Megakadályozhatják a fideszes vállalatok a demokratikus ellenzék 2014-es kampányát

2012 november 21 11:26 de.31 hozzászólás

A kormány, illetve a Fidesz-közeli vállalatok megakadályozhatják a demokratikus ellenzék 2014-es kampányát, mint ahogy azt már egyszer meg is tették Budapesten. Érdemes figyelemmel kísérni a budapesti buszokon megjelenő Bajnai és Gyurcsány-ellenes plakátokat, illetve az ellenzéki, valamint egyéb kormánykritikus képek-szövegek teljes hiányát. Egy, a Simicska Lajos fideszes politikus és üzletember érdekeltségi szférájába tartozó vállalat rendelkezik a BKV-buszokon lévő reklámfelületek felett. Miközben a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) Bajnai Gordon-ellenes karaktergyilkosságának reklámfelületet adtak, az ellenzéki, illetve kormánykritikus szakszervezetek üzenetei nem jelenhettek meg. A választási regisztráción, a választókerületi határok átrajzolásán és a kereskedelmi médiában betiltott kampányoláson kívül az utcai felületek birtoklásával és az ellenzék kizárásával teremtenek a jelenleginél is előnyösebb helyzetet a kormánypárt számára.

Mint ahogy arról a mai budapesti Népszava beszámolt, tavaly néhány, a közlekedési szektorhoz fűződő szakszervezet kívánt tiltakozni a magyarországi kormány Munka törvénykönyve ellen, és természetesen a BKV-buszokon lévő reklámfelületekre gondoltak. Csupán egy Ipsos-felmérésre tettek volna említést, mely szerint a lakosság jelentős része ellenzi a Fidesz tervezett változásait. Ekkor viszont a BKV és a Volán utasította vissza a potenciális ügyfelet, mondván: politikai hírdetések nem jelenhetnek meg tömegközlekedési járműveken. Ezek szerint a Bajnai és Gyurcsány Ferencről készült fénykép és a mellett lévő szöveg („Együtt tették tönkre az országot”) nem számít politikai hirdetésnek, a szakszervezet felhívása viszont igen.

A BKV buszokon lévő reklámfelületek felett a Simicskához köthető Publimont Kft rendelkezik. Az év elején került sor a BKV-reklámfelületek értékesítéséről szóló pályázatra, melyen végül a Simicska-érdekeltésű cég győzött. A Simicska-csoport pályázata alacsonyabb bevételt ajánlott az önkormányzati közelekdési vállalatnak mint az a cég, akivel a BKV addig közreműködött a reklámfelületek értékesítésében, tehát annak ellenére a Simicska volt a favorit, hogy a Publimont kedvezőtlen ajánlata bevétel kiesést helyezett kilátásba.

De nem ez volt az első alkalom, hogy állami vállalat Simicskáék pályázatát választja, miközben rosszabb feltételeket ajánl, mint a fideszes politikai kapcsolatokkal nem rendelkező cégek, vagy éppenséggel kizárja a pályázatból a nem fideszes vállalatokat. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közterületi kampányaira szóló pályázatán például kizárólag Simicska két cége „versengett” egymás ellen . Végül a Simicska érdekeltségű Publimont győzte le a Simicska érdekeltségű Mahir Cityposter Kft-t. A nyertes Publimont tender teljes értéke összesen 2,916 millió forint, miközben Simicska másik cége 3,298 millió forintos ajánlatot nyújtott be az MTVA-nak. 

A győztes Publimont Kft. (korábban Európlakát) egyik tulajdonosa Nyerges Zsolt, a Közgép vezérigazgatója, valamint a Class FM rádió tulajdonosa, mely frekvencián fut az állami reklámok 66 százaléka. A cégnyilvántartás szerint Simicska Lajos, illetve Simicska Lajosné Pusztai Zsuzsanna neve is kötődik a vállalkozáshoz.

Tóta W. Árpád, a hvg.hu szerzője szerint „a számonkérés annál hevesebb lesz, minél unfairebb a játszma.” Csak az a gond, hogy ilyen körülmények között nem igen lehet tudni, hogy egyáltalán véget érhet-e egyhamar a játszma. Ha csak a mostani Bajnai-ellenes kampányra, az ellenzéki hírdetések kizárására  és a Simicska reklámfelületi monopóliumára gondolunk, akkor nincs okuk az optimizmusra.

 

31 hozzászólás

  • A saját médiatörvényük alapján választási kampányidőszakon kívül politikai hirdetés csak népszavazással kapcsolatban jelenhet meg. A napnál is világosabb tehát, hogy ez nem politikai hirdetés (Á, nem!) mert a fizeSS és civil kutyuskái törvénytisztelők (naná!) Legalább annyira, mint a Médiahatóság, amely már 3 jogerős bírósági ítéletet nem hajt végre a Klubrádió ügyében. Hát csoda, hogy Lukasenkó olyan baráti szavakkal méltatta a MÁSIK diktatúra diktátorát (gyengébbeknek: Orbánt)?
    De sebaj! Amíg a fizeSSnek lesz médiafelülete – nekünk is lesz! Ingyen és bérmentve alakíthatjuk át az Ő plakátjaikat. Erre a BKV-s plakátra elég szép nagy kérdőjelet ráfújni, hogy még a gyengébbeknek is szöget üssön a fejébe, hogy JOBBAN éltünk Gyurcsány és Bajnai alatt. Nem kicsit – nagyon!

  • Valóban egy kis festékkel simán át lehet alakitani a Pártmenet BKV-s reklámját. Meg ha lesznek elegen az ellenzéki oldalon, akik balkonjukba, ablakaikba, vagy udvarjukba ki tennének egy-egy ellenzéki plakátot, akkor ez is dijmentes hirdetésnek számitana. Kanadában ez eléggé gyakori, bevett szokás. Az itteni egyéni jelöltek külön, kisméretű táblákat készitenek, melyeket a családi házak előtti fűbe lehet szurkálni.

  • Az a baj, hogy Kanadával ellentétben Magyarországon ha valaki egy ellenzéki plakátot kitesz az ablakába, 5 percen belül beverik nekik a nagyonmagyarok. Utána pedig az arcát verik be.

    Barbáriában ez így szokás.

  • Hja.
    Az AGYONMAGYAROK .

  • Most mi van, véletlenül fordult egy picit a kocka annak terén, hogy ki van jelen a médiában, és ez már nem tetszik? Különben is: Nem ők tették tönkre az országot (különböző „külső” érdekek segítségével…)??! Nem érzem úgy, hogy annyira kéne védenünk őket…

  • Barbáriában! 😀

    A múltkor ahogy a kanadai híreket néztem, ahol épp 2 konzervatív és két baloldali elemző „vitatkozott” egymással, ezt annyira udvariasan tették, legrosszabb esetbe valaki forgatta a szemét, hogy eltelt egy pár pillanat hogy rájöjjek ki melyik oldalt képviseli. Mint Canadian magyarok itt a KMH-ban is lehetne ezt a civilizált hangnemet használni….. just sayin’

    A cikkhez: Ahelyet hogy a másik pártot piszkálják, miért nem azt hirdetik hogy mi jót tettek a 2 éve alatt? (Ez egy retorikus kérdés)

  • Mi jót tettek volna…első percben engedélyezték 50 liter házipálinka finánc-mentes lefőzését.
    Utána aztán a vízözö…bocsánat..az adó-özön…

  • ezért retorikus a kérdés…..marad a másik párt lejárattatása! A mostani állapothoz pedig még jó engedik a házi pálinka lefözését….annélkül nehéz kibirni 🙂

  • balazs

    amig kulso segitsegre szorul az orszag, addig kenytelen leszel a kulso erdekeket figyelembe venni…majd ha sem katonailag, sem gazdasagilag, sem penzugyileg, sem politikailag nem szorulsz senkire, akkor lehet lapot osztani, addig csak kapjuk es ha lehet ne azerbajdzsanbol meg kinabol!

  • Tuske!
    Amit leirsz, az a „rasszizmus” klasszikus peldaja. A legszebb az, hogy eszre sem veszed, mivel csak magadbol tudsz kiindulni. Vagy szerinted a rasszizmus csak a zsidokra es ciganyokra vonatkozik??? Ha GONDOLKOZNAL, beirasaid elott, magad is rajohetnel erre. Tudom, tudom: a gondolkozassal van a baj!!! Igaz??? Pedig az nem faj….

  • Puchert János

    Bár a Tüske még meg sem szólalt ezen az oldalon de már meg van rá a válasz, hát nem zseniális?

  • „Kedves Honfitársaink!
    Mi, kanadai, egységes nemzetben gondolkodó magyarok, akik aláírásunkkal igazoltuk együttérzésünket a január 21-i kormánypárti Békemenet résztvevőivel és lélekben csatlakoztunk a március 15-én indulókhoz is, meghallottuk az otthonról jött újabb felhívást, amelyre igennel válaszolunk.”
    Forrás:bekemenet.hu
    Na most itt valaki hazudik!

  • Andrási Sándor

    Bezzeg a régi szép időkben, amikor gyönyörködhettünk a négy emeletes gyurcsány plakátban. De hát vége a demodádénak, a kormány azt hazudja, hogy libajnai libát lopott, holott csak hazát árult. Ja azt most is teszi.

  • Csipke vagy Tuske, teljesen mindegy. Ezt On is tudja Puchert Ur.

  • haha, szarcsimbok, ma meg nem kaptal gyogyszert?:)

  • Puchert János

    Úgy néz ki semmi sem drága ha Bajnait kell lejáratni már a buszokon kívül a napilapokban is megjelent a Gyurcsány-Bajnai plakát.
    Andrási csak úgy lehetne párhuzamot vonni ha azon a plakáton Orbánt ócsárolták volna, nem igaz, hogy a kettő közt nem lehet különbséget tenni.

  • Kanadai Magyar Hírlap, anyám, mik vannak …. 🙂 Gazdasági menekültek, féleszű liberális megmondóemberek.

    Szerző úr! A BKV reklámfelületeinek értékesítése magánkézben van. Nem lehet szó tehát arról, amit ön ír, hogy „kizárják” egyik vagy másik hirdetést. Arról van szó, hogy egy magáncég nem kíván üzletet kötni valakivel. Mi evvel a baj? Torontóban nem így mennek a dolgok?

  • Bizony, magánkézben, kuzinka. A Simicska cégéében.

  • Európa, Kanada, segíts!!!!!

  • Geyza
    Vagy Nagyonagyarok.
    PUCHERT JÁNOS
    Olyan is van! Igaz, csak a NET-en, de van:
    https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/30375_334622409979019_942026535_n.jpg
    HÓTT KUZIN
    Mesélj már, Torontóban nem így mennek a dolgok? Ha elutasítaná az EGYIK párt hirdetését, azután feltenné egy MÁSIKÉT: MÁSNAP MÉG A HELYÉN LENNE A FELELŐS? Kétlem!

  • gyengébbeknek és hazai gondjainkban nem egészen naprakészeknek: jobbra Simicska Közpénzgépes.

  • Hott kuzin

    persze, de egyreszt a simicska erdekeltsegei mozgatjak a bkv-t masreszt az ellenzek nem gazdalkodik az adofizetok penzevel meg azzal sem, amit osszeloptak az utobbi 23 evben a fideszes gyerekek…23-an lehetett szidni mindenfele formaban az ellenzeket, de amikor az egyetemistak akartak az allamot kritizalo transparenseket kirakni, leszedettek veluk! jah, igy mennek a dolgok a felazsiai alcsuton!

  • és hogy ne mindig csak negatív reakció legyen, itt van egy „támogató is”
    http://media.mandiner.hu/cikk/20121122_sztojcsev_ivan_meg_tobb_penzt_kormanykommunikaciora

  • Gyurcsàny, Bajnai a volt és mostani /szinte azonos / tàrsasàgàval az „EREDMÉNYEIKKEL” követtek el maradando ön-karakter-gyilkossàgot az orszàg kàràra.
    Kik idézték elö az IMF szinrelépését Simor hivàsàra? Milyen sikert értek el az IMF kölcsönnel és utasitàsokkal 2009-ben -a legnagyobb gazdasàgi visszaesést a környezö àllamok között-?
    Bajnaival ellentétben Orbànék terhelik a BANKOKAT,megosszàk a terheket,amelyeket a magas eladosodàs miatt örökbekaptak az elöd Gyurcsàny-Bajnai és Bajnai kormànyoktol .Ezért helyes a felelösök megnevezése !
    Sokan avval érvelnek,hogy a bankok nem kölcsönöznek,ez forditva igaz az àllamoknak stb. nem kell a kölcsön, hiszen az eladosodàs ellen küzdenek /amig nincs fogyasztàs növekedés,alacsony marad a pénzigény-,igy a bankoknàl leépitések vannak-ök is takarékoskodni kényszerülnek-.

  • Hölgyek, Urak, „demokratikus ellenzék” a 80-as évek végén volt, nem kell velük összekeverni se a libást, se a drogost, se a bohócot, de még a Házmesteryt sem, Fletóról már nem is beszélve.

  • A csapból is az ellenzék szól. Húznák meg magukat egy pár évig, amiért tönkre tették az országot erkölcsileg és anyagilag is.

  • Őszintén Szólva

    Nézem az RTL Hiradót folyamatosan az ellenzék hazugságait nyomja. Na meg ebben ti sem vagytok piskóták.

  • papa

    micsoda jo hir, ha mar a csapbol is ok folynak, mert eddig csak a disznoszar folyt onnan a fidesz-jobbik kepviseleteben! epp ideje, hogy az intelligensek folebe kerekedjenek a csocseleknek!

  • DÉNES ERŐSS
    tUDOD A VILÁGGAZDASÁGI VÁLSÁGOT A HITELEZÉS HIRTELEN BESZŰKÜLÉSE OKOZTA. éS A NORMÁLIS ÁLLAMOK A BANKOKAT TÁMOGATVA MÁSZTAK KI BELŐLE. dE PERSZE NÉMI ALAPFOKÚ KÖZGAZDASÁGI (MEG EGYÁLTALÁN) ISMERETET IGÉNYELNE FELISMERNI A „BANKOKAT IS TERHELIK” ÉS A „HARMADIK NEGYEDÉVBEN IS RECESSZIÓ” KÖZÖTTI LINEÁRIS, KÖZVETLEN ÉS EGYENES ÖSSZEFÜGGÉST. aMIT CSAK A HÜLYÉK ÉS FIDESZESEK NEM ÉRTENEK.
    (beragadt a CapsLock, nem akartam kiabálni)
    ŐSZINTÉN SZÓLVA
    Érdekes, én nem igazán tudom megkülönböztetni a Kék fénytől, annyi benne a baleset, meg a bűntény. Te MILYEN ellenzéki hazugságot láttál? Merthogy csak tényeket mernek közölni a fideszes médiaterror miatt, amikor már nem lehet elkerülni, annyira köztudomásúak pl a NET-en. Ja, hogy azok ellentmondanak annak, amit a kormánypárti médiákban nyomnak? Pech. Tudod a tények makacs dolgok, és nem szerencsés, ha erről a propaganda megfeledkezik.. Erről már Rákosi is meggyőződhetett anno dacu. Ahogy már ő is megmondta „Elvtársak ne kövessük el azt a hibát, hogy bedőlünk a saját propagandánknak” De hát diktatúrák nagyjából azonos hibákat szoktak elkövetni.
    Ja, és csak az érdekesség kedvéért: nem kérdőjelet, hanem „PÁNIK” szót írtak egy ilyen „nempolitikai” plakátra.
    Az sem rossz!

  • Rosszul Kekeckedsz ujbol ! A gazdasàgivàlsàgot a BANKOK és az eladosodott àllamok okoztàk ! A BANKOKAT kellett menteni az adofizetöknek,sokszor kölcsönböl -2008 végén Magyarorszàg -.
    Most recesszio van Magyarorszàgon , de 2009-ben -Bajnaival és IMF utasitàsokkal-rosszabbul teljesitettünk ,mint akiknek nem volt „tàmogatojuk”.

  • Dénes Erős: Maga nem támasztja alá vélményét adatokkal, hülyeségeket ír, menjen a Gondolat lapra, ahol a fidesznyik koszos bagázs támogatói társalognak éltetve a népvezért, azok ugyanolyan eszetlenek, mint maga.