Egy liberálissá züllött parasztivadék töprengései (1. rész)

2012 december 6 12:13 du.19 hozzászólás

10 days to Christmas / Digammo (flickr)

Üdvözöjük Gulyás Andrást, a Kanadai Magyar Hírlap legújabb szerzőjét! András cikksorozat írására vállalkozott, melyben liberális perspektívából közelíti meg a mai magyar valóságot. A sorozat első írásában a legújabb, a hajléktalanok kormányzat által dirigált  kirekesztéséről, az ehhez fűződő nemzeti konzultációról osztja meg velünk reflexióit. „Mostan azért kell konzultálni, hogy a zemberek állapítsák, vagy cáfolják meg, hogy az Alkotmánybíróság ‘életszerűtlen’ döntést hozott-e, amikor alkotmányellenesnek ítélte az utcákon, köztereken őgyelgő hajléktalanok büntethetőségét”–írja szerzőnk.

Bevallom erre már nem is gondoltam. Hogy még az elrugaszkodás, és konszolidáció évében egy még újabb nemzeti konzultációval kecsegteti alattvalóit a haza bölcs, szeretett fölvirágoztatója. Igaz, ez amolyan részleges konzultáció lenne, csakis a megyei jogú városok lakóit érintené. Azt ugyan nem tudni, hogy honnan a csodából tudja majd meg a mi győzhetetlen „konzulensünk” így regisztrálás nélkül, hogy ki lakik ilyen településen, és hol, de gondolom, megoldják. Mostan azért kell konzultálni, hogy a zemberek állapítsák, vagy cáfolják meg, hogy az Alkotmánybíróság „életszerűtlen” döntést hozott-e, amikor alkotmányellenesnek ítélte az utcákon, köztereken őgyelgő hajléktalanok büntethetőségét. Legalábbis a megyei jogú városokban. A járási jogúakban, – hamarosan újra lesznek ilyenek is – vagy a semmilyen jogúakban ezek szerint életszerű utcán „lakni”, ha jól következtetek.

Elég az hozzá, hogy amennyiben a válaszadók többsége szerint zavaró körülmény hajléktalan honfitársaink látványa, netán miazmája, akkor majd úgy módosít a kétharmad a gránitszilárdságú alaptörvényen, hogy azután már nincs az a csavaros eszű jogtudós, aki abba bele tudna kötni. És akkor majd lehet büntetni a fedél nélkül maradottakat, hátha nincs még elég bajuk. A hajléktalanok ez ellen egyébként úgy védekezhetnek, hogy vagy átköltöznek egy nem megyei jogú településre, hiszen csak az ott lakók óhaját teljesíti pártunk és kormányunk, vagy álcázzák magukat: úgy tesznek, mintha lenne hol lakniuk, csak éppen szeretnek a szabad levegőn tartózkodni. Ezt azután a rend bátor (és gyakran rosszhiszemű) őrei vagy elhiszik, vagy nem. Ha nem, akkor büntetnek. Aki nem tud fizetni, az majd leüli, még jól is jár, addig sem lesz hajléktalan.

Jut eszembe, hogy ezek után nem kellene-e megfontolnia Orbán Vezérnek, hogy stadionok helyett inkább börtönöket építtessen a köz pénzéből. Meccsre úgyse nagyon jár a magyar ember, hajléktalan meg egyre több lesz, nem beszélve a színesfém-, és tyúktolvajokról.

Van persze más megoldás, tudom én azt, mégpedig a hajléktalan szállás. Oda azonban valami oknál fogva nem szeretnek járni az érintettek, ha meg szeretnének, akkor nem is lenne elég hely. Állítólag egy férőhely fenntartása ilyen intézményekben napi 3000 Ft. Mármost ha ezt inkább odaadnák a hajléktalanoknak, akár be is költözhetnének egy olcsó motelbe, vagy még inkább kivehetnének egy tűrhetős albérletet. Képzeljünk el egy négyfős kipaterolt családot, az már havi többszázezer forint, amit ha megkapott volna, mielőtt kiköltözteti a végrehajtó, most nem is lenne hajléktalan. (Igaz, akkor nem lenne annyi megbüntethető ember.) Már ha egyáltalán akképpen konzultálnak a (megyei jogú) városlakók, hogy az kiállja az életszerűség próbáját…

Így, a választások törvényben rögzített időpontjához közeledvén egyre többet beszélnek, írnak a nálamnál avatottabb demokratikus alapállású gondolkodók, politikusok, és politológusok azon, hogy miféle baromi nagy összefogással lehet majd leváltani a haza igazi tönkretevőit. Egyre másra állnak elő levitézlett, és –amortizált politikusok új civil, vagy pártos formációkkal, és járják „pávatáncukat” az Együtt 2014 mozgalom előtt. Van, akiket hívnak, de (egyelőre) nem megy, van, akit nem hívnak (egyelőre), pedig menne, így viszik (páva)táncba egymást.

Orbán, és bandája mindeközben kétharmados mamelukhaddal a hátuk megett úgy változtatgatják a választójogi törvényt, hogy abból csak ő jöhessenek ki jól. Volt már pár ötletük – ebben kifogyhatatlanok – és lesz is még, efelől ne legyenek kétségeink. A teljesség igénye nélkül, csak úgy séróból: Egyfordulóssá tették a választásokat, ne lehessen visszalépésekkel taktikázni. Átrajzolták a választási körzeteket, választópolgárrá tették a külföldön élő magyarokat, azok aztán levélben(!) szavazhatnak. Regisztrációs kötelezettség. Erről jut eszembe, hogy Schmuck Andor számításai szerint főleg a fővárosban vannak olyan kerületek, ahol fizikai képtelenség lesz 160 nap alatt minden választópolgárnak regisztrálnia. Nem zárható ki persze az sem, hogy a Kubatov listán szereplő biztos Fidesz szavazók könnyített eljárással regisztrálhatnak, az sem kizárt, hogy ők máris regisztrálva vannak.

Ha mindezek ellenére Orbánnak szemernyi kétsége lenne afelől, hogy megnyerik a választásokat – erre igen nagy biztonsággal lehet következtetni a regisztráltak számából már a választások előtt -, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy rapid alkotmánymódosítással, és (titkos) parlamenti szavazással a világ legnagyobb kompetenciával bíró „köztársasági” elnökévé választassa magát.

Oszt akkor jónapot!….

Ezeket a gondolatokat Advent harmadik napján, alig egy hónappal a Megváltó eljövetelének, illetve az emelkedés évének kezdete előtt vetettem a masinámba, talán megtalálják méltó helyüket a világháló bugyraiban.

Gulyás András

19 hozzászólás

  • Jó az irás!Köszönet minden irónak aki felmerri vállalni a harcát a mai jelenlegi hatalommal szemben!Felháboritó és gyalázat hogy mennyi milliárdokat dob ki a nagy fülke forradalmár által vezetett hatalom.Nem beszélve a zaklatásról!Ha ezeket a milliárdokat a hajléktalan,szegény emberekre költötte volna már jobb lenne nekik!

  • Olvastalak, gulyás.

    Kár volt.

  • Ilyen népnyúzó kormánya nem tudom mikor volt utoljára szép hazánknak. Ennél lejjebb már nem lehet süllyedni. A legkiszolgáltatottabb emberek megszégyenlítése folyik.

  • kedves szocdem

    en azon kevesek koze tartoztam, akik nap mint nap konyorogtem az embereknek a nol-forumon szavazas elott, hogy legalabb arra ugyeljenek, hogy Orban soha ne kaphasson 2/3-ot!! azert a magyar nep jocskan hozzajarult dontesevel ehhez az „eredmenyhez”!

  • Dakota, mered állítani, hogy Gulyásnak nincs igaza? Ennyire vágysz a diktatúra iránt? Ennyire örömteli dolog agyatlan orbánhívőnek lenni? Egy percig sem fog el a düh, hogy ez a tetű Orbán csak a társadalom legelesettebb tagjaival mer izmozni, de a jobbikos fasiszták azt csinálnak, amit akarnak? Nem pirul az arcod Orbán aljasságának láttán, hogy a buta néppel – amelyik természetesen eltakarítandó szemétként gondol a hajléktalanokra – akarja kinyírni az AB-t (miután persze már alaposan kiherélte)?

    Ha ebben az élhetetlenné tett országban egy szemernyi önzetlenség, emberség lenne, ha a tomboló provincializmus és szűklátókörűség csak egy parányit oldódna, Orbánt bunkósbottal kergetnék végig Felcsút főutcáján.

    Ettől persze nem kell félned. Nincs az a nyomorgó, aki ne rúgna bele szívesen a még nála is nyomorultabba. Orbán álságos és aljas konzultációja elsöprő győzelmet fog aratni.

  • Kedves Cornelius!
    Nem pirul dakota arca! Nem ebben az országban él, nem érzi saját bőrén a nyomort és az őrületet, ellenben élvezi a nyugati demokrácia minden kényelmét és nyugalmát, így felhőtlenül hódolhat kedvenc hobbijának, a fasisztoid szellem gyakorlásának, és hogy ezzel az értékrenddel élve köpködje azokat is, akik itthon az alapvető emberi minimumok megmaradásáért emelnek szót.
    Ezekben a srácokban nem az a legrosszabb, hogy javíthatatlanul hülyék, hanem hogy minden felelősség nélkül azok!

  • Olvastam már publicisztikákat Gulyás Andrástól és mindig nagyra értékeltem az írásait. Objektíven, reálisan, igazán figyelemre méltóan látja és láttatja a világot!
    Nagy-nagy öröm őt olvasni itt is a KMH oldalain!

  • Kedves Gulyás Úr!
    Politikai hozzállásával kapcsolatban nincs mit mondanom,mert
    „igazodik” a többi szerkesztőhöz,ami várható volt,de mint
    új munkatársnak szeretném felhívni a figyelmét pár tévedésére ami a hajléktalanokat illeti!
    Én a belvárosban lakom,nem vagyok milliomos,csak nyugdíjas ,aki szerény körülmények között él és jogosan várja el,hogy
    környezete kulturált és elviselhető legyen!
    A hajléktalanok isznak,koszosak,büdösek oda vizelnek,piszkítanak az utcára aluljárókba,részegen üvöltöznek,
    a padokra sokszor nem lehet leülni és folyamatosan molesztálják az embereket(kispénzűeket is!!!)
    Ez már az előző kormányok idején kezdődött,akik hamis
    emberségből ezt megengedték nekik,ahelyett,hogy gondoskodtak volna róluk.
    A közelmúltban több hajléktalan szálló is épült,tehát lenne hová menniük,de egymástól is lopnak….és ráadásul
    átkozódnak,ha az ember nem ad nekik pénzt (italra!)különösen,ha aznap már másoknak adott.
    Egyébként lenne hol fürödniük is!!!!
    Minden itt lakó örült az új szabályozó rendeletnek,amit az AB.megvétózott.Hát kívánom nekik és az őket támogató
    hazai és külföldi „humánus” embernek,hogy lakásuk mellett
    éljenek,akkor biztosan másképp állnak a problémához.
    Egyébként több normális hajléktalannak adtam ruhát és ételt,persze vannak kivételek!.
    Onnan kintről nem kéne ebben a témában állást foglalni a
    tények ismerete nélkül.Úgy gondolom a normálisan élő embereknek joguk van rendes környezetben élni.
    Megjegyezném,hogy sok „álmenekült”magyar cigányt kitoloncoltak Kanadából,mert csaltak,gyújtogattak és képtelenek voltak beilleszkedni.A döntés jogos volt,de nekünk is jogunk van normálisan élni és nem az átkokat hallgatni,ha netán az utolsó forintomat nem adom oda(mert
    már előtte több kéregetőnek adtam)

  • Üdv a fedélzeten András!

  • Boda Marcsi!
    Egy tevedest szeretnek (az Onet es maset is)helyretenni.
    A nyugati „demokraciaban” elo „honfitarsainknak”pontosabb
    kepuk van a hontalanokrol,mint egy otthon elo magyar allampolgarnak.A nyugati „demokraciakban”(USA,Canada
    Nemeto.,Nagybritania es meg sok masik is)sokkal regebbi problema ez, mint Mo.-n.Ez a nagy gazdasagi valsag ota
    tart es nem tudtak semmit tenni ellene.
    Az itt szolalok es aszerzotol kerdem:mit lehet/kell tenni, amit a BALVANYOZOTT nyugattol elkellene/lehetne sajatitani???Ha ok talaltak is orvossagot erre a problemara, akkor nagyon veka alatt tartjak.U.i. ok sem tudnak mit csinalni vele,kulonbozo okok miatt.
    Meg a kadar rendszerben is voltak hontalanok.Az obudai-kocsiszinben(remiz)Altalaban,telen negyen aludtak a szerelo-aknakban.Nyaron elzavartuk oket,csak egyet enedtunk ott aludni,mert ott volt a munkahelye(majdnem azt irtam,dolgozott).
    Tehat, kernenk egy mintat a megoldasra,foleg Amerikabol,
    ahol mindent „tudnak” es minden rozsas.

  • A hajléktalanság mint olyan a társadalom betegsége.
    Nem gyógyítható az aki nem akar meggyógyulni. Ők ebben az állapotban (tisztelet a számos kivételnek) érzik jól magukat. Szomorú ez, de be kell ismerni, kényelmes lét sok elkeseredett, önsajnáltató egyénnek hogy „így is élek”.
    Ha indítanának átgondolt programokat arra, hogy az önhibájukon kívül ilyen sorsra jutók segítséggel kikecmereghessenek a gödörből, valószínű hogy sokan kikerülnének (akik még nem indultak meg lefelé a drog és az alkohol szakadékában)

  • Hát Jimbó igaza van!
    Kint tényleg mindent jobban tudnak, mint mi itthon akik benne élünk…..!.
    Ezek szerint kint sem rózsás a helyzet,de az nem baj?.
    A baj csak az,hogy akaratuk ellenére nem lehet rajtuk segíteni,mert amikor az egyik majdnem megfagyott,mondtam
    neki miért nem megy be szállóra?(tényleg két plusz új
    szálló épült!)a válasz az volt,hogy egymást is bántják és meglopják.Vettem neki egy meleg teát egy közeli boltban,többet nem tudtam tenni.
    De könyörgöm ez nem az én vagy a többi ember hibája,miért
    kell nekünk a koszt,mocskot atrocitásokat elviselni?

  • A baki csak ott van hogy az Alkotmánybíróság döntése semmiféleképpen nem lehet életszrűtlen.
    Mert maga az Alkotmánybíróság az életszerűtlen !!

    Bodakarcsi : ne írj ilyen hosszasan , nem áll jól neked.
    A jó emberek nem olvassák el , a Lekonya-félék meg nem számítanak. Azok csak nácik.

  • Jimbo-Jumbo : Ha amiatt töketlenkedsz itt mert kifogyott a bagarol , kűdhetek neked egy kartonnal ! Csak aztán meg ne edd.

  • Megjegyzem az ilyen Dakota-félékről már a franc se mossa le hogy pénzért járnak ide szemétkedni. Most , hogy kitudódott ez a ” diaszpóra-támogató alapítvány ” vagy mi a jó fene, több millió Dolláros magyar állami pénzekből. Ebből a pénzből finanszírozzák azokat akik a jelen hatalom kritizálóit igyekeznek elhallgattatni !

  • Gay-za!
    Lassan nem is varunk toled semmi ertelmeset.Hogy ki”szemtelenkedik” ide PENZERT, arrol lehetne beszelgetni
    de semmi ertelme, mert ti nehogy elvallajatok mar, hogy nem ingyen csinaljatok.Meg csak nem is kerul tul sokba a „gazdatoknak”,mert kevesen vagytok. Hacsak nem nevenkent fizetnek.Akkor ertheto is, hogy annyi neven firkaltok.
    Boda Marcsi!
    Engem csak az bosszant vagy szorakoztat(nem is tudom),hogy minden vilagjelenseget ugy akarnak beallitani, mintha az CSAK magyar jelenseg lenne.Mintha
    a Fidesz vagy Orban talalta vona ki.Ez annyibol jo,hogy
    minden EPESZU ember tudja a valosagot, a tobbi meg nemigen szamit.Mindenesetre tobb hivet szereznek a jobbiknak, mint amit ok valaha is meg tudnanak csinalni.
    Ez nem biztos,hogy jo…Sot.

  • Örülök kedves Jambo hogy jól szórakozol itten.
    A pénzedért megszórakozol.
    Nagyon helyes ! Össze kell kötni a kellemest a frankóval nemiga ?

  • Tessenek talán utánanézni a magyar törvénytárban az alább felsorolt uj ” jogi ” szabályozásnak , mielőtt Dakota és Jimbo féle szájfröcsögésbe kezdenének a tisztelt ” nemzeti érzelmű ” fajtársak.
    Mert fogadni mernék egy kukkot sem tudnak a megváltozott választási rendszerről , aminek az esedékes megszavazásáról a legutóbbi Gyöngyösi-féle balhéval kívánta elvonni a figyelmet a ravasz FIDESZ
    Tehát maga az írás :


    “Az Európai Unióban elsőként Magyarországon illegitim és csaló választás lehet 2014-ben.

    A 2012. november 26-án elfogadott „választási eljárásjogi törvény” bevégzi az alkotmányos fékek és egyensúlyok lebontását. Az új szabályok alapján 2014-ben Magyarországon lehetetlenné válna a szabad, méltányos, csalástól mentes, a választók akaratát híven kifejező választás.

    Az alábbiakban részletezzük az új magyar választójogi törvények három fő vonását:

    • illegitimek, mert diktátummal születtek;

    • korlátozóak és kirekesztőek;

    • csaló választásokhoz teremtenek intézményes kereteket.

    Felhívjuk az Alkotmánybíróságot, az Európai Bizottságot, az Európai Parlament képviselőit, az EU kormányait, az Európa Tanácsot és az EBESZ-t: idejében akadályozzák meg, hogy 2014-ben a magyar nép a most elfogadott, illegitim, korlátozó, kirekesztő és csalásokat intézményesítő szabályok alapján kényszerüljön választásokat tartani. Az európai értékek védelméhez rendelkezésre álló jogi és diplomáciai eszközökkel, ha kell, új rendszabályok bevezetésével gátolják meg az autokrácia meghonosítását az Európai Unióban.

    Erre a társadalmi béke megőrzése miatt is szükség van. Magyarországon két év óta zajlik a demokratikus garanciák módszeres felszámolása. A szabad, tiszta választás lenne az utolsó esély, hogy a magyar nép békés úton vigye vissza államát a demokráciába és a joguralomba. Ha Magyarországon meghamisított eredményű vagy akár csupán illegitim szabályok szerint lebonyolított választás zajlana 2014-ben, egy tagállamban megszűnne a lehetőség a demokrácia jogállami úton történő öngyógyulására. A magyar nép rákényszerülhet, hogy mint az unión kívüli autokráciák és áldemokráciák lakossága, az összecsapások veszélyét is felidéző polgári engedetlenséggel válaszoljon a demokrácia megerőszakolására. Az európai intézményeknek nem lenne szabad megvárniuk, hogy a közös elveket semmibe vevő kormányzat ilyen válságba taszítson egy tagállamot.

    Követeljük, hogy az Alkotmánybíróság ne részleges és formalitásokat kifogásoló határozatot hozzon, hanem mutasson rá: ezek a diktátumos választójogi törvények meghiúsítják a szabad és tiszta választásokat, megszüntetik a jogállami garanciákat, lerombolják a demokráciát. Felhívjuk az európai intézményeket, hogy az alkotmánybírósági felülvizsgálatot e szempontok figyelembevételével kövessék nyomon.

    1

    Európának nem szabad eltűrnie, hogy Magyarország új választójoga nem legitim, mert egypárti diktátummal, a parlamentarizmus félresöprésével született.

    A 2010-ben szabad választáson hatalomra került párt, huszonöt év után először kizárólag saját pártérdekét követve, egyedül fogadott el új választójogot. Tette ezt minden más párt részvétele nélkül, sőt azok heves tiltakozása ellenére. Ugyanazt a módszert alkalmazta, mint saját új alkotmánya keresztülerőszakolásakor vagy a médiapluralizmus, az igazságszolgáltatási függetlenség, az alkotmányos felügyelet, a vallási egyenlőség, a szakszervezeti jogok felszámolásakor.

    Hiába hivatkozik az uralkodó párt az előző választáson elnyert kétharmados parlamenti többségére. Amit tesz, nyíltan szembemegy a demokrácia és a joguralom szabályait lefektető koppenhágai elvekkel. Ezek leszögezik, hogy az alapjogokról csak széles körű legitimitást biztosítva, plurális elfogadottságra törekedve, önkorlátozó módon lehet dönteni, s nincs olyan többség, amely igazolhatná a szabad és tiszta választáshoz való jog elnyomását.

    2

    Európának nem szabad eltűrnie az új választási szabályokat, melyek durván korlátozzák a politikai versenyt, és nyíltan kirekesztőek.

    Az új médiarendszer, az új választási törvények és az ezekhez cinikusan hozzáigazított alkotmány az uralkodó párt érdekeit követve magyar állampolgárok tömegeit igyekeznek megakadályozni alapvető joguk, a szabad választás gyakorlásában. Az új törvények leküzdhetetlen akadályokkal nehezítik a választói részvételt, és önkényesen korlátozzák az ellenzéki pártok kampányfeltételeit.

    • A törvény megtiltja, hogy a kereskedelmi rádiók-televíziók teret adjanak a választási kampánynak vagy hirdetéseknek. A közmédiát már eddig is az uralkodó párt propagandaszervévé változtatták. A kritikus hangú médiumokat ellehetetlenítik; a médiumok jogait visszaállító bírósági döntéseket semmibe veszik.

    • A kormány kistafírozza álcivil klientúráját, amely hatalmas tömegben rendel kormánypárti politikai hirdetéseket; eközben a pártok költségvetési finanszírozásának megszüntetését tervezi.

    • A kormánypárt a maga számára kedvezően átrajzolta a választási körzethatárokat; a mai körzethatárok alapján a Fidesz 1998 óta minden választást megnyert volna.

    • Magyarország az egyetlen ország az egész világon, amely a kiválóan működő nemzeti választói névjegyzék modern rendszeréből vissza felé lép az önkéntes regisztráció elavult, már csak néhány országban megmaradt rendszere felé. Az önkéntes regisztrációt – például az Egyesült Államokban – minden nemzetközi választási standard és megfigyelő azért bírálja, mert lehetőséget nyújt etnikai, műveltségi, szociális és területi diszkriminációra, jelentős számú állampolgárnak a választójogtól való gyakorlati megfosztására, a választásokon való részvétel csökkentésére, a választási eredmények delegitimálására, átpolitizált vitákra és hatalmi manipulációkra.

    • Az előzetes regisztráció bevezetése a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint 4 millióra csökkenti a választójogosultak számát, míg az eddigi szabályozás alapján 8 millió állampolgár szavazhatott. A jogosultak számának ilyen radikális csökkentése szakítást jelent az általános választójog elvével.

    • A törvény megtiltja a regisztrációt a választási kampány utolsó két hetében, amivel értelmetlenné teszi a pártok kampányát a bizonytalan szavazók megnyerésére.

    • Mivel alkotmányba ütközött volna az indokolatlan áttérés az önkéntes regisztrációra, valamint annak tilalma az utolsó hetekben, a törvény meghozatalával egyidejűleg ezeket a részletszabályokat is beiktatták az alkotmányba, hogy lehetetlenné tegyék alkotmányos felülvizsgálatukat.

    • Más és más választási eljárási szabályok fognak vonatkozni a határon túl, illetve az ország területén élő magyar állampolgárokra. Így például a törvény megtiltja a levélben való regisztrációt a belföldön élő állampolgároknak, amivel állampolgárok százezreit riasztja vissza attól, hogy vállalják a választási jog gyakorlásával járó bürokratikus nehézségeket.

    • A kormány államosította, illetve egyházi kézbe adta az iskolákat, leváltotta az iskolaigazgatókat, és a szülői jogokat megrövidítve, kötelező tananyaggal bátorítja az első szavazók iskolai indoktrinációját. A törvény megengedi a regisztráció iskolai szervezését is.

    • A kisebbségek, így a cigányság parlamenti képviseletét csak úgy teszi lehetővé, hogy a kisebbségi listákra szavazóktól megvonja a pártokra történő szavazás jogát; ez a kisebbségi jogok elősegítése helyett százezrek politikai jogainak diszkriminatív elvonását jelenti.

    3

    Európának nem szabad eltűrnie, hogy az új szabályokkal a kormány nyíltan megteremti a választási csalások lehetőségét.

    • A törvény gyakorlatilag többséget biztosít a kormánypártok választott és delegált tagjainak a választási eljárást felügyelő bizottságok minden szintjén, ily módon megakadályozhatja a panaszok felvételét és azok pártatlan elbírálását.

    • Az a párt, mely nem tud két delegáltat küldeni egy helyi bizottságba, egyet sem küldhet, és képviselet nélkül marad.

    • A „független” bizottsági tagokat vagy a kétharmados többségű parlament, vagy a 95 százalékban kormánypárti többségű önkormányzatok nevezik ki a bizottságokba.

    • A Nemzeti Választási Bizottságot, amely végső soron minden panaszt elbírál, kilenc évre nevezik ki minden eljövendő (parlamenti, helyhatósági és európai) választásra, és benne a Fidesz képviselőinek így minden körülmények között kilenc évig többsége lesz.

    • Az új eljárási törvény szándékosan létrehozott joghézagai (például a regisztrációs kampány szabályainak hiánya), tág teret biztosítanak a Nemzeti Választási Bizottság kormánypárti többségének arra, hogy konkrét ügyekben önkényesen elmarasztalja az ellenzéki pártokat.

    • Míg az eddig érvényben lévő törvényben szerepelt a választási csalás megakadályozásának és a jogorvoslatok pártatlan elbírálásának kötelessége, ezek az eljárási alapelvek az új törvényből kimaradtak.

    • Az eddigi választások informatikai rendszerének szolgáltatóját államosítják, amely így közvetlen kormánypárti irányítás alá kerül.

    • Az elektronikus szavazat feldolgozás folyamatát új állomásokkal szakítja meg a törvény a tipikusan Fidesz-irányítás alatt álló önkormányzatoknál. Ilyen például a külföldön való szavazás, a levélszavazás, a mozgóurnás szavazás eredményeire való várakozás. Ez ellenőrizhetetlen lehetőségeket nyújt az eredmények manipulálására.

    • A Fidesz-kormány alatt állampolgárságot s hozzá szavazati jogot adományoztak a környező országok több százezer magyarjának. Ám a kormány a határon túli magyarok „védelmére” hivatkozva sem a választások előtt, sem a választások után nem hajlandó nyilvánosságra hozni az ottani szavazók listáját, de még a számukat sem országokra lebontva. Ezzel Európában egyedülálló módon több százezer szavazat valós volta nem lesz ellenőrizhető.

    • A külföldi magyarok levélszavazatainak beérkezésére a törvény többnapos határidőt biztosít. A késve beérkező levélszavazatok eredményét a Fidesz-többségű Nemzeti Választási Bizottság fogja közölni, a társadalom bármilyen ellenőrzési lehetősége nélkül.

    • A külföldi magyarok a magyar állam külképviseletein is szavazhatnak. Ide a pártok csak saját költségükön küldhetnek megfigyelőket, de ők sem láthatják a szavazói listákat.

    • A törvény egy miniszterre bízza annak meghatározását, hogy a választás teljes körű eredményéből mely adatokat tesz közzé, és milyen matematikai-logikai összefüggéseknek kell megfelelniük az eredményt tartalmazó jegyzőkönyvek rovatainak.

    • A nemzetközi megfigyelők akkreditálásáról vagy az akkreditáció megtagadásáról a Nemzeti Választási Bizottság kilenc évre kinevezett elnöke indoklás nélkül dönt, mely döntés ellen nincs helye fellebbezésnek.

    • A nemzetközi kötelezettségekkel dacolva a megfigyelőknek tilos kérdéseket feltenniük a pártok képviselőinek, a jelölteknek vagy a szavazóknak. Csak a választási bizottsághoz intézhetnek kérdést.

  • Kedves Jimbo!
    Kérdezze már meg az agy nélküli Geyzától,hogy ő miért ír
    ilyen hosszasan hülyeségeket és miért kifogásolja,ha valaki
    itthonról tényeket ír?Milyen jogon dirigál?….
    Ezeket tényleg fizeik ezért?!…..
    Persze a hajléktalanságba is politikát visz bele,arról is
    kizárólag Orbán illetőleg a mai kormány (2 év) tehet.
    Küldjenek pénzt és pontos címet a hajléktalanoknak ,hogy
    hová menjenek és mi köszönetet mondunk,mert végre valami
    normálisat tesznek.