesek valoszinuleg jobban tudnak hasonlitani, de igy orszagos szinten nekem nem tunik fel, hogy az mszp lenyegesen jobb munkat vegezne, mint a fidesz…nekem egyik kutya masik eb es amiatt meg mindig aggodhatunk, hogy a fidesz-jobbik osszesites kepes felvenni a versenyt az MSZP-vel….

  • Göllner András

    A bal-oldal immáron második önkormányzati győzelme valóban rávilágít a a jobboldali autokratikus hatalom sebezhetőségére, és ez bizonyára bátorító, lelkesítő erővel fogja felruházni az autokrácia demokratikus ellenfeleit. Ez a két győzelem viszont önmagában nem nyújt biztosítékot, arra hogy ha az MSZP visszatér a hatalomba, nem fogja ott folytatni ahol abbahagyta 2010-ben.

    Nem látni még semmi jelét annak, hogy az MSZP tagsága, illetve felső vezető rétege bármit is tanult volna korábbi hibáiból, hiányosságaiból, levonta e volna a szükséges következtetéseket abból a magatartásából mely 2010-ben, a magyar választók döntő többségét e párt ellen,fordította. Ugyan azok az emberek ülnek a párt legbefolyásosabb helyein, akár Budapesten, akár országos szinten, mint korábban. Amíg a baloldal és itt elsősorban az MSZP-re gondolok, képtelen egy gyökeres személyi, erkölcsi és gazdaság-politikai frissítést nagytakarítást végrehajtani saját sorain, szemléletén belül, Magyarország jövője, népünk erkölcsi megújjulása kudarcra van itélve. A demokratikus ellenzéknek most még van némi esélye arra, hogy elmozduljon egy egészen új, korszerű, politikai kultura irányába, hogy kilépjen abból a politikai-kulturális paradigmából amely generációkon át, akár a baloldal, akár a jobb oldal vezetése alatt, gazdasági és morális zátonyra futtatta népünket. Még korai azt mondani, hogy a baloldal önkormányzati térnyerése egy új generációs szemlélet térnyerése. Azon kell lennünk, hogy ezt a valódi megujjulást elérjük, és nem azon, hogy ugyan azokat, és ugyan azt a szemléletet juttassuk vissza a hatalomba amely üres szlogenekkel, a szavazók bizalmával visszaélve, eljátszották a mostani generáció esélyeit és több százezer magyar embert arra késztettek, hogy hátat fordítsanak a politikának, és végleg elvándoroljanak szülőföldjükről.

  • Bizzok benne hogy ez csak a kezdett!Bizzok benne hogy az emberek felébredtek az orbáni bódulatukból!S most már mondják elég volt,ne tovább!Elkurtad!Nem kérünk belőle most már!

  • Korrekt cikk, csak kissé hiányos. Mert a választási csalás kihagyását a törvényből nem említi. Tehát: mint bűncselekmény ki lett hagyva, mint észlelt bűncselekmény nem jelentendő. Ezt hívják „felhívás keringőre”nek.

  • Kar, hogy HA igaz is, nem mas mint „agyuval verebre vadaszni”. Kevesebb, hatasosabb lett volna.

  • A hozzaszolas Szemenyei „Nyilt levelehez volt szanva.Bocs!!!

  • Kedves nyugdíjas levelezőtársaim !
    >
    > Kedves ismerősöm mondta, hogy a jelenlegi kormány megbízásából
    > leveleket küldenek külföldön élő egykori honfitársainknak / Svájcban
    > élő ismerősünk mondta el /, hogy ha megadják telefonon a nemzeti
    > konzultációs levél kérdéseire adandó válaszokat, akkor a kormány a
    > telefonbeszélgetés céljából egyszeri alkalomként 2000. – forinttal
    > járul hozzá a beszélgetés számlájához. Vajon euróban ?
    >
    > A másik, megy a levél a Burgenlandban élő magyarokhoz, jöjjenek
    > Magyarországra egy pár napra pihenés céljából, költségeikhez
    > hozzájárul a kormány, napi 1500.- forint térítéssel költségeikhez. Ez
    > felkérés burkoltan regisztrációra.
    >
    > Így akarják őket megfogni a választással kapcsolatosan
    > regisztráláshoz. Vajon erről ki tud, miért megy ez ilyen susmus
    > módjára ? Mire megy ki a játék ?
    >
    > Én kifejezetten ellenzem, hogy külföldön élő magyart be akarják vonni
    > szavazatszerzés céljára. Csak az szavazzon és regisztráltassa magát
    > aki itt él, és itt adózik.
    >
    > Küldjétek tovább, hátha felébredünk !
    >

  • Ez is mutatja,hogy mindenki úgy és oda szavaz hazánkban,ahogy azt jónak gondolja! Vannak még akiknek nem volt elég az elmúlt évek és kormányok nyújtotta tapasztalat.

  • Nem, Földes Ernő, ez azt mutatja, hogy a Fidesz trükkök százaival próbálkozik, hogy a választásokat akkor is megnyerje, ha valójában elbukja.

    Meg azt is mutatja, mennyire vágyik a jobboldal az egyeduralomra, milyen olthatatlan vonzódása van a de facto diktatúrához. Csak ma még kell egy (ál)demokratikus fügefalevél, de ha a vereség esélye komollyá válik, a legszélsőségesebb intézkedésektől sem fog visszariadni. Simán betiltja majd az MSZP-t és a DK-t, ne legyenek kétségei.

  • Szerény véleményem szerint, ajánlatos lenne a külföldön élő Magyar honfitársaknak bojkottálni a 2014-es szavazást.
    Több okból is: add 1: valóban igaz az, hogy semmilyen kontroll nem fog létezni a szavazatok számlálásakor, így akár valamennyi külföldön leadott szavazat az antidemokratikus erőket támogatja.
    Add 2: véleményem szerint erkölcsileg helytelen dolognak tartom, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők, vagyis Én is aki nem életvitelszerűen él Magyarországon, vajon milyen megfontolásból szólhatnék bele az otthoni helyzetbe? Lehet, sőt kell is a szavunkat hallatni a nemzetközi porondon, amennyiben úgy gondoljuk, hogy a demokratikus elvek sérűlnek, mert hogy sérülni fog ne legyen kétség senki felől. A kérdés csupán az-e hogy, a külföldön élő magyarok hozzájárulnak-e az abszolut mindegy szavazatukkal a Fidesz győzelméhez.
    A külföldön leadott szavazatokat, a jelenlegi helyzet szerint, és ez 2014-ben sem fog változni, ugy fogják összeszámolni hogy, a kormányváltó erők képviselőinek nem lesz joga részt venni a szavazatok számlálásakor, azaz minden külföldön leadott szavazat egy óriási pofon a demokráciának.
    Én döntöttem!! Magyar vagyok, külföldön élek, itt Kanadában, és a 2014-es magyarországi választásokat bojkottálni fogom. Nem a szavazásban látom a hangsúlyt, hanem a levelek elküldésében, mely szerint ha visszaküldöd a levelet akkor a fideszre az antidemokratikus erőre szavazol, függetlenűl attól, hogy Te vagy Én támogatjuk-e a jelenlegi hatalmat.

  • Gábor: köszönöm hozzászólását. Nem hiszem, hogy akárkinek is kétsége volna, a Fidesz szándékai iránt és a képességeik is elismertek, amit növelnek napról napra. Ugyanakkor, az emberek is tudják, mi a különbség a diktatúra és a demokrácia között, még azok is, akik a diktatúrát támogatják, éppen ezért támogatják azt.
    Véleményem szerint, amíg egy diktatúra el tudja látni polgárait úgy, hogy azok többé kevésbé meg tudják teremteni a tisztességes megélhetést és biztonságban vannak nyugdíjuk, egészségügyi ellátásuk iránt, aránylag békés diktatúrát lehet tartani akár évtizedekig. Ha azonban túl nagy lesz a nyomor, a személyi szabadság pedig nagyon lecsökken, a diktatúrát ellenzők száma egyre gyorsabban kezd növekedni.
    Magyarország nem egy sziget, a határok még nyitottak. Minden változhat, de kétlem, hogy a magyar nép, Európa kellős közepén újra egy zárt, nyomorba döntött, Rákosi stílusú, vagy inkább fokozatú diktatúrát elfogadna. Ahhoz túl kicsi a viktor ereje és esze.
    P.S. A mai magyar polgárok életigényei mások, reméljük ez is számításba jöhet.

  • Csatlakozom a cikkhez. Bizony, bizony a választási csalás „demokratikus” eszközökkel elő van már készitve. Minden külföldön élő magyarnak meg kellene gondolnia, oy van-e joga beleszólnia a magyar választásokba.Amennyiben ugyanis az ő szavazataikkal nyer a mai diktatúra 2014-ben,akkor ez a nemzet olyan sebet kap, amit már soha nem hever ki, és ismét legnagyobb ellensége lesz a magyar a magyarnak. Elkeseredve néztem a televizióban a magyar diaszpóra meghivott képviselőivel folytatott kormányzati „tárgyalást”. Nem a kormány szavai döbbentettek meg, hanem a „diaszpóra” tapsai, viselkedése…..Testvéreim! Fogjátok magatokat vissza,és ne próbáljatok beleszólni a mi dolgainkba! Még akkor sem, ha a mai diktatúra – mint a magyar jobboldal mindig- a „nemzet megmaradásáról” beszél. A választásokat nem nektek, hanem nekünk „belföldi” magyaroknak kell eldönteni! Ti – akárhogyan is szavaztok- a választások után továbbra is külföldön fogtok élni, és nem érzitek meg – még közvetetten sem – a választások következményeit. Nem akkor maradtok „igaz magyarok”, ha elyettünk eldöntötök olyan kérdéseket, amelyek csak ránk tartoznak, hanem akkor, ha hagytok bennünket dönteni. és nem vesztek részt a választási csalásban!

  • Ábri! Szerinted a Fidesz antidemokratikus erő? Akkor szavaz a JOBBIKRA!

  • Emlékeztetem a kedves olvasokat,hogy a màig minden önkritikàt nélkülözö MSZP-SZDSZ KORMÀNYOK/ ÉS a mostani DK/ Gyurcsàny-Bajnai adositottàK el az orszàgot a 2002-es 53 %-rol 81,2 %-ra 2010-re.Ami azt jelenti,hogy annyit fizetünk az adosàg utàni kamatokra,mint amannyit az OKTATÀSRA vagy az EGÉSZSÉGÜGYRE forditani tudunk. De most ök követelnek többet az egyes àgazatoknak és Budapestnek.Tehàt elégedetlenség elöfordul, mert szükösek a lehetöségek,de ami a jövöre nézve biztato, az adosàgàllomàny 77%-ra csökkent.

  • Javorszky

    eltakarodjal innen te uresfeju naciturulzaptojas…

  • Csipkelődő Rózsika: Köszönöm, hogy kordában tartod a Jávorcsodaszarvas turulkodását, legalább nem kell durvaságokat írnom neki. Állatoknak nincs eszük, csak ösztönük, neki meg az is defektes.

  • Jávorszky! Egyértelműen a Fidesz antidemokratikus erő! A Jobbikot talán haggyjuk! Épelméjű ember a szájára sem veszi a hovatartozását.

  • Ábri, remélem hősiesen felvesztek magatokra valami vöröset, jól fog rajta mutatni a sárga csillag…

  • A FIDESZ nélkül az adosàg csapdàjàban lennénk,amit az ugynevezett DEMOKRATIKUS MSZP-SZDSZ-DK-nak köszönhetünk /Gyurcsàny-Bajnai tevékenységénnek /.

  • Majd viszünk nektek sarlót és kalapácsot is hozzá! he.he….

  • Hogy félreértés ne essék, a sarló és kalapácsot a sárga csillagos vörös pólóhoz gondoltam, hogy teljes legyen a kompozíció, de lehet külön-külön is pl.- a sarló a nyakba, a kalapács a fejre….he…

  • Sopron 12 választási kerületéből egyetlen egy… az az egy választó kerületében!!
    FÜGGETLEN jelölt, győzött!!!!
    Akit szocialistának hazudnak vagy ő maga hazudott a VÁLASZTÓKNAK!!
    egyébként meg akárhogy is van…. ez aztán igen nagy dicsőség
    Ez is csak azt mutatja most már
    működik a demokrácia!
    Ilyenre a nemzetidegen, magyar gyűlölő
    külföldi katonai segédlettel hatalomba kerülő
    szocialista diktatúrában
    – soha sem volt lehetőség!
    2010-ben az éhező milliók, a megélhetési hitelek felvételére kényszerült tömegek, a nemzetidegen szocialistákat kidobták az ablakon, a trükkös hazug eszméjükkel együtt…

  • Jávorcsodaszarvas: Karácsonyra sok vörös csillagot is akarok az Újév fára, amikor várok Ded Moroz-ra, aki az ajándékot hozza.

  • Marcsának ezzel nincs gondja. Már évek óta pörgő-forgó horogkeresztek, csilingelő nyilaskeresztek, turulon lovagló pici Szálasi babák díszítik a fáját. A csillagszórói meg iráni shahab rakétákat formáznak. Mesélj Marcsa mit szeretnél karácsonyra? Palesztin vibri…?