Hazátlanok hazája – Egy kóbor cigány gondolatai

2012 december 21 3:39 du.55 hozzászólás

Sokukban (romákban) megfogalmazódik mostanság egy gondolat: vajon mennyire magyarok ők – a szó hovatartozási és nemzeti értelmében – , s ami a legfontosabb: fontosak-e ők a hazának? Annak a hazának, ami adott és elvett, mikor, milyen politikai szél fújt határain belül. Ilyen kérdések egy átlag magyar emberben meg sem fogalmazódnak, hiszen a magyarságtudat, mint olyan, legfeljebb egy Angol-Magyar meccs alapján vetődik fel, kilencven perc erejéig, vagy maximum négyévente (itt az átlagról beszélek), vagy eleve megmondják, felülről. Természetesen nagyon sok olyan kommerszpatrióta van, aki fontosnak tartja mindennap elmondani, hogy ő mennyire mélymagyar, ám egy átlag magyar ember nem úgy éli a mindennapjait, hogy azon morfondírozik, mit is jelent számára magyarnak lenni. Természetes zsigeri válaszok fogalmazódnak meg a hétköznap emberében a haza fogalma kapcsán, ami azért nem teljesen jó.

The Vagabond / Parag Pendharkar

Nekik, cigányoknak nagyon fontos kérdéssé avanzsálódik ezen belső morfondírozásnak tűnő nemzettudat keresés. Sokuknak szinte kiteszi a mindennapjait, hogy bizonyítsa, kicsoda, micsoda is tulajdonképpen. Minden egyes napja, ahogy megadta neki a Jóisten, azzal telik, hogy bizonyítania kell – nem magának, másoknak -: ő MAGYAR!

„Felszállok többedmagammal a buszra, kinek kell bizonyítani, hogy magyar bérletem van? NEKEM!

Ha történik valami bűneset valahol tőlem 300 km-re, kinek kell bizonyítani, hogy én jó magyar vagyok? NEKEM!

A gyerekem be akarom íratni egy jó iskolába, kinek kell bizonyítani, hogy jó magyar lesz a gyerekem?

NEKEM!

Ha munkát keresek, kinek kell bizonyítani, hogy jó magyar munkás vagyok? NEKEM!

Istenem, egy nap hányszor kell tanúbizonyságot tennem, hogy magyar vagyok? Ha azt kérded tőlem, magyar vagyok-e, akkor természetesen azt mondom, igen, magyar vagyok, magyar-cigány. Nem kérdés, evidencia. Magyar nyelven beszélek, magyar történelmet tanultam, én is Búvár Kund voltam a mellettünk lévő kavicsbánya tavában…

Vajda Attila első olimpiai érem szerzését egymagam üvöltöttem végig a lakásban, a családom és szomszédaim nagy meglepetésére. Könnyeztem. Nem tudom elmondani, mennyire boldog voltam. De gondolom, Te is ugyanazt érezted, mint én, hisz mindkettőnknek magyar arany volt. Ugye, milyen felemelő, mámoros érzés volt ugrálva könyörögni a magyarok Istenéhez? Akkor Te is ismered ezt az érzést, mint én.

Szegény nagyapáim – Isten nyugtassa őket- (most nevetek magamban) számára éppoly fontos kérdés volt magyarnak lenni, mint nekem. Az egyik nagyapám harcolt a Donnál, szegénykém hadifogságba esett, mint megannyi társa. Egyszer csak, nyolc év után, „hazatért”… Mindenki azt hitte, már halott, csak a Nanó tudta szíve mélyén, hogy él a Papó. Nagyapám a nyolc év alatt, míg távol volt a családjától, a hazájától, azt a magyarsága miatt szenvedte el, nem cigánysága miatt. Mondta is sokszor, hogy ő magyar kiskatona volt.

A másik nagyapám partizán volt. Harcolt a nácik ellen, nevéhez több hőstett fűződik. Hogy mennyire nem hazudott az öreg anekdotái kapcsán, azt az is tanúsítja, hogy a temetésén több partizán társa megjelent, akik mondták, hogy vakmerő volt az én Papóm…

Szóval minkét ősöm harcolt a hazáért, az egyik a Magyar Hadseregben, a másik a partizánok oldalán (ezért nevettem). Nem volt kérdés, hogy milyen „színben” mennek a harcba, a magyarságuk okán lettek ők hősök és nem fordítva. Nem hősök lettek és úgy váltak magyarrá.

Persze tudom, mostanság divat ( Nikolas Sarkozy után most már a Jobbik miskolci és Gyöngyöspatai polgármestereinek is ) kiérdemelni valamit, de nem ezért harcoltak ők, hanem a hazánkért, az otthonért, a közös nyelvünkért. A történelem bebizonyította a szkeptikusoknak, hogy eleink harcoltak a mi magyarságunkért, és most nekünk bizonygatni kell, hogy jó magyarok vagyunk-e, csak azért, mert mostanában nagyon hazaffyasch – vagy kényszer, más nem lévén a célkeresztben – cigányozni, és ami fontos, sok szavazatot lehet vele lopni…

Mi, cigányok, diaszpórában élünk szerte a szép világban, de egyvalami összeköt minket: az az ellopott szög, Jézus vérző tenyeréből. Egy stigmatizált nép úgy éli mindennapjait, hogy a nemzet, amiben él, nem ismeri el szimbiózisa mivoltát. Úgy nőnek fel generációk, hogy nem érzik az „anyanemzet” részéről, integráns részei lennének a világnak, amit közösen alkotnak azon a picinyke földterületen, amit mindahányan, cigányok és nem cigányok, hazának neveznek. A legtöbb cigány számára a haza az nem más, mint egy gettó, egy cigány falú, vagy egy egyre torzuló közös nyelv használata, de sokan ezt is féltik tőlük.

Mikor cigánytelepen laktam, számomra a világ ismeretlenebbik része, a városi élet szinte olyan volt, mintha egy másik országban lettem volna, holott csak félórányira volt tőlem a gádzsó világ derengő szépsége. Nem sok nép van a világon, aki őshaza nélkül éli identitástudatát, de mi, cigányok, képessé váltunk arra – ilyen megvetettség mellett is -, hogy akár meghaljunk is a Hazáért (így, nagybetűvel), hiába, hogy a haza nem akar befogadni, se megtartani.

Hova ez a ragaszkodás, kérded magadban? Utál egy nemzet, gyilkolták fiait, asszonyait megalázták, gyermekeit kísérleti alanyoknak nézték, s mégis megvan a haza. Mégis, miért ragaszkodunk mi, cigányok, ennyire egy csipetnyi földhöz, ami a könnyeinktől még csak nem is fekete?

Nemrég ismételten gyilkoltak minket, s mégis ragaszkodunk a telep szélső hazához.

„Hazám, te tündérszép kedvesem, hogy szeresselek”?

Gyula, barátom, példaképem, elmegyek hozzád, megkérdem Tőled, miért magyarul írsz verset a Hazáról, megkérdem Tőled, miért József Attilát várod? Azt mondod: „ mennék hozzád Attila, de nem tudok, mert tele vagyok földel”. Hát megkérdem Tőled, miért adtál nekem észt, hogy szeressem Őt, ki elvette kicsiny putrink? Megkérdem Tőled!!!

Sejtem a választ, mert az a zokogó föld egyszer betemette anyánk, apánk, és azt szeretnénk, minket is így karoljon magába a föld.

Mint ahogy anyám elvárja tőlem, hogy locsoljam a sírját, elvárom gyermekemtől, hogy ha „halált hozó fű terem gyönyörű szép szívemen”, néha-néha szedjék le azt.”

Egy kóbor cigány gondolatait lejegyezte egy nem cigány ember, aki nem hordoz mélymagyar családnevet, se ssy nincs a nevében, se egy nyavalyás th, még csak a felmenői között sincs kékvérű jobbágynyúzó, de, ha a cigányokat rúgják, akkor cigány, ha a zsidókat fenyegetik, akkor zsidó, ha a kommunistákat pocskondiázzák, akkor kommunista, ha a liberálisokat szidják, vádolják, akkor liberális. Lélekben, persze.

Ille István

55 hozzászólás

  • Feltâtlenûl a magyar költségvetâsben szerepelni kell egy komoly öszeg,kiképezni,tanitani,a româkat és emberi körûlményekkel ellâtni.

  • Rasid,nagyon igaz, és nagyon szép. Köszönöm.

  • Domnule Illi(eou)!
    Eddig is tudtuk, hogy milyen a rendes cigany. Miert nem irsz a masik „fel”-rol, amelyik randalirozik az orszagban.
    Sokszor terrorizal, mercedesszel rohangalva.Azoknak a gondolkodasmodjara lennenk, inkabb kivancsiak.
    Ahogy irasaidbol megismertunk,gondolkodasod kozelebb all
    masik „fel”-hez. Es mi is kivancsiak lennenk, hogy a lakossagot rettegesben tartok hogyan gondolkodnak? Milyen a „lelki”vilaguk???

  • Csodálatos cikk! Bár mindenki olvasná, aki „fajtiszta” magyarként kirekesztő és gyűlölködő.

  • Ne a bűnözőkre mutass, hogy „ilyenek ők”, ne erősítsd a gyűlöletet önmagadban és másokban. Az értelmetlen és veszélyes gondolkozás. Tekints azokra, akik becsületesek, hétköznapi vagy rendkívüli emberek, magasra jutottak vagy egyszerűen csak normálisan élnek, mint bárki más – és örülj annak, hogy sikerült nekik, sok évszázados kirekesztettség ellenére.

  • Ille István

    .Szép cikk. Ha a KMH nem politikai, hanem irodalmi lap volna, csak dicsérném. De hát, nem az.
    Biztos van cigány – a rendesebbje közül – aki őszintén és joggal érez így. De nem csak az előítéletes többség miatt, hanem azon okból is, hogy saját közösségének tagjai viselkedésükkel gyakran táplálják az előítéleteket. Egyébként képszerűek, frappánsak a hasonlatok. Igaz, van költői túlzás abban a mondatban, hogy „egy nemzet utál”. Ugyanis, nem ritka a vegyes házasság. A „magyar” szót pedig nyugodtan be lehetne helyettesíteni szlovákra, románra, németre stb.

  • Ünnepélyesen felavatták pénteken a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot, ahol jelenleg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tizenhat hallgatója lakik.
    Csak ug mondom…

  • Felreertesek elkerulese vegett kerdezem csak:a ciganyok helyzeteert is Orban a hibas???Vagy netan azert hibas,mert nem rendezte le a problemat???Ket es fel ev alatt? ezereves problemat???
    Mennyivel volt jobb a helyzetuk az „emutnyocevben”???

  • Érdekes megközelítés ez, Ille. Szépnek tényleg nagyon szép, bár van egy kis szépséghibája a fenti irománynak, azonkívül, hogy nem több, mint hatásvadász. Csupán az, hogy nem igazán tükrözi a valóságot, mert egyoldalú.
    Weisz azt mondja, „Feltâtlenûl a magyar költségvetâsben szerepelni kell egy komoly öszeg,kiképezni,tanitani,a româkat és emberi körûlményekkel ellâtni.”
    Minek? Ezerszer megtették már. Azért adni nekik ingyen új lakást, hogy felszedjék a parkettát vagy, hogy a lépcsőházban végezzék el a dolgukat, teljesen felesleges, mindaddig, amíg, ahogy a vajda mondta, nincs meg bennük erre a belső igény. Igenis nekik kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak normális életvitelre.
    Azok, akik nem járatják a gyerekeiket óvodába, iskolába, vagy, ha mégis, akkor azoknak a gyerekeknek a nagyrésze 16 éves korára sem járja ki az alsó tagozatot, azon nem segít az, ha milliárdokat költenek rá. Tisztelet a kivételnek.
    Ahogy ezt nagyon bölcsen megmondta a vajda, ezt először „házon belül” kellene rendbetenni.

    És még valami, Ille.
    A zárógondolataiddal kapcsolatban. Több, mint érdekes.
    „ha a cigányokat rúgják, akkor cigány, ha a zsidókat fenyegetik, akkor zsidó, ha a kommunistákat pocskondiázzák, akkor kommunista, ha a liberálisokat szidják, vádolják, akkor liberális. Lélekben, persze.”

    Te kis huncut, máris szelektálsz?:) Kihagytad a buzikat. Nem szép dolog ez a kirekesztés, megkülönböztetés. Még lélekben sem, pláne nem gyakorlatban. Most vagy demokrata vagy, vagy csak fizetett bértollnok, akinek derogál a teljes azonosulás mindenkivel?:) Nem asszociáltam semmire sem, még mielőtt sikoltoznál, te kis te:)

  • Puchert János

    Azt azért kétlem, hogy a Donnál a magyar hazáért harcoltak volna a magyar katonák.

  • dakota
    2012 december 21
    9:08 du.
    sajnálom, hogy nem említettelek meg, picinyem.
    tudod, nem vagy az esetem:-)

  • JIMBO
    2012 december 21
    4:46 du.
    ugyan nem értem a többes számot, mert nem igazán látom, hogy te kiket is képviselnél, meg ki hatalmazott fel rá, de esetedben egy dologra én is kíváncsi lennék:
    szüleid, amikor rájöttek, hogy megrekedtél az egyedfejlődés nem túl magas fokán (valahol az ostoros véglény és az amnioták közt) miért nem tartottak búra alatt, vagy legalábbis, ketrecben, miért voltak olyan felelőtlenek, hogy szabadjára engedtek, a normális emberek közé, ahol még egy csimpánz is kikérné magának azt az állítást, hogy te a majomtól származol?

  • Sárdi Jani
    2012 december 21
    5:56 du.
    ha megvilágítanád az írás politikai tartalmát, nagyban hozzá segítené olvasóinkat a tisztánlátáshoz.
    amúgy engem nem érdekel a szomszéd mezeje. én itt élek, ez a mi problémánk, mégpedig évszázados, nekünk kell/kellene megoldani, az ő problémájukat oldják meg ők!
    a vegyes házasság pedig nem szinonim a nemzettel.

  • Illes István: Szeressük egymást, Gyerekek! Mmmm! Micsoda remek olvasmány! No, hogy hol politikai és magyarellenes az írás, hagyom a többieknek. Amióta az eszemet tudo, kb. 45 éve, másról sem hallok, mint a „cigányok-romák-szintik” integrálásáról, taníttatásáról, életkörülményeik javításáról. Tessék megnézni Balogh államtitkár legutolsó e témájú beszédét (!?)…Valamikor még a kádárizmusban ment a Hofi-vicc Szilveszterrre, „..hogy nem adhatunk mindegyiknek hegedűt!” – Sőt, nem lehet minden 19 éves félanalfabéta sem történelem-marketing szakos…- Ille kedvence (Böszme) többször is megszólalt „cigány-ügyben”, a legutolsó ötlete az volt, hogy a cigányok gyerekeit 5-7 évestől bentlakásos iskolákban kell „taníttatni-civilizálni”, mert egyébként lehetetlen, nincs velük mit kezdeni! Akkor se a KMH se a libero-bal szavalókórus nem érezte szükségét, hogy lefasisztázza a Bösze-MSZP-SZDSZ-es kormányt…Cui prodest? Mindenki arról álmodozhat amiről akar, demokratikusan! Nem tudom, állíthatnék e menórát Bejingben, vagy lehetnék e kínai zsidók főrabbija? Például! Mert a jelek szerint tibetinek sem arany az élet, hát még ha vallásos keresztény, buddhista, stb, is az ember…Hmm! Nekünk az oszmánok hozták a cigányokat, azután a szerbek, végül a románok, és 500 év ne volt elég ahhoz, hogy „otthonra” leljenek…Amióta az eszemet tudom, igen 45 éve, minden évben másról nem hallunk, mint, hogy adakozzunk az afrikai éhező gyerekeknek! Mert hiába az 1968-óta számolt 3.5 Billiárd Dollár segély, az afrikai éhezők változatlanul szaporodnak és éheznek, csak a fegyvereik lettek XXI. századiak! Cui prodest?

  • Varga Sándor
    2012 december 22
    9:00 de.
    orvos látott már?
    ha elősorolnál némi bizonyítékot „kedvencem” említésére, nagyban hozzá járulna szavahihetőségedhez. de, ha nem, ne erőlködj, még megárt.
    hogy halovány szellentésed sincs a cikk lényegét illetően, nem is csodálkozom. de, ha véletlenül lenne, majd kiszellőztetek:-)

  • Fogadatlan-esetleg fogadott-prokàtora van a kommunistàknak,szoc-lib-nek,a zsidoknak és a cigànyoknaknak.
    A kommunizmus-szocializmus kàrtékonysàgàt tuléltük,a 8 évi szoc-lib-is sikerteleségét bizonyitotta és alkalmatlansàgukat.
    A belga KBC Bank tulajdonu a K & H Bank vezérigazgatoja Rik Scheerhinck mondta „Magyarorszàg elveszitett 1 évtizedet”
    Pl.2006-2007-ben:
    Szlovàkia 8,5 %-os növekedés
    Csehorszàg 6,6 %-os növekedés
    Lengyelorszàg 5,5 %-os növekedés
    Magyarorszàg 2,7 %-os növekedés
    A 2009-ben Bajnai is messze-alul-teljesitette a majdnem /7 %-os minusszal a környezö àllamokat az IMF pénzével és utasitàsaival.
    Zsido àllampolgàrainkat nem kell védeni,hiszen többnyire ök tàmadnak,ha nem közülük kerül ki a Nemzeti igazgatoja.
    A Roma-Szinti àllampolgàrainknak nem ügyvédre,hanem vezetökre,példaképekre és szorgalmasan iskolàbajàro fiatalsàgra van szüksége a fokozatos felemelkedéshez,ebben kellene öket segiteni!

  • Ille István

    Írásodat a KMH meghatározóan bal-lib szövegkörnyezete, valamint az időzítése teszik politikai jellegűvé. Nem kell rosszindulat vagy paranoia összekötni a lap ismétlődő nácizását és a hazátlan cigány panaszait, amely a másik oldalból olyan önvédelmi reflexeket vált ki, hogy magyarázkodásba kezd. Holott, más esetben egyet is érthetne veled. Jó volna, ha a magyarázkodásokat nem értenéd félre, és pl. felismernéd miért hasonlítottam magunkat a szomszédainkhoz.
    A vegyesházasság valóban nem szinonim a nemzettel, de nem is azért írtam.

  • Déneském ne verd már magadat annyira.
    Pontosan tudjuk hogy a magadfajta melldöngetők voltak azok , akik negyven éve még féltéglával verték a mellüket a párt-taggyűléseken meg mindenféle hülye szemináriumokon!

  • Figyi Varga :
    A magyarság csak ellesz valahogy a rohadt szájtépésed nélkül is.
    ( Igaz hogy a magadfajták miatt veszett oda az ország kétharmada.)
    Szóval jobban tennéd ha befelé fordulnál kissé.

  • Dénes ERÖS
    2012 december 22
    1:25 du.
    Ha, már példálózol mucika, esetleg a JELEN állapotot is részleteznéd?
    Így, ez az összeállítás jó lesz!
    De, ha nem teszed, kiderül, h egy troll vagy, amire ez a megoldás:
    http://www.usacarry.com/forums/attachments/concealed-carry-discussion/6950d1345848777-reasons-not-open-carry-troll-spray.jpg
    Nagyon várom!! 🙂

  • Sárdi Jani
    2012 december 22
    2:13 du.
    bocs. írtál valamit?

  • Dénes ERÖS
    2012 december 22
    1:25 du.
    mellette jársz a cipődnek:-)

  • Gratulálok Ille Istvánnak!
    Egy ritka jó és igazán magas színvonalú esszé a cigányságról!
    A pszichopata jobberek hozzázagyválásain pedig már meg sem lepődöm. Ezek a srácok frankón klinikai esetek. Képtelenek tárgyilagosan, valósághűen, jóindulattal látni a világot. Szörnyű, hogy ilyen retardált véglények szabadon császkálhatnak közöttünk…!

  • Ja! Abban igaza van Puchert Jánosnak, hogy Donnál nem a magyar hazáért, hanem Horthy irredenta sovinizmusáért harcoltak a magyar katonák.

  • Domnule Illi(eou)!
    Kar, hogy ugy irsz, hogy a fejed wc-be log.Ezert irsz ilyen szepeket, mivel ott erzed magad jol.
    Puchert!
    Afganisztanban,tobbek kozt, a magyarok is a hazajukert harcolnak???Kulonosen az amerikaiak? Hogy-hogy azt nem kerdojelezed meg???

  • Ille István
    2012 december 22
    3:11 de.

    Ennek tőlem nem örül jobban senki sem, Ille:)

    A szelektált megnyilvánulásod, ettől függetlenül rólad beszél, te kis érdekorientált féldemokrata:)

  • Ille István
    2012 december 22
    3:11 de.

    Mindamellett, ahogy már mondtam, megdolgozol a pénzedért:)

  • Dénes ERÖS
    2012 december 22
    1:25 du.

    „nem ügyvédre,hanem vezetökre,példaképekre és szorgalmasan iskolàbajàro fiatalsàgra van szüksége a fokozatos felemelkedéshez,ebben kellene öket segiteni”

    Jól mondod, Dénes Erős.

    És ehhez az kell, hogy a rájuk, a felzárkóztatásukra adott össszeg ne néhány semmirevaló műcigány kezén tűnjön el, hanem, ahogy a vajda is mondta, közülük kiemelt vezetők bevonásával, irányításával kell kivitelezni. Amíg nincsenek érdekelté téve, amíg nincsenek saját vezetőik szűkebb körökben, addig felesleges akár egy forintot is belefektetni az adófizetők pénzéből ebbe a projektbe.

  • Dakota!
    „A szelektált megnyilvánulásod, ettől függetlenül rólad beszél, te kis érdekorientált féldemokrata:)”.Meg ilyet…Hogy feldemokrata…Azt sem tudja mi a demokracia. Mar TOBBSZOR kerdeztem, de valaszt nem kaptam
    erre a kerdesre.

  • JIMBO
    2012 december 22
    4:48 du.
    rendben van, értem én, hogy megragadtál az egyedfejlődésnek egy, nem túl magas fokán. de akkor miért személyeskedsz itt – amiben azért, lássuk be, elég gyenge vagy – és nem a cikkben írtakkal foglalkozol?
    ja, hogy az meghaladja szellemi képességeidet? az más.
    amúgy ki lenne az általad rögeszmésen emlegetett illieau?

  • dakota
    2012 december 22
    5:50 du.
    mikor is állítottam magamról, hogy demokrata volnék? esetleg más állította rólam?
    amúgy hízelgéssel nálam nem sokra mész:)))

  • Az irással egyetértek.A véleményem az hogy egyoldalu.A mai helyzetben nemcsak a romák vannak sajnos ilyen helyzetben.

  • Kovács Éva
    2012 december 23
    6:26 de.
    meglehet, egyoldalú. de legalább arról az egy oldalról írt.
    a társadalomkutatók, szociológusok és egyéb tudorok majd írnak helyettem is a nemcsak romákról.
    vagy nem.

  • JIMBO
    2012 december 22
    7:57 du.

    Igazad van, Jimbo:) Szerinted hova sorolható? 🙂

  • JIMBO
    2012 december 22
    7:57 du.
    van egy javaslatom. ha egyszer orbanisztánban jársz, menj el a szentkirályi utcába, és kérdezd meg az ott ülő, nálam sokkal autentikusabb definiátorokat: ugyan, a fidesz nevében a demokrata, mit is jelent? hogyan is kell értelmezni?
    azután, ha megkaptad a választ, kérlek, oszd meg velünk is! nem szégyen az okosabbtól tanulni!
    hátha én is rájövök, mit is jelent valójában a demokrácia, milyen is egy demokrata, vagy egy félig demokrata.

  • dakota
    2012 december 27
    10:54 de.
    jimbo honnan tudná? te sem tudod, pedig rendesen erőlködsz:-)

  • Domnule Illi(eou)!
    En mar tobbszor is irtam ide: annyival elorebb vagyunk nallatok, hogy legalabb azt tudjuk, hogy nem tudunk semmit. Ezt most sem tagaodom. A demokraciarol annyit:
    ami nem letezik, azt nem lehet megmagyarazni. Abban csak hinni lehet. Toletek ilyesmi nem tapasztalhato!!!
    Dakota!
    Nem tudom. Sajnos elveszett az allattankonyvem, meg mielott sikerult volna bemagolnom.

  • JIMBO
    2012 december 27
    10:19 du.
    látod, ezt szeretem benned: megadod az illő tiszteletet!
    igaz, románul – gondolom, ez nálad valami zsigeri dolog lehet – de megadod, uramnak szólítasz, és ez így rendben is van.
    ami az állattan könyved elvesztését illeti: sajnálhatod. megfejthetted volna belőle, meddig is jutottál el az egyedfejlődés fokán:)
    hinni pedig, picinyem, a templomban, ha szabad javasolnom.
    nallatok…az milyen nyelven van? az viszont tény, hogy nem tudsz semmit. de miért kell ezt világgá kürtölni?

    code page 852.
    arra bekapcsolhatod – már, ha tudod, hogy’ kell – a helyesírás ellenőrzőt!
    amatőr:)

  • Domnule!
    Konyv nelkul is rajottem, hogy hova lehet teged sorolni:
    az okrok kozott a helyed. Hogy fajta szerint melyikhez, meg nem tudom, csak gyanitom, hogy az olah okrok fajtajahoz hajazol. Van egy regati szomszedom es az azt mondja, hogy a neved szerint(romanosan, ahogy en irom)te is regati szarmazasu lehetsz.
    Egyebbkent, nem hiszem, hogy sikerulni fog tultenni Szemenyein. Az nem igen szolt hozza a sajat cikkeihez, nehogy elrontsa a dolgot. Te viszont ugy vagy mint Kopacsi, hogy ha sikerul valami jot irnod, a hozzaszolasaiddal elrontod.(nem is tul nehez).

  • JIMBO
    2012 december 28
    5:50 du.

    szemenyei ille-hez képest egy kultúrlény volt, kedves Jimbo.

  • JIMBO
    2012 december 28
    5:50 du.
    iszom szavaidat – tudod, mint az ökrök:-)
    van egy regáti szomszédod? de jó neked! okos ember lehet! nem is tudom, miért áll szóba veled?
    szemenyei pedig személy. nem az, hanem ő.
    hogy mikor írok valami jót, és mikor nem, ugye, belátod, nem a te kompetenciád megítélni. ahhoz kevés vagy, mint sünben a dauer:-)))
    code page 852, hmmm?

  • Kedves Ille István!Bizzom benne hogy minden olyan rétegről fognak irni akik a jelenlegi hatalomnak nagy vesztesei a romákon kivül is.Bizzok benne hogy talán Ön is fogja látni!

  • dakota
    2012 december 28
    11:36 du.
    🙂 félre ne értsd, csak kiröhöglek.

  • Kovács Éva
    2012 december 29
    9:43 de.
    kedves éva, nem vagyunk polihisztorok. csak az élet egy-egy szeletét látjuk, ami éppen előttünk van.
    nekem ez volt előttem.
    úgy mondják, a téma az utcán hever, csak le kell nyúlni érte.
    úgy látom, vannak, akik átlépik.

  • Kedves Ille István!Igy igaz,de én nem lépem át!Ugy gondolom hogy a többi ember témája is az utcán hever,csak le kell nyúlni érte valakinek.Boldog,Békés Új Évet kivánok Mindenkinek /szerzőknek,hozzászólóknak/szeretettel Éva

  • Ille István
    2012 december 29
    1:21 du.

    Csak óvatosan ille, már így is szép vörös a fejed, még a végén megüt a guta a nagy erőlködésben:)

  • dakota
    2012 december 30
    11:13 du.
    A tiédet sajnos nem látjuk!
    Úgy tűnik szégyenled!
    Lehet, h a kannás bortól borvirágos? 🙂

  • Segítsetek,megmondaná valaki,melyik ország,milyen kormány kezdeményezte az európai romastratégia kidolgozását és elfogadását?Már elfelejtettem:sikerült?
    Ja,a romák:
    http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/keseles-utan-fenyegetes-1128553

  • Úgy tünik,többnyire elkerüli a figyelmünket,hogy a „cigánykérdés” elsödlegesen kulturális jellegü.Ha tudatosulna,talán könnyebb lenne megérteni és megoldást találni rá.
    Culture shock:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_shock

  • kuszkullo

    rad vartunk, hogy azzal a hatelemiddel felvilagosits minket errol…ugy tunik errol tobbet tudtak a szocializmusban, mert kevesebb problema volt veluk…

  • Nyilas Misi

    2013 január 5
    6:35 du.
    Nem hat,négy,Misi Mókus!
    Csak úgy tünik,de ne adj a látszatra:a szocializmusban mindenkivel és mindennel kevesebb volt a probléma.Találd ki,miért!?
    Ha pedig olyan nagyon felvilágosultak vagytok,miért olyan sötét a szívetek,Misi?

  • – Leírja a szerző, hogyan gondolkodik „szerinte” az átlag magyar, a magyarságáról.
    Kérdésem az, hogy szerinte úgy gondolkodik a magyarságáról egy átlag cigány, ahogy ebben az írásban szerepel?
    – Miért nem gondolkodik el ez a kóbor cigány arról, hogy 500 év alatt Ő és társai, mit tettek azért, hogy a helyzetükön változtassanak. Akár meg is nevezhetné azokat a társait, akik tettek valamit. Itt és most azonnal el kezdem hősként tisztelni őket.
    – A nagy gondolkodás közben miért nem, jut eszébe, hogy hány milliárdot fordított már ez a haza és ennek polgárai felzárkóztatásukra, minimális eredmény nélkül. Ezt a pénzt az itt élő magyarok teremtették elő és most is van itt a hozzászólók között, aki arrogánsan még többet követel. Meddig még és mennyit még?
    – Nem gondolkodik el ez a kóbor cigány arról, hogy aki itt él velük testközelben, hogyan látja őket és a viselkedésüket. El kellene gondolkodnia azon is, mi vezetett idáig, hol lett elrontva. Gondolatai között még csak fel sem merül, hogy ő (ők) miben hibás és milyen lehetőséget lát a megoldásra, Ő mit akar tenni azért, hogy ez a helyzet megváltozzon.

    Lehetne ezt még a végtelenségig folytatni, de a szerzőnek kommentekre adott válaszai alapján, teljesen felesleges.

    Egyébként ebben az írásban többször is megbántja a szerző a magyarokat. Az írás egyoldalú, elfogult és sugárzik belőle a szerző magyarok iránti gyűlölete (vagy csak ebből él)

    Lehet itt most rám fröcskölni, de már nagyon unom, hogy mindenhol csak mocskolnak, rasszistáznak és bántanak minket.

    Ille István! Szerencsére eddig nem találkoztam az írásaival – most is csak véletlenül akadtam rá – de ezután szándékosan kerülni fogom azokat a helyeket, ahol a neve szerepel. Az is kritikán aluli, ahogyan a kommentellőknek válaszolgat.
    Kérem, kíméljen meg a válaszától

  • Kedves Toth Evita!
    Koszonjuk sorait. Bizony(sajnos) ez a valosag. Ezt csak itt cafoljak azon ok miatt, hogy ezzel tamadhatjak a jelenlegi kormanyt. Azzal sem torodnek, hogy a MAGYARNEP
    hirnevenek artanak.
    Az egeszbol csak annyi vilagos(es semmi mas), hogy hatalomba akarnak jutni es akkor ok Kun Belai modszerekkel „rendbe hozzak” az orszag sorsat. Tudjuk, hogy nem lesznek kimeletesek, de felni nemigen felunk toluk. Amelyik kutya ugat az nem harap. Marpedig ezek itt csak ugatni tudnak es csak annyian vannak, hogy nagy larmat tudjanak csapni. Semmi elkeseredesre nincs ok.

  • Azert mindig akad valaki, aki a csahosoknak meg TUDJA irni az igazsagot. Igaz????