A demokratikus kétharmad nem elég

2012 november 14 11:09 de.39 hozzászólás

A szeriőz magyar internetes lapok legjobbjai közé tartozik a Galamus Csoport. Kétségtelen, hogy többnyire liberális, balközép lapról van szó, de Fidesz-kritikus konzervatívok számára is elgondolkodtató, provokatív, a bulvártól és a pártsajtó szervilizmusától-mentes esszéket nyújt napról napra. Ezek közé tartozik Fleck Zoltán, az ELTE tanszékvezetője, az Állam- és Jogtudományi Kar docensének mai írása. Gyakran hangzik el a demokratikus ellenzéki oldalon, hogy csak akkor lehet szó kormány- és rendszerváltásról 2014-ben, ha kétharmados győzelmet arat a Bajnai Gordon-vezette szövetség. Fleck Zoltán szerint a kétharmad nem elég. Teljesen át kell alakítani a közjogi berendezkedést Magyarországon és egy súlyos választási vereség utáni Fidesz romjait is be kell vonni a jogállamiság helyreállításába. Fleck írását Hont András egykori fideszes politikus szintén ma megjelent cikkével vetem össze. Bizonyos értelemben keserű szájízt hagy Fleck ötlete, miszerint a poszt-orbáni Fideszt is be kell vonni a demokratikus jogállamiság helyreállítását célzó tárgyalásokba és folyamatokba. Azok akik megélhetésüket, munkájukat, közösségi, baráti és családi kapcsolataikat kockáztatták az által, hogy felszólaltak, tiltakoztak és tüntettek az Orbán-rendszer ellen joggal hezitálnak, amikor arról van szó, hogy a rendszer haszonélvezőivel és fenntartóival kéne egy asztalhoz ülni, és ráadásul legitim tárgyalópartnerként kezelni őket. De Fleck felvetése logikus. „Egy új közjogi berendezkedésnek, az új magyar köztársaságnak nem lehet ugyanaz a születési rendellenessége, ami a meghaladni kívánt jogállamtagadó rezsimé: a konszenzusra törekvés hiánya”–írja Fleck. A Fidesz zárt ajtók mögött, konszenzus nélkül készített új alaptörvényt és most pontosan ezzel az eljárással, saját előnyére írta át a választójogi törvényt. Súlyos következményekkel járna, ha nem konszenzusra épülne a IV. Magyar Köztársaság. „Egyrészt beállna az alkotmányozás váltógazdálkodása, amely lehetetlenné tenné a szükséges közjogi stabilitás kialakulását. Minden választási győztes ismét csak újrakezdené, jelen állapotában a jobboldal folyamatosan kilépne a jogállamból, amit egyre nehezebben lehetne visszacsalogatni a választók preferenciái közé. Ezzel beláthatatlan ideig egy kormányozhatatlan, többnyire autoriter periféria képét öltenénk magunkra. Másrészt a militáns jobboldal (értsd: a választásokat veszítő Fidesz!) minden erejével az utcán védené meg szívének oly kedves intézményeit és alaptörvényét, és ehhez tiszta szívéből gátlástalanul használná a jogállam védelmének frazeológiáját”–jegyzi Fleck

Praktikus okokból is szükség lesz a jobboldali-baloldali kooperációra, a közös demokratikus állam kialakitására. Hiszen olyan erőssé vált a jobboldali sajtó, olyan mély a Fidesz beágyazottsága a közhatalmat gyakoroló intézményekben (Médiatanács, alkotmánybiróság, igazságügy, külügy és a választások tisztaságát felügyelő szervekben), hogy csak közös erővel lehet tartósan lebontani a jelenlegi rendszert, illetve ezt a kiegyezésre alapuló állammal felváltani. „Az Orbán nélküli Fidesznek kell alkotmányozási ajánlatot tenni, partnerként kell kezelni őket abban a folyamatban, amely helyrehozza a közjogi dúlást. Az érdekeikre kell alapozni, ahogy egy valamirevaló politikai stratégia teheti, hiszen hosszú távon bizonyosan az az érdeke mindenkinek, hogy visszaálljon a többpárti, kiegyensúlyozott jogállam, sokkal jobb minőségben, mint 2010 előtt volt”–jegyzi Fleck.

Érdemes összevetni Fleck írását Hont András cikkével, ami hvg.hu-n jelent meg ma reggel. Már csak azért is érdekes a párhuzam, mert bizonyos fokig Hont reprezentálja azt a jobboldali, egykor még fideszes bázist, amely abszolút kiábrándult a kormánypártból, ugyanakkor nem adta fel gazdasági neoliberalizmusát, és az MSZP-re maximum fogcsikorogtatva tudna valaha is szavazni. Hont egykor fideszes önkormányzati képviselő volt, és 1994-ben, illetve 1998-ban Deutsch Tamás kampányvezetője. A „Bajnai-hype és az ország kiürülése” című cikkében, Hont is jelzi, hogy ellenzéki kétharmadról, az összefogásról, meg a választás adta lehetőségről (de mégis milyen is az a lehetőség?) álmodozni nem elég. Valahol el kell ismerni, hogy még a Fideszt jelenleg is hangosan támogatók, az ellenzéket idegenszívűnek tituláloknak is helyt kell biztosítani az új magyar demokráciában. „Egy ország alapvető szabályainak megállapítása, és főként az irányításáért folyó küzdelem versenyfeltételeinek lefektetése: közös buli, és ezen jottányit sem változtat, hogy ebből a közös buliból végérvényesen a Fidesz iratkozott ki”–írta Hont. „Ez az ország – tetszik, nem tetszik – a Békementé is, még akkor is, ha jelenleg történetesen ők nem hajlandóak tudomásul venni, hogy rajtuk kívül még másé is. Senki nem határozhatja meg egyoldalúan az állam fundamentumát képező rendet”–tette hozzá Hont.

Egy liberális és egy konzervatív gondolkodó két dologban mindenképpen egyetért: 1) Orbán rendszere antidemokratikus és le kell váltani, de 2) az ellenzéken a sor, hogy nagyvonalú legyen és bevonja az építkezés munkájába Orbán egykori támogatóit, valamint azokat is, akik még talán ma is hisznek a miniszterelnökben.

39 hozzászólás

  • Fleck egy 2/3 os liberális-baloldalról álmodik. Jógában van. DE ha ez megtörténik , éppen olyan EGYpárt rendszer jellege lesz, mint most van. T.i. ha olyan alacsony lesz (reményei szerint) a Fidesz képviselők választása, akkor mint a többséggel bejött kormáynnak, éppen ANNYI jóga lesz, mint a jelenlegi Fidesznek.

  • hozzászólásom eltünt. nem tetszett?

  • Köszönöm, hogy visszahoztad.
    Ti.ez a lényeg.

  • Milyen jogállamiság helyreállításáról beszélnek Önök? A Fidesz és a szövetségese Demokratikus úton jutott kormányra és birja a 2/3-os parlamenti többséget. Ezt nem lehet elvitatni tőlük. Önöknek is köszönheti átütő sikerét. Azt,hogy minden demokratikus módon elakarja érni,hogy többé netudják újra azt csinálni amit az előző 8 évük alatt tettek az országgal és a lakosságot is eladósították,azon nincs mit csodálkozni. Mondják meg mi az ami sérti a jogállamiságot? Önök azt akarnák elérni,hogy besöpörjönek a rabszolga államok sorába mint ahová Görög-Spanyol-Olasz-Portugá államokat,azután „zárgondnokot” ültetnének a nyakunkra. Már felébredt a nép! Mit tudnának önök csinálni: bank konszolidációt? Nyugdíjcsökkentést ? Szociálismegszorításokat? További IMF kölcsönöket(a bankoknak?) amiket már sohasem tudnánk visszafizetni? Remélem ez soha nem fog bekövetkezn!

  • „A szeriőz magyar internetes lapok legjobbjai közé tartozik a Galamus Csoport. Kétségtelen, hogy többnyire liberális, balközép lapról van szó, de Fidesz-kritikus konzervatívok számára is elgondolkodtató, provokatív, a bulvártól és a pártsajtó szervilizmusától-mentes esszéket nyújt napról napra.” Ne ezt is csak a Ch. Adam írthatta! Ha a Galamus valamiben következetes, az az ultraliberalizmusa, a cionizmusa, a kozmopolita hungarofóbiája. És persze a Fleck azon a lapon írja meg, hogy már a 2/3 sem elég a bal-liberók totális, „új világrend” államához? Ki itt a fasiszta?

  • ERNŐ AKI SÖTÉT MINT A FÖLD ÉS FIDESZNYIKHAJOKNAK.: Az, hogy valakit, valakiket megválasztanak (függetlenül, hogy milyen többséggel) az magában nem demokrácia. Hitlert, Mussolinit, Lenint, Sztálint, Maot, stb. is megválasztották többséggel. A demokrácia akkor teljesedik be, ha egy választott kormányt demokratikusan kormányoz. Ott, ahol az ellenzék ki van zárva a részvételből és vitákból, ahol nincsenek minden pártot magába foglaló és teljesen nyitott bizottsági ülések, képviselő viták, a polgárok elé vitt viták, ahol a kinevezéseket párt és rokonsági, baráti alapon, korrupcióval végzik, ott csak maga, aki sötétebb mint egy széntárna fény nélkül, az talál demokráciát. Ahol a kormány titkosíthat, zárt ajtók mögött hozhat döntéseket, ahol képviselő írhatnak törvényjavaslatot, azt megszavazzák vita, ellenzék nélkül, ahol jogtiprás megy minden másodpercben, ahol egy féleszű matolcs és elmebeteg viktor dönt mindenről, ott bohockormány és birkanemzet van. …………..

    A magyar választások, kevés kivétellel csalásokat is tartalmaztak, mind legutóbb a Fideszesek teherautóval hordták a leitatott cigányokat és a rendőrök ellenőrizték, hogy azok a Fideszre szavaztak………………..

    Gratulálok a földnél sötétebb elméjű viktor imádóknak, Hajrá Fiúk!, Hajrá FIDESZ-KDNP-Jobbik! no és mikor lesz az első komolyabb pogrom??? Mert a zsidó verések, rugdosások már régen megkezdődtek! A pöcegödörben minden napos a zsidó gyalázás. Mire a Kossuth tér 1944 dicsőséges fényében tündököl, gondolom a Magyar Gárda, Goj Motorosok, Hungaristák, Betyárok, 64 Vármegye, stb, oda megy ünnepelni, Szálasi népvezér és viktor népvezér uralomra jutására megemlékezni, minden évben, amíg tehetik. A Dörner/Kerényi páros majd rendez egy Csurka darabot, hat koporsóval, szabadtéri előadásra, a Bayer Zsolt meg szervezi a fizetett tapsot és tömeget. Ez az Ernő demokráciája! Az eredmények pedig magukér beszélnek, azt meg kiröhögik most kínaiul és arabul! Azért tartják a farukat a viktor gyógyszerezettségtől hosszú és gyorsan mozgó, ideges nyelvének.

  • Erno Foldes

    csalas, karaktergyilkossag…nem demokratikus eszkozok….amugy meg, mikor eluztek a nacikat, senki nem aggodott a jogaik miatt…ez igy van rendjen! egy diktatornak es bandajanak milyen jogai lehetnek? arra lehet joga, hogy majd ugyvedet fogadjon, mikor el kell szamolnia es oruljon, ha csak bortonnel megussza…az erkolcstelen csalasokra gyartott torvenyei nem fogjak megvedelmezni…

  • Jenő Földes
    Ez nem érv. Hitler is demokratikus választáson jutott hatalomra. És jelenleg éppen kezdünk egy rabszolgatartó állammá válni, ahol a legnagyobb rabszolgatartó az ÁLLAM. Objektív tény, hogy a nép 80 %-a szerint rossz irányba tartanak a dolgok – és reméljük, hogy Bajnai 14-ben majd lehetőséget kap arra, hogy kipucolja ezt az Augiász istállóját, amit a fidesz és Orbán teleszart.
    Varga Sándor
    Dzsingisz kánhoz és Orbánhoz képest MINDENKI ultraliberális, aki valamennyire is liberális (szabadságpárti avagy szabadelvű) és meg fog lepődni: nem mindenki cionista, aki nem vevő a primitív bunkó antiszemita szövegekre,
    és inkább vagyunk kozmopolita, mint hungarista (Szálasi féle értelemben) És hogy ki a fasiszta? Aki ilyen szövegeket képes leírni. Ez a „Hétköznapi fasizmus” egy igen jó és jellemző formája.

  • Magyarország nem baloldalból, jobboldalból, liberálisokból és zöldekből áll, hanem demokratákból és nem demokratákból. Az utóbbiból mindkét oldalon található egy rakással, de a kommunisták ma egy kis rakást képeznek, míg a fasiszták egy olyan nagy rakást, ami részben (nagyrészt) maga alá temette a Fideszt is. Ez a párt NEM tartozik a demokratikus áramlatba, hiszen demokratikus úton (vagyis hazugságokkal) került hatalomra, majd azonnal kommunista/fasiszta (a nem kívánt törlendő) módjára egy antidemokratikus puccsot hajtott végre. Nincs különbség Rákosi és Orbán között és e két úriember támogatói között sem látok semmilyen különbséget. Sőt, az is előre jósolható, hogy Orbán, ha sikerül megőriznie a hatalmát, pont úgy végzi majd, mint nagy példaképe tette (félreértés ne essék, nem Horthyról beszélek, hiszen az szegényen halt meg, Orbán viszont szemérmetlenül lop). Mivel azonban jobboldal nélkül nincsen demokrácia, ezért történelmi szükségszerűség, hogy Magyarországon is felüsse végre a fejét egy demokratikus jobboldali irányzat.

    Oly sokszor elhangzott mostanában, hogy a baloldalnak el kell számolnia a múltjával és ez igaz is, hiszen nem lenne jó a hibákat megismételni. A demokráciánk nem volt elég demokrácia (nem néphatalom, hanem párthatalom működött), valamint a fékek és ellensúlyok sem fékeztek és ellensúlyoztak igazán. De a jobboldalon az önelszámolás igénye fokozottan szükséges! A jobboldal ma ott tart, inkább arra tart, ahová a baloldal is eljutott Rákosi alatt: a radikalizálódás korlátlan hatalomhoz juttatta a vezért, aki felszámolta az ellenfeleit és poklot csinált az országból. Kádár innen konszolidált, Grósz pluralizált, az utána következők pedig egy demokratikus rendszerben politizáltak. A jobboldal most tart ott, hogy az ő Rákosija (Orbán) éppen veszettül radikalizál, aztán igyekszik egybeverni a jobboldali pártokat (nesze neked Jobbik!) és felszámolni a baloldaliakat, hogy kiteljesíthesse az önkényuralmát. És az ország a pokol felé halad…

    Aki Orbánt támogatja, az ezt támogatja és aki ezt teszi, annak nincsen helye a demokráciában! A fasiszták és a kommunisták ugyanis mindig felszámolják a demokratikus játékszabályokat, ha a segítségükkel hatalomhoz jutnak és a demokrácia reformja ezért arra is ki kell terjedjen, hogy ez a söpredék ne vehessen részt többé benne. Ne vonatkozzon demokratikus jog a demokrácia ellenségeire! Ha Magyarország élni, fejlődni és gazdagodni akar, akkor ostoba liberális vonakodás nélkül képesnek kell lenni megbélyegezni és kizárni a szélsőségeseket és a talpnyalóikat! Persze csak ésszel, hiszen ez is teremthet orwelli helyzeteket…

  • Varga, mag areprezentálja a jobboldal azon részét, akivel nincs kiegyezés semmiféleképpen. Aki ilyen orbitális ökörséget képes leírni, hogy a Galamus hungarofób, azzal nincs mit tárgyalni. Mert az azt gondolja, hogy csak ő a hazafi, mindenki más hazaáruló.

  • Ernőke a FideSS valóban demokratikus választásokon jutott hatalomra, azóta azonban tevékenysége saját magát tette illegitimmé!
    A fidesz-kollégista-maffia MEGSZEGTE parlamenti esküjét, nem tartja be a nemzetközi együttélés és a nemzeti-társadalmi együttélés szabályait. Felszámolta a magyar nép, demokratikus berendezkedésnek megfelelő legalapvetőbb jogait az általános, szabad választásokhoz, a munkához, a tanuláshoz, a művelődéshez! Orbán illegitim diktatúrája csak egy megvezetett és megvetett, kirabolandó birkanyájnak tartja azokat akik hatalomba segítették. Orbán sok mindent akar csak egyet nem, hogy ennek a nemzetnek esélye legyen a felemelkedésre!
    Orbán rendszerét bojkottálni kell!
    A választásokat bojkottálni kell!
    A demokrata érzelmű képviselőknek azonnal fel kellene hagyni az asszisztálással! Nem szabadna többé bemenniük abba a fasiszta fertőtől bűzlő hodályba, különben ők valóban kollaboránsokká válnak! Nemzetközi sajtótájékoztatókat kellene tartani, vegye már észre a világ, hogy itt a parlamentáris pártok szintjén semmibe veszik a Párizsi békeszerződés fasiszta szerveződéseket kategorikusan megtiltó cikkelyét. Járni kellene az országot, a rabszolga munkára kényszerített, terrorizált embereket, a kisemmizett vidéket megmozdítani és ezt az aljas rabló bandát élükön a pszichopata, személyi kultuszt építgető nemzetmegvezetővel elűzni, móresre tanítani végre! Örökre el kell venni a kedvüket a politikától, sőt az élettől is!!

    Na látod topapó! Ez az izgatás a rendszer megdöntésére! És tehetsz egy szívességet…!

  • Így van Gábor! Varga a tipikus etalonja a jobboldal legdegeneráltabb pszichopatáinak! Az ilyenekkel nem lehet, de nem is kell vitatkozni. Minden racionalitást és civilizáltságot nélkülöző, végtelenül korlátolt elméjükbe semmi nem tud megragadni ami kicsit is demokratikusabb, emberibb egy szálasi beszédnél. Az ilyen elvakult suttyókat nem lehet meggyőzni! Ezeket kell eltüntetni ebből a nemzetből mert a szellem amit terjesztenek rosszabb a dögvésznél is.

  • Sok hulyevel talakoztam mar eletemben. De egy helyen ennyivel meg nem. Beleertve a szerzot es a hozzaszolokat.

  • Reblogged this on hungarianvirus and commented:
    Add your thoughts here… (optional)

  • Aki mindenki mást hülyének néz, annak gondol, az biztos, hogy nem olyan mint mindenki más. Az biztos, hogy mindenki nem lehet hülye, csak az az egyén, akinek mindenki más hülyének tűnik. Aki mindenki mást hülyének hisz, annak nincs semmi keresnivalója itt és máshol sem.

  • Kiss Zoltan!
    On (ugy hiszem )meg uj itt, mert ha nem az lenne, egyaltalan nem lepodne meg. Gondolom rovid ido alatt eszre veszi(ha eddig nem), hogy milyen kevesen vannak ezek a „honvedok”, akik mergukben a nepgyalazasig is elmennek, mikozben a MAGYARNEP „erdekeit” akarjak kepviselni. Ezek Kertesz Akos,Bartus Laszlo st. emlokon nevelkedtek.
    Annal tobbre nem kepesek, mint barmilyen temaban ugyan azt rikacsolni.
    Udv.JIMBO

  • szarcsimbok

    elsosorban rad gondolt!

  • Csipkes! Te mar megint felrebeszlsz! Mondtam mar,hogy ovatosan banj a kabitoszereddel.

  • Jimbo, de ha mindket annyira hülyének tartasz, akkor téged mi vonz ide? Mazohizmus? Akkut elmebaj?

  • Andrási Sándor

    A nagyszerű Galamus Csoport tagjai elefántcsont tornyukból fensőségük tudatában, ajak lebiggyesztve tekintenek le a hétköznapok mocskában fetrengő póri népre, és osztják az észt. Meg vannak arról győződve, hogy bármely érték csak liberális és baloldali lehet. Hirdetik, hogy a jelenlegi kormánypolitika antidemokratikus, értékromboló, jogtipró és emberi jogokat sértő. Tényeket, kézzel fogható adatokat nem sorolnak állításaik bizonyítására, nem is tudnak. A statisztikai adatokat arra használják, hogy (átlátható céljaik elérése érdekében) elferdített logikával a valóságtól elrugaszkodott következtetéseket vonjanak le és megfellebbezhetetlen ítéletet hirdessenek. Minden mondatukban éreztetik, hogy ők a gondolkodók, a bölcsek, az írástudók, a bölcsek kövének birtokosai, ezért előttük térdet hajtva lehet imához járulni.
    Hát nem, kedves Galamus tagok, nem fogadom el gondolkodás nélkül az önök ítéleteit. A földön két lábbal állok, a minden napok során látok, hallok, tapasztalok. A beérkező információkat összevetem a tapasztalataimmal, és a szerint értékelem. Mondhatja nekem bárki, hogy az előző kormányok tevékenysége mennyire hasznos volt a társadalom számára, ha naponta számtalanszor tapasztalom annak az ellenkezőjét. Lehet bajnait civilnek beállítani, ha egyszer mindenki tudja, hogy az előző kormányban több felelős kormányzati beosztást töltött be. Lehet a drogok legalizálásáért jogvédeni, de a drog-rabszolgaság népszerűsítése nem jog, hanem a társadalom rombolás kísérletének bűntette. Lehet a rendvédelmi szervek tagjainak korkedvezményét nyugdíjaztatását szerzett jognak tekinteni, de ez valójában egy öröklött elvtelen történelmi alku következménye, ami a széles dolgozói rétegekkel szembeni diszkriminatív. Lehet a gyurcsányi hazugság beismerést igazságbeszédnek titulálni, de ebben a (puccsal hatalomra került és azóta csúfosan megbukott) miniszterelnök a hitványságát, kormányzati feladat végzésére való teljes alkalmatlanságát ismerte be.

  • Kiss Zotan:
    Deremélem TE azért normális vagy ?
    ( Legalábbis sajátmagad szerint hehehehehehe )

  • Az orszàg tönkretevöi /Gyurcsàny és Bajnai, a segédeikkel Mesterhàzy Attila,dr Vadai Àgnes /,màr megmutattàk képességeiket. Bajnai, aki az IMF utasitàsaival és pénzével 2009-ben bebizonyitotta alkalmatlansàgàt ,ujbol egy kiszolgàloja lenne a bankiérdekeknek a régi „jo” gàrdàjàval .

  • Denes anyadat kifelejtetted, pedig nagyon sokat artott az orszagnak azzal, hogy a vilagra hozott egy ilyen retardalt barmot, mint te…

  • Gollner azaz csipke rozsa!
    Koszonjuk hozzaszolasat „anyadat kifelejtetted, pedig nagyon sokat artott az orszagnak azzal, hogy a vilagra hozott egy ilyen retardalt barmot, mint te…”

  • mohai, nyugodj bele, hogy rózsika csipkéből, és Göllner nem azonos személyek.

  • Kopacsi!
    Te mar annyira eljatszottad hitelesseged, hogy amikor valamit allitasz(megha igaz LEHET is), senki nem hiszi el neked. Jobb ha nem szallsz sikra senkiert es semmiert, mert annak biztos az ellenkezoje igaz.

  • Vajon mit csinal a moderator, mig a sok barom itt a semmirol ertekezik?
    Moderatorkam!
    Sziveskedjek felebredni, ha nem akarja, hogy ez a forum hamarosan pocegodor legyen.

  • Mar eppen valaszolni keszultem, mert nem hiszem, hogy azok, akik vegre kivivnak a demokracia helyreallitasat, szobaallhatnak azokkal, akik leromboltak azt, de veletlenul elem kerult Debreczeni Jozsef cikke ugyanebben a targyban, januarbol. Igaz, hogy akkor meg az Egyutt 2014 nem letezett, de a politikai allapot, amely azt letrehozta, mar igen. Igyhat valasz helyett inkabb idemasolom Debreczeni cikket. Nagyon ajanlom. Igen tanulsagos.

    http://mozgovilag.com/?s=Debreczeni+Jozsef

    2012 JANUÁR ESSZÉ

    Debreczeni József: Megbuktak

    2009-ben könnyű volt a helyzet. Nem kellett jóstehetség: ha az ember ismerte a kecske természetét (ráadásul egy nyolc éve koplaló dühös bak esetében), akkor az áhított káposzta megszerzését követő fejlemények előrejelzése csak józan paraszti ész kérdése volt.

    Ma bonyolultabb a helyzet, de egy-két dolgot azért tudhatunk. Tudhatjuk, hogy Orbánnak fogalma sincs a reálgazdasági folyamatok és összefüggések valós természetéről, a világ pénzügyi és politikai működésének legfőbb törvényeiről – pontosabban: azt hiszi, negligálhatja mindezeket. Azt hiszi, szembe mehet velük, hosszú távon is, büntetlenül.

    Az elmúlt hetek fejleményei immár egyértelműen jelzik: nem mehet tovább. Az események fölgyorsultak, a türelem véget ért, a diplomáciai finomkodás ideje lejárt. Ám tudhatjuk azt is, hogy Orbán már nem tud teljes arcvesztés nélkül kihátrálni abból a zsákutcából, amibe belevitte saját pártját s a rábízott országot. Nem Matolcsyról van szó, dehogy. Arról az obskúrus politikáról – annak teljességéről –, amelyet a vezér minimum tíz éve hajszol, mind elvakultabban. Hiába a végtelen cinizmus: itt már nem lehet száznyolcvan fokos fordulat. Orbánnak ki kell tartania – és bele kell buknia. Nemcsak neki: a pártjának is.

    Az országunknak is. Ez utóbbi sajnálatos, de szükséges fejlemény. Az államcsőd. A forint, a benzin-, a gázár elszabadulása, a vágtató infláció, hogy a tanárok, az orvosok, a közalkalmazottak pár hónapig ne kapjanak fizetést, a nyugdíjasok nyugdíjat, hogy bezárjanak bölcsődék, óvodák, iskolák, kórházak és a többi. Ez mind kell ahhoz, hogy az ország – az egész ország – megértse: kinek adott felhatalmazást 2010 tavaszán.

    Hogy a csődre hogyan reagál a magyar társadalom, azt nem lehet előre megmondani. Csak azt, hogy robbanásveszélyes helyzet lesz. A klasszikus képlet: az uralmon lévők nem tudnak tovább a régi módon kormányozni, az alul levők pedig nem lesznek hajlandók a régi módon élni. Szegénységben, hazugságban, rettegésben. Az előbbitől nehezen és lassan lehet majd megszabadulni – a hazugságtól és a rettegéstől viszont egy csapásra. Nem tudni még, hogyan jön el, csak azt, hogy felemelő és katartikus pillanat lesz.

    Ami 89-ben hiányzott.

    A másik eshetőség, hogy Orbánt az övéi buktatják meg. A cimborái. A Fidesz alvezérei, beszállítói és vidéki talpasai. Ez ma nehezen képzelhető el, hisz mindenki szem a láncban. Megfélemlített, megzsarolt, korrumpált és kompromittált emberek tömege. De láttunk már ilyet: ha a korábban csodált és rettegett vezér tartósan nem tudja megszerezni és szétosztani a zsákmányt, akkor az alvezérek – a kisebb s a még kisebb rablók – könyörtelenül a hátába vágják a kést. (Lásd Torgyánt 2001-ben.)

    Elvileg ez is rendben volna. Van rá törvényes forgatókönyv: a konstruktív bizalmatlansági indítvány. De mi jönne azután? Hisz a Fidesz a legkevésbé se demokratikus párt. (Szerény számításaim szerint egy híján húsz éve nem az.) Hanem politikai szekta, amely nem nélkülözheti az istenített vezért. Annak egyszemélyi, korlátlan és megkérdőjelezhetetlen uralmát. E nélkül összetarthatatlan és működésképtelen. Egy Orbán elleni puccsal elnyújtható a bukás, elhúzható a végvonaglás – de el nem kerülhető.

    Lehet-e egyezkedni fideszes lázadókkal?

    Tartósan és komolyan nem lehet. Taktikai együttműködés elképzelhető velük, ideig-óráig. A vezér bukásáig. A demokratikus jogállam visszaállítása azonban nem történhet velük és általuk. Bagarja uramék, akik (persze roppant bölcsnek gondolván magukat) a létező jobb- és baloldal kiegyezése alapján gondolják el a demokrácia újjáépítését, alapvető tévedésben vannak. Demokrácia nem alapulhat a demokraták és az autokraták kiegyezésén. Demokráciát csak demokraták építhetnek. A jobboldalon pedig ma ilyenek – legalábbis pozícióban – nincsenek. Abból a Fideszből, amelynek minden egyes képviselője részt vett a demokrácia szisztematikus lerombolásában s az önkényuralom felépítésében, nem kerülhetnek ki ilyenek.

    A jövőre nézve e kérdésben is a múlt lehet irányadó. Mert 1989-ben partner volt a diktatórikus természetét levetkező állampárt utóda a demokrácia megteremtésében. Csakhogy mikor? Több mint három évtizeddel az 1956-os forradalom leverése után!

    De szóba állt-e 56 végén Nagy Imre Kádár Jánossal?

    Bizony, nem állhatott. Orbánnal vagy tettestársaival se lesz miről tárgyalnunk. Nekik el kell tűnniük a színről. Hogy már 2012-ben, vagy valamivel később, az ma még nem tudható. Csak az, hogy egyszer s mindenkorra.

    Már megbuktak.

  • Itt csupa éhes disznó makkal álmodik! Miről beszéltek ? Az előző 8 évben csupa demokrata uralkodott aki bevonta az ellenzéket és a civil társadalmat is a döntéseibe? Nem úgy döntött végső fokon ahogy akart? Kinevezet vezető pozicióba az ellenzékiek közül bárkit?Eladósította az államot, a lakosságot belezavarta az állitólagos svájci frank alapú hitelbe,aminek következményeire nem hívta fel a lakosság figyelmét,hogy annak árfolyama változhat ! Az egész egy tudatossan elkövetett szélhámosság volt a bankok részéről kormánytámogatással! Soha nem vettek fel effektiv svájci valutát,csak ráfogták. A bíróság már jogerősen megállapította,hogy ezek a hitelszerződések semmisek.Ti csak sértegetni tudtok és a másikat gyalázini! jelzőiteket magatokra vehetitek azokat illeti akiknek csa eddid terjed a vlaszolási képességük.

  • Marrhaság.
    Olyan bandával szemben nem lehetséges demokratikusan játszani akiknek alapelvük az hogy ” ha megölheted ( politikai ) ellenfeledet , akkor öld is meg ”
    Ezeket nem bevonni kell hanem beperelni.

    Jimbó :
    Személyskedés helyett próbálj a cikkel foglalkozni. Tudod egyáltalán miről van szó ?

    Mohai:
    Maga NE köszöngessen semmit , maga csak egy idepofátlankodott senki.És főleg ne mások nevében köszöngessen. Köszönöm.

  • foldsotet erno

    ne nyocevezzel te szerencsetlen, azok a mocskos alvilagi valasztottaid ott tettek keresztbe, ahol tludtak, ahelyett, hogy az orszag dolgait kozos erovel probaltak volna megoldani, ami a dolguk! ezert fizetik oket, ehelyett bekeidoben haboruznak a sajat nepukkel es kozben meg merhetetlenul tehetsegtelenek es aljasak is….kipicsanak van szuksege ilyen politikusokra??? nem albaniaban vagyunk te foldsotet gyoker!

  • Gyengeségben szenvedö CSIPKE ROZSA ,vagy hogyan nevezzelek.? Az orszàgért mindig a kormànya felel és a parlamenti többségével minden hatàrozatnak érvényt tud szerezni, akàrmilyen erös és hangos ellenzék ellen.

  • denem nemtom miben eros

    ezekre a kormanyintezkedesekre nem lehettek buszkek, Gyurcsanynak meg nem volt 2/3-a, de ha lett volna sem elt volna vissza vele ilyen modon, mint a csuti patas…

  • -m +s

  • haha, csak jut eszembe, vajon van koze Bela Fleck-hez?:) most voltam a koncertjen es en ugyan nem vagyok oda a bendzsoert, azert jol nyomja, az ot kisero Marcus Robert es tarsai meg egyenesen fantasztikusak!:)

  • Azt irom Orban rovasara, hogy Gyurcsanyt hagyta, hogy visszaeljen a hatalmaval, ha meg olyan gyenge volt is.
    Mert, hogy visszaelt vele az biztos. Csak a balgak(meg a csipke-felek) allitjak az ellenkezojet, annak amit sajat maga bevallott. Nagy tevedes volt reszerol, az biztos.

  • Tüske Zsófia

    Erős Dénes, gondolom, arról a fogalomról nem hallott, hogy konszenzus…..
    Rózsa, Fleck Zoltán jogszociológus, nincs köze Bela Fleck-hez.

  • A hatalmat 8 évig az eladositàsra -és ezt szépitö – helytelen privatizàciora hasznàlokkal, még nem lehet konszenzus,amig ugyanabban-vagy hasonlo- felàllàsban a sikertelent /2009 /, a sikertelen tàmogatoikkal az orszàgérdekei ellen müködtetni szeretnék.
    Egy nagykoaliciora a 90-es évek elején lett volna szükség,de làthatjuk még mindig a régigàrda befolyàsàt,ök voltak a kibontakozàs gàtjai,és többnyire a helyzet nyerészkedöi,a privatizàciok haszonélvezöi.

  • Amíg ez az értelmifogyatékos Csipkerözsika beleszól a kommentekbe nem sok értelme van bármit is írni. Akinek csak ilyen „agyalágyult”emberre valló hozzászólásai vannak az jobb ha hallgat mert csak magát járatja le.