Elhalasztják a választási törvény elfogadását, mert nem tudják hogyan lehetne azt koherensen a Fidesz javára módosítani

2012 november 16 1:42 du.13 hozzászólás

Most már önmagának is ellentmond a választási eljárási törvény és az ehhez fűződő többszáz módositó-javaslat. A Fidesz-KDNP is beismerte, hogy a helyzet tarthatatlan. Hétfőn fogadták volna el az válaszási eljárást, de ismét, sokadszorra elhalasztják. 2012 november 26 előtt most már biztosan nem megy át az új eljárás a parlamenten. A hivatalos indok szerint: „Az előírt határidőben az előterjesztéshez nem érkezett egységes javaslat.” Ezt a magyarázatot  tette közzé az Országgyűlés főtitkára. Kínos helyzeben találja magát a fideszes kétharmad, hiszen a robotként működő kormánypárti képviselők – akik olvasás nélkül szavaznak meg bármit, amire rábólint a pártvezetés – önellentmondásos módosításokat is elfogadtak. Teljes törvénykezési zűrzavarban a magyar parlament.

Az egyik legészrevehetőbb önellenmondás a regisztráció körül tapasztalható. A 60 oldalnyi, 227 pontból álló indítvány például előírja, hogy kizárólag önkormányzati közjegyző előtt regisztrálhatnak a magyarországi (potenciális) választópolgárok. Aztán a fideszesek enyhítettek ezen a restrikción, de közben mégis megszavazták a parlamentben az eredeti, már elvetett ötletet. Ezzel szinte egy időben még egy olyan módosítás is átment a fideszes szűrőn, mely csak arra a kötelezi a jegyzőt hogy „megfelelő módon” adjon tájékoztatást a helyi polgároknak a regisztrációról, de nem teszi szükségessé azt, hogy mindenkihez be is kopogjon. Szakács Imre fideszes képviselő ellenezte az eredeti koncepciót, mert óriási terhet róna az önkormányzati jegyzőkre.

De nem ez lenne az egyetlen gond, vagy megszegett ígéret a regisztráció körül. Az eljárás szerint ha valaki nem él a regisztráció lehetőségével 2014 tavaszán, akkor az elkövetkező négy évre veszíti el szavazati-jogát, tehát későbbi önkormányzati, európai uniós, vagy időközi választásokon sem szavazhat, egyetlen egy korábbi mulasztása miatt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is beismerte, hogy „koherenciazavarban” szenved a tervezet. A Népszava szerint az említett problémát egy száz módosító pontot tartalmazó koherenciazavart kiküszöbölő indítványt nyújthat be a Fidesz, amelyről egyszerre szavazhat a parlament. De ennek a szabályszerűsége is kérdéses, hiszen zárószavazás előtt benyújtott indítványok a tervezet tartalmi elemein már nem változtathat.

13 hozzászólás

  • Pedig úgy szerettem volna elbeszélgetni a jegyzővel… elmondani neki, hogy milyen utolsó dolog ezt a hatalmat szolgálni, még jegyzői szinten is.

  • Ez már pánik, agónia. Nincs ahonnan tankokat hívhatnának segítségül.

  • Joe!
    Kinek az agoniaja?

  • Tüske Zsófia

    Joe, lesz itt még néhány felvonás.

  • Puchert János

    Jimbo ez még csak a húsz Forintos kérdés és már ezt sem érted

  • Puchert János

    http://www.ellenszek.hu/index.php/targyalo/1528-kormanyeltoresben
    tessék mondani akkor hogy is van ez, mi történik itt

  • Gyüjtést kell indítani a Fideszt leváltani kívánó szavazók közt, több nagy munkatábor építésére, az ország négy tájékán. 2014-re ide kell majd tömöríteni a koszos bagázs összes tagját, a sok Fideszes polgármesterekkel, és minden Fidesz taggal, aki valamilyen állásban lesznek addigra még. Miután minden vagyonuktól megfosztják az összes fidesznyikot és minden csalátagjukat, barátaikat, innen kell bérelni földmunkára, építkezésekre, várostisztításra és veszélyes munkákra az embereket, havi 26,6800 ft-ot fizetve nekik. Ezt teszi most S. Nagy László kulturnyik, a két hetes WP papírral a seggében, verselve teszi, a 400 holdon, amint ingyen kapott a viktortól és amire évi Ft20.0 millió támogatást is kap és ez a recept sok-sok helyen ahol polgármesterek, Fidesz bennfenntesek dolgoztatnak rabokat, közmunkásokat, ezáltal biztosítva meggazdagodásukat, MERT MOST MEGTEHETIK!

  • a sok fideszes egyéni javaslatokat már ők sem látják át!Remélem hogy minden demokratikus ország fellép ez ellen!

  • Gy.Bognár! Te mint nem fideszes egy kőbányában dolgozol 26 ezerért?Nem veszitek észre,hogy mindenki bolondot csinál belőlünk.

  • A bolondokat nem csinálják, csak a szüleik. Gonoszságot, bosszúállást, kegyetlenségt viszont tanulni lehet csak. De nekünk van egy jobb mondásunk.
    ……………..
    Son of a bitches are not born – they are made!

  • Kedves Christopher ! Amit irsz a Fidesz szavazogépezetéröl, az érvényes az ellenzék elutasitogépezetére is.

  • Bubalablablabla…….az olyan okosokat mint te az a hülye gólya hozza ?

  • Jávorszar-vas: Aki még felnőtt korában is hisz a gólyákban, annak a mentális fejlődése az ovodás korúakkal vetekedhet csak. A Fidesz és Kósa szerint emiatt nem szabadna választási jogot adni neked, te is abba az 1.0 millióba tartozol, akiket Kosa említett, hogy tájékozatlan és nem eléggé intelligens szavazni.