A magyar felsőoktatás lerombolása

2012 december 10 9:42 de.41 hozzászólás

Számomra két olyan irányzat, vagy politika létezik, ami még akkor is teljesen elfogadhatatlanná teszi a Fideszt, ha egyébként minden más területen többnyire rendben mennének a dolgok. Az első ilyen ügy a Fidesz-KDNP az állambiztonsági levéltárak felszámolását célzó egykori kisérlete – ami ellen, olvasóink talán emlékeznek – kampányt indítottam. Az is problémás ezen a területen, hogy hónapok óta a Fidesz-KDNP az egyetlen párt, amely lehetetlenné teszi az ügynök múlt tisztázását. A másik katasztrófális irányzat az az, amit jelenleg a felsőoktatással tesznek. Részben azok zárják el az egyetemi tanulmányok lehetőségét és a középosztályba való felemelkedés esélyét a társadalom szélén, vagy alján élők előtt, akik pont azért mehettek egyetemre és emelkedhettek ki a mélyszegénységből, mert az amúgy diktatorikus Kádár rendszer ezt lehetővé tette számukra. Vajon hol lenne ma – például –  Orbán Viktor, ha a Nemzeti Együttműködési Rendszerébe született volna és 18 évesen ebben a rezsimben próbált volna egyetemre menni?

De, hogy értsük, pontosan miről is van szó, érdemes részletesen elvolasni a Magyar Rektori Konferencia Közleményét:

„Az előzetes szakmai egyeztetés nélkül hozott intézkedéseket az alábbi indokok miatt elutasítja:

1) A fiatalok és az intézmények számára már a közeljövőt is kiszámíthatatlanná teszik.

2) Az elsősorban fiskális szempontoknak alárendelt elképzelések a korábban közösen elfogadott alapelvekkel is ellentétesek. Nem szolgálják a felsőoktatás minőségi javítását, a munkaerőpiac által preferált szakterületek támogatását.

3) A családok anyagi teherbíró képességét figyelmen kívül hagyják, ezért szociális igazságtalansághoz és társadalmi szegregációhoz vezetnek. Az idei tapasztalatok szerint az adósságteherrel fenyegető Diákhitel 2 nem tölti be a felsőoktatásban neki szánt szerepet.

4) A továbbtanulni vágyó fiataljaink közül éppen a legtehetségesebbeket késztetik az ország elhagyására.

5) A felsőoktatásból történő forráskivonás a nemzetközi trendekkel ellentétes, nem felel meg a fejlett országok gyakorlatának és a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet.

6) A felsőfokú tanulmányok folytatására alkalmas fiatalok tömegei számára válik elérhetetlenné a diploma megszerzése, ez nagymértékben veszélyezteti az értelmiség újratermelődését.

A Magyar Rektori Konferencia elkötelezett a minőségi felsőoktatás mellett, ennek érdekében továbbra is kész együttműködni a felsőoktatás koncepciójának kidolgozásában.”

Aligha lehet kommunista elhajlással vádolni a rektori konferenciát, vagy jelen közleményüket idegenszívűnek tituláni. És persze vannak a mérsékelt jobboldalon is hangok, amelyek erélyesen szólaltak fel az ellen, hogy a magyar fiatalok nagy többsége ezentúl nem engedheti meg  magának a továbbképzést. A Véleményvezér blog például történelmi, többgenerációs  kontextusba helyezi a kérdést. „Magyarországon az oktatás hagyományosan a társadalmi mobilitás első számú csatornája. Nálunk ugyanis nem a self-made manek vagy (egyelőre legalábbis) nem a pártapparatcsikok jelentik a családok előtt álló mobilitási példát, hanem a ‘paraszt volt a nagyapám, technikus az édesapám, én főiskolán végeztem, a fiam pedig már egyetemen fog’ a kívánatosnak tekintett felemelkedési pálya”–írja a Véleményvezér.

Hány olyan olvasónk van, aki felismeri a fenti folyamatot saját családi történetében? Hány olyan olvasónk van, akinek nagyszülei parasztok, főldművesek voltak, és akinek szülei a Kádár korszakban – családjukban elsőként! -végezték el a főiskolát, és akinek gyermekei már egyetemre járhattak? Szerintem a II. Világháború  után született olvasóink  jelentős része tartozik ebbe a kategóriába.

Ha 2014 után még legalább négy évig talpon marad az Orbán rendszer, a felsőoktatás területén olyan folyamatokat indít el, és a fiatalság számára olyan visszafordíthatatlan károkat okoz, amelyekre az elmúlt ötven év alatt Magyarországon nem volt példa.

41 hozzászólás

  • Friss hir hogy Szegeden az 40 diák és három oktató összeláncolva tüntetnek.Elfoglalták a Kormány Hivatal auláját.Pesten pedig most kezdődik a tüntetésük.Végre hogy elkezdődött!Össze kellenne fogniuk a tanárokkal is.Gyalázat,felháboritó amit ez a kormány müvel az emberekkel,nyugdijasokkal,rokkantakkal,szolgálati nyugdijasokkal.Közben import nyugdijasok lepik el az országot!Elképesztő!

  • nem kérdés, ez tudatos. a végzettek – munkahely híján – vagy elpályáznak, vagy beállnak diplomás segédmunkásnak.
    akik be se jutnak az egyetemre – gazdasági hátterük okán – dagasztják a középszerű, minden betanított munkára jelentkező tömegeket.
    ezek a tömegek azonban elégedetlenek lesznek sorsukkal.
    az elégedetlen tömeget pedig jól lehet manipulálni.
    persze, ha megszűnnének az ilyen, és hasonló álláshirdetések: diplomás, pályakezdő fiatalt keresünk, három év gyakorlattal…
    orbánék tudatosan nullázzák le a közgazdász, ill. jogi pályát, mivel azok – a fene a formájukat – gondolkodó embereket szülnek.
    a műszakiak se járnak jobban, ugyan már, technológiailag fejlett beruházások nélkül, mégis, hova a bánatba menjenek el pl. épületgépésznek, vagy építőmérnöknek?
    az orvosok meg – amúgy sem a szegények szakmája – köszönik szépen, majd elmennek a lajtán túlra 4x, 5x annyi pénzért, mint háziorvosnak a nyírségbe!
    szóval, miről is beszélünk?

  • Sajnos, a cikkből nem derül ki, MIVEL teszik lehetelené máma a fiatalok tovább tanulását.
    Ha, tandíjról lenne szó, az volt a Rákosi korban is, és minden korban. Csak a kitünő tanulóknak volt tandíjkedvezmény. Éppen a weekenden volt erről szó, mikor is a qubeci egyetemi anyagi levágásáról beszélgettem valakivel.
    Mivel itt a díákok NEm akarnak tandíj emelkedést és a quebeci kormány levágta az egyetemek és college-ok támogatását, nem tudni pl. miből fizteik majd a professzorokat és tartják fenn az egyetemeket.
    Hasonló probléma adódht Magyarországon is, hiszen OTT az államkassza igen üres!

  • Figyelő! A tandíjellenes népszavazás idején – amit a fidesz rendezett -, 56 ezer volt az a keret, amelyet az állami támogatású helyekre fölvettek. Tavaly ez 16 ezer körülire csökkent. A felháborodást most az váltotta ki, hogy a nagy orbanizátor bejelentette a jövő évi keretszámot: 10480 fő. Jogász és közgazdász képzés állami támogatással nincs. És tandíj persze „nincs”: a fene tudja minek hívják, mert volt már képzési hozzájárulástól részösztöndíjig mindennek elnevezve az a summa, amit szemeszterenként fizetni kell. És ami a 2007-ben bevezetni szándékozott havi 10-15 ezer forintnak a többszöröse.

  • Figyelő: NA ne hazudozzék már ekkorkát.
    Ha nem érti , vegyen fel szemüveget.
    ( Vagy tegye le a narancs-rózsaszínűt.)

  • Figyelcike :
    HA üres az államkassza , ugyan miből tellik 60 milliárdos stadion-építésekre , meg 3,3 milliárdra az ” Amerikai Diszpóra Támogató Alap” részére.
    ( Tévedés ne essék ezzel én nem kérdeztem magától semmit mert még annyira sem méltatom hogy kérdezzek magától.
    Úgyis csak hazudna.)

  • Hollósy Gerti

    Figyelő, különös a kérdésed, de szívesen elmondom.

    A kormány jelenlegi oktatáspolitikájának értelmében mire egy érettségizett gyerekből orvos lesz az egyetemet elvégezve, az 13 millió Ft (feltéve, ha minden vizsgája elsőre sikeres)ha van a szüleinek erre ennyi pénze, minden oké, ha diákhitelt kell felvennie, akkor mire pályakezdő lesz már egy 13 millió Ft-os adóssággal kezdi az életét, feltéve persze, ha lesz munkája, továbbá a 13 milliót mindenféle kamatával együtt mire visszafizeti 53 éves lenne.
    A jó tanulóknak valóban lenne ösztöndíj, de a nem legkiválóbb tanulókból is lesznek később nagyon jó szakemberek, ezt tudjuk.

    Hoffmann Rózsa szerint (most hallom a tévében) nincs tandíj, mert ott van rá a diákhitel. Ez egyenesen cinizmus. Nagyon kevesen merik felvenni a diákhitelt, hiszen nincs biztos jövő, nem biztos, hogy lesz munka, miből fogják visszafizetni.

    Akkor most kiderült?

  • Most töltöm fel a videót, amit a Campuson készítettem. Nemsokára küldöm.

  • Az első videó:

  • Trixi
    Biztosan érdekes lesz belülről látni majd, de addig is itt az index tudósítása:
    http://index.hu/belfold/2012/12/10/petofi/

  • most éppen azt hazudta be a nép orcájába az illetékes elvtárs, hogy a: nincs tandíj, b: igenis, a felső fokú oktatás felvirágoztatásának lehetőségét teremtették meg, hiszen ott van a diákhitel, ami mindenkinek lehetővé teszi, hogy nagyon demokratikusan tovább tanulhassanak.
    azt az apróságot elfelejtette megmondani, hogy pl. öt év után, mennyi időbe is telik visszafizetni – kamatostól, persze – azt a hangyányi hitelt, főleg, ha munkája sem lesz?
    nem értem: azért, mert azt mondják, hogy nincs tandíj, attól még az nem lesz?
    miért hazudnak még mindig?

  • és az utolsó videó:

  • Ille kollega :
    Hogyhogy miért hazudnak ?
    Hár mexokásból !

  • Köszönöm, kedves Hollósy!
    Kanadában is van diákhitel, másképp nem megy a diákoknak. Bár a tandíj nem túl magas Quebec tartományban. itt meg is kell élni, nincsen olcsó diákszálló vagy kolégium.
    Viszont fenn kell tartani az államnak az egyetemet, fizetni a tanárokat stb. A diákok hogyan képzelik, mégis?

  • Göllner András

    Kedves Figyelő. Mondja, maga miért tartja hülyének a magyar egyetemek rektorait ? Miért képtelen elfogadni a véleményüket ? Mit kell le tenni az asztalra, hogy végre észlelje – a jelenlegi magyar kormány, visszaélve a magyarok hazaszeretetével, nemzeti érzelmeivel, mindenéből kifosztja népünket, és az árok felé vezet mindnyájunkat ?? Meddig tűrjük ezt a hazug kártékony magatartást ?? Meddig fogjuk be még a szájunkat?? Meddig tapsoljunk még a tolvajoknak ???

  • Republic_of_Hungary

    Lelőtte a hoffmanrozsa.hu-t az Anonymous.
    Most éppen „karbantartanak” rajta. Helyette a hoffmannrozsa.com -on megy a kritika.

    http://hvg.hu/Tudomany/20121210_hoffmann_rozsa_weboldala_leallas

  • Újabb kormán-trükk :
    A Világpiacon lefelé mennek az élelmiszer-árak , Árvalányhajlandban meg az éves 6 % inflációt meghaladó mértékben emelkednek.

  • Nem tudtam,hogy utopiaban elsz Gay-za!
    Ott es CSAK ott mennek az elelmiszer arak lefele.
    Legfoljebb a termeloknek fizetnek kevesebbet,amitol a piaci ar,megcsak nem is stagnal,de emelkedik.

  • Nol-tv a tüntetésről „Ez még csak a kezdet”
    http://www.noltv.hu/video/4739.html
    De egyébként ne legyenek senkinek sem illúziói: ENNYIRE még Orvbűn sem hülye. Az eredeti terv szerint 10 ezerrel csökkentették volna a tavalyi 40 valahányezres államilag támogatott létszámot. Ebből a 30 valahányból lett a 10 ezer. Most majd a nagy felháborodás hatására, különös kegyként, a kompromisszumképesség bizonyítékaként: majd „felemeli” az eredetileg tervezett 30 ezerre a keretet, és senki sem fog a 10 ezres csökkentés ellen tovább tüntetni. Pedig már a tavalyi 40 valahányezer is 10 ezerrel kevesebb volt, mint Gyurcsányék alatt.
    Ez a béka lassú megfőzésének esete. Csak éppen a jelenleg is gimnáziumban tanuló (évfolyamonként majd 100 ezer) gyerek, azok szülei, nagyszülei maradtak ki a számításból. Akiknek ugyan magyarázhatják, hogy „majd az állam” kiváltja az adósrabszolgaságból a gyereket – ha felveszi! Merthogy ott nem fog 10 ezrével rendelkezésre állni az állás!
    EZT nem fogja ellensúlyozni a MAGYAR felsőoktatásból kivont 10 mrd-ból a ROMÁN-magyar felsőoktatásba betolt 4 mrd-on megvett párszázezer szavazat.

  • Figyelő:
    Akkor figyuzz, ha nekünk balosoknak nem hiszel, akkor talán hidd el Hoffmann Rózsikának, hogy miért káros a tandíj:
    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121210_hoffmann_tmogatja_hallgatokat#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_12_10
    PECH, hogy a NET MINDENT megőriz, hát nem? Ahogy Orbán ÖSSZES intézkedésével szemben lehet ott találni sajátszájúlag mondott azzal ellenkező nyilatkozatot. Az ellenzéknek nem is kell a fejét törni: elég idézni!
    Na persze: ő soha nem hazudott, csak éppen a véleménye forog, mint a ventilátor – a gyomrunkkal együtt!

  • Puchert János

    http://hir.ma/belfold/magyar-nemzeti-garda-nyilvanosan-avatott-a-turul-szobornal/26056
    előtte való vasárnap tömegtüntetés megy a nagy fogadkozás, soha többé fasizmust néhány napra rá gárdaavatás, felmerült a Jobbik betiltása is majd a karanténba zárása erre mit látok az MTV Napi rend előtti adásában december 10-én vitatkozik a költségvetésről a Fideszes Puskás Imre, az LMP-és Vágó Gábor a Jobbikos Volner János és az MSZP-s Tukacs István, hát itt mindenki megbolondult ebben az országban

  • Bocs, nem 40 valahányezer volt, hanem tavaly is már csak 30 valahányezer:
    „Az állami ösztöndíjas keretszámok 2010-2012 között 56 ezerről 31 750-re csökkentek”
    Nem véletlenül követelik a diákok a kormányváltáskor levő létszámra (56 ezerre) visszaemelést.
    Az orvosi eskü szerint alapelv, hogy „NE ÁRTS” A mi Boldogságunk, a Kárpátok 2.0 Géniusza nem orvosdoktor, „csak” jogász, de abban a szakmában sem dolgozott soha egy percig sem. A milliárdos vagyonkáját a „ne mi nyerjük a legtöbbet” technikával és némi székházalással és grippenezéssel kizárólag csak csupán miniszterelnökként és pártelnökként kereste. Az USA elnökét sem fizetik meg jobban, ilyen gazdag kies kis hazánk!
    Ezért aztán nem tartja magára nézve kötelezőnek ezt az alapelvet. Egy igazi Rontópál, Mekkmester, egy fordított Midasz király: amihez nyúl, az szarrá lesz!

  • A felsőoktatási rendszer átalakításának a diákok nyertesei és nem a vesztesei lesznek -mondta slejmgeci gabriella.
    Az hogy a rektorok és a diákok tiltakoznak, az egyértelműen azt jelenti, hogy ők nyertesek lesznek avval, ha 100%-os tandíjat kell fizetniük, és önfenntartóvá teszik őket.
    Én a kormányt tenném önfenntartóvá, tartsák el magukat az adófizetők pénze nélkül.

  • „A Kereszténydemokrata Néppárt mindazonáltal erkölcsi kötelességének tartja, hogy kifejezze szolidaritását a felsőoktatási hallgatókkal. Erre kötelez bennünket a szociális igazságosság iránti elkötelezettségünk, amely a KDNP története során végig meghatározta közéleti látásmódunkat. Egyetértünk a hallgatói tiltakozásokkal, mert:
    – a szegénység felé sodródó magyar társadalomban a kilátásba helyezett tandíj megfizethetetlen a családok jelentős részének, miáltal sok szegény sorsú, ám tehetséges fiatal végleg el fog esni a diplomaszerzés és a társadalmi felemelkedés lehetőségétől;
    – a tandíj nem oldja meg a felsőoktatás halmozódó finanszírozási gondjait;
    – az állam nem kegyet gyakorol, hanem kötelességét kell, hogy teljesítse a felsőoktatás költségeinek tisztes fedezésével;
    – a kormánykoalíció a választások előtt meghirdetett programjában, amelyre a polgárok többsége igent mondott, megígérte, hogy nem lesz tandíj, amely vállalást tisztességes demokráciában be kell tartani.
    – A Kereszténydemokrata Néppárt ezen indokok alapján támogatásáról biztosítja a tiltakozó hallgatókat, követeléseikkel egyetért.”

    A sajtóközleményt pártja nevében kiadta dr. Hoffmann Rózsa.

    MIKOR IS? 2006. szeptember 15-én.

    HOGYAN TUDNAK MOST TÜKÖRBE NÉZNI???

  • Kedves antifülke!

    Nem tudom, miket mond a S. Gábriella, mert ha megjelenik a képernyőn, máris nyúlok a távirányító után, hogy elkapcsoljak. Ha nézném és hallgatnám, úgy lecsökkenne tőle a tesztosztorin hormonom szintje, hogy az asszony beadná a válópert, és én azt nem akarom.

  • Kedves figyelő! Ha már irsz valamit, akkor legalább maradj a realitásoknál! Kérdezd talán először meg Orbánt és a Bibó kollégiumos évfolyamtársait / a mai uralkodóosztályt/, vajon ők mennyi tandijat is fizettek az MSZMP elitképző kollégiumában, ahova csak megbizható pártkáderek gyerekei juthattak annak idején be. A kassza a szoci kormányzás alatt is üres volt -igaz nem annyira, mint Orbánék másféléves szuperteljesitménye után-, mégis a dupláját költötték a felsőoktatásra, mert tisztában voltak azzal,hogy az ország felemelkedése függ a jól képzett fiataloktól. Másrészt pedig ne hidd, hogy most a felsőoktatásra, vagy az egészségügyre, a szociális ellátásra, stb., stb., nem jutna elég pénz! Dehogynem, csak egy diktátor akkor tud sikeresen uralkodni a népen, ha azt szegénységben és tudatlanságban tartja.
    Jimbókám! Én öt kilóméterre lakom az osztrák határtól. Mit gondolsz miért járunk – az itteni lakosok közül egyre többen- Ausztriába most már élelmiszert is
    vásárolni? Mert olcsóbb! Ami még ennél is vérlázitóbb, az az, hogy a magyar termékek – ugyan nem sok van- is olcsóbbak ott, mint idehaza. Nézd csak meg mondjuk a főzőolaj, a cukor, vagy éppen a Pick szalámi árát! Ezzel szemben potom 70,-Euróért hozok tőlük egy fél disznót. Abból az országból, ahonnét a háború után átjártak hozzánk malacot csempészni!Mondjam azt, hogy mig nálunk 16.000,-Ft/gyerek/hó az ovódai hozzájárulás, addig öt kilóméterrel odább 40,- Euró? A hit -tudod- nagyon szép dolog, de „hinni a templomban kell!”

  • A bécsi egyetem pedig óriásplakáton hirdeti magát egész Nyugat-Magyarországon! „Gyere hozzánk, nálunk ingyen tanulhatsz! Szólj a barátaidnak is!”

  • Bezony! És ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a sógoréknál mennyivel magasabb a kereset. De ne a hivatalos, szédítően szép átlagkeresetet nézd, mert rendszerváltás előtt vígan elértem az átlagot, de ma aztán a többség igazán mélyről nézegetheti azt. A 23 meg 47ezer pedig egyenesen a mennyországba repíti az álompolgárt, még az utolsó kenetre se jut abból, pedig az szentség.

  • Ma Miskolcon is foglalás volt!Remélem hogy a diákok ki fognak tartani s minden demokratikus ellenzék támogatni fogja!

  • „A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről.”

    (Orbán Viktor 2008. február 13-án a Syma Csarnokban.)
    van még kérdés?

  • Ille István
    Kérdés nincs, csak egy állítás: „Nagy az Isten állatkertje!”

  • Gengszterballada (Kőmíves Kelemen)

    Tizenkét fideSS-es összetanakodék,
    Szép Magyarországot hogy leépítenék.
    Hogy földig rombolnák száz mázsa ezüstér,
    Száz mázsa ezüstér, kétannyi aranyér.

    Ők a parlamentben meg is megjelentek
    Országromboláshoz hozzá is kezdettek.
    Amit loptak délig, elfogyott estére,
    Amit estig loptak, elfogyott reggelre.

    Megint tanakodék tizenkét fideSS-es,
    Még több pénzt lenyúlni hogy lesz lehetséges.
    Végül a tolvajok mind egyetértettek,
    Egymás között szoros egyességet tettek:

    – Amék oligarcha hamarább jő közénk,
    Annak játsszuk majd át mink a legtöbb közpénzt.
    Csak így nyúlhatjuk le az ország vagyonát,
    És így lophatjuk el minden tulajdonát.

    – Jó napot, jó napot tizenkét fideSS-es,
    Sok közpénzt lenyúlni hogy lesz lehetséges?
    – Jó napot, jó napot Nyerges oligarcha!
    Van itt bőven közpénz, csak bírja a marka!

    – Híjnye, a mindenit, fele se nem tréfa!
    Egész Magyarország itt a szabad préda!
    Egyedül nem tudok lopni ennyi suskát;
    Hívjuk segítségül jó haver Simicskát!

    Ment is minden rendjén, népuralom sztornó,
    Új fasizmus épült, vagy ahhoz hasonló,
    Nem volt semmi gond az istenbarma néppel,
    Mondta is a Duce elégedett képpel:

    – Testőröm, sofőröm, jó magánorvosom!
    Aksimat tölteni lenne akaratom.
    Üljünk hát kocsiba, induljunk el útra,
    Induljunk el útra, grazi klinikára…

    Közben folytatódott az ország romlása,
    A köz vagyonának szerteszét hordása
    Addig, amíg végre fel nem ébredt a nép,
    S egyre többen mondták: – Most már aztán elég!

    Tizenkét fideSS-es újfent tanakodék,
    Mitévők legyenek, hogy csituljon a nép.
    Végül megegyeztek, megkérdik a Vezért,
    Mert bárminő ukázt csak ő adhat mindég.

    Nagy sebbel meg lobbal felkerekedének,
    Négy nagy Audival útnak eredének.
    Százötvennel tépnek Graz városa felé;
    Sem kocsit, sem utast semmi baj nem lelé.

    Megérkeznek végre Graznak városába,
    Városon belül a hirös klinikára.
    Háromszor kiáltják grazi klinikára:
    – Viktor, aranyapánk, szólj bár egyet hozzánk!

    – Nem szólhatok, fiúk, kényszerzubbony szorít!
    Magos kőfalak közt vagyok bézárva itt.
    …Tizenkét fideSS-es végül be lett zárva,
    Most is ott csücsülnek ítéletre várva.

    Ám a NERtársak sem maradhattak poszton;
    Mindnyájan osztoznak rácson és rabkoszton.
    S a Führerrel mi lett? Megtudjátok rögtön:
    Néki a klinika a legméltóbb börtön.

    rövid verziós, balladisztikus befejezés:

    – Nem szólhatok, fiúk, kényszerzubbony szorít!
    Magos kőfalak közt vagyok bézárva itt.
    Szívük meghasada, a föld is alatta,
    Tizenkét fideSS-es oda beléhala.

  • Nem árt résen lenni, szenda igen „érdekes” körülményre hívta fel a figyelmet, bár még mindig benne van a pakliban, hogy a Mi Boldogságunk, a Kárpátok 2.0-ás verziója (hogy osztaná már az 1.0-ás sorsát!) egy kissé elszámolta magát, amikor
    olyasmihez babrált, amihez nem kellett volna:
    http://szendamondja.wordpress.com/2012/12/11/nem-ertem/
    Mi lehet az a nagy-nagy szemétség, amiről EZZEL akarta elterelni a figyelmet?

  • Na, nehogy ne legyen má tandíj! Akko meg hogyan nézne ki az új arisztokrácia, az a lentről jövő gyerek beszennyezné a tudományt proligondolkodásával, oszt’ nézhetnénk magunkba. Mert nem úgy van ám az, hogy nincs olyan! Csak ledugózták, mint az ánizspálinkát, hogy csak a nemzetitől lehessen berúgni. Má rég megmonták, hogy nem veszik el semmi, csak átalakul. És most úgy átalakítják, hogy a sötétség miatt gyertyával fogunk világítani, mert ugye arra semmi bizonyíték nincs, hogy a gazgag gyerek az okos is. Úgyhogy ezt az egészet én má nem is tudom komolyan venni, csak el ne rendeljék, hogy az ilyen semmirekellőknek, mint én is lehetek, visszamenőleg megsemmisítik a diplomáját, nehogy véletlenül belepofázzak a dolgaikba. Mert nehogy azt higgye valaki, hogy hozzá nem értésből csinálják ezt. A fenét! Nagyon is tudatos koncepció ez kérem.
    Az aztán meg teljesen mindegy nekik, hogy részünkről mi a kérdés meg az állítás, míg valaki egyszer nagyon felhergeli nem magát és pofán nem vágja őket, hogy a fal adja a másikat. Ahogy alakulnak a dolgok, félek, ebből még nagy pofozkodás lehet.

  • :DDD
    fsp zseniális, mint mindig:
    „Értetek hazudunk, nem ellenetek.
    És nem kell megijedni, senkitől sem fogjuk kikérdezni, hogy mit hazudtunk tegnap: nekünk elég, ha lojálisak vagytok hozzánk.
    Vagy, legalább szervilisek.”
    http://fsp.nolblog.hu/archives/2012/12/12/Nem_fog_lenni_tandij/

  • Todor48!
    En is atjartam az USA-ba vasarolni,mikor BC-ben laktam,
    ket km-re a hatartol.(ez Canadaban van…tudod?)Ez mar megint egy olyan jelenseg amit nem lehet CSAK Mo.-ra huzni. Sot egyik provincbol elmentunk a masikba(ha nem volt tul messze)es ott vasaroltunk. Ez akkor is furcsa volt nekem es most is furcsa.De hat ez van.
    Egyebbkent, folvilagositana valaki, hogy nem is olyan regen milyen ugyben tuntettek,randaliroztak a „diakok”
    Montrealban???Mar elfelejtettem!!!
    Valahogy ugy emlekszem,hogy ott ez regebbi problema.

  • Bocsánat, h kicsit hosszú és nem a tandíjról, hanem a magyarországi (köz)oktatás állapotáról szól!

    „Lusta blogger Barátom írása.

    Hová jutott a közoktatás?

    A magyar közoktatás tönkretétele ugye csak olyan komenista duma. Jelenleg kiváló
    állapotban van. Mondja minden 300 forintos budiforradalmár, mert ezt böffentette maga a felcsúti kis zsebcézár. Ugyanakkor a kormány erőszakkal állt neki az iskolák
    államosításának, de még így is képtelen volt rendesen levezényelni. Ezt mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja. Elmondása szerint, a kabinet az egyéniség, az autonómia és az önkormányzatiság ellen harcol az iskolák államosításával.

    Elfogadhatatlannak nevezte Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azon hasonlatát, amelyben a tárcavezető hadjárathoz hasonlította az oktatási intézmények állami átvételét.

    Közben az oktatás színvonala a nagy háborúskodás közben lecsúszott a gazdaság szintjére.

    Ma már a tanári asztalon segédanyagként ott található egy távcső, hogy a bányászbéka hátsófertályát a kételkedők azért még láthassák. Ezt sajnos már máshol is látják.

    Erre a felsőfokú oktatást gayakorlatilag fizetőssé tették és a keretszámok mellé olyan költségvetési megszorítást hoztak, hogy az intézmények túlélése a kérdés, ami persze a színvonal romlásához az egyenes út. Egyébként sem lesz érettségizett, mert a diákot már kirúgják 16 éves korában. Most. Később sem tanító, sem tanár nem lesz, – mert ki az a hülye – hogy fizessen egy rahedli pénzt a tanári diplomáért, és
    utána éhbérért menjen az államosított színvonaltalan iskolába?

    A The Times-ban megjelent egy tanulmány, amely rangsorolta az országokat. Barber
    Michael vezette csapat összevetette többek között a nemzetközi érettségik eredményét.
    Olyan hányadosokat képeztek, amelyek figyelembe vették a diákok létszámát és a végzős egyetemisták százalékát is. Szóval alapos munkát végeztek.

    Nagyon érdekes a rangsor, ami persze nem meglepő. Barber Michael szerint már csak azért sincs meglepetés, mert az élen szereplő országokban magas az oktatás színvonala és, – milyen érdekes – a pedagógusok társadalmi megbecsülése is magas.

    1. Finnország
    2. Dél-Korea
    3. Honkong
    4. Japán
    5. Szingapúr
    6. Nagy-Britannia
    7. Hollandia
    8. Új-Zéland
    9. Svájc
    10. Kanada
    11. Írország
    12. Dánia
    13. Ausztrália
    14. Lengyelország
    15. Németország
    16. Belgium
    17. USA
    18. Magyarország
    19. Szlovákia
    20. Oroszország”

  • A Mindentudás Egyeteme évfolyamokat indít a kormánypárti képviselők részére. Feltételek:

    Nincs tandíj.
    Előre megírt és jelesre bírált diploma.
    Sikertelen vizsga esetén nem kell lemondani.
    Bentlakás, csíkos pizsamában.
    Munkalehetőség az intézet telephelyén.
    A tanfolyam ideje életfogytiglan, min. 25 év.

  • „Balog Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a kormány „semmifajta tandíj bevezetésére nem hajlandó, nem készül” és nem is látja azt szükségesnek. Megerősítette, hogy megszüntetik a keretszámrendszert, így a minőségi követelményeket teljesítő diákok bekerülhetnek a felsőoktatásba, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti.Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felsőoktatási képzés sokba kerül, az állam célja ezért, hogy a tandíj nélkül, állami támogatással megszerzett diplomájukat a diákok itthon kamatoztassák.”
    Gondolom, Ezt is FELRE tudjatok magyarani!!!

  • JIMBO
    2012 december 16

    Nem mi beszélünk beszélünk össze-vissza, hanem a kormányfő. Különben is, kijelentette: „Ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem amit teszek.”

    Hát figyelünk.