A másik mintaváros

2012 október 25 5:18 du.20 hozzászólás

Az meglehetősen közismert országszerte, hogy a Fidesz kormányzás állatorvosi mintalova Esztergom, a csőddel küzdő, vagyonából kiforgatott város, melynek volt képe, alkalmasínt bátorsága, hogy független polgármestert válasszon magának. De meg is kapták érte a büntetésüket a kormánytól, úgy, hogy azóta is a fal adja a másikat. De van ám a Fidesznek egy másik mintavárosa is, Hódmezővásárhely, a nagyhatalmú és gátlástalan Lázár János városa. Olvasóink bizonyára emlékeznek arra a korábbi cikkünkre, melyben egyszer már foglalkoztunk a különös esetekkel, melyek ott történnek. Úgy tűnik, hogy cikkünk nem volt teljesen hiábavaló, mert mint megtudtuk, már keresik, sőt fel is jelentették az ismeretlen “árulót,” aki a városnak rosszhírét keltette. Helyi forrasokból rendre értesülünk újabb és újabb különös esetekről. Sok a panasz. Persze a panasz, az csak panasz, így nem lenne tisztességes, ha a város vezetését nem kérdeztük volna meg a panaszok alaposságáról. Tehát megkérdeztük őket. Október harmadikán megkerestük Hódmezővásárhely sajtóreferensét, Göbl Vilmost, hogy mondaná el a város állaspontját azokról a különös eseményekről. Ezidőszerint még mindig várjuk a választ.

De lássuk csak miről is van szó!

Mint az meglehetősen ismert. Orbán Viktor személyesen ment el a város közgyűléséhez, hogy Lázár Jánost kikérje, vagy ahogy ő mondta, ”kölcsönvegye,” hogy Lázár főállásban átvegye a kancellária vezetését. Ez annak rendje és módja szerint meg is történt, Lázárból az államigazgatás feje lett és Hódmezővásárhelyt új választást irtak ki, egy új polgármester találandó. Lehetséges, hogy ez a választás teljesen felesleges volt, hiszen volt helyettese, aki átvehette volna a posztját. Hódmezővásárhely az egyik legsúlyosabban eladósodott város Magyarországon, mégis megrendezte a költséges szinjátékot és megválasztotta Lázár korábbi helyettesét a maradék másfél-két évre, kerül amibe kerül. De ez a színjáték teljesen felesleges volt, mert a közgyűlések időpontját áttették péntek délutánokra és estékre, hogy azokon Lázár is jelen lehessen, és mit tesz a véletlen, ő bizony rendszeresen meg is jelenik minden közgyűlésen. De hiszen el sem ment! – Vette a kalapját és maradt. A város igazgatását változatlanúl a kezében tartja. A választási kampány idején megtiltotta a helyi televízió állomásnak, melyet a város tart fenn, hogy politikai műsorokat készítsen és sugározzon, nehogy a választók véletlenűl onnan értesüljenek a kampány eseményeiről. Így a helyi TV közszolgálati tevékenysége kimerült a közgyűlések közvetítésében azóta, legalábbis addig amig egy szerencsétlen tűzeset néhány hete a stúdiót teljesen le nem zárta. Azóta a helyi TV egyelőre nem sugároz semmit. Minden esetre, Lázár azóta is rendszeresen részt vesz a város közgyűlésein. Azt azonban, hogy részvételéért kap-e fizetést, vagy hazafias szeretetből jelenik meg minden alkalommal, a megkérdezett sajtófelelős nem volt hajlandó eddig tisztázni.

Lázár János szép, tekintélyes házat építtetett magának az elmúlt néhány évben, méltót egy polgármesterhez. Az új házat körülvevő utcákról a közlekedést kizárták és azokat őrző-védő szolgálat védi. Hogy ki ellen és kinek a költségére azt sajnos nem sikerűlt megtudnunk. Ez talán rendben is lenne, ”ami jár, az jár,” de Lázárnak már volt egy háza előzőleg is, amelyet tőle a város megvásárolt. Hogy milyen áron és hogy milyen célra, a város nem volt képes megmondani. De Lázár a most már városi tulajdonú házból azóta sem költözött ki, így azt a város, a jogos tulajdonos, nem tudja birtokbavenni. Érdeklődtünk a sajtóreferensnél, hogy vajon Lázár fizet-e bért és mennyit a ház használatáért, de a válaszra azóta is várunk.

Korsós Ágnes, a város jegyzője, egy sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy a városban csak 9.5 személyt bocsájtottak el a közigazgatásból. Ebből persze az következnék, hogy valahol a városban van egy fél személy alkalmazásban. Megérdeklődtük, hogy ki az és mi történt a másik felével, de nem kaptunk választ.

Azt, hogy a közmunkások alkalmazása körűl nincs minden rendben, már megírtuk, de úgy tűnik, hogy etéren alkalmasínt semi nincs rendben. Időközben kiderűlt, hogy amíg Szegeden, egy sokkal nagyobb városban, mindössze 100 közmunkás dolgozik, addig Hódmezővásárhelyen állítólag 590. De van becslés, amely a közmunkások számát 1100-ra teszi. A pontos létszámot nem sikerűlt eddig megtudnunk, a sajtófőnök hallgat. Méghozzá ugyanúgy hallgat, mint az egykori diplomás városi alkalmazottak, akiket előbb elbocsájtottak az állásaikból, majd visszavették őket, mint nyolcelemis közmunkásokat a korábbi fizetésük negyedéért. De nekik muszáj hallgatniuk, mert megfenyegették őket, hogy ha beszélnek erről, akkor kirúgják őket és errevonatkozólag hallgatási szerződést is aláirattak velük. Mindezt a sajtófőnök eddig nem cáfolta. Ugyanúgy azt sem sikerűlt megtudnunk, hogy mennyi megtakarítást sikerül elérnie ezzel a munkaügyi huszárvágással a városnak. Legkülönösebb azonban az a körülmény, hogy az ilymódon a közmunkásokra erőltetett szerződések teljes mertékben kimerítik a “zsebszerződés” fogalmát, amelyek ellen Orbán Viktor oly ádáz harcot folytat. Sőt, az egész ügyletet körűllengi a törvénytelenség és szemérmetlen kizsákmányolás gyanúja.

Hanem térjünk vissza a helyi TV állomáshoz egy pillanatra még.

A városi TV állomás vezetője Kovács Katalin, férje pedig, Illés Béla az ügyvezető igazgatója. Illés úr Fideszes ejtőernyős, a kettejük együttes poziciója nyilvánvalóan az összeférhetetlenség “látszatát” kelti. A TV műszaki vezetője Tóth Attila, akinek élelmiszeripari képzettsége van és a televiziózáshoz annyit ert, mint hajdú a harangöntéshez. Ez, habár meg is látszik a TV müsorainak a szinvonalán, nem túl nagy ügy, hiszen a magyar közszolgálati TV alacsony szinvonala ma már nem lep meg senkit, sem az ejtőernyősök gyakori feltűnése. Az azonban már inkább feltűnő, hogy nem rég a TV alkalmazotti gárdájának drasztikusan csökkentették a fizetését. De nem mindenkiét! A TV vezetője, Kovács Katalin és annak férje, Illés úr az ejtőernyős, hatalmas fizetésemelést kaptak, több mint háromszázezer forintot vihetnek haza havonta. (Ez a jelentős jövedelem azonban állítólag nem akadályozta őket abban, hogy iskolás gyermekük számára ingyenes iskolakönyveket igényeljen, elvéve a lehetőséget a sokkal szegényebb gyerekek egyikétől, aki arra inkább rászorúlt volna.) De még ez sem elég nekik, ezért Kovács Katalin mint egyéni vállalkozó, a TV munkatársainak a munkájával, éhbérért előállított városi műsorokat az MTI-nek adja el, a saját hasznára, holott az az alkotóközösség munkája és ráadásúl a munkatársakat a szerzői jog is védi. Mármint elméletben, persze. De nem Hódmezővásárhelyt.

A néhány éve elhúnyt zongoraművész és népszerű szórakoztató, Antal Imre, hódmezővásárhelyi születésű volt. Ezt a városon kívűl nem sokan tudják. De elég az, ha ő tudta és élete végén meg is emlékezett erről, amennyiben a hangversenyzongoráját a városnak ajándékozta. Hogy, hogy nem, ezt a nevezetes zongorát most sehol nem talalják. Szőrén-szálán eltűnt. Sebaj, mondják ők és már meg is hirdettek egy gyűjtési kampányt, negyven millió forintért, hogy abból a város egy új hangversenyzongorát vásároljon. (Igaz viszont, hogy elmulasztottuk megkérdezni a sajtóreferenst, hogy feljelentést tettek-e az ügyben. Végtére is, ha negyven millióba kerül pótolni, akkor a zongora “eltűnése” nem csak egy piszlicsáré ügy, hanem egy jókora lopás. De ha már itt tartunk, hadd hívjuk fel a Polgármester figyelmét, és egyben figyelmeztessük a vásárhelyieket is arra, hogy érdemes lesz vigyázniuk ezúttal, mert egy Yamaha koncert zongora, a legnagyobb és legjobb, amilyet példáúl a New York-i Metropolitain is használ, csak 85 000 dollárba kerűl, ami nem több mint 18.5 millió forint. Miért kérnek akkor negyven milliót? Igaz ugyan, hogy a Bösendorfer Imperial Grand 175 ezer dollar, ami 38 millió forintnak felel meg, de vajon hihetjük-e azt, hogy Hódmezővásárhely, az ország legeladósodottabb városa, nagyzási hóbortjában a világ legdrágább zongoráját akarja megvenni?) A szórólapok már meg is érkeztek a lakosság póstaládáiba az új polgármester, Almási István aláírásával. A szövege így zárúl:

“Korábban már bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk közösen tenni városunkért, (sic) és együtt megvalósítjuk elképzeléseinket. Hiszem, hogy ismét sikert arathatunk, ismét büszkék lehetünk közös eredményeinkre és arra, hogy ennek mindannyian részesei lehetünk.”

Tessék mondani Polgármester Úr, nem lenne olcsóbb is meg egyszerűbb is Antal Imre zongoráját megtalálni? Vagy talán már le is mondtak róla?

Hódmezővásárhely lakossága az elmúlt tíz évben 10 000-rel csökkent, 56 ezerről 46 ezerre. A város tíz év alatt a lakosainak 22%-át elvesztette.

20 hozzászólás

  • Sajnos, száz százalékig együtt érzek e cikk írójával.
    Ha azt mondom, hogy szomorú, hogy ezerszáz-valahány évvel államalapításunk után hazánkban ilyen alacsony műveltségi színten vezetnek városokat, megyéket, vállalkozásokat, az a kifejezés, hogy szomorú, meg sem közelíti felháborodásomat ezekért.
    1944 végén, 1945 elején, egy vesztett háború végén, egy teljesen feldúlt országban több jó érzés és kultúráltság volt a legelmaradottabb tanya sintér-gödreiben, mint ma az ország egykoron legszebb városaiban.
    Emberek, mi történt veletek? Elvesztettétek eszeteket? Normális, a kereszténységet követő emberek akik voltak valaha István király országában, hová lettetek?
    Nem hiszem el, hogy mindannyian meghülyültetek volna. Hogy a mai kormány tehetetlen s nincsenek épkézláb gondolatai az országot helyreállítani? Lehet.
    De valamikor voltak bőven államférfiúk, aki csodálatos színtre tudták emelni hazánkat, annak kulturáját. Hová bújtatok el? Szükség van Rátok. Nem elég hirdetni üres szavakkal egy jobb életet egy jobb világban, azért tenni is kell valamit.
    És hová lettek egykori kiváló íróink, költőink, kik megálmodtak szép jövőt, s követhető utakat rajzoltak meg.
    Nem hiszem el, hogy a kommunizmus vagy szocializmus okozta mindezt. Abban az időben a társadalmi segélyhálók még működtek, a templomokhoz nem olyan ellenségesen nyúltak hozzá mint most: még a szólásszabadság is talán többet engedett meg mint a mai szájkosár-törvények.
    Ébresztő Magyarok, de nem a szélsőségekre, hanem a valódi keresztény életfelfogásra.

  • Na… Ilyen rosszindulatu zagyvasag meg ezen a forrumon is szokatlan. Hogy lehet ennyi hulyeseget osszealmodni.Canadabol??? Megha ott elne is sok lenne… Ilyen dolgokrol(ha igaz) csak a benfenktesek tudnak/tudhananak. Miert kell, egyebkent ertelmes embernek(kellene lenni) ennyire tulloni a celon.Sajat maga kellene, hogy folismerje a hiteltelenseget, a tulzasok miatt.

  • Jimbo ha nem tudsz kipréselni magadból egy civilizált hozzászólást, inkább hallgass! Te biztos tényszerűen tisztába vagy a magyar helyzettel ott Németországban, a Magyar Nemzetet olvasva! Lövésed sincs mi folyik itt, ez tisztán kiolvasható minden írásodból!
    A cikk, az objektív valóságot mutatja be, aki itt él, tudja, mert már egy átlagos értelmi képességgel rendelkező középiskolás is képes felfogni azt ami az országban zajlik, csak ti nem!

  • Én esztergomi polgár vagyok, és ITT ÉLEK! Köszönöm a ferdítéseket, csúsztatásokat! Ilyen cikkeket olvasva azt kérdezem, hogy ki a forrás? És Kanadából miért érdeke ezzel foglalkozni? Vagy tessék haza jönni, és itt élni, de onnan nem kérünk megmondókat. Esztergomnak elege van az álszent Tétényiből! Alig várjuk, hogy eltakarodjon, és megpróbáljuk városunkat helyre hozni!!! Hódmezővásárhely sem kér valószínűleg a nagyon okos, lázító, és polgárok megtévesztését célzó írásokból!

  • BG: Maga egy gonosz, megátalkodott Fidesznyik, aki a tényeket letagadja. Logikája és becsülete egyáltalán nincs.
    1. Maga miért mondhatná meg nekünk mit csináljunk, mivel foglalkozzunk, mit mondjunk, írjunk? Ki jogosította fel és mennyit fizetnek érte, hogy ilyen baromságokat lemerjen írni? Ugyanis, ha magának volna joga másoknak megmondani mit szabad, akkor másoknak is joga van megmondani magának, hogy mit csináljon! Pl. Tűnjön el, maga a Gondolat lapra tegye fel Fidesz haramiákat dicsőítő hazugságait
    2. Maga az igazságot megtévesztésnek hívja, tehát egy hazug, becstelen gazember, ritka ember, aki ezt önkéntesen, érdek nélkül teszi, de az aki ingyen becstelenséget, az még hülye is ráadásul.

  • BG! Az első mondat kivételével egy szó sem esik Esztergomról! Szóval milyen ferdítésről beszélsz? Az meg, hogy neked klassz minden csak egyet jelenthet, hogy egy seggnyaló fidesznyik vagy, így téged nem érint a többség elkeserítő nyomora! Ne beszélj mások nevében a kondér mellől, mert az több mint cinikus!
    Majom!

  • Jimbo:
    Attól hogy magának szövegértelmezési problémái vannak akkor , ha egy mondatban kettőnél több az állítmány , neadjisten az a mondat összetett mondat , attól még nembiztos hogy nem te vagy a félanalfabéta…
    ( Gondolom amit ide leírtam , azt sem érted teljes terjedelmében , no de nem is neked írtam. A többieknek írtam , hogy tudjanak röhögni az Ön csökkent értelmi színvonalán .)

  • Mai rémhír :
    A fénképen láthatto 1én járműve árogbba kök5tt egy kis auttot amibe 1 nö volt. Asztán meg a nött elüt5tték.
    MEgishaltottan.
    Mostan belügyminisztériumilag magyar-ázzág asz árdatlanságot.

  • szerintem a BG maga Meggyes Tamás….. nekem ugyanis két rokonom is él Esztergomban és még cifrábbakat mesél.

  • Nos, igen, az esztergomi hozzaszolas jol es jellemzoen mutatja az irtozatot a nyilvanossaggal szemben. BG felsobbrendusegi kerdest csinal abbol, hogy Esztergomban el es szerinte ez eleg ahhoz, hogy minden az ovetol kulonbozo velemenyt semmibevegyen.
    Neki nem szamit az, hogy Tetenyi polgarmestert tobb mint ketharmad valasztotta meg. „Ha nem ert egyet a fidesszel, akkor takarodjon.” Ez az ember a sajat erdekeivel szemben is vedelmezi a fidesz politikajat.
    En nehany honapja voltam Esztergomban. Elbuvolo, gyonyoru varos, egy valosagos ekszer, – rettenetesen elhanyagolva. Amit felepitettek a szazadok, azt most vesztegeti el a fidesz, mitsem torodve a kovetkezmenyekkel. Bezart, elhagyott uzletek, gyomos utcak, a katedralis kornyeke ugy nez ki mint egy szemettelep, melyet felvert a dudva. Ezt lattam ott.

  • BG!
    Azt hiszem az Onhoz szolo bejegyzesek magukert beszelnek. Ez az itteni szinvonal. Teljesen egyetertek az On velemenyevel.
    Kerekes! Mindenki jobban jarna(On is), ha letenne a pennat!!!

  • Jimbo, ha mindenki jobban jarna, akkor talan kezdd te. Az egy nagy, merfoldes lepes lenne a jo iranyban mindannyiunk szamara.

  • Dr. Gay-za!
    Komolyan mondom, olyan mulattsagos vagy, hogy az mar sok. De szerintem a viccnek is kell ertelmet adni, kulonben senki nem nevet rajta.
    Egyebbkent, mint mindig, most is kiallitasz magadrol egy bizonyitvanyt.Hogy varod el, hogy komolyan vegyuk amit mondasz???

  • Kanadában Hódmezővásárhely-el foglalkoznak?

  • Nem csak Hódmezővásárhellyel, de minden településsel Magyarországon, aminek akár egyetlen fidesznyik és/vagy Jobbikos még közelébe is merészkedik.

  • Mai rémhír :
    A fénképen láthatto 1én járműve árogbba kök5tt egy kis auttot amibe 1 nö volt. Asztán meg a nött elüt5tték.
    MEgishaltottan.
    Mostan belügyminisztériumilag magyar-ázzág asz árdatlanságot.

    Szerző: Geyza | október 26, 2012, 11:09 de. Geyzam erősen épülsz le,genetikai probléma vagy tudatmódosító szer hatása alatt állsz?(diana almaborral ?)

  • Kicsicsimbók :
    1 : Tőled nem várok el semmit. Azt veszel amit csak akarsz. Komolyan vagy annélkül , nekem tökmindegy.
    2 : A viccnek csak akkor lehet értelmet adni , ha a vicc TÁRGYÁNAK ( trágyának ? ) van értelme. Jelen esetben Neked. Dehát mivel neked nem sok az értelmed , igy tudunk röhögni rajtad annélkül is hogy különösebb értelmet keressünk benned , mint a vicc tárgyában. ( Trágyában ? )

    Cuppi :
    Addig örülj amíg épül valami. Akár fel , akár le. MErt hamarosan Példaképed „áldásos” tevékenysége folytán már leépülénivaló sem marad Árvalányhajlandban.

  • István Berecz

    Kedves Kerekes Sándor!Tökéletes képet rajzol meg Kaposvárról.Sajnos nem csak erre a városra illik,amit ir.Ez Egerről is és még sok más nagyobb településről is elmondható.Mindenhol csak a korupció,a zsákmány szerzés,a vagyyon gyarapitás a fő cél a megválasztottak részéről.Az,pedig egyenesen gyalázatos,ami a Lázár lakása körüli eseményeket illeti.Ez egyenesen kupérozása annak a példának,amely a Kádár rendszerben volt divat,ahol sorompokkal zárták le a vezetők lakásaihoz vezető utakat.A Lázár ur bizonyyára onnan vette a példát.De vajon miért fél enyire a vásárhelyiektől?Ne tán az eltünt Antal féle zongorát rejtegeti?Az olyan idioták megjegyzéseire meg ne is figyeljen,mint amilyen Jambó és BG.ezek a „békemenet” résztvevöi lehetnek,akiknem homály takarja a szemüket.Kár,hogy sokan vannakl belőlük.Irjon csak továbbra is.Mutassa meg,hogyan vélekedik a hazáját még távolbol is szerető,igaz magyar.

  • Cuppi :
    Addig örülj amíg épül valami. Akár fel , akár le. MErt hamarosan Példaképed “áldásos” tevékenysége folytán már leépülénivaló sem marad Árvalányhajlandban.

    Szerző: Geyza | október 27, 2012, 9:05 du. Geyzám a leépülés nem Árvalányhajlandban kezdődött,a komcsik ott sem voltak?!

  • Kerekes Sandor

    Tovabbi fejlemenyek.
    Egyik hodmezovasarhelyi ismerosunk a kovetkezo levelet kuldte a cikk eddigi, nem tul szerencses visszhangjarol:

    „Más.
    A minap találkoztam pár helyi tv-s „kollégával”… hát azért volt a
    cikknek értelme, mert beszartak. Állítólag Lázár nyomozza az
    informátort, sőt már tudja is ki volt az és ki is rúgta. Azt mondták,
    hogy az illetőnek vége a városban és már pakolja is a családját, hogy elköltözzön. Mondták ezt teljes bizonyossággal, hiszen az információ a Nagy Sárga Házból való. Mit mondjak erre… semmit.
    Te pontosan tudod mit gondolj erről!

    Szóval BÚÉK Nektek!”