Lehet más az Együtt

2012 november 9 9:16 de.35 hozzászólás

Bajnai Gordon Magyarország második legnépszerűbb politikusa. Az ellenzék de facto vezérét egyedül Áder János népszerűsége előzi meg, Orbán Viktor pedig kilencedik helyre esett vissza. De Bajnai Együtt 2014 nevű választási mozgalma és a magyar Országgyűlés legkisebbik pártja – a Lehet Más a Politika – egyszerre ébredt rá a kemény politikai valóságra: ha Bajnai elszívja a bizonytalan és pártpolitikailag még el nem kötelezett szavazókat az LMP-től, akkor a protesztpárt 2014-ben elbukja az öt százalékos parlamenti küszöböt, ha viszont úgy tűnik az átlag választópolgár számára, hogy az Együtt-féle kooperáció a régi MSZP-SZDSZ-es arcok feltámadásából, és egy táborba való tereléséből áll–akkor nullára süllyed Bajnaiék hitelessége. Éppen ezért,  mint egy nehézkes, de abszolút racionális érdekházasságban, szükségük van egymásra. Erre a Medián legfrissebb kutatása is rámutatott, és most már Karácsony Gergelyék, Jávor Benedekék, Kónya Péterék és Juhász Péterék is felmérték a szituációt. 

Here comes the LMP?

Kezdjük először a Mediánnal. Hányszor fordul elő az, hogy a Wall Street Journal hírértékűnek tart egy magyarországi felmérést, ami másfél évvel a következő választás előtt készült? Szerintem elég ritkán, de a WSJ Emerging Europe c. blogja csütörtökön részletesen közölte a Medián pártpreferenciás adatait, hiszen nem minden nap fordul elő az, hogy egy alig két hete alapított mozgalom az ország második legnépszerűbb erőjévé válik…és még a szocialistákat is lenyomja. Ha „ma” lennének választások, a Fideszre 22, az Együttre 14, az MSZP-re 10, a Jobbikra 10, az LMP-re 3 és a Demokratikus Koalícióra 1 százalék szavazna.

De van egy ennél fontosabb szám. Az Együtt szavazóinak 36 százaléka vagy a Fideszből kiábrándult szavazópolgár, vagy olyan, aki ugyan ellenzékinek tartja magát, de nem szavazna szívesen az MSZP-re, vagy Gyurcsány Ferenc DK-jára.

Egyébként van egy valós veszélye annak, hogy ilyen gyorsan és ilyen drámaian megugrott, szinte a semmiből az Együtt népszerűsége. Angolszáz  elemzők ezt „peaking early-nek” hívják, vagyis: lehet, hogy nem tart ki az Együtt lendülete másfél éven keresztül és túl korán tetőzik a párt. Ráadásul, a Fidesz és az álcivil Békemenet is komolyan veszi a Medián számait. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) – a Békemenet szervezője – Gyurcsány-reinkarnációnak titulálta Bajnait és a jövő héten egy masszív országos kampányt indítanak az Együtt ellen. Összesen 4,3 millió magyarországi háztartásnak küldenek olyan propaganda-anyagot, amely „a múlt embereként” állítja be Bajnait, továbbá összemossa Gyurcsánnyal.

Ennél durvább agitprophoz nyúlt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, melynek elnöke – Osztie Zoltán – idegenszívűnek, hazaárulónak és a nemzetellen támadónak nevezte Bajnai Gordont. Számora érthetetlen, hogy a Fidesz minek ragaszkodik, miért szövetkezik az intellektuálisan ennyire gyenge performanszt nyújtó, a kereszténységet és a magyar történelmi egyházakat lejárató csoportokkal.

Tehát elkezdődött a jövő, és  a 2014-es választási kampány. És Juhász Péter a hvg.hu-nak adott mai interjújában azt hangsúlyozta, hogy az Együttnek semmi köze az előző MSZP-SZDSZ korszakokhoz és – hasonlóan az LMP-hez 2010-ben – egy új baloldalt vizionál. „A cél, hogy a civilek kapjanak minél nagyobb szerepet a politikában. Ezt nem a régi arcokra szeretnénk alapozni, de ez azt sem jelenti, hogy eleve kizárnánk valakit csak azért, mert korábban már megpróbált tenni valamit az ország jobbításáért”–mondta Juhász. „Egy új politikai kultúra megvalósítása közös alap a Milla és az LMP között. Én nagyon fontosnak tartottam, hogy először őket kérjük fel. Ők voltak, akik már 2010-ben elmondták, hogy a jobb- és baloldal közötti árkokat be kell temetni. Számunkra ők az elsők.”–tette hozzá az Együtt és a Milla alapítója.

Egyébként van reális esély arra, hogy az Együtt alapítója Észak-Amerikába látogat, de valószínű, hogy nem Kanadába, hanem csak az Egyesült Államokba. A magyarországi Gyöngyöspata körüli eseményekből ismert Richard Fields üzletember hívta Juhászt Amerikába, de még nem tudni, hogy pontosan mikor kerülhet sor a vizitre. A Fields azt szerette volna, hogy Juhász még novemberben utazzok az USA-ba, de végül a Sandy hurrikán és családi okok miatt elmaradt az utazás.

De az együttműködés – úgy tűnik – nem marad el. Mesterházy Attila MSZP-pártelnök szerint a szocialisták hozhatják a keményebben baloldali szavazókat, az Együtt pedig a liberálisokat és a Fideszből kiábrándult konzervatívokat. Szerinte a Median-felmérés is azt bizonyitja, hogy együtt „el lehet zavarni ezt a kormányt.”

35 hozzászólás

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Elolvasva a cikket el lehet gondolkozni azon, hogy kinek-kiknek áll érdekében az, hogy (pl. az LMP) eléri az 5%-os küszöböt? – Ez legfeljebb 15-20 politikus érdekét szolgálhatja, akik ettől fogva négy éven át az átlagfizetésekhez képest jelentős képviselői díjazásból élnek…
    Az a párt, amelyik nem ér el legalább húsz százalékot, a mögött nem állnak tömegek.
    Gondolkozzunk el azon is, hogy a baloldali és liberális pártok miért vannak még mindig 8-10 pártban illetve egyesületben? – A megélhetési politizálás lényegében egy foglalkozási ág lett Magyarországon.
    A Jobbik Magyarországért Mozgalmat a Medián oly módon sorolta fel – a többi párt mellett – mintha az is DEMOKRATIKUS párt lenne. (Ez, ha már nem tűnt fel a Mediánnak, feltűnhetett volna a szerzőnek!…)
    A rasszista, antiszemita párt – és a paramilitáris szervezetek – betiltása alapkövetelménye kell, hogy legyen minden demokratikus pártnak.

  • SZEMENYEI-KISS TAMÁS: Mielőtt ön többet írogatna és megjegyzéseit feltenné, felkérem, hogy előbb kérjen bocsánatot és vonja vissza rágalmait amiket Tóth Liboriusznéról írt. (Az Orbán rendszer kormányhivatalnokai 200 év múlva is élni akarnak…) Magának most nincs semmi hitele, mert becstelenség a felelőséget nem vállalni, az elkövetett hibákért. Amíg maga nem reagál és nem kér bocsánatot, addig ugyanolyan becstelen, maga is mint a viktor, a matolcs és a koszos bagázs, mert ugyanúgy viselkedik. Azok is hamisan vádoltak 1,400 embert, soha nem kértek bocsánatot. Maga is a Fidesz módon a moralítás teljes hiányával él? Kiábrándító!

  • Kedves Bubala51!

    Ajánlott olvasmány: A helyreigazítás itt megtörtént a KMH részéről: http://kanadaihirlap.com/2012/11/05/helyreigazitas/

    Mit kellene tenni még? SZKT akassza fel magát, vagy mi??

  • HUNCANADA! Mint írtam Szemenyei-Kiss Tamásnak; Mielőtt ön többet írogatna és megjegyzéseit feltenné, felkérem, hogy előbb kérjen bocsánatot és vonja vissza rágalmait amiket Tóth Liboriusznéról írt.

    Nem a KMH-ot kértem fel, hanem a cikk íróját, mert felelős.

    Mi történt a magyar emberekkel, Magyarországon, genetikailag megváltoztak annyira, hogy ma már nem képesek felelősséget vállalni és bocsánatot kérni az elkövetett hibáért? Ha így lenne, akkor ne kritizáljuk a kormányt sem, mert azok is genetikailag képtelenek a hibájukat kijavítani.

  • Látom, a cikk írója olvassa a Magyar Nemzetet és a Wall Street Journalt.
    Véleményem a cikkről: wishful thinking!

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Tisztelt Olvasók!
    Bár a KMH-ban megjelentekhez fotódokumentumot is küldtem a szerkesztőnek, azt az olvasók nem láthatták. – Érthetetlen, hogy miért nem, de a szerkesztő nem tette közzé a több százezres példányban elkészített és a magyar állampolgároknak 2212. hitelesítéssel elküldött egészségbiztosítási kártyákról készített kópiát…
    Ez a példa nélkül álló OEP-ténykedés volt az általam leírottak lényege.
    És még egy fénykép, arról a percről, mikor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes átadja a kitüntetést az
    OEP igazgatójának. (Az indokolatlan „helyreigazításban” ki tudja miért már igazgatóhelyettesként szerepel…)
    „Bubala51” álnéven bejegyzést tett honfitársunk személyesen a cikk szerzőjét nevezi becstelennek – miközben a
    történtekről csak annyit tud, amit a KMH-ban olvasott.
    Az elmúlt 30-35 esztendő folyamán még nem találkoztam olyan orgánummal, amelyik a saját szerzője lejáratásához
    íly’ mértékben hozzájárult volna. (Félredobva a saját moderálási elvét is.)

  • Ennyiféle -külön-külön már lejárotódott- pártkonglomerátumból,csak bukás lehet. Ki lesz a vezér? Az nem program,hogy váltsuk le Orbánt. Ettől mi lesz jobb? Nyugdíj , fizetések megnyibálása,szociális támogatások szűkítése stb. Látjuk az eredményeit a déleurópai országokban:sztrájk, zavargás, münkanélküliség 25-27%-os.Ezek a globalista módszerek erőltetése csak katasztrófába viszi a világot. A nép Amerikában is elvetette a republikánus jelöltet a választók 2/3-a ( a két oldali elektorok számát tekintve). Afganisztán is odavazeti Amerikát ahova a vietnámi beavatkozás is vezette. Sok halott mindkét oldalon és „0” eredmény.Miért nem látják be, hogy ez a politika nem tartható sokáig.

  • SZEMENYEI-KISS TAMÁS: Elég világosan kifejeztem véleményemet, kár, hogy értetlen és nem képes beismerni hibáját. Egyre jobban meggyőzödök arról, hogy ez tipikussá vált Magyarországon. Az elért gazdasági és morális eredmények ezt mutatják számomra.
    ……… Nem álnév a jelige, mert a blog terjesztőjénél megvan mindenkinek az adata, ne adja a tudatlant és ne vádoljon, védekezésből. Ha pedig ez nem tettszik önnek, az a maga baja.

  • Szerintem akkor próbáljuk visszatérni a fenti cikk témájához, azaz: az ellenzéki együttműködés lehetőségeihez, az e területen tapasztalható fejleményekhez.

    A figyelő azt irta, hogy a cikk wishful thinking részemről. Lehet, hogy van ebben igazság…nem titok, hogy nem vagyok az Orbán-kormány elkötelezett hive.

    Ugyanakkor azt hiszem, rávilágitottam arra, hogy nem könnyű feladat előtt áll az ellenzék és az Együtt 2014. Szerintem valós veszélyt jelent az, ha esetleg túl korán tetőzik a mozgalom népszerűsége.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Kénytelen vagyok újra és ismét megkérdezni: milyen RÁGALMAKAT írtam – így, többesszámban – az Orbán-kormány kitüntetettjéről?
    „Bubala51” – Én (a szerző) nem ismerem az Ön adatait. A KMH Kanadában működik, én Magyarországon élek. A moderátor ismerheti az Ön e-mail címét, jómagam nem ismerem.
    Ha elküldi az e-mail címét (felhatalmazza rá a főszerkesztőt), akkor elküldöm Önnek a cikk közzé nem tett dokumentumait. – Képes lesz ezt követően ÖN bocsánatot kérni tőlem, a hozzászólásaiban leírtakért?

  • Tamás, amennyiben bubala beleegyezik, privát levélben továbbitom hozzád email cimét. Ezt a beszélgetést szerintem sokkal szerencsésebb emailben lefolytatni.

  • Mondjuk en sem ertem, kinek all erdekeben Szemenyeit szarban hagyni, mikozben nem jelen(het?)nek meg a kmh-ban a bizonyitekai….minden esetre igenis onmagaban, a hatter aprolekos ismerete nelkul is megallapithatjuk, hogy az gyanus, akit orbanek kituntetnek!

  • Igen! Már ideje, hogy ne egyéni sérelmeket keljen itt állandóan olvasni. Vagy személyeskedő csúnya szavakat.

  • CHRISTOPHER ADAM: Az email címem nem titkos (van több) amit fel lehet használni; [email protected]. megfelel?
    A cikkekből, levelekből azt olvashattuk, hogy Tóth Liboriuszné már nyolc hónapja nyugdíjas, a kártyákat most küldték ki, tehát a munka folyamatban volt, miután nyugdíjba ment. Egyetlen embert, aki már nem is dolgozik ababn a hivatalban, ami felelős munkájáért, hibáztatni, mint a cikk teszi ugyanaz, mint az emútnyócévre kenni mindent mai társadalmi és gazdasági problemát.
    Nem lehet egyetlen embert hibáztatni ugyanis, olyan munkáért, amin sokan dolgoznak. (Csak mellékesen, akik az évszámot programozták a kártyákba, azok sem vették észre a hibát, mégis ártatlanok?) Ha egy újságíró helyesírási hibáit a szerkesztő és a nyomda szedői a szövegben hagyják és a rossz dátumot is, az kinek, vagy kiknek a hibákja? Azt is olvashattuk, hogy nincs rá bizonyíték, hogy mind a 400,000 kártya hibás, ezt előbb bizonyítani kéne, szerintem.
    …………..
    Ami pedig preposterous, vagy abszurd, feltételezni egy ember politikai nézeteit, elkötelezettségét egy egész életre, anélkül, hogy az illetőt személyesen ismerné valaki évtizedekig, ez szerintem durva és alaptalan rágalmazás. Mellékesen, én éltem a Kádár rendszerben és sokan voltak vezető állásban, akik nem voltak párt tagok, (édesapám sem) nem voltak kommunisták (édesapám utálta a kommunizmus eszméit) nem nyaliztak, értettek munkájukhoz és meg lettek becsülve érte. Ezt viszont nehéz elmondani a Fidesz fiúktól, mert ök inkabb azt mondják, mint Rákosi, „Aki nincs velünk az ellenségünk”, hiszen nem kommunikálnak az ellenzékkel és sokszor nem engedik be azokat a törvényjavaslatok megtárgyalására sem. Ugyanakkor a Kádár korszak vége felé az is elhangzott, hogy „Aki nincs ellenünk, az velünk van”, miután a társadalom közel sem volt annyira megosztva, mint ma, ahol a fiúk ellenségként kezelik az MSZP-t, s baloldalt, (de nem a náci Jobbikat) és vice versa.
    Nekem nem lesz abból semmi előnyöm, hogy valaki bocsánatot kér egy megvádolt embertől, amiért állításai nem állták meg helyüket mindenben. Ugyanakkor az, aki nem ismeri be hibáit, annak nincs továbbá hitele előttem.

  • Földes Ernőnek teljesen igaza van,a baloldalon nagy káosz,hatalmi harc uralkodik,de ha meg is egyeznek
    milyen pártként fognak indulni,mert egyesületként nem lehet a választásokban részt venni.!!!Ezt még a szocik
    rögzítették törvénybe!….
    Egyedül az MSZP képvisel nagyobb szavazó réteget,de aki emlékszik Gyurcsányra és Bajnaira az nem szavaz
    rájuk,arról nem is beszélve,hogy Mesterházy félti a hatalmát.!
    Az LMP ha szövetkezik a Haza és Haladással,elveszti a szavazóit,mert bebizonyítja,hogy az SZDSZ jogutódja,
    akik azért tüntek el,mert a hatalom érdekében koalícióra léptek az MSZP-vel.
    Szóval kész röhej az egész!
    Lehet,hogy a mostani kormány sem tökéletes,de hol van a hiteles programmal rendelkező ellenzék????
    A normális emberek emlékeznek a bér és nyugdíj csökkentésre,valamint arra,hogy több mint 30 %-kal
    emelkedett az államadósság,különösen Bajnai érdeme,hogy az utolsó pillanatban óriási kölcsönt vettek fel
    amit ennek a kormánynak kell nyögnie!!!
    Hát sietniük kell ha hiteles,tömegeket megmozgató pártot akarnak alapítani!

  • Tüske Zsófia

    Boda Marcsi, maga következetesen összekeveri gizikét a gőzekével…. nem akarna esetleg kormányszóvivőnek jelentkezni? pont megfelelne. 🙂

  • A vitába nem szólok bele, de azt tudom igazolni, hogy téves dátummal kiadott igazolvány (ok) kerültek ki.
    A saját kezembe fogtam és láttam. A neve: Közgyógyellátási igazolvány
    a bal alsó sarokban a szöveg: Jogosultság kezdetének időpontja: 2212.10.23
    a jobb alsó sarokban -„. : Jogosultság lejáratának időpontja: 2213.10.22.

    Hogy hány darabot adtak ki téves dátummal, nem tudom. Én ezt az egyet láttam, de gondolok, akkor azokat amiket kiküldtek, mind elírt dátumú lehetett.

    Én ezt fotóval tudom igazolni.

  • Elnézést kérek, hogy én sem közvetlenül a cikkhez kapcsolódom, ami, szerintem, nagyon jól foglalja össze a lényeget. Szemenyei-Kiss Tamás kérdésére reagálnék, hogy kinek, kiknek áll az érdekében az, hogy (pl. az LMP) elérje az 5%-os küszöböt, mert aki mögött nem áll 20%…

    Nos, én ezt a kérdést a szívem szerint megfordítanám, de nagyon! Kinek, kiknek áll az érdekében az, hogy egy a magyar lakosság 2-3%-át reprezentáló párt ne kerülhessen be az Országgyűlésbe és a rá adott szavazatok szétosztásra kerüljenek a „nagyok” között, illetve gyakorlatilag a legnagyobb kapja? Ezzel, ha éppen nincsen akkora földcsuszamlás, mint amit Gyurcsány okozott (márpedig nem sok ilyen kellene), akkor lehetőség sincs arra, hogy új gondolatok, új áramlatok kerüljenek be a törvényhozásba. Hol itt a demokrácia? Hol itt a népképviselet? Kinek volt és van joga arra, hogy elvegye mások szavazatait és milyen alapon? És ki szavazta ezt meg? És vajon olyan jól működött ez a torz „képviseleti” rendszer az elmúlt 22 évben, hogy még tovább kellett torzítani rajta?

    És, már elnézést a hosszúság miatt, ki hatalmazta fel a mások elorozott szavazatait bitorló parlamenti pártok színeiben bejutott képviselőket arra, hogy pártszínekben, a pártok érdekében, a pártok parancsaira szavazzanak? „Igen!” üvölti egy hang, máskor meg „nem!” és egy akaratra nyomja meg a gombot az, akinek a nép képviselete lenne a dolga. Akkor miért választunk 200, 100, vagy bármennyi képviselőt, ha csupán 5 frakció van, és ezek úgyis egységesen szavaznak? Így elég lenne 5 muksó, akiknek 10, 27, 43, 167 stb. szavazata van…

    Nekünk, XXI. századi magyaroknak, nem adatott meg a demokrácia érzése, mert „okos” politikusaink a biztos kormányzást tartották a szemük előtt, és teljesen megfeledkeztek a népképviselet intézményéről. Ezért nem ízlelhettük meg a sorsunkba beleszólás kéjes mámorát. Nem kaptunk rá lehetőséget, ahogy arra sem, hogy mi határozzunk úgy, hogy elég volt belőle, túl sok a duma, talán jobb lenne a jobb kormányozhatóságra koncentrálni… Minket ebből kizártak. És íme, hová is jutottunk emiatt?

  • Kedves Olvasok!
    Itt a jo pelda az elszolasokra. Bubala=Gybognar. Es kitudja meg hany mas nev(sajat bevallasa szerint ) alatt irkal ide,
    csakhogy novelje az „ellenzek”-i oldalt. Ezt tobben is csinaljak. Igy nem lehetetlen kiszamolni, hogy hanyan vannak.
    Mindenesetre, osszekaptak a csahosok. Csak hadd marjak egymast. Direkt jo olvasni.
    Nem hiszem, hogy Tothne igenyt tartana Bubala/Gybognar vedelmere. En (az O helyeben) kikernem magamnak.
    Szemenyeit meg beperelnem.
    A cikk viszont tenyleg csak almodozas(ahogy valaki megjegyezte feljebb). De hat lehet almodozni. Igaz???
    Tovabbi jo marakodast.

  • JIMBO: Bizonyíték nélkül vádolni valaki, akárkit az könnyőés becstelen dolog, ehhez értesz. Viszon annak akit alaptalanul vádolsz az ilyen hülyeségek, amiket te irogatsz nem jelentenek semmit. A tiszta lekiismeret a legfontosabb számomra, amit te nem hiszem, hogy magadnak mondhatsz.

  • Még megsem alakult az ütőképes hungaródemokratische társulat , már elkezdenek marakodni.
    Ez a senkiházzy Juhász nem veszi észre hogy Bajnai az ász , ő pedig -hogy Hofit idézzem- már akkor is egy senki volt amikor még valaki volt.

  • nagyon orulunk szarcsimbok, hogy a neved valtozatlanul szarcsimbok es bizton szamithatunk ezutan is az idefirkalt baromsagaidra…amugy tenyleg, miert nem pereli be? MERT VAN IGAZSAGA SZEMENYEINEK, AZERT! en eddig akit csak kerdeztem, mind azt valaszolta, ha orban kituntette jo ember nem lehet!

  • Bubala51

    ha nem okoz problemat a bocsantkeres, szerintem maris kerheted…

  • CSIPKE ROZSA: Mire?

  • A millásjuhász és az LMP is a baloldal megosztására törekedik, és ez csakis Orbánnak kedvez. Nem érdekelnek a szándékaik, az eredmény alapján minősítem őket kártékonynak.
    Boda Marcsi
    Gratulálok, nagyobbat sikerült hazudnod, mint Orbán és a szóvivői együttvéve, pedig az nagy szó Nem a szocik, hanem Orbán, nem a szoci kormányzást alatt, hanem a napokban, és kifejezetten a Bajnai által jegyzett Együtt 2014 ellen hozták a csokisgatyások azt a törvényt, hogy egyesület nem indulhat
    Egyébként meg nem ártana tájékozódni a tényekről mielőtt hülyeségeket írkálsz. Orbán alatt 50 %-al emelkedett az államadósság, 6000 mrd-ról 9000 mrd-ra, csak a statisztika elől eldugtak egy tucat csontvázat – ezért keresgélték a kormányváltás után Bajnai szekrényében, mert nem akarták elhinni, hogy ő nem dugott oda semmiféle csontot.
    Egy részét már Orbán herdálta el MOL részvényekre, és egy része még mindig ott van az MNB devizatartalékában – tudod amit márciusban akar kifosztani a Simicska és Bandája.

  • Boda Marcsi
    Fogalmad sincs az államok adósságkezeléséről, ugye? Azok nem EGY hitelt vesznek fel, mint a magánadósok, akik aztán szépen lassan azt törlesztgetik, hanem folyamatosan (szinte hetente) bocsátanak ki államkötvényeket, és élő ember nem tudja megmondani, hogy az éppen kamat, tőke vagy új hitel felvételére megy el.
    Amikor 2008-ban a pénzügyi VILÁGválság miatt lefagyott a piac, az éppen esedékes devizatörlesztéshez nem vették meg a magyar kötvényeket. Tehát hiába állt rendelkezésre az összeg forintban – nem lehetett devizára átváltani.Ezért kellett az IMF DEVIZAhitele. Az nagyrészt nem ÚJ hitel volt, hanem a lejáró régi hitel törlesztésére ment el. Ezért nem nőtt a hitel teljes összegével, hanem csak annak egy részével az államadósság, mert a törlesztés viszont csökkentette azt. Ami meg nem, az ott maradt az MNB-nél. Ugyanis pont arra szolgált, hogy az MNB tartalékainak feltöltésével elriassza a forint elleni spekulánsokat.
    Egyébként meg a világ pénzügyi rendszere lenne a legnagyobb bajban, ha az államok hirtelen visszafizetnék az összes hitelüket, mivel ez nem a középkor, amikor az aranyat halmozták a kincstárakban, hanem a mai pénz az tőke, amely profitra törekszik. Nem tudnának annyi pénzt hirtelen kihelyezni, és akkor neked pl a bankbetétedre nem tudnának kamatot fizetni. A gazdaság meg ugyanúgy recesszióba süllyedne, ahogy Magyarország Orbán és MATTolcsy „áldásos” működése következtében. Ugyanis a bankok túlnyírása ezzel jár. És akkor annyika a munkahelyednek vagy nyugdíjadnak, netán a megtakarításaidnak. Hidd el, hogy nem akarod azt megtapasztalni!

  • Szerző: Tüske Zsófia | november 9, 2012, 3:12 du.

    Ne kekeckedj zsó fika:)

  • Szerző: JIMBO | november 9, 2012, 5:32 du.

    Igazad van , kedves Jimbo, úgy undorító ez az egész, ahogy van.

  • Csak hadd marják egymást.

  • Élvezettel olvasom mindig a cikkeket. Nem úgy a magasröptű hozzászólásokat. Nem lehetne egy kicsit kevésbé sértődékenyebben, egy kicsit a másik iránti megértéssel, sőt netán a cikk tárgyához- esetleg, netán-hozzászólni? Ahelyett, hogy fröcskölődnénk?

  • Bubala!
    Milyen vadaskodast emlegetsz?(vagy mar megint mellebeszelsz???) Hiszen fentebb irtad amire csak valaszoltam. Ha „bizonyitekot” akarsz, hat olvasd el SAJAT bejegyzesed! Ugy erzem(es nem hiszem, hogy tevedek) de meg a csipkes nev alatt is te firkalsz(igaz gusztustalanul, de hat megszoktuk mar).
    Te orokke bizonyitekokat kovetelsz es te sem es Szemenyei sem produkaltok soha semmit, csak hivatkoztok ra.
    Annyit is ernek.

  • Todor48!
    Azt hiszem ketsegtelen ki(k)nek szol az irasa estokeletesen egyetertek vele. Sajnos itt nem megy es gondolom magyarazni sem kell, miert? Most mar a frocskolodes kezd egyoldalu lenni, mert (elismerem)regebben kolcsonos volt. Most mar csak a „jobboldal” kap belole, mert semmi ervuk sincs, semmire.Az ertelem meg Csipke Rozsanal domborodik ki a legjobban. A tobbiek (Isten tudja hany nev alatt) csak kisinasok hozza kepest.
    Csipkes! A perelesre egy kis idot kell, hogy adjal. Tudod, az nem megy olyan gyorsan. Es mivel becsuletes emberre
    var a perinditas, igy meggondolando. A rendes emberek igy szoktak. De hat te ezt ugy sem erted, tehat ird vissza ide
    hogy baromsag amit irok. Az is rolad fest kepet. Jobbanmondva vilagosabba teszi az eddig kialakult kepet.
    Tovabbi jo marakodast.

  • Szemenyei úr, Ön ezek szerint egy meggyőződéses antidemokrata, csak gratulálni tudok hozzá. Én szerintem meg bármely párt pont olyan mértékben kapjon szót, amilyen mértékben az emberek támogatják. Ha ez 1%, akkor annyi. Egy politika értékét egyébként se az szabja meg, hogy hányan szavaznak rá, mert ilyen alapon a Fideszé a legjobb, hiszen 53% nekik adott igazat.

    A parlamenti munkáról meg szemmel láthatóan fogalma nincs, hogy terjeszti ezt a lumpenproli stílusú irigykedést a képviselők fizetésére. Pont az LMP képviselői nagyon is megdolgoznak azért a fizetésért a parlamentben és egy új hangot, új stílust képviselnek, ezért is van szükség arra nem csak hogy bekerüljenek újra, de sokkal jelentősebb tényezői legyenek az új parlamentnek. Az LMP képviselői nem azért kerültek be, hogy ott élvezzék ezt az egyébként más országokéhoz képest nem túl magas fizetést, hanem hogy képviseljék a választóikat, akikbe Ön most belerúg. A székeikhez se ragaszkodnak feltétlen, ezt Kaufer Virág és Kukorelly Endre példája mutatja.

  • Macskafogo

    es mi van azokkal, akik nem mentek szavazni, legutobb a szavazasra jogosultak 2/3-a? a fidesz a szavazatok 1/4-evel nyert, csak emlekeztetem…..most akkor mi van? mi az az LMP? es milyen mas orszagokhoz kepest? ahol a nep legalabb 80 %-a becsuletesen dolgozoik, adozik….azt akarja osszehasonlitani a magyar viszonyokkal, ahol 47 % van minimalberre bejelentve es mindenki ott lop csal, ahol tud, nameg zsebbol zsebbe fizetnek?…ugyan mar, ha lehet ossza a hulyesegeit valahol mashol, errefele azert van tudomasuk az embereknek arrol, mi folyik otthon es a parlamentben es mert demokraciaban elunk, viszonyitani is jobban tudunk…

  • meg annyit az elozohoz, hogy sose fogjuk elfelejteni az LMP-nek, hogy feljelentette Gyurcsanyt es lepaktalt a jobbikkal! sullyesztobe veluk!