Megpecsételt sors

2012 december 15 9:55 de.95 hozzászólás

A cigányok sorsát a fejlesztési időszak megpecsételte. A magyarokét is. Már az EU-val történő egyeztetések idején kibontakozott egy nagyarányú állami ellenállás a fejlesztési források egy „méltányos”, „szükséges”, „elengedhetetlen” részének a cigányokra fordításával szemben.

Little Gypsy girl / Mariusz Lewandowski

Elhíresztelték, és úton-útfélen hangoztatták, az EU tiltotta meg (?!) Magyarországnak a fejlesztési források etnikai alapú felhasználását. Vagyis az etnikai hovatartozás miatt elszenvedett tömeges diszkrimináció – többek közt az 1000 százalékkal magasabb munkanélküliség, a 3-400 000 ezer cigány munkanélküli helyzetének kezelését, az embertelen körülményeket konzerváló cigánytelepek, a kb.1000 telep, gettó, városrész – felszámolását, a kultúra méltó ápolását és fejlesztését, a tudás megszerzésén keresztül történő nagyarányú kitörés támogatását. Ismerős? Ahogy az IMF elvárásait deklarálták országszerte, óriásplakátokon hazudva.

Ha ez igaz, akkor az EU rasszista, képmutató és hazug. Ha ez igaz, az EU csak a fehérek társadalmi kohézióját, a fehérek fenntartható fejlődését, a fehérek társadalmi szolidaritását támogatja, és nem a magyar társadalom egészét. Persze, ez nem igaz. De akkor, mi is az igazság?

AZ EU, az Európa Tanács, az USA éves jelentéseiben rendre elmarasztalta Magyarországot a cigányok elnyomása, a súlyos faji diszkrimináció, a rendőri túlkapások, törvénysértések, a tömeges munkanélküliségben tartás és a cigány népesség nagyfokú szegregálása miatt. Hogy úgy mondjam, képben voltak.

Majd szemrebbenés nélkül odaadták a fejlesztési forrásokat egy veszettül korrupt, a cigányokkal szembeni fajgyűlöletnek korlátlan teret adó, és arra rádolgozó politikai és értelmiségi elitnek anélkül, hogy bármilyen óvintézkedést tettek volna a cigány származású magyar és EU-állampolgáraik fejlesztésekből történő kizárásának védelmében. A következmények ismertek, bár nem ugyanabban az olvasatban. Nem olyan egyszerű kizárni kegyetlen következetességgel, pénzéhséggel közel egymillió magyar cigányt a fejlődésből, a felzárkózás lehetőségéből. Azért ez igényel némi utómunkát, ha már meghozták ezt a szégyenteljes döntést.

Azt minden hülye tudja, és tudták már az előző történelmi korokban is, hogy ha a többség elveszi bármely csoport, nép, népcsoport emberi méltóságát, és hamis mítoszokkal övezi, stigmákat rak rá, és ehhez felhasználja a teljes politikai arzenálját, a mindig kész, „elkurvult” tudományos szereplőket és a korlátlan teljesítőképességű médiát, akkor előállítja és maga fölé emeli – átmenetileg, és csak a cigányokkal szemben – azt a „népet”, amely igazságot akar, igazságot tesz, pogromozni, akasztani, lőni, gyilkolni, ítélkezni, szankcionálni akar, követeli a vezetőitől a népakarat teljes érvényesítését.

És lőn. Az ország vezetői alázatosan és gyalázatos módon teljesítik a nép akaratát, a drága népét, amelyet nem lehet leváltani. Csak a politikusokat. Elvégre demokrácia van. Vigye el a nép a balhét az ösztönei és a szellemi öröksége mélyén rejtőző gyűlölködés ily könnyű kibonthatósága, felszínre hozhatósága miatt – gondolja az elit, elfeledtetve és elfedve a politikusok és a demokrácia új mágnásainak háttérbe húzódó valódi szándékait és igencsak cselekvő manipulációit.

Az ország politikai elitje ilyen optimális körülmények között szinte verseng azért, hogy ki mutasson több keménységet, leszámolási hajlandóságot a népnek, a cigányokkal szemben.

A jobb- és baloldal között kialakult politikai fajgyűlölet közé szorult cigánysággal szemben a két politikai oldal népfrontos egységbe tömörült, vagy tömörülni kényszerült, feltételezve, hogy egyik sem akarja átadni a másik félnek a cigánygyűlöleten keresztül megszerezhető szavazattöbbletet.

A jelek szerint osztoznak.

A cigányokkal az a baj, hogy nem értik a honi fejlesztéspolitika lényegét, ennél fogva nem is tudnak vele azonosulni. Ez az oka, hogy nem akarnak tömegesen éhen halni, pedig sokak szerint, ha igazán szeretnék a hazájukat, ezt a csekély áldozatot meghoznák a haza felemelkedése érdekében. Az új típusú döntések mintha ezt szeretnék megértetni, a szájukba rágni-vágni a cigányoknak.

Pórias észjárással az EU-forrásokból 800-1000 milliárd forintot kellett volna a cigányok társadalmi helyzetének javítására fordítani, kevésbé póriassal úgy 2000-et, figyelembe véve az előző évek cigányokra nézve rendkívül kártékony többségi gyakorlatát. Ez a lényeg. Az események egy irányba tendálnak: a cigányokról intenzíven kialakított bűnöző kép segítségével kell feldolgozni, eltüntetni a társadalom bűntudatát, mert kizárta és nyomorba taszította a cigányok 80-90 százalékát, beleértve a következő három generációt is.

Nem értem Magyarországot, nem értem a magyarokat. Az arisztokratáknak, az értelmiségieknek, a kulákoknak, a parasztoknak, a „munkásosztálynak”, a zsidóknak, a németeknek/sváboknak, az egyházak vezetőinek és a hívőknek, a forradalmár 56-osoknak, a besúgásra kényszerülteknek, az íróknak, költőknek csak néhány percet kellene elmélázni a múlton, amikor őket üldözték, őket bélyegezték meg, őket küldték internálótáborba, közmunkára, hadisáncot ásni! Őket különítették el, az ő emberi méltóságukat vették el, amikor őket éheztették, zárták börtönbe, az ő gyermekeit vették el, az ő hivatásukat, tehetségüket számolták fel, amikor ők nem mehettek ki az utcára anélkül, hogy megszólnák, leköpnék, megvernék, bűnözőnek neveznék, vagonba zárnák őket visszaútra nem szóló pecséttel Auschwitzba, Szibériába.

Ártatlanul.

Nem volt ez olyan rég, hogy ne lehetne rá emlékezni. Arra, hogy bármikor, bárkivel megtehető újból és újból, mint most, korunkban is.

Amiről szóltam, mind árják követték el árják ellen, és viszonylag gyorsan visszarendeződtek az üldözöttek normális státuszukba. A cigányokkal sokszor elkövették ezt az árják (milyen érdekes, a göbbelsi fajelmélet szerint éppen azért irtották őket Auschwitzban, Bergen-Belsenben, Birkenauban és máshol, mert, származásuk szerint árjábbak voltak a szőke germán árjáknál), de az ő státuszuk soha nem rendeződött normális mederbe, egyre rosszabb változatokat és rendszereket alkotott a többség.

Az üldöztetés és a kiszorítás új történelmi korszakába lépett az ország. Az Európai Unió mintha nem is lenne. Innét, ahová az ország jutott, pillanatnyilag nincs visszaút. Az állami politika rangjára emelt szankcionáló, bűntető, dühödt cigánypolitika nem vezet sehová, csak káoszhoz. A cigánygyűlölők hazafivá nemesülnek, a népirtásra buzdítók igazmondóvá, a Martens bakancsban és árpádsávos (?!) karszalaggal menetelők hősökké válnak, a gyáva politikusok és tudományos közszereplők reálpolitikussá növik ki magukat, a cirkusz kitűnő, a nép erős és együttműködő, csak a porondmester bujkál folyamatosan.

A cigányok ketrecben érzik magukat. Évek óta a kollektív bűntudatot sulykolják beléjük. Mára már teljes állami eszközrendszer áll rendelkezésre az „átnevelésük, móresre tanításuk, jogtalan előnyeik visszanyesése” és egyéb fontos többségi véleményigazságok érvényre juttatásában. A ketrecbe zárt vad vagy beletörődik sorsába, vagy az első alkalommal kitör, szabadulást remélve. Lehet, hogy ennek reményében nem lesz tekintettel az útjába kerülőre.

Rettegve várom a következő cigány származású magyar állampolgár által elkövetett bűncselekményt követő társadalmi, politikai és médiahisztériát.

Minden őrületben van rendszer, vagy érdek. Ebben a történésben a politikai, gazdasági és egyéni érdekek rendszere az őrület.

Nem lehetne egy kicsit becsületesebben?

Ille István

95 hozzászólás

  • uff, ahogy egy dakota mondaná.
    várom a személyeskedő hozzászólásokat.
    gondolom, lesz belőle bőven…

  • Kedves Ille István!Az irása elgondolkodtató!Nagy részével egyetértek!Egy kérdésem volna hogy ma ahoz hogy másképpen legyen két félnek is akarnia kellenne!A mát nem a jelenlegi kormány alatt értettem.Ma mindenkinek összefova akarnia kellenne hogy másképpen legyen,mert ma sajnos a mai hatalommal szenben állókra is igaz lenne az irása.,nemcsak a cigányokra!

  • Szia István!
    Ne csodálkozzunk azon, hogy a cigányok sorsa meg van pecsételve. Hogy a Magyarországon élő romák nem képesek integrálódni és a sorsukon jobbítani, arról szerintem, tisztelet a kivételnek, a zömében előítéletes magyar társadalom tehet. Ne feledjük, hogy egy társadalom bármikor képes nyomást gyakorolni egy adott kormányra. Ez az Orbán-kormány esetében pedig világosan nyomon követhető, merthogy a romák számára szánt felzárkóztatási forrásokat szinte teljes egészében befagyasztották. A Magyarországi Cigányokért Közalapítványt megszüntették, annak teljes pénzügyi keretét pedig a Rákóczi Szövetség kapta meg. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pedig már odáig fajult, hogy kijelentette, nemcsak magyar, de cigány rasszizmus is létezik…
    http://nepszava.com/2012/12/magyarorszag/balog-a-ciganyokat-vadolja-rasszizmussal.html

  • És ne felejtsük el hogy az utolsóelőtti stádiumban lévő vastagbél-rákosok is halra ítéltettek !
    Köztük nagybátyám is , holott az orvos szerint még lett volna hátra négy olyan éve amit ember módjára tölthet el.Most majd járhat a teljesen értelmetlen sugárkezelésre és őrjönghet a fájdalomtól , a hátralévő hat hónapjában.
    KÖSZÖNNYÜK VIKTOR……KÖSZÖNNYÜK BODA MARCSI , DAKOTA , JIMBO , DÉNESS ERŐSS , VARGA SÁNDOR , MOHAI , JÁVORSZKY MÁRIA ….csak ilyen sorsot kívánok nektek is…lehetőleg minnél hamarább.

  • István, bármi is következik itt ezután, Bogdán Gézánál van az igazság magva, ha valaki, akkor Ő erről a témáról igazán a konkrétumokat tapasztalhatja.

  • Szia drága Gerti!
    Igazad lehet, no persze így könnyű, mert, ismersz, és Te tudod, hogy én cigány származású vagyok. :))
    Szóval, komolyra fordítva a szót, amit most írok, az sajnálatos módon egyfajta keserű tapasztalat.
    A rendszerváltás előtt a magyarországi rasszizmus szinte ismeretlen fogalom volt. Néha kocsmai szinten fordult elő, de azt ugye nem lehetett komolyan venni, mert csak részeg emberek cigányoztak, akik elől még Isten is kitér. Részegen pofozkodás, józanul ölelkezés. Aztán a cigányok számára fokozatosan fogyni kezdett a munka, helyette háló helyett halat, vagyis segélyt kaptak. Ennek hatására viszont szép fokozatosan kezdett előjönni a rasszizmus. A többségi társadalmat bántotta, hogy a cigányok élőködnek rajtuk. Végül is, valahol igazuk volt, de hát ők sem, mi sem tehettünk erről. Ma ott tartunk, hogy egy cigánynak, függetlenül az iskolai végzettségétől, szinte képtelenség munkát találnia. Meg kell elégedjünk a közmunkával. Ez van. Hidd el Gerti, és ezt most komolyan mondom, örülök, hogy közmunkás lehetek. Ami számomra a legaggasztóbb tapasztalat, hogy hazánkban most már a rasszizmus nemcsak holmi kocsmai szinten van jelen, hanem sajnos az értelmiségiek körében is. Sőt, e jelenség ott még talán sokkal jobban érzékelhetőbb, mint az alsóbb körökben.

  • Hollósy Gerti
    2012 december 15
    11:55 de.
    Gerti, IGEN! van néhány díszcigányunk a parlamentben – az egyik közbűntényes – de bogdán gézánk csak kevés van, pedig belőlük kellene a több!

  • Bogdán Géza
    2012 december 15
    11:26 de.
    Szia Gézám!
    És akkor még nem is beszéltnk arról, h Orbán 2010 – ben kinevezte a nem épp makulátlan, szeplőtlen múltú Farkas Flóriánt!
    …”A Lungo Drom által létrehozott alapítványok ügyében 1996-tól ügyészségi vizsgálatok folytak, melyek 1998-ban vádemelésig jutottak. Farkas Flóriánt hűtlen kezeléssel és a számviteli fegyelem megsértésével vádolták meg. Farkas Flórián Göncz Árpád köztársasági elnöktől eljárási kegyelmet kapott, így a bírósági tárgyalás elmaradt”…
    …”2010. július 1-jétől a közigazgatási és igazságügyi miniszter megbízásából a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos lett. Hat hónapos megbízatása alatt nem készítette el jelentését, ezért azt két hónappal meghosszabbították.
    2011 januárjában a kisebbségi önkormányzati választásokon nyertes Lungo Drom elnökeként ismét az OCÖ elnöke lett Kolompár Orbán utódjaként. 2011 februárjában az OCÖ új alapszabályt fogadott el és új nevet vett fel (Országos Roma Önkormányzat, ORÖ)”…
    Legjobb tudomásom szerint nem alkotott maradandót semmilyen beosztásában! Képviselte-e valaha is a magyar romákat a gyűlölet ellen? Legfeljebb gyűlöletet szított! Viszont arra „jó” volt, h a kormányt ne lehessen semmivel megvádolni!
    Szemfényvesztés az egész!

  • emlexem, mikor a szomszedban, Jugoszlavia teruleten haboru tort ki…azok, akik kozelebb mereszkedtek, hoztak a hirt miszerint intelligens, tanult emberek valtak barbarokka semmi perc alatt…ide lehet juttatni embereket…kb 20 eve ezen dolgoznak a mieink is…ideje feltenni a kerdest: a kisemmizett, becsapott, csalodott embereket kuldjuk haboruba, avagy megallitjuk IDOBEN azokat, akik belesodornak ebbe a nepet hatalmuk megtartasa, anyagi gyarapodasuk erdekeben?!

  • kérdezem: hol vannak azok a cigányok/romák, akik az „átkosban”, vagy csak a megpocsékolt „elmútnyócévben”, de az elmúlt 20 évben jutottak diplomához?
    ne mondja nekem senki, hogy nincsenek!
    de hol vannak? miért hallgatnak?
    a fukszot az ujjukon pörgetve, mercedesszel beállva a szociális hivatal elé, kölcsöngyerekekkel sajnáltatva magukat, adják elő a siralmast?
    mert EZ a közfelfogás!
    ugyan, kérem!
    a legsiralmasabb az, hogy azok hallgatnak, akik szólhatnának, mert szavuk van!
    nem a vajda, nem a cigány önkormányzatok képviselője – ugyan már, mikor, és hol hallotta őket szólni bárki is? – hanem azok, akik ott élnek a pérókon, a kirekesztettségben, másodrendű állampolgárként!
    köszönet bogdán gézának, aki közülük való, de többet lát a világból – és hál’ istennek, közzé is teszi – mint akárhány „árja”!

  • Gere Gábor
    2012 december 15
    12:55 du.
    a jófiú első ténykedése az volt, hogy megragadta a buksza száját – azaz, az állami pénzek kiosztását – és kifejezésre juttatta, hogy csak azok a cigány szervezetek kapnak belőle, aki neki tetszik, vagy neki paríroz!
    ismerős? ez annyira orbáni!

  • Nyilas Misi
    2012 december 15
    12:59 du.
    valamikor az volt a hősiesség, hogy a harcban elől rohant a komisszár, és üvöltötte: utánam!
    most meg hátul ül, a biztosnak vélt lövészárokban, és üvölti: előre!

  • Hollósy Gerti

    Géza, pontosan értem, minden szót, ami írsz, sajnos még azt is, hogy örülsz, hogy közmunkás lehetsz. Ismerek olyan embert, aki nem tudja ezt a „kegyet” sem elérni és ezért lassan teljesen nincstelen lesz, egy fiatal ember, aki még 30 sincs.

  • Gere Gábor
    2012 december 15
    12:55 du.
    Szia Gábor Barátom!
    Ezt a történetet én is hallottam már. Mit mondhatok erre? Ha igaz, akkor szerencséje volt, mert Göncz Árpádnak köszönhetően megúszta a felelősségre vonást. Ő egyébként, legalábbis ezt mondják róla roma berkekben, állítólag még cigányul sem tud. Tudná így képviselni a romákat egy esetleges konfliktus esetén? Nem, mert mi romák egymás között csak cigányul beszélünk, s ha ő nem úgy szólna vissza, ahogy arra egyszer volt is rá példa, bizony meg is vernék őt. Farkas Flórián úr tehát egy igazi cigány díszpinty, s ugye ilyen „hallgass és ne szólj ember” kell a Fidesznek. Jól látod, Gábor Barátom! A magyarországi romákat ő soha nem képviselte. Aki érdemben tett is a romák elleni gyűlölet ellen, nos őt nevezzük nevén, mert megérdemli, Mohácsi Viktóriának hívják. Mohácsi Viktória viszont kénytelen volt családostul elhagyni a hazáját, mert emiatt őt halálosan megfenyegették.
    Visszatérve Farkas Flórián úrhoz, a hallgatása viszont sok pénzt ér, ugyanis most olvastam, hogy azonnali hatállyal 150 millió forintot ad neki a kormány a Lungo Drom székházának felújítására. Ez az ő romapolitikája. Ő páváskodik, és amíg a népének zöme nyomorog, ő luxusban él.

  • Ehhez a cikkhez hozzá sem szóltam,és én sem vagyok egészséges,de Geyza nem csak primitív, hanem gonosz és aljas!
    Soha senkinek nem kívántam rosszat,de Geyzának nyugodt
    lelkiismerettel kívánom,hogy dögöljön meg!!!!

  • Rasidom, el kell, hogy keseritselek. A komisszárok soha nem loholtak elöl, hanem hátulról egy pisztolyt szegezve a szerencsétlen baka feje felé, üvöltötte, hogy: Hajrá, előre! A Szovjet hadseregnek meg volt tiltva, hogy a tisztjei elől menjenek egy-egy csatában. Szóval volt kitől tanulnia az uj komisszárnak.

  • Különben az Orbán kormány már nem elöször adta el a romákat. 1998 öszén járt Kanadában, kanadai meghívásra egy négytagú Magyar bizottság. Egyike volt Kaltenbach, a másik Farkas flórian, és két állami mitugrász. (Ha nagyon muszály, elükeresem a nevüket). Azért jöttek, hogy egy titkos „minta” tárgyaláson, (ami már akkor is a kanadai törvényekbe ütközött) tanusitsák, hogy MO.-on a Romákat nem üldözik, sőt rengeteg támogatásban van részük. A roma családot képviselő ügyvédnek nem volt joga kérdéseket feltennie, és nem volt joga megfelelő „szakértőt” sem megszólaltatnia. Az egész úgy volt aljas, éerkölcstelen, no meg törvénytelen, mint annak idején a megrendezett komcsi minta perek. Az eredmény? Magától értetödő: MO-t akkor is rétették a „biztos országok” listájára, és attól kezdve a Menekültügyi Bizottságnak minden eléje kerülő magyar Roma menekültügyi kérelmét, automatikusan vissza kellett utasitania. Az egyik ügyvéd fellebezett, és az országos azaz a Federális Biróság az eredeti döntést visszautasitotta, sőt, azt is elrendelte, hogy a törvénytelenül deportált Romákat kanadai költségen visszahozzák, és újra hallgassák ki. Ez persze soha nem történt meg. Sőt, azok a Menekültügyi Birósági tagok, akik pozitivan itélték meg a Magyar Romák ügyét és elfogadták kérelmüket, azokat aljas módon meghurcolták, hamis vádakkal illették és kirugták őket.

    http://walrusmagazine.com/articles/2007.10-canada-refugee-board/1/

  • Ille István
    2012 december 15
    1:27 du.
    István Barátom, Te roma diplomásokat ne keress!
    Nem azért, mert nincsenek, hanem, mert őket a média nem mutatja. Félnek tőlük, mert ők képesek lennének elmondani az igazságot, az pedig a jelen hatalom birtokosainak egyáltalán nem jó, mert lerántanák róluk a leplet és kiderülne a keserű valóság. Kiderülne, hogy noha diplomás létére ugyan jobb sorsot érdemelne, a származása miatt ő is ugyanúgy nyomorog, akár a tanulatlan sorstársa. Kiderülne, hogy kénytelen kulizni, vagy közmunkát végezni. Emlékszem, amikor a kormányunk megalkotta a közmunkaprogramról szóló törvénytervezetet, Czomba Sándor államtitkár úr külön kitért rá, ha a munkanélküli nem fogadja el a számára felkínált munkát, legyen az bármilyen, úgy onnantól kezdve kiesik az állami ellátórendszerből, és oda 3 évig vissza sem kerülhet. És azt külön kihangsúlyozta, hogy senkinek sem lesz kibúvó, mert ezen rendelkezésük a diplomásokra is egyaránt érvényesek.
    A magyar média tehát csak olyan romákat mutogat, akik bűnöző életvitelt folytatnak, és a „Maóunika-show” szellemi szintjén vannak. Erre van igény, és a politika hagyja, nem szól közbe, ők ugyanis remekül borzolják a társadalom kedélyeit, s juttatnak majd hatalomra olyan ordas eszméket, akik nyíltan kimondják, amit sokan hallani akarnak. A magyar társadalom pedig, nézzünk szembe a tényekkel, a romákat illetően sajnálatos módon egyelőre még mindig nagyon előítéletes.

  • Csak EGY kerdesem van: a ciganyok helyzete az utolso ket evben alakult azza ami, vagy ez hosszu folyamat volt???

  • Jimbókám, nem tudsz olvasni? Egyikünk sem állitja, hogy ez az elmúlt két év, és csupáncsak Orbán bűne. Bár Orbán sem első, sem második miniszterelnöksége idején sem állt ez ügyben a helyzet magaslatán. Lásd fenti beirásomat is 1998-tól kezdve.

  • Kopacsi!
    Akkor ugyancsak megtevesztitek az olvasokat, ha azt hiszed, hogy az irasok nem arra utalnak(mint minden masban),hogy ez a kormany(ami ketsegkivul lehetne jobb is)az oka az altalatok folyamatosan „kozolt” bajoknak.
    Nemigen olvastam itt semmit, ami altalanossagban,sot vilagviszonylatban ertekelne a dolgokat.Es majdnem minden targyrol irva, oda juttok, hogy ennek a kormanynak mennie kell(ami magaba veve nem lenne rossz,ha valami jobbal lehetne helyettesiteni).
    Tehat, ne mond, hogy senki se mondja ezt, amikor minden balkezes errol obegat.

  • Csík Ferenc SODAN

    Ne is csodálkozzunk ezen hisz a cigányokat integrálni nem engedik. szegregálják az ország egész területén. cigány iskolák silány minőségű oktatás stb… A cigányok állandó atrocitásoknak vannak kitéve. Minden munka lehetőségtől megfosztottuk őket. Ezeket a tényeket be kell ismernünk és ennek tudatában nyilatkozzunk.

  • Bogdán Géza
    2012 december 15
    4:13 du.
    Igen Gézám én is olvastam, de nem akartam a „tüzet szítani” vele!
    Ahogy Rasid szokta mondani: „Van az a pénz, amiért …..”

  • Kedves Jimbó!
    Jogos a kérdésed, és engedd meg, hogy válaszoljak rá. Természetesen ez a folyamat a rendszerváltás óta kezdődött, viszont az Orbán-kormány alatt, mert, hogy egy magát nyíltan szélsőségesnek valló párt is bekerült a törvényhozásba, vált csak igazán tarthatatlanná a magyar romák számára.
    Szóval kedves Jimbó, a rendszerváltás előtt minden roma egyaránt dolgozott, vagy helyesen fogalmazva, dolgoznia kellett. A munka nemesít, és akkor még ők is a társadalom megbecsült tagjai voltak. A termelőszövetkezetekben, olykor a teljes állattenyésztési ágazat rájuk épült, s az ő kezük munkáját dicsérte. De dolgoztak szép számmal romák az iparban is. Az építőiparban, a téglagyárakban, a bányászati ágazatban, a cukorgyártásban, a vegyi művekben, az útépítéseken, és hadd ne soroljam, hol még. Aztán jött a rendszerváltás, a fenemód nagy demokrácia, amikor is teljes ágazatok szűntek meg, így az ő munkájukra már nem volt igény. A földosztásból, ki tudja miért, de ők szintén kimaradtak, s egyik napról a másikra, munkanélkülivé váltak. A romáknak a magyar társadalom háló helyett, halat adott, s cserébe azért nem kellett nekik semmit sem tenni, kvázi leszoktatta őket a munkáról. A többségi társadalom pedig irigykedett: mondván, milyen jó a romáknak, hogy ők mindent ingyen kapnak, és nekik azért még dolgozniuk sem kell. Nos kedves Jimbó, mindent összegezve én azt vallom, hogy a magyarországi romák drámája a rendszerváltásunk óta hatalmon lévő politikai elitünk tehetetlenségének „hozadéka”. Igen, merthogy volt, aki jóhiszeműen, és, volt, aki politikai haszonszerzés okán, de a lényeg, hogy súlyos és már-már visszafordíthatatlan mértékű egzisztenciális kárt okoztak a romáknak…

  • A romák szegregációja bizony régen kezdődött, azonban a rasszizmus kormánypolitikává emelése csak Orbán Viktornak köszönhető. Mosolyognom kell, amikor hallom, hogy Magyarországon a Jobbik a rasszista, sőt fasiszta párt. Nem igaz!

  • JIMBO
    2012 december 16
    12:53 de.
    miért is kellett volna világba kitekintően, az ottani roma helyzetről konzekvenciát levonva írnom? szerinted, ki a bánatot érdekel, hogy franciaországban, olaszországban, németországban, vagy lengyelországban milyen a helyzetük, hogy’ kezeli őket az ottani kormány?
    az az Ő dolguk, ez pedig a MI dolgunk, oly annyira, hogy nektek, külhoni magyaroknak ehhez annyira semmi közötök van, hogy csak! onnan, kanadából, ugyan, mit is tehetnétek, amikor itthon se tesz senki, semmit, de, ha balhé van, indulattól fűtött hangon ordít cigánybűnözést!
    nem, kedves jimbo, ez egyedül a mi terhünk, ti legfeljebb csak a „hozadékából” részesültök, amikor pár cigánycsalád, végső elkeseredésében egésze kanadáig menekül!
    és ebből a hozadékból is csak az első kriminális esetig juttok el, mert olyan jól lehet majd a pub-ban okoskodni, hogy lám, mi megmondtuk, nem lesz ennek jó vége, lám, a kalányos itt is mit csinált, a franc a rohadt cigány pofájába!
    azután jön a sunyi megnyilatkozás, hogy áh, én dehogyse vagyok rasszista, hiszen van cigány barátom is, meg a múltkor is segítettem egy roma asszonynak a kocsiig vinni a csomagját, de közben azon morfondíroztok, hogy ugyan, miből lehet neki autója, pedig csak fél éve van itt!
    szóval, kedves jimbo, te csak foglalkozz a magad kertjével. tudod, a szomszéd kertje mindig zöldebb.

  • A fentiekben a hozzászólásokkal nagy részben egyetértek.De azt hogy a cigányság helyzete ilyen maguk az érintettek is tehetnek.Pillanatnyi ,igért előnyökért képesek egymás ellen is fellépni.Lásd a választáskori eseteket.Az felháboritó hogy a cigányokat szegregálják.Azzal viszont nem értek egyet hogy minőségi iskolában nem tanulhatnak.Van egy rend,a Szalézi Rend amely felkarolja az iskolákat.Az ugynevezett Don Boscó iskolákban minőségi tanitás folyik,meg kell nézni!Egyik városban is müködik ahol be lehet fejezni az általányos iskolát,8-10 szakma közül választhatnak s itt érettségit is tudnak szerezni ha akarnának/nyomda,fodrász,varró,hegesztő.lakatos,cipész,de sorolhatnám/Sőt ez az iskola pályázott és elinditotta hogy 10 hónap alatt a felnőttek is szerezhetnek szakmát.S megjegyzem hogy sok a környezettemben lévő tizenéves cigány fiatalok nem teszik,inkább csapatokban verődve járják a várost.Egyik ilyen iskola a legelmaradottabb egyik megyében Borsodban található.Amennyiben beirják a Don Bosco iskolát bejön ,lehet tájékozódni hogy vallós az irásom.Ebből az iskolából többen Torontóban vannak.Ezért irtam hogy a helyzet változtatáshoz két félre van szükség.

  • Kedves Kovács Éva!
    Az természetes, hogy az ember, önmaga sikerének kovácsa, s ez a romáknál sincs másképp. Ebből adódik, hogy persze vannak olyan roma fiatalok is, akik tanulás helyett inkább csapatokba verődve járják a várost, és mondjuk ki, talán az is lehet, hogy züllenek és bűnöznek. A roma fiatalok többsége azonban, és ezt saját tapasztalatból mondhatom Neked, igenis tanulni, és boldogulni szeretne. No, annak sikeressége viszont már egy nagyon fogas kérdés, egy olyan előítéletes társadalomban, mint amilyen a miénk. Az én környezetemet alapul véve állíthatom, hogy számtalan jó szakmával és érettségivel rendelkező olyan fiatal van, aki a legnagyobb erőfeszítése ellenére is kudarcot vall a munkaerőpiac frontján. Tudnék példákat említeni, amelyek már-már a közhely kategóriáját súrolják. Vannak olyan szakmák, amelyekkel egy roma fiatal, egyszerűen labdába sem rúghat. Ilyen például a fodrász, vagy a bolti eladó. Egy cigány, lévén, hogy az bizalmi állásnak minősül, még takarítónőként sem biztos, hogy eltud helyezkedni. Így állunk kedves Éva.
    A Don Bosco intézményeiben pedig javarészt romák tanulnak. Ezt az állításomat pedig az intézményekben különböző események kapcsán készült fotók is alátámasztják.
    http://www.don-bosco.sulinet.hu/

  • Boda Gestanyo!
    Soha senkinek nem kívántál rosszat, csak egy olyan kormányt, és rendszert támogatsz aminek a szociális érzékenysége a nemzetellenes kategóriába tartozik. Amelyik kirekesztené a zsidókat, és a cigányokat, amelyik arrogáns cinizmussal figyeli a legrászorultabbak lassú kínhalálát…
    Geyza csak arra hívta fel a figyelmed, hogy mindenki aki a turulokráciát támogatja ilyen elmebeteg módon, az felelőssé válik a saját hazájának lerombolásában.
    Nem felháborodni kellene, hanem elgondolkodni végre!

  • Géza nem hívta fel a figyelmemet semmire,mert ahhoz túl
    hülye,helyette átkozódott,ami remélem visszaszáll rá!!!!.
    Már százszor megírtam,hogy nem vagyok egy párt tagja sem,de
    a szocikra és az ilyen jellemtelen,álságos „áldemokratákra”
    még álmomban sem szavaznék és nem igazán látok az ellenzék
    oldalán olyan hiteles pártot, aki még nem játszotta el a becsületét,vagy akivel azonosulni tudnék.Sem a bal,sem a jobboldali szélsőségesekkel nem szimpatizálok,de a nehézségek ellenére sem vagyok hazaáruló, aki a magyaroknak
    csak ártani akar és „kiszaladt”Kanadába ahonnan természetesen „jobban” látja az itthoni helyzetet és belepofázik mindenbe.
    Sajnos a stílusom kicsit romlott,mert másképp nem fogják fel amit írok!!!!!
    Csak remélni merem,hogy az ilyen alakok próbálkozása sikertelen marad!

  • Bogdán Géza
    2012 december 16
    11:43 de.

    Kedves Bogdán Géza, örömmel olvastam a tárgyilagos véleményét ezzel a kérdéssel kapcsolatban.
    Eszerint egyértelmű az Ön számára is, hogy a probléma gyökere mélyebben kezelendő.
    Ahhoz, hogy egy ön által bizalmi állásnak nevezett pozícióban is másként kezeljék ezt a kérdést, Önöknek kell bebizonyítani, hogy ez csupán egy alaptalan előítélet Önökkel szemben, és a sokéves tapasztalat téved.
    Minden tiszteletem a tanulni, beilleszkedni akaróknak, de nekik tisztában kell lenni azzal, hogy a sok év alatt, az ő közösségük által elrontott hitelüket először fel kell építeni ahhoz, hogy újra komolyan vegyék őket.
    A lehetőség adott, hogy jó példával járjanak elől. Ezt a kérdést a vajda szerint is kizárólag „házon belül” lehet érdemben kezelni.
    Tessék kérem elkezdeni.

  • A lehetoseg meg van az egyenlosegre,csak ki kellene hasznalni.

  • A „szocializmusban” munkahelyuk volt a ciganyoknak.Az nem jelentette azt, hogy dolgoztak is. Azt vallottak:
    Lenin eltars aztmondta,hogy ugy alljunk a munkahoz, hogy mas is hozzaferjen.
    Ami az allattartast illeti, azt azok tudjak akik dolgoztak TSZ-ben, hogy mennyire epult rajuk. Az allatok kozelebe sem lehetett engedni oket. Tudjuk miert.
    A napokban olvastam a Delmagyar-ban. hogy megnyitottak Szegeden egy TANODAT ,csak nekik es mas varosok is probalkoznak vele. Kivancsi leszek,mire mennek az iskolaval?

  • Kedves Bogdán Géza!Örülök a tárgyilagos viszont válaszának, mellyel egyetértek.Ebben az iskolában képeznek festő,bürkoló,mázoló,kőmüves szakmákat is.Az ön által feltett linknél erre rá is talál.Sok Don Boscós gyerek igy is dolgozik.Örömmel tapasztaltam hogy akikkel a kapcsolatot tartom a legtöbbje itt v. külföldön dolgozik és megállja a helyét.Az a bajom hogy ezek csak kevesek.Egyszerüen nekik az a jó ha nem tanulnak,nem dolgoznak és különféle ügyeskedéssel előbbre viszik mint az előbbiek.Dakota,Boda Marcsi önök arra sem érdemesek hogy az ember foglalkozzon magukkal!Önök a emberek szégyenei!Önöknek nincs egy jó szavuk sem.Én aki ismerem őket ,én a negativ véleményemet is kulturáltan próbálom megtenni.Önök mindegy hogy az ország akár melyik rétegéről van szó a jobboldal kivételével,szélsősségesen ,gyülöletteljesen tudnak csak megnyilvánulni.A szeretett ünnepének közeledtévvel az ember még egy beteg elméjünek is megbocsájt ,hiszen nem tehetnek róla.

  • dakota
    2012 december 16
    9:25 du.
    nem tudom, hol élsz – akárhol, ezzel a gondolkodásmóddal nem lehet neked könnyű – de vedd figyelembe, hogy amit te követelsz, az csak az angol jog szerint érvényes.
    nálunk a római jog van érvényben, így nem a vádlottnak kell bizonyítani ártatlanságát, hanem a vádnak bűnösségét!
    nos, elkezdheted a bizonyítást.

  • Kedves Dakota!
    Részemről az öröm, hogy a véleményem tárgyilagosnak ítéli meg, és az Önnél megértésre talál. Tudja, én törekszem rá, hogy a gondolataim egyediek és érzésmentesen tárgyilagosak legyenek, egyrészt a vitapartnereim tisztelete okán, másrészt pedig azért, mert nem szeretnék mások által milliószor agyoncsócsált, demagóg és közhelyes szövegekkel égetni magam.
    Szóval, a konkrét tárgyra térve, hadd mondjam el, hogy amit Ön a hozzászólása bevezetéseként állít, azzal jómagam is egyetértek, tehát közöttünk ebben is teljes az egyetértés. Igen, ahhoz, hogy a romákról kialakult negatív és lesújtó kép a többségi társadalom körében pozitív értelemben változzon, szerintem is, ha már egyszer úgyis kisebbségben vagyunk, nekünk, cigányoknak kell lépéseket tenni. Ezzel szerintem viszont nincs is baj. A problémát én ott látom, hogy a másik félből azonban, tisztelet a kivételnek, hiányzik az irántunk érzett és tanúsított bizalom. Ismeri a büdös asszony történetét? Nos, ez az a jelenség, amely a magyarországi romákat gátolja a társadalomba való beilleszkedésben.
    Mi, magyarországi cigányok, semmiben sem különbözünk másoktól. Közöttünk is vannak bűnöző életvitelt folytató egyedek, mint minden más népeknél és nemzeteknél. Hiszem és vallom, hogy nemcsak a cigányoknak, de minden népnek és nemzetnek megvan a maga salakja. A politikai elitünk ugyanakkor haszonszerzés okán mélyebbre akarja ásni az amúgy is már mély árkokat, és a cigányság bajait, genetikai eredetűnek degradálják. Lásd, a nemrég nagy vihart kavaró Jeszenszky Géza-féle egyetemi tanjegyzetet. De mondhatok más példát is. Amikor bekövetkezett az a sajnálatos pécsi eset, amikor is egy roma származású fiatal vadállat, mert nem ember az ilyen, brutálisan meggyilkolta a rendőrségi pszichológus hölgyet, Orbán Viktor miniszterelnök úr a Lungo Drom gyűlésén indítványozta az ott lévő roma vezetőknek, hogy a magyarországi cigányság nevében, kérjenek nyilvánosan bocsánatot a magyar néptől. Kérdem én, mire fel? Ezek szerint akkor minden roma származású ember, bűnöző lenne. Mert nagyon is úgy néz ki a dolog, és akkor ezt, Magyarország miniszterelnöke mondta, akinek a többségi társadalom előtt igenis példát kellene mutatnia. Én ezt igenis kikérem magamnak, mert nem vagyok bűnöző! Ugyanakkor most már viszont kételyeim vannak afelől is, hogy a hazám miniszterelnöke, nem rasszista-e.
    Kedves Dakota, hadd ne folytassam tovább! Hányszor állt ki értünk, cigányokért bárki is, ha alaptalanul bántottak minket? Soha, senki.
    Igen kedves Dakota, Önnem teljes egyetértésben én is azt mondom: Tessék kérem elkezdeni! Jó lenne, elkezdeni, mert mi, magyarországi cigányok egy olyan előítéletes országban élünk, ahol zsidózni ugyan nem szalonképes, de cigányozni viszont, egyenesen menő…
    http://film.indavideo.hu/video/f_a_budosasszony

  • Kedves Bogdán Géza!Egyetértek.

  • JIMBO
    2012 december 17
    1:18 de.
    azt mondja az írás: ne halat adj az éhezőknek, hanem tanítsd meg őket halászni!
    hanem, édes öregem, az ilyen szellemi vaksággal megverteknek, mint amiben te is leledzel, ugyan, milyen
    jó tanáccsal szolgál az írás? mert a látás tudomány isteni adomány, erősen különbözik a nézéstől!
    persze, nyilván valóan, te így láttad a dolgokat, különben miért is írnál ilyesmit, nemdebár?
    de azért ezt had ne vegyük általános érvényű kinyilatkoztatásnak, ha szabad javasolnom!

  • még valami, kedves jimbo: egy magyar karakterkészlettel rendelkező code-page csodákat tud művelni a hozzászóló magyarkodó hitelességével.
    javaslom, töltsd le, és használd.
    jót fog tenni a megjelenésednek.

  • Jávorszky Mária

    GEYZA! HAHÓ! Akartál nekem mondani valamit te fostalicska?
    Már jó ideje nem írtam egy szót sem, de te mégis megemlegetsz. Remélem is, hogy soha nem felejted el a nevemet,de a többi itt firkáló magyargyűlölő sem.Hogy szakadna a fejedre legalább egy öklömnyi meteorit, úgy 21-e táján!
    Átkod most száll vissza hozzád, fogadd szívélyesen mint ahogyan küldted!AMEN.

  • Jávorszky Mária

    Bogdán Géza, december 17.7.06.de
    „Hányszor állt ki értünk, cigányokért bárki is, ha alaptalanul bántottak minket?…mert mi, magyarországi cigányok egy olyan előítéletes országban élünk”…
    Hát bizony, nagyon előítéletes lehet egy olyan ország,ahol a szegény ártatlan cigányokat bántják csupán olyan kis semmiségekért mint a magyarok rendszeres és folyamatos gyilkolása, kirablása…vagy talán írjak le egy listát hány magyar embert gyilkoltak meg a cigányok az utóbbi néhány évben? Vagy talán azt akarja mondani, hogy mindez nem igaz ? Ne legyen ilyen álszent hazudozó, kifordul a gyomrom magától!

  • mondhatta volna szebben, kis lovag:-)))
    vannak itt firkáló magyargyűlölők? érdekesss…név szerint, esetleg?
    csak, hogy tudjam, érintett vagyok-e?

  • Jávorszky akárki marcsája, be nagy a szád.

  • Ille István
    2012 december 17
    12:54 du.
    Pista!
    Miért vitatkozol egy senkivel? 🙂

  • Gere Gábor
    2012 december 17
    2:19 du.
    nem vitatkozom vele. amúgy nem egy senki, valaki, akinek véleménye van. olyan, amilyen, de vélemény. én ugyan a helyében nem lennék büszke rá, de nem vagyunk egyformák.
    igaz, rendszerint semmi köze a post témájához, de ez legyen az ő baja.

  • Jávorszky Mária

    Gere Gábor, 2012 december 17.2:18 du.
    Csak ennyi?
    Már nehogy maga döntse el azt, hogy ki a senki! De kinyílt a csipájuk.
    Talán inkább listát írna ide bizonyítékként a gyilkos rászista magyarokról akik a szegény cigányait üldözik,kirabolják,brutálisan öregjeiket legyilkolják levágva végtagjaikat, megerőszakolják, kiszúrják szemüket………….!És én is írok magának egy listát ide. Majd döntse el a nagyközönség, hogy ki hazudik és ki a senki!

  • Jávorszky Mária

    Kopacsi, december 17. 12:57 du.
    Mást se tudsz, csak provokálni. Te azokhoz a némberekhez tartozol,akik a női szolidaritásnak teljes hiányában egymást belefojtanának egy kanál vízbe irigységből, féltékenységből, stb. Még szerencse, hogy nem az ilyen nők uralják a világot, mert annak már régen vége lenne.

  • Jávorszky! Listát lehet írni a magyarok kegyetlenkedéseiről is, de ez semmire nem vezet. Ez egy demagógia!!
    Ha pedig azért bántják a romákat és azért előítéletesek velük szemben mert felveszik a segélyeket, akkor bántsák a mindenkoron hatalmon lévő kormányt a munkanélküliség miatt, amely a magyarokat is igen keményen súlytja nem, hogy még a romákat. Bántsák azt a mindenkori kormányt aki integrációt ígér, de nem tesz semmit ennek megvalósításáért és bántsák azt a kormányt amely hatással lenne ezen problémákra és a segélyezési rendszerre. Ha már utálni akar mindig valakit, akkor miért nem a problémára befolyással bíró, a problémát kezelni képes hatalmat bírálja azért mert nem tesz semmit a fentebb leírtak okán?

  • javorszky te feleszu

    nem latod, hogy a ti hozzaallasotok kovetkezmenyekent a tehetseges emberek elhagytak az orszagot, a ciganyok, betegek, bunozok meg tehetsegtelenek bent maradtak es azok szaporodnak, akik nem termelnek semmit… komolyan oket kell hibaztatni? dehogy a te mocskos, otvarszenny ostoba fajtadat, AZT! elkussolnal mar vegre te elfuseralt rozsafloresz, a hozzanemertes es ostobasag ezen foka feler a hazaarulassal!

  • Bogdan Geza!
    Erdekes, amit ir a bocsanatkeresrol. Teszi ezt akkor, jobban mondva azutan, hogy a nemeteknek,magyaroknak bocsanatot kellett kerni. Pedig ott se volt MINDENKI naci,es megis az egesz nep neveban kellett bocsanatot kerni.
    Ez hogy mukodik???

  • Jávorszky Mária

    Csak tessék ide leírni azt a kurva listát! Követelem!
    Csak majd azután pofázzanak!Még egyszer felteszem a kérdést: Hány cigány embert gyilkoltak meg brutálisan, erőszakoltak meg és raboltak ki a magyarok, mint ahogyan azt a cigányok tették és teszik a magyar emberekkel az utóbbi 10 évben!
    Mi van Bogdán Géza és Gere Gábor?
    Igyekezzenek mán, hátha valamit összekaparnak!Csak kérem adatokkal a listát és nem kapásból!

  • Marcsa áruld már el, hogy kire kéne félténynek lennem, vagy kit kéne irigyelnem? És miért? Mit tudsz te rólam egyáltalán?

  • Ahogy írtam, az Ön által igényelt listák demagógok mindkét oldalról, és egyáltalán nem szeretünk semmiféle listázást. „Kurva” listával meg végképp nem tudok -legalább is én- szolgálni. Ha nagyon kiváncsi, akkor járjon utána, meglátja képes rá! Nehogy már Ön helyett végezze el bárki ezt a feladatot. Tudom, hogy a vérébe van a másra mutogatás, a mással dolgoztatás de próbáljon meg önálló lenni, önálló gondolatokkal! Maradok tisztelettel,

  • Jávorszky Mária

    HunCanada! Nem magától várom a listát, ezért megkérném ne molesztáljon!

  • Mária, a „lista” szót én meg Ön említettünk így okkal feltételeztem, hogy az előző hozzászólásomra reagált rögtön utánam a témában. Nem kívántam molesztálni Önt, ne vicceljen!

  • Nyilaskismariska pillanatnyilag KISKEGYED molesztál itt mindenkit a baromságaival. Ha megkérem felhagyna vele és végre befogná lepcses virtuális szájacskáját ?

  • Ille István
    2012 december 17
    5:36 de.

    Ha megengeded, ha nem, akkor is Bogdán Gézával akartam beszélni, nem pedig veled. Teljesen irreleváns, hogy ezzel kapcsolatban neked mi a véleményed:)
    Ugye megérted?:)

  • Bogdán Géza
    2012 december 17
    7:06 de.

    Kedves Bogdán Géza!

    Ezt írja…

    „jómagam is egyetértek, tehát közöttünk ebben is teljes az egyetértés. Igen, ahhoz, hogy a romákról kialakult negatív és lesújtó kép a többségi társadalom körében pozitív értelemben változzon, szerintem is, ha már egyszer úgyis kisebbségben vagyunk, nekünk, cigányoknak kell lépéseket tenni. Ezzel szerintem viszont nincs is baj. A problémát én ott látom, hogy a másik félből azonban, tisztelet a kivételnek, hiányzik az irántunk érzett és tanúsított bizalom.”

    Kedves Bogdán Géza, a bizalom eljön, ha van mire.
    Bármennyire is fájdalmas belátni ezt önöknek, de mindaddig, amíg nem bizonyítják, hogy méltóak a bizalomra, ne csodálkozzanak.
    A probléma ezzel ott van szerintem, hogy a kitörni akaró fiatalok is szembesülnek ezekkel az előítéletekkel.
    De erre sincs más megoldás, mint az, hogy ennek ellenére igenis bizonyítaniuk kell a roma származású fiataloknak is, hogy elmúljanak ezek az előítéletek. Rombolni, leépülni könnyebb volt, most itt az idő bizonyítani, hogy mégsem teljesen igazak, jogosak az előítéletek.

  • Ille István
    2012 december 17
    9:33 de.

    Ille, a te megjelenésednek már semmi nem fog jót tenni, mert eddig sem volt és ezután főleg nem lesz renoméd, max. az ellenszékről, az ingyenes publikációk miatt idecsődült hozzád hasonlóak között.

  • molesztál:
    zaklat, háborgat, kellemetlenkedik, alkalmatlankodik, terhére van, nyakán van, nem hagy nyugton; kikezd, erőszakoskodik (nővel), megkörnyékezi; lat molestus ‘terhes, bosszantó’ < moles 'tömeg, teher, akadály, korlát' < proto-indoeurópai *mo- 'erőlködik'
    most, tekintettel jávorszky – feltételezett – nemi indetitására, emeljük ki ebből a sorból a női nemmel kapcsolatos meghatározást: erőszakoskodik, kikezd.
    miből gondolja jávorszky, huncanada olyan vonzónak tartja, hogy megpróbáljon rámozdulni? lehet, hogy nem is az esete (amire azért, lássuk be, jó az esély)!
    tükröm, tükröm…:-)))

  • Jávorszky Mária
    2012 december 17
    5:17 du.
    Listát tőlem ne tessék várni, én ugyanis liberális vagyok, nem pedig náci.

  • JIMBO
    2012 december 17
    5:00 du.
    Most akkor hát mit javasol, mit tegyek? Ha netán ismét történik egy sajnálatos eset, aminek az elkövetője történetesen roma lesz, úgy gondolja, áldozzam fel magam és vonuljak helyette én a börtönbe, csak azért, mert én is cigány származású vagyok?

  • Boda mellé még Jávorszky hiányzott!Ajánlom Jávorszkynak hogy vigye el legyenszives a barátosnéját is hogy lássa az orvossa!Önökben annyi gyülölet van hogy elképesztő!Önök fordulnk ki emberi mivoltukból s a máskép gondolkodókra összehordanak mindent!S ha valamelyik ir magukról nem tetszőt az sérelmezik!Ajánlom maguknak hogy olyan oldalt látogassanak ahol a hasonszórüek gyültek össze!Ott kifejthetik az éles gondolkodásukat!

  • JIMBO
    2012 december 17
    5:00 du.
    Azt kérdezi, hogy ez hogy működik? Elmondom Önnek, hogy ne legyenek kétségei.
    Ott, akkor, egy háborús helyzet volt, ahol is egy nép kormánya, hadat üzent a világnak. Nem azért kértek bocsánatot, mert az elődeik háborút robbantottak ki és katonákat öltek meg, mert ugye, a katona egy háborúban, akár meg is halhat, ez benne van a pakliban. Azért kértek bocsánatot, mert az Ön által vélhetően favorizált szélsőséges nézetű népek és nemzetek, parancsra, törvényesített népirtást végeztek. Hágában pedig szintén nem mindenkit ítéltek el, hanem csak azokat, akik abban részt vettek, vagyis csupán a háborús bűnösöket, az ártatlanokat nem.
    Ebből adódik, hogy én csak akkor fogok bocsánatot kérni Öntől, ha valamelyik roma vezető hivatalosan is hadat üzen a mélymagyarságnak. Ekkor majd, mivel én is cigány vagyok, bocsánatot fogok kérni, és azáltal tudtára adom mindenkinek, aki abban érdekelt lesz, ha óhajtja Önnek is kedves Jimbo, hogy én ezt nem akarom, engem ne ítéljenek el, én ártatlan vagyok!

  • Jávorszky Mária
    2012 december 17
    5:17 du.
    Egyetértve Géza Barátommal, a lista, listák készítése tőlünk nagyon messze áll!
    Az a nácik privilégiuma!
    Természetesen a Fideszt is beleértve!
    Te jössz mucuska! 🙂

  • dakota
    2012 december 17
    11:14 du.
    csak neked, csak most, és csak itt, hogy tanulj:
    a gyalázkodó vagy sértegető típusú érv (más néven argumentum ad personam) azt jelenti, hogy egy személy tulajdonságainak vagy cselekedeteinek hibái miatt nem fogadjuk el, amit mond, függetlenül állításainak tartalmától.
    ja, és szókincsed sincs hozzá:-)))
    amatőr.

  • Gere Gábor
    2012 december 18
    8:47 de.
    ugyan, ne bántsd! van neki baja elég nélkülünk is:-)))

  • Bogdán Géza
    2012 december 18
    7:45 de.
    gézám, tévedsz!
    te az ő szemükben már akkor bűnös voltál, amikor cigánynak születtél!
    hogy ők a mi szemünkben mik, azt a jó modorom tiltja, hogy megfogalmazzam.

  • dakota
    2012 december 17
    11:14 du.
    még valamit, kedves dakota.
    megtiszteltetés számomra, hogy nyomon követted a magyarországi elleszek.hu-beli munkásságomat, mi több, valszeg ennek leányvállalatában, az ellenszek.nolblog.hu-n közölt írásaimat is.
    kevesen tudnak kivívni a magadfajtánál ennyi figyelmet, amit te tanúsítasz irántam, amiért őszintén hálás vagyok!
    ha esetleg terjesztenéd utálatodat másfelé is, nagy szolgálatot tennél vele!
    tudod, a negatív reklám is reklám!
    ahogy gábor zsazsa mondotta volt: mindegy, hogy mit, csak beszéljenek rólam!
    köszönettel: istván

  • Jávorszky Mária

    Bogdán Géza, 2012.dcember 18.6:58 de.
    „Listát tőlem ne tessék várni, én ugyanis liberális vagyok, nem pedig náci.”
    Köztudott, hogy Magyarországon mint befogadott nép a cigányok jelenleg mind egycsapásra liberálisak lettek, mán a pujáik is mind úgy születnek, mert ők, a magyar földre betolakodók, a hatalomra törő magyargyűlölő és a liberalizmus eszméi mögé bújó szedett-vedett bűnbanda a szocialistákkal összefogva adták alájuk a lovat,s általuk érzik magukat nyeregben, más szóval általuk vannak felhatalmazva,kihasználva,hasznosítva a saját politikai céljaik elérésében, s a maga szegény védtelen cigányai, akiktől már fényes nappal sem lehet elmenni az utcán nyugodtan, mert fellöknek… tudatosan provokálva, olyannyira „vették a lapot”,hogy gondolkodás nélkül gyilkolásszák a magyart saját hazájában.
    Maga, mint a saját népének védelmezője, a saját fajtája érdekében szól, stb., én ugyanazt teszem a saját népem, fajtám érdekében.Na, most magyarázza el okosan nekem hülyének, hogy mitől vagyok én nagyobb náci mint maga,de azt a tényszerű különbséget figyelembe véve,hogy nem a magyarok bántják a cigányt, hanem a maga szegény, befogadott,”védtelen” cigányai, akik milliárdos nagyságrendű segélyeket kapnak évente (a magyarok nem)egy elszegényedett országban, de mégis elégedetlenek,mert hogy a gyilkos ragadozó ösztönlény perverzitásukat kielégítsék, ezért folyamatosan és fáradhatatlanul naponta gyilkolják, kirabolják… a magyarokat. Ki itt a liberális rászista? Ki a magyargyűlölő?
    Nem kell bocsánatot kérnie, minderre nincs bocsánat!
    De azért leszögezem, nem maga az akinek joga lenne egy magyart bármiben kioktatni!

  • dakota
    2012 december 17
    11:09 du.
    Kedves Dakota!
    Amíg politikai haszonszerzés okán a bűnöst, nem a nevén nevezik, hanem a kollektív bűnösség elvét alkalmazzák ellenünk, addig bizonyítani legfeljebb csak a szélsőségesek fognak tudni, a cigányság viszont nem. Ahhoz, hogy mi is bizonyíthassunk, a többségi társadalomnak is fel kellene hagynia az irántunk táplált előítéletességgel. Mivel azonban egyes antiszemita nézeteket valló politikai erőknek a cigányozás folyamatos szinten tartása nagyon jól hoz a konyhájára, vagyis, amíg ők jól élnek ebből, a jelen állás szerint én erre sajnos nem látok esélyt.

  • „Köztudott, hogy Magyarországon mint befogadott nép a cigányok…”
    hát. kedves jávorszky, történelmi ismeretei, sajnos, elég sekélyek.
    persze, ez érthető.
    ahhoz tanulni kellett volna, nem csak propaganda brossurákat olvasni.
    van ilyen.
    nem késő utána olvasni.
    hogy kiskegyednek mi is lenne a népe, fajtája, ez, biza, komoly vita tárgyát képezi, úgy a tatárjárás óta.
    csak gondoljon vissza saját családnevére:-)))

  • Jávorszky Mária
    2012 december 18
    10:05 de.
    Árulja el kedves Jávorszky Mária, Ön mitől magyarabb nálam? Attól, hogy a kuruc.info szellemi színvonalán tud gyűlölködni?
    Én itt nem kioktatni szeretnék senkit, csak beszélgetni, vitatkozni szeretnék, ha lenne kivel. Tessék mondani, Ön elfogadna engem méltó vitapartnerének, ha olyan sztereotípiákkal operálnék, amelyeknek semmiféle valóságalapja nincs? Ön ugyanis ezt teszi kedves hölgyem, úgyhogy én ezennel befejeztem Önnel a diskurzust.

  • Jávorszky , te még úgy sem vagy magyar mint az én kutyám, aki félig Sitzu-félig pedig francia uszkár. Bár Samu névre hallgat, rendkivúl intelligens, és hűséges is, és nem merném veled egy szobában tartani. Félek, hogy megveszne a szagodtól is.

  • Bogdán Géza
    2012 december 18
    10:33 de.

    Kedves Bogdán Géza!
    Mindaddig, amíg, (egy cigány vajda szavait idézem), belül nem lesz rend a cigányságon belül, addig kívülről teljesen reménytelen vállalkozás változtatni ezen.

    Vannak diplomás, értelmes tagjaik, tény, hogy nem ez a jellemző, de ha a sajátjaik nem karolják fel őket, akkor mégis kitől várják?

  • Jávorszky Mária

    Ille István! Akart valamit mondani? Ne molesztáljon kérem!

  • Jávorszky Mária
    2012 december 18
    2:14 du.
    nem az esetem, picinyem:-)
    olvassa el a fentebb idézett, molesztálás fogalmáról szóló. idézett definíciót:-)

  • jávorszky, a mélymagyar, népe védelmezője, fajtája óvója, ezzel a névvel:-)))
    mókás, nem?
    én legalább tudom, hogy családnevem szerint honnan származom! vagy bajorország, vagy a valamikori cseh-morva protekturátus – később ndk keleti határszéle – területéről.
    mindkettő területén bőven akadnak illék.
    ráadásul a névnek még jelentése is van,
    de, hogy jávorszkynak, a fajmagyarnak?
    na, hagyjuk.

  • Jávorszky annyit emlegeti ezt a molesztálást, hogy kezdem azt hinni, egyébbre sem vár. Csak persze olyan ronda szegény, hogy még a tatároknak sem kellett. Dzsingisz khán sirva rohant vissza, menekült a ronda nöstény elől. Ő meg rohant utána és kiabált: ne, molesztálj!!!

  • Kopácsi
    2012 december 18
    5:13 du.

    kopácsi, nálatok nincs otthon tükör?
    Mielőtt másokat minősítesz, szerintem előbb nézz bele 🙂

  • Jávorszky Mária

    Kopácsi, amióta itt firkálsz, még nem olvastam tőled semmi értelmeset,azon kívül, hogy magadat dicséred. Inkább a kan ebeiddel szórakozzál,az talán jobban megy neked,azokat molesztáld és arra ügyelj, hogy maradéktalanul összeszedd utánuk az ürüléket.
    És, hogy ki a ronda, erről annyit, ha meglátnál nagyon elcsodálkoznál, még az a piszkos szád is tátva maradna.

  • Jávorszky Mária

    lle István! Még mielőtt a nevemet forszírozva mély magyarnak nevez miközben a saját nevét és származását dicséri velem szemben,talán elmondaná, hogy maga milyen, kinek a mélységeit képviseli oly buzgón.
    Mert lehet magyar hazájához és nemzetéhez hűséges valaki nem magyar névvel, de lehet valaki szép magyar névvel hazaáruló.

  • Jávorszky Mária

    Bogdán Géza,2012.december 18.10:33 de.
    Csak ennyi? Mivel képtelen megcáfolni azt amit fentebb írtam,ezért ráfogja, hogy nincs valóságalapja annak amit írtam és ezért velem befejezni méltóztatik a diskurzust.
    Bravó Géza! Mást nem is vártam magától.Ahol nincs mit mondani, mert meg sem tudja cáfolni azt amit fentebb írtam, inkább lezárja a témát. Nem baj, így megy ez folyamatosan ezeken az oldalakon, tudja olyan álliberáldemokrata stílusban, hol kifejezetten, csakis a maguk véleménye számít, ami érthető, mivel a cél szentesíti az eszközt.De azért legyen óvatos nagy buzgalmában, mert ki tudja mit hoz a jövő,nem kizárt még balul sülhet el a dolog.Csak szóltam.

  • dakota
    2012 december 18
    2:09 du.
    Az a magát cigányvajdának kinevező személy, akire Ön hivatkozik, és aki szerint nincs rend a cigányságon belül, nos, ő a magyar szélsőséges nézetűek weboldalainak sztárja, vagy mondjam úgy, díszcigánya, mert minden valóságalapot nélkülöző hülyeségeket beszél, amiből a szélsőségesek politikai tökét kovácsolhatnak maguknak. Manapság az önjelölt cigányvajdák véleménye egyébként már nem mérvadó. Egyrészt, mert a cigányság nem elszigetelve a civilizált világtól erdőszéli kommunákban él, másrészt azért, mert a cigányvajdák ugyanolyan erőszak-retorikát alkalmaznának, mint a romák ellen fellépő szélsőséges erők. Az öntörvénykezés pedig egy demokráciában nem jelent megoldást semmire. Hazánkban törvények vannak, és a romáknak azokat ugyanúgy tisztelniük kell, mint bárki másnak. Kérdezi, ha a sajátjaink nem, mégis kitől várjuk, hogy felkaroljanak minket? Nos, akik tehetnének értünk, azok a mi roma vezetőink, de nekik mások diktálnak, mert sajnos ők lefizetett pártkatonák. Aki merte, és felemelte a szavát, őt halálosan megfenyegették, és a mai napig emigrációban él családostul Kanadában. Szégyen és gyalázat ez a magyar államra nézve, annál is inkább, mert a romagyilkosságok elkövetői ellen ugyanakkor a mai napig sem született ítélet. Mindenre van remény, csak azt a többségi társadalmunk vezetőinek is akarnia kellene. A kérdés csak az, hogy akarják-e.

  • Geyza
    2012 december 15
    11:53 de.

    Csak átkozódj, gyűlölködj nyugodtan, göllner-gayza. Ez rólad beszél, téged jellemez és nem utolsó sorban ez minden, amihez értesz.

  • Bogdán Géza
    2012 december 19
    7:26 de.

    „Hazánkban törvények vannak, és a romáknak azokat ugyanúgy tisztelniük kell, mint bárki másnak.”

    Tökéletesen egyetértek ezzel a véleményével, kedves Bogdán Géza.
    Éppen itt lenne az ideje, hogy ezt valaki tudatosítsa velük.
    A vezetőiket önök választották és amennyiben nem bíznak meg bennük, az önök dolga, hogy leváltsák őket és megfelelő személyeket állítsanak a helyükre, akik az önök elvárásainak megfelelően képviselik az önök érdekét.

    „Mindenre van remény, csak azt a többségi társadalmunk vezetőinek is akarnia kellene. A kérdés csak az, hogy akarják-e.”

    Ennek a kérdésnek a megoldása is kettőn múlik. Mindaddig, amíg a cigány kisebbség nem tesz az őket érő negatív megítélést kiváltó tagjai ellen megfelelő lépéseket, addig remény sincs a dolgok érdemi rendezésére.

  • dakota
    2012 december 19
    1:23 du.
    A magyarországi romák természetesen már „tudósítva” vannak, és bárki, aki közülünk a bűn útjára lép, számíthat rá, hogy a magyar bíróság elfogja őt ítélni. És ez így van rendjén, mert öntörvénykezésnek egy demokráciában egyik fél esetében sincs helye.
    Amúgy kedves Dakota, Önnek szerencséje van, hogy nem cigánynak született. Tudja, akkor talán kissé másként látná a dolgokat, sőt, elképzelhető, hogy párszor össze is roppanna az Önt érő negatív társadalmi megítélést illetően. Elég lenne, ha csak munkahelyet keresne. De arra is kíváncsi lennék, hogy mit tenne akkor, ha gyermeke éhezne és kenyeret kérne Öntől, de nem tudna neki adni, mert nincs.

  • Dakota, nekem nem kell a tükörbe néznem ahhoz, hogy tudjam koromhoz képest is egy feltünöen szép asszony vagyok. Ezt nekem naponta többször is elmondja az én párom, akivel immár 42 éve vagyok házas.

  • Marcsa, kizárt dolog, hogy egy olyan sötét lekű nő, mint te vagy szép legyen. Különben láttam én már magát jól kozmetikázott nőszemélyt, aki elől futottak emberek, mert a lelke visszataszitó volt.

  • Domnule Illi(eou)!
    En a te helyedben nem emlegetnem a nevek szerinti hovatartozast.Meghogy nemetbol szarmazol…A feszkes fenebol…Olyan olaj vagy te mint a fene. Persze tagadni azt lehet.
    Kopacsi!
    Eddig se tartottam irasaidat sokra.Most meg mar egyenesen szegyenlem magam miattuk.Masok szemere veted, ha a targytol elternek; hat te aztan ugyancsak eltertel.
    Valoszinu nem jut mas eszedbe.

  • Jimbokám, csak tőletek tanulgatom, hogyan is kell azt művelni. De persze, attól még nyugodtan szégyelheted magad. Okod lenne rá, több is.

  • Jávorszky Mária elképesztő amit állit magáról és még le is meri irni?Ön liberális!Ezzel a hozzálállással?Elképesztő!Látja ezért tart itt az ország,mert ilyen emberek beleértve Dakotát és Boda Marcsit is hogy elhiszik amit leirnak.Azt amit fennt leirt,az maga a tény,nem szorul cáfolatra!Az egy szélsősséges,gyülölettel teli ember szüleménye,az magát az embert minősiti!

  • JIMBO
    2012 december 19
    3:52 du.
    soha nem állítottam, hogy onnan származom, csak közöltem, hogy arrafelé bőven vannak illék:-)
    az ille jelentése egyébként – birtokos névmás – az övé. ezen az alapon lehet – lévén, hogy latin – akár mátyás király idejéből származó, amikor is számtalan olasz szolga került ebbe az országba beatrice udvartartásával.
    de, mehetünk az időben messzebbre is, mikoron számtalan rabszolga lakta be a római provinciát.
    mit is nevezel olajosnak, picinyem?

  • Jávorszky Mária
    2012 december 19
    2:28 de.
    nem, aranyoskám, nem tartom mély magyarnak. mindössze felületesnek:-)
    csak haloványan céloztam a nevek származásra utalására.
    kiskegyed szerint, a kovács, mint olyan, ősmagyar családnév? :-)))
    amúgy ille, picinyem, két ll-el:-)))