A (kis)ember tragédiája

2013 január 3 2:34 du.23 hozzászólás

Mostanáig nem értettem, miért csinálja, miért teszi tönkre az országot, de azt hiszem rájöttem.

Nem rögeszmés elmebeteg, akinek néhány választási vereség és a fokozhatatlan uralkodni vágyás elvette az eszét – mint ahogy legtöbben gondolnánk -, nem Óz, a nyomorult szélhámos, aki magasabbra jutott, mint amire képességei jogosították, és elvesztette kapcsolatát a külvilággal, hanem egy gigantikus formátumú államférfi, aki vállalva tragikus történelmi szerepét, önfeláldoz hazája üdvére. A cinikus, a korlátlan hatalomtól tébolyult önkényúr bőrébe bújik. Maga köré gyűjt haszonleső, gerinctelen és/vagy idióta szolgákat – lásd még: miniszter (államtitkár, polgármester, szóvivő, újságíró, énekes, sportoló…) -, és kormányozni kezd: tönkretesz mindent, az Alvilág legmélyebb bugyraiba irányítja alattvalóit, hogy az ostoba, tehetetlen csőcselék felismerje önnön gyarlóságát, és a tisztítótűzből kiemelkedve felépítse az igazságos társadalmat¬ – a káosz romjain újjáépülhessen az ország. A diktátor valójában egy felvilágosult vezér, önként vállalt történelmi szerepe a nép által rettegett szörnyetegé. Az önmaga ellen fakasztott gyűlöletben egyesül a nemzet. Éljen a forradalom!

Temptation / sevkanariburnu (flickr)

Másképpen: az Úr és Lucifer egy személyben. A Teremtő, aki azért alkot élhetetlen világot, hogy az ostoba, hitehagyott Ádámok megtanulják megkülönböztetni a Paradicsomot a Pokoltól, és ő a Magyar Nemzeti Lucifer, aki színről színre vezet bennünket végig a kételkedés új útjain, hogy felismerjük, miként tehetjük ezt a világot jobbá („mit rontani vágyol, szép és nemesnek csírája lesz”).

Ebben a világban az ember lop, csal, hazudik, öl, butít és nyomorba dönt! Lop, hogy felismerd: lopni bűn!

1. szín: A Minisztériumban oligarchák alkudoznak, a gazdasági miniszter (Ádám) próbál a kedvükben járni. Kintről behallatszik a nemzet javainak igazságtalan elosztása miatt lázadó tömeg zaja. A tüntetők (köztük Éva) a minisztérium kapujához láncolják magukat.  Csal, hogy felismerd az álnokságot!

2. szín: Az Országházban a választási törvényről vitatkoznak. A házelnök elégedetten figyeli, ahogy a legutolsó ellenzéki képviselőt (Ádámot) is kivezeti az ülésteremből a házőrség. Ádám túlüvölti a kormánypárt mamelukjainak vastapsát:

Barátod az, ki a hon ellene.
A felséges nép majd ítél fölötted.
Előtte vádollak, honáruló:
Csempészetért az állami javakban,
Rokonszenvért az arisztokratákkal,
Vágyódásért a zsarnok uralomra

Hazudik, hogy felismerd az igazságot!

3. szín: A Főtérre menetel békésen az élmunkások hada, hogy meghallgassa az ünnepi beszédet. Ádám és Éva egy táblát cipel „Te értünk, mi érted” felirattal. A Kedves Vezető a kormány felülmúlhatatlanul sikeres teljesítményéről szónokol. Szavait rendre félbeszítja a lelkes tömeg és a magasztos pillanatot megörökíteni igyekvő tévé- és rádióriporterek, újságírók üdvrivalgása, ütemes tapsa. Öl, hogy felismerd: mások élete is érték!

4. szín: A zsúfolt kórteremben jajongó betegek kara kiált enyhülés után. Egy kormányhivatalnok (Éva) lép be, és szigorúan magyarázni kezdi, miért nincs elég orvos, ápolónő, gyógyszer, amikor az egyik ágyon felismeri a haldokló Ádámot. Butít, hogy felismerd a tudást!

5. szín: A főtérre menetel békétlenül az ifjúság. Értelmes, nyílt tekintetű, őszinte fiúk és lányok, köztük Ádám és Éva egy táblát cipelve: Mi Vagyunk Azok, Akikre Mindvégig Vártunk”
Nyomorba dönt, hogy felismerd: mindenkinek joga van méltó életkörülményekhez!

6. szín: Az aluljáróban hajléktalanok közt ül Ádám, sebesre fagyott lábát dörzsölgetve. Amikor a nyomorultak a beözönlő rendőrök elől menekülni próbálnak Ádám képtelen talpra állni…
A nézőhely átváltozik: A mennyekben. Az Úr dicstől környezetten a trónján. Angyalok serege térden. Lucifer, Ádám és Éva a trón mellett áll. Nagy fényesség.

AZ ÚR

Be van fejezve a nagy mű, igen.
A gép forog, az alkotó pihen.

ANGYALOK KARA
Szabadon bűn és erény közt
Választhatni, mily nagy eszme,
S tudni mégis, hogy felettünk
Pajzsúl áll Isten kegyelme.

AZ ÚR
S te, Lúcifer, hallgatsz, önhitten állsz,
Dicséretemre nem találsz –e szót,
Vagy nem tetszik tán, amit alkoték?

LUCIFER
Hideg tudásod, dőre tagadásod
Lesz élesztő, mely forrásba hoz,
S eltántorítja – bár az mit se tesz –
Egy percre az embert, majd visszatér.
De bűnhődésed végtelen leend
Szüntelen látva, hogy mit rontani vágyol,
Szép és nemesnek csírája lesz.

ÉVA
Értem a dalt, hála Istenemnek!

ÁDÁM
Gyanítom én is, és fogom követni.
Csak az a vég! – csak azt tudnám feledni!

Az Úr
Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!

Éry Balázs

23 hozzászólás

  • hát, az úr trónusa már készen áll, dicsfényét is fényezik már.
    luciferrel egy kis baj van. csak akkor él, ha az úr hasad.
    MNL és MNU. nem is rossz. a lényeg, hogy mindkettő nemzeti.

  • Georgina Bojana

    A szomorú mindebben, hogy mérhetetlenül IGAZ! Nagyban megy a népbutítás azért, ne ismerjék fel az emberek, főleg a tömeg a párhuzamokat. Ezért vonják el a pénzeket a színházaktól, egyetemektől, iskoláktól, mindenfajta kulturális lehetőségtől.
    No igen, fesztivál meg vásárok (cirkusz kell a népnek!) – abból minél több! De, a vásárokon a helypénzek az egeket verik, főleg nézelődő van, vásárló alig. Kultúra, olyan szépen, csendesen visszabutítják azokat, akiknek nem adatott meg a jó családi háttér.
    Mi marad?
    Az Új Munka Törvény Könyve törvényeit úgy szabályozták le, a munkavállalóknak alig van joguk, szabadság? Még kölcsön is adhatják őket cégen belül. Aztán csitt! Munkaidő?
    No igen, a munkaadóktól olyan sok adót követelnek, azok pedig úgy spórolnak, a munkavállaló bőrére, hogy 10-12 óráztatják, de csak 4-re jelentik be. A munkavállaló csendben marad, örül, ha van munkája. Utazási-, étkezési- nyaralási kedvezmények?! Felejtős!
    *
    Mire is megy ki ez a „kis játszma”? Az emberek fáradtan beesnek az ágyukba, üres aggyal nézik a tévébeli „könyökömön kijövő”, idétlen mexikói sorozatokat. Agymosás.
    Ki-kinek az anyja, bátyja, gyereke, testvére?! Ki-kivel csal?
    Ez a fontos, nem az, hogyan legyen több az agyban!
    *
    Könyvek drágák, megfizethetetlenek… Színházi bérlet? Koncertjegy? Felejtős. Sem idő, sem pénz. Akkor inkább a kenyér, krumpli és a párizsi – jó esetben!
    *
    Aki gondolkodik – egyre kevesebben! – Mint tudjuk… Nem lép.
    Miért is?
    Már senkinek nem hiszünk. Nagy baj, az erkölcsi bizonytalanság, a mindennapok görcse. Munkánkban, egészségünkben, gyermekeink taníttatásában, közlekedésben, minden alapvető polgári jogunk sérül.
    *
    Többek ülnek és bámulják az Esmeraldát, a villa lakók életét… Nincs a televízióban színházi-, koncert közvetítés!
    No igen, most kedvemre kicsemegéztem magamat a Bécsi Újévi Koncerten. Egy évben egyszer!
    Miért nem láthatunk, hallhatunk időnként a Zeneakadémiából, bármelyik színházból közvetítéseket? Rádióban, tévében?
    *
    Miért nincsenek lengyel, francia és egyéb filmek a televízióban. Ott is művészi alkotások vannak. Nyomják az amerikai giccset, no meg a szívdöglesztő mexikói sorozatokat.
    Ez utóbbiak nagyon a begyemben vannak…
    Az öregek is órát felhúzva a tévé elé kuporodnak. Igaz, elfelejtik, hogy éhesek, meg mozogni kellene, hogy tovább élhessenek, lehetőleg egészségben. Igaz, akkor tovább kell nyugdíjat fizetni.
    *
    Minden rohad csak egy valami nem!
    A „kilátó” vagy inkább dobogónak nevezném a köpcös, magát az egekbe emelő, sipszli emberke alatt… Nevét nem írom le, hiszen tudjuk, a keresztneve – győzelmet jelent. Könyörgöm, de milyen győzelmet?!
    Átgondolva, a jó dolgok feletti győzelmet.
    Siralmas és sáros győzelmet…

  • Éry Balázs!………Gratulálok!Ilyen jól és szakszerűen még senki nem fogalmazta meg a Gyurcsány éra következményeiz.

  • Ja! És Lucifer meg szentelvízben mosakszik!
    — Azt hiszitek Ov-nak erről van fogalma? Madáchról vagy Széchenyiről? Az emberek hiszékenységében (bűvész módon)lavíroz, lódításaival. Nem számít gazdaság, szociálpolitika sem egészségügy. A fontos, csürhéje jól él és gazdagszik, hogy négy millió ember megélhetési gondokkal küzd, az nem számít!

  • „A magyarok hátán szántani lehetne, ha az ekevas nemzeti-színű lenne”. /Talán Mikszáth gondolata, de ezt nem tudom pontosan, de ma aktuális/

  • Hogy irni tudjak,elötte meghallgattam „Tábortüz Ohio”.
    Igen a nagy mü készen van,de a tronra lépés elött
    megszolal Éva és Ádám követi,és követi majd a hatalmas
    nép és valami fog történi.

  • Georgina Bojana
    2013 január 3
    11:21 du.
    cserébe lesz a nemzeti kultúrát fejelsztő dankó-rádió!

    „Induló rádiónkkal kapcsolatos legújabb hírünk, hogy a Dankó Rádió önálló budapesti frekvencián is hallható lesz, vidéken pedig az eddigi Régió Rádió frekvenciáin szól majd.

    Budapesten a 98,6 MHz-es frekvencián lesz fogható december 22-étől a zenei közszolgálati csatorna, a Dankó Rádió – hozta meg döntését szerdán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. Az új országos közszolgálati csatorna így a fővárostól mintegy 80 kilométeres távolságon belül is kiváló minőségben hallgatható majd.

    Emellett Debrecen, Pécs, Szeged, Szolnok, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Szombathely és Győr vételkörzetében fogható szombattól a nóta, a népzene és az operett műfaját repertoárjára tűző rádió.”
    erre van igény a nagy magyar rónaságon!
    ihaj-csuhaj-sosehalunkmeg!

  • Puchert János

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=611401&referer_id=toplist
    Hát ez a nagy spórolás amit megspórolnak azon, hogy az országgyűlési képviselők létszámát lecsökkentik hát itt pótolják, ahol eddig a polgármester felügyelte a hatósági irodát, az okmány irodát a gyámügyet + még minden irodának volt egy vezetője most megjelenik egy járási megbízott amit nevezhetünk alispánnak is, vajon ezzel mivel lesz egyszerűbb az ügyintézés

  • Nagyon jó az irás!Egyetértek Georgina Bojana hozzászólásával is.Topapó ön le van maradva egy körrel.Elképesztő hogy nem ismer a nagy vezirre!

  • Georgina Bojana

    Kedves Ille István, mivel nem tartozom abba a körbe, akik különösebben értékelik ezt a műfajt, így sajna nem tudom értékelni.
    Úgy mondjam, szerényen – én más frekvencián működök.
    *
    Ledves Kovács Éva, köszönöm, hogy egyet értesz az általam leírtakkal.
    *
    Más. Talán beindul a Webbank! De az is lehet, hogy paraszt vakítás… Most esett a forint, azt olvastam, akinek abban van a hitele, nem számíthat semmiféle segítségre… Kusza Szem nem tudom honnét jött elő, de nyugodtan kinevezhetnénk Lucifer „jobbkezének”… No, és a szeme sem áll jól! 🙂
    Soha, de soha nem teszek szóvá senkinek a betegségét, fogyatékosságát. Ez nem illő, sőt ellenszenves. De vessétek rám a követ, de olyan örömmel csámcsogom a neve helyett, hogy Kusza Szem?! Persze, nem véletlenül. Az egyik szeme a saját, a másik szemével a mi pénztárcánkat lesi. Az egyik, mármint a sajátja milyen mértékben dagad. A miénk milyen gyorsan apad, no és még mindig nincs megelégedve…
    Tudom, csúnya és ellenszenves dolog, de úÚÚÚúútálom ezt az egész brandzsot! De rettenetesen.
    *
    Ráadásul az bosszant, a tévében van olyan csatorna, ahol OKOS emberek KIMONDJÁK a TUTTIT! Mit és hogyan kellene tenni, hogy jobb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb legyen az életünk.
    De az okosak és a kinevezettek között egyre nagyobb a távolság…
    S, visznek minket a fene nagy semmibe. Minket, akik – már aki – én nem – de rájuk voksoltak.
    Szégyen.
    Igaz, ők ezt nem érzik, vastag bőrt adott nekik a Teremtő, sőt reggelente sem köpik magukat szembe a borotválkozó tükörben! No, persze vannak hölgyek is ebben a csapatban, ők is belemélyedhetnének abba, semmilyen krém nem teszi üdévé – elefántbőr arcukat!
    *
    Bocs, a kitérőért!

  • Kovács Éva
    2013 január 4
    10:34 de.
    nem, kérem tisztelettel. topapó nincs lemaradva. ő tudatosan nincs top-on, cserébe apó, némi demenciával.
    van ilyen.
    főleg, ha szövegértelmezési zavarral is társul.
    amúgy éry balázs nem fog reagálni a kommentekre. nem tesz jót az egészségének – ahogy velem közölte:-)

  • Az Úr mondta:Ember küzdj és bízva bízzál!
    helyes,sokan tudjuk,hogy kiben és miben!

  • Boda Marcsi ha ön hallgatott volna akkor bölcs maradt volna!Igy?

  • Pixi

    2013 január 4
    4:52 de
    Apropó Madách,esetleg nem tudod,hol van a zseniális borszakértö qurcsán szakdolgozata?

  • „Mostanáig nem értettem, miért csinálja, miért teszi tönkre az országot, de azt hiszem rájöttem.”

    Tisztelt cikkíró,meg tudná magyarázni nekem,kiröl szól ez az írás?Mert azt látom,hogy miröl…

  • Éva!
    Magának már késő a hallgatás,mert az eddigi megnyilvánulásai
    mind tartalmilag mind alakilag siralmasak…….
    Önkritikája aztán egyenlő a nullával!!!!!!
    A hozzászólásai minden esetben ÖNGÓL (D.G-ról most nincs
    szó,mert azt még mindig nem tudja ki volt…….)

  • Georgina Bojana

    2013 január 4
    1:12 du.

    „Tudom, csúnya és ellenszenves dolog, de úÚÚÚúútálom ezt az egész brandzsot! De rettenetesen.”

    Ezért olyan tárgyilagos.
    (Ha kedve tartja,mától fogva írhatja cs-vel a „brandzsot”.)

  • Georgina Bojana

    Kedves Küszküllő!
    Megköszönöm kedves figyelmeztetésedet, de akarattal írtam branzs-nak a hiénákat. A brancs egy kedves baráti társaság, no, hiénáékat nem nevezném sem kedvesnek, sem barátinak, legfeljebb az osztozkodásuk baráti:
    – Ma Neked, holnap Nekem, holnapután Neki osztunk, nemcsak lapot, de hivatalt, hatalmat, pénzt, paripát, no még szerencse, hogy fegyvert nem!
    *
    Úgy, hogy dirrrrrrekte írtam úgy, ahogyan.

  • Boda Marcsi én nem magamnak ajánlottam a hallgatást hanem önnek.Az önkritikáját hagyja meg önmagának.Azzal egyetértek hogy tartalmilag siralmas,de az ön hozzászólása az.Amiket itt leir azok nem tények,nem valósak,csusztatások ill. hazugságok!Megkérem hogy legyenszives a hozzászólását befejezni,mert igy értelmetlen!

  • Évike!
    Érdekes,hogy nem magának kívánta a hallgatást,…ez nagyon jó.!
    Én tényeket írok,maga meg még a cikk vége előtt bólogat,én
    véleményt írok maga meg nem gondolkozik,elkötelezi magát
    bárki és bármi mellett.Nem tájékozott eléggé…..
    Olvasni nem tud,mert ha tudna akkor észrevette volna,hogy az
    itthoni helyzettel és a kormánnyal,sok dologgal voltam kritikus,de az egyoldalú,kiosztó,a teljes valóságot nélkülöző,uszító cikkekkel, valamint a fröcsögő,primitív
    modortalan szerkesztőkkel és hozzászólókkal szemben is.
    Az kész röhej,hogy akinek netán más véleménye van azt
    rögtön hülyének,fasisztának,rasszistának kiáltják ki,mert
    „hirtelen”de később sem….tudnak érvelni és ….megemészteni,csak kínjukban őrjöngeni!
    Egyeseknek az ukrán parlamentben lenne a helyük(ott verik is egymást),mert a magyarban ezt a stílust még az ellenzék sem engedi meg magának.
    Nos én nem izgatom fel magam annyira mint a kintiek,mert
    nem vagyok politikus.
    Aztán tényleg sokszor kár válaszolni,de ezt nem tilthatja meg senki ugye egy „demokratikus”…..lapnál,maga meg pláne nem!!!
    Különben én a véleményemet a normális,tárgyilagos emberekkel osztom meg,nem fontos válaszolni,mert lassan előre tudom mit írnak…..

  • Boda Marcsi azt irta a hozzászólása végén ,,a véleményét a nek Topapó,Jávorszky Mária és társai normális ,tárgyilagos emberek akkor ehez nincs hozzászólásom.Azt hogy olvasni kitud arról sem vitatkozzok önnel,hiszen soha nem a témára,a feltett kérdésekre és a hozzászólásokra válaszol.Azt irja hogy az itthoni helyzettel mindig kritikus ,ez is kétséges,mert amennyiben az volna akkor nem igy szólna hozzá!A normális hozzászólást én elfogadom,ezt nem állithatja.Nézzen utánna.Amennyiben nem egyezzik a véleményünk azt normális emberi módon el lehetne mondani!Most azt mondja itt hogy egy,,demokratikus” lapnál senki nem tilthatja meg hogy hozzászóljon.Ez nekem jó érzés hogy elismerte hogy demokratikus a lap.Engedik is a hozzászólásokat,de helyes hogy moderálják,mert sok szélsősséges személy nem tud normális hangnemben hozzászólni és válaszolni!Az a bajom hogy sok olyan személy is hozzászól akik csusztatnak,félrevezetik az embereket,nem valós tényeket közölnek,azt irják amit ők szeretnének hallani!

  • Georgina Bojana

    http://youtu.be/-4-IzpcFhbU

    Nemcsak a zene, de a szöveg is jó! Sőt igaz! Remélem rákattintva a linkre – hangszórót bekapcsolva! Meg tudjátok hallgatni!
    Érdemes!

  • Georgina Bojana

    http://youtu.be/Ao031XgJElQ

    Annyi mocsok van ebben a politikában, lazítsunk! Süssünk egy jófajta, igazi magyar KRUMPLIS POGÁCSÁT!
    Amikor készen van, kínáljuk meg a barátainkat, igyunk rá egy pohár jóféle bort, dőljünk hátra! Gondoljunk arra, milyen jó, hogy nem vagyunk politikusok! Nem kell ezt a sok mocskot sem lenyelni, sem kiköpni!
    *
    Barátaim! Süssünk – együnk KRUMPLIS POGÁCSÁT! Ne idegesítsük magunkat azon amit nem tudunk változtatni. Jómagam, de mások sem hisznek a szavazás tisztaságában, mert már annyira piszkos minden!
    Csak egy nem!
    A KRUMPLIS POGÁCSA! – de csak akkor, ha Magad készíted! Jó étvágyat hozzá!
    *
    A nyugalom fél egészség, mi a jó fenének esszük itt a seprűt, rágjuk a lerágott csontokat?! Mi a bánatnak csinálunk magunknak rossz kedvet!
    Higgyetek a jó ötletemben! Nosza, akkor indítsátok el a videót!
    Azután EGÉSZSÉGETEKRE! EGÉSZSÉGÜNKRE!!!!!! A jó fenébe a politikával! Ott egyék meg egymást, ahol vannak!
    Igazam van?!