Együtt a 2014-es választási bojkottért?

2012 november 12 8:55 de.22 hozzászólás

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt talán túlzottan optimista elnöke Brüsszeltől várja a megoldást a Fidesz-KDNP, még a mérsékelt, kritikus jobboldal szemében is kínos választási eljárására. Pontosan a fideszes kétharmad sem tudja, hogy milyen lesz az új törvény, hiszen kormányoldalon még ma is vitatkoznak a részleteken, pedig elvileg ma kerülne sor a zárószavazásra. A tervezet egyik furcsasága, hogy hivatalosan  35 nappal rendelkeznének a pártok arra, hogy a kötelező regisztrációra buzdítsák a választókat, hiszen a választást 70 nappal előbb tűzi ki az államfő, a kampányt azonban a voks előtti 50-ik napon kezdhetik el és 15 nappal a választás napja előtt zárul a regisztrációl. A  kormány feltehetően hónapokkal a választások előtt arra használhatja az állami pénzeket, hogy progapanda-anyagokkal a Fidesz-KDNP megmaradt táborát mozgósítsa. A demokratikus ellenzéknek semmi szerepe sincs a parlamenti  vitában, így tehát akár otthon maradhatnának. Vajon 2014-ben is jobban tennék ha távol maradnának?

Európai Unió pedig nincs…

Mesterházy az Európai Unió Nobel békedíjára reflektált, amikor jelezte, hogy az Unió állíthatná meg a Fidesz igazságtalan választási törvényét, mely valóban kizárólag arról szól, hogy minél nehezebb legyen a párt leváltása. „Az Európai Unió nem csukhatja be a szemét és nem maradhat csendben a törvényesség újabb rombolásával szemben, melyet Orbán léptetett életbe… az előzetes regisztrációval megvalósul az intézményes diktatúra”–mondta Mesterházy a l’Unitá című olasz lapnak. „Európa nem nézheti passzívan Magyarország fasisztává válását”–tette hozzá a szocialista pártelnök, miközben az EU Nobel-békedíjára utalt.

Sajnos az EU Nobel-békedíjára nem jelenti azt, hogy az unió prioritásként kezelné a magyar – vagy bármelyik más tagállam – parlamenti demokratikus berendezkedés lezüllesztését. Hány olyan ország, vagy hatalom volt a vilgon, mely a regionális stabilitásra, a békére és a gazdasági fejlődésre tette a hangsúlyt, miközben csendben tolerálta a térségében lévő autoriter rendszereket? Van amikor a békét és stabilitást csak akkor lehet fenntartani, ha cserben hagyjuk azokat az akvtivistákat, akik éppen az országukban lopakodó diktatúra ellen harcolnak. Az EU szép szavakkal biztosan támogatja – vagy legalább megsimogatja – ezeket a jószándékú lelkeket, miközben egy kávé és croissant mellet elbeszélgettnek Brüsszelben, hogy tulajdonképpen mennyire naívak szegények.

Ahogy az eurózóna – vagy legalább annak sikeresebb belseje – egyre inkább a föderalizmus felé menetel, megvalosul a két, vagy három sebességű Európa. Magyarország minden bizonnyal a perifériára szórul, jelentős részben azért, mert nem csak, hogy nem tagja az euró zónának, hanem már nincsen a terítéken az euró bevezetése, bármit is mondott erről a 2003-as csatlakozási szerződés. Magyarország nincsen egyedül, hiszen az eurószkeptikus cseh vezetés és Lengyelország sem tervezi az euró bevezetését.

Bojkott még talán lehet

Az Unióra nem igazán lehet számítani ebben a kérdésben, de az ellenzéki együttműködésre talán igen. Nem arról van szó, hogy feltétlenül bojkottálni kéne a 2014-es választást, hanem inkább arról, hogy ezt az utolsó, radikális opciót hitelesen kéne lebegtetni a kormány előtt. És akkor kéne rávenni az Orbán-kabinetet arra, hogy kerekasztal-tárgyalást folytasson az egyesült demokratikus ellenzékkel az új  választási rendszer demokratizálásáról. Legalább is ezt javasolta Gomperz Tamás a mai hvg-hu-n. Először is, be kell ismerni, hogy a Fidesz-rendszere attól még nem demokratikus, hogy elvileg lehetséges egy ellenzéki győzelem, de igazán csak akkor ha tényleg elementáris a felháborodás Orbán ellen. Gomperz foci hasonlattal él, melyet Bajnai Gordon és Orbán Viktor egyaránt megért. „Elméletileg azon a meccsen is lehet győzni, ahol az egyik csapatnak negyven centis kapuja van, harminc emberrel játszik, és a bírót ők fizetik, miközben a túloldalon tizenegyen vannak hagyományos kapuval”–írta Gomperz. „De milyen az a demokrácia, ahol az ellenzék egyedül akkor győzhet, ha majdnem forradalmi légkör alakul ki, mert a sima előnyt a választási rendszer a hatalmon lévő párt javára torzítja? Az egy elcsalt demokrácia”–tette hozzá.

Hamarosan el jön az a pillanat, amikor a demokratikus ellenzéki képviselők is felmérik, hogy impotens parlamenti jelenlétük legitimizálja Orbán rendszerét. Bár sajnos az is elképzelhető, hogy ezt a helyzetet tökéletesen felmérik, miközben azt is tudják, hogy egy ilyen negatív gazdasági környezetben igencsak felelőtlen döntés lenne veszélyezteti saját és családjuk megélhetését. Ezért tovább assisztálnak. Talán majd ők is kapnak egy békedíjat.

22 hozzászólás

  • Az EU.-nak magyarsztáni várható választási komédia csak marginális probléma jelenleg.
    Ráérnek akkor cikkezni rajta ha túlesünk a választásnak elnevezett össznépi izén.
    De akkor is csak cikkezni fognak rajta.
    A magyar dolga ezen változtatni. Így vagy úgy.
    ( Ott a cseh példa : a ” Bársonyos forradalom ” Csak le kell menni az uccára és ott álldogálni órákon át. Olyan másfél milliónyi embernek.Néha ezek kicsit kiabálnak , hogy belerezegnek a hidak. Ettől előbb utóbb minden kormány elhúz a p…csába. Mert nem tehet mást. )

  • Tetszik nekem, amint egyes balliberális közírók Magyarországon MOST kezdik emlegetni, hogy Orbán rendszere nem hogy nem demokratikus, hanem egyenesen diktatórikus.

    MOST, uraim? Maguknak két és fél év kellett, hogy észrevegyék?

    Akadtak újságírók, akik ezt már az alkotmányos puccs kezdetének idején kimondták (pl. Bartus László). Akadtak, akik a Facebook-on ezt már két éve írják – beleértve magamat is. A ballib nagyokosok és véleménymondók kórusban hülyézték meg szélsőségezték le ezeket. Pedig egyértelmű volt már 2010 végén, hogy miféle szörnyeteg ült a magyar nép nyakára (sőt egyértelmű lehetett ez már 1998-2002 között is).

    Csak el kellett volna figyelmesen olvasni, mit írt Popper Péter Orbánról. El kellett volna gondolkodni rajta, nem pedig arról írni kolumnás cikkeket (ugye, Babarczy Eszter?), hogy ne féljünk a kétharmadtól.

    Gyurcsány is ezt mondta, de az említett körökben Gyurcsány neve szitokszó. Az átlag ballib Gyurcsányozása ma már semmiben nem különbözik a Fideszétől. Nem is bír Orbán elég hálás lenni a ballib véleményformálóknak…

  • Popper Péter írtam. De említenem kellett volna Orbán Ottót és Hofi Gézát is.

    Ez a három ember többet tudott Orbánról és bandájáról, mint az ELTE bölcsészkar egész politológiai tanszéke együttvéve.

  • „Hamarosan el jön az a pillanat, amikor a demokratikus ellenzéki képviselők is felmérik, hogy impotens parlamenti jelenlétük legitimizálja Orbán rendszerét.”

    Én is ezt hiszem, már régen vallom, hogy ez így van. Az ellenzék egy fonnyadt bokréta Orbán díszes kalpagján, a parlamentben csupán statisztál. Már régen rá kellett volna ébredjen, hogy ezzel a tevékenységével segíti Orbánt az ország tönkretételében. Kékcédulákat dobálni jó ötlet (pláne mert én hívtam fel az LMP figyelmét arra, hogy Orbán mire készül), de önmagában nagyon kevés! Inkább segítség, mint ellenállás, ahogy az LMP hezitálása is lassan felér egy hazaárulással!

  • Azok, akik félnek a szavazóktól, kitalálnak egy bojkottot? Bravó! Már a Böszme is regisztrációra toborozza a faszistáktól rettegő milliókat (Volt rá egy fogadásom, mert ott ahol kamerák vannak, egy Böszme nem hiányozhat, meg micsoda ingyen reklám a Debil Kleptomániásokank…)…!!! Hol élnek maguk? Mint ez a „Gábor”, aki már 2 éve írja és mondja, hogy itt a diktatúra, és az rajta kívül senkit nem érdekel? Érdekes, „Gábor” nem hőzöngött a demokratikus értékekért, mikor a Böszme-Libajnai kormányrendeletekkel, a Parlamenti szavazások és maguknak az MSZP-SZDSZ képviselőknek a megkerüléseivel „kormányozta Magyarországot az államcsődbe??? A „geyza” agymenését nem is kell elolvasni (én megtettem, tudom!), ő, ha a Holdon is él, regisztrálni fog, mert az ő hangjának van súlya…lehet hogy mégsem akkora barom, mint az a másik izraelita, no, hogy is hívják?…Ja, Meseházy-Juhász-Bajnai-Schiffer-Molnár-Szanyi-Horn-Kertész-Alföldi-Gurmay-Göncz-Hertzog-stb…?

  • te hazug varga, eppen most jelent meg Szlovakiaban az elismero nyilatkozat a szlovak politikusoktol, miszerint Bajnai vezette ki az allamcsodbol az orszagot, akkor most majd te itt a hatelemiddel elmeseled az ellenkezojet?
    az ilyen hazug disznokat, mint te ezek alapjan a kommentek alapjan siman birosag ele citalnalak! megerdemelned!

  • Csipke!
    Te egeszen bediliztel!!! Hol, mikor es hogyan vezette ki Bajai az orszagot a csodbol? Szerintem orult, hogy atadhatta a kormany rudat, amit egyebbkent nem is akart elfogadni. Tudta o, hogy meghaladja az o erejet az, amit tenni kell.
    Gabor! Amugy szep kis RIPACS tarsasagot ajanlasz olvasni. Tudod mit: te csak olvasd oket, de szorol .

  • Jimbó és társai!Önök nem itt a való világban élnek?Igen is felháboritó amit ma jelenleg müvelnek a mai kormányon lévő hatalom!Remélem hogy ez külföldön világos mindenkinek és tesznek is ellenne!

  • szarcsimbok

    neked nem mindegy, mit ajanl Gabor, elobb meg kene tanulnod olvasni…meg irni ..magyarul!

  • szarcsimbok

    neked nem mindegy, mit ajanl Gabor, elobb meg kene tanulnod olvasni…meg irni ..magyarul!

    Szerző: Csipke Rozsa | november 13, 2012, 12:56 du. Neked meg gondolkodni mielőtt ekkora marhaságot írsz.

  • melyik resze marhasag? szarcsimbok nem magyarorszagi magyar, hanem hatarontuli, s mint ilyen nem tud rendesen irni, olvasni magyarul….csak a samankodas megy neki meg a pavatanc:)

  • Rózsa! Jimbó nemcsak határon túli de nem is magyar! Akinek Popper Péter, Hofi Géza ripacs társaságot jelent az nem magyar, nem európai és talán nem is ember. És még ezek antimagyaroznak!? Ez minden képzeletet felülmúlóan abszurd, hogy valaki vénségére ennyire primitív kretén legyen, és ezt merje írni egy magyaroknak szóló oldalon, hogy HOFI GÉZA ripacs volt! Hofi akiért politikai hovatartozástól függetlenül az egész ország rajongott! Popper emberségét, intellektusát meg értelmezni sem tudná, szellemi kompetenciái ehhez teljességgel elégtelenek. Orbán Ottóról meg valszeg nem is hallott, a műveltségi szintje a Bild-ig, meg a Neue Kronen Zeitung-ig terjed, esetleg…
    Jimbo ásd el magad! Szégyenteljesen degenerált idióta vagy, és közöd nincs ehhez a nemzethez sem érzelmileg, sem értelmileg, a kultúra ami a sajátod láthatatlan messzeségbe van a civilizációtól!

  • Vargának csak annyit:
    a Gyurcsány-Bajnai kormány csinált szánalmas bohócot az Alkotmánybíróságból?
    Ezek a kormányok ültették a saját haverjaikat az igazságszolgáltatás élére?
    Ezek csináltak az igazságszolgáltatásból pártszolgálatot?
    Ezekkel nem állt szóba senki, aki számít a világpolitikában?
    Ezek verték szét a bíróságokat, hogy nekik gazsuláló bírókkal töltsék fel?
    Ezek szövegeltek bele, hogy ki, mit csináljon a hálószobájában az édes feleségével?
    Ezek nevezték hazaárulónak az ellenfeleiket?
    Ezek írták elő, hogy virtigli nyilasok kötelező olvasmányok legyenek?
    Ezek gyújtották fel fél Budapestet?
    Ezek akartak hátratett kezű, gondolkodni nem, csak engedelmeskedni képes nebulókat látni az iskolákban?
    Ezek verték szét az ország kulturális életét?
    Ezek neveztek ki fasisztaszagú dörnereket színházigazgatónak?
    Ezek mondták, hogy a haza nem lehet ellenzékben?
    Ezek gátolták meg az ellenzéki vizsgálóbizottságok felállítását?
    Ezek írtak a saját ízlésüknek és zsebüknek megfelelő Tákolmányt?
    Ezek lopták el a magánnyugdíjpénztári vagyont?
    Ezek számolták fel a TB-t?
    Ezek vezettek be heti átlagban két adónemet?

    Soroljam még? Holnap reggelig tudnám.

    Az említett kormányok kínosan ügyeltek a demokratikus értékekre – túlságosan is, mert Orbánt már a kordonbontásért simán el lehetett volna ítélni, csak az akkor már a Fidesz kezében levő igazság(?)szolgáltatás ezt is megakadályozta.

    Remélem, megérem még, hogy ezt az alcsúti gazembert a hatalom erőszakos megragadásának kísérlete, vagy az egyeduralomra való törekvés alkotmányos tilalmának megsértése miatt bíróság előtt látom.

    És ne jöjjön nekem az adóssággal, mert a magyar adósság Európában a középmezőnyben van, egy rendes, hozzáértők által vezetett gazdaságpolitikával kezelhető, ahogy Gyurcsány (mert ő vitte le a hiányt, nem Bajnai) és Bajnai is tudta.

    Maga, Varga, a legszebb példája annak, ami csak mostanság jelent meg az ellenzéki szóhasználatban, de a magyar jobboldalt ismerők már évek óta (nem két éve, hanem vagy tíz) mondják, írják, és most Orbántól magától is hallhattuk: hogy a jobboldalnak semmi baja a diktatúrával, az a valós világa neki, azt szereti, mert basáskodhat és uralkodhat. A jobboldalnak a demokráciával van baja, mert ott versenyezni kell, ott veszíteni is lehet, ott vitatkozni kell, ott érveket kell mondani – és a dzsentri világából kinőni képtelen magyar jobboldal ezekre a dolgokra gyanakodva néz, mert szerinte ez a zsidók műve, igaz magyar embernek nem ez kell, hanem tekintély, parancsnok, vezér, mifene, aki megmondja, merre van az előre. Aki nem kérdez, hanem engedelmeskedik és végrehajt, akinek hazaáruló mindenki, aki nem így gondolkodik. A jobboldal szereti a diktatúrát, csak azt nem szereti, ha azt nem ő gyakorolhatja.

    S hogy ne kelljen keresgélnie, ideírom magának Orbán Ottó versét, amit akkor írt, mikor a magyar ballib még Orbán tehetségét zengte és ájult tisztelettel bámult az őt babonázó kígyó szemébe. Orbán Ottó már akkor átlátott a Magyarországra rákos daganatként telepedő Fidesz-vezérkaron.

    A dán királyi főszámvevő jelentése a
    Fortinbras & Fortinbras cég átvilágításáról
    (Orbán Ottó)

    Az a legleverőbb, hogy lehetett volna belőlük akár egy jó kezdőcsapat is
    jó időben született újszülöttek
    egy új történet első mondatai
    a tiszta lap, amelyen nem dereng föl a diktatúra vízjele
    nem lettek sem azok, sem ezek
    rókafiak nyomakodtak elő a rókalyukakból
    rókaagyakba való eszmékkel
    hogy a történelmet gólra játsszák
    a vesztest pedig a legjobb sárba taposni
    akkor legalább nem sokat pofázik
    rendőrállamban nőttek föl
    szabadságnak azt gondolták, hogy mától fogva a rendőr nekik tiszteleg
    a népről meg azt, hogy vasreszelék
    melyet egy mágnesvassal állíthatnak át a megkövetelt irányba
    a fiatalság mindig a menny küldötte
    kivéve azt, amikor nem
    kivéve azt, amikor az ördög megvakítja
    hogy ne lásson mást a folyó vizében
    csak önnön tükörképét, mint a magába szerelmes Narcissus
    Dánia dán föld, mindig is az volt, mindig is az lesz
    az államgép rohad, valami bűzlik
    valami elveszett, a vissza nem térő esély
    polcról lopott koronát olcsón megszámítunk
    a szellem páncélja új, a módszer a régi
    ahogy a végkifejlet is
    szerteszét a színen hullák számolatlanul
    gyümölcshéj, kutyaszar, megégett könyvlapok.

    Érti, Varga? Rókafiak, rókalyukakból.

    És maga ezeknek szurkol. Maga is rókafi.

  • Csipke!
    Te megszallotja vagy a romanozasnak. Ti szerintetek(foleg te szerinted) a rasszizmus az bun. Hat ezt minek nevezed??? Te nagyobb rasszista vagy, mint barki a vilagon. A kanaszbeszeded meg minden penzt meger.
    Gabor!
    Remelem nem koltemenynek szanta a (kisse)hosszu bejegyzeset???Vagy lopta valahonnan? Akarhogy is van, egy
    (enyhen szolva)nagy ertelmetlenseg. Megcsak reklamnak sem jo.
    Parittyas!
    Tarsd meg magadnak az idealjaidat. Lehet, hogy egyszer rajossz, hogy rosszul valasztottal.

  • decsak mert atvedlettek verszivokka….ismerek en rendes hatarontuliakat is, nem sokat….es nem vagy kozottuk szarcsimbok…de tudok kulonbseget tenni ne aggodj!

  • Kedves Gábor! Köszi, hogy feltette ezt az Orbán Ottó verset! Nagyszerű!

    Jimbo! Mindent elárul a primitívségedről, műveletlenségedről a véleményed! Nem a vers értelmetlen! A te életed az! Csak egy felesleges széndioxid kibocsájtó vagy, a fenntartható fejlődés fájó ellenpontja!

  • Csipke!
    You ca’nt tell shit from clay!
    Parittyas/bognar!
    Hogy mivagyok, az nemigen tartozik rad, de az igen ami nem vagyok: sznob.

  • Vegyétek végre tudomásul a tényeket: ti csináltatok a jelenlegi kormánynak 2/3-ot a parlamentben, mert annyira megutáltattátok magatokat,hogy a választók látnisem akarnak benneteket. Mind azt amit itt bűneként rótok fel azt előzőleg ti követtétek el azért jutottatok megérdemelt helyetekre.Vége az ígérgetős és semmit benemtartó politizálásnak.Ti kiakartok vásárolni bennünket cselédnek a bankokon keresztül!

  • foldsotet erno

    teljesen egyertelmuve valt mara, hogy az elozo valasztas csalas eredmenye, jobb lenne, ha elkussolna ennek fenyeben!

  • szarcsimbok

    ne kapalodzzal, az ordog cinkostarsa vagy, megver az Isten meglasd!

  • Csipke, én inkább megtévesztést mondanék csalás helyett, na de ami késik, az majd lesz, 2014-ben.
    Földes Ernő meg nézhetné a közvéleménykutatásokat, nemhogy kétharmada (ami, mint tudjuk, csak 53 %) nincs már a fidesznek, de kb azonos támogatottsága van az mszp-vel. De hát tudjuk, Földes Ernő az egypártrendszer szerelmes, akkor volt ő igazán menő.

  • Csipke-Tüske! Velem kapcsolatos zöldségeket nem tudom honnan szeditek. Inkább érveljetek és azokra a felvetéseimre válaszoljatok amiket a hozzászólásaimban kifejtek.Soha nem a választók 2/3-ról beszéltem A PARLAMENTI 2/3-RÓ VOLT MINDIG SZÓ! Milyen választási csalásról csipogsz Csipke? Talán a 2002,2006-os ról,mert ott aztán volt. A jelzőitek titeket illetnek.Az Istent hogy mered a szádra venni, a kivánságod száljon rád!