Egy diktátor újévi köszöntője

2013 január 1 10:07 de.8 hozzászólás

Talán szentségtörés, meg egyben hazaárulás – lehet vitázni arról, hogy melyik rosszabb –  hogy magyar lap nem Áder János Magyarország elnöke köszöntőjéről ír 2013 január 1-én, hanem Kim Dzsong Un váratlan újévi felszólalásáról. A magyar szilveszterhez ugyanúgy hozzátartozik az államfő rendhagyó újévi köszöntője, mint a petárda, a pezsgő és a virsli. A világ legelszigeteltebb országában és a föld utolsó, igazán sztálinista rendszerében azonban 19 év után először mond újévi köszöntőt észak koreai diktátor. Beszédében a 29 éves Kim Dzsong Il békéről, a konfrontáció elkerüléséről beszélt, illetve dél és észak-Korea újraegyesítéséről. „Egy ország állampolgárai közt kibontakozó konfrontáció nem vezet semmihez, csak háborúhoz”–mondta az éppen egy éve regnáló ifjú diktátor. Aztán mindjárt hozzátette, hogy Észak Korea legfontosabb célja a gazdaság megerősítése, hiszen ez kell ahhoz, hogy gazdasági hatalommá váljon az az ország, ahol a kilencvenes években két millióan haltak meg éhinségtől, és hogy végre erős kommunista ország legyen.

Kim Jong Un szereti a szürkés-fehér lovakat

Szép szavak, legalábbis azok amelyek a béke megteremtésével és a honfitársak közti konfrontáció elkerülésével foglalkoztak. De azt a történelemből is tudjuk, hogy a háborúra beállított forradalmi rendszerek beígérhetik a konszolidációs korszak eljövetelét, de a szabadságharcos mentalitásból ki törni már csak azért sem tudnak, mert a szlogenekre és agitpropra fogékony embereket népfrontba tömörítő közös ellenségkép, illetve a permanens hadiretorika nélkül kártyavárként esne össze az a rendszer, amely gazdaságát bedönti és a fejlődés reményét hosszú időre jegeli.

Észak Koreában persze még mindig akad bőven külső ellenség, melynek legyőzése érdekében utcán táncolhat, masirozhat és menetelhet a nép. Erre a szituációra a páriaállamokhoz mindig vonzódó magyarországi Munkáspárt is rámutatott. „A Munkáspárt aggodalommal figyeli, hogy a tőkés világ vezető hatalmai korlátozni kívánják a KNDK szuverén jogát az űrkutatásban való részvételre”–jegyzi a Munkáspárt honlapja.”A Munkáspárt szolidaritását fejezte ki a koreai néppel a tőkés országok támadásaival szemben”–teszik hozzá a kommunizmusukban legalább következetes Kim Dzsong Un (és azelőtt Il, azelőtt pedig és Szen)-párti munkáspártiak.

De Észak-Korea decemberi rakétázása és sikertelen „űrkutatási” kísérlete fokozza leginkább a feszültséget a régióban. Ezért is érdemes szkepszissel fogadni Kim Dzsongun békés köszöntőjét. Kim Tae-woo, egy Észak-Korea szakértő szerint Dzsongun valószínű a déltől várt segély reményében próbálja kicsit tompítani az elmúlt hónapok során elharapozódott konfrontáción. De Tae-woo szerint egy ilyen beszéd még korántsem szimbolizál szignifikáns külpolitikai irányváltást Phenján részéről. Ráadásul, nem is lesz olyan könnyű az esetleges kibékélés, hiszen Dél-Korea éppen az óvév végén választotta meg Park Geun-hye konzervatív elnököt, akinek édesapja ellen pont Dzsongun nagyapja tervezett halálos merényletet.

Tehát továbbra is feszült hangulatra számíthatnak 2013-ban a két Koreában. Aki viszont nem a külpolitikába, hanem egy „átlag” phenjáni család mindennapjaiba kíván betekintést nyerni, annak a visszafogottságában gyönyörű, North Korea – A Day in the Life… című holland dokumentumfilmet ajánlom. Pieter Fleury holland rendező filmje polémiamentesen, nem didaktikusan, de mégis hatékonyan rámutatott a phenjani élet szürke konformizmusára, a gyárimunkások monoton mindennapjaira. Pedig Phenjan észak koreai mintavárosnak számít, ott élni kiváltság.


8 hozzászólás

  • Hollósy Gerti

    „Észak Korea legfontosabb célja a gazdaság megerősítése, hiszen ez kell ahhoz, hogy gazdasági hatalommá váljon az az ország, ahol a kilencvenes években két millióan haltak meg éhinségtől, és hogy végre erős kommunista ország legyen.” – hát kissé nagyképű a diktátor úr, nem fog az olyan könnyen menni…

    bár nagyképű diktátorunk nekünk is van…

    az államfő ünnepi beszéde meg…hát, nem vesztett senki semmit…

  • Dél zabáltatta rizzsel ezeket az északi csirkefogókat , cserébe és hálából felrobbantottak a parti őrség egyik hadihajóját.
    Erre Észak megvonta a rizs tonnaszám történő szállítását nekik ( úgyis mind a hadsereghez került és nem az éhező gyerekekhez ).
    Hát persze hogy ” jogos ” sértődöttségükben ágyútüzet zúdítottak egy határmenti délkórei kisvárosra.
    Ilyenek ezek…Ezek nem kommunisták , ezek szimpla szarháziak.
    Marx és Engels forog a koporsójában ha odale ezekről hallanak néha.( Már a Nagy Okróberi Szoc. Forr. hírére is úgy termelték az áramot mint később Paks II. )

  • Puchert János

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=610832
    hát mit mondjak szépek a kilátásaink, hogy ebből mi lesz remélem valami jó fog ebből kikerekedni

  • Szép ez a ló! Bevezetik a rámpa mellé, ahol Kövérkés Pacni a pacira ül és készítik a fényképeket. :))

  • Andrási Sándor

    „Talán szentségtörés, meg egyben hazaárulás…..” ——- Öntől sem ez, sem az.

  • Andrási Sándor

    „az államfő ünnepi beszéde meg…hát, nem vesztett senki semmit…” ———— A gyűlöletkeltőknek, uszítóknak nem mondott semmit a Köztársasági elnök beszéde, mert a gyűlölet és az uszítás csíráit sem tartalmazta, sőt…

  • azért ádler se piskóta!
    „olyan országot, olyan hazát kell alkotnunk, amelynek fundamentuma az egymásnak megadott tisztelet, a jó szó és a jó szomszédság, a jövőnkért viselt felelősség és egymás teljesítményének megbecsülése”.
    illetve
    „Gondoljuk csak meg, mire lennénk képesek, ha vennénk egy nagy levegőt, és így vágnánk neki az új esztendőnek! Vajon nem élhetnénk-e úgy, ahogy himnuszunkban is áll: jó kedvvel, bőséggel?”
    ez beivott, vagy csak simán hülyének nézte derék magyar népét?

  • Ilyen elnöke még Magyarországnak nem volt, aki így, ilyen fapofával ennyi semmit tudjon mondani. Egy kis emberi hangvétel, egy kis mosoly ki van zárva. Kicsi gyerek voltam még, amikor Horthy MIKLÓS egy beszédet mondott, 75 éves szülinapján,rádióban és én állítólag azt mondtam, hogy „ez az ember nem tud mosolyogni”. Most ugyan ott lennénénk?