Télirózsás forradalom — Orbán elvesztett egy egész generációt

2012 december 19 3:02 du.79 hozzászólás

Valahol egy raktárban Károlyi Mihály szobra mosolyog. Súlyos hosszútávú politikai következményekkel járhat az egy hete tartó diáklázadás Magyarországon, amit a tüntetők Télirózsás forradalomnak neveztek. Ahogy gépelem ezeket a sorokat, budapesti diákok éppen a Lánchídat foglalták el, miután ma már a Magyar Tudományos Akadémia, a Margit hídon, végig a Bem rakparton, a Fő utcán és a Kossuth téren is demonstráltak.  Ma este nyolcszáz diák fog egész éjszaka ülődemonstrációt tartani a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának épületében, a nap folyamán pedig többek között Szombathelyen és Szolnokon is tüntettek a kormány felsőoktatási koncepciója ellen tiltakozó gimnazisták és egyetemi hallgatók. Rózsákat dobálnak a Dunába  és a Lánchídra hívták ki Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert tárgyalni.

Diákok demonstrálnak a felsőoktatás átalakítása ellen a Margit hídon 2012. december 19-én. A Téli Rózsás Diákforradalom néven meghirdetett demonstráció résztvevői rózsákat szórtak a Dunába. MTI Fotó: Beliczay László

A Fidesz számára az jeleti az igazi veszélyt, hogy napokon belül karácsony lesz és családok ülnek majd le együtt az ünnepi asztalhoz középiskolás, vagy egyetemi hallgató gyerekeikkel és unókáikkal. Ezekben a családokban az ünnepeket biztosan a diáklázadás tematizálja. Az pedig már most nyilvánvaló, hogy a diákok elérték azt, ami az ellenzéknek alig-alig sikerült: kompromisszumra kényszerítették az elmúlt 23 év legaggresszívebb, legarrogánsabb és leginkább legyőzhetetlennek tűnő magyar kormányát.  Politikai imázs és kommunikáció szempontjából ennél nem is sülhetne  ki rosszabbul Orbánék szituációja.

Döbbenet a Fidesz tehetetlensége, inkompetenciája és káotikus ötletelése. Először előálltak eredeti ötletükkel, mi szerint radikálisan csökkentik az állami ösztöndíjban részesülő egyetemi hallgatók számát, és a többiek részére tandíjat vezetnek be, miközben tagadták a tandíj létezését. Ez robbantotta ki a II. Orbán kormány legsúlyosabb válságát. Pedig a tandíj önmagában nem ördögtől való ötlet, de mégis hogyan vezetheti be most az a Fidesz (és speciel az a Hoffmann Rózsa) aki az MSZP-SZDSZ kormány idején ez ellen lázadott, lázított és népszavaztatott? Orbán azt hihette, hogy Kádár népe tényleg nagyon gyorsan felejt, és az érintetteket (a fiatalokat) pedig úgy sem lehet politikailag aktivizálni, tehát veszélyt ők nem jelentenek. De amikor a Magyar Hírlapban és a Magyar Nemzetben is kritikával fogadták a tervet, Orbán már kihátrálni látszott. Arra utasította Balog minisztert, hogy három nap alatt készítsen el az Emmivel egy új felsőoktatási koncepciót. El tudom képzelni, hogy mit szóltak ehhez az Emmis közalkalmazottak, bár gondolom, hogy inkább némán forrongtak, amikor egy ilyen teljesen abszurd és teljesíthetetlen követelést találtak asztalukon hétfő reggel.

Budapest, 2012. december 19. Diákok demonstrálnak a felsőoktatás átalakítása ellen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete előtt 2012. december 19-én. A Téli Rózsás Diákforradalom néven meghirdetett demonstráción középiskolások szólaltak fel, akik a kormány felsőoktatási elképzeléseit bírálták. MTI Fotó: Beliczay László

A három perc alatt összedobott felsőoktatási koncepció lényegében abból áll, hogy tízezerről 55 ezerre emelik az államilag támogatott diákok számát és 24 milliárd extra forintot pumpálnak az intézményekbe. Ugyanakkor szerződést kötnének a szubvencionált diákokkal, mely arra kötelezi őket, hogy ne távozzanak külföldre a diploma megszerzése után, hanem Magyarországon boldoguljanak és dolgozzanak. De ez is kiverte a biztosítékot, és ezért várják Balogot ma éjszaka a Lánchídon.

Feltételezhetjük, hogy a kompromisszum jelentős plusz költséggel jár, ami pedig a már számtalanszor átírt 2013 büdzsét  érinti. Nehezen lehet elképzelni, hogy ezek után tartható lesz a jövő évi hiánycél.

De per pillanat van Orbánnak ennél súlyosabb problémája. Most már mindenben beadták derekukat a tüntetőknek, kivéve a diákszerződés (röghözkötés) ügyében. Európai uniós jogi aggályok is felmerülhetnek, ha egy kormány az unió egyik legszentebb intézményét – a szabad mozgást – kívánja korlátozni polgárai számára. Egyébként érthető, hogy a kormány tart a tömeges kivándorlástól – különösen a fiatal orvosok körében – de a mostani emigrációs hullámnak nem kizárólag gazdasági okai vannak, hiszen a Fidesz által teremtett fenyegető kulturkampfos hangulat, a pártpolitikától független intézmények felszámolása  sem segített.

Szövetség és szolidaritás / Facebook – Diáktüntetések a Felsőoktatásért

Nehéz nem szimpatizálni a hidegben tüntető diákokkal. Még Bayer Zsolt is képes volt empatikusan cikkezni róluk. „A diákság ellenállását úgy általában illik komolyan venni. Így volt ez a múltban, és így van ez most is. Így volt ez 1988-ban is, amikor mi megalapítottuk a Fideszt. És ha most esetleg megpróbálnánk elbagatellizálni a mai diákok tiltakozását, akkor meg is bukhatunk. Tehát elég nagy a tét”–jegyzi Bayer. „A diákság pedig az utcán, a kormányhivatalokban, a hidakon – a diákság éppen most szeret bele saját hangjába és saját erejébe. Ismerjük ezt az érzést 1988-ból. S mert ismerjük, hát tudnunk kell, hogy muszáj őket komolyan venni”–tette hozzá.

A Magyarországon tüntető diákok, az egész éjszaka egyetemi kampuszokon ülődemonstrációkat tartó hallgatók, a Balatonalmádiban listázáson és politikai jellegű, kereszténydemokrata  inkvizíción áteső középiskolások teljesen más képet festenek mint az idén tavasszal Québec tartományban, a diákság nevében randalírózó szélsőbaloldali csoportok. Magyarországon eddig a politikai mainstream,  a mérsékelt fiatalság hallatta közös hangját. Mindenki aki járt középiskolára, főiskolára, vagy egyetemre felismeri bennük saját magukat.

És ezért csúszhat ki az Orbán rendszer alól a talaj.

79 hozzászólás

  • Hollósy Gerti

    Köszönöm Chris ezt a cikket!

    Én a magam véleményét már megírtam, nem ragozom.

    (csak annyit, hogy B.Zs. nem tényező, a nevét nem írom le, egy szörnyeteg)

  • BZS már eljutott odáig, hogy újabb békemenettel fenyegette meg a diákokat.

    Egyébként szervezhet akármennyit, a nép józanabbik fele már csak birkamenetnek hívja ezeket. Aki 2010 áprilisa óta átélte, ami Magyarországon zajlik, és még mindig a Fidesz és a Kedves Vezető híve, az vak, süket és agyvelő szempontjából birka, tehát teljesen jogos az új név.

  • Orbán is tudja, hogy ezeket a fiatalokat elvesztette. Ezért is adott elő az Idősügyi Tanács előtt olyan produkciót, hogy a butább nyugdíjasa már készíti az alapozást a 2013-as kolbászkerítésnek. Azt a szemérmetlen szavazatvásárlást, amit produkált, nehéz lenne alulmúlni.

  • Viktor! Megkezdődött a visszaszámlálás!

  • Vikto! Mar ossze is omlottal. Szedheted a satorfadat es mehetsz Canadaba „menekultnek”.
    Mar ahogy itt gondoljak!!!

  • Puchert János

    http://www.noltv.hu/video/4757.html
    beszédes hallgatások és mellébeszélések

  • Hollósy Gerti

    O.V. elfelejtette volna a saját fiatalságát? Vajon meglepetésként érte, hogy a fiatalokkal is számolni kell? Hát ezt benézte! – ahogy a srácok mondnák.

    A nyugdíjasok egy részét se értem, átéltek már néhány dolgot és még mindig hat a demagógia?

  • Szukits Rezső

    Chrystopher! Úgy legyen, ahogy írod úgy.

  • A békétlenségi menetek is elmultak.
    A hallgatoink,diàkjaink is remekül tàjékozottak a jogaikrol,-ami helyes- hàlàrol,kötelességröl és elkötelezettségröl ritkàbban hallhattunk magyarorszàgon -és ez helytelen-.Mi lenne egy -helyes-kompromisszum?
    Amikor az ingyen tanulhatok a kötelességre is érzékenyek lennének!
    Mit szolsz hozzà Christopher?

  • Röghözkötés: a diákok a felsőoktatási intézményekben ingyen tanulnak (tanulhatnak), de a dolgozó adófizetők pénzén tanulnak! Ha az ingyen (vagyis az adófizetők pénzén) tanult, végzett egyetemista külföldre megy dolgozni, akkor kétszer nyúzza meg az országot!
    Egyszer, amikor az adófizetők pénzén tanult, másodszor pedig, amikor a tudását külföldön fekteti be, és nem az országba forgatja be, forgatja vissza az elköltött pénzt és tudást! Ez a probléma, ez viszont elég nagy probléma! Mellesleg el ne higgyük már, hogy a balliberális kormányok alatt jobb volt a helyzetük a friss diplomásoknak! A balliberális kormányok alatt sem tudtak elhelyezkedni a diplomások egy része, és a balliberális kormányok alatt is volt diplomás kivándorlás, csak jelenleg mindez fel van fújva politikailag, azért, mert jelenleg egy jobboldali Fidesz kormány van hatalmon!

  • Köszönöm a cikket!Ezeket a fiatalokat már a jelenlegi rezsim elveszitette!Ezek a fiatalok,világossan,érthetően elmondták követelésüket.Sok idősebb ember remélem hogy engondolkodik ,nem hisz a fidesz átveréseienk a vezir állandő szövegeléseinek,hiszen érezhetik saját maguk hogy az ellenkezője az igaz.Szégyen és gyalázat amit a három fiatallal tettek!Ez már tényleg diktatura!

  • Különös. A kormány megegyezett már kéréseikkel és engedett előbbi határozatából. Mégis tüntetnek a diákok. Véleményem az egész tüntetésről annyi, hogy valószínű besegitettek a kormány ellenzék oldaláról is, elég erősen.
    Hasonló módon, a balos szervezetek VEZETTÉK a diáktüntetőket a nyári, montreali tüntetéseken!
    Az pedig, hogy EZÉRT Orbán kormánya megbukott, csak ‘wishful thinking” a cikk írójától.

  • Hangya mondandójában sok igazság vagyon. Csakhogy, mért kellett akkor hangya táborának lenépszavaznia a „ballib” piti mértékű tandíját? Fizessen a diák tandíjat, tanulmányi eredményétől és a szülők gazdagságától függően degresszívet, aztán mehet külfőldre diplomájával, no problem.
    De ezt most már lehetőségként elszállt a Marsra, kedves Hangya és Orbán Úr. Ezt elkúrtátok, mert a diákok begerjedtekés nem engednekés eljön az idő, amikor a felnőttek is csatlakozak hozzájuk. A nem hülye nyuggerek, rokkantak, megalázottak, kifosztottak.

  • Dénes,Jimbó és Figyelő!
    Nagyon jól szóltak hozzá,bár azt hiszem feleslegesen,mert
    odakint nem hallják,csak magukat.
    Aki itt és most az állam pénzén (ingyen)tanul az maradjon itthon,főleg az orvosok akik sokba kerülnek és sok idős orvos sajnos rövidesen ténylegesen nyugdíjba megy.
    Az SZTK-ban is vannak gondok több osztályon és képzeljék a „hülye demagóg ” nyugdíjasok,de mások is (minden korosztály!)
    szeretnék,ha 40 évi járulék-fizetés után esetleg valaki
    meggyógyítaná őket……..Bő féléve néhány” magasan” képzett
    orvos kísérletezget velem….(de másokkal is),végre találtam
    egy normálisat,aki műteni fog.
    Egyébként az orvos vándorlás és a több diplomás távozása nem most 2 éve kezdődött,csak az előző kormánynak még volt pénze (IMF hitelből,amit a mostani nyög!)Mégsem emelte,úgy a diplomások pénzét,hogy itthon maradjanak.
    Az emberek meg továbbra is nyögik a hálapénzt,hála a szociknak…..már aki tud fizetni.
    A többi jogász,közgazdász különösebben nem érdekel,de ha
    túlképzés van itthon és várhatóan nehéz elhelyezkedni,akkor fizessen, ha kinti tervei vannak.
    Különben hiába kérik a hallgatók,hogy ne avatkozzanak bele a tüntetésbe a politikusok,azért Török,meg Vadai ott
    erősködnek,meg sok baloldali szülő is uszítja őket…..
    Talán rossz az emlékezetük és azt várják, hogy a kormány
    mostani egészségügyi dolgozóknak(a lehetőségek szerint) adott béremelése elegendő azzal szemben amit ők évekig elmulasztottak.

  • Ja és még ne dörzsöljék a tenyerüket a kormány bukását illetően,mert nem mindenki amnéziás,hataloméhes és áruló,bár
    kellemetlen sok kinti „miattunk aggódónak”…azért még vannak normálisak,netán más gondolkozásúak,nem bérencek,nem fasiszták,nem rasszisták csak hazaszerető emberek!

  • hehehe
    egy szerződés, ugyebár, jobb helyen kétoldalú. én vállalok valamit, te ezért adsz valamit.
    ha esetleg az itt hozzászóló narancshitűek csak egyetlen orbáni garanciát is fel tudnának mutatni, mi szerint, aki akárcsak jövőre is végez – nem, hogy négy év múlva – garantáltan kap, ráadásul milyen eretnek gondolat, végzettségének megfelelő (!) munkahelyet, ahol annak rendje és módja szerint megkezdheti a törlesztést, nagyban növelné szavahihetőségüket.
    ráadásul, orbán ennyire nem bízik a maga ígérte gazdasági fellendülésben, amiben naná, hogy senki sem akarná felemelni azt a birka fejét a dús legelőről, hogy hallgatói szerződéssel kívánja bebiztosítani a rezsimjét?
    szóval, kicsi szíveim, nem ártana, ha tovább látnának a szemellenzőjüknél:-)))

  • az 5. számú párttagkönyv tulajdonosa orvosi eset.
    de hagyjuk a személyeskedést, mert, ugyebár, argumentum ad hominem…
    ne kelljen minden alkalommal az orrotok alá dörgölni:-)))

  • Tüske Zsófia

    kedves Boda,
    akkor már, ha az orvosokat kötné röghöz Magyarországon, el kellene azon gondolkodni, hogy vajon hat év egyetem után a rezidens orvos 100 ezer forintos fizetés hogyan aránylik, mondjuk a kis miskolci jogász görény, Zsiga Marcell másfél milliós fizetéséhez (plusz költségtérítés, amit észre sem vett, hogy duplán vett fel)
    Tudja drága, az orvosnak nem római jogból van a leghúzósabb vizsgája, hanem anatómiából, és a szaktárgyakból, úgymint belgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat, ideggyógyászat, kórélettan és még sorolhatnám, az egyes könyvek úgy durván 10-15 cm vastagok… úgyhogy talán, ha az állam szeretné itt tartani a 6+4 évig tanuló orvosokat, akkor nem százezer bruttótól négy évtized munka után 250 bruttó fizetéssel kellene őket megfizetni. És talán időben el kellett volna gondolkoznia az egyáltalán nem tisztelt fidesznek, hogy 2008-ban népszavazást erőszakoljon ki az ingyenes egyetemi oktatásról. Jó lesz azért, ha iparkodik időben megszabadulni a nyavalyáitól, mert januártól már az eddig KHT-be szerveződött ambuláns szakrendelőket is államosítják, és akkor aztán megnézheti magát a féléves-éves várakozási listával.

  • Ki kinek szurkol! Ron Werber elvette a manipulálható, félművelt, West-balkán túlélő diákokat az „Orbántól”, mert ugye az ővéi voltak (?). Mind e közben: „Teachers in the Canadian province of Ontario have held a one-day strike against a controversial bill that would freeze their wages and strip them of their collective bargaining rights. Unions argue that the bill violates their right to collective bargaining and has restricted efforts to make fair agreements with school boards.
    Officials say that they are imposing the bill as a financial necessity.”

  • Kedves Tüske!
    Én sem értek egyet a politikusok magas fizetésével,pláne ha csak sima képviselők,de mindkét oldalon(jobb vagy bal)ez van és volt.
    Egyetértünk abban is,hogy a diplomások közül az orvosokra
    van a legnagyobb szükség itthon,de a nyugati és az itthoni
    fizetések közötti eltérést nem lehet most egyszerre korrigálni,tehát minden eddigi kormány hibás volt ebben.
    Különben az orvosok közül sem mindenki keres rosszul „hivatalosan”,mert ugye egy sebész,nőgyógyász stb.orvos aki kórházban is dolgozik,műt azért az a hálapénzzel nem
    hal éhen….más eset mondjuk egy röntgen orvos az ő pénzüket jobban kellene emelni.
    A rezidens 100.000 Ft valóban kevés,de úgy tudom ennél azért a diplomás minimálbér jóval magasabb.
    Azért bízom benne,hogy a mostani orvosom aki mind szakmailag mind emberileg magas szinten áll meggyógyít,mert azért ne
    tagadjuk sokan csak a markukat tartják és közben oda se figyelnek a betegre,meg még félre is kezelik.
    Hát összetett dolog,minden szakmában vannak jók és rosszak is,egy munkadarabot el lehet rontani,de az orvosok esetében az emberi élet a tét….
    Különben idén a fizikoterápián egy asszisztens 8.000 Ft emelést kapott,így a orvosok gondolom ennél többet.

  • szemet boda

    egy nyugati politikus, mint zsigatetu, hol keres mar ennyit? erdekes, az orvosi fizeteseket nem lehet igazitani, de a kis agyatlan pocs zsigaet igen? mar megint felrebeszlsz te korhadt matrona…

  • Varga

    ne idegeskedj, mindjart jonnek a noverek es kiszedik az agytalat alolad…de addig is kussoljal HA LEHET!

  • http://vimeo.com/55629135?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201212
    Gratulálok Csillag Ádám ezért az egy percesért szép munka volt.

  • Andrási Sándor

    Éles szemű Krisztoforrónk megint remekelt: Cc. 8 ekm távolságból megmondja a tutit: „………Az pedig már most nyilvánvaló, hogy a diákok elérték azt, ami az ellenzéknek alig-alig sikerült: „……..Az pedig már most nyilvánvaló, hogy a diákok elérték azt, ami az ellenzéknek alig-alig sikerült:”…..” Ne játszuk már megint a balos struccot, ne tegyünk már úgy, hogy ne mondjuk ki a valóságot: a diákok lázadása mögött az un. „baloldal” áll. Balos politikusok bujtogatják a fiatalokat, akik (valljuk be) nem nagyon tiltakoznak egy kis balhé rendezése ellen. Személyesen ismerek olyan főiskolás diákot, aki eldicsekedett, hogy az osztályfőnöke bátorította Őket a tüntetésre.

  • Tüske Zsófia

    Boda lehet megnézni a közalkalmazotti bértáblát, mi vonatkozik a pályakezdő diplomásokra, és a 40 év szakmai gyakorlattal rendelkezőkre. Az alapfizetést nyilván megfejelte az temérdek ügyeleti díj (amit a nyáron az igen empatikus fidesz kormány megszüntetett az alacsony keresetűen bérkompenzációjával együtt, így az alsó kategóriákban 20 ezer forinttal kevesebbet vihettek haza az itthon maradó lúzerek)
    Amúgy volt mostanában vásárolni, mire elég nyolcezer forint?
    Pláne, ha bruttóban adják?

  • Tüske Zsófia

    Varga Sándor, én inkább úgy látom, hogy nem a diákok tartoznak a manipulálható félművelt halmazba, (tudom, mert köztük dolgozom) hanem a magához hasonló begyepesedett agyú orbánimádó vének.

  • Hibàs az Orbàn kormàny,mert még nem fizette ki a Gyurcsàny-Bajnai àltal 81 %-ra feltornyosulo adossàgot.A kifezetés utàn eljöhet a régenvàrt Kànaàn.

  • Boda.Dánes és Varga félék!Amit itt önök összehordenak azt épeszü ember nem birja elviselni!Elképesztő!A cikk irójával egyetértek!Amit müvelnek itt a diákokkal már közel két hete elképesztő!Minden nap,minden órában változik az álláspontjük.Rajtuk már csak önök tesznek túl!Erős Dénes igazza van hibás az Orbán kormány mert az adóságot nem hogy nem fizette ki,de nem is csökkentette pedig lenyúlt 3 e milliárdott.Nézzen utánna legyenszives hogy most mennyi az államadósság!A fel nem használt IMF-pénzekből államosit a kormány,remélem ezt is tudja!Egy szónak is száz a vége a fiatalok világossan látják hogy a jelenlegi hatalom át akarja verni őket,el akarja adósitani őket,családjukat!Jogossak a tüntetések.Nagyon sajnálom hogy önök ezt nem látják és csak gyülölködve szajkózzák amit a jelenlegi vezérük magukba sulykolt!Remélem hogy önöknek nem a régvárt kánaán fog eljönni,hanem az orvossuk!

  • Hol vagy Illi??? KI kellene javitani a helyesirasi hibakat. Nem vagy a helyzet magaslatan!!!

  • Amit a kormány eddig megígért, az humbug.
    Tessék egy szép kerek összefoglaló a “teljesített” 6 pontról:
    http://pezsma.blog.hu/2012/12/19/doglott_papagaj

  • http://media.mandiner.hu/cikk/20121222_a_kormany_igazarol_gyozkodtek_tuntetoket_a_radioban
    nem hiszem, hogy ez lenne a feladata a közszolgalati Rádiónak, inkább a pártatlan tájékoztatás

  • Nemsokára itt lesz a Magyar Diáktanács-Köztársaság. Talán még jobban is járnánk, mint a jelenlegi selejtes közgéptársasági vezetéssel és vallási jelmezű tömjénzsoltos huhogóikkal.

  • Boda Gestanyó!
    Fájóan demagóg vagy! Mégis hogy sikerült nyugdíjas korodra ennyire rosszindulatú, a tényeket szándékosan elferdítő, hazug perszónává válnod?

  • Andrási Sándor
    2012 december 21
    1:58 de.

    Jól mondod, Andrási.

  • Az,hogy egyesek nem tudnak egy hozzászólást értelmezni,
    azon nem is lehet csodálkozni,ha még olvasni sem tudnak.
    Nem veszik észre,hogy csak az ő oldalukról „szemeteznek”
    „hülyéznek”,ami minősíti őket……
    Vajon jártak iskolába egyáltalán(no diplomáról ne is beszéljünk…)miért nem írják a cikk végére,hogy csak azok
    válaszoljanak,akik mindennel egyetértenek a „demokratákkal”?

  • hehehehe HANGYA..
    Látod kellett neked mgszólalni.Kiderült hogy az eszed is olyan mint a hangyáé.

  • Republikánus :
    NE röhögtessen hajja..még magamra borítom a viszkimet 🙂 😀

  • Dénessském.
    Egyre öszefüggéstelenebbül ír maga.
    Csak nem fokozódik fejében az alzheimer-izé ? Esetleg kergemarha kór szivacsosítja nemlétező szürkeállományát ?

  • Maga bszél Boda ? A maga esztelen gyűlölködése és gyűlöletkeltése példaértékű lehet bármelyik nyilas pártszolgálatos számára.

  • Boda

    nem irjuk oda, de igy gondoljuk, igy nyugodtan eltakarodhatnal mar innen!

  • JIMBO
    2012 december 21
    6:56 du.
    😀

  • Annyira elegem van a minden fórumon eluralkodott agresszív,durva,trágár és közönséges stílusból, bármelyik oldalról jön is! Nem is a mondanivaló a felháborító, hanem ahogy mondják. Emberek, nem volt még elég a gyűlölködésből? Nem lehet kultúráltabban közölni nézeteiteket embertársaitokkal?
    Megint más kérdés amnéziával, Alzheimer-kórral illetni olyan valakinek a másikat, aki talán ugyanebben a kórban szenved. Ha kanadai vagy pl. nem veszed számításba, mert nem érint – mondjuk – azt a 6 millió forintot, amit az én zsebemből rabolt ki egy bizonyos kollégiumi banda. Nem érint, hogy rákbetegektől elveszik utolsó reményüket jelentő gyógyszereiket, ahogy abba sem tudod beleélni magad egy kanadai jóléti társadalom polgáraként, hogy rokkantnyugdíjad elszáll a mennybe. Nem tekinthetsz ott potenciális gyilkosaidra, a nyilas-hungarista csürhére….úgyhogy Kanadából, kérlek ne oszd az észt. Ha itthonról teszed, nézd meg a saját zsebedet és jövődet is. Kivéve persze, ha fontosabbnak véled a focistadionok építésére költeni a közpénzt, mint az éhező gyerekek megsegítésére. Csak nézd meg a Karácsony-esti fotót az ingyenebédre várakozók kilóméterhosszú soráról és ezt az adományt nem is a kormány, vagy kormánytagok-képviselők, de még csak nem is az adóparadicsomos gazdagok adják.
    Aki pedig zelmútnyócévezik, annak szíves figyelmébe ajánlanám ( persze, csak ha itthonról tapasztalta a történéseket ) a „komcsik” csak loptak, de nem foglalták kizárólagos hatalmukat „alaptörvénybe” szentkorona tanos lózungokkal és nem voltak pofátlanok keresztény szenteskedő álarcban.

  • Boda ha jól értelmezzem önnek nincs iskolája?Ügy vélem hogy azok akik itt kulturáltan nyilvánulnak meg azoknak több van mint önnek!ŰÖn ha ezerévig tsanulna akkor sem érne utol engem sem,meg a többieket sem,mert ahoz a fejben valaminek kellenne lenni.Ettől függetlenül Áldott Karácsonyi Ünnepeket kivánok Mindenkinek beleértve önt is.

  • Aki szereti ezt a hazát, az nem tűri tovább azt az esztelen ámokfutást, amit a jelenlegi rendszer (NER) folytat.
    Nem sírom vissza az „elmúlt 8 évet”, de a mostanra kiépült klerikál-fasiszta diktatúrát mihamarabb meg kell buktatni.

  • terminus

    amen!:)

  • Pal

    NEM, nem lehet! Nekem meg elegem van a finomkodo..a ha megdobnak kovel dobj vissza kennyerrel stilus…alszent es ostoba…azert tudott eluralkodni ez a szellemi, amit orban kepvisel, mert ilyen alintelligensen, alfinomkodva, aldemokratikusan probaltunk viszonyulni…kb olyan ez, mint a felfegyverzett nacikkal szemkoztallni meztelen ciganykent, zsidokent…Vannak emberfajtak, akik nem ertenek a szobol!

  • terminus
    Ne merd! Azaz nem NER, hanem NEMERD: NEM zeti E gyüttműködés R en D szere. Legalább őszinték!
    Tavaly nagyobb cirkuszok nélkül tudták a Gyurcsány-Bajnai kormánytól átvett 50 ezer államilag támogatott helyet 30 ezerre csökkenteni. Azt hitték, ez az évi 20 ezres csökkenés idén is sikerülni fog, mert a végzős HÖOK-os vezetők továbbra is szarnak rá, ha a most felvételizőket szívatják. Csak közben a diákság csinált magának egy VALÓDI érdek-képviseleti szervet: a Hallgatói Hálózatot,
    akik ebbe nem nyugodtak bele.
    Idén kivontak 27+11 mrd-ot, azaz 38 mrd-ot a felsőoktatásból, a maradék megfelel 10.480 államilag támogatott férőhelynek (noch einmal a gyengébbeknek: Gyurcsány és Bajnai alatt, a világgazdasági válság kellős közepén 50 ezer volt!)
    Egy fityinggel sem adnak/hatnak többet, mert a költségvetést már elfogadták, az állítólagos + 24 mrd kizárólag beruházásra és beruházás kiváltásra használható fel, nem az oktatásra.
    Ezért hajtották el a diákok Orbán és az ő Hoffmanrózsáját ………-ra/ba.
    Merthogy az a gond, hogy az orbánmesék 60-as debil IQ-ra vannak belőve, a diákok meg ennél sokkal többel rendelkeznek. És tudnak számolni!
    És SEMMILYEN mesével nem tudnak férőhelyet hazudni a jogász és közgazdász és még vagy tucat szakra, ahol nulla koma zéró férőhelyet kívánnak finanszírozni.
    És ha van szak, ami önmagában is röghöz köt, az a MAGYAR jog! A többit sokkal könnyebben lehet akkreditáltatni.
    Ja és egy apróság:
    A röghöz kötési mánia annak NYÍLT beismerése, hogy 6 év múlva sem lesz a gazdaság olyan helyzetben, hogy érdemes legyen egy diplomásnak idehaza maradnia!

  • Ja és külön a 60-asoknak (nem év, IQ):
    500 mrd-ot költött Orbán a Bajnai által neki hagyott IMF hitelből a MOL részvényekre. Amely árfolyamvesztesége több, mint 100 mrd: azaz a felsőoktatásból kivont összeg 3-4 szerese! Csak az árfolyamveszteség! Ha ezt az 500 mrd-ot nem ilyen értelmetlen dologra, hanem az oktatásra költötték volna, az ország nem ITT tartana!
    Tehát ne gyertek folyton az „eladósítással” ha valaki eladósította, méghozzá előre 10-30 évre az országot, a szükséges DUPLÁJÁRA, az éppen Orbán volt! Csak a dollárkötvény kamata majdnem 10 % volt! Az IMF tárgyalások hírére lement 6-7% közé – de már megint zuhan az árfolyam (ünnep alatt 291.-Ft/euróra)
    Kedves kis karácsonyi ajándék a devizahiteleseknek.
    Hogy ez az elmebeteg El Tolcsy nem tudja befogni a lepcses pofáját!

  • Sajnos ugy néz ki hogy Orbánnak igaza lesz.Azt mondta karácsonyra kifullad a diákok tüntetése.s lehet hogy igy lesz mert a HÖK vezetői élen ___Nagy Dáviddal talán megállapodott,pedig én ugy gondoltam hogy hiteles ember,de ugy látszik tévedtem.Ő is a saját kis pecsenyéjét sütügette felhasználva a fiatalabb diákokat.Elszomoritó!!!!

  • Kovács Éva magának annyi iskolája van mint Misinek vagy Gézának,gondolom pláne abból ahogy és amiket ír!….

  • Kovács Éva
    Tök mind1, hogy mit csinál a HÖOK. Van már Hallgatói Hálózat és Humán Platform, igen impozáns résztvevői listával, ha már ez a III. osztályú focista csak max 11 fős csapatban tud gondolkodni, és az egész „Emberi erőforrást” összesöpörte egy minisztérium alá: az ellenzéke is kénytelen összefogni!
    http://humanplatform.blog.hu/

    A Platform alapítói:

    A Város Mindenkié
    AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata
    Alapítványi-és Magániskolák Egyesülete
    Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
    Független Előadó-művészeti Szövetség
    Hallgatói Hálózat
    Hálózat a Tanszabadságért
    József Attila Kör
    Kortárs Galériák Egyesülete
    Magyar Addiktológiai Társaság
    Magyar Bábművészek Szövetsége
    Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége
    Magyar Műfordítók Egyesülete
    Magyar Orvosok Szövetsége
    Magyar Szakképzési Társaság
    Magyar Szegénységellenes Hálózat
    Magyar Színházi Társaság
    Nonprofit Társadalomkutató Egyesület
    Oktatói Hálózat
    Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
    SZETA Egri Alapítványa
    Szociális Szakmai Szövetség
    Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete
    Szépírók Társasága
    UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központja
    tranzit. hu
    Ártalomcsökkentők Közhasznú Szakmai Egyesülete

    Mindig is az volt a véleményem, hogy Orbán egymaga többet tesz az ellenzéki összefogásért, mint az ellenzék bármelyik pártja külön-külön vagy akár együttesen! Köszönjük Emese!

  • Boda Marcsi!Egy beteg emberrel nem vitázzok.Szeretné ön ha annyi iskolája lenne és olyan beosztásban dolgozott volna és olyan elismerésben részesült volna.Sajnálom mert egy beteg ,náci embert sehol sem jegyeznek.Egy embert nem az irása hanem a megnyilvánulása teszi emberré!Ön ettől igen távol áll!Mert a náci,szélsősséges,gyülölködő embert kivettik mindenütt a soraikból az emberek!Nem hiába javasoltam az elmült évben hogy forduljon a kezelő orcosához v. gyógyszerészéhez mert előbb v. utóbb komoly bajok lesznek.

  • Jávorszky Mária

    A Kovács Éva mindenkit orvoshoz küldözget, talán, csak nem beteg szegény? Nagy baj az agybaj!

  • Teszitek itt a hülyét,mintha ne tudnátok,hogy a diákbuli mögött az általatok is támogatott hatalom-és pénzéhes politikai kalandorok állnak.

  • Boda

    ha mar engem felemlegettel te bibircsokos retardalt ven nacikorhadmany jobb ha tudod, hogy a talpamig nem erhetnel fel semmilyen vonatkozasban,…teljesen feleslegesen firkalgatsz ide, mindenki tudja, hogy egy agyhalott jobber kozszolga vagy, akinek egesz eleteben egy onallo gondolata sem volt…most is ideultettek, hogy ugyelj itt a csatin, rontsd a levegot es idekalimpald abbol a dohos szagu, pokhalos agyadbol a baromsagaidat azzal a foszlasnak indult, halottszagu virgacsaiddal…elkussolhatnal vegre…

  • kuszkullo

    es vegre tudjuk, hogy mi vagyunk tobben! igy volt ez a fasiszta nemetorszagban is.elobb-utobb a normalis emberek felulkerekedetek az elmebetegeken….kar, hogy olyan keson…kb mi is hasonlo cipoben vagyunk, kar, hogy nem 20 evvel ezelott raktak helyre a bugrist…istenem, mennyivel elobb lehetnenk!

  • Nyilas Misi

    2013 január 1
    4:12 du.

    Misi,ez sajnos elégtelen.Hányszor mondjam még el,hogy a fasizmus nem nácizmus?Németországban nemzetiszocializmus volt,Olaszországban fasizmus.Jegyezd már meg.De nem értem,miért mentek Magyarországra ilyesmiért,mikor ott van Amerika?!
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetiszocialista_Mozgalom_(Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok)
    De ha szeretitek az egzótikus helyeket,ott van a legdemokratikusabb európai paradicsom:Svédország.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sweden_Democrats

  • Nyilas Misi!
    Gondolom ugy akartad mondani, hogy ti tobb neven irtok.
    Ebben egyetertunk. Abban ne is ringasd magad,hogy tobben is vagytok.

  • Jávorszky Mária!Azért küldöm ön és a barátosnéját orvoshoz,mert aggódom.Itt ha valakinek az agyában baj van már régen az önnek van!Sajnálom a zubonyt is magától!

  • Kovács Éva

    2013 január 2
    6:08 de.
    Éva,véletlenül nem ön volt az a kanadai magyar,aki tegnap úgy nyilatkozott a Kossuth rádióban,hogy 1988-ban azért ment ki Kanadába,mert zürzavarosak voltak az anyagi viszonyai?A névre sajnos már nem emlékszem,csak arra,hogy ilyen típusú ember lehetett,mint ön.A hangvételböl ítélve.
    P.S.Nem tudja véletlenül,ki írta ezt a cikket?

  • Küszküllő!Nagyott tévedett!ez most nem sikerült.Legalább normális nevet válaszhatott volna?Lehet hogy ön az,de én itthon eszem a mai kormány keserú kenyerét!

  • Jávorszky Mária

    Kovács Éva
    Ha sajnálod a zubbonyt is tőlem, akkor vedd fel te.
    Kopj le, amíg nem írtam neked valami nagyon csúnyát.

  • hajrá, szky, hajrá, boda!
    jimbo már megkapta a smile-t:-)
    ki kér még?

  • Jávorszky Mária

    Látom itt valaki kiskirálynak érzi már magát a szemétdombon!

  • Jávorszky Mária nekem nem kell itt ha valakinek kell az éppen ön az.Még ennél csúnyábbat is tud,amit eddig mutatott?Elképesztő!Itt ha valaki kiskirály a szemétdombon az ön és a szeretett vezire!Mondom én hogy nagy a baj,mert ha elszakad a cérna önnél az a vég!

  • Kovács Éva

    2013 január 3
    12:18 du.

    Éva,sejtem,hogy nem sokan tudják,mit jelent a nevem.Normális,létezö magyar szó.Igaz,kicsit régies,de valamikor egy fontos eszköz része volt.
    A mai kormány keserü kenyeréröl csak annyit,hogy Magyarország az 1972-1978 közötti idöszakban adósodott el.Azóta nem tud kimászni belöle.A 2002-2010 közötti politika tovább súlyosbította a helyzetet.Kölcsönökböl fedezte minden populista lépését,a legutóbbi IMF-kölcsön törlesztését tudatosan erre a ciklusra idözítette.Szétrabolta az országot,felvett egy rakás hitelt,most pedig jöhet a vízözön.Ki a hibás?Hát a Fidesz,természetesen.A nemzeti kormány.A félázsiai.Naná.

  • Mindenki tapasztalta, hogy OV nem ért a gazdasághoz és nincsen szociális érzékenysége,miközben nagy manipulátor, mondhatni ravasz cselszövő. A fiatal generációt egyszer már jól megvezette az fülkeforradalommal. Ki tudja, mit fog kitalálni visszatérésük érdekében 2014-ben. Miközben azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy pénze is van és az ellenzéknek nincsen,talán nem is lesz.

  • Küszküllő köszönöm a felvilágositást a nevével kapcsolatosan.A többi érvelést sajnos nem tudom elfogadni mert egyoldalu.Igaz hogy az elmult 8 évbern voltak rossz döntések is,de mellette nagyon sok jó is.Az ország abban az időben sokat fejlődött,remélem hogy látta,mert én láttam.A nyugdijasok négy csoportja megkapta a nyugdijkorrekciót,csak az utolsót nem tudták befejezni,remélem hogy kormányváltáskor befejezik.Amig az ország helyzete engedte adták a 13.dik havi nyugdijat is.Most a megigért 14.havit hol kapjuk?Remélem hogy ön egyetért azzal ,mert a mai hatalom amikor az emberek átverésével hatalomra jutott azt mondta hogy az országot jó helyzetben vette át.Amennyiben nem ért egyet akkor miról beszélünk?Nem hisz a támogatott pártjának.Az IMF-hitel egy részét az országra és az emberekre forditották,de mivan azzal hogy 550 milliárdért ebből vette a mai hatalom a MOL-résztvényeket!S a megmaradt többi pénzeket hova forditották,remélem tudja?Azt sajnos nem értem hogy szétdarabolta az országot mit ért alatta?Az biztos hogy 8 év alatt mindent megtett hogy a hatalmat megszerezze,az országot ketté osztotta,családot,barátot,rokkont,amennyiben ezt érti akkor jó.Remélem hogy azzal is tisztában van hogy a kibocsátott magas kamatu kötvényekkel /10-11 %/a későbbi generációt adósitja el,ez csak pillanatnyi megoldás,tüz oltás.Jobban jártunk volna ha felvette volna az IMF-hitelt /3- 4%/mert ez alacsony kamatozásu.Azért nem tette meg mert akkor a felhasználását ellenőrizték volna s a választás előtt nem tudna osztogatni!Abban is nagyon téved amikor azt irja hogy a kormány félázsiai,nézzen legyenszives utánna ezt éppen az ön kormánya mondta magára és mindnyájunkra.Az a baj az ön táborával hogy mindent félre ért,megmagyaráz,még akkor is ha tudja hogy nincs igazza,át lett verve!

  • Jávorszky Mária

    Kovács Éva, január4.11:02 de.
    Ne az én cérnámmal törődjön, hanem a saját kötelével, hogy minőségi legyen és el ne szakadjon amikor felmászik vele egy fára.

  • Boda MARCSI!

    Bármihez szól hozzá,csak úg y dől magából a sok hülyeség!!!

    A vezére,a csüngőhasú maradona,nagyon örülne,ha olvasná őket!
    Az ilyen emberekre van szüksége,amilyen maga is!

    NEM LÁTNAK,NEM HALLANAK NEM GONDOLKODNAK!!!

    CSAK BESZÉLNEK,DE AZT SOKAT ÉS RETTENETES BAROMSÁGOKAT!!!!!

  • na,látom,Jávorszky is ideböfögte a baromságait!!!!

  • Jávorszky Mária az ajánlott kötél önnek kell,ne osztogasson!A fára önnek kell visszamászni hiszen kár is volt lejönnie!Láttom hogy még most sem tud két lábbal,tiszta fejjel járni!Nem hiába mondom én hogy forduljon orvosához v. gyógyszerészéhez amig nem késő!Nem hiányoljuk amig kezelésen leszmegigérem!Csak gyógyuljon meg!

  • Jávorszky Mária
    2013 január 10
    4:08 de.
    a kötél – elismerem – fára mászáskor igen hasznos, különösen kanadában, a favágóknál. professzionálisan bánnak vele, lévén hogy 15-20 méter magas fákat darabolnak szállítható méretre. felülről kezdik 😀
    idehaza eredményesen használják az ipari alpinisták, de a tűzoltók is – őket elég sokszor hívják favágáshoz. de, hogy valaki, hétköznapi ember, fára mászáshoz használja, mondjuk a kert végében, meglehetősen ritka.
    de lehet, szky-nél ez biztosan valami családi hagyomány 😀

  • Kovács Éva
    2013 január 11
    12:49 du.
    kedves éva, szky ősei valóban a fáról jöttek le, mint ahogy nagy valószínűséggel mindannyiunké is. meg is tanultak felegyenesedve járni, hüvelykujjuk szembe fordult a többivel, elindultak az emberré válás útján.
    most ki a fene tehet róla, hogy szky megrekedt a fejlődés bizonyos fokán, és nem tudja az agyát úgy használni, mint a homo sapiens? talán a génjei, vagy a neuronjainak száma, esetleg agya barázdáltsága, ki tudja, a természet fura dolgokat tud létrehozni!

  • Jávorszky Mária

    Az Éva megtalálta párját Ádámot – akit azóta Pistának becéznek – és, hogy a hőn vágyott bűnbe esést elkövethessék(nem tudom kit akartak hülyíteni) Éva rátukmálta szegény párára azt a rothadt almát amit a kígyótól kapott. No,az volt a kígyó éve a javából, Isten igazából! Mert a bódító Lucifer márkájú almalének tüneteit még azóta sem heverték ki, amiért olyan bölcsek még mindig, mint a homo sapiens újkorában.
    hi.hi….

  • Geyza
    2012 december 25
    5:29 du.

    Republikánus :
    NE röhögtessen hajja..még magamra borítom a viszkimet 🙂 😀 Hányszor mondjam még el,pálinkát igyál!:D

  • Jávorszky Mária itt aki a bóditó Lucifer márkájú almalének a tüneteit még most sem heverte ki az éppen ön az!S ezt keverte egy kis náci eszmével s kész a diagnózis!Orvos kell!Sürgőssen!A cérnáját ne felejtse otthon!