Frank Tibor a konzervatívizmusról és a magyar út tragédiájáról

2012 december 5 8:46 de.73 hozzászólás

A torontói Független Magyar Rádió új rovatot indított, „Dühöngő” címmel. Bede-Fazekas Zsolt az éppen Torontóba látogató édesapjával és Vaski Gáborral, a torontói Magyar Ház volt elnökével beszélgetett. A műsorszerkesztő szerint mindhárman konzervatív értékrendet képviselnek, ezért – mondta Bede – „ebből az aspektusból” közelítik meg a magyar politikai és gazdasági helyzetet. Ezért gondoltuk, hogy egy olyan szakemberhez fordulunk, aki szintén a konzervatív értékrend híve (sőt, a kanadai Konzervatív Part aktív támogatója). A hat diplomával (így a közgazdaságtudományok doktora címmel is) rendelkező Dr. Frank Tibor, aki otthon is igen sok cikket publikált gazdasági kérdésekben, több mint száz országban dolgozott gazdaság-élénkítő programokon, a helyi kormányok, régiók és önkormányzatok meghívására.

 A fent említett rádióinterjúban megfogalmazott néhány ponttal kapcsolatban kértük véleményét. Egyszerű, objektíven feltett kérdésekre kértünk egyszerű, objektív válaszokat az elismert szakembertől. Adatokat kertünk inkább, mint véleményt. Utólag rákérdeztem – a rádióműsorban szereplőket sem ismeri, és a rádiót sem hallgatja. Tehát Ő kizárólag az én kérdéseimre válaszol, nem a rádióműsorral vitázik. Bár én nem említettem Tibornak, hogy az ominózus rádióműsorban a Bruck-tanulmány mélységét és alaposságát meg sem közelítő kritikák hangzottak el, melyek közül mi most csak a gazdaságpolitika egynémely területeivel foglalkozunk, Tibor a kérdések láttán rögtön hagnsúlyozta, hogy a mai hazai problémák messze túlmutatnak e kérdések körén. Ahogy elmondta, kész természetesen a kérdésekre fókuszálva egyszerű nyelven ezekre válaszolni, mert erre kértük, de a mai magyar helyzet problémaköre az igazából csak a komplex jogi és nemzetközi környezet, valamint a történelmi kontextusba helyezvén fogható fel. “Egyszerű gazdasági kérdésekre válaszolva egyszerűen kimutatható a mai magyar út tragédiája, de ennek mélysége és súlyossága csakis a történelmi, valamint a mai nemzetközi gazdasági, szociológiai valamint jogi környezet megértésével értékelhető helyesen” – mondta Dr. Frank. “Ami most folyik hazánkban, az messze túlmutat a számok világán, emberi lelkekbe, sőt, a nép lelkébe hatol, amelynek nyomait nem lehet majd egy “egyszerű” gazdasági fellendüléssel elintézni. A mai gazdasági és szociális helyezet súlyosságát még akkor is évtizedekig fogja szenvedni a nép, ha azonnali korrekció történik –pedig, természetesen, – ennek egyelőre semmi nyoma.”

Kanadai konzervatív szemszögből nézve, hogyan fest a jelenlegi kormány által folytatott unortodox gazdaságpolitika? Azaz: mennyiben mondhatjuk ezt a gazdasági kurzust konzervatívnak?

A kanadai konzervatív szemszög nagyjából hasonló sok más fejlett ország konzervatív szemszögéhez. Amiért én támogatom például a jelenlegi kormányunkat Kanadaban, az elsősorban a gazdaságpolitikája, másodsorban pedig külpolitikája. Utóbbiba tartozik az, hogy Izrael, az egyedüli közel-keleti demokrácia mellett elsőként áll ki a világon. Ez is mutatja, hogy az otthoni konzervativizmus, az valami egészen más. De ne menjünk a dolgok elébe.

A gazdaságpolitikára vonatkozólag, ami tehát a konzervatív gazdasági kurzust illeti, az mindenképpen a konzervatív költekezést teszi elsődlegessé, tehát azt, hogy ne az unokáinkkal fizettessük meg a mai – lehetőségeinkhez képest – túl jó életünket. (Zárójelbe teszem, hogy ez a mostani kanadai kormánynak sem sikerül eléggé jól, részben a közelmúlt válságai, részben pedig az erre adott válaszok miatt. Nagyrészt a baloldali ellenzék nyomására kénytelen volt az akkori kisebbségi jobboldali kormány belemenni költekezésekbe, ami még ma is jelentős éves deficitet jelent a költségvetésben, a közben osztogatott stimulus-csomagokkal együtt. Ennek következtében a mi szövetségi tartozásunk most érte el a 600 milliárd dollárt, ami a GDP-nk 40%-a alatt van. Ez még mindig nagyon jó arány a fejlett országok között, pl. a hazai 77%-kal összehasonlítva feltétlen.)

A konzervatív gazdaságpolitika tipikusan a szabadkereskedelemre, a regulációk minimalizálására (kis állam), és a minél alacsonyabb adókon alapszik. Mindezt teszi egy viszonylag stabil környezetben, ritkán változtatva a törvényt. Ezeknek az elveknek a hátterében elsődlegesen az áll, hogy a befektetők számára tegyük minél inkább kívánatossá és kiszámíthatóvá az országunkat. A stabilitás a kiszámíthatósággal egyenlő, az előző mondatban felsorolt elvek pedig a versenyképességet hivatottak növelni.

Ezek teszik lehetővé például azt, hogy a kanadai adósságot igen alacsony költséggel, mondjuk jelenleg 2% alatti kamatokkal tudjuk finanszírozni.

Ami a magyar gazdaságpolitika célkitűzéseit illeti, azok teljesen megfelelnek ezeknek a konzervatív elveknek.

Igen ám, de a “modus operandi”, a „hogyan”, tehát maga a gazdaságpolitika, az nagyjából ennek az ellentéte.

A cél tehát, hogy csökkentsük az adósságot illetve a deficitet, az dicsőítendő, üdvözölhető. Elég baj, hogy ez idáig nőtt. (Megint zárójelbe teszem, hogy a mai egymásra mutogatás haszontalan, mert egyrészt most a megoldast kell megtalalni, másrészt pedig mindkét oldal jóformán együtt vette ki a részét ebből. Az első Orbán-kormány 2001-2002-ben kezdett költekezése, majd a következő kormányokra hagyott finanszírozhatatlan programok – pl. a lakásprogram – ugyanakkora terhet jelentettek, mint a megalapozatlan Medgyessy-féle 100 napos programok, és így tovább. A baloldali kormányok 8 éve alatt egyébként a jobboldal minden egyes ilyen csomagot megszavazott, sőt, amikor bevételhez akarták juttatni pl. az orvosokat vagy az oktatásügyet – vizitdíj, tandíj – akkor a jobboldal volt az, amelyik ezeket leszavaztatta.)

Tehát a cél adott.

Igen ám, de ahogy pl. Demján Sándor, az egyik leggazdagabb otthoni magyar és Orbán támogatója, elmondta: az adósságot nem úgy kell csökkenteni, hogy kifizetjük, hanem úgy, hogy a gazdaságot élénkítjük, és kinőjük. Ez persze elsős anyag, evidens, de úgy látszik, ezt az otthoni csúcsminisztériumban nem értik. Világosítsuk ezt meg egy hétköznapi példával:

Vegyünk egy családot évi 50 ezer dollár jövedelemmel, és 40 ezres tartozással (az éves jövedelem 80%-a, kb. mint a magyar). Ebből eddig alig bírtak megélni – két gyerek iskolában, két kocsi, évente nyaralás -, ezért vettek fel hiteleket. Az anya elválik, jön egy új „apa”, aki más filozófiát tart szem előtt: a tartozást minél hamarabb ki kell fizetni (szabadság és bankoktól való függetlenség elérése). Tehát azt most elkezdjük hirtelen visszafizetni, – leállunk a gyerekek taníttatásával, nem megyünk évekig a fogorvoshoz, nem javíttatjuk meg az autót, nem megyünk nyaralni, nem eszünk rendesen. Nincs a házon új tető, a fű elhanyagolt. Nagyon jól csináljuk, 5 év alatt kifizetjük a tartozást. Igen ám, de akkorra a gyerekek lemaradtak, iskola híján minimálbérért tengődnek (versenyképesség visszaesése), az autók szétrohadtak, javíthatatlanok, újakat kellene venni (az infrastruktúra szétrohadása), a fogaink peregnek kifelé (a „lágy infrastruktúra” is szétmállott), és idegbetegek vagyunk, mert 5 éve nem voltunk sehol kikapcsolódni (a társadalom rekreációs és megújulóképessége drasztikusan csökkent). Közben 5 évig a férj végig az előző apát szidalmazta, ami miatt a család békéje is romokban (a társadalmi tőke lenullázódik,a társadalmi feszültség nőtt).

Tehát itt állnak 5 év múlva, adósság nélkül (szabadság kivívva), szegényen, mint a templom egere, normális munkát a gyerekek nem kapnak iskola nélkül, mi még mindig csak 50 ezret keresnek, amiből most nem tudnak új kocsikat meg fogsort venni, nem tudják hirtelen bepótolni az elmulasztott rekreációs lehetőségeket, és így tovább. A gyerekek utálják őket, egymást is utálják, mert egyikük az anyjuk pártján áll, másikuk az apjáén, az új férjét mindenki utálja, a feleség fogatlan és válik, és gyalog jár a templomba vasárnaponként. A bank hitelt nem ad, mert szétesett a család, garanciát senki nem vállal.

Na ez nem konzervatív gazdaságpolitika, de még csak nem is unortodox. A hétköznapi életben ezt hülyeségnek hívják.

Ettől sokkal célravezetőbb, ha kis kiadásnövekedéssel például valamelyik szülő beiratkozik egy továbbképzésre, és megnő a fizetésük. Emellett a két gyerek is elmegy félállásban dolgozni, és amennyire csak lehet, visszafogják a havi költekezést, és fizetik a kölcsönt rendesen.

Így 5 év múlva a gyerekek elvégezték az iskolákat, versenykepések, a szülők is jó állapotban vannak, a kocsik meg a foguk is, és a most már 80 ezer dolláros éves jövedelmükhöz képest a még megmaradt 35 ezer dolláros tartozás már nem is tűnik soknak, főleg, hogy a gyerekek is munkába állnak, és besegítenek (nő a foglalkoztatás).

Az egyszeri összegekkel történő részletfizetések tehát kétféle mellékhatást érhetnek el. Ha, mint ahogy tavaly megtörtént, ezt lenyúlt magánnyugdíjpénztári pénzekből és más, egyszeri forrásokból fizetjük ki, az egyértelműen csökkenti a befektetői bizalmat. Másik, ha mint az idén és jövőre tervezi a kormány, ezeket egyszerű megszorításokból fedezzük, akkor az egyértelműen a növekedés visszaeséséhez vezet, mert szűkíti a gazdaságot, csökkenti a belföldi keresletet.

Széchenyi óta tudjuk, mennyire fontos a hitel. A hitelnek akkor van értelme, ha értelmes célokra vesszük fel. Ha nyaralásra vagy karácsnyi ajándékra, akkor az nem tartozik ebbe a kategoriába. Ha például kapacitás-növelésre, (továbbképzésre), amivel később megnő a jövedelmünk, akkor lehet számolgatni mi éri meg.

Ami az ún. unortodox gazdaságpolitikát illeti, ahogy szintén Demján mondta, ez a mostani nem az, mert ahhoz növekedés kellene.

Ami most történik, az ellenkező a fenti elvekkel. Nőnek az adók, hazánkban a legmagasabb az ÁFA egész Európában, 27%. A kormány két év alatt csaknem 30 új adót vezetett be, nem egyszer visszamenőlegesen. Ami az állam méretet illeti, az egyre nő, az iskoláktól a kórházakig sok mindent államosítanak, centralizálnak.

Vaski Gábor szerint Orbán arról adott jelzést, hogy „talán nem is kell IMF hitel.” „Ez rettenetesen fölidegesíti a pénzvilágot, mert lehet, hogy nem is lesz szükség IMF-megállapodásra. És ha nem lesz szükség rá, akkor az ország kimászik ebből a kényszerzubbonyból, és ez nagyon föl tudja idegesíteni az idegen nagyhatalmakat” – mondta Vaski Gábor. De milyen következményekkel számolhat a magyar kormány, ha végképp kiderül, hogy nem tud megállapodni az IMF-fel? Továbbá: ha nincs is IMF-megállapodás, az nyilván nem jelenti még azt, hogy az uniós túlzottdeficit-eljárás alól is kimászik Magyarország.

Jelenleg nincs semmilyen tárgyalás a kormány és az IMF között. Nem mondhatjuk, hogy az IMF megsértődött, bár a rengeteg sértegetés és gúnyolódás után az sem lenne meglepetés. Egy ilyen szervezet azonban nem sértődhet meg, ezek profik – csak ragaszkodik az elveihez.

Ezek szerint olyan kiigazítások kellenének, amelyek nemcsak megszorítások, mint eddig, hanem fenntartható strukturális reformokkal járnak, melyek tartós kedvező változásokat hozhatnak a költségvetésre hosszabb távon is. Tehát a magyar kormány kommunikációjával – és fizetett hirdetéseivel ellentétben – az IMF nem megszorításokat, hanem olyan reformokat akar, amelyek tartós és nem egyszeri bevételeket eredményeznek az állam számára.

A pénvilágot nem az idegesíti, ha hazánknak nincs IMF-hitele, hanem az, ha sebezhető az ország, így például a kötvényekbe fektetett pénzük nincs biztonságban. Az IMF persze nem engedte volna a magánnyugdíjak elvételét, nem engedett volna meg visszamenőleges törvénykezést, és így tovább. Mert ezek ellentétben állnak a joggal.

Ma a befektetők bizalma olyan kicsi, hogy az országot igen magas (6-8%) éves kamattal tudjuk finanszírozni. (Mindenki tudja a saját példájából, hogy milyen más egy kocsi kölcsönét mondjuk 2 %-kal visszafizetni, mint 8-cal. A havi törlesztőrészlet- a többi feltételtől függően – sokszorosa is lehet. A kamatos kamat szabályai kegyetlenek.)

A környező országok esetében ez 4% körül van, és amint említettem, Kanada esetében meg sokkal kisebb. Ez a különbség, az évi kb. 120 milliárd forint az ára az unortodox politikának, és annak, hogy nem egyeztünk meg az IMF-fel.

Ezt az árat fizeti a magyar nép a ‘szabadságáért’, tehát azért, hogy a kormány azt tegyen, amit akar. És tegyük hozzá, a mostani kamatláb nem rossz – volt már 11% felett is. Egyébként a nemzetközi mérce a 7%, ez alatt véljük fenntarthatónak egy ország adósságát, efelett a csőd felé mehet az ország. Hazánk tehát most a határon van. (Amikor Spanyolország finanszírozása 7% köré megy, akkor kitör a pánik – otthon ha 11%-ról lemegy 8 %-ra, akkor ünnep van.)

Ha jön egy pánik a világpiacon – ami bármikor jöhet –, akkor baj lesz, mégpedig igen nagy. Ahogy mondani szoktam, apályban látszik meg, ki úszik meztelenül.

Vaski szerint az az értékrend, amit ő is és a kormány is képvisel, azt mondja, hogy „mi függetlenek akarunk lenni.” De gazdasági szemszögből nézve hogyan lehet egy ennyire sérülékeny, többek között a német gazdasághoz és német piachoz kötött Magyarország mindenkitől és mindentől „független”?

Amiket eddig elmondtam, mind megtalálható – például – a kormányhoz talán legközelebb álló Magyar Hírlapban. Hadd idézzem most szó szerint őket:

“Vagyis a tartós »kívül tágasabb« magyar pozíció helyett inkább az uniós kritériumokat kellene abszolválnunk, hiszen Nyugat-Európa továbbra is gazdasági elitklub, mi pedig – társadalmi, intézményi és szociális elmaradottságunk okán – a kétsebességes Babettával közlekedünk. Lehet ugyanis azzal számolni: a következő fél évtizedben vagy hamarabb kialakul egy, a mainál kisebb mag-Európa, s nem biztos, hogy a kelet-közép-európai régiót, ahol mi vagyunk a legfejletlenebbek, egyformán kezelik majd.

És itt volna még az úgynevezett reálkonvergencia kérdése is: új növekedési modellt kellene kidolgoznunk, mert a tőkebeáramlásra és az exportnövekedésre épülő korábbi, egyébként jelenlegi (!) modell is kevés ahhoz, hogy az európai gazdasági integráció szerves részei legyünk – a mostani számítások szerint cirka ötven évre vagyunk az euróövezet jövedelmi színvonalától.”

Hadd tegyem hozzá, hogy Németországtól függ állítólag a magyar népesség egyharmadának megélhetése. Közvetve és közvetlenül. Úgyhogy a fenti felvetés badarság, persze ezt senki nem gondolja komolyan, nyilván az idézett úr sem erre gondolt. Németországba évente kb. 20 milliárd euró értekben exportálunk, ami nagyjából a GDP ötöde.

Vaski szerint Magyarországon a munkanélküliség csökken. „Kétségtelenül javult a helyzet. Az elmúlt két évben nem kellett felvenni pénzt, több munkahely van, és már nem csúszik az ország, hanem – ha döcögve is, de – egy kicsit előre halad” -tette hozzá Vaski. De valóban egészségesebb ma a magyar gazdaság, jobbak a mutatók, mint amilyenek voltak a Bajnai-kormány utolsó hónapjaiban?

Az ország már jó 6-8 éve stagnál igazából. A Bajnai válságkezelését a mostani helyzettel összehasonlítani nem fair, hiszen akkor a világ egyik legmélyebb válságával kellett negbirkózni, most meg viszonylagos békeidőben a mindennapi – nem könnyű – helyzetet kell kezelni.

Ezzel együtt, ha összehasonlítjuk az adatokat, a következőket látjuk. Az éves deficit 3.6% volt Bajnai alatt, most 3% alatt lesz. Az infláció akkor 4.2 % volt, most 6.2%. A tartozás finanszírozása most sokkal drágább, Bajnai alatt a munkanélküliség 10.1%-ra szökött fel, most 11% körül mozog. A reálbérek most is csökkennek (2009-ben 2.4%-kal csökkentek, az idén várhatóan legalább 5%-kal fognak), Bajnai 25%-ra emelte az ÁFÁ-t, Orbán tovább 27%-ra (Matolcsy most 30%-ról beszél). A beruházási ráta (a legfontosabb adat, amely a jövő növekedési kilátásait is mutatja) ma történelmi mélyponton van, 16% körül, előtte évtizedekig 20% felett volt. (15% a szintentartáshoz is nagyon kevés – ez azt mutatja, hogy az ország mállik szét!)

Az államadósság akkor a GDP 79.8%-án állt, ma (mai árfolyamon) 77.6%. Az EUR árfolyama akkor 280 forint volt, ma 283. Az USA dollár akkor 200 forint volt, ma 216. (Az Euro gyengelkedő valuta, sokat esett más vezető valutákhoz képest).

Érdekesség, hogy közben a népesség majd 100 ezer fővel csökkent, és a becslések szerint legalább 120 ezer ember azóta külföldre távozott, nem lehet tudni, mennyi időre. A foglakoztatottak száma 2009-ben 2,660 ezer volt, ma 2,670 ezer, tehát tízezerrel nőtt.

Bajnai óta mindhárom hitelminősítő ‘bóvli ‘ kategóriába lökte az országot, és még azon belül is nemrégiben leminősítettek. Az egyik vezető elemző, a Merryl Lynch szerint Magyarország elkerülendő, rizikós ország. Ezzel az utóbbival kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a kereskedelmi (tehát valós, vállalkozások által foglakoztatott) munkaerő 38 ezerrel csökkent, a növekedés az a közmunkából származik. Ez nem tesz párhuzamos összehasonlítást lehetővé, ráadásul közben a munkanélküli-segély időtartama is lecsökkent 3 hónapra, sokan kiestek a statisztikából.

A GDP (s.zöld) és az alkalmazásban állók reálkeresete (v.zöld) (előző év azonos negyedév=100%)

Mindenhol, ahol alapvetően megváltoztatják a számítási módot, ezt jelzik a statisztikákban is. Itt csak annyi látható biztosan, hogy erős csökkenés tapasztalható, hiszen a közmunka egy kvalifikált segély (munkáért kapott segély), ami átlagosan 200 dollár havonta. Ez nem „igazi” munka. Legtöbbször időleges, legtöbbször részmunkaidős, legtöbbször esetleges, és nem vezet állandó munkahelyhez – ha az nincs.

A foglalkoztatottak számának alakulása (kék; előző év azonos negyedéve = 100%) és a munkanélküliségi ráta (zöld; %)

Az elmúlt két év alatt a Malév mellett más emblematikus munkahelyek is megszűntek, most pedig a Gyulai húskombinát. Bezárt Ferihegy 1, télen pár hétre bezárnak az egyetemek, mert nincs pénz a fűtésre, óriási mértékben csökkent az államilag támogatott egyetemi férőhelyek száma, az idén 1600 orvos és nővér vándorolt el (több mint aahány új orvost és nővért képeztek), a kivándorás csúcspn van, London lett a világ ötödik legnagyobb magyar varosa, hazánk 12 helyet zuhant a versenyképességben (48-ról 60-ik helyre), az OECD szerint Európa legboldogtalanabb országa vagyunk, és a világon hátul kullogunk a társadalmi tőke tekintetében (Zimbabwe társaságában).

Európában első helyen vagyunk az ÁFA tekinteteben (27%), utolsók között a gazdasági fejlődésben (mínusz 1.5%), elsők vagyunk inflációban (6%). Ennek megfelelően a háztartások fogyasztása csökken:

Háztartások fogyasztása (előző év azonos negyedéve = 100%)

Azok kedvéért, akik regén foglalkoztak matekkal, megjegyzem, hogy az ábrán látható grafikont úgy kell olvasni, hogy az mindig az előző negyedévhez képest mutatja a trendet. Tehát például 2010 harmadik negyedévében a hatalmas ugrás nem növekedés, hanem azt jelenti, hogy az előző negyedévhez képest kb. 100-on maradt, tehát nem csökkent a beruházás. Ahol tehát 100 alatt van a zöld vonal, ott csökkenés van az előző negyedévhez képest. Ha tehát az első negyedévben 5%-kal csökkent, majd újra 5%-kal, akkor az vízszintesvvonallal fog jelentkezni a 95-ös szám magasságában. Például 2009 utolsó negyedéve, és 2010 első negyedéve között nem stagnált a fogyasztás van (majdnem vízszintes vonal), hanem újabb kb. 5 %-kal csökkent, a korábbi már csökkent értekhez képest. Ez a többi ábrára is érvényes.

Vaski elmondta, hogy alig van ország az EU-ban ahol a hiány 3% körüli, vagy az alatti. Magyarországé 3% körül mozog. Ezt mennyiben számít teljesítménynek, és milyen hatással van a gazdaságra, ha mindenáron és mindenképpen 3% alá próbálja szorítani a deficitet? Másik része ennek a kérdésnek, hogy tényleg úgy van, ahogy az adásban is említik, hogy máshol is vezettek be bankadót, és sok helyen ma már Magyarországot utánozzák? Az is sokszor elhangzik, hogy hazánkat irigylik az EU-ban az eredményei miatt. Mi a helyzet ezzel?

A kérdés első részére a válasz az, hogy ez valóban így van, tavaly hazánk többlettel zárt (a nyugdíjpénztári összegek befolyása miatt), és az idén is 3% alatti hiány várható, és ezzel hazánk az elsők között van az EU-ban.

A fent leírt példám miatt azonban ezt igen drágaán értük, illetve érjük el. Sokat nem érünk el azzal, hogy rövid távon rendben vagyunk anyagilag, de közben megrokkanunk és elveszítjük hosszabb távon a kapacitásunkat. Otthon egyrészt mélypontra zuhant a befektetők bizalma, másrészt pedig lefékeződött a gazdaság, s úgy néz ki, hogy jövőre is recesszióban marad.

Hadd idézzem fel a kanadai konzervatív újság, a National Post nem régi cikkét (Escaping big government, Pierre Poilievre), amelyben három jól működő modellről beszél, melyekkel sikerült radikálisan csökkenteni az államháztartás hiányát, és a növekedést is beindítani. Németország, Izrael és Kanada példáján bizonyítja, hogy a kulcs a kis állam és a szabad gazdaság.

Félő, hogy hazánk semmit nem fog elérni azzal, hogy 3% alá szorítja a hiányt, ha közben megöli a gazdasági növekedést. A másik a kis állam, a szabad gazdaság – otthon az állam költekezése még mindig a GDP 50%-a körül mozog. Hazánkhoz hasonló fejlettségi szinten ez 40% körül lenne ideális (Skandinávia szintjén elfogadható az 50%-os újraelosztás). A trendek ezzel azonban teljesen ellentételesek otthon, az államosítások és sok terület állami ellenőrzés alá vonása jó példa erre. Az 50% még a szocializmusban sem volt jó, a Kádár–rendszer is belebukott. Kapitalista környezetben ilyen aránnyal még Dániának is nehéz navigálni, sokkal magasabb fejlettségi szinttel.

A kérdés másik részével kapcsolatban, tehát, hogy máshol is vezetnek be hasonló intézkedéseket, s irigylik hazánkat, csak azt lehet mondani, hogy ezek a szokásos lódítások, amelyek otthon ugyan rendszeresen elhangzanak, de ezekből semmi nem igaz.

Először is, a bankadót nem Orbán vezette be, hanem Gyurcsány jó pár éve. Orbán felemelte, rendkívüli adóként (visszamenőleg, novemberben bejelentve az előző januártól). Az igaz, hogy bankadó ma több országban van, mint előtte, de ennek mértéke az EU átlagában mérve tizede a magyarénak, tehát nem egy napon említhető. Másrészt ezek az adók legtöbbször nem a mérlegfőösszegre (bevetél) vonatkoznak, hanem a legtöbb helyen a nyereséget adóztatják. Így egészen más a gyerek fekvése. Nálunk ezek az adók simán csinálhatnak egy nyereséges bankból veszteségest, és csinálnak is. Ez ott, ahol a nyereséget adoztatják, nem lehet így.

A másik adó, mellyel kapcsolatban otthon a propaganda gyakran hangoztatja, hogy utánozzák hazánkat, az a nemrég bevezetett tranzakciós adó. Ez hazánkban a lakosság és bankok banki átutalásaira vonatkozik, valamint a csekkbefizetésekre, és az automatákból felvett pénzekre.

Itt már a definicióval is baj van- ezt ugyanis otthon tranzakciós illetéknek hívják. Az illeték a magyar jogban olyan befizetést jelent, amiért a polgár kap valamit. Itt azonban nem kap szerencsétlen semmit, (megengedik, hogy a saját, adózott pénzéhez hozzájusson, vagy befizessen egy számlát)- ez tehát nem illeték, ez egy közönséges mezítlábas adó.

Ami nyugaton ebből megvalósult, illetve több helyen be akarjak vezetni, az az ún. Tobin-adó. (Jobb helyeken hívják Robin Hood adónak is). Ez egy tranzakciós adó – tehát az, amit Magyarország bevezetett, ugye? Minket utánoznak, ugye?

Hát éppenséggel egyáltalán nem. Nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Moszkvicsot, hanem Volgát, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. A többi stimmel.

Mi a helyzet? A Magyarországon bevezetett adó a lakosság és bankok tranzakcióit adóztatja, 3 ezrelék mértékben. Tehát ha elküldesz 20 ezer forintot kifizetni a fűtésszámládat, akkor fizetsz 60 forintot.

A Tobin-adó egészen más. Itt arról van szó, hogy a spekulatív tranzakciókat adóztatnák meg, tehát ha pl. valaki valutát vagy részvényt vásárol a tőzsdén úgy, hogy másnap eladja. A másik különbség, hogy a tervek szerint (pl. Nagy-Britannia), az adó mértéke 0.05 % lenne (Magyarországon 0.3%, hatszor akkora – és ez már nem terv, bevezették).

Az ezek közti különbséget nem kell magyarázni, ugye? Nyilvánvaló. De akkor miért van, hogy otthon ezt egybemossák? Hogy lehet ezt keverni? Véletlenül, vagy direkt?

A magam részéről még annyit hozzátennék, hogy természetesen mint minden, otthon vagy külföldön elő magyar, én is igen nagy empátiával és aggodalommal figyelem hazánk fejlődését. Mindnyájunk érdeke, hogy hazánk végre felemelkedjen, felzárkózzon a nyugati országokhoz. Az, hogy ehelyett minden eddigit meghaladó mértékben szakad le, igen nagy szomorúsággal tölt el bennünket. Szakembereknek azonban nem az a feladata, hogy az adatoknak hátat fordítsanak, hanem az, hogy azok ismeretében levonják a megfelelő következtetéseket, és figyelmeztessék azokat, akik tehetnek valamit a jobbulás érdekélben. Ezt tettem most is, ilyen szándékkal, szárazan az adatokra hagyatkozva.

Másfél évtizedig kanadai pénzből is segítettük Magyarországot. Elég sok millió dollárt elköltött Kanada segélyekre otthon, például az önkormányzati fejlesztésekre, decentralizációra, a döntéshozatali folyamatok demokratizálására, a közösség bevonására a döntések minden fázisában, és így tovább. Ezeket most 1-2 év alatt mind kidobták az ablakon.

Az adatokból az látszik, hogy hazánk minden eddiginél rosszabb állapotban van, további leszakadó pályán a fejlett országoktól, tartalékok nélkül, recesszióban, általános lakossági elégedetlenség és bizalomhiány közepette. Ilyen helyzetben arrólpampogni, hogy Európa legversenyképesebb országa vagyunk, és ránk irigykedve néznek a többiek, meg másolnak, az a valóságtól való elszakadás, és így tragédiához vezethet.

Ennek elkerülése érdekében kell összefognunk, és időben figyelmeztetni a vezetőket és az embereket. Mert vitatkozhatunk azon, hogy ki a hibás – egyébként mindenki, de nem ez a lényeg –, a lényeg most az, hogy jó két éve kinél van a döntéshozatal minden hatalma (2/3). Azoknak kell (kellene) most meghozniuk a helyes döntéseket. Ezek közé nem tartozik az, hogy homokba dugjuk a fejünket, és közben hülyeségeket mesélünk.

Zárásként, a most elmondottakat erősítendő, hadd idézzek még egyet a kormányt leginkább támogató Magyar Hírlapból (2012. november 27., kedd, Szajlai Csaba):

– “Magyarország eddig is befektetésre nem ajánlott ország volt, csak ezen a kategórián belül is akadnak még fokozatok – úgy tűnik, mi lefelé csúszunk. Bóvliban persze már voltunk, és ez nem a világ vége. Akarom mondani: a világ vége. Ám a hitelpiaci megítélés nem most szállt el, csak egy jó éve annak, hogy újból »csúcsosodik«… Csakhogy a további bóvlis kilátások – a másik két hitelminősítő csapására is lehet még számítani – a rendkívül jó külpiaci környezet miatti megítélésünket rombolhatják… Tehát: hiába az alacsony hiány, a mérséklődő államadósság, ha a pénzügyi tartalékaink végesek – nem vontunk be új devizaforrást, és nincs EU–IMF hitelkeretünk, valamint recesszióban a gazdaság. A bóvli »mínusz egy« arra figyelmeztet: illene komolyabban venni az ortodox előírásokat, és azokat betartani. Mert a mostani kondíciókkal a tervbe vett jövő évi költségvetési, monetáris és gazdaságpolitikai mutatvány aligha sikerülhet.”

 *A grafikonok forrása a Gazdasági és Vállalkozáskutatás Intézet (gvi.hu).

Frank Tibor korábbi írásai a KMH-ban:

Frank Tibor kanadai állampolgár nyílt levele Áder János államfőnek

A siker titka

Hiányzik egy konzervatív politikát folytató, józan jobboldali párt

73 hozzászólás

  • Nem vagyok közgazdász, de Frank Tibor nagyon érthetően fogalmaz. Pedig teljesen laikus vagyok!

    Dr. Frank szerint „az otthoni konzervativizmus, az valami egészen más.”

    Szerintem Magyarországon talán még soha nem volt nyugati konzervatívizmus, ami a szabadpiacra és az állam visszaszorítására teszi a hangsúlyt, nem pedig az állandó kulturkampfra. Antall, Boross és Orbán között inkább csak horthyzmusról és a fasizmus különböző árnyalatairól beszélhetünk.

  • Sem jobboldali kozgadaszokra sem nemzetkozi tekentelyu kozgazdasagi szakemberekre nem hallgat a mostani kormany.Minden jo, minden nagyon szep ezt reklamozak kozben az osszes gazdasagi mutato minuszba megy, az emberek egyre nehezebben elnek, a munkanelkuliseg no, a gazdasag stagnal stb.
    Az IMF hitel nem felvetele es a piacrol finanszerozas egyik legnagyobb hibanak tartom.Nem beszelve arrol, hogy mekkora % differencia van.Az IMF 3-5% kamattal szemben a piaci 8-9% mindennek nevezheto csak jo gazdasagi lepesnek nem. Kozel 3 eve igen nagy penz ez ha kiszamoljuk…..
    Majd 400 torvenyt modositottak /360 szamszakilag/es iktattak be aminek nagy resze ertelmetlen csak presztist szolgaltak es nem a gazdasagot.Ado ado hatan, visszameno adoztatas,a banki adok kivezetesenek igerete mind a szavahihetetlenseguket erositik, es a bizalmatlansagot noveli. Szepen de biztosan adositja el az orszagot a kotveny kibocsajtasokkal is. A rengeteg presztizs beruhazasok foci akademiak , a Kossuth ter 1944 es allapotra valo visszaallitasa ezek a milliardos beruhazasok a gadasagot nem viszik elore.NAgy hibaja a kormanynak az eus palyazatokat csak 40% -t tudjak csak lehivni.A tobbi ott marad………

  • Remek osszefoglalas!

  • Kristalytisztan vilagos mi a kulonbseg a Vaski ur fele ill. a Frank ur fele gazdasagi magyarazatok kozott. Az egyik mondja amit a Bede urnal hall a masik meg megnezi a nyugati es magyar gazdasagi adatokat es szakmai alapon magyaraz.
    Ja, hogy az egyik a kozgazdasag tudomanyok doktora mig a masik…. Mi is a masik szakmaja? Zenesz?

    Hogy kerult a Vaski ur, Bede apja es Bede ur egy gazdasagi musorba? Igyik sem ert a gazdasaghoz. Erdekes, hogy Bede ur mar csak ezekben az emberekben lehet biztos, hogy ugyanazt a notat fujjak mint o.

    Miert nem hivja meg Frank urat Bede ur es ott folytassanak egy szakmai vitat a radio nyilvanossaga elott? Persze nem tudom, hogy Frank urnak nem lenne-e kisebbsegi erzese egy ilyen tarsasagban szerepelni?

  • Nagy vonalakban egyetértek a cikk irójával bár egy-ket dologban elfogultnak tartom az elemzését.Az egyik ilyen dolog abankok veszteségessége.Sehol Európában nem volt akkora /kiemelkedően magas/ nyereségük mint Magyarországon.Ezt az éves hitelmutatók is igazolják.A másik az ország állapota és ,hogy miért jutott ide.1988-89-től a későbbi „rendszerváltók”és köreikhez tartozók kiárulták és kiprivatizálták fillérekért az ország vagyonát.Ebbe beletartoztak a vállalati üdülők /több száz/és az önkormányzati lakások 90%-a.Soha senki nem lett ezekért felelősségre vonva.Több ezer milliárd tünt el kézen-közön.Most meg két év kormányzás után búnbakot kell misztifikálni a jelenlegi kormányból.A rendszerválltás utáni 8 év alatt senki nem tiltakozott senki nem volt kikelve magából,hogy széthordják az ország vagyonát.Amig nemismerjük meg a multunkat addig nincs jövőnk.

  • topapo

    ne probalkozzal, a rendszervaltas utan az mdf kontarkodott, ha jol emlexunk volt egy rosszul idozitett karpotlasuk, majd meg errol a melypontrol visszahuzta a Bokros-csomag, amit meg utana az orban osztogatott szet a csokosai kozott! igy megallapithatjuk, hogy a felelosseg minden rendszervaltas utani partot erint es fokent a fideszt, akik nem az egyuttmukodesre, nem a minden partbol osszehozott tehetsegesek egyuttmunkalkodasat szorgalmazta, hanem a rivalisok ellehetetleniteset ezert is lett kiarusitva az orszag, mert orban nem a fokozatos szellemi, anyagi erosodest tuzte celul, hanem az orszag azonnali lerablasat….csakhogy civilizalt orszagok partjai nem kizarolagos hatalomra torekednek, hanem egyuttmukodes kovetkezmenyekent tartjak szem elott az orszag! (es nem csupan a partjuk) erdekeit…erre az orban altal kepviselt attitudre sehol nincs szukseg, csak a bajkavarast szolgalja!

  • Egy öt éves gyerek is könnyen megértheti ebből, hogy miért vezet teljes kudarchoz a viktor/matolcs agyrém. Az önzés, hatalomvágy, kapzsiság, gátlástalanság, a gonoszsággal párosulva ami az unortodox viktor/matolcs gazdaságpolitika.

  • Misi!………….Úgy látszik elég keveset tudsz a rendszerválltás utáni időről tehát nem vagy vitapartner.

  • Na! Az ilyen cikkek miatt tartom a KMH-t az egyik legnagyszerűbb liberális orgánumnak!
    Egy laikus számára is egyértelmű, világos elemzés!
    Reichshführer Vitya és Kuszaszem haza vágta az országot!

    Nemrég halottam egy „érdekes” társadalmi jelenségről. A felső tízezer tagjai, így a FideSS, és a mostanra már oda tartozó jobbikos képviselők is, bevásárlásaikat többnyire Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában végzik. Nem anyagi okokból, az egyáltalán nem szempont nekik, hanem mert valódi ételeket akarnak adni a családjuknak, és pontosan tudják, hogy a Szlovák, Cseh tej ténylegesen tehénből érkezett, a sonka disznóból van, a sajt, a vaj valódi tejből készült. Az természetesen abszolút érthető, hogy mindenki a jót akarja magának és a gyerekeinek, és ha módja van rá azt választja. Ebben inkább két dolog a figyelemre méltó. A jobber főmuftik is, nyilvános szerepléseikben feszt tépik a szájukat a magyar ipar, kereskedelem mindenek előtt valóságán, de ahogy kilépnek a parlament ajtaján azonnal el is felejtik hazafias szólamaikat mert úgy vannak vele -persze éljen a haza de a gyerekeim egészségesen nőjenek fel és ezt a magyar élelmiszeripar mára már képtelen biztosítani-
    A zsidókat listáznák a mi pénzünkből, de az eszükbe sem jut, hogy vérlázító baromságok helyett, a méregdrága munkaidejüket fordíthatnák mondjuk az egyszer volt magyar mezőgazdaság régi jó hírének helyreállításán.
    Leszarják! Becsukja a laptopot, bedobja magát a dzsipbe, jót röhög a markába, és irány Pozsony mert ott lehet HÚST, TEJET venni…
    A másik, hogy ez az elmúlt húsz év egyik legnagyobb tragédiája, mindenki tudja aki élt itt a ’70-es, ’80-as években, a rendszer lehet tökéletlen volt de az amit ettünk tökéletes. Nem volt akkora választék mint nyugaton, nem volt olyan gusztán becsomagolva, lévén nem kellett reklám neki, de a minőség, az íz, a tartalom egyedül álló volt még Európában is. És mára a magyar élelmiszer ehetetlenné vált!

  • tevedsz hoanyo

    akkor meg javaban otthon voltam, pontosan tudom, mi tortent, ugyhogy az, hogy megallapitod, hogy nem tudok rola semmit, az nem erv….az orszag lerablasa azoknak a partoknak allt erdekeben, akiknek ures volt a zsebuk…eshat hozzajarult a tapasztalatlansag, tudniillik nincs pelda elottunk, hogyan kell a szocializmusbol atvezetni egy nepet egy penz- es ertekkozpontu rendszerbe…ezt sok nyugati ceg kihasznalta ugy, hogy olcson megvettek az uzemeket, azt a keves hasznot, amit hajtott, azt atutaltak az anyacegekhez, majd fellerekert tovabbadtak rajta, de csak kevesen hoztak valosagosan hasznot az elso evekben az orszagnak…a lengyelek nem ugrottak mindenbe bele es nem irtak ala minden szerzodest esz nelkul, valamint elengedtek az adossagukat…mi miert nem tudtuk ezt vegigcsinalni? mert nekunk orban jutott!

  • Óriási élvezettel olvastam a fenti cikket. Köszönet Dr.Franknak és Christopher Adamnak.
    A cikk bevezetőjében olvasom, hogy Bede úr a jobboldali értékrendet vallja magáénak, mint Fidesz és Jobbik támogató.Én magam Kanadában éltem, a képzettségem közgazdász volt. Most már hosszú ideje szenvedek Magyarországon, a rendszerváltás esztelen gazdasági
    szétrablásának megállíthatatlan tsunamijának is tanuja voltam, amiben midenki, aki helyzetben volt, zabrált.
    Ilyen gazdasági állapotban volt az ország, amikor politi-
    kaipártok kezdtek alakulni függetlenül a korábbi pártállami szerepektől. Igy megszületett a „jobboldal”, a „baloldal” és még egy csomó katyvasz párt. A „jobboldal” azonnal Horthyzott, clerikáliskodott, azaz legalább negyven hosszú évet lépett vissza egy folyamatosan fejlődő Európa közepén. És még ma is itt tart a „konzervatívnak” nevezett formáció. Hatalom, tekintély, despotikus diktatúra, az egyház politikai szereplése s.t.b.
    A volt MSZMP szétzilálódott, egy jelentős részük a jobboldalon tűnt fel.

    Dr.Frank tényleg abszolút világos közérthető szakmai
    magyarázata ma Magyarországon nemhogy gondolkodásra, inkább kokik és sallerok kiosztására inspirálná a
    „hatalmat”, amely 20 éves regnálás tervez bármi áron.
    Magyarországon is van több kíváló gazdasági szakember,
    akijobboldaliként definiálja magát, de ők kiszorultak a
    közszerepből, mert az unortodox Matolcsy jól tud bohóckodni és feltétel nélkül mindég engedelmes.

    Véleményem szerint Magyarországnak szüksége lenne egy valódi jobboldali konzervatív pártra a maga intelligenciájával, műveltségével, szakmai képzettségével, mert ma még ilyen nincs!Konzervatív
    proletár fülkeforradalom van!

  • Zoltan Csepiga

    Hosszú volt, de megérte!
    Köszönöm Tibor. Konkrét dolgokat tanultam tőled. Nagyon jók a diagramok, világosan beszélnek.
    Örülök, hogy ilyen távolból is követed a hazai eseményeket. Igazi hazai vagy, pedig könnyen elfordulhatnál e kis országtól mit balsors oly régen tép. Megrázó az a jövőkép, hogy még gazdasági fellendülés esetén is, nehezen gyógyulnak be a lelkekben tett károk. Az elszegényedés, az nem csak pénzkérdés; az önbecsülés, a jövőbe vetett hit elvesztése, illetve elrablása is. A tehetetlenség érzése is.
    Az ország kirablása, amihez a rossz gazdasági módszerek vezetnek, végképp elkeserítő. Mi lesz, ha ez a kormány hozzányúl az MNB tartalékaihoz? Azt is elherdálja, s akkor nem lesz már tartalékunk. A szellemi tartalékoktól a kiművelt emberfők sokaságától pedig folyamatosan foszt meg bennünket e galád hatalom.
    Szerintem, már csak abban bízhatunk, hogy ez a csapás, ismét merősít bennünket, összefogásra kényszeríti nemzetünket, s a haza fényre derül.
    S talán mindenre fény derül,
    Tisztelőd,
    Csepiga Zoltán

  • A cikk tenyleg nagyon jo.Csak az a kerdes mire?
    Mert mast nem bizonyit,mint azt, hogy egy „jo” ujsagironak mindig tudni kell kit kerdezzen.Honnan kaphat megfelelo valaszt?Hat igy kell.
    Az elemzes tagadhatatlanul jo, csak az osszehasonlitassal van egy kis baj(a csalad 40 ezres jovedelme,30 ezres tartozasa,5 ev kifizetes stb).
    Ha atgondoljuk, akkor, nem stimmel.
    Nem lennek meglepve, ha kiderulne,hogy a fenti nyilatkozat ki lett „kozmetikazva”.A Magyar Hirlap-i idezet Biztosan ki lett.
    Tamogato,bolintojanos hozzaszolasokra meg mindig lehet szamitani.Ha netan, nem, akkor lehet fabrikalni.

  • Most aztan johet a nacizas meg tobbi.Masra ugysem vagytok kepesek.

  • Christopher Adam

    Jimbo,

    nem lett kikozmetikázva a Magyar Hirlapos Szajlai Csaba idézet. Egyébként simán rá lehet keresni az interneten és össze lehet hasonlitani a dr. Frank által idézett szöveggel. Amúgy irtad, hogy csak nácizásra vagyunk képesek, pedig az interjúból láthatod, hogy tudunk polémiamentes cikket (is) publikálni.

  • Gratulálok Tibor!

    A cikk valóban a száraz objektív adatokra támaszkodik. Még az idézetek is a kormányközeli médiából származnak, nehogy szó érhesse…. Mint a cikk szándéka volt, csak a gazdaságra próbált szorítkozni, de azért átütött szavaidon az igazi hazaszeretet és féltés. Persze ez messze nem írt le egy teljes képet még a magyar valóságról, a kultura, jogrendszer, oktatás, egészségügy cinikus, arrogáns és sajnos nagyon hatékony rombadöntéséről – ahhoz tudom ajánlani a fent említett:Bruck András írást a Nov. 9-i Élet és Irodalomban, ami egy tudományos, részletes, objektív képet ad. Talán Bedéék boltjában meg is lehetne rendelni:)
    Mint magam is közgazdász és gazdasági szakértő azt kell, hogy mondjam, hogy a grafikonok itt egy laikus számára még a magyarázatod ellenére is optimistább képet sugallnak a valóságosnál.
    Persze ne legyen illúziónk, hogy az otthonról pénzelt és butított emberek érdekeiket védve nem fognak Neked esni, hisz az ő érdekeiket is sérted. Amikor a Magyar Tempom teltháza áhítattal hallgatja, hogy országunkat idegen erők támadták le és tartják megszállás alatt, akkor mit várhatunk? Merthogy kik támadták le hazánkat?? Nyugati imperialisták? Hát hogy az ő pénzükön vegetál még az ország, azt támadásként kell felfogni? Ha a nyugati tőke le akarná támadni hazánkat, az pont 2 percet venne igénybe, hogy le is győzze.. Dehát ennek az ellenkezőjéről van szó! A mi kormányunk és fasiszta csatlósai támadják őket és az elefánt nem érti az egér cincogást.. Röviden: Reméljük, hogy ennek a diktatúrának a hatalma békésen és mihamarabb a múlté lesz és utána kezdődhet a több éves újraépítés…

  • Vagyis, ugy mint kezdodott 2002-ben.Ha van Isten, ezt nem engedi meg.Ha megis megengedi, akkor meg is erdemeljuk.

  • CA!.
    Rona Urnak lehetnek/lesznek eltero gondolatai.Fel kell keszulni a cafolatukra!!!

  • Felajanlottam Bede Fazekas Zsoltnak, hogy keszuljon egy nyilvanos radio es tv felvetel dr. Frank Tibor es Vaski Gabor reszvetelevel a mai magyar gazdasag helyzeterol.

    Varom a mindharomojuk valaszat!

    Maros Zoltan

  • Christopher Adam

    Kedves Zoli,

    Szerintem remek ötlet egy nyilvános tévé, illetve rádió beszélgetés! Bizom benne, hogy Vaski úr és Bede úr is elfogadja meghivásodat, felvetésedet! Pontosan az ilyen párbeszédre lenne nagy szükség!

  • Ahogy az öreg Dakota mondás mondja: Don’t hold your breath:)

  • Parbeszedre nagy szukseg lenne, de ahhoz legalabb ket fel kell.
    Egyenlore meg sem a Tibor sem a Gabor nem reagalt a megkeresesemre.

    Ahhoz ragaszkodom, hogy politika ne legyen a vitaban csak a gazdasagrol essen szo.

    Ez konnyen kivitelezhet, hiszen Tibornak kozgazdasagagi ismeretekbol van phd-je, mig Gabor Kanadaban vegzett penzugyi tanacsado.

  • NnA! Mit szolsz Tibor? Most, hogy vilagrekordot allitottal fel?
    Hogy milyen vilagrekordot?
    Nos, mindenki dicseri a cikkedet, joggal, (vagyis megse, mert ezt toled fogadjak el egyedul, ami majdnem csalasnak minosul, mert egyedul nem kunszt versenyezni, de azert nagyon jo, hogy igy van,) kiveve az egyetlen barmot, aki semmihez sem ert, mindent leszol es ha Jezus maga jonne ide irni, ez a fasz abban is talalna hibat, habar nem ertene.
    Dehat, ettol szep es mozgalmas az elet.
    Tudomasom szerint eddig ez a legsikeresebb cikk itt es ez a vilagrekord amirol beszelek.
    Jo cikk, kosz, hogy kisegitettel vele bennunket.

  • „Felajanlottam Bede Fazekas Zsoltnak, hogy keszuljon egy nyilvanos radio es tv felvetel dr. Frank Tibor es Vaski Gabor reszvetelevel a mai magyar gazdasag helyzeterol.

    Varom a mindharomojuk valaszat!”

    Eros ketsegeim vannak arrol, hogy ez megvalosul-e.
    Vaski gyava es buta, ugy fel a nyilvanossagtol, mint a tuztol, o csak a megterteknek tud predikalni.
    Frank Tibor legutobb elvesztette az arcat a magyar tv-ben, a fele lemaradt, a masik fele meg homalyos volt. (most mar nem eloszor!)
    Kell ez neki, hogy ujra elveszitse az arcat a Vaski kedveert?
    A torontoi magyar TV amugysem vallal politikai targyu musorokat, ezt pedig, politika nelkul, aligha lehet megoldani.

  • Christopher Adam

    Amennyiben mind két fél tényekkel és konkrét példákkal – és nem kizárólag anekdotával, vagy polémiával — csatlakozik a vitához, biztos vagyok benne, hogy lehetne értelmes eszmecserét folytatni Torontóban. Azt tudjuk, hogy a Tibor kétségkivül növelné a vita szinvonalát és bár Vaski Gábort személyesen nem ismerem, őt is szivesen hallanám (vagy látnám) egy ilyen vita keretén belül. Tehát sok sikert kivánok a szervezéshez és remélem, hogy valamennyien csatlakoznak kezdeményezésedhez!

  • Szia kedves Maros Zoli!

    Az ötlet remek, bízom benne, hogy létre jön egy értelmes beszélgetés a gazdaságról, amit láthatunk a TV-ben is esetleg.

  • Koszonom a hozzaszolasokat. Orulok, ha atvilaglott a valaszaimon, hogy az orszagert erzett aggodas vezerel, – nyilvan, mint mindnyajunkat.

    Termeszetesen ha vitara hivtok – barkivel – akkor rajtam az nem mulik, persze nem anyazas hanem tenyszeru, adatokra epulo, szakmai -barati vita erdekel csakis.

    Persze a teve musorideje egesz mast enged meg, mint a radioe, ezt a Zsoltnak illetve a Zolinak kell tisztaznia, ha egyaltalan megegyeznek egy ilyen musorban, hogy mindket medianak hasznalhato legyen. Ha ez nem jon ossze, akkor a javasolt Vaski uriembert (bocs nem ismerem, o sem engem) meghivhatjuk a tevebe egy vitara. Sot, a Melitta emlitette tobbszor is, hogy ot is erdeklne egy ilyesmi musor (gazdasag) kozvetitese, felvetele, ot is be lehet vonni, ha akarja.

    A lenyeg , hogy mi, akik itt elvezzuk a kanadai joletet es szabadsagot, es hazank irant aggodunk, ugy kozelitsuk ezt meg, hogy szem elott tartsuk azt, hogy ahogy a nyomor sem ballib, a hajlektalansag sem fideszes, ugyanugy nincs konzervativ munkanelkuliseg, szocialista inflacio vagy kamatlab.

    A gazdasag minden kisembert es vallalkozot erint, (a korrupt milliardos politikusokat nem annyira),de az otthoni baratainkat es rokonainkat biztos.

    Hogy minel jobb legyen, az nem parterdek,hanem nemzeti erdek.

    Udvozlettel Vancouverbol.
    PS: az illetonek, aki itt rogton – jo magyar szokas szerint – felvetette, hogy a MH idezetek hamisitvanyok,itt a ket cikk, amibol ideztem.

    Termeszetesen nem az egesz cikket masoltam ki, bar idozojellel es forrasmegjelolessel az sem lenne plagium, hanem egy-egy reszt, kipontozva a folytonossag megszakitasat, ahogy elo van irva. Ha egyetlen betu elteres van, kerem jelezze:

    Az elso egy hete jelent meg:
    http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/ketsebesseges-babetta

    ez epedig vagy 10 napja:
    http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/bovli-minusz-egy

    Ezen kivul ma (szerdan) is megjelent egy cikk, ez itt alabb… szeretnem, ha eszrevenne az illeto, hogy a cikk szinte szo szerint azt mondja, amit en a fenti irasban – 2 nappal utanam, nem elottem.

    http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/resek-a-falon

    „Újból rögzítem: fontos a költségvetési konszolidáció, ám egyre több jel szerint 2013-ban is recesszióban marad az ország, esetleg stagnál a gazdaság, ami –tekintve, hogy az idén recesszióban vagyunk – hencegésre aligha ad okot.

    Túl azon, hogy a globális gazdasági környezetből fakadó bizonytalanságokra is számítani lehet, itt lenne az ideje szövetséget kötni a hazai piaci szereplőkkel, és megnyugtatni a külföldieket is, hogy előbb-utóbb majd csak stabilizálódik a magyar adórendszer és a gazdaságpolitika – mondjuk 2013-tól. Mert a gyakori politikai, jogi és intézményi változások miatt kiszámíthatatlan üzleti környezet jött létre, s az adók célja nem pusztán a dézsma, hanem a versenyképesség javítása is.”

  • Ambator!….Látom a kultúra megint kiverte nálad a biztositékot.

  • Misi!……..Akkoriban Orbán még csak mutatoban volt a politika szinterén.Emlékszem még arra,hogy a Deutsch Tamást kabáttal letakarva mentették ki a kupiból.Visszatérve: Kérhettük volna az adósság elengedését de nem sok eredménye lett volna mert a kölcsönök nagy részét magánbankoktól vettük fel.A kárpótlásnál pedig az volt a csavar,hogy egyből bevitték a tőzsdére és már csak a felét érte.Sokan felvásárolták és cégek megvételénél 200%-ban beszámitották az eredeti értékét.Több 100milliárd mentel jgy saját zsebekbe az ország kárára.

  • Kedves dr. Frank ! Kérem magyaràzza meg a tényeket is.
    2002 Lendvai Ildiko „van itt pénz,nem tudom Orbàn miért nem adott többet”,A szaértöi kormànyoknak màr 2008-ban 20 Milliàrd £ kölcsön az IMF-töl-SIMOR-BAJNAI és STRAUSS-KAN a szerencsét nélkülözö GYURCSÀNY-al-,a 2012-es törlesztésikezdettel/2012-2014 a felét visszafizetendö kötelezettséggel/.
    Az adosàg növekedést.
    A problémàk elnapolàsàt.
    Az ÖN elkésett recepjét/ Gyurcsàny,de föleg Bajnai hasznàlhattàk volna/.Görögorszàg,Ciprus,Spanyolorszàg,Portugàlia,Irorszàg stb.receptjeit,esetleges sikereit.

  • Tibor! Tükröt tartottál Magyaroszág gazdasága elé, s tükör nem hazudik. Az öngyilkossági statisztikát nem említetted, világ szinten dobogósok vagyunk!
    Nekem csak kettessel kezdődik a személyi számom, de látom, hogy politikusainknak 4 évük van arra(jó esetben!), hogy meggazdagodjanak. Meg is tesznek érte mindent. Anno sajnos én is a Fideszre szavaztam. Nem tudtam OVI.és stábja korábbi, 4 év alatti eszméletlen meggazdagodásáról, amiért a mai napig nem vonta felelősségre őket senki. Talán majd 2014-ben….
    Kósa Lajos szerint jobban élünk, mint korábban. Ha önmagából indult ki, akkor ez biztosan igaz. Én sokkal rosszabbul élek, mint a korábbi években. A gáz, áram ára háromszor drágább nálunk, mint Kanadában, a Kormány arról gondolkodik, hogy 10 %-kal csökkentse. A jövedelmünk meg 50 évre van még európától is.
    Jövőre állítólag Matolcsy lesz az új MNB.elnök Simor után. Havi 8 mFt-os fizetéssel. A 2013. évi minimálbérről (amit sok munkakadó nem fizetne meg, ha nem lenne kötelező) még decemberben nincs megállapodás.
    Amikor a MOL (Magyarország leggazdagabb Rt-je)idén több mint 700 fővel csökkentette dolgozói létszámát, bezárt a TVK.híres festékgyára,a Tiszai,és a Palkonyai Hőerőmű, stb. akkor hogy lehet minket megetetni, hogy országos szinten nő a foglalkoztatás? Ha Tiszaújvárosban bezár a Jabil Kft.,(minimálbéren tengődő emberekkel) akkor itt 2.Ózd lesz.
    Isten áldd meg a magyart…., adj nekünk felelősen gondolkodó VEZETŐKET.

  • Otthoni magyarként olvasva az írást, csak azt mondhatom, hogy remek!
    Különösen tetszik a gazdaság helyzetének egy család költségvetése útján való illusztrálása. Ez a magamfajta laikusok számára is szemléletes.
    A kommentárok egy részével lehet(ne) vitatkozni, de nem érdemes.
    Csak egyetlen példa:
    „… kiárulták és kiprivatizálták fillérekért az ország vagyonát. Ebbe beletartoztak a vállalati üdülők /több száz/és az önkormányzati lakások 90%-a… Több ezer milliárd tűnt el kézen-közön.”
    A „fillérekért kiprivatizált” önkormányzati lakások jelentős hányada nem is nagyon ért többet: Negyven év alatt hagyták lerohadni a házakat, lakásokat. Hacsak a bérlő saját pénzén fel nem újította, újíttatta azokat.
    Persze a jelképes lakbér nem is volt fedezet a karbantartásra, felújításra. Az önkormányzatok fellélegezhettek, hogy ezzel egy nagy terhet levettek a vállukról.
    Az persze biztos, hogy voltak kivételek. Olyanról is lehetett hallani, hogy egyesek elintézték: újítsák fel a lakást állami pénzen, és utána vették meg a lakást, még mindig csak jelképes összegért. Így a vevő és a megkent önkormányzati ember jól járt, az adófizetők meg rosszul. Ezt hívják korrupciónak. De nem ez volt a tipikus.

  • Maros Zoli

    felvetese (szerintem) teljesseggel irrealis….ilyen alapon Frank Tibor a kozgazdasz es meg 5 masik diploma tulajdonosa leulhetne a halottlato roman vakasszonnyal is egy „joizu, barati vitara”, de lehet meg annak is nagyobb lenne a valoszinusege…..mas…nem akarom ezt a temat is arra hasznalni, hogy kritizaljam a magyar kepek-et, DE ha mar elojott (szerintem) az egyhaz ilyen merteku jelenlete a musorban AZ POLITIKA !…igy teljesen erthetetlen szamomra a foszerkeszto altal megfogalmazott tetel, miszerint nem foglalkoznak politikaval…?!

  • Nagyon jó összefoglaló!Több ilyen kellenne és rendszeresen.Nekem Frank Tibor nagyon szinpatikus ember.Egyik irásában amikor leirta a családja történetét igen megkapott és megszerettem.A facebookon fel is vettem vele a kapcsolatot,egy párszor véleményt is váltottunk.S ez is azt példázza hogy nem nézi le az egyszerü ó-hazában élő embereket.Ezt köszönöm neki.

  • Nyilas Misi:
    Hát bizony bizony..
    Az MDF AKKORI hibás döntéseiben gyökerezik az ország MAI szerencsétlen állapota.

  • hoanyo

    akkoriban „sajnos” orban mar nemcsak mutatoban volt, mert miniszterelnokkent tudta lenyulni az orszagon megsporolt bokros-csomagot!

  • A TV-nk gazdasai rovatanak vezetoje dr Frank Tibor vallalta a nyilvanos beszelgetest, Vaski Gabor nem vallalta, Bede Fazakas Zsolt meg mas, nem gazdasagi temakra lenne kivancsi, mely igenyet tovabbitottam a hirlat foszerkesztojehez.

    Ezzel a tema reszemrol lezarva.

    Maros Zoltan

  • Kedves Lisa !
    Orbàn és az àllamiszektorban dolgozok fizetése 2 Millio Ft-al maximàlt ! Simor fizetése volt 8 Millio.
    Ha a MOL idegenvezetésü lenne ugyjàrnànk mint a külföldi Bankokkal,Multinacionàlis cégekkel-az orszàgban képzett nyereségeiket hazautalnàk-,nem ez az orszàg érdeke.Minél több hazai irànyitàs alatti vàllalat tehàt az érdekünk.Egy gyenge MOL kevésbé lenne életképes a felvàsàrlàsa elleni küzdelemben.

  • Déneském már megint zagyvál.
    Csak nem Zagyva Gyulától tanulta el ezeket a sületlenségeket ?

  • Zagyva Erőss :
    Aztán meg miafenét érdekel téged hogy hová megy az extraprofit ?
    Nem mindegy neked hogy Simicskáék zsebébe vándorol , ( akik aztán rohadt meneteket meg óriásplakátokat fininszíroznak belőle ) vagy valami orosz multimilliárdos zsebébe , aki talán a MOL fejlesztésére fordítja a pénzt ?

  • Kedves Erőss Dénes!Mielőtt valamit leir legyenszives tájékozódni!A 2 millió maximumot ez évben eltörölték.Eltörölték a 98 %-os adót is,most már akinek 10 millió végkielégités fog járni ha buknak megkapja.Ma kereshetnek 2 millió felül is.A Simor már régen lemondott jótékonysági célra adva a fizetését.ez addig volt téma amig a jelenlegi hatalomnak téma volt!A többi megjegyzése szóra sem érdemes,mert az a jelenlegi hatalom szócsövével egyezik meg!

  • en mondtam, hogy teljesen irrealis…..dehat hogy is lehetne vitara osszeultetni egy szakembert, meg egy kontart? vagy ez hivatott betolteni a magyar kepekben a bohozat, a humor perceit?:) Bede menthetetlen, hiaba keri az ember, hogy maradjon azon a teruleten belul, amihez ert…nem! makacsul hulyet csinal magabol ujra meg ujra!

  • Hát igen, én is pont így gondoltam: én is kotnyeleskedem a zenében, de azért a Botossal nem állnék le egy zongora párbajra:) Vannak itt a kormánynak képzettebb, magasabb helytartói, talán ők is előjöhetnének ezen a fórumon – de nem fognak.. Azért jó látni, hogy van itt Torontóban egy szűk, de kifejezetten informált és nyitott értelmiség, aki nem nyeli be az otthoni maszlagot, amit egy rádió és egy TV csatorna híján kisajátított a diktatúra. Ennyivel még jobbak vagyunk Rákosinál… Viszont hogy az egyházat 2000-ben Orbán felvásárolta és a vallás kifejezetten a politika ütőkártyája és alibije lett, ennyivel rosszabb… Megsúgom, ezért a kormánypolitikusok nem járnak templomba még a látszat kedvéért se… Az, hogy csak két hozzászóló fröcsög butaságokat egyelőre – az meglepő. Ahhoz a Bartus cikkekre érkezett kommenteket kell inkább nézni – nehogy azt higyjük, hogy túlsúlyban van a tisztán látó magyar értelmiség É-Amerikában…

  • Lendvai Ildikonak igaza volt 2002-ben,hiszen volt pénz 2008 végéig,àm akkor a màr megroggyant Gyurcsàny aszisztàlàsàval 3 hét alatt megegyezett Simor közvetitésével a kormàny/ Bajnai gazdasàgiminiszterrel/ Strauss-Kan vezette IMF-el.A törlesztést 2012-ben kelett elkezdeni és 2014-ig a felét visszakell fizetni-természetesen a kamatokkal-.Ugye jol kigondoltàk ?
    A 2008 végén kapott 20 Milliàrd £ kölcsönnel és a legjobb szakembereivel”legjobb”utasitàsaival az IMF-nek,nyugdijcsökkentés stb. és majdnem 7 %-os gazdasàgi visszaesés lett Bajnaival az eredménye.
    Kedves dr.Frank miért maradt le a segélynyujtàssal? Fogtak volna össze Szajlaival !

  • Denes Eros!
    Elfelejtette emliteni,hogy ezen felul a szoci milliomosok
    kivittek a penzuket kulfodre es meg kajanulszemtelenul meg is mondtak, hogy olyan korulmenyt teremtenek ezzel,hogy Orban megnezheti magat hogyan fog kormanyozni…

  • JIMBO !
    Nemcsak a szoc.lib. milliomosok mentették az orszàg elöl a tökéjüket,hanem Simorék is-Cyprusra-.
    Dr.Frank és Szajlai most talàn nagyobb szakértök,mint a sikertelen Bajnai volt 2008-2009 tàjàn.

  • Denes

    Bajnai SIKERES VOLT! anyad mar kevesbe, lathatod az „eredmenyt” mikor tukorbe nezel…

  • Göllner András

    Kedves Frank Tibor: Köszönet hogy megosztottad a KMH olvasóival józan, konzervatív nézeteidet. Jó lenne ha elemzéseidet gyakrabban olvashatnánk ezeken az oldalakon. A civilizált, értelmes párbeszéd és vita, amelyre hajlandóságot mutattál, a racionális gondolkodás, a fejlődés mozgatórugója. Akik ez elől elzárkóznak azok nyíltan bizonyítják hovátartozásukat.

  • Budator7:
    Engedd meg hogy vitába szálljak Veled :
    Sajnos az ATV a Kormány ” távvezérlése ” alatt áll !! 🙁
    A tulajdonos , a HIT Gyülekezete megalapítója , Német Sándor lelkész aki az egyik fő nyertese az új Egyházi Törvénynek. 100 milliókat kaszál az állami pénzekből.
    Az ATV műsorában , ha figyelmesen elemzed , megtalálhatod az ” Őfelsége Ellenzéke ” mentalitást. Az ATV nagyobb kárt csinál azzal amit csinál , mintha nem is lenne.
    Arra jó hogy levezesse az emberek indulatait , akik totális megtévesztésben azt hiszik egy ellenzéki , szókimondó hírcsatornát látnak-hallanak.
    De nem !
    Az ATV.-t igen gyakran rajta lehet kapni a fínom csúsztatásokon , ferdítéseken. Aki feltétlen híve nekik az nem fogja észrevenni.
    Az ATV egy mákony.
    Aljasul behálózza a gyanútlan demokratát és észre sem veszi az illető hogy már azt gondolja amit Orbánék sugallnak a háttérből.

  • Nyilas Misi:
    Valóban.
    Bajnai megmentette az országot az államcsőd fenyegető rémétől.
    Ezért gyűlölik őt a jobberek engesztelhetetlenül.
    A nácik és jobberek már a harmincas években is megpróbáltak mindenkit kiirtani aki jobb volt mint ők.

  • Misi :
    most jut eszembe :
    Meg azért is gyűlölhetik mert elütötte őket a hatalomtól , amre mámorosan vágyakoznak.
    HA beütött volna az államcsőd , a hatalmas felfordulásban valószínűleg megukhoz tudták volna ragadni a hatalmat. Erőszakkal vagy anélkül és Bajnai ettől fosztotta meg őket. Legalábbis ezt gondolhatják ezek a hazaárulók .

  • Gyerekek!

    Kertész Ákos még mindig kint bújkál?

  • Kedves Főcenzor!

    Lendvai elvtársnőhöz a főcenzorhoz van szerencsém?

  • a szólásszabadság jegyében,csak liberálfasiszta vélemények jelenhetnek meg.

  • Elszomorító, ahogy a kommentekben eluralkodik a szemét!
    Egyesek örömüket lelik a többiek bosszantásában.
    Értelmetlen, a tárgyhoz egyáltalán nem kapcsolódó köpködések, melyek arról kiabálnak, hogy „szerzőik” semmihez nem értenek, semmit nem tudnak. Az ocsmányság nem egyéb, mint kompenzáció: a tudatlanság, a butaság kompenzálása.
    De a másik oldala ennek, hogy van értelme az egyébként nyilvánvaló hazugságokat, rágalmakat tartalmazó politikai reklámhadjáratnak. Értelmes, mert nem a pusztába kiáltják, mert van rá fogadókészség. És a hazugság-rágalom özön itt visszaköszön, hozzászólások formájában.
    Szerintem az oldal szerkesztőinek érdemes lenne moderálni, kiszűrni ezeket a hozzászólásokat. Sokat javulna ettől a színvonal.
    Az nem liberalizmus, ha a szemetet nem dobjuk ki, hanem hagyjuk, hogy fertőzzön.

  • Joti!

    Egyetértünk.Például az SZDSZ a történelem szemétdombján landolt és megtalálta méltó helyét az egykori fasiszta és kommunista pártok mellett.Ne add fel!Gondoltad volna ezt 10 éve?

  • Geyza!

    Vasárnap nem fetrengtél rendesen a hit gyüliben.németh sanyi mérges lesz.

  • Zapata aasztán te kiajófene vagy ezzel a nagy virtuális száddal ?

  • nem szeretném,ha a sanya elfenekelne a gyüliben,hogy nem habzott a szád,mint a hack petinek.

  • Érdekes, de talán nem egész véletlen, hogy az észrevételemet – aktualizálva a mondást –, akinek inge, rögtön magára is vette.

  • Joti! „Szerintem az oldal szerkesztőinek érdemes lenne moderálni, kiszűrni ezeket a hozzászólásokat. Sokat javulna ettől a színvonal”. Mibol gondolja, hogy a szerzoket/szerkesztot erdekli a lap szinvonala???
    Ok osszetevesztik a kritikat a ragalmazassal,a tenyeket a
    hazugsaggal.Ok moderealnak mindent,mar ami nem az o „eszmenyeiket” hirdeti.(inkabb „eszementsegeiket” kellett volna irnom).

  • JIMBO!
    Nekem úgy tűnik, mi csak látszólag beszélünk egy nyelvet. Így a polémiának sincs túl sok értelme…

  • Geyza, nem hogy vitába szállsz velem, amiket leírtál, azokkal teljesen tisztában vagyok. Persze a kép a Tiédnél és az enyémnél is árnyaltabb az ATV-vel kapcsolatban. Van bizony ott minden, de van 2-3 műsor, ami az ellenzék egyetlen mentsvára maradt és ahol még azok az ellenzéki szellemi vezetők kapnak hangot, akik már sehol máshol és ők tartják a lelket rengeteg hitevesztett honfitársunkban. Ha azt mondod, hogy Kálmán Olga, Mészáros Antónia, Rónai Egon, Bánó András csak a szelep, ezzel azt mondod, hogy ha teljes lenne a diktatúra, akkor már leverték volna ezt a hazaáruló kormányt? Nem hinném:( Így is az a baj, hogy szétzilálták atomokra azt a széles ellenzéket, akik nem kértek belőlük.

  • Joti!
    Ezt igazan kar volt mondani…A napnal is vilagosabb,hogy IGAZAD van.Tartsuk is meg ezt igy.
    Let’s keep it that way.

  • Jimbo!
    Ha valóban „egy gyékényen árulunk”, akkor ez az előző hozzászólás(ok)ból miért nem volt számomra egyértelmű?
    Lehet, hogy a sorok között mást olvastam, mint ami oda volt gondolva?
    Egyébként: a nyomtatott/internetes médiumok szerzői, szerkesztői közt – szerencsére – akadnak szép számmal olyanok is, akiket érdekel a lapjuk színvonala. Olyanok, akik (fel)ismerik a különbséget a kritika és a rágalom, a tények és a hazugság között. Ez leginkább attól van, hogy nem elvtelen kiszolgálói valamelyik hatalomnak, ami elvakítja őket. Közéjük sorolom dr. Frank Tibort is (nem kizárólag jelen írása alapján).
    But OK! Let’s keep it that way!

  • joti, Jimbo és a Te kommentjeid 4-5-szöri elolvasása után – mert annyira pallérozottan és általánosságban fogalmazol,hogy azt senki és mindenki magára vehetné, de én úgy látom, hogy Ti abszolút nem egy gyékényen árultok Jimboval. Érezd jól magad emiatt!
    Jimbo, Róna úrra most ne számíts, mert most vezeklésbe vonult, miután a tudományos közgazdaságból leereszkedett a politika mocsarába, ahol most úgy megégette magát, hogy egy ideig csendben fog maradni.. Amúgy meg nem szállna ezzel az írással szembe egyáltalán, hiszen ez teljesen párhuzamos az ő nézeteivel – esetleg más súlyozással..

  • Dénes ERŐS-nek teljesen igaza van,de a „másik”oldalnak
    hiába ír,magyaráz,még elolvasás (és a tartalom felfogása előtt)támadásba lendülnek!…
    Azért jó olvasni értelmes, kulturált emberek hozzászólását is
    mert a végén még a normálisak is elhiszik, amit itt egyesek
    összehadoválnak…..

  • Joti!
    Ha itt CSAK kritka folyna, az rendbe lenne,de itt csak ragalmazas es mocskolodas folyik.Meg a polgarhaborura valo bujtogats is jelen volt mar.Ha ez neked nem vilagos akkor tenyleg nem sok tarsalogni valonk van.Szerintem vilagos ez elotted is,csak egyike vagy/akarsz lenni(egyenlore szerenyen) a hivoknek. Ez viszont a Te dolgod.
    Probald mellozni a tobbiek altal kedvelt PARLAGI nyelvezetet.

  • Pffff..ffff..ffff….
    heheheheheeehehe
    ” kulturált emberek ”
    Nabazzzz…
    Persze..ha azt vesszük Himmler is egy roppant kúlturált ember volt , képtárakba járt meg szimfónikusokhoz..aztán mégis csak elégetett 6 millió embert.
    Az entellektüel nem ellentéte a végtelen lealjasodásnak !

  • Igy van Geyza,

    ezert utalom, ha valaki eufemizalja itt a dolgokat, a rasszista rasszista, a fasiszta fasiszta, a csimbok meg egy neonaci fereg…es kuss legyen neki!

  • Hát akkor az idelátogatóknak egy nagyon komoly vasárnapi üzenet, valakitől, akinek a múltja az egész társadalom, sőt, minden párt szemében még mindig makulátlan:

    http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/most_az_egyszer_legalabb_ne_szavazz_a_fideszre_majtenyi_laszlo_a_2014es_valasztas_uzeneterol

  • És akkor még álljon itt még mai hazánk legelismertebb közírójának nagyjából ugyanez az írása az irodalom művészet nyelvén:

    http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/parti_nagy_lajos_az_einstand_muveszete

  • Budator:
    Neaggódj EZEK majd bebizonyítanak róla is valamit.
    Pl. hogy lopta az annyát. Vagyhogy ő volt saját magának az apja.
    Vagy valami ilyesmit.
    EZEKTŐL minden kitellik !