Haza, haladás,Trianon – A centrumpárti politika és az Együtt 2014 elvi alapvetései

2012 november 15 11:06 de.29 hozzászólás

Minap jelent meg a Bajnai Gordon által vezetett Haza és Haladás Alapítvány, a Milla és a Szolidaritás által életrehívott Együtt 2014 elvi, erkölcsi alapvetéseit összefoglaló dokumentum. Az iratból talán az látszik leginkább, hogy a formálódó ellenzéki mozgalom részben felvállalta azokat az ötleteket, mottókat, szóhasználatot, mely eddig a rendszerváltás utáni jöbboldali pártokat jellemezte, különsen a mai kurzushoz képest többnyire szalonképes, mértéktartó Magyar Demokrata Fórumos kormányzást 1990 és 1994 között. Bajnai mozgalma történelmi Magyarországról, Trianon mai napig velünk élő igazságtalanságáról és az elszakított országrészeken élő magyarokról is szól. Erre nehezen tudja azt mondan a Fidesz, hogy idegenszívű, hazaáruló és nemzetromboló, de vajon mit szólnak ehhez a Bajnaival szövetkező szocialisták és a balliberálisok?

Napok óta foglalkoztat az az ötlet, vagy eshetőség, hogy Bajnai lehet Magyarország Donald Tusk-ja. A konzervatív lengyel miniszterelnök 2007-ben került hatalomba Varsóban, amikor Platforma Obywatelska-ja (Civil Platform) lenyomta Jarosław Kaczyńsk etatista, nacionalista Jog és Igazságosság pártját. Tehát Lengyelországban nem a hagyományos baloldal győzte le az autoriter, etatista és voluntarista vezetőt, hanem egy higgadt, konzervatív, nyugatbarát és piacpárti erő tette ezt. Persze a nagy különbség Magyarország és Lengyelország között az, hogy magyar oldalon van még egy aránylag életképes és mélyen beágyazott szocialista párt.

Mindenesetre, nézzük mit írnak pontosan Bajnaiék Trianonról, mint nemzeti traumáról, valamint a huszadik századi önkényuralmi rendszerekről:

„A történelmi Magyarország felbomlása után Trianon igazságtalanságát kellett és kell mind a mai napig megélnünk, majd a jobboldali és baloldali totalitárius rendszerek hurcolták, nyomorították, gyilkolták meg polgártársainkat.Fellépünk minden olyan törekvés ellen, ami az áldozatok emlékét meggyalázza! Nem feledjük, hogy a jogsértések elkövetői nem egy esetben éppúgy magyarok voltak, mint azok elszenvedői. Erkölcsi kötelességünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk e testvérgyilkosságokra, hiszünk ugyanis abban, hogy az oktatás és az új nemzedékek nevelésének legfontosabb feladata éppen az, hogy e nemzeti tragédiák soha többé ne történhessenek meg.”

Ugyan itt a határon túli magyarság is szóba kerül:

„Tudatában vagyunk annak, hogy az anyaországban élő magyarokként felelősséget viselünk a határon túli magyarok sorsáért. A legtöbbet ugyanakkor azzal ártunk nekik, ha a magyar belpolitikai küzdelmekbe próbáljuk bevonni őket. Nem nekünk kell eldönteni, hogy ki a jó és ki a rossz kisebbségi magyar: a saját életükre nézve nekik kell a döntéseiket meghozni, ezeket pedig a magyar államnak kötelessége támogatni. Magyarországnak kötelessége, hogy kifejezze az elszakított országrészeken élő magyarokkal való nemzeti összetartozását. A kettős állampolgárság jogintézménye – két évtized méltatlan vitái, bűnösen feltett kérdései és hibásan megadott feleletei, valamint újabb problémákat okozó megoldásai ellenére is – új fejezetet nyitott a nemzeti összetartozás kérdésében.”

Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ezek, vagy ehhez hasonló szövegeket elhangozhattak volna – mondjuk – az SZDSZ részéről, és nem azért mert a szabad demokráták nem voltak eléggé hazaszeretők, hanem egyszerűen azért, mert nem voltak képesek megfogalmazni egy liberális, szabadelvű hazafiságot és magyar nemzeti identitást. Engedték, hogy a jobboldal kisajátítsa a nemzetpolitikát és egy ideig az MSZP is pontosan ezt tette. Bajnai – szerencsére – visszaveszi ezt, és jelzi, hogy nehéz feladata lesz annak, aki a jövőben hazafi fideszes és hazaáruló ellenzékiként kívánja definiálni a magyar közéletet. Ezzel egyébként az LMP-től szívhatja el a maradék levegőt, hiszen az ökopárt is hasonlót képvisel.

Azért vannak a demokratikus ellenzéki oldalon, akik aggodalmuknak adtak kifejezést, amikor látták Bajnai jobbközép nyitását. „Nem értem, hogy a komlói bányászok mitől jobboldaliak, ettől nem lesz nagyobb az a választói torta, amivel két év múlva nyerni akarnak” – fogalmazott egy vezető szocialista politikus a hvg.hu-nak, azzal kapcsoltban, hogy Bajnai jelenleg vidéki előadás túrát tart és rendszeresen jelzi, hogy az Együtt centrumos politikát folytat, a Fideszben csalódott konzervatívokat is befogadja. Az Amerikai Népszava szintén aggódva figyeli ezt a stratégiát. „A jobboldali középre készül pártot építeni Bajnai. Nagy kár, hogy ott rajta kívül nincs senki”–írja a new yorki lap. „Az elképzelés logikája nyilván az, hogy az orbáni diktatúra bukása után a Fidesz vagy minimálisra zsugorodik, vagy megszűnik, és helyére kell egy olyan jobboldali párt, amely nem a radikális jobboldali hagyományokra épít, hanem kompatibilius az európai vagy amerikai konzervatív jobboldallal (…) Bajnai Gordon elképzelése nem rossz, szükség lenne egy nem fasiszta jobboldalra, de az egy emberöltő, mire kineveli. Viszont ideje lesz rá, mert legalább húsz évig Orbán uralkodik még”–tette hozzá az Amerikai Népszava szerkesztősége.

Rizikós stratégia.  De mégis pozitív hir, hogy a Fidesz tábora tovább omlik, az Ipsos mai felmérése szerint szavazói felét vesztette a kormánypárt, és csupán három pontnyi a különbség a Fidesz (19) és az MSZP (16)  között.

29 hozzászólás

  • Ne reményked Chrisztopher! Bajnai soha nem lehet „jobboldali”.
    Ez csak probálkozás.
    ja, és email címem már többször betettem. Miért szükséges mindig újra?

  • Az a helyzet, hogy bár tisztelem Bajnait, jobboldali pártra nem szavazok. Nem kéne cserben hagyni a baloldalt!

  • Ja, pontosan ez a dilemája Bajnainak is!

  • Bajnai nem VISSZAVESZI, hanem ellopja fidesz programjat. Ezzel csak baranyborbe oltozteti a farkast. Nem sok remenye lehet a sikerre.

  • Őszintén szólva, bár magam inkább tartom baloldalinak, mint jobbosnak (igaz, volt olyan polteszt, amiből konzervatív liberálisként jöttem ki:)), de ha Bajnaiék alapvetése az ára, hogy elzavarjuk ezt a fasiszta gazember Orbánt, akkor legyen. Trianon nekem is fáj, de nem csinálnék belőle napi politikát és nem hergelném a népet emiatt, a külhoni magyarokkal sincs bajom, amíg nem akarják helyettem eldönteni, ki üljön Magyarország miniszterelnöki székében.

    A baj inkább az, hogy a jobbközépen valóban nincs senki. Illetve vannak páran, súlytalan, tömegbázis nélküli figurák. A jobboldali közönség még mindig Orbán hátsójában van, hiszen nélküle nem juthatott volna teljhatalomra, nem nevezhetne át utcákat, nélküle még mindig állna a jobbolon mumusnak tekintett Károlyi szobra a Kossuth téren, nélküle nem lenne kötelező tananyag Nyírő és Wass, stb, stb. (és akkor a pénzről, mint a politika fő mozgatójáról még nem is szóltam…). Amíg a jobboldal ab ovo hazaárulónak tekinti a baloldalt és a liberálisokat, amíg úgy gondolja, hogy a kormányzás neki történelmi alapon JÁR és ezzel egyidőben másnak pedig NEM jár, addig nem fog Orbántól eltántorodni, és Bajnaihoz nem megy át.

    Értem én Bajnait, szurkolok is neki, csak szkeptikus vagyok.

    Várnunk kell, mi fog ebből kijönni. Még éppen csak elkezdődött valami, ne temessük még az újszülöttet!

  • jobbolon = jobboldalon

    Bocsi, túl gyorsan gépelek és lusta vagyok átnézni a szövegemet :((

  • Bajnai a bakok és a multik bábúja.Az elmúlt két évben azt tanulmányozta Amerikában,hogyan tudná átvenni a hatalmat,megnyerni a 2014-es választást.Miliárdokat vitt ki az Oszkóval,gyurcsánnyal és a Simorral együtt ofsorcégeken keresztül az adóelkerülés miatt.Nem kell még azt sem elhinni amit kérdez..

  • az orszag megosztottsaga indokolja, hogy olyan politikust es iranyzatot tamogassunk, amelyik a szetszakitott feleket ujra osszehozza, eggye teszi…keptelenseg mindig egymas elleneben ugykodnunk, folytonosan marakodni, mikozben „lelemenyes” magyar videki emberek lenyuljak az orszag penzet es azon szorakoznak, mennyire ugyesen raszedik a nepet, kinyirjak az utjukban allokat…alvilagi modszerekkel ellelhetetlenitik a versenytarsakat….

  • T.Rózsika! Magyarországon az-az egyik legnagyobb probléma,hogy a politikusok hiteltelenek lettek.Az a baj,hogy mindenki más miatt lett ellenszenves. Nincs egy olyan politikus aki mellett az egész ország egyöntetűen kiállna.Amint Te is tudod már a rendszerváltás előtt elkezdődött az ország kiárusitása.A volt népvagyont adták el és egyesek ebből lettek miliárdosok.Csak gondolj bele mi lehetett volna ,ha rendszerváltás után hozzáértő emberek veszik át a kormányzást?Azért tudtam Én ,hogy ,kultúráltan is megtudod fogalmazni a véleményedrt. /Köszönöm /

  • BAJNAIVAL és régi-uj csicskàsaival /Mesterhàzy Attila,Dr. Vadai Àgnes / ,ujbol 2009-es IMF diktàtum és tragikus eredményei majdnem 7 %-os gazdasàgi visszaesés és az emberek megadoztatàsa a bankok helyett következne. Akartok GÖRÖGOSZÀGI,SPANYOLORSZÀGI àllapotokat és sztàjkokat ? AZ IMF-nek csak a pénz fontos, a sorsotok , a gondotok és megélhetöségetek nem ! Gondoljatok 2009-re és Görögorszàgra !
    Bajnai a BANKOK és az IMF trojai falova, mint 2009-ben.

  • SZOCDEM.-kém !
    Szavaznál Te még boldogan és zokogva a FIDESZRE is !!
    Mindannyiunkkal egyetemben !!!
    ( HA ezzel nyilvánvalóan megakadályozhatjuk a JOBBIK söpredéknek a kormányalakítását )
    Szaal vegyél vissza jó ?

  • Jimbo:
    Megint a régi vicc ?
    ” Nem Moszkvában hanem Kievben , főleg nem Zsigulikat hanem Zaporozseceket és egyáltalán nem osztogatnak hanem fosztogatnak.
    Vagyis :
    Nem Bajnai lopja a FIDESZ programját hanem a FIDESZ lopja a JOBBIK programját.
    De azért szar lehet neked-nektek..úgy olvad a FIDESZ tábor mint tavasszal a hóember.

  • Andrási Sándor

    Népszabadság, 2007. május 26. gyurcsány ferenc Balatonőszödi beszédének részlete:
    „………Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? Természetesen a dolog az nem szépen, nyugodtan, aprólékosan fölépített. Nem. Nem. Őrült lóhalálában készül, mert egy darabig nem csinálhattuk, nehogy kiderüljön, most meg már olyan rohadtul kell csinálnunk, hogy majdnem belegebedünk. Aztán lassan fölbukunk. Mert nem bírjuk jobban a tempót. Ez a helyzet. ……..”
    Büszke lehet rá a világ, pusztításban olimpikon. Ő Bajnai barátja, „üzlettársa” (bűntársa) szellemi atyja, a bajnai miniszterelnöki státusz kiötlője, potentátja. Miért is lenne különb a szellemi atyjánál? Talán azért, mert az USA-ban „megcsinálták”?

  • Andrási Sándor

    A nagyszerű gyurcsány tájékoztatta bűntársait (és egyben sunyi módon a választópolgárokat), az alábbiak szerint:
    „….. Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt. Úgy őriztük a politikai egységet tavaly nyár óta, és mögötte mondjuk a szakmai politikai egységet, mint soha ebben az elmúlt években. Vagy talán sose. …..”
    (gyurcsány beszéde 2006. május 26-kán, a Balatonőszödön tartott MSZP-frakcióülésen.)

  • Andrási Sándor

    Topapó! Milyen rendszerváltásról beszélsz!? Az rendszer változtatás volt. A régi rendszer haszonélvezői átmentették a közvagyont magánvagyonná. Ez történt. Természetesen voltak annyira dörzsöltek az elvtársak, hogy megfelelően ködösítsenek: több pártrendszer, szabad sajtó, kárpótlás, demokrácia, ruszkik haza, életszínvonal növelés, stb. stb. Ezek voltak a mézesmadzagok, és a szellemi ópium, amikkel kábították az ország népét. Aki nem volt elvtárs, csak nyitott szemű csibész, rájött, hogy vannak „joghézagok” ők a fehér és fekete szféra közötti szürke zónában jól megszedték magukat. Azóta sem szól hozzájuk a kutya sem. Azóta a gyerekeik jól szituált, külföldi felsőfokú végzettséget megszerző aranyifjak, az ország krémét képezik. A dolog pikantériája (vagy inkább vérforraló gazemberség) hogy egy egész ország vagyonát elrablók közül senki, de senki nem bűnhődött, és nem bűnhődik azóta sem.
    Mi ebből a tanulság? Ha lopsz, ne csak egy kerékpárt, mint gyurcsány apuka, mert lecsuknak, de ha milliárdokat lopsz, mint a fia, még most is országgyűlési képviselőként oszthatod az észt, és rajong érted legalább félmillió barom.

  • az elvtarsak legalabb az orszag erdeket IS neztek, nemcsak a maguket, mint ez a elmebeteg es bandaja, az angol kiraly sem fog bocsanatot kerni, mert elrabolta masok vagyonat, foldjet, a nep beletorodott abba, hogy beloluk sosem lesz kiraly….andrasi jobb, ha beletorodsz, hogy beloled sem lesz se kiraly, se gazdag elvtars, es orbanbol se….attol meg hogy felkoltozott budara, huzza maga utan a disznoszarszagot erosen…a feltorekvo bugris addig kapalodzik, mig ugy jar, mint berlusconi es vegre helyere kerulnek a dolgok!

  • Tüske Zsófia

    Andrásinak: Orbán: „Én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát. Ezek az önök párttársai voltak. Kikérem mindannyiunk nevében magamnak, hogy egy volt kommunista párt utódszervezetének képviselői oktatgassanak bennünket demokráciáról és szabadságról” Válasz: „Önnek a párttitkári családi hátterével, a Soros Alapítvánnyal végzett tanulmányútjaival semmilyen erkölcsi lehetősége nincs, hogy engem kioktasson. Foglalkozzon a saját kormányában és frakciójában ülő kommunistákkal és ügynökökkel!”

    érdekes módon az nem zavarja, hogy Orbán Győző a szocializmusban a ma tulajdonában lévő bánya párttitkára volt. Az alábbi listát lehet, hogy nem ismeri:
    Stumpf István – jelenleg alkotmánybíró, volt MSZMP-tag, a Hazafias Népfront volt alelnöke,
    Járai Zsigmond – jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke, volt MSZMP-tag, volt kormánytag, III/II-es együttműködő,
    Matolcsy György – az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, volt MSZMP-tag, III/II-es együttműködő,
    Martonyi János – jelenleg külügyminiszter, volt MSZMP-tag, kormánytag, III/II-es együttműködő,
    Pintér Sándor – jelenleg belügyminiszter, volt MSZMP-titkár,
    Boross Péter – jelenleg a Fideszt segíti, volt MSZMP-tag,
    Pozsgay Imre – részt vett az új alaptörvény megalkotásában, volt MSZMP KB-tag,
    Csintalan Sándor – jelenleg a Fidesz házi csatornájánál, a Hír TV-nél dolgozik, volt MSZMP- és MSZP- tag,
    Schmitt Pál – előző köztársasági elnök, 1989 előtt pedig miniszterhelyettes
    Kerényi Imre – miniszterelnöki megbízott, volt MSZMP alapszervezeti titkár,
    Szita Károly – jelenleg fideszes kaposvári polgármester, volt III/III-as együttműködő,
    Mikola István – az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere, 2006-ban a miniszterelnök-helyettesi poszt jelöltje, a Hazafias Népfront alelnöke volt,
    Fónagy János – jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, volt MSZMP-tag,
    Varga Mihály – jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, volt KISZ-titkár,
    Deutsch Tamás – jelenleg EP-képviselő, volt KISZ-titkár,
    Orbán Viktor – miniszterelnök, volt KISZ-titkár
    Kövér László – fideszes országgyűlési képviselő, a narancsos kormány házelnöke, volt KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársaként is dolgozott. Az egyetemre felvételi nélkül került be öccsével együtt, mint a Szocialista Hazáért érdemérem tulajdonosának családtagja.

    most akkor el kellene dönteni, hogy a kommunistákat utálja-e, vagy a szívének kedves pártja kommunistáival szemben mégis csak elnéző.

  • Rózsika! Nétd meg mit tettek Magyarországgal az elmult 23 év alatt.Semmink nincs .Mindent eladtak,elvittek.Ami megmaradt az is külföldi kézbe került.Sajnos Magyarország már csak az emberek szivében és a nevlben Magyar.A külföldö élő Magyarok többsége meg osztogatja itt a jótanácsokat.Haza kellene jönni és a változtatást elősegiteni,de mutass valakit aki a jóból megy a szarba.

  • nekem a 2014 -ből a Juhász Péter lóg ki a sorból!Ő még sok borsot tör az összefogők orra alá!

  • Andrási, Orbán bejelentette a választás ELŐTT, hogy mit akar csinálni Magyarországgal?

    Szóval szálljon le gyorsan Gyurcsányról, mert ő hátulgombolós kisóvodás volt ehhez az alcsúti gazemberhez képest.

  • Bajnai és egész környezete hihetetlen,mert nekik multjuk van Gyurcsàny kormànyàban és 2009-es leszereplésük, mint IMF csicskàsai.

  • Igazándiból Gábor kommentjéhez csatlakoznék, amivel maradéktalanul egyetértek. Talán annyit pontosítanék, hogy olyan, hogy jobboldal, ma nem létezik Magyarországon, a Parlamentben legalábbis csak szélsőjobb van és még szélsőjobbabb (bocsánat!), hiszen az a párt nem tartozik a demokratikus jobboldalhoz, ebből önmagát zárja ki, amelyik hazaárulónak tekinti a baloldali demokratikus pártokat. Egyre kevésbé látni a különbséget Orbán és Vona között, fasiszták. Az LMP döntése várható volt, vagyis ők is elindultak a jobboldalra, azonban a Jobbikhoz hasonlóan ők is a Fidesz szövetségeseivé váltak, s mint ilyen, teljesen hiteltelenek lettek. Ha bejutnak, amit kétlek, beléphetnének a szélsőjobbos (Fidesz-Jobbik) koalícióba…

    De! Erre nem sok (zéró) esélyt látok, mert Orbán nem nyer. Ismerem a közvélemény-kutatásokat és az időközi választások eredményeit, de emlékszem arra is, hogy amikor Orbán még nem volt fasiszta, csak egy arrogáns bunkó volt csupán (vagyis az első miniszterelnöksége alatt), már akkor is sokan féltek megmondani az igazat és még a csaknem tévedhetetlen Medián is 4% előnyt jósolt Orbánnak a választás előtti (azt 1 nappal megelőző) utolsó előrejelzésében. Sőt, még az exit pollban is Orbánt hozta ki győztesnek, erre idézte Kovács Kohl örökbecsűjét: „mi nem közvélemény-kutatást akarunk nyerni, hanem választást”. És nyertek. Most Orbán nem csak bunkó, de fasiszta is, ezért mindenki sokkal jobban fél, mint akkor, így azok egy jelentős része biztosan nem szavaz majd a Fideszre, akik ezt mondják, ahogy a bizonytalanok többsége is a Fidesz ellen szavaz majd. Ha ma lennének a választások, az Együtt és az MSZP győzne, pedig az arculatépítésnek még a legelején vannak. 2014-ben viszont elsöprő lesz a győzelmük, ha lesznek szabad választások.

  • Brumi! Nagyszerű hozzászólás! Ritkán hallani ilyen pozitív kicsengésű elemzést a választási esélyekről de abszolút reális amit írtál és remélem igazad lesz!

  • Az LMP kongresszusi döntésével mely szerint nem működik együtt Bajnaival, saját sírját ásta meg. Ezek el fognak tűnni mint az SZDSZ és meg is fogják érdemelni ahogy az SZDSZ is. Ez egy szarházi banda, semmivel sem jobbak a fasiszta Orbán és Vona csürhénél!

  • Brumi!
    Valahogy kimaradt egy TENY a beszamolodbol: a 06-os 06-ban eppen csakhogy bejutott Gyurcsany. A nemzet megosztottsaga, valojaban akkor erte el a csucsot.2010-ben a merleg atbillent. Hogy 2014-ben elspro gyozelmuk legyen, az csak almodozas. Olyan kicsi esely van ra (a mostan i mutatok szerint), mint az augusztusi hoesere.

  • 🙂
    Hát szép-szép… Csak, mint a népnyúzoktól már megszokott, kár, hogy hazugság mind. Jobboldal vagy baloldal ide vagy oda, igazából teljesen mindegy. Mindegyik csak hülyíti az embereket, egyik sem tett semmit az elmúlt 20-24 évben, hogy valami is változzon. Persze, ha például Vona szájából hangoznak el ezek a mondatok, akkor ő szélsőjobbos, nacionalista, náci rohadék, de ha egy ilyen a magyar népet kizsákmányoló, megnyomorító alak szájából hangzik el, akkor már tapsol a nyugat, hogy igen, ez kell nekünk. Hazugság. És még, ha igaz is lenne… A magyar nép remélem nem dől be a nagy szavaknak ismételten. Volt már egy Bajnai kormányunk, akinek javarészt felróhantó ez a hatalmas hitelállomány felvétele, amit még éveken keresztül nyomni fog a magyar társadalom. Nem hiszem, hogy erre ismételten szükségünk lenne. Kezd megszilárdulni a sötét nyolc év után a piac, kezd újra erősödni a forint, kezd talán talpra állni a munkaerő piac (mégha a socialisták a háttérben mindent meg tesznek, hogy ez ne így legyen). Talán… Bár a fidesz-szel én sem értek egyet, de tanultam a 8 év agymosásából, tanultam, hogy szocialista kormánya nem lehet még egyszer Magyarországnak, mert akkor végleg lehúzhatjuk a rolót. Az, hogy az LMP eleve szóba állt ilyen alakokkal egyértelműen jelzi számomra, hogy az LMP sem lehet megoldás. Tehát a sok rossz közül én továbbra is inkább vállalnám a nemzetközi konfliktusokat, mert a magyar egyszer sem állt még a talpára és egyszer sem mondta nyugatnak, hogy elég… most az lesz, amit mi akarunk és az lesz, amit mi mondunk. Ha ez válságba és állam csődbe vezet, akkor legyen az. Utána eltakarodik minden ebbe az országba nem illő személy és cég, akiknek nem érdeke a felemelkedés, és gyors lesz nélkülük az újjáépülés, ami nekik nem érdekük.
    De hogy még évtizedeken keresztül nyomjuk és fizessük a szocialisták bűneit és vétkeit, szerintem ahhoz már senkinek sincs kedve.

    És nem érdekel az sem, ha valaki nem ért egyet velem, nekem ez a véleményem. És szerintem csak ez a járható út, hogy végre Magyarország kivívja az önrendelkezését és ne egy olyan intézettől függjön, ami már tönkretette az egész világot.
    Egyébként érdekes mód -kicsit más téma- Anglia ki akar lépni az Európai Unióból, éppúgy, mint Franciaország és Spanyolország. Tehát igazából nemsokára a csőd elfogja érni egész Európát és reményeim szerint ebbe a közel-kelet is belefog bukni, bár erre őszintén megvallom én sem látok túl nagy realitást, csak remény marad számomra.
    Majd meglátjuk, mindenesetre Bajnai menjen csak palesztin gyerekeket mészárolni, manapság úgy is ez a divat.

  • Laszlo kripli

    Magyarorszag Europahoz fog tartozni, ha nem tetszik motyozhatsz azerbajdzsanba, amugy meg tomeny hazugsag, amit idefrocsogtel, ha lehet ne kopizd ide a jobberek napi hazugsagait!

  • Laszlo Ripli!
    Teljesen igazat adok Onnek. Sajnos valoban az egyik kutya, a masik eb. De ahogy mar irtam valahol itt: a MAGYARNEP a sok rossz kozul a kevesbbe rosszat hozta be 2010-ben. Lehet, hogy ezek se csinalnak mindent „jol”(sot biztos), de legalabb nem AKARJAK az orszagrontokat kiszolgalni. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem is lesznek rakenyszerulve elobb-utobb. Remelem igaza van, es javulo tendenciat mutat mind politikai, mind gazdasagi teren a helyzet.
    Az itteni „balkezesek” altal „demokratikusnak” aposztrofalt orszagok is ki akarnak ugrani az EU-bol, ahogy On is irja.
    Ebben nem vagyok biztos, hogy jo lenne-e, de legalabb mutatja, hogy mas orszagok politikusai is latolgatjak a drasztikus lepeseket. Orban meg nem jutott idaig, bar vadoltak mar vele, ezek itt, akiknek egy kis, sot nagy hazugsag nem okoz fejfajast.

  • Lévay Atilla

    Az alábbi három évvel ezelőtti levél is érinti ezt a kérdést.

    —– Original Message —–
    From: Lévay Atilla
    To: Orban Viktor ; Angyan Jozsef ; Balog Zoltan ; Balsai Istvan ; Csenger-Zalan Zsolt ; Cser-Palkovics Andras ; Domokos Laszlo ; Ekes Ilona ; Font Sandor ; Harrach Peter ; Hoffmann Rozsa ; Jakab Istvan ; Kosa Lajos ; Kover Laszlo ; Kubatov Gabor ; Kupper Andras ; Matrai Marta ; Medgyasszay Laszlo ; Mikola Istvan ; Moring Jozsef Attila ; Navracsics Tibor ; Nyitrai Zsolt ; Retvari Bence ; Revesz Mariusz ; Semjen Zsolt ; Soltesz Miklos ; Spielmann Szilvia ; Szaszfalvi Laszlo ; Tarlos Istvan ; Varga Mihaly ; Vitanyi Istvan ; Wittner Maria
    Sent: Sunday, July 18, 2010 5:40 PM
    Subject: Fw: KIÁLTVÁNY A NÉHAI KRASSÓ GYÖRGY NEVÉBEN!
    KIÁLTVÁNY A NÉHAI KRASSÓ GYÖRGY NEVÉBEN!
    „Minden politikai és gazdasági lépést a magyar nép érdeke vezéreljen!” /Krassó György 1989 június 27./
    (Krassó György Budapest, 1932. október 19. – Budapest, 1991. február 12.)
    Azok az emberek, akik 1989 után hatalmi pozícióban kerültek, vagy inkább maradtak és nem ennek az elvnek a szellemében hozták meg döntéseiket, hazaárulók voltak és azok ma is!
    *************
    1989-ben az akkor megbukott, de sajnos a közéletből el nem távolított MSZ(M)P elitnek, pontosabban, csak nekik (!)volt lehetősége arra vigyázni, hogy a „rendszerváltás” a néhai Krassó György fent idézett mondata alapján történjen. Az elmúlt húsz év eseményei ékesen bizonyítják, hogy ez a döntéshozó „elit” lényegében egy velejéig korrupt és becstelen bűnszövetkezet volt és Krassó György fenti mondata legfeljebb egy lenéző, cinikus mosolyt válthatott ki belőlük.
    Az MSZ(M)P/SZDSZ/KISZ „jókor voltak jó helyen” tagjai, mint hiénák és sakálok egy sebesült bivalynak, úgy estek neki mindannyiunk közös vagyonának! Mindent, amit csak lehetett tönkretettek, csődbe vittek, hogy utána egymás között fillérekért privatizálhassák azt. Az, hogy ennek az ára milliók tönkretétele volt őket nem zavarta. Őrült, gátlástalan kapzsiságukban még azt se vették észre, hogy közben saját maguk alatt is vágták a fát. Mert a nagy tülekedésben halálra taposták az aranytojást tojó tyúkot, tönkretették Magyarországot, a magyar gazdaságot, visszafizethetetlen adósság csapdába és nyomorba taszították Magyarország értéket előállító „Dolgozó Népét”. Miután a tömegtájékoztatási eszközök döntő többsége a „Rendszerváltás” után is az „Ő” kezükben maradt és van ma is, a „Nép” az „Istenadta ’Dolgozó’ Nép” csak most 2010-ben kezdte, kezdi észrevenni, hogy mennyire meg lett vezetve.
    A megvezetők, a törpe kisebbség, (neveket most nem akarok említeni) akik függetlenül attól, hogy a „Rendszerváltás” hajnalán melyik új pártba furakodtak be, korábban majdnem mind MSZMP/MSZP/KISZ tagok voltak. A rövid néhány év alatt összelopott, adóparadicsomokba, off-shore cégekbe, titkos bankszámlákra eldugott milliárdos vagyonok és az egyre mélyebb szegénységbe, teljes kiszolgáltatottságba taszított nincstelen milliók között ok és okozati kapcsolat van. Üzenetértékű, hogy az 1989 óta eltelt húsz év alatt ezek között az emberek és média lakájaik között egy sem volt, aki az égbekiáltó lopások és rablások láttán, egy velőtrázó megálljt kiáltott volna! Most, ha húsz év késéssel is, a tiszta, korrupció mentes közélet megteremtése, az alábbi, eredetileg 2002-ben megfogalmazott kérdésekkel kezdődik, amelyekre kivétel nélkül minden jelenlegi és korábbi közéleti szereplőnek az ország nyilvánossága előtt eskü alatt legyen kötelező válaszolni!
    Vagyoni helyzete 1989-ben? 1999-ben? és
    „most” 2010-ben?
    Korábban volt-e vagy, akár ma is van-e családtagjain vagy „strómanokon” keresztül érdekeltsége u. n. off-shore cégekben?
    IGEN VAGY NEM!
    Helyezett-e el korábban külföldön titkos bankszámlán vagy széfben valutát, értékpapírt, illetve részvényt? IGEN VAGY NEM!
    Egyetért-e avval, hogy az adóparadicsomokban* működtetett off-shore cégek és titkos bankszámlák, illetve hasonló intézmények és a korrupciós ügyek titkosítása 30, 50, vagy akár 80 évre is csak hátsó szándékú célok, piszkos pénzügyi tranzakciók, pénzmosások, csalások, becstelen módon szerzett milliárdos vagyonok, fedezésére szolgálnak?
    IGEN VAGY NEM!
    *Az „adóparadicsomokban” működtetett off-shore cégeknek legfőbb céljuk az, hogy eltitkolják az adócsalást, fedezzék és követhetetlenné tegyék, a becstelen módon szerzett milliárdos vagyonok eredetét és nagyságát!
    Magyarán: hogy a tűzhöz közel lévő „bennfentesek” szétlophassák az „Istenadta ‘Dolgozó’ Nép”, mindannyiunk közös vagyonát!
    A huszonnegyedik óra ötvenkilencedik percében vagyunk!
    Ezek az utolsó pillanatok, hogy a tolvajok elszámoltatása egy jogállamhoz méltóan, törvényes kereteken belül, békés úton történjen.
    Később erre már nem lesz lehetőség!
    Lévay Atilla
    A Magyar Justitia Bizottság tagja.
    Zsámbék, 2072, Dóusa György u. 6. Tel.-23-342198