Direktori delírium

2012 december 20 7:40 du.23 hozzászólás

Nem szeretem Alföldit. Pontosabban: őt magát igen. Tehetségét, képességét nem vitatom. Bár nekem elsősorban Carter doki hangját testesíti meg, amit nagyon szerettem – de mint rendező: nem jött be! Túl művészi volt az én ízlésemnek, vagy inkább élettempómnak. Én nem értelmezni, újragondolni akarok a színházban, hanem kikapcsolódni. Esetleg kiadni magamból azokat az érzéseket, amelyek a hétköznapok során bennem ragadtak és csak arra várnak, hogy valaki egy zenével, egy verssel, egy színdarab szereplőjével azonosulva kiszabadítsa belőlem. Erre Alföldi nem alkalmas… Nekem! 

Alföldi Róbert – Forrás: RTL Klub Reggeli című műsora

Az azonban vitathatatlan, hogy az ország elsőszámú színi intézményét – legalábbis: nézetem szerint a Nemzeti Színház ezt a posztot kell betöltse – jól vezette. Azazhogy persze, lehet vitatni, meg szidni, meg pocskondiázni… Amit nem lehet: jegyet venni az előadásokra, mert folyamatosan teltházas. Vagy azt mondani, hogy nem elég változatosak, esetleg nem elég színvonalasak a darabok. Vagy azt mondani – mondjuk Törőcsik Mari vagy Sinkó László mellett –, hogy gyenge a társulat… Oké, rendben, van olyan személy, akinek jelenléte – jogellenesen, de mégis: etikailag – megkérdőjelezhető, az azonban semmiképp sem, hogy a tények azt igazolják: ez egy sikeres színház!

Vidnyánszky azonban más „tészta”. Évek óta figyelem, és szeretem. Láttam minden számottevő rendezését, legyen az a beregszászi, vagy a debreceni társulattal, vagy épp Hobo valamelyik estje. Utóbbiakat álmomból felébresztve is idézem, ha kell, hiszen többször is láttam. Jártam az országot miatta, néztem határon túl is munkáját. Mi több: volt alkalmam személyesen megismerni őt is, és családját is: emberileg is nagyon tiszteletreméltó! Társulata mindkét általa vezetett intézményben a kedvence színészeim! Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy kire bíznám az ország elsőszámú színházát, gondolkodási idő sem kéne: egyértelműen őt választanám!

Csakhogy: nem ez történt…

Nem csupán nem engem kérdeztek – hiszen miért is tennének ilyet – és nem is az történt, hogy Alföldi egyszerűen elfáradt és kellene a helyére valaki más. Nem!

Politikai döntés született, méghozzá két lépésben. Elsőként azt döntötték el „odafenn”, hogy Alföldinek mennie kell. Próbáltak ehhez okot is gyártani, ebben azonban nem arattak osztatlan sikert – hát kivárták a szerződés végét, mint a kisebbik rossz megoldás. Majd jött a második döntés: legyen inkább Vidnyánszky a direktor!

Hogy ez politikai döntés eredménye, az nem csak hogy nem kérdés, de nem is újdonság: mióta ki tudom mondani a színház szót ez azóta így szokás. Fent eldöntötték, kinevezték, lent pedig tudomásul vettük. Szerencsés esetben a kinevezettnek volt némi köze a szakmához, peches körülmények között az alárendeltek igyekeztek megoldani, hogy a működőképesség azért megmaradjon. Hogy miért kell ehhez egy pályázatnak nevezett színjáték? Jó kérdés… De színházról lévén szó: nézzük el ezt a kis apróságot még akkor is, ha ezzel épp minket próbálnak palira venni! Egyébként meg egy szavunk sem lehet, hiszen aki látta a pályázatokat, az tudhatja: ezúttal legalább érdemben összevethető munkákról beszélhetünk, ellentétben az Új Színház igazgatói posztjának döntésekor benyújtottal szemben.

Mégis: valahogy nem tudok örülni! Még akkor sem, ha tudom, a színház jó kezekben lesz! Mert lehet, hogy ma Alföldit állították félre, lehet, hogy ma egy jó embert és egyben jó szakembert neveztek ki a helyére, de én mégis azt érzem: forog a gyomrom az egésztől! És aggodalommal tölt el a holnap, mert van még pár intézmény, és a módszer az úgy tűnik: állandó!

Vidnyánszkynak talán nem kellett volna elfogadnia ilyen áron a kinevezést – mondják most sokan. Igen, talán igazuk lehet! De kevés alkalmasabb embert ismerek, és számára ez nem csak egy remek feladat, egy szakmai kihívás – inkább egy beteljesülés. Nem divat bevallani, de az ember ilyenkor nem mond nemet… Alföldi pedig talán jobban jár, ha végre leszáll róla a politika és nem csámcsog tovább senki rajta.

Én azonban mindkét felet sajnálom, mert nem az a közös bennük, hogy mindketten a Nemzeti Színház igazgatói lehettek, hanem az, hogy mindkettőjüket méltatlan helyzetbe kergették a szakma és a közönség előtt!

Valahogy mégsem múlik ez a gyomorbántalom… pedig: „Derű és nyugalom, parányi házban… Az élet szép. Tenéked magyarázzam?”

Kiss Ágnes, a KMH vendégszerzője

23 hozzászólás

  • Nem lévén rendszeres színházba járó ember, nem nyilváníthatok véleményt a két ember színigazgatói képességeiről.

    Arról azonban igen, hogy sajnos Vidnyánszky mától fogva szimbólum is lett. Egy önmagát demokratikusnak hazudó, az országot az egypárti uralomba és a pártállamba erőszakkal visszavezető hatalom kegyeltjének a szimbóluma. Lehet bármilyen jó színházi ember, nem tudok másra gondolni, mint Szabó István Mefisztójára.

    Az pedig, amit Alföldiről mondtak a hatalom emberei, hogy nem volt elég nemzeti – nos, ez egyenesen vérlázító. Hogy a színházi szakma nem kérte ki magának az eljárást, az szánalmas. Jellemző az egész magyar társadalomra, amely bebizonyította magáról, hogy nem a szabadságharcok népe, hanem a megalkuvóké, alkalmazkodóké, hajlógerincűeké.

  • „Hogy ez politikai döntés eredménye, az nem csak hogy nem kérdés, de nem is újdonság: mióta ki tudom mondani a színház szót ez azóta így szokás. Fent eldöntötték, kinevezték, lent pedig tudomásul vettük. Szerencsés esetben a kinevezettnek volt némi köze a szakmához, peches körülmények között az alárendeltek igyekeztek megoldani, hogy a működőképesség azért megmaradjon. Hogy miért kell ehhez egy pályázatnak nevezett színjáték? Jó kérdés… De színházról lévén szó: nézzük el ezt a kis apróságot még akkor is, ha ezzel épp minket próbálnak palira venni! Egyébként meg egy szavunk sem lehet, hiszen aki látta a pályázatokat, az tudhatja: ezúttal legalább érdemben összevethető munkákról beszélhetünk”

    Kedves Kiss Ágnes, örömmel üdvözlöm. Végre olvashattam itt egy korrekt cikket.

  • cornelius
    2012 december 20
    9:01 du.

    Kedves Cornelius, Alföldi megmutatta, megmutathatta eddig, hogy mit tudott, láttuk. Most lássuk Vidnyánszky-t.

    Nekem elegem volt az affektálásából és a saját(kissé elferdült) képmására alakító, legalábbis azt erőltető stílusából.

    Kísérletezzen máshol, ne a nemzet színházában. Biztosan kap sok lehetőséget rá, kárpótlásul, nehogy lelki traumát szenvedjen.

  • egyetertek corneliussal

    nem volt szukseg igazgatovaltasra es eppen ezert senkinek nem kellett volna megpalyaznia Alfoldin kivul…Vidnyanszkynak tavol kellett volna maradnia ettol a cirkusztol nem azert, hogy emberkent is tisztelni lehessen…szamomra ez minden alfaja es omegaja…

  • Én magam nem szivesen lennék Vidnyánszky helyében….

  • Andrási Sándor

    Ha van sapka azért, ha nincs, azért. fanyalogjunk, már egy kicsit, mint minden esteben. Ez a kormány akkor is trampli paraszt lenne, ha minden tagja Nobel díjas egyetemi professzor lenne. Már megszoktuk.

  • Cornélius!………..Persze neked az nem vérlázitó amikor 2010.dec.1-én a Nemzeti szinházban akarta megünnepeltetni a román ország lopást.Attól ami ott folyik a régi nagy szinészeink forognak a sirjukban.Figyelmedbe ajánlanám,hogy a nemzeti nem az európai homoszekszuálisok klubbja.

  • Hollósy Gerti

    „Hangvételében, megszólalásaiban, üzenetében egész más lesz ez a színház” – mondta első hivatalos interjújában Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új igazgatója. Hallgatva ezt az interjút egészen bizonyos, hogy az új igazgató a jelenlegi hatalom kiszolgálója. (persze ettől még nyilván kiváló rendező, nagyszerű művész és színházcsináló ember)

    Alföldi Róbert tehetséges, remek színész, jó rendező, mi sem bizonyítja világosabban, mint az hogy itthoni tevékenységén kívül számos külföldi sikert ért el. Rendezői felfogása modern, újszerű, kinek tetszik, kinek nem, de tény, hogy nagyon jól igazgatta a Nemzeti Színházat. Nyílt titok, hogy már régóta szerették volna elmozdítani, bármivel kikezdeni.
    (Az már csak mellékszál, hogy a pályázati herce-hurca ürügyén sikerült alaposan megsérteni a Nemzet Színészét Töröcsik Marit is)

  • az elozobol -nem….ugy ertem, elsosorban embernek kell maradni ezekben az idokben

  • Kedves Kiss Àgnes!
    Örülök a tàrgyilagos és jozan elemzésének.Nyilvàn jobban ismeri Ön a multbeli kinevezési proceduràkat is,csak most forog a gyomra,vagy csak érzékenyebbé vàlt? Egyet még kérdezek,hogy felelös-e Alföldi a tàrsulat személyi összetételéért?
    Üdvözlettel. Erös Dénes

  • Egyetértek Erős Dénes hozzászólásával. Vajon Alföldit ki nevezte ki?
    Nekem senkiről nincs semmiféle véleményem, de Alföldi „Ember Tragédiájának” híre ide is eljutott. Elképesztő mit csinált ebből a remekműből.

  • Topapó
    2012 december 21
    3:43 de.
    szerinted, ez egy lényeglátó hozzászólás volt, vagy csak egy argumentum ad hominem?
    bocs, de addig fogom ismételgetni, amíg a hozzád hasonlók nem fognak a témához – érdemben – szólni!
    nevelési célzattal, persze.
    mivel elég neveletlennek tűnsz:-)

  • Dénes ERÖS
    2012 december 21
    7:46 de.
    én is egyet kérdezek: és te, felelős vagy-e a kommentjeidért?
    mi köze a psotban leírtaknak a társulat személyi összetételéért?
    mert, az, biza, a jobbikos turulban született színházban is erősen direktor függő, és, ne legyenek kétségeid, vidnyánszkynál is az lesz!

  • mindenkinek: kiss ágnes vendégszerző! nem ül a monitor előtt, mi több, jobb dolga is van, mint a dakota , topapó és erős félék böfögéseire válaszolni.
    de, majd szólok neki, hogy nézzen be néha, mégiscsak ő a szerző, és tudja, mit, miért írt. ellentétben a felsoroltakkal.

  • Ille Úr!……..Köszönöm kioktató sorait,bár kételkednék benne,hogy megalapozottak.Járt mostanában a Nemzeti szinházban?Netalán látta az Angyalok Amerikában cimű darabot Alföldi rendezésében?Azt hiszem ennél több magyarázat nem is kell.

  • Ille IstVän!
    Miért kavarog csak most a gyomruk,miért olyan érzékenyek az utobbi idöben? A többi 23 szinhàzi kinevezést/a szoc-lib alatt/jol elviselték-na igen ez „politikai döntés volt”,a többi nem-!

  • Puchert János

    http://index.hu/video/2012/12/17/vidnyanszky_az_igazgato/
    Természetesen nem vonom kétségbe azt a jogát Vidnyánszkinak, hogy hol kíván élni de én azt hiszem rá nagyobb szükség lenne szülőföldjén mint Budapesten ott bizonyíthatná magyarságát, mert mi következik abból, hogyha az értelmiség otthagyja szülőföldjét megszűnik az összetartó erő hamarabb bekövetkezik az asszimiláció és elfogy a magyarság, ugye nem ezt akarjuk?

  • Miért ne lehetne magyar a Nemzeti Szinhàz igazgazoja?

  • Dénesském ez az ipse magyar ?
    Mit nem mondasz…
    ( lehet hogy Vidoque – ról magyarított Vidnyánszkyra hehe )
    Aztán holafrancban is van ez a ” Vidnyánszk ” ? Talán valahol a Belarusz erdőségben kell keresni ? )

  • Úgy látszik, az erősdénesek úyg vélik, ők határozhatják meg, ki a magyar.

    Kedves Dénes, honnan a büdös francból veszi magának azt a jogot, hogy bárki magyarságát kétségbe vonja? Vagy tán Alföldi nem magyar? Magyar = Fidesz szavazó? Magyar = Vidnyánszki? Magyar = jobboldali?

    És egy aprócska kiegészítés. Igen, Alföldit a szoci kormányzat idején nevezték ki. Kinevezték, és onnantól kezdve nem szövegeltek bele, mit csinál a színházban. Nem mondták neki, hogy milyen irányultságra van szükség. Nem írtak elő neki semmit. Nem ültettek a nyakába komisszárt, mint most Eperjest Vidnyánszkiéba. Autonómia – ismeri maga ezt a szót?

    Dehogy ismeri, hisz maga is tapsikol ennek az új diktatúrának…

  • Topapó, az Angyalok Amerikában-nal eléggé melléfogott. Búvárkodjon a neten, taláni fog egy videót, ahol 600 ember felállva tapsol (standing ovation, ha ismeri, hogy ez mit jelent) az előadás végén.

    Hát ezt csinálta Alföldi a műből.

  • Alföldi (állítólagos) homoszexualitásáról pedig le kéne szállnia a zösszes Orbánhívő beírónak! Vagy akkor tessék nekiesni pl. Shakespeare-nek is! Meg egy rakás zseniális művésznek, aki valóban homoszexuális volt.

    Egyébiránt – tetszik, nem tetszik ez a jobboldalnak – Európa jobb felén a homoszexualitás elfogadottsága civilizációs indikátor. A talpig katolikus Spanyolországban gond nélkül vonulnak fel, Németországban úgyszintén. És ahogy megyünk kelet felé a posványba, úgy mutatkozik meg a civilizációs különbség, sajnos a mi kárunkra.

    Amúgy meg kinek mi köze hozzá, hogy Alföldi homoszexuális-e, vagy sem? Esetleg Ön, topapó, erősdénes? Netán latens homoszexuálisok Önök? Mert azok szoktak teljes gőzzel hadakozni ez ellen a biológiailag determinált jelenség ellen!

    Gyengébbek – topapó, erősdénes – kedvéért, ha valami biológiailag determinált, az azt jelenti, hogy az illető NEM TEHET RÓLA.

  • Kedves Cornelius,Hollósy Gerti a hozzászólásukkal egyetértek!A negativ hozzászólókat nem minősitem,minősitik ők magukat!