Lezüllesztett felsőoktatás – A megszorítások és zárolások miatt kényszerszünetet tartanak a magyarországi egyetemek

2012 november 23 11:07 de.65 hozzászólás

Amikor egyik kanadai kollégámnak meséltem tegnap, hogy a huszonegyedik században van olyan európai uniós ország ahol szénszünetet kell tartani az egyetemeken, mert nincs elegendő pénz fűteni az épületeket, megdöbbenésének adott hangot. A Fidesz-KDNP kormány 7,33 milliárd forintot zárolt a felsőokatási büdzséből, ami azt jelenti, hogy számos egyetemen fel kell függeszteni a decemberi vizsgaidőszakot és hetekre be kell zárni az érintett intézményeket. Talán a legnehezebb helyzetben a Miskolci Egyetem találja magát, ahol december közepétől kezdődik a kényszerszünet, a dolgozókat kénytelenek szabadásgra küldeni, és még nem döntötték el, hogy az újévben mikor nyithatják ki az intézményt. De észak-amerkai szemszögből nézve, a tudományos etika hiánya és a középszerűség legalább olyan problémás, mint a szénszünet.

Többek között az a gond a kormány tervével, hogy nem tűnik reálisnak a tervezett 7,33 milliárd forintos zárolás. A Miskolci Egyetemre eső hányad például 270 millió forint, viszont az eduline című honlap írta, hogy Patkó Gyula rektor szerint összesen 13 millió forintot lehet megspórolni a kötelező szénszünettel.

A Debreceni Egyetem is problémás helyzetben van. 2012. december 22 és 2013. január 6 között tart a kényszerszünet. Az intézmény büdzséje 904 millió forintos minuszban van.

A budapesti Semmelweis Egyetemet is érinti a zárolás, ahol 444 millió forintról van szó. Kénytelen lerövidíteni az egyetemi vizsgaidőszakot, szénszünetet pedig december 27 és január 4 között tartanak. Az Eötvös Lóránd Tudományos Egyetemen (ELTE) nem marad el, és nem kell lerövidíteni a vizsgaidőszakot, azonban ennek ellenére, december 22 és január 6 között ott is lesz szénszünet. A kormány zárolása miatt egy hónap alatt 870 millió forintot kéne spórolni az egyetemen. A természettudományi kar épületén kívül, mindenhol kikapcsolják a fűtést.

Érdekes, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet nem sújtják központilag rendelt zárolással.

A pénzhiányon kívül, Schmitt Pál valamint Semjén Zsolt plagizált doktorija, illetve Gyurcsány Ferenc eltűnt dolgozata is jelzi, hogy már egy ideje krízisben van a magyar felsőoktatás. Van amikor nem is a forráshiány okozza a legsúlyosabb problémákat, hanem a legmagasabb körök által is szankcionált középszerűség, a széleskörű és hallgatólagosan elfogadott csalás, illetve az tudományos etika teljes hiánya. Például Semjén Zsolt disszertációjával nem csak az a baj, hogy plagizált, hanem az is, hogy nincsen olyan kanadai, vagy amerikai egyetem amely standard elvárásait akár meg is közelíthette volna a KDNP-vezér által beadott irat. Féltudományos forrásokra támaszkodva (pl. Helmut von Glasenapp Az Öt világ vallása) írt összesen 147 oldalas terjedelmű doktorit Semjén. Kanadában minimum 200 és 250 között mozognak a humán tantárgyakból írt disszertációk, Semjén dolgozata legfejebb egy kanadai Master’s thesis-nek felelne meg. De még a Master’s elvárásainak sem tett eleget, mivel összesen 35 felhasznált forrásanyagra hivatkozik Semjén a bibliográfiájában, és köztük számos referenciakötet és nemtudományos irat is szerepel. Bár lehet, hogy nem mindig tüntetik fel Master’s, vagy doktori képzésen, hogy pontosan mi lenne a  felhasznált forrásanyag minimum száma, de 35 feldolgozással és általános referenciakönyvvel – köztük a Bibliai Lexikonnal, az Egyházi Törvénykönyvvel és Arany János balladáival nem lehet disszertációt írni. Az, hogy ez Magyarországon 1990-ben megfelelt Semjén opponenseinek egészen hihetetlen állapot.

Hiller István, az előző MSZP-SZDSZ kormány oktatásügyi minisztere egyébként Semjén védelmére lépett, ő sem látott különösebb gondot a plágiumgyanús disszertációval. „Nem komoly ügy. És én magam sem kívánok ügyet csinálni belőle”–mondta a volt szocialista miniszter. Két dolog jut eszembe, amikor a volt oktatásügyi miniszter siralmas reakcióját olvastam: 1) Dávid Ibolyának igaza lehetett, amikor a 70-30-ról beszélt és 2) most már érthető, hogy a Lehet Más a Politika (LMP)  egy jelentős része úgy tart a mutyizó MSZP-től, mint a pestistől.

Mikor jut el oda a magyar társasalom, hogy a gyenge – vagy legjobb esetben középszerű – performanszok helyett végre a kíváló teljesítményt díjjazák?

65 hozzászólás

  • Brusszel mar eljarast kezdemenyezett a felsooktatasi torvenyek miatt….nincs olyan intezkedese orbannak, ami ne lenne kritizalhato, es ezt nagyon elvezi a kis bugris…ez maga a jatek, a magyar emberek borere! Ritka egy kartekony fajta!

  • Hát nem jó dolog,hogy erre sor kerül,sajnos sok területen van pénzhiány…..
    Lehet vitatkozni rajta,hogy megoldható lenne-e,de jól emlékszem gyerekkoromban (régen volt,már nyugdíjas
    vagyok) a „szocializmusban” ahol állítólag minden kerek volt?! és nem volt válság is nem egyszer,de gyakran volt ilyen!Sajnos,
    bár a gyerekek örültek neki!

  • Az úgynevezett „szénszünet” minden kanadai egyetemen és colleg-ban megvan . karácsony táján 6 hét. Suóval, miről is beszélünk? A felsőoktatás nívója pedig, nem 2 és félév alatt sülyedt le, hanem még a szociálist kormányok alatt. Pl. Semjén dolgozatát is akkor FOGADTÁK el.

  • Figyelő,

    Kanadában előre meghatározott és kihirdetett karácsonyi szünetet tartanak, ami általában összesen egy hét, vagy maximum tiz nap. (Az Egyesült Államokban lehet, hogy hosszabb, de ott a tanév sem ér véget áprilisban.) Olyanról még nem nagyon hallottam, hogy november végén kitalálják, hogy a vizsgákat el kell napolni és az egyetemet be kell zárni, mert nincsen pénz fűteni.

  • Nem igaz. Montrealban collegokban minden évben, 6 hét szünet van, tudom, hiszen családom tagja is élvezi.

  • FIGYELŐ !
    Nagy a sötétség! Ember! Ez a kormány megbukott! Most már a Magyar Vöröskereszt pénzét is akarják.
    Az efajta megnyilvánulások a magyar emberek értékét devalválja.
    Azt, hogy két és fél év alatt „kellő eltökéltséggel” hogy lehet romhalmazzá tenni egy amúgy sem gazdag orszgot,én sem hittem volna el. De ma már nyilvánvaló, hogy ez sikerült.

  • mikozben epul alacsuton a stadion!!???

  • Figyelo

    nem baj, Montrealban ugyis kevesebb a tandij, erre lejjebb Toronto fele nem ismerunk szenszunetet…

  • Képtelen vagyok megérteni, Hillernek miért kellett ebben az ügyben megszólalnia. Egyszerűen felfoghatatlan.

    Ezerszer bebizonyosodott, hogy a jobboldalnak nem érdemes gesztusokat tenni, mert nem értékelik, és nem is viszonozzák.

    Akkor meg mi a fenének nem tudott Hiller csöndben maradni???????

  • A tények nem változnak, ha tetszik ha nem. A kormányra NEM lehet ráfogni, hogy a felsőoktatás ő miattuk ment le. De engem lehet mindennek elmondani. A papír kibirja.

  • figyelo

    hatde, lehet az egy kriterium volt, hogy csak hulyeket tegyenek a legmagasabb posztokra, hogy azok kontarkodasain ragodjon a nep, mikozben elterelik a figyelmet simicska profi modon torteno penzlenyulasarol…

  • Rózsa! Mi köze ennek a felsőoktatáshoz?

  • Na „Dr”Rózsa megint sziporkázik,mint máskor „csipke”diplomájával,de tőle nem várható más,mint
    sötétség,gyűlölet,közönségesség!
    Szerencsére a véleményem többen is osztották,az eddigi hozzászólásai alapján és ehhez nincs köze annak,hogy
    valaki bal vagy jobboldali,aki sötét az sötét!!!!

  • Ehhez az irashoz nagyon nagy rosszindulatra volt szukseg.A megszokottnal is nagyobb. Ha az egesz vilagon szokasos KARACSONYI SZUNETET, valaki igy tunteti fel, az nem csak korlatoltsag, hanem egyenesen vadaskodas,
    meghozza nevetseges. Kar, hogy nem foglalta bele a kozep es also iskolak, sot az ovodak KARACSONYI SZUNETET. Ez nagyon szegenyes es olcso(cheap) huzas volt. Valahogy az az erzesem, hogy ez Szemenyeitol
    ered, Egyaltalan nem lepne meg, ha CA csak atirta volna az o irasat. De ha megis CA muve, akkor nagy csalodast okozott az olvasoknak. Ugyan arra szintre sullyedt, mint Szemenyei. En szegyenlem magam CA miatt is(mivel magyarul van irva).

  • figyelo

    csak annyi, hogy ok meg videki gyerekekkent siman elvegeztek az egyetemeket ingyen(kover, dajcs meg a tobbiek bukdacsolva, tobb ev alatt)…kollegiumra voltak jogosultak, ami azt jelenti, hogy a szulok fizetese nem erte el azt az osszeget, amivel alberletesek lehettek volna!!! es erdekes modon, mara mar kiderul, hogy azt is a szocialistak vagtak tonkre….ez azert nem hiheto es joggal gondolhatjuk, ha Matolcsy Europa legutolsoja a penzugyminiszterek soraban, Hoffmann hasonlo helyezesert indulhatna…de ami a legundoritobb ebben az egeszben, hogy embereket kenyszeritenek arra, hogy folytonosan bizonygassak, melyik oldal, mit szart el, csakhogy kulturalt orszagokban a kormanypart es az ellenzek KOZOSEN oldja meg az orszag problemait es nem hatat forditanak a tobbieknek es szarnak a velemenyukre, csak mert nekik 2/3-uk van….megha mind tehetseges lenne, akkor se szoktak ilyet csinalni, hat meg igy, hogy mind pancser dilettans alvilagi bunozo… Szem elott kell tartani, hogy a szocialistak oldalan is uj generacio van es a fidesz oldalan is ott sunnyognak a regi szocialistak is…..velem elso pillanattol nem lehetett megetetni ezt a bolsevistazast, kommunistazast, hiszen mar a mi generacionknak sem volt koze hozza, hat meg az utanunk jovoknek…

  • Szerző: JIMBO | november 23, 2012, 4:39 du.

    „Ehhez az irashoz nagyon nagy rosszindulatra volt szukseg.A megszokottnal is nagyobb.”

    Jól mondod, Jimbo.

  • „A Debreceni Egyetem is problémás helyzetben van. 2012. december 22 és 2013. január 6 között tart a kényszerszünet” Ezt regen is karacsonyi szunetnek hivtak, kedves szerzo! De azt tanacsolom, hallgasson tobb ISMEROS ARCOK zenet es szoveget es akkor nem kellene tartania attol, hogy Ont is besoroljak „A hulyek mondjak, hogy mi legyen, a tisztesseg szamuzott idegen, mint ezen az oldalon legtobbszor.

  • Szilágyi Márta és János

    Lezüllesztett vélemény! Honnét ez a jól
    értesülés?

  • Sajnos az irással egyetértek!Annyiban kiegésziteném,hogy nemcsak a felsőoktatásra,hanem minden területen érvényes a lezülesztés,tönkretétel!Nem értem hogy mikor mondják az emberek hogy elég,ne tovább!

  • T.Mindenki.A Gyurcsány kormányzás alatt a főiskolákra és egyetemekre felvehető hallgatók létszámát megemelték de a szakközép és ipari islolák hallgatói létszámát drasztikusan csökkentették.Most van egy csomó munkanélküli diplomásunk de nincs elég liftszerelőnk,lakatosunk,mechanikai műszerészünk stb.Nos ebbe kellett rendet teremteni az új oktatási törvénnyel.Kedves a szénszünet miatt rosszallásukat kifejező Canadaiak senki nem tartja vissza önöket attól, hogy pár ezer tonna fát küldjenek a szegény didergő Magyar diákoknak.Előre is köszönettel.

  • Kedves Éva! Minden bajnak Te vagy a forrása, Tudod az a fránya ALMA.

  • Sajnos a Debreceni Egyetem kényszerű bezárását nem e cikk írója találta ki rosszindulátúan,hanem maga a rektor úr jelentette be ! És ő sem jókedvében találta ki ezt a megoldást,oka volt rá. Nagyon nagy lépés ez-csak sajna visszafelé!

  • Tüske Zsófia

    látom, itt az aggok között szinte mindenki ért a köz- és a felsőoktatáshoz, kezdve Boda Marcsin, folytatva dakotán és jimbon…. a legnagyobb sza”g”értő természetesen topapó…. aki a szoci kormány nyakába varrja a szakmunkástanulók csökkenését. (lehet megnézni a vonatkozó korosztály születési statisztikáját, de nyilván erről is a gyurcsány tehet…)

    én inkább Mezey Barnát teszem ide szakértőnek, az ELTE rektorát:
    http://hvg.hu/karrier/20121119_mezey_egyetemek

    mellesleg ún. szénszünet húsz év alatt még sosem volt a magyar egyetemeken, – igaz, még olyan sem, hogy november végén vontak el a tárgyévre milliókat. Már a két ünnep közötti bezárás is a takarékosság miatt történt, mert a december-január vége közötti vizsgaidőszakban a hallgatóknak le kell vizsgázniuk az őszi szemeszter tárgyaiból. Azelőtt dolgoztunk dec. 26 és 31 között is.
    Na de most kell a piaristák adósságainak kiváltására 1,2 milliárd, a fociakadémia sem szenvedhet hiányt, és az erdélyi magánegyetemnek, a Sapientiának is szüksége van 50-60 milliócskára.

  • Csak hozzáfűzném a kanadai”jól informáltaknak”,hogy a két ünnep között is lesz fűtés az egyetemeken
    (biztos itthoni információ!!!!!,sajtó,TV)bár kb.3 % akar ilyenkor vizsgázni!
    Tehát nem fagynak meg,ne aggódjanak a kintiek és fát se küldjenek feleslegesen!!!!!

  • Zsófi!Te aztán értesz hozzá az internetről meg az ujságokbol. Tapasztalatod semmi de nagy szád az van.És csak kultúráltan mondom tanárnő,:”talicskával tolták ki az APRÓPÉNZT a minisztériumból”.A szocik.10milliárd a meg sem épült kormánynegyedre.és még sorolhatnám,de minek.Az aggok épitrtték fel az országot amit ti pár év alatt a szakadék aljára vittetek.

  • MIT hazudozol Boda ??
    Egyszer volt jelentős szénszünet a hatvanas években de akkor sem a szén hiánya miatt.
    Akkora hó esett le és olyan hideg volt hogy nem lehetett a kellő mennyiségű tüzelőanyagot kiszállítani.
    Szóval ne hazudozzál itten !

  • Topa papa papol a kultúráról..
    Pedig náciknak a kultúra nem az erősségük.

  • Boda

    haat az eszunkbe se jutott volna, veled egyutt jopar tusko van arrafele…

  • Göllner András

    Jó ez a cikk Christopher. A lököttek, mint az a bizonyos Jimbo, aki rosszindulatúnak bélyegez mert megmondod az igazat, egy komolytalan csimbók, aki képtelen elengedni az általa megszokott kapaszkodót. Ezt minden normális olvasó már réges régen tudja.

    A kanadai felsőoktatási intézmények karácsonyi szüneteit nem lehet összehasonlítani a magyarországi kényszerbezárásokkal. Aki ezen mesterkedik az képtelen észlelni hogyan veri át népünket a felcsúti nagyvezír, hogyan fosztja ki ezt az országot mindenéből (lásd a a Standard and Poors legfrissebb jelentését Orbánék gazdaságpolitikájáról). Akik odahaza netán nem tudnák, e tájon nem a hatalmi elít fosztogatása által okozott pénzhiány miatt szünetel a felsőoktatás karácsonytájt, hanem az ünnepek miatt, A szünet alatt mindenki szépen kapja a a fizetését, az egyetemek költségvetését nem zárolják, az épületek fűtve, és a szorgalmas diákok, profok szépen bejárnak és használják a korszerűen felszerelt épületeket, könyvtárakat. Jimbo, Dakota, mikor fogtok már észhez térni ?????. Ideje lenne már !!!. Orbánék a magyar felsőoktatásból alsóoktatást csináltak. Merjünk nagyok lenni ?????? Így nehéz lessz fiúk. Ne egy törpét építgessetek fel, hanem a hazát kmoszosok !!!!. . ..

  • Total nincs igazatok. Eloszor is, ilyen hirtelen bezarasokkal az ellenseget tevesztjuk meg, az rohadt imperialistakat. Masodszor, a teli varatlan bezaras, es a vizsgak valamint a kutatomunka felfuggesztese kizarolag a leading edge kutatast szolgalja. Igy fogunk bekerulni az 500-as korbe (ahol jelenleg nincs magyar egyetem). This is how we get ahead of the curve. Igy elozzuk meg a rohadt EUs tarsasagot. Tovabba Semjen doktorija a gyerekem szerint (10 eves) igenis magas szintu, es kikeri maganak, o is szokott masolni, meg szinezni is. Az ot vilagvallas c ismeretterjeszto (ifjusagi) muvet mar olvasta, most ugy gondolja o is doktoralhat belole. Megprobalom lebeszelni, mert mire ezt befejezne, magyarokat ezzel a reputacioval csak mosogatonak fognak alkalmazni a vilagban mindehol. Na jo, esetleg fenymasolonak.

  • Gollner!
    Meg egy ovodas sem veszi be ezt az eszement suletlenseget toled, meg egyikotoktol sem. Karacsonyi szunet az KARACSONYI SZUNET mindenutt a vilagban.Ezt akarhogy csuritek-csavarjatok,nem, klappol. Nem is tudom, hogy gondoljatok, hogy Canadaban mas a karacsonyi szunet, mint BARHOL. Kivancsi leszek mit fogtok mondani a husveti
    szunetre, mert ilyen is van. Szinten az egesz KERESZTENY VILAGON.
    No, addi spekizzetek. Ennyi ido alatt majdcsak kifundaltok valamit. Csak, kerlek, valami jo zaftos legyen, ne ilyen szanalmas, mint ez. Ha erolkodtok, akkor fog sikerulni.
    Gollner, ezt jobb lett volna valamelyik alias-odkent beirni. Ez megint egy pecset a doktori cimeden, amit most mar vegleg hiszem, hogy az ujsagarusnal vettel. Ezert aztan nem is plagizalhattal. Bar toled az is kitelik. Hi…hi..hu…

  • Boda Marcsi! Csak hadd küldjék a fát, majd rakunk jó nagy tábortüzet, jó buli lesz és minden nemzeti érzelmű hazaszerető igaz szívű magyar forralt borral fog koccintani a haza védelmére, egészségünkre!

  • Geyza! Nem akarsz hirándulni? Tehetnél egy hosszú sétát egy rövid mólón.Az ALKESZ-eknek ez mindig jót tesz.

  • Tüske Zsófia

    Boda Marcsi, jelentem, tévedsz. a két ünnep között NEM lesz az egyetemeken fűtés, mivel a biztonságiakon kívül nem lesz bent senki. Ettől még nem fognak fázni az egyetemi alkalmazottak, mert otthon még fűtenek, arra egyelőre még telik az egyetemi fizetésből. És bizony, a hallgatók hiába is akarnának a két ünnep között vizsgázni, a neptun nem ad erre lehetőséget nekik.
    De, ha okosan hallgatnál, és nem hivatkoznál a sajtóra és a tévére, nem tűnne fel, hogy már eljegyezted magad a dementia senilis-sel.

  • Tüske Zsófia

    András, az egyetemi bezárás idején is van fizetés, mert a szabadságolási tervben a munkáltató lekötötte azokat a napokat. Az új jogszabály szerint az éves szabadság háromnegyedével rendelkezik a munkáltató, így viszont a dolgozónak nem nagyon lehetnek egyéni igényei, csak kb 1 hét erejéig.

  • Tüske Zsófia

    Kedves topapó, jelentem, nem vagyok sem tanár, sem minisztériumi alkalmazott, pláne nem olyan, aki talicskával hordta ki a pénzt, de a felsőoktatást speciel elég alaposan ismerem és nem a médiából. És egy kicsit zavarodott vagyok….. te mit is építettél fel, mint agg…. csak nem a szocializmusra gondolsz? és milyen szakadék szélére vittem én, személyesen az országot?

  • Ennyi bal-lib sületlenséget régen láttam. Az elmúlt hatvan valahány évben szinte folyamatosan a bal-libek voltak hatalmon, le is gatyásodtunk rendesen.

  • Christopher Adam nagyon mellé lőttél a cikkel. Nem tudom eldönteni, ez tudatlanságból vagy szándékos hazudozás miatt tetted. Néhány korábbi cikkedet olvasva az utóbbira tippelek. Én 2010-ben végeztem az egyetemen, minden télen volt kényszerszünet a vizsgaidőszakban, jellemzően a két ünnep között. Idén az oktatási államtitkár azt kérte, ne legyen ilyen. Kanadába nehezen jut el a hír, vissza viszont rendkívül gyorsan.

  • Zsofi

    johat a reszleteket illetoen nem kap instrukciokat homamo a vona-muhelybol, igy fogalma sem lehet arrol, hogy amiket idefrocskol, azok baromsagok….az egyetemi futes hianya meg eddig sem zavarta, csak kivulrol volt kapcsolatban vele…esetleg keprol lathatta…

  • Krisz

    te 2002 utan szulettel?:) merthogy a rendszervaltas idejen eleg jol alltunk es azt meg a szocik teremtettek meg, majd volt az mdf-nek egy leamortizalo karpotlasa, abbol meg szinten a szocik tudtak kihuzni az orszagot es amiota orban tevekenykedik nagyobb befolyassal (mint kellene) kormanyoldalon es ellenzekben is, azota vagyunk lejtmenetben…persze egy ujszulottnek minden vicc uj lehet…..de az is lehet, hogy hazudsz!

  • Mindegyik hazai egyetemen, így a Debreceni Egyetemen is biztosítják a fűtött tantermeket a vizsgázni szándékozóknak.
    Az elvakult Cristopher megint valótlant írt!

  • Jávorszky Marcsi csak csínján azzal a forralt borral mert már nélküle is mámoros vagy.

  • Boda Marcsi
    Azaz saját állításod szerint is Orbán 40-50 évvel vetette vissza az országot, a gyermekkorod idejébe? Stimmel!
    FIGYELŐ
    Na ne mán! méghogy 91-ben és 92-ben szoci kormányok lettek volna?! Antall forogna a sírjában! 90-től 94-ig bizony MDF (azaz gyengébbeknek jobbos) kormányzás volt!
    DANIEL
    Már 10 éves. Gratula! Akkor biztosan nem felejtené ki a semjéndolgozat írása idején volt legnagyobb botrányt, a Judas Priest elleni sátánista pert?
    http://varanus.blog.hu/2012/11/22/a_semjen_nyomaban_settenkedo_satan_931

  • http://www.penzcentrum.hu/energia/szenszunet_johet_decemberben_az_egyetemeken.1034569.html
    és egy komment:
    proli666, 2012. november 16., péntek 18:10
    Frankó világ van itt a XXI században.Emlékeim szerint a Rákosi rendszerben volt utoljára SZÉN SZÜNET a Magyar iskolákban.Hajrá fidSS előre a jegyrendszerért,a fekete vágásért,börtön a kormány ellenes viccekért.Az Andrásy út 66 vissza alakítható ÁVH központnak.
    és
    http://nol.hu/ajanlo/szenszunetre_kenyszerulnek_a_nagy_egyetemek_az_elvonas_miatt_
    Múlt héten írtuk meg, hogy a kormánynak az Emberi Erőforrások Minisztériumát érintő zárolásából több mint hétmilliárd forintot vertek rá a felsőoktatásra. A rektorok azokban a napokban vették át azt a levelet, amelyben az államkincstár arról tájékoztatja őket, hogy mekkora hányad esik intézményeikre a zárolásból. Ez sokkolta őket, hiszen az érintettek a legnagyobb egyetemek – köztük a debreceni, a pécsi, a szegedi, az ELTE, a Budapesti Műszaki Egyetem –, vagyis azok, amelyektől még van mit elvonni egyáltalán. Egyenként is sok százmillió forintról van szó, van olyan intézmény, amelytől 900 millió forintot vesznek el az év utolsó hónapjaira. Ennek kapcsán a lapunknak nyilatkozó szakemberek akkor arról beszéltek, hogy ez a zárolás igazságtalan, hiszen a jól működő és megfelelően gazdálkodó intézményeket sújtja, továbbá szakmailag szinte megoldhatatlan, és válsághelyzetet okozhat a felsőoktatásban.

    Cikkünk tartalmát – ez a múlt pénteken történt – Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár cáfolni igyekezett. A tényeket azonban nem tudta. Ő is elismerte, hogy a felsőoktatást érintő zárolás körülbelül 7,33 milliárdos”
    ….
    Mi lenne, ha egyszer (igazán nem nagy igény: CSAK EGYSZER! nem zsigerből tagadnák a jobberek a tényeket, vagy védenék a védhetetlent, hanem elismernék, hogy ezt elkúrta a kúrmány? Azaz személyesen Orbán, hiszen mindent kézzel irányít. Nem kicsit – nagyon!

  • Göllner András

    Jimbó, neked egy varjút kellene a feneked alá rakni, hogy azon száguldozz és károgd tele a tájt a sületlen dumáiddal. Te és a haverjaid akik itt kárognak, nem a szellemi színvonalát emelik e lapnak, hanem saját fejetlenségeitekről, vak elfogultságotokról tesztek tanuvallomást a nagy nyílvánosság előtt nap mint nap. Brávó, csak így tovább 🙂 . Én nagy ritkán a fejetekre olvasok, de tudom, ez teljesen haszontalan, hisz tanulékonyságotok egyenlő a nullával, önkárosításotok pedig határokat nem ismer. Maszatoljatok hát szépen tovább, nem bennünket, hanem magatokat járatjátok le ezzel szegénykéim.

  • Tüske Zsófia

    kekec, dehogy ismerik…. mi vagyunk a) komcsik b) elkúrók c) hazugok d) nemzetvesztők…. hatvan-hetven évesek tudják jobban, mi van az egyetemeken, a közoktatásban, az egészségügyben.
    na meg azt, hogy gyurcsány a hibás, mi meg mind elkúrtuk.

  • Tüske Zsófi: én itthonról írom tényként,hogy lesz fűtés a két ünnep között,de kb.a hallgatók 3%-a kíván(?)
    ekkor vizsgázni!!!!!Általában a szünetben pihenni szoktak!
    Kekec:Ha nyugdíjas vagyok akkor könnyen kiszámolható,hogy nem 91-92-ben jártam iskolába,hanem kicsit előbb….
    Geyza: nem „itten”,hanem itt,helyesen!
    Meg kéne tanulni olvasni,helyesen írni és számolni !

  • És meg kéne tanulniuk még igazat mondani.

  • „Maszatoljatok hát szépen tovább, nem bennünket, hanem magatokat járatjátok le ezzel szegékeim!”
    Gollner! Ezt a mondatot tulunk vetted at. Ugy larszik tetszett.Nem telik mar uj gondolatra??? Ezt is megismetelheted
    Egyszer…

  • Olaszorszàgban is elvonàsok vannak,tüntetnek a diàkok.mindenhol megszoritàsok vannak a pénzhiàny miatt.
    Miért hagyott 5 Milliàrd Ft adosàgot az elözö kormàny minisztere Hiller?

  • Boda Marcsi
    Ha emlékszel a szénszünetre, ki van csukva, hogy 90-ben jártál volna iskolába. Az arra volt válasz, miszerint semmilyen-tömjén szociktól kapta volna a doktorátusát. Akinek nem inge – ne vegye magára.Én ERRE válaszoltam:
    Az úgynevezett “szénszünet” minden kanadai egyetemen és colleg-ban megvan . karácsony táján 6 hét. Suóval, miről is beszélünk? A felsőoktatás nívója pedig, nem 2 és félév alatt sülyedt le, hanem még a szociálist kormányok alatt. Pl. Semjén dolgozatát is akkor FOGADTÁK el.
    SZERZŐ: FIGYELŐ | NOVEMBER 23, 2012, 11:47 DE.
    Erről csak annyit gyengébbeknek és egyetemet csak kívülről látóknak: Van a téli TANÍTÁSI szünet, amely alatt nincsenek előadások, van helyette viszont vizsgaidőszak. Ez nálunk is 6 hétig szokott tartani. Ami alatt működnek a kollégiumok, fűtik az épületeket, ahol több szobában is vizsgáztatás folyik, látogatható a könyvtár, stb. stb. Na EZ nem lesz a szénszünet miatt. A Neptun meg az az elektronikus rendszer, amivel vizsgákra be lehet jelentkezni. Csak az tudja, mekkora szívás úgy vizsgázni, hogy 2 hét kiesik, aki már próbált sakkozni az időpontokkal és a felkészülési időszakokkal. Mivel a Neptun nem ad erre az időszakra ki időpontot. Azaz az így is szoros vizsgaidőszakot a 2/3-ára csökkentették a kétharmadosok, tehát nem egészen komplettek.

  • Dénes Erős
    Ez jó kérdés! Miért hagyott a szoci kormányzat csak 2/3 annyi hiányt, mint a fidesz? Talán mert jobban gazdálkodtak? Netán mert VILÁGgazdasági válság volt? Mert a világon mindenütt megzuhant az államok költségvetése? Szemben a mostanival, amit kizárólag Orbán és bandájának „köszönhetünk”?! tényleg jó a kérdés!
    A gond az, hogy képtelen vagy felfogni a választ.

  • Denes

    igaz, olaszorszagban is gondok vannak, ott mar megkezdtek a felelossegre vonast, Berlusconit eliteltek, remelem nalunk is hamarosan sor kerul ra!

  • Kekec! „Mert a világon mindenütt megzuhant az államok költségvetése? Szemben a mostanival, amit kizárólag Orbán és bandájának “köszönhetünk”?! tényleg jó a kérdés! De azt hiszem te is latod az ellentmondast. Hat milyen csoda modon lehetett volna a vlagvalsag hatasat 2010-ben egyik naprol a masikra rendbeszedni??? Meg akkor is lett volna kovetkezmeny, ha kassza nem minuszban all. Ilyen csodat senki nem vart es csak arra jo mint a tobbi sardobalas.
    Csipke!
    Berluconit esetleg Gyurcsannyal lehet parhuzamba hozni(azzal is nehezen). Ugy hogy jobb ha nem szolsz semmit.

  • Rózsika! Ne legyél már ennyire sötét! Kik vitték végbe Magyarországon a rendszerválltást?Kik privatizálták a legtöbb állami céget?Kik vásárolták fel a tőzsdén értéktelenitett kárpótlási jegyeket és lettek ebből milliárdosok?Persze,ha Magyarországon lettél volna akkor tudnád a hiteles választ.Az MSZPnem azMSZMPmert tudod kimaradt a munkás.Csak a sok megélhetési politikus tolong hegyén–hátán.

  • Boda, én is itthonról , és tapasztalatból (nem nyugdíjból) írom azt, hogy az egyetemeken lesz szénszünet és ilyenkor mind az épületek fűtése mind a vizsgáztatás szünetel. Ilyenkor nem működik sem a könyvtár, sem semmi más, mert az épületekben a biztonságiakon kívül nincs bent senki.

  • Tüske Zsófia

    adatok a felsőoktatás finanszírozásáról:
    A felsőoktatás finanszírozása 2008-ban még 191 Mrd Ft volt, ez 2010-re 180, 2011-re 170, 2012-re 157 Mrd Ft-ra csökkent. Utóbbi adatban még nincs benne a 2012 évre szóló elvonás/zárolás. 2013-ra 134 Mrd Ft támogatás várható. 2015-től pedig az önfenntartó felsőoktatás vízióját lebegtetik.

  • Kekeckedök ! A 2002-es 53 %-os adosàgbol 2010-re 81 % lett a „szakértöi” kormànyok szakértetlen és àldatlan tevékenysége utàn. 2012-töl kell visszafizetni a 2008 végén àltaluk felvett IMF-es 20 Milliàrd £ kölcsön felét 2014 végéig.
    Az adosàg utàni kamatteher akkora, mint az oktatàsügy-normàl-költségvetése.
    A „szakértöi „Medgyessy,Gyurcsàny-Bajnai és Bajnai kormànyok nemcsak adosàgot halmoztàk ,hanem a problémàkat is.
    Eladtàk a nyereséges teherszàllitàsàt a MALÉV-nek, bérbe adtàk a repülöteret. Mert ezek eredményjavitàst hoztak.
    Mem fizették ki a tüzoltok 2004-2007 közötti tuloràit. Mert ez „eredményüket”még csufosabbà tette volna
    Nem jutott a kezdöorvosoknak,a tanàroknak,a devizahiteleseknek,a 3-as metrora,a BKV-nak,a fövàrosnak ,a Volàn-nak. Magyarorszàg volt az egyetlen,amelyik 2004-es EU tagsàgunk ota a szakértetlen kormànyzàsuk alatt egyszersem tudta teljesiteni a 3 %-os ujadosàgi szintet.
    Az £ bevezetésének a kritériumai között szerepel a 3 %-os ujeladosodàsi szint,a 60 %-os adosàgi szint a GDP-hez mérve.
    Ezért és a kamatterhek csökkentése miatt kell takarékoskodni, a nadràgszijat szükebbre huzni .

  • denes

    mikozben mol-reszvenyeket veszunk es felcsuton stadiont epitunk? meghuzhatod a nadragszijat, csak ha lehet kicsit feljebb tedd, mint a derekad…

  • Igen most veszünk , ha tudunk-ha érdemes-, nem kiàrusitjuk az orszàgértékeit,mint a „szakértöi” elödök /Gyurcsàny és Bajnai / hanem a jövönk szolgàlatàba megtartani szeretnénk értékeinket .
    Ugye ez nagy bün az orszàgkifosztok szemében ?

  • Ó persze Erős Dénes, hisz a kuszaszemű pirosseggű Matolcsy is megmondta, Magyarország tündérország….. a fidesz számára pénz terem a pénzfán, az a 40 %-nyi létminimum alatt élő éhező meg nem számít…. nincs semmije, hát annyit is ér.

  • JIMBO
    Mi lenne, ha néha utána néznél a tényeknek? A válság hatását BAJNAI kivédte, az országot emelkedő pályára állította ha Orbán a mezei jogászi diplomájával, amivel soha a valós életben nem dolgozott, nem piszkál hozzá, akkor most nem lennénk recesszióban. EGYEDÜL az egész kiba…brált régióban!
    DÉNES ERŐSS
    Lehet, hogy derékban erős vagy, de nyaktól felfelé nemigen! Csak írni tudsz, olvasni nem? Elég bőven kifejtettem, hogy mennyire reális és mérvadó az az 53%, ami egyrészt manipulált szám volt (egy csomó csontvázat eldugtak, és később Gyurcsánnyal rakatták vissza) másrészt még így is abszolút értékben Orbán a MÁSFÉLSZERESÉRE növelte az adósság ÖSSZEGÉT: 6.000 mrd-ról 9.000 mrd-ra. Ha nem hiszed, nézd meg az Államadósság Kezelő Központ honlapján az adatokat. Az pontosabb, én az 1000 mrd-ra kerekített adatokat használom az egyszerűség kedvéért. Hogy még az agyban nem túl erősek is megértsék.A nadrágszíjat meg azért kell húzogatni, mert szinte kizárólag uniós forrásból tudnak fejleszteni, és ha befagyasszák az uniós forrásokat, nem lehet a Simicska-bandát tovább tömni. Mert eddig is ők nyerték a pályázatok zömét, és még utána is mindent megtesznek, hogy az jó üzlet maradjon nekik. Kanadában elképzelhető lenne, hogy az állam egy magáncégnek falaz?
    http://hvg.hu/itthon/20121128_nav_kozgep_kotber
    Ja persze szeretnék az „értékeiket” megtartani. Én meg szeretném, ha a felelősségre vonásuk mellett elszámoltatnák őket a vagyonukkal is, amit kizárólag az állam „szolgálatában” szereztek. A legális jövedelemmel nem fedezett rész elkobzását meg elvárom! Mind milliárdos lett, amit pár milliós fizetésből akkor sem lehet „összespórolni” ha egy karéj kenyeret sem vettek belőle.
    Gyurcsány lés Bajnai már milliárdosként vállalta a tisztséget – és nem is vették fel a fizetésüket: nem szorultak rá.
    És a becsületességükre a legjobb bizonyíték, hogy ilyen téren nem tudták őket támadni!

  • Kicsit meredek azt allitani, hogy gyurcsany es bajnai tisztesseges uton lettek milliomosok. Szinten meredek, hogy bajnai kivedte a valsagot.Mondani lehet, attol meg nem igaz. Neha megprobalhatnatok nem hazudni.

  • JIMBO
    2012 november 29
    9:26 du.

    Jimbo kedves, lásd be, hogy lehetetlent kérsz tőlük:)